FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 juni 2022

Turkije helpt om graanexport te hervatten, Rusland wil mijnen uit havens hebben

Turkije zegt nauw samen te werken met Oekraïne en Rusland om overeenstemming te bereiken over een plan om de Oekraïense graanexport te hervatten. Het plan, gepromoot door de Verenigde Naties, omvat een corridor in de Zwarte Zee waarlangs graan dat de arme landen hard nodig hebben, vanuit Oekraïne zal kunnen worden verscheept.

Update 23.35 uur: De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov is in Turkije aangekomen om te praten over de export van graan vanuit de geblokkeerde havens van Oekraïne. Volgens informatie van het persbureau landde Lavrov dinsdag op de luchthaven van Ankara. Lavrov, was vergezeld van een militaire delegatie, zal woensdag een ontmoeting hebben met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Dit is Lavrovs tweede reis naar Turkije sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. Begin maart ontmoette hij in Antalya zowel Cavusoglu als de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba in een poging om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne.

Eerdere berichtgeving: Rusland blokkeert de zeehavens van Oekraïne, dat een van de grootste graanexporteurs ter wereld is. Een groot probleem zijn de mijnen die ronddrijven voor de haven van Odessa en andere plaatsen langs de Oekraïense kust, zegt de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar.

Een vraag is wie de mijnen moet ruimen en de gecreëerde corridor moet beschermen. Turkije heeft een zeegrens met de twee strijdende partijen in de Zwarte Zee.

Rusland roept Oekraïne op om de mijnen te ruimen. Dan zouden de schepen aan kunnen meren zodra ze door het Russische leger zijn gecontroleerd en graan kunnen laden, zegt de woordvoerder van het Russische presidentieel bureau, Dmitry Peskov.

"Met onze hulp kunnen ze dan de internationale wateren in." De Russische president Vladimir Poetin heeft al geëist dat Oekraïne de mijnen opruimt in de toegangswegen tot de havens. Rusland heeft grote delen van de Oekraïense kust bezet en blokkeert de havens van zijn buurland, een van 's werelds grootste graanexporteurs. Tegelijkertijd verwijt Moskou echter de westerse sancties en de Oekraïense regering als oorzaak voor het gebrek aan graan, waarvan vooral armere landen momenteel te lijden hebben.

Random Pics van de Dag #644

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Statenleden VVD en CDA keren zich tegen stikstofplannen kabinet

Statenleden van coalitiepartijen VVD en CDA hebben kritiek op de stikstofplannen van het kabinet. Ruim vierhonderd VVD-leden dienen aanlomende zaterdag op het partijcongres een motie in waarin zij het kabinet verzoeken om de uitgelekte stikstofplannen niet uit te voeren, meldt het Algemeen Dagblad.

“Doe Nederland dit niet aan. Laat stikstof niet alle progressie tegenhouden en ons land verstikken”, vragen de VVD-leden ook aan hun eigen partij. Ook vinden zij “dat agrarische bedrijven niet mogen worden opgeofferd aan een achterhaalde theoretische methode”.  Meer hierover bij WNL.

Levenslang geŽist tegen beide verdachten moord Peter R. de Vries

Het OM heeft vandaag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de twee mannen van inmiddels 22 en 36 jaar oud die ervan verdacht worden op 6 juli 2021 op klaarlichte dag Peter R. de Vries te hebben neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. De Vries overleed op 15 juli in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Op basis van het onderzoek concludeert het OM dat de 22-jarige verdachte daadwerkelijk heeft geschoten. De nu 36-jarige Poolse verdachte zou voorverkenningen hebben verricht, de schutter met wapens en munitie naar de plaats delict hebben gebracht, de schutter direct voorafgaand aan de moord diverse aanwijzingen hebben gegeven en naderhand de vluchtauto hebben bestuurd. Het OM ziet beide verdachten als volle medeplegers van de moord op Peter R. de Vries. Daarnaast vervolgt het OM hen voor het bezit van de vuurwapens en munitie die zij die dag voorhanden hebben gehad, waaronder het vuurwapen waarmee de moord is gepleegd.

Geen tijdelijke gevangenisstraf
Het OM acht wettig en overtuigend bewezen dat beide verdachten heel goed wisten wíe zij gingen vermoorden en wát de rol van dit beoogde slachtoffer was in onze maatschappij. Verdachten konden dan ook weten dat de door hen te plegen moord tot een grote schok in de maatschappij zou gaan leiden. De officieren vandaag in hun requisitoir: “Het feit is zo buitengewoon ernstig, de persoon van de verdachten – zonder enige wroeging of zelfs maar begin van inzicht – is zo vreselijk zorgelijk en de optelsom van eerdere aanslagen op onze rechtsstaat is zo volstrekt onaanvaardbaar, dat met geen mogelijkheid met het opleggen van een tijdelijke gevangenisstraf in deze zaak kan worden volstaan.”

