FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 17 juli 2018

Versprak Trump zich echt?

Amerikaanse inlichtingendiensten stellen dat Rusland in 2016 de presidentsverkiezingen verstoorde. Tijdens de persconferentie maandag in Helsinki stond president Trump naast zijn ambtsgenoot Poetin, en ontkende dat dit zo was. Hij zei: "Ik zie geen reden waarom het Rusland zou zijn."

Terug in Washington zei Trump dinsdag echter dat hij had versproken. Hij had eigenlijk bedoeld om te zeggen: "Ik zie geen reden waarom het Rusland niet zou zijn."

Versprak Trump zich echt? Wat denk jij?

'24-uursopvang opent pas volgend jaar'

AT5 meldt dat het hoogst onzeker is of de 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers en andere ongedocumenteerden in Amsterdam dit jaar nog open kan. Het blijkt allemaal veel tijd te kosten. Ondertussen zal de tijdelijke opvang aan de Havenstraat vanaf september niet meer beschikbaar zijn en er is nog geen alternatief. Dat blijkt uit een brief van wethouder Rutger Groot Wassink aan de gemeenteraad.

De 24-uursopvang was een van de meest opvallende plannen uit het coalitieakkoord dat in mei werd gepresenteerd. Wethouder Groot Wassink, toen nog fractievoorzitter van GroenLinks, maakte zich destijds sterk voor de doorlopende opvang voor 500 ongedocumenteerden in de stad. De opvang moest op korte termijn geopend worden.

Die opening zal waarschijnlijk niet meer in 2018 zijn, laat een woordvoerder van Groot Wassink weten: 'We weten het gewoon niet.' In de brief schrijft Groot Wassink zelf dat het gaat om 'een complex vraagstuk dat én zorgvuldigheid én tijd vergt'. 

Praten met Den Haag
De plannen voor de opvang zitten nu in de verkenningsfase. De gemeente wil ook in gesprek met staatssecretaris Harbers om te kijken of en op welke manier de Amsterdamse plannen kunnen aansluiten op de landelijke plannen voor vreemdelingenvoorzieningen. 

Dat kan nog een stevig gesprek worden, want Harbers heeft eerder al veel kritiek geuit op de Amsterdamse plannen voor een 24-uursopvang. Het zou namelijk tegen de wet zijn. Ook heeft hij nog gewaarschuwd dat, áls Amsterdam door zou gaan met de plannen, er 'instrumenten zijn waarmee de stad tot de orde kan worden geroepen'.

Tijdelijke opvang verdwijnt
Op dit moment kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts terecht een tijdelijke opvang aan de Havenstraat. Daar is nu plek voor 150 man. Dat huurcontract loopt alleen op 1 september af, omdat er een internationale school in het pand komt. Een alternatief voor de opvang is er nog niet.

Daarom is de gemeente nu ook op zoek naar nieuwe locaties. Mochten ze een goede locatie vinden, zullen ze daar ook al gaan 'experimenteren met elementen van de uiteindelijke aanpak' van de 24-uursopvang. De kosten van de bed-bad-brood-opvang in de stad lopen daardoor wel op. Er was gerekend op een bedrag van 4,2 miljoen euro, maar dat wordt nu 6 miljoen.

Maar zolang er nog geen nieuwe locatie wordt gevonden, dreigen de ongedocumenteerden die nu gebruik maken van de tijdelijke nachtopvang aan de Havenstraat, weer op straat te komen. Op dit moment zitten ook leden van de We Are Here-groep in die opvanglocatie.

Onderzoek
Als onderbouwing voor de 24-uursopvang verwijst de wethouder nog naar een onderzoek, waaruit blijkt dat asielzoekers eerder terugkeren naar het land van herkomst als ze in rust en stabiliteit én met intensieve begeleiding aan die terugkeer kunnen werken. 

