FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 februari 2019

NHL: Avalanche walst over Jets

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in het eigen Pepsi Center in Denver een overtuigende zege geboekt. De Winnipeg Jets werden met 7-1 verslagen.

In de eerste periode werd nog niet gescoord, maar Carl Söderberg was na dik drie minuten in periode twee trefzeker. Mikko Rantanen verdubbelde de score acht minuten later, waarna Nathan MacKinnon en Matt Calvert vroeg in de derde periode binnen elf seconden allebei scoorden: 4-0.

Kyle Connor deed nog in dezelfde minuut wat terug namens de Jets, maar Tyson Jost tekende niet veel later voor 5-1. Daar bleef het even bij, tot Gabriel Landeskog dik twee minuten voor tijd de 6-1 maakte, waarna AJ Greer de pijn voor de bezoekers nog wat vergrootte.

Uitslagen NHL woensdag
Detroit Red Wings - Chicago Blackhawks 4-5 OT
Colorado Avalanche - Winnipeg Jets 7-1
Calgary Flames - New York Islanders 4-2
Vegas Golden Knights - Boston Bruins 2-3 SO

Avalanche - Jets (Bron: YouTube)

Enorme bij teruggevonden

Wetenschappers hebben op een Moluks eiland een levend exemplaar van de zogeheten reuzenbij van Wallace teruggevonden. Het insect is zo groot als de duim van een volwassen mens, en heeft een vleugelspanwijdte van zes centimeter. Het werd in de 19e eeuw ontdekt maar was al zo'n veertig jaar niet meer waargenomen.

"Het was adembenemend om deze vliegende bulldog terug te zien, waarvan we niet meer wisten of die nog wel bestond", zegt natuurfotograaf Clay Bolt tegen de BBC. "Zien hoe mooi en groot de soort is, en het met die enorme vleugels langs mijn hoofd horen rafelen, dat was een ongelofelijke ervaring."

Het officieel als Megachile pluto geclassificeerde insect is voor zover bekend de grootste bij ter wereld. Het vrouwtje maakt haar nest in termietenterpen, dat ze uitlijnt met hars wat ze met haar kaken van bomen afhaalt, om het tegen de termieten te beschermen. De soort kan dus alleen overleven indien er ook termieten en hars aanwezig zijn, doorgaans in laagliggende junglegebieden.

De Britse bioloog en ontdekkingsreiziger Alfred Russel Wallace beschreef het beest in 1858. Hij hielp Charles Darwin bij het opstellen van diens evolutietheorie. De reuzenbij werd in 1981 voor het laatst gezien. Sindsdien werd vermoed dat deze inmiddels was uitgestorven. Een team wetenschappers deed echter onlangs een van de ontdekkingstochten van Wallace na en trof een vrouwelijk exemplaar aan. Ze hebben het gefotografeerd en gefilmd.

Volgens expeditielid en entomoloog Eli Wyman van de universiteit van Princeton is de ontdekking van belang omdat het kan leiden tot nieuw onderzoek naar de evolutie van de bij. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot nieuwe inzichten hoe bijen tegen uitsterven kunnen worden beschermd. Hun aantallen staan de laatste tijd wereldwijd onder druk, maar de dieren zijn van groot ecologisch belang, onder meer omdat ze planten bestuiven.

De Boer klaar voor debuut met Atlanta United: "De groep ziet er goed uit"

Frank de Boer staat vannacht voor het eerst langs de lijn bij Atlanta United bij een officieel duel van zijn ploeg. Het team van de Nederlandse trainer neemt het in de nacht van donderdag op vrijdag om 4.00 uur (Nederlandse tijd) op tegen CS Herediano in de CONCACAF Champions League. Atlanta United komt als kampioen van de Major League Soccer voor het eerst uit in het toernooi.

Vorig seizoen werden the Five Stripes onder leiding van Gerardo Martino kampioen van de MLS en als beloning mag de club uit Atlanta dit seizoen uitkomen in de Midden-Amerikaanse variant van de Champions League. Het toernooi kent geen groepsfase, maar start direct in een knock-out-vorm, waarin een dubbele ontmoeting met het Costa Ricaanse CS Herdiano op het programma staat.

"We hebben er heel veel zin", liet De Boer weten op de persconferentie, geciteerd door Voetbal International . "Het wordt een lastige wedstrijd. Niet in de laatste plaats door het veld. FC Toronto ging ook hard onderuit in Panama (4-0 tegen Independiente, red.) en de omstandigheden hier zijn vergelijkbaar. Maar we zijn er klaar voor."

Op de clubwebsite gaat De Boer verder in op de voorbereiding op het aanstaande seizoen. "De groep ziet er goed uit", vertelt hij. "We hebben een zeer goede voorbereiding achter de rug. Nu hopen we graag de dingen terug te zien waarop we de afgelopen periode hebben getraind. Natuurlijk kunnen we onszelf nog verbeteren, maar ik denk dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het is onze eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen, we hebben er zin in."

De Boer zag zijn ploeg woensdag nog aanvallend versterkt worden met Gonzalo Pity Martínez. De aanvallende middenvelder komt over van River Plate en kost Atlanta United circa dertien miljoen euro, waarmee hij de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis is. Pity werd vorig door Zuid-Amerikaanse journalisten in 2018 verkozen tot de beste speler in Zuid-Amerika.

Reggie Fils-Aime treedt af bij Nintendo

'My name is Reggie. I'm about kicking ass. I'm about taking names and we're about making games.' De legendarische quote van Reggie Fils-Aime die bij menig gamer bekend is. Het einde van een tijdperk is aangebroken, want Reggie Fils-Aime treedt af als president en COO van Nintendo of America.

Reggie werkte meer dan vijftien jaar bij Nintendo, waarvan bijna dertien in zijn huidige rol. Zijn laatste werkdag is 15 april, waarna Senior Vice President van Sales en Marketing Doug Bowser (echt waar!) zijn rol overneemt. Bowser werd de afgelopen vier jaar al begeleid door Reggie.

Reggie: 'Nintendo blijft altijd deel van mijn hart. Een deel dat is gevuld met dankbaarheid, voor de talentvolle mensen waarmee ik heb gewerkt, de mogelijkheid om zo'n geweldig merk te vertegenwoordigen en bovenal om deel te zijn van de meest positieve gamer community. Het is niet 'game over' voor mij, maar eerder een 'level up' om meer tijd door te brengen met mijn vrouw, familie en vrienden.'

En voor wie het dan niet kent, toch nog maar eens de bekende quote. En een persoonlijke boodschap van Reggie zelf!

Spectaculaire sprintfinales op WK leveren dubbelslag Noorse langlaufers op

De eerste prijzen van het wereldkampioenschap langlaufen in het Oostenrijkse Seefeld zijn verdeeld. Nabij Innsbruck stonden donderdag de individuele sprints in vrije stijl op het programma en dat werd een Noors feestje.

Bij de vrouwen leek het vooraf met name tussen titelverdedigster Maiken Caspersen Falla uit Noorwegen en het Zweedse trio Stina Nilsson, Jonna Sundling en Maja Dahlqvist te gaan. Victoria Carl uit Duitsland en de Noorse Mari Eide stonden verrassend in de finale, maar speelden daarin niet echt een rol van betekenis, zo leek het.

Dat was ook het geval, tot de laatste klim: Sundling en Dahlqvist kwamen met elkaar in aanraking, waardoor Dahlqvist kansloos was en Sundling een stok brak. Falla kon ondertussen onbedreigd naar het goud sprinten, Nilsson pakte na een maand blessureleed - na een dominant eerste deel van het seizoen - toch nog zilver.

Sundling leek even op weg naar brons, maar Eide sprintte haar voorbij en pakte de medaille. Dat was een emotioneel moment: haar iets oudere zus Ida Eide, eveneens langlaufster, overleed in het voorseizoen plotseling tijdens een training op 30-jarige leeftijd. "Ik was zó ontzettend slecht in oktober, maar ik ben elke dag keihard blijven vechten, voor Ida. Ze is elke dag bij me", aldus Eide na afloop.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Bij de mannen waren Johannes Høsflot Klæbo uit Noorwegen, de Rus Sergey Ustiugov en de Italiaan Federico Pellegrino de favorieten. Ustiugov sneuvelde in de halve finales: na een aanvaring met Klæbo verloor hij teveel snelheid, waar hij de jonge Noor na afloop nog even een veeg voor om de oren gaf. "Ik wilde hem slaan, maar hield me in", zei hij na afloop nog.

In de eindstrijd wilde niemand het tempo bepalen, wat ertoe leidde dat men halverwege bovenop een klim zelfs bijna stil stond. Lucas Chanavat ging er dan maar vandoor en dook als eerste de afdaling in, iets wat in de kwart- en halve finales vanwege de slipstream fataal bleek. Dat de Fransman beter geduld had kunnen hebben bleek, want hij werd na de afdaling aan alle kanten gepasseerd en eindigde als laatste.

Klæbo en Pellegrino streden vervolgens om het goud en na een furieuze sprint was het de Noor die zijn Italiaanse rivaal onttroonde. Gleb Retivykh uit Rusland pakte het brons, voor de Fransman Richard Jouve en de Noor Emil Iversen.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Feyenoord krijgt gegarandeerd 25 miljoen euro per jaar in nieuw stadion

Feyenoord krijgt gegarandeerd 25 miljoen euro per jaar als het vanaf 2023 voetbalt in het nieuwe stadion. Dat staat in het nieuwe businessplan van het nieuwe stadion dat deze week aan de Rotterdamse gemeenteraad is gestuurd. In de eerste versie van dat plan zou Feyenoord genoegen moeten nemen met een vaste prestatievergoeding van 17,5 miljoen euro en een variabel deel. Feyenoord-directeur Jan de Jong keerde zich vorig jaar tegen dat plan en eiste 25 miljoen euro per jaar.

De gemeente laat het nieuwe businessplan extern toetsen. Rotterdam wil alleen miljoenen steken in het nieuwe stadion als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo koopt de stad voor zestig miljoen euro de grond voor het nieuwe stadion en geeft dat in erfpacht uit. Ook wordt de stad voor veertig miljoen euro aandeelhouder in het complex. De bouw kost ongeveer 444 miljoen euro en moet in 2020 beginnen.

Het nieuwe stadion maakt deel uit van een grote gebiedsontwikkeling in Rotterdam-Zuid. Er komen scholen, winkels en huizen, kantoren en sportcomplexen. In totaal is die ontwikkeling begroot op 1,5 miljard euro.

Het is nog altijd niet geheel duidelijk of het nieuwe stadion er gaat komen, al lijkt de komst van Feyenoord City wel steeds waarschijnlijker. De bouw van een nieuwe Kuip in Rotterdam kwam op 21 december al een grote stap dichterbij toen Feyenoord groen licht gaf om plannen voor de realisatie van het project door te zetten. Feyenoord City moet in de buurt van het huidige stadion in Rotterdam-Zuid verrijzen.

Honda kijkt tevreden terug op eerste testweek

Op de laatste testdag deze week reed Pierre Gasly met de nieuwe auto van Red Bull Racing 146 ronden en zorgde daarmee opnieuw voor veel data. Nico Hülkenberg reed slechts 24 ronden maar klokte wel de snelste tijd.

