Lavreysen wint keirin in Nations Cup, podium voor Van der Duin en Lamberink

Dag drie van de Nations Cup baanwielrennen in Glasgow heeft opnieuw Nederlands succes opgeleverd. Op meerdere onderdelen, zowel lang als kort, werd Nederlands eremetaal behaald en elke wedstrijd leverde mooie strijd op.

Keirin mannen
Wereldkampioen Harrie Lavreysen keek in het begin van de finale even hoe het zich ging ontwikkelen, maar bij het ingaan van de slotronde gooide hij de turbo aan. Daar kon niemand iets tegen doen, hoewel Kevin Quintero uit Colombia nog even dicht in de buurt kwam. Die werd tweede, achter Lavreysen en voor de Australiër Matthew Richardson.

Omnium vrouwen
Maike van der Duin reed een uitstekend omnium, waarin ze begon met plek acht op de scratch, vierde op de tempokoers en een derde plek in de afvalkoers. Katie Archibald ging aan de leiding voorafgaand aan de afsluitende puntenkoers, voor Van der Duin, maar de Schotse favoriete ging in die puntenkoers hard onderuit en moest er de brui aan geven.

Zo ging Van der Duin naar de leiding, maar Yumi Kajihara had nog net wat meer over. De Japanse pakte wat meer punten in de slotfase en wipte over Van der Duin heen, die de tweede plek wel knap vast wist te houden. Lotte Kopecky uit België werd derde door in de laatste sprint nog voorbij de Deense Amalie Dideriksen te gaan.

500m tijdrit vrouwen
Kyra Lamberink ging als tweede de finale in, waarin ze dat nét niet helemaal waar kon maken. Toch was er een uitstekende podiumplek voor de Nederlandse: in 33,873 seconden snelde ze naar de derde plek. De winst ging zeer overtuigend naar Martha Bayona Pineda uit Colombia (33,473), terwijl de Italiaanse Miriam Vece met 33,851 seconden net iets sneller was dan Lamberink.

Individuele achtervolging vrouwen
Een geheel Duitse finale, waarin Mieke Kröger en Franziska Brausse het tegen elkaar opnamen. Kröger vertrok sneller, maar in de laatste kilometer kwam Brausse bijzonder dicht in de buurt. Het was nét niet genoeg: Kröger won in 3:25,354 minuten, Brausse finishte in 3:25,471 minuten. Plek drie was voor de Britse Josie Knight, die met 3:27,561 net won van Anna Morris uit Wales (3:28,014).

Koppelkoers mannen
Roy Eefting en Jan Willem van Schip kwamen er voor Nederland geen moment aan te pas, Yoeri Havik en Vincent Hoppezak wisten door hier en daar wat punten te sprokkelen én een ronde voorsprong te pakken plek zes binnen te halen voor Beat Cycling. Ondertussen stond er niet echt een maat op Thomas Boudat en Benjamin Thomas: de Fransen pakten keer op keer hun punten mee en grepen de winst. Door een extra ronde voorsprong te pakken reden de Japanners Shunsuke Imamura en Kazushige Kuboki naar de tweede plek, voor Michele Scartezzini en Simone Consonni uit Italië.