COVID-19: 40 besmettingen in Nederland, nieuwe besmetting in Den Bosch

Doordat het RIVM de bekendmaking van nieuwe gevallen met het COVID-19 coronavirus heeft over gelaten aan lokale GGD's en ziekenhuizen is het aantal besmettingen vrij onoverzichtelijk. Op basis van lokale media zijn er momenteel rond de 30-32 besmettingen gemeld. Vandaag is er bij een medewerker in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en ook in Hardinxveld-Giessendam een besmetting gemeld. In het Rotterdamse Ikazia Ziekenhuis is ook een besmetting van een man gemeld die zich in eerste instantie met urinewegklachten op de Spoedeisende Hulp meldde.

Hoewel het aantal besmetting nog relatief gezien lijkt mee te vallen in ons land lijkt er toch steeds meer het besef te komen dat het virus zich snel kan verspreiden. Maandag is in een spoedberaad van het kabinet het zogeheten 'Outbreak Management Team' document opgesteld. Daarin staat dat naast verpleeghuizen ook militaire kazernes en verpleegcontainer- en tenten beschikbaar worden gesteld in het geval van een uitbraak.

Elders ter wereld blijft het virus zich verder verspreiden, zo zijn er nu ook besmettingen bekend in Polen, Liechtenstein, Chili en Argentinië. In ons buurland Duitsland is het aantal besmettingen de afgelopen 24 uur gestegen van 198 naar 240 gevallen. Italië dat wordt gezien als de Europese besmettingshaard is het aantal besmettingen reeds de 2500 gepasseerd. Eenzelfde aantal wordt er gemeld in Iran en in Zuid-Korea waar flink wordt getest staat het aantal besmettingen op ruim 5600.

In België staat het aantal besmetting op 15, in de loop van de dag zullen daar de nieuwe gevallen bekend gemaakt worden. Voor actuele cijfers over de wereldwijde besmettingen kun je onder andere deze of deze bron raadplegen.

Update 11.10 uur:
GGD Gooi en Vechtstreek heeft zojuist bekend gemaakt dat er 2 nieuwe positieve gevallen zijn. Het zou gaan om een 56-jarige man uit Naarden en een 45-jarige man uit Blaricum, beiden zijn ze recentelijk in Noord-Italië geweest.

Update 13.10 uur:
In regio Rotterdam-Rijnmond zijn twee nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Beide patiënten zijn woonachtig in Rotterdam en verblijven in thuisisolatie. Een van de patiënten verbleef al in het Maasstad Ziekenhuis en de tweede is recentelijk in Noord-Italië geweest, er is geen verband tussen de patiënten.

Update 13.23 uur:
Het RIVM heeft de cijfers vandaag weer bekend gemaakt, het aantal besmettingen is ten opzichte van gisteren met 15 gestegen naar 38. Ook in België zijn er weer nieuwe besmettingen gemeld en staat het aantal daar nu op 23.

Update 23.45 uur:
De arts-assistent die afgelopen vrijdag de besmette man uit Kerkwijk opnam in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, blijkt zelf ook besmet. Naar aanleiding van de twee besmettingen heeft het JBZ besloten om de bezoekersregeling aan te passen, een patiënt mag per dag nog maar twee bezoekers ontvangen.

Eerder op de avond werd er ook al een nieuwe besmetting gemeld in Geleen, ook hier ging het om een persoon die recentelijk uit Noord-Italië is gekomen.