Honda, de motorleverancier van Red Bull Racing en Toro Rosso kijkt tevreden terug op de afgelopen testweek. “Er zijn geen grote problemen geweest tijdens deze test”, aldus Honda-baas Toyoharu Tanabe. “Toro Rosso heeft 482 rondes gereden, Red Bull 475. Dat betekent dat Honda 957 rondes heeft gereden. We gaan de komende dagen alle data analyseren.”

Verstappen kwam maandag en woensdag in actie met de Red Bull RB15. Donderdag was hij in de fabriek in Milton Keynes voor tests in de simulator. De Nederlander is positief gestemd over de Honda-motor: "We hebben nu meer vermogen en tot dusverre gaat het erg goed. We hebben amper problemen gekend, vandaag hadden we alleen een kleinigheidje. Maar omdat alles zo compact in elkaar zit, moest daarvoor wel de vloer losgehaald worden en dat kostte tijd. Met de motor zelf hebben we geen problemen gehad, dus daar ben ik erg blij mee. We hebben veel ronden kunnen rijden, echt alles loopt soepel.”Volgende week dinsdag tot en met vrijdag wordt er opnieuw in Barcelona getest.

Vitesse meldt vertrek algemeen directeur en presenteert opvolger

Joost de Wit is per direct vertrokken als algemeen directeur van Vitesse, zo meldt de club uit Arnhem donderdag op de clubwebsite. De Wit verlaat de club na ruim vijf jaar 'in goed overleg met de Raad van Commissarissen'. Pascal van Wijk volgt hem op als directeur. In de periode dat De Wit aan het roer stond bij Vitesse moest hij zware bezuinigingen doorvoeren nadat er onder clubeigenaar Merab Jordania forse verliezen waren gemaakt. Desondanks werd in deze periode plaatsing voor Europees voetbal afgedwongen en in 2017 de KNVB Beker gewonnen.

"Ik heb de afgelopen vijf jaar een fantastische tijd bij Vitesse gehad", reageert De Wit op zijn vertrek. "Ik ben er trots op dat ik mijn steentje aan de positieve ontwikkelingen heb mogen bijdragen. Het was een mooie periode maar de laatste tijd merkte ik meer en meer dat ik aan een nieuwe uitdaging toe ben. Op zo'n moment is het beter voor iedereen dat je stopt."

De 48-jarige Van Wijk is geen onbekende bij Vitesse. Hij werkt al ruim vijftien jaar bij de club. Hij was actief in verschillende managementfuncties, waaronder manager Financiën en Bedrijfsvoering. "Ik ben bijzonder trots op deze benoeming. Ik zie de nieuwe functie als een hele mooie uitdaging en stap er met enorm veel energie in", aldus de opvolger van De Wit.

Toptalent Pogacar verslaat Poels in de Algarve en boekt eerste profoverwinning

Tadej Pogacar heeft de tweede etappe in de Ronde van de Algarve gewonnen. Het Sloveense toptalent van UAE Team Emirates was op de slotklim naar Fóia te sterk voor Wout Poels, die als tweede over de finish kwam. Sam Oomen deed ook lang mee voor de dagzege en hij werd vierde. Pogacar is ook de nieuwe leider in de Portugese rittenkoers.

De tweede etappe in de Algarve was de koninginnenrit van deze ronde. De renners moesten 187 kilometer afleggen, met op het eind van de rit de slotklim naar Fóia, een klim van 7,8 kilometer aan 6,1%.

Bij het opdraaien van de slotklim was alles weer bij elkaar, nadat eerder in de vroege vluchters werden teruggepakt. Later was er ook een aanval van het CCC-duo Riccardo Zoidl en Amaro Antunes, maar hun werden ruim voor de slotklim teruggepakt.

Op de slotklim van bijna acht kilometer nam team Sky de leiding in dienst voor Wout Poels. De Limburger zag eerst Dylan van Baarle het werk doen en later nam Tao Geoghegan Hart het over. De jonge Brit zorgde ervoor dat het peloton stevig werd uitgedund en er bleven nog maar tien renners over, met daarbij de Nederlanders Poels en Sam Oomen.

Antunes was de eerste aanvaller op de slotklim. De Portugees, die eerder in de etappe al in de aanval was gegaan, reed in de laatste kilometer weg bij het favorietengroepje en sloeg een mooi gaatje. Poels ging in de tegenaanval en kwam snel bij Antunes en leek ook op weg naar de etappezege, maar dat was buiten Pogacar gerekend. Het Sloveense toptalent reed eerst het gat dicht naar Poels en liet vervolgens de Limburger van team Sky achter zich en boekte zijn eerste profoverwinning in zijn carrière. Als beloning voor de zege is hij ook de nieuwe leider in de Portugese rittenkoers. Hij neemt de leiderstrui over van Fabio Jakobsen, die de eerste etappe had gewonnen.

Zorgen om blessure Weghorst: "Hij wordt onderzocht, alles is mogelijk"

Wout Weghorst heeft de training van zijn club VfL Wolfsburg moeten staken. De aanvaller verliet het veld met spierklachten. Weghorst is een groot vraagteken voor de competitiewedstrijd van zaterdag tegen Borussia Mönchengladbach. Trainer Bruno Labbadia vreest dat hij zijn topscorer moet missen in de belangrijke wedstrijd in de strijd om Europees voetbal. Dat liet hij weten tijdens het wekelijkse perspraatje.

"Het zou heel jammer zijn als hij niet kan spelen. Wout is onze topscorer en erg belangrijk voor de ploeg", aldus Labbadia donderdag op de persconferentie. Tijdens de training ging het mis met Weghorst. "Ineens voelde Wout iets. Hij wordt onderzocht, alles is mogelijk. Maar we zijn dit seizoen wel gewend om altijd weer een oplossing uit de hoge hoed te toveren", aldus de trainer, die zaterdagmiddag (15.30 uur) voor een lastig karwei staat met zijn ploeg.

Wolfsburg staat op de zesde plek in de Bundesliga en aast op Europees voetbal. De top vier pakt een ticket voor de Champions League, terwijl de nummer vijf het hoofdtoernooi van de Europa League zal bereiken. De nummer zes moet dat toernooi via de voorrondes zien te halen. De verschillen in Duitsland zijn bijzonder klein. Zo is het verschil tussen nummer vier RB Leipzig en nummer zes Wolfsburg slechts zes punten. Daarentegen staat Werder Bremen tiende en heeft die ploeg op zijn beurt vier punten minder van de manschappen van Labbadia.

Weghorst maakte dit seizoen al negen doelpunten voor die Wölfe en zijn eventuele afwezigheid zal voelbaar zijn bij de club. De laatste drie competitiewedstrijden was de boomlange spits steeds trefzeker. De blessure komt voor Weghorst sowieso op een vervelend moment. Op 21 maart speelt het Nederlands elftal namelijk de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland en drie dagen later treft Oranje rivaal Duitsland. De laatste interland van Weghorst was op 4 juni van vorig jaar tegen Italië.

Ontploffende Nike-schoen vloert basketbaltalent

Vannacht speelden de rivaliserende Amerikaanse universiteiten Duke en North Carolina hun beladen bastketbalduel maar de wedstrijd werd al snel ontsierd door een ontploffing. Van een schoen wel te verstaan!

Sterspeler Zion Williamson dacht een mooie aanval in te zetten tot hij onverwachte malheur aan zijn schoen kreeg, even werd er ook gevreesd voor een ernstige blessure. Maar na afloop leek het mee te vallen en binnenkort zal de sterspeler zijn opwachting weer kunnen maken. Het geheel is wel een tamelijk gênante vertoning voor Nike die Williamson voor veel geld onder contract heeft staan.

Puma was er als de kippen bij met een reactie, maar die haalden ze toch snel weg (gelukkig wordt zoiets altijd veilig gesteld):

Praat Nederlands - Dag van de Moedertaal

Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de Internationale Moedertaaldag gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen etnische groepen. Dit leidt mogelijk tot meer begrip.

Aanleiding om de Internationale Moedertaaldag op 21 februari te vieren, zijn de rellen in 1952 toen diverse studenten omkwamen tijdens demonstraties om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. Pakistan bestond toen uit Oost- en West-Pakistan, het huidige Bangladesh en het huidige Pakistan. De regering had gesteld dat uitsluitend het Urdu de taal van Pakistan was.

De Internationale Moedertaaldag werd voor het eerst in 2000 gevierd. Het bericht dat hiertoe in 2001 opriep, meldde dat er toen ongeveer 6700 talen waren.

Oranje treft in kwalificatie EK 2021 Rusland, SloveniŰ en Turkije

Het Nederlands nelftal moet in de kwalificatie voor het EK van 2021 een paar verre uitwedstrijden spelen. De regerend Europees kampioen werd in groep A gekoppeld bij Rusland, Slovenië, Turkije, Kosovo en Estland.

Op papier een gunstige loting voor Oranje. Met Kosovo treffen de voetbalsters een land dat voor het eerst meedoet aan de EK-kwalificatie. Rusland, de nummer 25 van de wereldranglijst, is op papier de zwaarste tegenstander voor Oranje die zelf de zevende plek innemen. Slovenië (55e), Turkije (59e), Estland (98e) en Kosovo (123e) zijn ook bepaald geen hoogvliegers.

De kwalificatiereeks start eind augustus en duurt tot en met oktober 2020. In totaal doen er 47 landen mee. Engeland is als gastland al verzekerd van deelname aan het EK, waaraan zestien landen mogen meedoen. De finale is op Wembley. De negen groepswinnaars en drie beste nummers twee plaatsen zich rechtstreeks. De andere zes landen die als tweede eindigen in hun groep strijden in de play-offs om de drie resterende tickets.

Op het vorige Europees kampioenschap, twee jaar geleden in eigen land, pakte de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman de Europese titel door in de finale Denemarken met 4-2 te verslaan. De voetbalsters kwalificeerden zich afgelopen jaar voor het WK van komende zomer in Frankrijk, waar ze Nieuw-Zeeland, Kameroen en Canada treffen in de groep.

Nizzolo sprint naar winst in slotetappe Tour of Oman, Lutsenko eindwinnaar

Giacomo Nizzolo heeft de slotetappe van de Tour of Oman gewonnen. De Italiaan, die dit jaar de overstap maakte naar Dimension Data, was in de massasprint te snel, voor zijn landgenoten Sonny Colbrelli en Davide Ballerini. De eindzege van Alexey Lutsenko kwam tijdens de afsluitende etappe geen moment in gevaar. Hij volgt zichzelf op als eindwinnaar.

De slotetappe van 135 kilometer ging over vlakke wegen en was ideaal voor de sprinters. Vier renners kozen voor de aanval in de etappe naar Mattrah Cornice en pas op vier kilometer werden de vluchters teruggepakt.

Het zou dus een massasprint worden, maar een van de favorieten voor de dagzege was niet meer aanwezig. Alexander Kristoff was onderweg gevallen en kon zijn weg niet meer vervolgen. Ook nummer twee Domenico Pozzovivo in het algemeen klassement kwam ten val, maar hij kon wel zijn weg vervolgen en zou uiteindelijk in het peloton eindigen en als tweede afsluiten achter Lutsenko, die zich zelf opvolgt op de erelijst van de Tour of Oman.

In de massasprint die volgde wist Giacomo Nizzolo nipt Sonny Colbrelli (Bahrain Merida) en Davide Ballerini (Astana) te verslaan en pakte zo zijn eerste zege van het seizoen.

