OS: Amateurwielrenster Kiesenhofer verrast iedereen in wegrit, Van Vleuten naar zilver

De olympische wegrit bij de vrouwen heeft een enorme verrassing opgeleverd. Amateur-wielrenster Anna Kiesenhofer is de nieuwe olympisch kampioene. De Oostenrijkster reed de hele wedstrijd op kop en met nog veertig kilometer te gaan liet ze haar medevluchters achter. Annemiek van Vleuten reed in de slotfase nog naar het zilver, al dacht ze zelf dat ze gewonnen had.

De vroege vlucht van de dag kreeg ruim tien minuten voorsprong. Geen van de landen in het peloton zette de achtervolging, waardoor de kopgroep meer dan tien minuten cadeau kreeg van het peloton. Anna Plichta, Carla Oberholzer, Anna Kiesenhofer, Vera Looser en Omer Shapira waren de namen in de kopgroep.

Op het moment dat het verschil meer dan tien minuten was ging Nederland voor de eerste keer in de achtervolging in de naam van Demi Vollering. Op dat moment was het verschil nog altijd zeven minuten, waar de kopgroep was uitgedund naar drie rensters.

Daarna probeerde Anna van der Breggen het, maar ze werd al snel weer bijgehaald door het peloton. Daarna was het de beurt aan Annemiek van Vleuten en de Nederlandse pakte wel snel een voorsprong op het peloton, maar het verschil naar voren was nog altijd meer dan vijf minuten.

Kiesenhofer liet voorin haar medevluchters achter met nog veertig kilometer te gaan, terwijl Van Vleuten niet snel dichterbij kwam bij de Oostenrijkse. Van Vleuten werd weer ingelopen door het peloton waar geen goede samenwerking was.

Kiesenhofer zag het verschil langzaam terug lopen, maar met de kilometer werd het steeds meer zeker dat ze de nieuwe olympisch kampioene zou worden zeker omdat het peloton geen strak tempo werd gereden, al werden de overige koplopers een voor een ingelopen.

Daardoor kon Van Vleuten in de slotfase nog naar het zilver rijden, maar het olympisch goud ging naar de verrassende Oostenrijkse die dit jaar geen profcontract wist te bemachtigen.