Nanninga en Eerdmans hinten op eigen partij

Klokslag tien over vijf vanmiddag lijken Annabel Nanninga en Joost Eerdmans de eerste voorzet gegeven te hebben voor een nieuwe politieke partij. Beiden twitterden op hetzelfde moment een foto van de twee met daarbij #2021, wat waarschijnlijk duidt op de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar.

Nanninga stak definitief het lont in het kruitvat van Forum voor Democratie toen de problemen begonnen twee weken geleden. Even dacht Eerdmans het lijsttrekkersschap over te kunnen nemen van Thierry Baudet maar al snel bleek dat een illusie. Nu Forum niet meer is dan een rokende puinhoop waar veruit het grootste deel van de politici en topmensen vertrokken zijn zien de twee waarschijnlijk hun kans schoon om alsnog in het gat tussen de VVD en de PVV te duiken. Of er zich meer afgesplitste oud FVD-politici gaan aansluiten is nog onduidelijk. De mogelijke nieuwe partij heeft nog tot 21 december om een naam te registreren bij de kiesraad.

Wel zal het in maart druk worden rechts van de VVD. Naast de PVV en Forum voor Democratie azen ook Code Oranje van Richard de Mos, GO van Henk Otten en nu ook Eerdmans en Nanninga op de stem van de rechtse kiezers.

Eerdmans heeft al een indrukwekkende reeks partijen versleten in zijn politieke loopbaan. Via het CDA, Leefbaar Nederland, LPF, EénNL, Leefbaar Capelle, Leefbaar Rotterdam en onlangs Forum voor Democratie lijkt hij dus aan wederom een nieuw project te beginnen.