In het begin van hun requisitoir stonden de officieren stil bij het buitengewoon grote persoonlijk verlies voor familie, partner en vrienden. “Voor de nabestaanden is dit leed niet te overzien, een belangrijk deel van hun leven is door deze brute moordaanslag voorgoed verwoest. Een beroemd en door velen geliefde misdaadverslaggever met een zeer lange staat van dienst en met een ongekende vastberadenheid, is niet meer. Zijn dood heeft heel Nederland geschokt en in diepe rouw gewenteld. Dit geldt in het bijzonder voor de vele mensen die vanuit zijn verschillende rollen met hem te maken hebben gehad en altijd op hem konden rekenen, tot de dag van 6 juli 2021.”

Veel bewijs
Dankzij alerte Amsterdammers en zeer snel en kundig optreden van de politie kon drie kwartier later de vluchtauto worden getraceerd waarin de daders waren ontkomen en konden de bestuurder en de bijrijder worden aangehouden.

In het requisitoir presenteerden de officieren vandaag met behulp van een video-compilatie een grote hoeveelheid bewijsmateriaal die het uitvoerige politieonderzoek heeft opgeleverd. Daaruit blijkt dat er sprake was van een nauwe en bewuste samenwerking tussen de beide verdachten:

 • Locatiegegevens van de gebruikte telefoons laten zien dat de 36-jarige verdachte zich in de periode tussen 22 en 28 juni 2021 veelvuldig heeft opgehouden in de directe omgeving van de studio van Rtl Boulevard, kennelijk om de omgeving te verkennen.
 • Camerabeelden hebben aangetoond dat de 36-jarige verdachte op 23 juni en op 28 juni voorverkenningen in de buurt van het latere plaats delict heeft uitgevoerd waarbij hij Peter R. de Vries heeft gevolgd naar de parkeergaragewaar waar zijn auto stond geparkeerd.
 • Uit de berichten op de ontsleutelde Google Pixel telefoon die in de vluchtauto was aangetroffen blijkt dat de 36-jarige verdachte op 6 juli rond 16 uur in Rotterdam in zijn auto heeft staan wachten op de 22-jarige verdachte waarna ze gezamenlijk naar Amsterdam zijn gegaan. Ook wordt duidelijk dat er voorafgaand en na afloop van de liquidatie door beide verdachten gebruik is gemaakt van deze telefoon.
 • Op camerabeelden is te zien dat beide verdachten op 6 juli kort voor de liquidatie samen het rondje lopen dat de 36-jarige verdachte al meerdere keren eerder heeft gelopen waarbij hij de latere schutter alles laat zien en uitleg geeft.
 • Op camerabeelden is te zien dat de latere vluchtauto meermalen rondjes reed rond het tijdstip en in de buurt van de plaats delict. Ook getuigen hebben dat verklaard.
 • Nadat de verdachten waren aangehouden werd in de vluchtauto een zwarte pet en camouflagekleding aangetroffen die pasten bij het signalement dat getuigen van de schutter hadden gegeven en zoals ook op de beelden is te zien.
 • Na onderzoek is gebleken dat het wapen dat in de vluchtauto werd aangetroffen, een illegaal omgebouwd gas- en alarmpistool, daadwerkelijk is gebruikt om Peter R. de Vries neer te schieten. Op het gebruikte wapen zijn vingerafdrukken en DNA van de 22-jarige verdachte aangetroffen.
 • Op de eveneens in de vluchtauto aangetroffen pistoolmitrailleur en patroonhouders met munitie werd DNA-materiaal van beide verdachten aangetroffen. Op de handen van de beide verdachten zijn schotresten aangetroffen.

Rol als vertrouwenspersoon
Het onderzoek dat vandaag in de zittingszaal wordt behandeld, richtte zich op de uitvoerders van de moord op Peter R. de Vries. In dit dossier zit dus geen bewijs dat de moord op Peter R. de Vries te maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige. Maar, zo zeiden de officieren vandaag, gezien de voorgeschiedenis met de broer en de advocaat van de kroongetuige in het Marengo-proces heeft het er wat het OM betreft alle schijn van dat Peter R. de Vries zijn rol als vertrouwenspersoon van die kroongetuige met de dood heeft moeten bekopen.

Het OM concludeert dat er bij beide verdachten sprake is geweest van voorbedachte raad op het neerschieten van Peter R. de Vries ten gevolge waarvan hij is komen te overlijden. Het motief lijkt zonder twijfel een financieel motief te zijn, en dat is strafverzwarend. Een volstrekt onschuldige burger werd vermoord. Een vader, partner, vriend, steun voor velen en unieke misdaadverslaggever werd vermoord. Een moord die een grote schok in de maatschappij te weeg bracht met verdachten die zich voornamelijk op hun zwijgrecht beroepen. Dit alles tezamen maakt dat naar het standpunt van het OM alleen het aan beide verdachten opleggen van een levenslange gevangenisstraf volstaat.

Uitspraak 14 juli.

Adil en Bilall over Ms. Marvel: 'We herkenden ons gelijk in Kamala'

Twee jongens uit België met maar één grote droom: het maken in Hollywood. Het leek een onmogelijke opgave, maar opeens was daar het monstersucces in de vorm van Bad Boys for Life. Adil El Arbi en Bilall Fallah hadden indruk gemaakt met het indringende Patser en mochten hierdoor eindelijk hun droom waarmaken. Maar er was voor deze Marvel-fans toch nóg een droom en ook die komt nu uit in de vorm van Ms. Marvel. Wij spraken hen over de gloednieuwe serie terwijl ze even terug waren in Brussel.