Na de verkenningsfase komt de gemeente met een concreter plan van aanpak. Daar zal dan ook in worden gegaan op de precieze doelgroep van de opvang, de aanpak en het maatwerk. Ook zal er een plan worden gemaakt voor hoe om te gaan met de aanzuigende werking die de 24-uursopvang kan hebben. Wanneer dat plan komt, is nog niet bekend.

Gemengde resultaten beachduo's op EK in Nederland

De derde dag van het Europees kampioenschap beachvolleybal heeft voor gastland Nederland gemengde resultaten opgeleverd. Drie mannenduo's kwamen in actie, terwijl vier Nederlandse duo's bij de dames het zand mochten betreden.

Voor Jannes van der Ham en Sven Vismans gaat het een lastig verhaal worden. De twee verloren maandag hun eerste wedstrijd en gingen dinsdag onderuit tegen de Polen Mariusz Prudel en Jakub Szalankiewicz: 21-19, 15-21, 10-15.

Jasper Bouter en Christiaan Varenhorst wonnen hun eerste wedstrijd en waren ook dinsdag weer de besten. Tobias Winter en Julian Hörl uit Oostenrijk gingen er met 21-19, 21-18 aan, waarna Bouter en Varenhorst donderdag spelen tegen de in topvorm verkerende Spanjaarden Herrera/Gavira.

Dirk Boehlé en Steven van de Velde openden het toernooi met winst, maar dinsdag verloren ze van het topduo Piotr Kantor en Bartosz Losiak. De Polen waren na een sterk begin van de Nederlanders in drie sets te sterk: 21-14, 21-23, 11-15.

De vier Nederlandse damesduo's openden hun toernooi allemaal op dinsdag, te beginnen met Sophie van Gestel en Marloes Wesselink. Victoria Bieneck en Isabel Schneider uit Duitsland bleken vooral in set twee een flinke maat te groot voor de Nederlandse dames: 18-21, 10-21.

Joy Stubbe en Marleen van Iersel begonnen hun titeljacht wél succesvol. Martina Bonnerova en Sarka Nakladalova uit Tsjechië werden met 21-18, 21-18 keurig aan de kant geschoven, terwijl Jolien Sinnema en Laura Bloem begonnen met 21-13, 21-11 winst op Valentyna Davidova en Ievgeniia Shchypkova uit Oekraïne.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink sloten de dag wat Nederland betreft af en ook dat leverde weinig problemen op. Andrea Strbova en Natalia Dubovcova uit Slowakije werden met 21-18, 21-14 verslagen.

FC Twente krijgt miljoeneninjectie en is gered van ondergang

FC Twente hoeft niet langer te vrezen voor een faillissement. De gemeente Enschede en regionale investeerders zorgen voor financiële zekerheid.

Dat meldt TC Tubantia dinsdagavond. De lokale krant schrijft dat er na wekenlang onderhandelen is besloten dat de gemeente en investeerders de helpende hand reiken aan de noodlijdende club. De Tukkers moeten flink bezuinigen door de degradatie uit de Eredivisie en bovendien doemen er meerdere spoken uit het verleden op. Zo staat er nog een rekening van 4,4 miljoen euro op bij de Belastingdienst en onlangs werd bekend dat de club ook nog 6,3 miljoen euro moet betalen voor een naheffing van de transfer van Jesús Corona naar FC Porto.

Om de club van de ondergang te redden is afgesproken dat lokale investeerders een miljoeneninjectie doen en dat FC Twente de komende twee jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen op een gemeentelijke lening. Hierdoor komt Enschede de club in twee jaar tijd in totaal vier miljoen euro tegemoet. Door de investeringen en de geste van de gemeente is er volgens TC Tubantia zelfs geld om nieuwe spelers aan te trekken.Na de vakantie gaan de club, investeerders, schuldeisers en de gemeente werken aan een plan voor schuldsanering.