Trentin klopt Van Poppel en wint tweede rit Ruta del Sol

Matteo Trentin heeft de tweede etappe in de Ruta del Sol gewonnen. De Europees kampioen was in Torredonjimenode net iets sneller dan Danny van Poppel. Tim Wellens blijft leider in het algemeen klassement van deze Spaanse rittenkoers.

De tweede etappe van Sevilla naar Torredonjimenode was de langste etappe in deze Ruta del Sol. In totaal bestond de etappe uit 217,5 kilometer over grotendeels vlakke wegen, maar op het eind van de etappe moest er toch nog wat beklommen worden.

Vanuit het begin reden er zes renners weg uit het peloton. Vanuit het peloton was er voldoende controle met onder meer Jumbo-Visma en Lotto Soudal. De vroege vluchters werden op 25 kilometer van de streep teruggepakt, waarna een uitgedund peloton voor de dagzege mocht gan strijden, doordat de beklimmingen in de finale niet zwaar genoeg waren om het verschil te maken.

In die sprint die zou volgen ging Iván García Cortina de sprint vroeg aan. De Spanjaard van Bahrain Merida ging de sprint vroeg aan en wist het lang vol te houden, alleen in de laatste meters ging Trentin er nog overheen. Ook Van Poppel kwam nog dicht bij de overwinning, maar raakte in de slotmeters net niet over de Europees kampioen heen en werd zodoende tweede.

FvD wil wel Nexit, toen geen Nexit en nu toch Nexit

De lijsttrekker van het Forum voor Democratie voor de Eerste Kamer, Henk Otten heeft afgelopen zondag tijdens het eerste lijsttrekkersdebat voor de nodige verwarring gezorgd. Hij gaf daarin aan niet voor een Nexit te zijn. Partijleider Thierry Baudet heeft die uitspraak vandaag naar de prullenbak verwezen.

Tijdens het debat bij WNL was Otten, die het FvD mede heeft opgericht, wat vaag over de positie van zijn partij. "Laten we de interne markt behouden. Wat wij willen, is terug naar de EEG waarin we economisch samenwerkten. We willen een assertiever beleid richting Brussel", zo liet de lijsttrekker weten.

Partijvoorman Baudet moet echter niets van dat alles weten. Ondanks de chaos die de Brexit het Verenigd Koninkrijk op dit moment brengt en waar een polonaise aan bedrijven het eiland verlaat voor een plek die wel EU-zekerheid biedt, stuurt hij nog steeds aan op een Nexit. "Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding. Dat staat in ons verkiezingsprogramma en is al jaren onze lijn", zo laat Baudet optekenen in de Volkskrant.

Het Tweede Kamerlid zegt dat Otten dat zelf wel mag denken maar dat de partij dat absoluut niet vindt. "Ik ga niet over zijn woorden. Prima als hij wil aangeven dat we het voorzichtig moeten benaderen vanwege de Brexit. We zijn een partij van vrije, kritische onafhankelijk geesten. Het is onmogelijk dat je exact hetzelfde denkt, maar dit is ons verkiezingsprogramma en al jaren onze lijn. Er kan weinig misverstand over bestaan."

Tenslotte legde Baudet nog even uit hoe het wel moet. "Het grote probleem is dat mensen geleerd hebben dat de EU en handel met elkaar te maken hebben. Dat is niet zo. Als je handel wilt drijven, moet je niet in een douane-unie zitten met harmonisatieregels. Zeker niet als de leden van die unie de minste groei meemaken de komende decennia. Als je geld wilt verdienen, moet je met India handelen. Dat schiet echt op. Dit is wat ik vind en daar heb ik jarenlang over nagedacht en meerdere boeken over geschreven."

Het bruto nationaal product van India is overigens maar een fractie van dat van de EU. Daarnaast zijn de EU en India al enige tijd in gesprek over een handelsakkoord.

Voor de liefhebbers die nog wat tijd over hebben, het debat van afgelopen zondag:

Van der Poel begint wegseizoen meteen met zege in Tour of Antalya

Mathieu van der Poel heeft na zijn eerste wegkoers van het seizoen direct gewonnen. De Nederlands kampioen op de weg won de openingsetappe in de Tour of Antalya in een massasprint.

Van der Poel die zondag zijn veldritseizoen afsloot met een zege in Hulst en zo zijn 32ste zege van het seizoen pakte begon in Antalya aan zijn wegseizoen. De Tour of Antalya behoort tot de laagste categorie (2.2) op de UCI-kalender en dat is ook te zien aan het deelnemersveld in Turkije.

De etappe van vandaag bestond uit 140,9 kilometer van Beskonak naar Antalya over vlakke wegen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de openingsetappe zou eindigen in een massasprint en daar was de wereldkampioen in het veldrijden duidelijk te snel voor zijn concurrenten. Dušan Rajović werd op gepaste afstand tweede, voor de Nederlander Bas van der Kooij.

Pechtold hoeft zich niet meer te vervelen

Minister Van Engelshoven (cultuur) heeft de Raad voor Cultuur gevraagd een onafhankelijke commissie in te stellen die zich gaat buigen over de bescherming van waardevol cultureel erfgoed in particulier Nederlands bezit. De commissie gaat onderzoeken in hoeverre de huidige wetgeving voldoet en of de aanwijzingscriteria voor de lijst met beschermd erfgoed nog adequaat zijn. De commissie wordt voorgezeten door Alexander Pechtold.

Sinds 1 juli 2016 is de Erfgoedwet van kracht. Deze wet heeft onder andere als doel te voorkomen dat voorwerpen en verzamelingen in particulier bezit, die van bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis of uitzonderlijke schoonheid zijn, verloren gaan voor het Nederlandse cultuurbezit. Als een voorwerp onvervangbaar en onmisbaar wordt geacht, kan het voorwerp geplaatst worden in het register beschermde cultuurgoederen.

In het kader van de evaluatie van de Erfgoedwet wordt deze commissie ingesteld. Minister Van Engelshoven verwacht van de commissie een advies over de vraag of het huidige wettelijk kader nog adequaat is om belangwekkend roerend erfgoed in particulier bezit voor Nederland te behouden en eventueel voorstellen te doen tot aanpassing. Aan de commissie is tevens verzocht om het register met beschermd erfgoed te ijken aan de hand van voornoemde of nieuw te formuleren aanwijzingscriteria. Daarnaast gaat de commissie onderzoeken of de criteria voor het verlenen of weigeren van een exportvergunning moeten worden aangepast. Daarbij wordt ook gevraagd om een internationale vergelijking.

Naast Alexander Pechtold nemen mevrouw Fusien de Bijl de Vroe, mevrouw mr. drs. Sabine Gimbrère, de heer prof. mr. Tom Barkhuysen en de heer dr. Lennart Booij deel aan de commissie. In het najaar van 2019 zal de commissie haar advies uitbrengen.

OM onderzoekt mogelijkheid vonnisafspraken

Het Openbaar Ministerie (OM) wil gaan experimenteren om strafzaken sneller te kunnen afhandelen door afspraken te maken met procespartijen. Bij afspraken over het proces kan het bijvoorbeeld gaan om het afbakenen van het opsporingsonderzoek door de officier van justitie en het beperken van onderzoekswensen door de advocaat. Het OM kan nu al met de verdediging afspraken maken over het voeren van het proces, maar zou hier vaker gebruik van willen maken. Ook wil het OM onderzoeken of het mogelijk is om vonnisafspraken te maken, zulke afspraken worden nu nog niet gemaakt. Een vonnisafspraak is een gezamenlijk verzoek van de officier van justitie en de advocaat van een bekennende verdachte aan de rechter.

"In de praktijk zien wij dat strafzaken soms jaren duren en met de inzet van vonnis- en procesafspraken kan dit worden verkort. Het recht op een eerlijk op proces is en blijft hierbij voor het OM het uitgangspunt", benadrukt Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal. Momenteel bestaat er al ruimte voor het maken van procesafspraken tussen officieren van justitie en advocaten. De rechter neemt een beslissing over die gemaakte afspraken tijdens de behandeling van de zaak, tot die tijd is het voor de officier van justitie en de advocaat niet duidelijk of de rechter vanuit zijn onafhankelijke positie de afspraken volgt.

Wetswijzing
Vonnisafspraken worden nu nog niet gemaakt. Om dit mogelijk te maken is er op termijn een wetswijziging nodig, zodat het OM vooraf een afspraak kan maken met de verdediging met toetsing door de rechter. Het OM wil in gesprek met de advocatuur en de rechtspraak om de wenselijkheid daarvan te onderzoeken.

Het OM wil in principe geen zaken uitsluiten, ook geen zware zaken. Het zal met name gaan om afgebakende zaken met een bekennende verdachte. Fraude- en drugszaken komen als eerste in aanmerking, evenals milieuzaken. Vonnis- en procesafspraken kunnen naar verwachting tijdsdruk weghalen bij het strafproces waardoor strafzaken sneller worden afgedaan. Ook kan het voor verdachten aantrekkelijker worden om mee te werken, omdat een strafzaak minder lang kan duren en er sneller duidelijkheid is over de aard en de hoogte van de straf.

Het OM benadrukt dat de rechten en de positie van verdachten en slachtoffers, zoals compensatie van geleden schade, gewaarborgd moeten blijven bij zulke afspraken. "Samenwerking met de advocatuur en de rechtspraak zijn essentieel voor het onderzoeken van de mogelijkheid", zegt Van der Burg. Hij voegt daar aan toe dat het maken van vonnis- en procesafspraken positieve invloed kan hebben op de bestrijding van criminaliteit omdat zaken sneller kunnen worden behandeld. Dat biedt weer ruimte voor de behandeling van bijvoorbeeld complexe ondermijningszaken.

Ook de NS ondertekent Plastic Pact

Ook de NS, samen met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties, heeft het Plastic Pact ondertekend. Een initiatief van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat om in 2025 minder plastic te gebruiken en meer plastic te recyclen. NS wil het afval op stations, treinen en werkplaatsen verminderen en het afval dat overblijft zoveel mogelijk recyclen en hergebruiken.

Lees ook: Deal voor minder en beter gebruik plastic

De ambities van NS zijn groot en het halen van deze ambities kan NS niet alleen, hiervoor zijn alle partners in de afvalketen nodig. Samen met leveranciers en afvalverwerkers zoekt NS daarom naar oplossingen om het afval te verminderen en te verwerken tot bruikbare grondstoffen. Het Plastic Pact brengt partijen bij elkaar en onderschrijft de uitdagingen die komen kijken bij het in praktijk brengen van afvalambities, zoals het vergroten van de capaciteit voor nascheiding van afval, het vergroten van de vraag naar recyclaten en de communicatie rondom afvalscheiding.

Initiatieven van NS
Een voorbeeld van een initiatief dat moet helpen bij de reductie van plastic afval op stations en in treinen is de aanleg van ruim 200 watertappunten bij stations in 2019, waardoor reizigers geen plastic wegwerpflesjes hoeven te kopen. Daarnaast werkt NS aan een eigen herbruikbare beker, gemaakt van plastic afkomstig van stations en wordt door korting op een warme drank bij het meenemen van een eigen beker afval voorkomen. Ook worden de mogelijkheden voor inzameling van pet-flesjes onderzocht.

