Nanninga eist vertrek Baudet, deel FVD steunt haar

Raadslid, Statenlid en senator Annabel Nanninga heeft de verhoudingen binnen Forum voor Democratie op scherp gezet. De Amsterdamse eist in een uitgebreide brief op The Post Online dat Thierry Baudet het bestuur verlaat en niet op de kieslijst voor de Tweede Kamer komt. Nanninga wil dat er hard ingegrepen wordt en vindt dat "nazistische relpubers beter worden beschermd dan de goede naam, eer en integriteit van de pakweg honderd FVD volksvertegenwoordigers".

De afgelopen dagen deed voormalig partijleider Baudet al afstand van het lijsttrekkerschap en de voorzittersfunctie van de partij. Maar hij hield de mogelijkheid open om als lijstduwer te fungeren en vooralsnog is hij ook nog steeds bestuurslid van FVD. Dit alles is Nanninga een doorn in het oog.

"Alleen door volledig terug te treden uit het bestuur kan Thierry Baudet Forum voor Democratie nog redden. Binnenskamers heeft hij zich de afgelopen dagen volstrekt onmogelijk gemaakt. De offers die hij vandaag en gisteren heeft gebracht, zijn helaas een wassen neus", zo stelt het Amsterdamse raadslid.

"De partij hinkstapspringt al jaren van rel via ophef naar schandaal, vrijwel zonder uitzondering door toedoen van de partijleider en/of het bestuurlijk falen van de JFVD. Meest recente dieptepunt was de zoveelste nazistische oprisping uit JFVD-hoek, waarna daders werden gepromoveerd en klokkenluiders geroyeerd of onder druk opstapten", zo schetst Nanninga het probleem.

Ze vindt dat de goede volksvertegenwoordigers van Forum door het hele land veel last hebben van het "in toenemende mate ongecontroleerde gedrag" en "controversieel geleuter" van Baudet. "Nu hadden we dus een weekend achter de rug waarin na drie dagen vergaderen over de vraag ‘wat zullen we nou toch eens doen aan neonazis’ het antwoord luidde: eigenlijk helemaal niets. Een weekend waarin de partijleider liever de hele partij in de open haard flikkert, dan gewoon stante pede overgaat tot het uitroken, ontslaan en royeren van foute elementen. Een weekend waarin nazistische relpubers beter worden beschermd dan de goede naam, eer en integriteit van de pakweg honderd FVD volksvertegenwoordigers. Volksvertegenwoordigers die, getuige de soms wanhopige gesprekken die ik dit weekend met ze had, zich niet meer durven vertonen op schoolplein of sportclub."

Nanninga heeft ook geen goed woord over voor de aanval van Baudet op de media. "De media praten geen nazisme propagerende appjes goed. De media flirten niet steeds met complottheorieën en types van bedenkelijk allooi. De media houden niet een rot jongerenbestuur aan de macht. De media bellen volksvertegenwoordigers die milde kritiek hebben niet schreeuwend op, ‘Ik ben de partij’, maar steken geen poot uit tegen radicaal gebral. De media stellen geen bewezen, herhaaldelijk nazistische bagger postende malloot aan als fractiemedewerker. De media raken niet in duizelingwekkend tempo gepeilde zetels kwijt met rellen en uitglijders. De media houden geen interne angstcultuur in stand waarin bijna niemand inhoudelijke kritiek durft te geven. De media maken niet in een weekend een hele partij kapot omdat ze hun fout niet willen toegeven en herstellen."

De Amsterdamse is duidelijk over waar de oorzaak van de problemen binnen Fourm ligt: "Dat doet binnen FVD maar een persoon, en dat is partijleider Baudet."

Nanninga noemt het gebaar van Baudet van het neerleggen van het lijsttrekkerschap en afstand doen van de voorzittershamer "een farce". "Iemand die zich op deze manier heeft gedragen zoals Baudet alleen al dit weekend zowel openlijk als binnenskamers deed, iemand die een partij zo zwaar beschadigt, zou in iedere normale partij niet alleen volstrekt onhoudbaar zijn in het bestuur, maar op staande voet worden geroyeerd. Het is hetzelfde patroon als met de radicale JFVD-ers: wangedrag wordt beloond"

In de brief vertelt de partijprominente dat ze op het punt heeft gestaan de partij verlaten maar dat ze toch heeft besloten voor de partij te willen vechten. "Dit is mijn ultieme poging om samen met al die geweldige mensen binnen FVD de keuze te maken voor waar het in de politiek om moet gaan: voor onze kiezers werken aan het uitvoeren van ons programma. Dat programma is sinds ik lid werd in 2017 niet wezenlijk veranderd. De leider van onze partij wel, en daar heb ik niet voor getekend", zo stelt Nanninga.

Haar eis is duidelijk: "als politiek een side show wordt en rellen de hoofdact, heb je in het partijbestuur van onze FVD niks te zoeken. Ik stap dus niet op. Ik blijf wel bij mijn eis dat Thierry Baudet uit het bestuur moet, niet op een kieslijst komt en dat wij extremistische elementen zonder omhaal uit de partij gooien."

Aan het end van de brief erkent Nanninga dat deze uitgesproken positie haar de kop kan kosten. "De kans bestaat dat het bestuur (effectief onverminderd onder leiding van Baudet, laat u niks wijsmaken) mij hierom royeert. Dat zou betekenen dat je binnen (J)FVD beter nazistisch gedachtengoed kan propageren dan je er tegen uitspreken. Dat zij dan zo, ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ik nodig mijn mede (kandidaat)volksvertegenwoordigers uit zich hier in overeenstemming met hun geweten over uit te spreken."

Inmiddels hebben diverse volksvertegenwoordigers hun steun voor Nanninga uitgesproken maar ook een substantieel deel houdt zich op de vlakte. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

De complete brief kan je hier lezen.

Hieronder volgende enkele prominenten en afdelingen die zich achter Nanninga scharen: