Druk op Baudet kwam vooral uit eigen partij

Waar Thierry Baudet in zijn filmpje van Forum voor Democratie bij de mededeling over zijn terugtreden nog repte over 'trial by media' lijkt de druk op zijn positie ook intern enorm was geworden. Baudet koos tot nu toe altijd de kant van de veelbesproken Freek Jansen die zijn rechterhand is. Jansen kwam in opspraak als voorzitter van de JFVD waar talloze antisemitische en racistische berichten gedeeld werden. Daarnaast werd hij eerder beschuldigd van verheerlijking van het Derde Rijk.

Als voorzitter en politiek leider heeft Baudet alle touwtjes in handen binnen de partij en zo plaatste hij Jansen op de zevende plek voor de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar. Daarop was de kritiek intern inmiddels zo groot geworden dat Baudet moest kiezen tussen de partij en Jansen.

In een brief van partijprominenten, die ook is ondertekend door de top van de kandidatenlijst (Nicki Pouw-Verweij, Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek) werd gevraagd om het ontbinden van de JFVD en het verwijderen van Jansen van de kandidatenlijst, zo schrijft NRC die de brief in bezit heeft. Vanavond zou de partijtop bij elkaar komen naar aanleiding van de brandbrief. Naar het er nu uitziet heeft Baudet dat beraad niet afgewacht en de eer aan zichzelf gehouden.

Meerdere bronnen bevestigden aan het NRC dat Theo Hiddema gisteravond al helemaal klaar was met de 'bullshit' en wilde opstappen. Uiteindelijk besloten prominente partijleden en volksvertegenwoordigers een laatste poging te doen de partij te redden door middel van de brandbrief. Die brief heeft er dus in geresulteerd dat Baudet zijn rechterhand Jansen niet heeft laten vallen en zelf een stap terug doet. De groep wilde dat de JFVD opgedoekt zou worden en dat er een breed crisisoverleg zou komen "waar alle fractievoorzitters, de top 10 Tweede Kamerkandidaten en het bestuur bij aanwezig zouden zijn".

Niet alleen de top van de kieslijst (op Baudet na) staat achter de brandbrief, ook vanuit de fracties in de Eerste Kamer, de provinciale fracties en het Europees Parlement is er steun voor de brief. Ingewijden vertelden al aan NRC dat het lastig zou zijn om tot een oplossing te komen. "Thierry laat Freek en de jongeren niet vallen", zo werd er aan de krant verteld. Dat is nu ook uitgekomen met het vertrek van Baudet als politiek leider.

Als Baudet aanblijft als voorzitter zal zijn macht binnen de partij nog altijd groot blijven. En aangezien hij hij door de leden vrijwel niet af te zetten is zal deze soap nog lang niet afgelopen zijn.