FvD wil wel Nexit, toen geen Nexit en nu toch Nexit

De lijsttrekker van het Forum voor Democratie voor de Eerste Kamer, Henk Otten heeft afgelopen zondag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de nodige verwarring gezorgd. Hij gaf daarin aan niet voor een Nexit te zijn. Partijleider Thierry Baudet heeft die uitspraak vandaag naar de prullenbak verwezen.

Tijdens het debat bij WNL was Otten, die het FvD mede heeft opgericht, wat vaag over de positie van zijn partij. "Laten we de interne markt behouden. Wat wij willen, is terug naar de EEG waarin we economisch samenwerkten. We willen een assertiever beleid richting Brussel", zo liet de lijsttrekker weten.

Partijvoorman Baudet moet echter niets van dat alles weten. Ondanks de chaos die de Brexit het Verenigd Koninkrijk op dit moment brengt en waar een polonaise aan bedrijven het eiland verlaat voor een plek die wel EU-zekerheid biedt, stuurt hij nog steeds aan op een Nexit. "Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding. Dat staat in ons verkiezingsprogramma en is al jaren onze lijn", zo laat Baudet optekenen in de Volkskrant.

Het Tweede Kamerlid zegt dat Otten dat zelf wel mag denken maar dat de partij dat absoluut niet vindt. "Ik ga niet over zijn woorden. Prima als hij wil aangeven dat we het voorzichtig moeten benaderen vanwege de Brexit. We zijn een partij van vrije, kritische onafhankelijk geesten. Het is onmogelijk dat je exact hetzelfde denkt, maar dit is ons verkiezingsprogramma en al jaren onze lijn. Er kan weinig misverstand over bestaan."

Tenslotte legde Baudet nog even uit hoe het wel moet. "Het grote probleem is dat mensen geleerd hebben dat de EU en handel met elkaar te maken hebben. Dat is niet zo. Als je handel wilt drijven, moet je niet in een douane-unie zitten met harmonisatieregels. Zeker niet als de leden van die unie de minste groei meemaken de komende decennia. Als je geld wilt verdienen, moet je met India handelen. Dat schiet echt op. Dit is wat ik vind en daar heb ik jarenlang over nagedacht en meerdere boeken over geschreven."

Het bruto nationaal product van India is overigens maar een fractie van dat van de EU. Daarnaast zijn de EU en India al enige tijd in gesprek over een handelsakkoord.

Voor de liefhebbers die nog wat tijd over hebben, het debat van afgelopen zondag: