Gewichthefbond IWF: corruptie, doping en wanbeleid

De internationale gewichthefbond IWF staat er weer lekker op. In januari werd de 81-jarige president Tamás Aján door het bestuur voor drie maanden geschorst wegens een Duitse documentaire, waarna het bestuur een uitgebreid onderzoek aankondigde.

De Canadees Richard McLaren voerde dat onderzoek uit, dezelfde McLaren die met zijn onderzoek bewijzen leverde voor jarenlange Russische staatsdopingpraktijken. Het rapport van McLaren's IWF-onderzoek laat weinig tot de verbeelding over: volgens hem voerde Aján twintig jaar lang een waar schrikbewind binnen de IWF. Voor die tijd was Aján ook nog eens 24 jaar lang secretaris-generaal binnen de IWF.

Er zou op het hoogste niveau sprake zijn geweest van corruptie, waarbij de Hongaar een obsessie had voor totale controle. Alle dopingboetes kwamen persoonlijk bij Aján terecht, niet bepaald de bedoeling, terwijl miljoenen dollars simpelweg verdwenen zijn uit de IWF-rekeningen. Zeker veertig positieve dopingtests, waaronder van sporters die WK-medailles wonnen, werden simpelweg in de doofpot gestopt.

Het volledige rapport is hier te vinden.