Evil West komt in september uit

Evil West komt op 20 september uit voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Dat heeft ontwikkelaar Flying Wild Hog vandaag aangekondigd. De Poolse ontwikkelaar is vooral bekend van de Shadow Warrior-serie. Evil West is andere koek, want het is een third-person shooter.

In Evil West speel je als een vampierjager in een alternatieve versie van de Verenigde Staten. Je kunt volgens Flying Wild Hog de game volledig in co-op spelen.

Nieuwe Just Cause in de maak

Er komt in de toekomst een nieuwe Just Cause-game. Dat heeft Square Enix tegenover investeerders bevestigd. De Japanse uitgever heeft verder geen details bekendgemaakt of aangegeven wanneer de nieuwe sequel moet komen. De laatste Just Cause-game was deel vier, die in 2018 uitkwam.

Just Cause is een open-wereld actie-game. De game geeft de speler de mogelijkheid om veel physics te spelen met behulp van een grappling hook. Je kunt daarmee allerlei objecten aan elkaar koppelen en gekke situaties creëren.

Europa maakt einde aan wirwar aan oplaadkabels

Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de standaard oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera's in de EU, zo zijn de onderhandelaars van het Parlement en de Raad vandaag overeengekomen.

De voorlopige overeenkomst stelt één enkele oplaadoplossing vast voor bepaalde elektronische apparaten. Deze wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om producten in de EU duurzamer te maken, elektronisch afval te verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker te maken.

Volgens de nieuwe regels hebben consumenten niet langer een ander oplaadapparaat en een andere kabel nodig elke keer dat ze een nieuw apparaat kopen, en kunnen ze één enkele oplader gebruiken voor al hun kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten. Mobiele telefoons, tablets, e-readers, oordopjes, digitale camera's, koptelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers die oplaadbaar zijn via een bekabelde kabel, moeten worden uitgerust met een USB Type-C-poort, ongeacht de fabrikant. Ook laptops zullen 40 maanden na de inwerkingtreding aan de eisen moeten worden aangepast. De oplaadsnelheid is ook geharmoniseerd voor apparaten die snel opladen ondersteunen, zodat gebruikers hun apparaten met dezelfde snelheid kunnen opladen met elke compatibele oplader.

Na het zomerreces moeten het Parlement en de Raad het akkoord formeel goedkeuren voordat het in het Publicatieblad van de EU wordt gepubliceerd. Het treedt 20 dagen na publicatie in werking en de bepalingen worden na 24 maanden van toepassing. Vanaf de herfst 2024 zullen de nieuwe regels dus gelden voor nieuwe apparaten. Producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht zijn uitgezonderd. Apparaten die te klein zijn, zoals smartwatches of health trackers, zijn ook uitgesloten.

Xenoblade Chronicles 3 laat de wereld van Aionios zien

Uitgever Nintendo en ontwikkelaar Monolith Soft hebben een nieuwe trailer uitgebracht voor de open-world RPG Xenoblade Chronicles 3, die de wereld van Aionios laat zien.

Aionios wordt beschreven als een 'rijke wereld waar je je reis begint om de cyclus van geweld tussen twee tegengestelde naties in Xenoblade Chronicles 3 te beëindigen.'

Xenoblade Chronicles 3 komt op 29 juli uit voor Switch.

Stand Back Pack beschikbaar voor WWE 2K22

Het Stand Back Pack komt vandaag uit voor WWE 2K22. Het derde DLC-pakket wordt aangevoerd door de gemaskerde The Hurricane, een voormalig WWE Cruiserweight-kampioen, tweevoudig World Tag Team-kampioen, Europees kampioen, WWE Hardcore-kampioen, WCW Hardcore-kampioen en WCW Cruiserweight-kampioen.

The Hurricane komt samen met drie Superstars die hun debuut maken in de WWE 2K-franchise: Fan-favoriet Stacy Keibler, Spaans fenomeen A-Kid en twee keer NXT Tag Team Champion Wes Lee. Alle vier de Superstars worden ook geleverd met MyFaction EVO-kaarten, die kunnen worden geüpgraded door te gamen in het speltype MyFaction.

Naast de eerder genoemde Superstars bevat het Stand Back Pack ook een Booker T EVO-kaart, Sapphire Seth Rollins-kaart - met een alternatieve kleding - en vier gouden Contracts, allemaal voor gebruik in MyFaction.

Als onderdeel van de laatste patch update is er nu ook een collectie FaZe Clan-kleding beschikbaar voor gebruik in Community Creations. FaZe Clan is een lifestyle- en mediaplatform dat is geworteld in de game- en jongerencultuur. In totaal zijn er 14 kledingstukken verkrijgbaar, waaronder heren- en damesshirts, jacks en mutsen met het FaZe Clan-logo.

