Basketballer geschorst, 'want zwanger'

De 28-jarige basketballer DJ Cooper is door wereldbasketbalbond FIBA twee jaar geschorst. Dat gebeurde vorig jaar al, maar nu is meer bekend over de zaak: Cooper bleek zwanger te zijn.

"Maar er staat 'basketballer', wat in principe mannelijk is...hoe kan dit?", luidt wellicht een logische vraag. Dat zit zo: Cooper wilde zich laten naturaliseren om voor het Bosnische nationale team uit te kunnen komen, maar moest eerst een dopingtest ondergaan.

Daar bleek dat hij de urine van iemand anders wist in te leveren, maar in die urine vond men hCG, ook wel bekend als het zwangerschapshormoon. De niet zo snuggere Cooper had dus de urine van een - zo bleek - zwangere vrouw gebruikt om de dopingcontrole te omzeilen.

De guard werd gelijk geschorst wegens het frauderen met de dopingtest en pas vanaf eind juni volgend jaar mag hij weer in actie komen. Gedurende zijn carrière speelde Cooper na zijn collegeperiode onder meer voor de drie grote Griekse teams, PAOK, AEK en Panathinaikos.

Tijdens het seizoen 2017/18 speelde hij voor Monaco, maar liet hij weten er tijdelijk mee te stoppen wegens privéomstandigheden - mogelijk heeft hij nu een kind om groot te brengen.