Nederland tegen EU-uploadfilter

Nederland is als een van de weinige landen tegen de deal die EU-onderhandelaars van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben gesloten over een nieuwe copyrightrichtlijn. Die gaat onder meer over een omstreden uploadfilter om te voorkomen dat auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geupload, en over het betalen om kleine stukjes werk van anderen te tonen.

Behalve Nederland stemden ook Finland, Italië, Luxemburg en Polen tegen, aldus een gezamelijke verklaring. Daarin staat dat de richtlijn volgens de landen een stap terug is ten opzichte van de huidige situatie. Ook zou deze geen goede balans slaan tussen de bescherming van rechthebbenden en de belangen van burgers en bedrijven.

Volgens de richtlijn zijn straks niet langer gebruikers, maar websites en platforms zoals YouTube en Facebook verantwoordelijk voor aanwezige filmpjes, muziek en foto's. Die moeten ze wegfilteren of ervoor betalen. De vrees is dat er voor de zekerheid strenge filters komen die bijvoorbeeld ook memes blokkeren.

Sites die korter dan drie jaar bestaan, onder de vijf miljoen bezoekers per maand hebben of minder dan tien miljoen euro per jaar omzetten zouden volgens het voorstel zijn gevrijwaard.

Ook geeft de richtlijn uitgevers het recht om een vergoeding te vragen voor kleine stukjes van bijvoorbeeld nieuwsberichten zoals die door sites als Google News online worden gezet. Hierover moet echter eerst worden onderhandeld, maar de regel geldt wel zonder uitzondering voor iedereen.

Burgerrechten
Nederland, Finland, Italië, Luxemburg en Polen vinden het voorstel verder juridisch onduidelijk. De landen denken dat het zal leiden tot rechtsonzekerheid voor belanghebbenden, en burgerrechten kan ondermijnen.

Komende maand moet het Europees Parlement nog over de regelgeving stemmen, maar de verwachting is dat het voorstel daar zal worden goedgekeurd. Vervolgens moeten de lidstaten binnen twee jaar met wetgeving komen om het te implementeren. Het is onduidelijk in hoeverre de Nederlandse tegenstem gevolgen heeft voor hoe de regels er straks in de Nederlandse wet uitzien.

Vanwege de kritiek van juridische onzekerheid is het denkbaar dat de tegenstemmers het uiteindelijk op rechtszaken zullen laten aankomen om de reikwijdte van de regels te testen.

'StukTV loopt bekeuring mis'

Een poging van de heren van StukTV om op een zo creatief mogelijke manier een bekeuring te krijgen is op niets uitgelopen. De drie heren probeerden op de Lijnbaansgracht in Amsterdam de politie zover te krijgen om ze een bekeuring te geven. 

Dat probeerden ze door een dienstwagen van de politie te voorzien van een wielklem. Helaas voor het drietal zag de politie het gebeuren en konden ze het verijdelen. De opdracht is voorlopig nog niet gelukt dus. 

Staat mag Fort Velsen ontruimen

De voorzieningenrechter heeft een vordering afgewezen van krakers van Fort Velsen om ontruiming te verbieden. De Staat (het Openbaar Ministerie) mag Fort Velsen dus ontruimen. Begin januari 2019 heeft een groep krakers Fort Velsen gekraakt. Fort Velsen is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een Rijksmonument en UNESCO werelderfgoed.

Op 15 januari 2019 heeft het Openbaar Ministerie laten weten het perceel te zullen ontruimen. De krakers hebben in kort geding de rechter gevraagd de Staat te verbieden het perceel te ontruimen totdat de eigenaren van Fort Velsen een koopovereenkomst hebben gesloten met een potentiële koper.

De rechter heeft de vordering van de krakers afgewezen. Volgens de rechter is het uitgangspunt dat een eigenaar het recht heeft om over zijn eigendom te beschikken zoals hij wil. De eigenaren van Fort Velsen gebruiken het terrein en een aanwezige woonark, woontjalk en paardenstal nog zelf. Het Fort staat dus niet echt leeg. Dat de krakers moeite hebben met het vinden van andere woonruimte kan geen rol spelen. Daartegenover hebben de eigenaren een gerechtvaardigd belang bij ontruiming.

De eigenaren lopen een financieel risico vanwege het wegvallen van verzekering bij kraak en doordat de krakers onder meer elektriciteit gebruiken. Verder zijn de eigenaren bezig met de verkoop van het Fort. Helder is dat kraak eventuele kopers afschrikt. Ook willen de eigenaren anti-kraakwachten in het Fort zetten. Een eigenaar heeft de vrijheid om bij anti-kraak zelf te kiezen met wie hij in zee gaat en welke afspraken hij wil maken.

FOX News presentator kaffert Nederlandse historicus uit

FOX News-presentator Tucker Carlson ging volledig door het lint tijdens een interview met Rutger Bregman, een Nederlandse historicus en opiniemaker. Na een reeks politiek incorrecte antwoorden van zijn gast kon Carlson zich niet meer bedwingen en kapte hij het interview met een scheldkanonnade af. FOX News weigerde het interview uit te zenden, waarop Bregman het zelf online heeft gezet. 

IS-bruiden niet welkom in VS en GB

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven de 24-jarige Hoda Muthana toegang tot het land te weigeren. Ondanks dat ze in de VS is geboren zou ze geen Amerikaans staatsburger zijn. De stap is opvallend omdat Trump Europese landen heeft opgeroepen IS-gevangenen terug te nemen en te berechten. Ondertussen heeft de Britse regering het staatsburgerschap van de 19-jarige Shamima Begum ingetrokken. Dat is controversieel omdat de vrouw hiermee statenloos lijkt te zijn geworden.

Beide landen proberen een maas in de regels te gebruiken om de vrouwen het staatsburgersschap te ontzeggen. In het geval van Muthana is dit dat haar vader ooit als Yemenitisch diplomaat naar de VS kwam, en kinderen van diplomaten krijgen niet automatisch staatsburgerschap. Maar volgens haar advocaat had Muthana's vader al maanden voor haar geboorte geen diplomatieke status meer.

Daarmee zou ze net als anderen die in de VS zijn geboren Amerikaans staatsburger zijn. Van dat geboorterecht wil Trump overigens af. Muthana zegt door IS te zijn gehersenspoeld, en wil zich voor een Amerikaanse rechtbank verantwoorden. "Ze is bereid een gevangenisstraf te ondergaan indien ze wordt veroordeeld", aldus de advocaat.

Schoolmeisje
De zaak lijkt op die van Shamima Begum, die als 15-jarig schoolmeisje naar Syrië vertrok en nu naar Groot-Brittannië terug wil. Eerder leken de Britse autoriteiten dit toe te staan, zij het met de waarschuwing dat ze kan worden aangeklaagd.

Maar naderhand trok minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid haar Britse nationaliteit in. Volgens het internationaal recht kan dit alleen wanneer iemand daarnaast nog een andere nationaliteit heeft zodat de persoon niet statenloos wordt. Javid stelt dat Begum via haar moeder recht heeft op het staatsburgerschap van Bangladesh. Hij gaat daarbij uit van de interpretatie dat omdat Begum er recht op zou hebben, ze die nationaliteit in feite ook heeft.

Maar Bangladesh bestrijdt dit en zegt dat Begum nooit de Bengaalse nationaliteit heeft aangevraagd, en deze dus niet heeft. Bovendien zou ze die niet kunnen krijgen en is ze ook niet welkom in het land. De wet zegt echter dat ze die nationaliteit tot haar 21e verjaardag kan claimen, daarna vervalt deze mogelijkheid.

Begum zei eerder dat ze geen spijt van haar oorspronkelijke keuze heeft om naar Syrië af te reizen. Maar ze haalde wel uit naar het schrikbewind dat er naderhand in het zogenaamde kalifaat heerste. Ze zou niet hebben deelgenomen aan terroristische activiteiten. Bij Muthana is het andersom. Zij heeft wel spijt betuigd, maar riep in propagandavideo's ook op om Amerikanen te doden. In een van die filmpjes verbrandde ze bovendien haar paspoort.

Kind
Beide vrouwen hebben een kind van een IS-strijder waarmee ze terug willen keren. In het geval van Muthana is het de vraag of het kind Amerikaans staatsburger is, en indien dit inderdaad voor haar geldt, zou dat ook voor het kind zo zijn.

Het kind van Begum heeft echter wel de Britse nationaliteit, zo heeft minister Javid erkend. Dit zou haar alsnog het recht kunnen geven om terug te keren naar het Verenigd Koninkrijk, maar vooralsnog zijn er grote twijfels of het intrekken van haar nationaliteit wel stand kan houden in de rechtszaal.

Ook de zaak-Muthana eindigt vermoedelijk voor de rechter. Het intrekken van de Amerikaanse nationaliteit is door de verankering in de grondwet een stuk lastiger. De overheid verloor de afgelopen decennia verschillende zaken voor het Hooggerechtshof over het intrekken van het staatsburgerschap.

Den Haag gaat over op biologische bloembollen

De gemeente Den Haag gaat alleen nog biologisch geteelde bloembollen inkopen. Wethouder De Mos en een meerderheid van de gemeenteraad geven aan in te stemmen met dit voorstel van de Partij voor de Dieren. Hiermee is de Hofstad een van de eerste steden die net als Amsterdam alleen biobollen inkoopt.

Bloemetjes en bijtjes
In de bloembollenteelt wordt het meeste gif gebruikt van alle planten. Ieder jaar zo’n 75 kilo per hectare. Voor lelies zelfs 125 kilo. Wetenschappers geven aan dat landbouwgif verantwoordelijk is voor dalende aantallen insecten en vogels. Zo is de verwachting dat het aantal insecten de komende decennia met bijna de helft zal dalen.

Gifvrije bloemen in Den Haag
Door het PvdD-voorstel komt dat gif niet meer in Den Haag terecht. Wethouder Richard de Mos: ‘De tulpen bij de Hofvijver, de krokussen op het Lange Voorhout, het Hyacinthenbos bij Loosduinen: ze worden allemaal gifvrij. Zo geven we bijen en vlinders een steuntje in de rug.’

Stimuleren biologische teelt
De gemeente koopt nu af en toe biologische bloembollen in. Vanaf 2024 zal Den Haag voor een ton per jaar biobollen inkopen. PvdD-fractievoorzitter Robert Barker is blij met deze stap. ‘Door ieder jaar geld te reserveren voor biologische bollen, kunnen we bloembollentelers zekerheid bieden dat ze hun biobollen verkocht krijgen. Ze kunnen dus eerder omschakelen naar biologisch, wat goed is voor dier, natuur en milieu.’

Geschiedenis
Dit initiatiefvoorstel is niet de eerste keer dat de PvdD zich sterk maakt voor biobollen. Samen met Stichting Bollenboos richtte de partij eerder de Gifklikker op, een meldpunt voor gezondheidsklachten door landbouwgif. In 2015 regelde de Partij voor de Dieren de inkoop van biobollen in Amsterdam. In 2016 diende Haags PvdD-raadslid Christine Teunissen met GroenLinks, Groep de Mos en de Haagse Stadspartij een motie in voor biologische bloemen, planten en bloembollen in Den Haag.

‘Na een paar jaar moesten we concluderen dat de gemeente onze motie niet heeft opgepakt,’ zegt PvdD-fractievoorzitter Robert Barker nu. Zijn fractie heeft daarom een initiatiefvoorstel uitgewerkt over biologische bloembollen. Tijdens de volgende raadsvergadering zal dit worden aangenomen.