In de komende maanden zullen nog twee DLC-packs beschikbaar zijn. De contentpakketten na de release zijn los te koop, terwijl de volledige set pakketten wordt meegeleverd met de Season Pass, Deluxe Edition en nWo 4-Life Digital Edition van WWE 2K22.

Trailer voor eerste seizoen van Battlefield 2042

De meesten zijn waarschijnlijk al afgehaakt, maar DICE is door blijven werken aan Battlefield 2042. Over twee dagen, op 9 juni, komt eindelijk seizoen één beschikbaar in de game getiteld 'Zero Hour'.

Seizoen 1 voegt uiteraard een battle pass toe, maar ook een nieuwe map in de bergen en een nieuwe specialist: Evelina Lis. Ook is er een nieuwe helikopter om te gebruiken. De season pass is uiteraard niet nodig om de nieuwe content te kunnen spelen.

Eerste gameplaybeelden voor F1 Manager 2022

De eerste gameplaybeelden van F1 Manager 2022 zijn vrijgegeven. We zien niet alleen hoe de game eruit ziet, maar ook wat er zoal mogelijk is in de game.

Denk aan het bedenken van een pitstrategie, het ontwikkelen van upgrades voor je auto en natuurlijk de juiste setting bepalen waarmee jouw racer aan de slag gaat. Je kunt het allemaal hieronder bekijken.

Op 25 augustus komt de game naar pc, PlayStation en Xbox.

Juichende Van Aert geklopt op de streep door Gaudu in Dauphine

David Gaudu heeft de derde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De renner van Groupama-FDJ was op de streep net wat sneller dan Wout van Aert. Van Aert maakte vlak voor de finish het overwinningsgebaar, maar werd vlak voor de streep nog gepasseerd door de Fransman. Als troost is Van Aert wel de nieuwe leider in de Franse rittenkoers.

Vandaag was de eerste aankomst bergop in het Critérium du Dauphiné. De finish lag op de de Chastreix-Sancy van 6,2 kilometer klimmen aan 5,6 procent met pieken tot 8 procent. Onderweg naar de slotbeklimming lagen er nog twee beklimmingen onderweg. Snel na de start kregen vier renners de ruimte: Jonas Wilsly (Uno-X), Thomas Champion (Cofidis), Sebastian Schönberger (B&B Hotels-KTM) en Omer Goldstein (IsraelPremTech. Goldstein moest snel afhaken in de kopgroep. Maar in de achtergrond zorgde B&B Hotels-KTM voor enige verbazing. Ondanks dat ze met Schönberger in de kopgroep zat gingen ze met drie renners in de achtervolging (Pierre Rolland, Alexis Gougeard en Miguel Heidemann) en zouden ze ook aansluiten, waardoor we een kopgroep van zes kregen met daarbij vier renners van B&B Hotels-KTM.

De kopgroep kreeg een aantal minuten de ruimte, maar uiteindelijk werden ze in de finale ingerekend door het peloton waar Jumbo-Visma in de laatste dertig kilometer de leiding nam. Op de slotklim van de dag bepaalde Steven Kruijswijk en daarna Jonas Vingegaard het tempo, waardoor geletruidrager Alexis Vuillermoz moest afhaken. Wout van Aert had het in de voorlaatste kilometer lastig, maar kon nog net aanhaken, waarna hij naar voren werd gebracht door zijn ploeggenoot. Daarna begon Van Aert aan zijn sprint en de Belg leek op weg naar de overwinning, stak zijn handen omhoog, maar werd vlak voor de streep nog net gepasseerd door David Gaudu. Als troost is Van Aert wel weer de nieuwe leider in de Franse rittenkoers. Woensdag is er een tijdrit van 31 kilometer.

Politie is 'dringend op zoek' naar camerabeelden in onderzoek naar dood Gino

De politie vraagt speciale medewerking bij het verkrijgen van beelden in onderzoek naar de dood van Gino. De politie is dringend op zoek naar dashcambeelden en beelden van andere vaste cameraposities die zicht hebben op de openbare weg en die gemaakt zijn tussen 1 juni 2022 te 18:50 uur en 19:30 uur.

De politie vraagt aan zowel automobilisten, buschauffeurs en anderen om beelden waarop een blauwe Volkswagen van het type Lupo te zien is. Heeft u beelden tussen de genoemde tijdstippen en op de aangegeven route en plaatsen, dan is het dringende verzoek om deze beelden te delen met de politie.

Het gaat daarbij specifiek om beelden van 1 juni 2022 vanaf 18:50 uur, de omgeving van de Zonstraat/Hertogenlaan Kerkrade van (de plek waar Gino het laatste gezien is), de omgeving van de parkeerplaats van zwembad de Bende (de plek waar een step is aangetroffen), beelden in de omgeving van de de wijk “Landgraaf” in Geleen en openbare wegen tussen deze locaties. 

Belangrijk daarbij is om goed te kijken of op de desbetreffende beelden een blauwe Volkswagen Lupo te zien is.     

Route camera-uitvraag

 • Zonstraat, Kerkrade ( omstr. 18.50u)
 • Sint Pieterstraat, Kerkrade
 • Roderlandbaan, Kerkrade
 • Dentgenbachweg, Kerkrade
 • N300 (Ring Parkstad) Noordelijke richting.
 • Hoogstraat, Landgraaf
 • In de bende, Landgraaf (omstr. 19.00u)
 • N300 (Ring parkstad) Noordelijke richting.
 • N276 ri. Windraak
 • Provincialeweg Noord, Doenrade
 • Windraak, Windraak
 • Windrakerberg, Windraak
 • Middenweg, Sittard-Geleen
 • Westelijke Randweg, Sittard-Geleen
 • Laan van Algarve, Sittard-Geleen
 • Elsenburglaan, Sittard-Geleen
 • Steenbergstraat, Sittard-Geleen
 • Maaslaan, Sittard-Geleen
 • Amerstraat, Sittard-Geleen (omstr. 19.30u)  

Mocht het uitkijken, bewaren of toesturen van de beelden om welke reden dan ook niet lukken, dan kan er voor ondersteuning telefonisch contact worden opgenomen met 0900-8844, zodat politiemensen kunnen assisteren.

Economen: importheffingen op energie zijn effectiever dan een embargo

Volgens een IFO-enquête beschouwen economen importheffingen op energie-import uit Rusland als een effectievere sanctiemaatregel tegen de Russische economie dan een embargo.

Volgens het IFO Institute verklaarde 70 procent van de ondervraagde experts dat betalingen aan Rusland op deze manier tot een minimum zouden worden beperkt en dat de effecten op de Europese voorzieningszekerheid tot een minimum beperkt zouden blijven.

Bovendien moet Europa zijn energievoorziening blijven diversifiëren. Importtarieven zouden Rusland dwingen de exportprijs te verlagen, volgens de experts. Tegelijkertijd zouden de hogere prijzen in Europa zorgen voor een efficiëntere verdeling van schaarse energiebronnen op de markt, legt het instituut uit.

Baltische staten eisen meer NAVO-aanwezigheid

De Litouwse president Gitanas Nauseda dringt aan op een sterkere NAVO-aanwezigheid in de Baltische staten. "De NAVO-top in Madrid moet de top van beslissingen zijn", zei Nauseda tegen persbureau dpa voorafgaand aan het eendaagse bezoek van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aan Vilnius.

"We hopen het op de top eens te worden: over een overgang van afschrikking naar voorwaartse verdediging, van een bataljon naar een brigade, van luchttoezicht naar luchtverdediging."

De Letse president Egils Levits hoopt ook op 'concrete voorstellen' tijdens het bezoek van Scholz voor een sterkere bescherming van het oostelijke NAVO-alliantiegebied. "We verwachten dat Duitsland ook de algehele veiligheid van de NAVO voor ogen zal hebben en daarom ook deze toename van de NAVO-aanwezigheid in alle drie de Baltische staten zal steunen", zegt Levits tegen dpa.

Op de NAVO-top in Madrid eind deze maand zal de vraag zijn of de troepen aan de oostflank van de NAVO weer moeten worden uitgebreid. Ruim drie weken voor de top bijeenkomst van de NAVO vertrok Scholz dinsdag naar Litouwen voor een kort bezoek. In de hoofdstad Vilnius wil hij gesprekken voeren met Nauseda en de Baltische regeringsleiders Ingrida Simonyte (Litouwen), Kaja Kallas (Estland) en Krisjanis Karins (Letland). Volgens het kantoor van de kanselier zal het centrale thema van de reis de Russische agressieoorlog in Oekraïne en het beveiligen van de oostelijke flank van de NAVO zijn.

Honderden schadeclaims bij KLM van ontevreden reizigers

Honderden mensen die tijdens het pinksterweekend niet konden vliegen vanwege annuleringen bij KLM hebben een schadeclaim ingediend bij de luchtvaartmaatschappij. Zo meldt WNL.

KLM zag zich zaterdag genoodzaakt om 42 vluchten voor passagiers te schrappen en liet de toestellen leeg vanuit de diverse Europese bestemmingen terug naar Schiphol vliegen. Volgens KLM was de maatregel nodig vanwege ongunstige weersomstandigheden en het uitvoeren van baanonderhoud op Schiphol.

Speciale Pokemon GO events voor release TCG-uitbreiding

Ter gelegenheid van de aanstaande release van de Pokémon Trading Card Game-uitbreiding Pokémon GO van The Pokémon Company International kunnen Trainers in de Pokémon GO-app nieuwe in-game thema-events beleven die geïnspireerd zijn op deze samenwerking.

De in-game thema-events vinden plaats van 16 juni 2022 tot 30 juni 2022 en zien er als volgt uit:

 • Trainers kunnen een Pikachu vangen die in de Pokémon GO-app een pet met een Pokémon TCG-thema draagt. Deze Pikachu zit ook in de Pokémon GO booster packs.
 • Mewtwo verschijnt in vijfsterrenraids in de Pokémon GO-app, en Mewtwo V is te zien in de Pokémon GO-uitbreiding met speciaal op raids geïnspireerd artwork.
 • Wimpod en Golisopod maken hun opwachting in de Pokémon GO-app. En beide Pokémon zijn ook terug te vinden in de Pokémon GO-uitbreiding.

Daarnaast bevatten Pokémon TCG: Pokémon GO-producten promocodes die ingewisseld kunnen worden voor uiteenlopende in-game avataritems, zoals een combinatie van een pet en T-shirt die past bij Pikachu’s pet met het Pokémon TCG-thema. De promocodes zijn geldig van 17 juli 2022 tot 31 juli 2024 en kunnen ingewisseld worden op https://nianticlabs.com/tcg-code.

Vanwege de komende uitbreiding kunnen Trainers verder kaarten van de populaire Bulbasaur, Charmander en Squirtle – en hun evoluties – verzamelen en hiermee spelen. Waar je Shiny Venusaur, Shiny Charizard en Shiny Blastoise tegen kunt komen in de wereld van Pokémon GO, verschijnen deze Pokémon als Radiant Venusaur, Radiant Charizard en Radiant Blastoise in de Pokémon TCG met krachtige aanvallen en Ability's.

De Pokémon GO-uitbreiding is vanaf 1 juli 2022 verkrijgbaar bij deelnemende winkels. De uitbreiding bevat kaarten met fotorealistisch artwork en unieke gameplayscenario's op basis van het populaire mobiele spel.

Pokemon Go X TCG

The Elder Scrolls Online: High Isle verkrijgbaar op pc

Vandaag brengen ZeniMax Online Studios en Bethesda Softworks het nieuwste hoofdstuk in de ESO-saga uit: The Elder Scrolls Online: High Isle. Dit is nu verkrijgbaar voor pc, Mac en Stadia en vanaf 21 juni 2022 voor Xbox- en PlayStation-consoles.

High Isle is nog nooit eerder in een Elder Scrolls-game geweest. In dit verhaal zijn de eilanden de locatie voor alliantieafgevaardigden om vredesbesprekingen te voeren die een einde moeten maken aan de Three Banners War. Hoewel de top wordt georganiseerd door de nobele Society of the Steadfast, zullen spelers op hun hoede moeten zijn voor de Ascendant Order en hun chaotische motieven.

Afgelopen jaar maakten ESO-spelers kennis met Companions en in 2022 breidt ZeniMax Online Studios dat systeem uit. Spelers krijgen toegang tot twee nieuwe Companions: Ember, een Khajiit die op straat is opgegroeid en aanleg heeft voor magie en de Breton Isobel, een ridder in spe die spelers rechtvaardig wil behandelen.

Nieuw is het kaartspel Tales of Tribute, dat in de wereld van ESO gespeeld kan worden. Deze unieke bouwgame met grondstoffen is uitgevonden in High Isle en biedt PvP- en PvE-mogelijkheden. Spelers kunnen zelfs hun rang verhogen via het levelsysteem van Tales. Ook zijn er allerlei beloningen, zoals meubels, transmute stones en zelfs een speciale verhaallijn, die ontgrendeld kunnen worden door het op te nemen tegen specifieke NPC's in de hele wereld.

Rechtszaak moord Peter R. de Vries van start, wat kunnen we verwachten?

De twee mannen die verdacht worden van (betrokkenheid bij) de dodelijke aanslag op Peter R. de Vries, staan vandaag voor voor de rechter. Het gaat om de 22-jarige Delano G. en Kamil E., een Pool van 35 jaar. Tijdens de zitting wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld. Naar verwachting komt het Openbaar Ministerie vandaag met een strafeis voor de moord op Peter R. de Vries. Zo meldt AT5

De Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat, kort nadat hij bij een live-uitzending van RTL Boulevard was geweest. De twee verdachten werden nog diezelfde avond door de politie opgepakt. Delano G. wordt vanaf dat moment gezien als de vermoedelijke schutter, Kamil E. zou de bestuurder van de vluchtauto zijn geweest. De Vries overleed negen dagen na de aanslag.

Voor de zitting van vandaag zijn er al drie zogenoemde pro forma-zittingen geweest. Hoewel er toen niet inhoudelijk op de zaak is ingegaan, kwamen er wel al meerdere details rond de spraakmakende moordzaak naar buiten.

Zo zou G. met een omgebouwd alarmpistool vier keer op De Vries hebben geschoten. En E. zou op zijn beurt nog een voorverkenning hebben gedaan bij de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat. Ook zijn de twee voorafgaand aan de moord nog op camerabeelden te zien in de nabijheid van de redactie van RTL Boulevard.

Waar Delano G. zijn kaken tijdens de pro forma-zittingen telkens stijf op elkaar hield, liet Kamil E. zich wel een aantal keer horen. "Ik heb niemand doodgemaakt, ik wist niks van de moord en ik heb geen wapen gezien”, aldus E., die verklaarde ingehuurd te zijn voor een klus waarvan hij de inhoud niet wist. Tijdens de tweede regiezitting zei hij niet de man te zijn die met G. op de camerabeelden te zien is. “Ik was bij mijn moeder.”

De meest indringende details moeten op dat moment nog komen. Tijdens de derde pro forma-zitting, op 3 maart van dit jaar, blijkt dat de politie in de vluchtauto een Google Pixel 3 heeft gevonden. In dat telefoontje is een chatgesprek te lezen waar Delano G., Kamil E. en een derde persoon (aangeduid met codenaam NN-*4229) deelnemer van zijn.

De chatberichten geven volgens justitie aanvullend bewijs in zaak. Via de chat zou G. voor de moord instructies hebben ontvangen. Na de moord zou teruggekoppeld zijn dat de moord geslaagd is. In de chat zouden ook beelden gedeeld zijn waarop te zien is dat het wapen waarmee De Vries vermoord werd, getest wordt.

De nabestaanden van Peter R. de Vries kregen de details al een tijdje voor de derde zitting te zien. Tijdens de zitting werd een deel van de berichten nog eens voorgelezen door de officier van justitie. "Dan lopen de rillingen wel over je rug", zegt de advocaat van de nabestaanden, Anniemiek van Spanje.

Zowel Delano G. als Kamil E. zijn vaker in aanraking gekomen met justitie. G. zat op zijn 17e in de jeugdgevangenis. Voor E. zou er in zijn thuisland Polen een arrestatiebevel liggen.

De drie pro forma-zittingen zijn bedoeld als voorbereiding op de zitting die vandaag op de agenda staat. Deze inhoudelijke behandeling is uitgesmeerd over twee dagen. Het tweede deel is volgende week woensdag 15 juni.  De advocaten van Delano G. en Kamil E. komen dan aan het woord. De rechtbank doet uitspraak op 14 juli.

Rallyrijder Tšnak wint in SardiniŽ en houdt titelkans in leven

Voor de rallyliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde en wel naar het Italiaanse Sardinië. Daar stond de negentiende Rally Italia Sardegna op de planning, de vijfde rally van het wereldkampioenschap dit jaar.

Het was een bewogen openingsdag, met gelijk al grote problemen voor WK-leider Kalle Rovanperä en kanshebbers Thierry Neuville en Takamoto Katsuta. De Fin Esapekka Lappi pakte met navigator Janne Ferm de leiding in zijn Toyota Yaris, maar Ott Tänak en Martin Järveoja hadden hun Hyundai i20 op slechts 0,7 seconden staan aan het eind van de dag.

Zaterdag ging het al in de ochtend fout voor Lappi: hij remde iets te weinig op een lastig stuk en ging als een stuiterbal van de ene naar de andere kant van de weg, waar hij overal wat raakte. De schade was dusdanig groot dat de rally voor hem voorbij was. Tänak kon zo de leiding pakken en had 46 seconden voorsprong op Ford-rijder Craig Breen en diens navigator Paul Nagle, met Tänak's teamgenoten Dani Sordo/Candido Carrera op een dikke minuut nadat de Spanjaard zijn motor bijna verzoop in een plas water.

Tänak ging zondag lekker door en pakte gelijk zijn 300e overwinning in een WK-proef, waarna hij de rally keurig uit wist te rijden: zege één van het jaar was een feit. Breen werd op een ruime minuut tweede en ook Sordo hield op anderhalve minuut zijn positie vast. Achter Ford-rijder Pierre-Louis Loubet werd Rovanperä nog wel vijfde, voor Katsuta.

Rovanperä gaat gewoon nog zeer ruim aan de leiding in het WK, voor Neuville, Tänak en Breen. De volgende rally volgt over twee weken in, dan strijkt het circus neer in Kenia.

FOK! Wat een weer!: kleine weersverbetering

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag allemaal!

Pinksteren 2022 gaat niet de boeken is als zonnig, droog en warm. Ik denk dat de meeste van ons dat wel zal zijn opgevallen. De waterrekening van de atmosfeer zal erg hoog gaan uitpakken denk ik zo.

Het begon allemaal al op zaterdag toen zich een depressie nabij Bordeaux ontwikkelde. In Frankrijk leverde dat al uitermate heftige onweersbuien op. Collega Jippie heeft daar al een artikel over geschreven. 

In de nacht naar zondag deden de eerste buien zich ook in het zuidwesten van ons land gelden. Uiteraard lang niet zo heftig, maar er viel in Zeeland toch ruim 20 mm. In de ochtend trokken de restanten over Zuid-Holland naar de Noordzee toe.

Daarna klaarde het een heel klein beetje op, maar boven Belgie waren op dat moment ook zware buien actief. Op diverse plaatsen was er sprake van wateroverlast en schade. De hoeveelheden neerslag waren met 50 tot 90 mm zeer aanzienlijk te noemen. Dit hele zaakje ontwikkelde zich verder en trok in de middag ook ons land binnen, samen met de inmiddels beruchte depressie. 

Ook in ons land gingen de hemelsluizen wagenwijd open. De depressie kwam vrijwel tot stilstand en alle neerslag bleef een beetje ter plaatse trappelen. Met name in het zuiden van Gelderland en delen van Brabant zijn er diverse stations die méér dan 100 mm konden afklokken. Ook in delen van Limburg was het met 40 tot 60 mm aardig nat. Dit met name in de weide omgeving van Venlo.