Circa dertig bedrijven uit de regio investeren volgens de krant ‘miljoenen’. Met dat bedrag gaat FC Twente de transfermarkt op om versterkingen in huis te halen. Op dit moment staan er namelijk slechts dertien spelers onder contract en de club wil direct terug promoveren naar de Eredivisie, waar het afgelopen seizoen na een dramatische reeks uit vloog. De ploeg begint gezien haar status als torenhoge favoriet aan de Keuken Kampioen Divisie, maar de selectie is er op dit moment nog niet naar.

De sponsoren wilden aanvankelijk dat de gemeente ook nog een garantstelling van zeven miljoen euro zou afgeven, maar daar is politiek geen draagvlak voor, werd al snel duidelijk na een rondvraag van de lokale media. Wethouder Eerenberg gaf aan de club een warm hart toe te dragen, maar noemde de eisen 'absoluut te veel'. Twente heeft in het verleden al 17 miljoen euro geleend en de gemeente staat al voor 8,4 miljoen euro garant. Uiteindelijk hebben de investeerders hun eis voor de garantstelling van de gemeente laten vallen.

Zelf is de clubdirectie ook hard bezig om schoon schip te maken. De Tukkers geven aan dat een schikking met Mathias Bunge nadert. Hij is de zaakwaarnemer die nog 6,3 miljoen euro tegoed heeft van de club vanwege een nabetaling van de transfer van Jesús Corona, die drie jaar geleden werd verkocht aan FC Porto. “Bunge heeft aangegeven niet naar de rechter te stappen om te kunnen incasseren, maar er met ons uit te willen komen", aldus Twente-directeur Erik Velderman

Waterpolosters gelijk tegen ItaliŰ op EK

De Nederlandse waterpolosters hebben na makkelijke zeges op Kroatië en Israël hun derde duel op de EK in Barcelona gelijkgespeeld tegen Italië. Oranje boog een achterstand van 2-4 achterstand om in een 6-4 voorsprong, maar in het laatste kwart kwam Italië toch nog op gelijke hoogte: 6-6 (1-2, 1-2, 2-0, 2-2).

Italië had de eerste poulewedstrijd tegen Griekenland verloren en moest tegen Nederland een goed resultaat neerzetten om de derde plaats in de poule te voorkomen. Nummer drie speelt in de tussenronde tegen nummer twee uit een andere poule.

Na twee kwarten zag het goed uit voor de olympisch finalist. De Italianen stond met 4-2 tegen Oranje, maar in het derde kwart kwam Oranje op gelijkhoogte. Nederland zette in het vierde kwart door en kwam op 6-4 en leek op weg naar de zege. Italië gaf niet op en wist en kwam met nog een paar minuten te gaan op gelijke hoogte. Italië kreeg nog een kans op de overwinning, maar dat wist Nederland nog te voorkomen.

Dixon doet goede zaken in IndyCar Series

We keren nog even terug naar het afgelopen raceweekeinden en zien dat Scott Dixon in de strijd om de titel in de IndyCar Series uitstekende zaken heeft gedaan. De Nieuw-Zeelander was de beste in de straten van Toronto, de enige race in Canada dit seizoen.

Dixon vetrok als tweede en dook gelijk achter polesitter en kampioen Josef Newgarden aan. Graham Rahal en Jordan King probeerden met een alternatieve bandenstrategie voor de winst te gaan, maar nadat Ryan Hunter-Reay voor de safety car zorgde kon die keuze de prullenbak in.

Bij de herstart ging het maar ternauwernood goed voor Newgarden, die zijn auto maar net uit de muur wist te houden, maar wel Dixon de leiding over zag nemen. Niet veel later was het chaos: Rahal ramde Max Chilton en meerdere auto's kwamen tot stilstand en/of raakten de muur.

Dixon behield de leiding, maar Robert Wickens schoof door al het gedoe ineens op naar de tweede plek, hoewel hij nog wel een stop moest maken. Simon Pagenaud kwam nog even in de buurt, maar in de slotfase reed Dixon dan toch weer weg bij de Fransman.