Den Haag gaat over op biologische bloembollen  (Foto: Partij voor de Dieren)
Den Haag gaat over op biologische bloembollen (Foto: Partij voor de Dieren)

Het OM wil 11 miljoen afpakken van Aluchemie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Rotterdam geëist dat Aluminium en Chemie Rotterdam B.V. (Aluchemie) in totaal 11.365.309 euro betaald aan de staat. Het OM heeft berekend dat het bedrijf dit heeft verdiend door jarenlang in strijd met de vergunning meer zwaveldioxide uit te stoten dan was toegestaan. Hiermee heeft het bedrijf volgens het OM een onterecht voordeel gehaald en is er sprake van concurrentievervalsing.

Aluchemie werd op 31 augustus 2017 door de rechtbank veroordeeld voor het produceren van meer uitstoot dan toegestaan in de geldende vergunningen. Het bedrijf kreeg een boete van 150.000 euro. De veroordeling is inmiddels onherroepelijk. Het bedrijf was volgens de rechtbank bekend met de toegestane norm en heeft die bewust overschreden. ‘Uit het dossier kan worden afgeleid dat Aluchemie wel een mogelijkheid heeft gevonden om de uitstoot binnen de vergunde norm te houden, maar dat zij om bedrijfseconomische redenen ervoor heeft gekozen om de te hoge uitstoot voort te laten duren.’ Het bedrijf heeft dus economische belangen laten prevaleren boven de verantwoordelijkheid om mens en omgeving te beschermen tegen uitstoot boven de norm. Ze heeft daarmee in strijd met de vergunningen gehandeld. Het gaat om de periode van 1 juli 2011 tot 1 november 2015.

Ontneming
Het doel van iedere ontnemingsmaatregel is dat de pleger van een strafbaar feit wordt terug gebracht in de positie die hij zou hebben gehad als hij het strafbare feit niet had gepleegd. Anders wordt het systeem van vergunningverlening ondermijnd. Een vergunning komt tot stand na weging van de belangen van mens, omgeving en milieu en gaat gepaard met voorschriften die de nadelige gevolgen voor het milieu moeten voorkomen of zo veel als mogelijk beperken. Zonder vergunning kan een bedrijf geen activiteiten ontplooien. Aluchemie had de werking van de fabriek niet mogen aanpassen zonder verandervergunning.

Dat een verandervergunning later wel is afgegeven, doet niets af aan het feit dat het bedrijf zich in de periode voorafgaand aan die verandervergunning moet houden aan de toen geldende normen. Aluchemie heeft in de onderzoeksperiode een winst kunnen maken van in totaal 10.542.833. euro.

Wanneer het bedrijf had geïnvesteerd in adequate rookgasreinigingers, hadden ze de uitstoot kunnen beperken. Dat hebben zij niet gedaan. Hiermee hebben ze 11.365.309 euro aan kosten bespaard. Dat bedrag is volgens het OM onterecht in het vermogen van de verdachte gebleven. Daarmee hebben zij een voordeel behaald op hun concurrenten, want die hebben de kosten wel moeten maken. Het OM wil dat bedrag daarom ontnemen.

De rechtbank doet uitspraak op 21 maart.

Zwarte homoseksuele acteur geeft zichzelf aan bij politie

De zwarte homoseksuele acteur uit de serie 'Empire', Jussie Smollet, heeft zichzelf aangegeven bij de politie na het doen van valse aangifte. Smollet vertelde aan iedereen die het maar horen wilde dat hij was aangevallen door blanke racistische homofobe Trump-supporters. Daarnaast stuurde hij een poederbrief naar zichzelf.

Lees ook: Zwarte homoseksuele acteur 'huurde blanke racisten zelf in'

Zijn bekentenis volgt minder dan een dag nadat de politie van Chicago hem bestempelde als verdachte in de zaak en het doen van valse aangifte. Twee verdachten van de 'mishandeling' zijn goede bekenden van de acteur en zij bevestigden zijn rol als bedenker. De mannen kregen 3500 dollar voor de actie.

De nepaanval werd gepland, nadat de werkgever van Smollet, FOX Studio, een dreigbrief ontving ter attentie van Smollet. De brief bevatte ook nog een vaag poeder, dat later paracetamol bleek te zijn. Smollet was verbolgen dat deze duidelijke bedreiging niet genoeg aandacht kreeg. Inmiddels wordt hij ook verdacht van het sturen van die dreigbrief.

Lees ook: Zwarte homoseksuele acteur 'stuurde eerder dreigbrief naar zichzelf'

Het spelletje is inmiddels uit voor Smollet, die mogelijk een flinke gevangenisstraf tegemoet kan zien.

KFC Almere opnieuw doelwit overval

Even na middernacht is de KFC aan de Torontoweg in Almere overvallen door drie personen. Eind januari werd dezelfde KFC ook al eens overvallen. Rond middernacht kwamen drie, in het donker geklede, mannen de horecagelegenheid binnen. Zij bedreigden het personeel met een wapen en gingen er vandoor in de richting van de Molenbuurt met onbekende buit.

Lees ook: Gewapende overval op KFC Almere

De politie heeft in de omgeving nog gezocht, maar het drietal is niet gevonden. Personeelsleden en klanten zijn opgevangen en door politieagenten en gehoord. Voor hen is ook slachtofferzorg geregeld. De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of via het tipformulier op de website

Intertoys failliet

Intertoys is failliet verklaard. De winkels van de speelgoedketen blijven voorlopig open. Curatoren werken aan een doorstart van het bedrijf. Volgens NU.nl betekent het faillissement dat er geen schulden meer worden terugbetaald. Nu worden er nog verplichtingen afgewikkeld en bezittingen verkocht. Bij een doorstart willen de curatoren zoveel mogelijk werkgelegenheid, winkels en franchisenemers behouden.

Personeel hoeft zich nu geen zorgen te maken om hun salaris. De 3200 medewerkers van het concern worden gewoon uitbetaald. Intertoys stelt op haar website ook klanten gerust. Zo worden bestellingen nog gewoon geleverd en kan speelgoed nog geruild worden. Dit kan niet meer als het met een cadeaukaart is aangeschaft. Het blijft voorlopig wel mogelijk om producten te kopen of bestellen met de cadeaukaart van Intertoys.

Winkelverkoop gehalveerd
In de afgelopen tien jaar is de verkoop in de speelgoedwinkels gehalveerd. Dit is uiteindelijk ook de reden geweest om uitstel van betaling aan te vragen. 'Wij betreuren de huidige onzekerheid die dit creëert voor iedereen bij Intertoys inclusief medewerkers, franchisenemers en leveranciers, maar de marktontwikkelingen in de afgelopen jaren geven geen ander alternatief. Wij zijn met een aantal partijen in gesprek over verdere samenwerking en zullen ons uiterste best doen dit proces op een zo goed mogelijke wijze voor alle betrokkenen uit te voeren', zegt Roland Armbruster, CEO van Intertoys.

Intertoys failliet
Intertoys failliet

Geen nader onderzoek in chroom-6-zaak tegen de Staat

Althans, voorlopig dan. Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch deed vandaag uitspraak in een procedure van de Stichting NL-POMS zuid en enkele particulieren tegen de Staat der Nederlanden. In de marge van de hoofdzaak, waarin de eisende partijen de Staat aansprakelijk stellen voor de geleden schade door het werken met chroom-6, wilden zij aanvullend onderzoek laten doen naar bepaalde ziekten die volgens hen zijn veroorzaakt door het werken in de aanwezigheid van chroom-6 gritstof. Het hof heeft dat verzoek voor nu afgewezen omdat de uitspraak voor de hoofdzaak al gepland staat en aanvullend onderzoek daarom niet meer kan worden meegenomen in die beslissing.

Nader onderzoek
In de hoofdzaak stellen de Stichting NL-POMS zuid en 4 (voormalig) medewerkers van Defensie de Staat aansprakelijk voor schade die volgens hen ontstaan is door het werken met chroom-6. In het RIVM-rapport 2018-0061 “Chroom-6 op de POMS-locaties van Defensie: gezondheidsklachten en verantwoordelijkheden” wordt de relatie onderkend tussen chroom-6 en bepaalde soorten kanker.

Naar aanleiding daarvan willen de Stichting NL-POMS zuid en de oud-medewerkers nu nader onderzoek laten doen naar de effecten van het inslikken van chroom-6 op de werkplaats. Het RIVM-rapport is volgens de Stichting onvolledig opgesteld en door ondeskundigen samengesteld. Men vindt dat daarmee een onjuiste basis is gelegd voor de Coulanceregeling 2018 voor slachtoffers van chroom-6.

De Staat vindt dat het verzoek tot nader onderzoek moet worden afgewezen. De belangrijkste reden daarvoor is dat de partijen bij de rechtbank in de hoofdzaak niet ontvankelijk zijn verklaard. De Staat stelt dat deze vraag in de hoofdzaak ook eerst aan de orde moet zijn en dat daar nu niet op moet worden vooruitgelopen met aanvullend onderzoek.

Geen onderzoek op dit moment
In de huidige zaak ligt de vraag voor of het verzoek van de partijen om een zogenoemd voorlopig deskundigenbericht kan worden toegewezen. De hoofdzaak staat echter al voor uitspraak (vooralsnog gepland op 7 mei 2019). Dus de uitkomst van het gewenste deskundigenbericht kan niet meer van invloed zijn op een keuze in de hoofdzaak.

Daarom vindt het hof het verzoek op dit moment in strijd met de goede procesorde en wijst het af. Dit betekent niet dat in de toekomst niet opnieuw een dergelijk verzoek kan worden gedaan. Ook wanneer het hof in de hoofdzaak de eisende partijen wel ontvankelijk acht, kan eventueel nog worden besloten tot aanvullend onderzoek.

Vrouw wel schuldig, niet strafbaar voor mishandeling

De voormalige eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum is niet strafbaar voor het mishandelen van een man in augustus 2017, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

Aangevallen
De 38-jarige vrouw was haar auto voor haar winkel aan het uitladen toen er een mandarijn tegen haar aan werd gegooid. Op dat moment was ook haar tweejarig zoontje bij de auto. Zij heeft haar zoontje aan een minderjarige medewerkster van haar winkel overgedragen en is op de jongens tegenover de ijssalon afgestapt.

De vrouw vermoedde dat deze jongens de mandarijn hadden gegooid. De vrouw werd uitgescholden met woorden als ‘kanker’ en ‘zwarte’ en is naar haar winkel gelopen waar zij een stok van een dweil heeft gepakt. De rechtbank stelt vast dat zij op enig moment daarna één van de jongens meerdere keren met de stok tegen de armen en hand heeft geslagen.

Voorgeschiedenis
De vrouw zegt al langere tijd slachtoffer van pesterijen en vernielingen door een groep jongeren te zijn. Zij verklaart dat deze groep jongeren het specifiek op haar had gemunt en dat dit van kwaad tot erger ging. Er is een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur gelegd, de ruit van haar winkel is ingegooid en zij is meerdere keren op discriminerende wijze beledigd. Van twee van die incidenten heeft zij aangifte gedaan.