In de loop van de middag vielen er ook héél wat druppels in Noord-Holland en Flevoland.  Met name het midden van deze provincies kregen forse hoeveelheden. In Purmerend viel 52 mm en in Landsmeer 47 mm. De schrijver des dezes kon een totaal van 37 mm afklokken, wat nog mazzel was, want vrijwel nergens in mijn omgeving werden dit soort cijfers behaald. Dat krijg je soms met verscholen buien.  

Uiteindelijk ging het ook in het noorden regenen. Ook daar viel op veel plaatsen zo'n 30 mm. Alleen delen van Groningen, Drenthe en Overijssel kregen niet zo veel neerslag. En nog was het feest niet gedaan.

De depressie had ook nog diverse buienlijnen bij zich. Gister trok er één van Zeeland naar Groningen en een ander hield huis over de Kop van Noord-Holland tot over Friesland naar eveneens Groningen. Er kwam ook daarbij ook onweer voor. Ook nu waren de hoeveelheden tamelijk fors. Er zijn plekken die méér dan 50 mm kregen. Lokaal, want de lijnen waren tamelijk smal. Ze trokken echter wel in de lengte over, dus als je er onder zat, kreeg je flink natte schoenen. 

Om het helemaal compleet te maken trok er gistermiddag ook nog een gebied met regen over het land. Dat was meestal niet erg veel, maar het gaf niet echt een vrolijk beeld buiten. Alhier kon ik slechts 4 mm aftikken. Op een paar plekken viel meer, door opnieuw wat verscholen kernen. 

Het spreekt voor zich dat de zon vrijwel nergens heeft geschenen. Alleen in het zuiden van Limburg waren er opklaringen en was het met 19 graden prima te doen buiten. In de rest van het land was het met een graad of 14 en een krachtige westenwind niet bepaald aanlokkelijk om naar buiten te gaan. 

Vannacht valt er met name in het noorden nog enige regen. In de rest van het land klaart het wat op. 

Vandaag is het dan iets beter. Een stralende dag zal het zeker niet worden, maar met name in Zeeland kan de zon regelmatig even doorbreken. In de rest van het land lijkt de bewolking toch dominant te blijven. In het noorden en zuiden kan er wat regen vallen, maar grote hoeveelheden lijken mij niet aan de orde te zijn. Hooguit 2 tot 5 mm. De wind blijft westelijk, maar neemt wel wat af. 

Woensdag regent het weer enige tijd.

Wat verderop in de tijd lijkt het weekend zeer aangenaam en zonnig te gaan verlopen, dus er komt verbetering aan.  

Tot ziens kevertjes!  

Zonwei8 (Foto: DJMO)

Vorige week was het nog prachtig wandelweer. Geen paniek, verbetering komt eraan! (Foto: DJMO) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zelenskyy: onze toetreding tot de EU zal de toekomst van Europa bepalen

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy verwacht stellig dat zijn land binnen enkele weken de status van kandidaat-lidstaat van de EU krijgt.

"Ik bedoel, dit zal niet alleen een beslissing zijn voor Oekraïne, maar voor het hele Europese project", zei hij in zijn dagelijkse videoboodschap. Dat zal ook uitmaken of de EU een toekomst heeft of niet, zei Zelenskyy.

De EU-commissie wil in juni beslissen hoe de Oekraïense ambities verder kunnen worden uitgewerkt. 

Bestorming Capitool: verzwaarde aanklachten tegen 5 leiders Proud Boys

In de Verenigde Staten is de aanklacht verzwaard tegen enkele prominente leden van de rechtsextremistische organisatie Proud Boys voor hun rol bij de Capitoolbestorming op 6 januari 2021.

Leider Enrique Tarrio wordt nu met Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl en Dominic Pezzola aangeklaagd voor 'opruiende samenzwering'. Als ze schuldig worden bevonden kunnen ze celstraffen tot twintig jaar cel krijgen. 

De vijf Proud Boys worden ervan verdacht van te voren de geweldadige bestorming van het Capitool te hebben afgesproken en zich zo uit te verzetten tegen de wettige overdracht van de presidentiële macht. Dat is een ernstig, federaal misdrijf in de Verenigde Staten. De eerdere aanklacht omvatte andere vormen van samenzwering bij de bestorming.

Bij de bestorming door een menigte woedende Trump-aanhangers van het Capitool vielen vier doden. Meer hierover bij de NOS

Amerikaanse minister Blinken verdenkt Moskou van graandiefstal

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verdenkt Rusland ervan Oekraïens graan te hebben gestolen voor eigen gewin. Blinken zegt "geloofwaardige" berichten te hebben ontvangen dat Rusland Oekraïens graan in beslag neemt om zelf door te verkopen.

Ook beschuldigt hij het Kremlin van chantage. De Russische zeeblokkade van de Zuid-Oekraïense haven Odessa verhindert dat graan van daaruit naar zijn "normale bestemmingen" kan worden verscheept, zei Blinken op een virtuele conferentie die door zijn ministerie werd gehouden.

Dit is een strategie van de Russische president Vladimir Poetin, die de rest van de wereld wil dwingen "toe te geven" om de sancties tegen Rusland op te heffen, volgens Blinken.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #117
special
Random Pics van de Dag #855
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #116
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
©FOK.nl e.a.