Pidcock dominant naar EK-goud op mountainbike, favoriet betrapt op doping

Thomas Pidcock heeft op het Europees kampioenschap mountainbiken in München op overtuigende wijze het goud gepakt. De Britse olympisch kampioen begon wat stroef, maar was uiteindelijk een klasse beter dan de rest.

Het grote nieuws in de aanloop naar de race had te maken met Mathias Flückiger, de winnaar van olympisch zilver en het World Cup-eindklassement vorig jaar. De Zwitser, ook dit jaar weer ijzersterk, bleek onlangs tijdens het Zwitsers kampioenschap positief getest te hebben op het verboden zeranol en is voorlopig geschorst.

Zonder Flückiger, maar met acht andere Zwitsers, ging de race uiteraard gewoon van start. Vroeg vormde zich een kopgroepje, met in de achtervolgende groep onder meer Pidcock. De Brit reed zich na een paar ronden naar voren en vond de aansluiting bij de voorste mannen, waarna hij met Victor Koretzky de aanval koos.

De Fransman moest het tempo van Pidcock laten gaan en ook Filippo Colombo uit Zwitserland kon maar even aanhaken. In de slotronden reed Pidcock beetje bij beetje weg richting overtuigend goud, terwijl de Deen Sebastian Carstensen de strijd om zilver won van Colombo. David Nordemann startte niet, de Nederlander was ziek.