Het slachtoffer heeft zelf verklaard dat hij onderdeel uitmaakt van een groep van 18 personen die bijna elke dag op de bankjes bij de winkel zaten. Het staat niet vast dat de groep verantwoordelijk is voor het achterlaten van de vlag en het vernielen van de ruit, maar de rechtbank twijfelt er niet aan dat deze acties wel hebben plaatsgevonden en dat zij grote impact op de vrouw hebben gehad.

Noodweerexces
De rechtbank oordeelt dat mishandeling wettig en overtuigend is bewezen. In dit geval is de vrouw echter niet strafbaar omdat er juridisch gezien sprake is van ‘putatief noodweerexces’. Vanwege de voorgeschiedenis en de situatie op het moment zelf kon de vrouw denken dat het gooien van de mandarijn zou worden gevolgd door andere vormen van agressie.

Zij is toen zo emotioneel geworden dat ze de stok heeft gepakt en het slachtoffer heeft geslagen. De politieagenten die er als eerste waren beschrijven ook dat de vrouw hysterisch was en dat het niet lukte om haar rustig te krijgen. De mishandeling kan haar onder deze omstandigheden niet worden verweten. De rechtbank ontslaat de vrouw daarom van alle rechtsvervolging.

De strafzaak tegen één van de jongens die de vrouw zou hebben uitgescholden is twee weken geleden door de rechtbank aangehouden. De advocaat van de vrouw is een procedure gestart bij het gerechtshof om het Openbaar Ministerie te dwingen om de hele groep te vervolgen, en ook voor discriminatie. De rechtbank wil die uitkomst eerst afwachten.

OM ziet af van onderzoek naar lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland doet geen verder onderzoek naar het lekken van geheime informatie in Deventer. De burgemeester van Deventer deed in november vorig jaar aangifte van lekken van geheime informatie en schending van geheimhouding, nadat vertrouwelijke informatie openbaar bleek te zijn geworden.

In september 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad in twee besloten bijeenkomsten over een vertrouwelijke kwestie geïnformeerd. Al snel daarna heeft het college geconstateerd dat er informatie was gelekt en dat de groep mensen die kennis had genomen van geheime informatie, groter was dan alleen de personen die in vertrouwen waren geïnformeerd.

Het OM constateert na onderzoek van de Rijksrecherche dat tijdens en na de besloten bijeenkomsten in theorie een grote hoeveelheid mensen kennis heeft kunnen nemen van de geheime informatie. De kring van mensen die de informatie gelekt zou kunnen hebben, is dusdanig groot dat het OM afziet van verder onderzoek.

EMA moet nog 20 jaar Londense huur doorbetalen; tegenvaller van half miljard

Een flinke tegenvaller voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het bureau dat vanuit Londen naar Amsterdam verhuist moet namelijk nog de huur van het oude kantoor doorbetalen voor zolang er nog een contract is. En dat contract loopt nog tot 2039, zo meldt AT5. 

Dat heeft een Britse rechter woensdag bepaald, schrijft de Volkskrant. De uitspraak zorgt ervoor dat het agentschap nog een onverwachte rekening van rond de 560 miljoen euro kan lappen.

Het EMA vertrekt uit Londen vanwege de Brexit. Begin dit jaar trokken de eerste werknemers in een tijdelijk kantoorpand bij Sloterdijk. Intussen wordt er op de Zuidas een nieuw kantoor uit de grond gestampt. Dat kantoor met 1300 werkplekken moet in november van dit jaar klaar zijn.

Maar nu krijgt de verhuizing dus nog een nare financiële bijsmaak. Het medicijnenagentschap, dat toeziet op de kwaliteit van geneesmiddelen op de Europese markt, probeerde de rechter te overtuigen van het feit dat Brexit een onverwachte gebeurtenis is. Dat zag de rechter anders. Het EMA gaat de zaak nu mogelijk neerleggen bij het Europese Hof.

EMA kan nog onder de financiële strop uitkomen als het bedrijf een onderhuurder vindt voor het gigantische kantoor aan Churchill Place 30 in de Canary Wharf.

Wegmisbruiker moet rijbewijs inleveren

Een 26-jarige man uit IJmuiden is donderdag rond 06.00 uur staande gehouden op de Delftlaan in Haarlem omdat hij met zijn motor de maximum snelheid ruim heeft overschreden. Het rijbewijs van de motorrijder is hierop ingevorderd.

De politie ontving al eerder een tip dat er ’s ochtends een snelle motorrijder zou rijden op de Delftlaan in Haarlem. Toen de agenten met een videoauto op pad gingen werden zij ingehaald door de motorrijder. Bij de meting reed de man twee keer zo hard dan de toegestane snelheid op de Delftlaan in Haarlem. Op deze weg geldt een maximale snelheid van 70 km/h, de man reed met een snelheid van 152 km/h. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en de agenten hebben de man ook aangemeld voor een EMG-cursus (Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer) bij het CBR.

Verplichte cursus
De EMG (Educatieve Maatregel Gedrag en Verkeer) is een verplichte en dure cursus die kan worden opgelegd door het CBR. De EMG kan worden opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels in ernstige mate overtreden. De cursus bestaat uit drie cursusdagen, verspreid over meerdere weken en moet door de deelnemer zelf betaald worden.

Geen vervolging voor nep PVV-banner

Het Openbaar Ministerie zal fractievoorzitter Farid Azarkan van de politieke partij Denk niet vervolgen in verband met een (nep) PVV-banner. De banner werd opgemaakt en stond korte tijd online in 2017. PVV-leider Geert Wilders deed aangifte van belediging.

Volgens het Openbaar Ministerie staat vast dat de nep-banner door of met politieke partij Denk is ontwikkeld. Er kan echter niet worden vastgesteld dat het online plaatsen en daarmee het openbaren van de nep-banner in opdracht of met medeweten van Azarkan of Denk is gebeurd. Het enkel ontwerpen of ontwikkelen van een dergelijke banner is op zichzelf niet strafbaar.

Ruim 90.000 verwarde incidenten in 2018

In 2018 registreerde de politie wederom meer overlastincidenten waarbij personen met verward gedrag betrokken waren. In 2017 registreerde de politie nog 83.602 incidenten. In 2018 steeg dit aantal door naar 90.605. Een stijging van acht procent.

Uit de cijfers van alle politie-eenheden blijkt dat in alle eenheden - op Noord-Holland na - het aantal incidenten waarbij een persoon met verward gedrag betrokken was steeg. Of het aantal personen met verward gedrag ook gestegen is, kan hiermee niet gezegd worden. De eenheden Rotterdam (+18%), Oost-Brabant (+17%), Noord-Nederland (+15%) en Limburg (+12%) laten de grootste stijgingen van incidenten zien.

Zorgelijke trend
Als burgers hulp nodig hebben omdat zij mensen met gedrag zien dat zij niet begrijpen, bellen zij in toenemende mate de politie omdat er geen alternatief lijkt te zijn. Terwijl dit soort meldingen vaak niet gaan over gedrag dat overlast gevend, crimineel of gevaarlijk is. Het gaat om kwetsbare mensen, die de grip op hun leven dreigen te verliezen en die gewoon goede, passende hulp nodig hebben.

Bezorgde burgers zouden een laagdrempelig, goed bekend, 24/7 meldpunt moeten kunnen bellen om deze hulp te krijgen. Politie inzet is daarvoor niet het juiste antwoord. De politie juicht dan ook toe dat de staatssecretaris van VWS, een landelijk telefoonnummer heeft toegezegd en dat gemeenten inzetten op het realiseren van lokale meldpunten.

Politie en zorg in de wijk
Om te zorgen dat er eerder hulp en steun komt voor kwetsbare mensen, pleitte de politie, met het Schakelteam eerder al voor meer hulpverleners in de wijken. Het vervoeren, opvangen en helpen van personen met verward gedrag is eigenlijk geen politiewerk. Agenten komen er vaak bij als het al te laat is. Deze mensen zouden in een eerder stadium geholpen moeten worden.

Net zoals de politie zouden ook professionals uit de zorg en ondersteuning 24/7 bereikbaar en beschikbaar moeten zijn in wijken en buurten. Samen met wijkagenten kunnen zij zorgwekkende signalen vroeg oppikken en kwetsbare mensen eerder voorzien van passend vervoer, goede zorg en ondersteuning. Bij de politie zijn ze vaak niet op de goede plek. Want veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen zijn niet of nauwelijks overlast gevend, crimineel of gevaarlijk. Het gaat vaak om kwetsbare mensen die hulp nodig hebben. Passend vervoer, goede zorg en ondersteuning kan veel leed voor de persoon zelf en de omgeving voorkomen.

Veel gedaan, nog veel te doen
De politie heeft ook in 2018 veel verbetering gezien. Er zijn goede stappen gezet om ervoor te zorgen dat personen met verward gedrag die niet worden verdacht van een strafbaar feit, in een passende omgeving worden opgevangen. Stevige stappen voorwaarts blijven nodig om te komen tot de bedoelde goedwerkende aanpak, zoals ook beoogd door het Schakelteam “Personen met verward gedrag”. Nog niet elke gemeente heeft een goedwerkende multidiciplinaire aanpak, de politie wil dat het voornemen om dat alsnog te realiseren met kracht wordt uitgevoerd.

De politie is er als dat nodig is
Portefeuillehouder Anja Schouten: "We moeten dit probleem echt met elkaar oplossen. Er is gezamenlijke inzet van alle partners op lokaal, regionaal en landelijk niveau noodzakelijk om dit soort incidenten, waar vaak heel verdrietige en kwetsbare verhalen achter schuil gaan, terug te brengen. Partners en de samenleving kunnen 24/7 op de politie blijven rekenen als sprake is van strafbare feiten, openbare orde problematiek, gevaar of dreiging. Vaak zijn zorgpartners in staat om de situatie te normaliseren. In geval van agressie, kan de politie zo nodig mee ter bescherming van hulpverleners."

Incidenten

2014

2015

2016

2017

2018

Onbekend

123

65

50

51

48

Eenheid Noord-Nederland

8.115

9.495

10.361

9.870

11.318

Eenheid Oost-Nederland

9.841

11.373

13.253

13.823

14.935

Eenheid Midden-Nederland

5.618

5.964

7.618

9.029

9.103

Eenheid Noord-Holland

5.138

6.163

6.818

7.260

7.197

Eenheid Amsterdam

6.749

6.244

6.467

7.131

7.760

Eenheid Den Haag

5.720

6.874

7.655

10.775

11.254

Eenheid Rotterdam

6.233

6.457

7.041

8.224

9.732

Eenheid Zeeland-West-Brabant

4.744

5.399

5.983

6.877

7.152

Eenheid Oost-Brabant

3.861

4.240

4.973

5.904

6.881

Eenheid Limburg

3.452

3.749

4.706

4.658

5.225

Totaal

59.594

66.023

74.925

83.602

90.605

Aantal registraties overlast personen met verward gedrag per Eenheid, januari 2019


Guardiola 'groot fan': "Soms ga ik tegen besluit arbiter in, maar nu niet"

Sinds het begin van de knock-outfase van de Champions League maakt de VAR zijn opwachting in het miljardenbal, met veel discussies tot gevolg. De VAR speelde met een afgekeurde goal en het besluit om een eerder gegeven strafschop buiten de zestien te leggen een grote rol bij de wedstrijd tussen Atlético Madrid en Juventus en ook bij het treffen tussen Schalke 04 en Manchester City was het raak. The Citizens, die uiteindelijk wel met 2-3 wisten te winnen, kregen twee strafschoppen tegen, terwijl Nicolás Otamendi twintig minuten voor tijd moest inrukken met zijn tweede gele kaart.

