FC Twente krijgt miljoeneninjectie en is gered van ondergang

FC Twente hoeft niet langer te vrezen voor een faillissement. De gemeente Enschede en regionale investeerders zorgen voor financiële zekerheid.

Dat meldt TC Tubantia dinsdagavond. De lokale krant schrijft dat er na wekenlang onderhandelen is besloten dat de gemeente en investeerders de helpende hand reiken aan de noodlijdende club. De Tukkers moeten flink bezuinigen door de degradatie uit de Eredivisie en bovendien doemen er meerdere spoken uit het verleden op. Zo staat er nog een rekening van 4,4 miljoen euro op bij de Belastingdienst en onlangs werd bekend dat de club ook nog 6,3 miljoen euro moet betalen voor een naheffing van de transfer van Jesús Corona naar FC Porto.

Om de club van de ondergang te redden is afgesproken dat lokale investeerders een miljoeneninjectie doen en dat FC Twente de komende twee jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen op een gemeentelijke lening. Hierdoor komt Enschede de club in twee jaar tijd in totaal vier miljoen euro tegemoet. Door de investeringen en de geste van de gemeente is er volgens TC Tubantia zelfs geld om nieuwe spelers aan te trekken.Na de vakantie gaan de club, investeerders, schuldeisers en de gemeente werken aan een plan voor schuldsanering.

Circa dertig bedrijven uit de regio investeren volgens de krant ‘miljoenen’. Met dat bedrag gaat FC Twente de transfermarkt op om versterkingen in huis te halen. Op dit moment staan er namelijk slechts dertien spelers onder contract en de club wil direct terug promoveren naar de Eredivisie, waar het afgelopen seizoen na een dramatische reeks uit vloog. De ploeg begint gezien haar status als torenhoge favoriet aan de Keuken Kampioen Divisie, maar de selectie is er op dit moment nog niet naar.

De sponsoren wilden aanvankelijk dat de gemeente ook nog een garantstelling van zeven miljoen euro zou afgeven, maar daar is politiek geen draagvlak voor, werd al snel duidelijk na een rondvraag van de lokale media. Wethouder Eerenberg gaf aan de club een warm hart toe te dragen, maar noemde de eisen 'absoluut te veel'. Twente heeft in het verleden al 17 miljoen euro geleend en de gemeente staat al voor 8,4 miljoen euro garant. Uiteindelijk hebben de investeerders hun eis voor de garantstelling van de gemeente laten vallen.

Zelf is de clubdirectie ook hard bezig om schoon schip te maken. De Tukkers geven aan dat een schikking met Mathias Bunge nadert. Hij is de zaakwaarnemer die nog 6,3 miljoen euro tegoed heeft van de club vanwege een nabetaling van de transfer van Jesús Corona, die drie jaar geleden werd verkocht aan FC Porto. “Bunge heeft aangegeven niet naar de rechter te stappen om te kunnen incasseren, maar er met ons uit te willen komen", aldus Twente-directeur Erik Velderman