De eerste strafschop van Schalke kwam na ingrijpen van de videoscheidsrechter, terwijl hij ook aan de basis stond van de uitsluiting van Otamendi. Josep Guardiola was ondanks deze nadelige besluiten voor zijn ploeg te spreken over de VAR: "Ik ben een groot fan. De eerste was een strafschop, de tweede ook", reageerde hij na afloop van het duel tegenover verslaggevers.

"Bij de tweede penalty was het misschien wel buitenspel, dus als we ergens over moeten klagen zou dat het moeten zijn. Maar ik vertrouw de VAR. Soms ga ik tegen de beslissingen van de arbitrage in, maar nu niet. De rode kaart kon een rode kaart zijn en de strafschoppen waren terecht", was hij duidelijk. Guardiola hoopt dan ook dat de VAR de tijd krijgt om de kinderziektes af te schudden: "Het is net als met een nieuwe trainer."

"Het is alsof je verwacht dat er meteen met 6-0 gewonnen wordt als je als coach ergens instapt. De VAR heeft tijd nodig, het gaat nog beter worden. De scheidsrechter liet me weten dat het systeem even kapot was (arbiter Carlos del Cerro Grande kon bij de eerste strafschop geen videobeelden terugkijken, red.), maar ik steun de werkwijze. De scheidsrechter heeft hulp nodig en dat is het idee achter de VAR."

Breakdancing wordt olympische sport

De kogel is door de kerk, min of meer: breakdancing wordt een olympische sport. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs heeft donderdagochtend vier sporten officieel voorgedragen als 'extra sporten', naast het reguliere programma met sporten als atletiek, zeilen en worstelen.

Het werd eigenlijk al verwacht, want het met oude mannen gevulde Internationaal Olympisch Comité is supercool, maar breakdancing mag in 2024 in principe haar debuut gaan maken. Ook skateboarden, surfen en klimmen zijn voorgedragen, hoewel die sporten volgend jaar in Tokyo al hun debuut zullen maken. Karate debuteert in Tokyo eveneens, maar zal - net als honkbal/softbal - gelijk weer van het programma verdwijnen.

Het goede nieuws voor de liefhebbers van sportklimmen is dat er in Parijs in twee onderdelen gestreden zal worden. Het klimmen bestaat uit drie wedstrijdvormen: speed, lead en boulder, allemaal met hun eigen specialisten. Een combinatiewedstrijd bestaat in het reguliere circuit niet, maar werd voor Tokyo 2020 uit de mouw geschud omdat er niet genoeg ruimte was voor deelnemers aan drie nieuwe onderdelen.

In Parijs zal de combinatiewedstrijd nog slechts uit lead en boulder bestaan, de twee onderdelen die nog redelijk op elkaar lijken en die vaak overlappende deelnemers hebben. Speed wordt niet geschrapt, maar wordt een eigen wedstrijd, waar de specialisten dan dus ook medailles op kunnen winnen.

De squashbond probeerde voor de zoveelste keer een plekje op het programma te krijgen, maar dat blijft één van de wereldwijd populairste niet-olympische sporten. Ook snooker en schaken zullen het vier jaar later nog eens moeten proberen. Het IOC moet de vier voorgedragen sporten nog wel officieel goedkeuren, maar de kans dat ze iets weigeren lijkt uitermate klein.

Het algemene beeld van het IOC onder sportfans (Bron: YouTube)

Deal voor minder en beter gebruik plastic

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder.

Van Veldhoven en de deelnemende partijen - zoals levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieu-organisaties - ondertekenen donderdag het Plastic Pact.

Een oplosbaar probleem
Van Veldhoven: "Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic. Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen. Zo gaan we zuiniger met onze grondstoffen om - goed voor het terugdringen van CO2 en goed voor het klimaat! - en bestrijden we verspilling en de plasticsoep omdat er uiteindelijk minder plastic in het milieu belandt.”

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: "De winst van dit pact is dat er zo breed wordt samen gewerkt. Van verpakker tot producent en van supermarkt tot afvalverwerker: de hele keten pakt het probleem nu samen op. Die samenwerking is essentieel om tot afvalstromen te komen die kleiner en beter te recyclen zijn én die ook daadwerkelijk worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen. Daarnaast blijft ook wetgeving hard nodig om de ambitie hoog te houden en andere problemen met plastic aan te pakken, zoals zwerfafval en de plasticsoep. Wij zien het pact als een goede aanvulling hierop."

Plastic Pact
De deelnemers aan het Plastic Pact committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025:

1. Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic.

2. In 2025 gebruiken we 20 procent minder plastic dan in 2017.

3. Minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.

4. Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.

Van Veldhoven omarmde al eerder de Europese ambitie om al in 2021 een einde te maken aan plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik. Dit Pact gaat echter verder: het omvat alle eenmalige plastic producten en verpakkingen en veel bedrijven die meedoen.

Eerdere afspraken plastic flesjes
In 2018 maakte Van Veldhoven al afspraken met het verpakkend bedrijfsleven over plastic flesjes. Najaar 2020 zitten er 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en wordt 90 procent van de kleine flessen gerecycled. Als onverhoopt die doelen niet gehaald zouden zijn, zal in het voorjaar van 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Voor de aanpak van plastic zwerfvuil in rivieren trekt het ministerie 5 miljoen euro uit.

Beter omgaan met grondstoffen
Het kabinet wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken door beter om te gaan met de materialen die we al hebben. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. Onlangs is het Uitvoeringsprogramma circulaire economie gepresenteerd. Dat programma staat bol van de kansrijke projecten, veelbelovende activiteiten en goede voorbeelden. Vijf sectoren krijgen extra aandacht: biomassa en voedsel, kunststoffen (zoals plastic), maakindustrie, bouw en consumptiegoederen.

Internationale aanpak
Het plastic vraagstuk speelt wereldwijd. In april organiseert Van Veldhoven daarom een Europese Plastic Summit om bewindslieden van andere landen dezelfde stappen te laten zetten en om onnodige belemmeringen in de EU-regelgeving op te sporen. Ook voor het internationale Platform for Accelerating the Circular Economy – dat binnenkort naar Nederland verhuist – is plastic een prioriteit.

Untitled Goose Game uitgesteld

Indie-titel Untitled Goose Game, waarin je speelt als een klootzak gans, is uitgesteld. De game had een release date voor 'begin 2019', maar dat is nu 'later in 2019' geworden. Dit maakt ontwikkelaar House House bekend via Twitter.

Untitled Goose Game is een puzzelgame waarin je speelt als een gans. Je steelt dingen, laat mensen schrikken en moet opdrachten zien te voltooien. Voor wie niet bekend is met de game kun je hieronder een trailer bekijken. Untitled Goose Game komt later dit jaar naar Nintendo Switch, Mac en pc.

Sevilla overleeft hachelijke fase en meldt zich bij laatste zestien

Sevilla heeft zich ten koste van Lazio geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. Na de 0-1 zege uit de heenwedstrijd volgde woensdagavond op eigen veld een nieuwe overwinning voor de Andalusiërs: 2-0. Behoudens een hachelijke fase kort na rust kwam de kwalificatie nimmer in gevaar voor Sevilla, waar Quincy Promes het grootste gedeelte van de wedstrijd speelde.

Lazio was na het verlies van vorige week zeker niet zonder ambitie afgereisd naar Zuid-Spanje, maar het elftal van Simone Inzaghi leek al snel voor een kansloze missie te staan. De thuisploeg had het betere van het spel in de openingsfase en wist de score na twintig minuten voetballen verdiend open te breken. Wissam Ben Yedder schoof de bal van dichtbij in een vrijwel leeg doel, nadat doelman Thomas Strakosha een afstandsschot van Pablo Sarabia onvoldoende onschadelijk had gemaakt: 1-0.

Promes begon bij Sevilla aanvankelijk op de reservebank, maar door een blessure van linkerwingback Sergio Escudero maakte de international van het Nederlands elftal na slechts zes minuten alsnog zijn opwachting. Verder beleefde Sevilla een probleemloze eerste helft, al claimde Lazio nog wel tevergeefs een strafschop, nadat Senad Lulic in het strafschopgebied op de hakken was gelopen door Gabriel Mercado.

Er leek zodoende geen vuiltje aan de lucht voor het team van Pablo Machín, maar in de tweede helft wist Lazio het Ramón Sánchez Pizjuán toch nog even angst in te boezemen. Sevilla kwam na precies een uur spelen met tien man te staan na een tweede gele kaart voor Franco Vázquez en even later miste Ciro Immobile oog in oog met doelman Tomas Vaclik een uitgelezen mogelijkheid op de gelijkmaker. Lazio leek zicht te hebben op een comeback, maar een onbegrijpelijke actie van Adam Marusic bracht uiteindelijk redding voor Sevilla.

De vleugelverdediger plaatste negentien minuten voor tijd zijn elleboog in het gelaat van Roque Mesa, waarna ook Lazio met tien man kwam te staan. Sevilla wist het evenwicht in de wedstrijd daarna te herstellen en maakte zelf twaalf minuten voor tijd uiteindelijk aan alle onzekerheid definitief een eind. Sarabia werd in het strafschopgebied van Lazio vrijgespeeld door Jesús Navas, waarna de middenvelder met een diagonaal schot voor de 2-0 tekende.

Fallout 76-speler gebanned wegens te veel munitie

Een Fallout 76-liefhebber (ze bestaan) is door Bethesda gebanned vanwege het vergaren van een buitengewone hoeveelheid munitie in het spel. De speler, Op Reddit bekend als Glorf12, heeft maar liefst 900 uur in de Fallout multiplayergame zitten.

Het lijkt erop alsof de speler wegens een automatisch flag-systeem is gemarkeerd als waarschijnlijke valsspeler. In een e-mail afkomstig van Bethesda's klantenservice wordt gesteld dat de speler in 30 dagen maar liefst 225.111 kogels van een uniek kaliber had vergaard en op een ander account nog eens 140.960 kogels. Hoewel Glorf12 behoorlijk wat speeltijd in de game heeft zitten geeft hij wel aan dat hij nooit zoveel munitie heeft verzameld. "Ik heb nooit zóveel kogels gevonden, maar wat ik wel heb gedaan is munitie en andere resources uitgewisseld tussen mijn twee accounts om uit te vinden op welke wapens ik wilde focussen", verklaart de speler op Reddit. Dit lijkt gezien te worden als een exploit.

Er zijn inmiddels meerdere tickets geopend bij Bethesda en een community manager heeft gezegd de zaak te onderzoeken. Volgens de initiële verklaring van de support-afdeling zou de auto-ban op dit soort dingen er bij de eerstvolgende update uitgepatched worden, maar die patch is inmiddels geweest en Glorf12 is nog altijd verbannen van de servers van Bethesda.

Belgisch bedrijf hoeft onderzeeŰr Foxtrot niet weg te halen bij NDSM

Wie verantwoordelijk is voor de Russische duikboot die al een geruime tijd zonder ligplaatsvergunning in de haven van de NDSM ligt, blijft nog even de vraag. In hoger beroep heeft de Raad van State (RvS) gesteld dat het Belgische Marintec Shipyards formeel geen eigenaar is.

Marintec Shipyards heeft in 2013 een koopovereenkomst gesloten om de onderzeeboot genaamd Foxtrot te laten slopen in België. Maar hiervoor is een transportvergunning nodig van de Inspectie Leefomgeving en Transport, omdat de boot onder andere 1500 kilo asbest bevat. De vergunning heeft het Belgisch bedrijf niet gekregen, omdat zij de waarborgsom van een miljoen euro niet kon, of wilde betalen.

Belgisch recht
Toch dwong het stadsdeel Noord de Belgische ondernemers om de duikboot weg te halen. Een rechter gaf het stadsdeel daarin vorig jaar gelijk. Maar de RvS heeft deze uitspraak nu vernietigd.

De RvS heeft geoordeeld dat de koop gesloten is onder Belgisch recht. In dat systeem wordt een koper pas eigenaar, als het gekochte goed ook geleverd wordt en dat bleek in het geval van de onderzeeër onmogelijk. Het bedrijf heeft volgens de RvS alles in het werk gesteld om de boot in het bezit te krijgen.

Russische Sovjetboot
De onderzeeboot werd in 1956 in gebruik genomen door de Russische Sovjetvloot. Vanwege het unieke karakter besloot een stel ondernemers de boot in 1991 naar Nederland te brengen. Sinds 2002 ligt hij in de NDSM-haven.

Wat er nu met de onderzeeër gaat gebeuren is onduidelijk. Volgens Het Parool zou het stadsdeel een aanbesteding gestart zijn om een bedrijf te vinden dat de boot veilig weg wil halen.

Picnic negeert eis FNV: 'Supermarkt-cao hoort in een museum'

Online supermarkt Picnic is niet van plan volgens de supermarkt-cao te gaan werken. Vakbond FNV had Picnic hiertoe opgeroepen. Als de boodschappendienst niet volgens die cao zou gaan werken, zou er een rechtszaak volgen.

Picnic heeft hier nu op gereageerd, schrijft Het Parool. "FNV Young & United zegt een hypermoderne cao te willen, maar de supermarkt-cao hoort in een museum. Zij zijn de vernieuwers bij de vakbond en je zou verwachten dat zij onze uitgestoken hand zou aannemen om samen aan die vernieuwing te werken", zegt mede-oprichter Michiel Mulder.

In plaats van met een cao te gaan werken, wil Picnic zelf afspraken maken met haar werknemers over arbeidsomstandigheden. De eerste gesprekken zouden al gehouden zijn met werknemers. Die zouden er graag aan meewerken.

FNV ziet Picnic als tradionele supermarkt en wil dus ook dat de dienst met een cao voor de werknemers gaat werken. Volgens de vakbond liggen de lonen bij de online supermarkt te laag en is de werkdruk hoog. Dat zou de reden zijn dat de boodschappendienst betaalbaar kan blijven en gratis kan bezorgen. Maar Picnic bespaart aan de andere kant geld op stenen winkelpanden en de vakkenvullers en kassamedewerkers die daar werken.

FOK! Wat een weer: bewolkt met mogelijk wat regen

Vandaag is het half tot zwaar bewolkt en van het noordwesten uit neemt de kans op af en toe regen of motregen toe, vooral in het noorden en midden. De maximumtemperatuur varieert van 10°C in het noorden tot 13°C in het zuiden. De wind is matig en zuidwestelijk, in de middag en avond wordt de wind westelijk.

In de nacht naar vrijdag is het in het oosten bewolkt. In het midden en westen zijn er brede opklaringen, waarin op meerdere plaatsen mist ontstaat. De minimumtemperatuur varieert van 4°C in het midden en zuidwesten tot 7°C in het oosten. De wind is zwak uit westelijke richtingen.

Vrijdagochtend begint vooral in het midden en westen hier en daar met mist, die later in de ochtend oplost. Verder overheerst de bewolking met slechts af en toe zon. Het blijft vrijwel overal droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 10°C in het noordelijk kustgebied tot 14°C in het zuiden. In de avond klaart het op steeds meer plaatsen op. De wind is eerst zwak uit uiteenlopende richtingen, in de middag en avond wordt de wind overwegend oostelijk en zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Dit is een stuwmeer bij Guadalest, Spanje.  (Foto: Kroezel)
Dit is een stuwmeer bij Guadalest, Spanje. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Favorieten en verrassingen op Open EK biatlon

In het Wit-Russische Minsk-Raubichi is het Open Europees kampioenschap biatlon van start gegaan. Zoals de naam al zegt doen daar ook niet-Europeanen aan mee en grotendeels bestaat het veld uit atleten uit de IBU Cup, het niveau onder de World Cup, aangevuld met de nodige toppers.

Vooral Zweden is met een topploeg aanwezig. Met het oog op het WK in het eigen Östersund begin maart besloot men om de World Cups in Noord-Amerika over te slaan en het EK te gebruiken als laatste voorbereiding. Bij de vrouwen leverde dat woensdag succes op, want op de openingsdag werd er gelijk goud gepakt op de individuele wedstrijd.

Olympisch kampioene Hanna Öberg schoot in de laatste drie schietbeurten telkens één misser, maar dat was voldoende om de winst te pakken. De Oekraïnse Yuliya Zhuravok had weliswaar slechts één misser en was daarmee de beste schutter van het veld, ze was niet snel genoeg om Öberg af te houden en pakte zilver op 32 seconden. De Wit-Russische Irina Kryuko leek mogelijk op weg naar goud, maar missers in de laatste twee schietbeurten gooiden roet in het eten. Toch kon het thuispubliek juichen, want op 41 seconden werd ze wel derde.

Bij de mannen ging de winst ietwat verrassend naar de Bulgaar Krasimir Anev, specialist op de individuele wedstrijd én op de 'kleinere' kampioenschappen. Hij schoot slechts één keer mis en was op de ski's precies snel genoeg om Tarjei Bø 3,7 seconden voor te blijven. Bø leek lang op weg naar een onklopbare tijd, maar bij de laatste schietbeurt ging hij twee keer de mist in. Zijn relatief onbekende landgenoot Endre Strømsheim hield het in totaal bij twee missers, één minder dan Bø, en wist zo op elf seconden verrassend het brons te pakken, nog voor de ervaren Tsjech Ondrej Moravec.

Namens België eindigde Thierry Langer met vijf missers als 45e, Tom Lahaye-Goffart werd 52e met twee missers in het veld van 101 mannen.

'Exoten' openen WK langlaufen in Oostenrijk

In het Oostenrijkse Seefeld, nabij Innsbruck, is het wereldkampioenschap in de noordse sporten van start gegaan. Dag één was zoals gebruikelijk het toneel van de 'exoten' in het langlaufen, want de kwalificatiewedstrijden stonden op het programma.

De vrouwen werkten 5 kilometer in klassieke stijl af, de mannen 10 kilometer. De top-10 van beide wedstrijden kon zich daarmee dan plaatsen voor de hoofdwedstrijd van de individuele start: de 10 kilometer klassiek bij de vrouwen en de 15 kilometer klassiek bij de mannen. Nederlandse deelname was er niet, maar België deed zeer zeker mee.

Bij de vrouwen ging de winst naar de Chinese Meng Honglian, die in 2022 in eigen land de Olympische Spelen hoopt te halen. Op dertig seconden ging plek twee naar de 43-jarige Jaqueline Mourão, de enige Braziliaanse die van de nationale bond mee mocht doen, ook al hadden twee veelbelovende jongere langlaufsters zich wat de internationale regels betreft ook gewoon geplaatst.

De Australische Katerina Paul eindigde tot slot op 42 seconden als derde, terwijl verder ook dames uit Mongolië, Turkije, IJsland, Griekenland en Kroatië de top-10 haalden. De Argentijnse tiener Catalina Gonzalez greep er vijf seconden naast, één van de vier Iraanse dames kwam een kleine minuut tekort.

Bij de heren kon de Belgische vlag gehesen worden: de pas 20-jarige Thibaut de Marre was de allersnelste en won de wedstrijd, dertien seconden voor Mark Chanloung uit Thailand en een kleine halve minuut voor de IJslander Albert Johnsson.

Argentinië mocht ook tevreden zijn: de broers Marco (20) en Franco Del Farra (18) eindigden als vierde en achtste en plaatsten zich dus voor de hoofdwedstrijd, hoewel men zal balen dat Matias Zuloaga - die de Del Farra-broers normaal gesproken het vuur na aan de schenen legt - niet verder dan de zeventiende plek kwam. Onder meer ook Seyed Sattar Seyd uit Iran wist zich met een negende plek te plaatsen.

Slachtofferhulp: 'stop met namen en shamen slachtoffers'

Vandaag vraagt Slachtofferhulp Nederland, in het kader van de Europese Dag van het Slachtoffer, aandacht voor de positie van het slachtoffer. De stichting roept met de bewustwordingscampagne #socialslachtoffer gebruikers van social media op om te stoppen met het posten van kwetsende opmerkingen over slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen, misdrijven en rampen.

“Hij is vast dronken geweest,” als reactie onder een bericht over een dodelijk ongeval. “Wie fietst er dan ook op dat tijdstip alleen over die donkere weg,” over een meisje dat aangerand is. “Zal hij het wel zelf naar gemaakt hebben,” bij een Facebookbericht over een steekpartij. Het zijn slechts enkele voorbeelden van uiterst kwetsende reacties die het afgelopen jaar op social media zijn verschenen. Voor slachtoffers en nabestaanden zijn dit soort negatieve opmerkingen niet alleen uiterst pijnlijk, ze hebben ook een negatieve invloed op hun verwerkingsproces.

Eigen schuld
Het gezicht van de online campagne is de 35-jarige Jacob Sesselaar. Op 17 november 2018 kwam zijn broer Jan-Willem om het leven bij een eenzijdig auto-ongeval nadat hij achter het stuur in slaap was gevallen. “Het verdriet om zijn dood was enorm, maar de reacties die op social media verschenen hebben mij nog veel meer pijn gedaan,” aldus Jacob. “De posts waren afschuwelijk. Dat het Jan-Willems eigen schuld was, dat hij gedronken zou hebben, dat hij te hard gereden zou hebben. Allemaal niet waar, het was een noodlottig ongeval waarbij Jan-Willems vermoeidheid hem fataal is geworden. Ik wil dat mensen inzien wat dit soort reacties met slachtoffers en nabestaanden doen. Je zegt zulke dingen toch ook niet rechtstreeks in iemands gezicht? Waarom dan wel op social media?”

Bewustwording
Het verhaal van Jacob staat niet op zichzelf, weet Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland. “Wij krijgen steeds vaker vragen van slachtoffers en nabestaanden over hoe zij met social media moeten omgaan. De snelheid, het bereik, de anonimiteit en de onuitwisbaarheid van informatie creëren een eigen dynamiek. Hoe zorgen we dat slachtoffers zo min mogelijk last hebben van de negatieve kanten? Met dit thema willen we de bewustwording vergroten, zodat mensen voortaan eerst nadenken en zich inleven in het slachtoffer voordat ze een reactie op social media plaatsen.”

Slachtofferhulp: 'stop met namen en shamen slachtoffers'  (Foto: Slachtofferhulp )
Slachtofferhulp: 'stop met namen en shamen slachtoffers' (Foto: Slachtofferhulp )

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.