Achter Dixon kwam Pagenaud als tweede over de streep, voor thuisfavorieten Wickens en James Hinchcliffe. Dixon heeft met vijf races te gaan nu 62 punten voorsprong op Newgarden, die wordt gevolgd door Rossi en Hunter-Reay. Winst levert 50 punten op, 100 in de seizoensfinale.

Trump bedoelde precies het tegenovergestelde van wat hij zei: 'Heb me versproken'

De Amerikaanse president Donald Trump is weer lekker bezig. Maandag liet hij na afloop van gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin nog weten geen reden te zien waarom Rusland zich met de verkiezingen van 2016 bemoeid heeft, nu keerde hij volledig om.

"Ik zie geen enkele reden waarom het Rusland geweest zou zijn", aldus Trump, staand naast Poetin, over de affaire. Hij koos daarbij publiekelijk de kant van de Russen tegenover die van zijn eigen inlichtingendiensten, iets wat in de VS zelfs bij Fox News - doorgaans toch weinig negatief over Trump - flink verkeerd viel.

Nu hij eenmaal weg is uit Rusland heeft Trump zich echter volledig van de andere kant laten zien. In een op social media geplaatst statement liet de president weten dat hij eigenlijk exact het tegenovergestelde bedoelde van wat hij zei toen Poetin nog een meter of twee naast hem stond: hij was het woordje 'niet' alleen even vergeten.

"Op een gegeven moment vroeg ik me af waar alle commotie toch over ging, dus heb ik om een uitdraai van de persconferentie gevraagd. Ik heb het zelfs even teruggekeken en het viel me op dat ik me heb versproken", beweerde de president.

"Ik zie geen enkele reden waarom het NIET Rusland geweest zou zijn", zei Trump 'overduidelijk' bedoeld te hebben, waarbij hij er nog even aan toe wilde voegen dat hij op geen enkele manier samen heeft gewerkt met Rusland en dat 'heel veel mensen' dat ook gezegd hebben.

'Heerenveen haalt Kongolo terug naar Nederland'

Rodney Kongolo komt terug naar Nederland. Hij zet volgens de laatste geruchten dinsdag zijn handtekening onder een meerjarig contract bij Heerenveen.

De Leeuwarder Courant schrijft dat de jongeling van Manchester City 'binnen' is voor de Friezen, wat hem na Sam Lammers (gehuurd van PSV) en Sherel Floranus (gekocht van Sparta Rotterdam) de derde aanwinst van deze zomer maakt.

De verdedigende middenvelder is het jongere broertje van Oranje-international Terence Kongolo, die inmiddels onder contract staat bij Huddersfield Town uit de Premier League. De twintigjarige Rodney heeft met Manchester City ook een Engelse broodheer, maar de verdedigende middenvelder werd het afgelopen seizoen verhuurd aan Doncaster Rovers. Bij die club uit de League One deed hij 35 competitiewedstrijden mee.

De jongste Kongolo werd vier jaar geleden weggekaapt uit de jeugd van Feyenoord. Bij de Citizens stond hij in de jeugd te boek als een groot talent, maar tot een debuut bij de landskampioen kwam het niet. Mogelijk dat het in de toekomst alsnog gaat gebeuren, want volgens de Leeuwarder Courant heeft Manchester City een terugkoopclausule bedongen in de onderhandelingen met sc Heerenveen.

Bij de Friezen wordt Kongolo gezien als stand-in voor Stijn Schaars. De geroutineerde aanvoerder liep dit voorjaar een dubbele beenbreuk op en staat nog maandenlang buitenspel. Heerenveen moet het transfernieuws en de bijbehorende transfersom nog officieel bevestigen, maar het heeft er alle schijn van dat het spoedig wereldkundig wordt gemaakt.

Mount keert niet terug in de Eredivisie

Mason Mount keert definitief niet terug in de Eredivisie. Chelsea heeft bekend gemaakt hem komend seizoen te verhuren aan Derby County.

De club uit de Championship maakt naast de komst van de vorig jaar aan Vitesse verhuurde Mount ook de tijdelijke komst van Harry Wilson bekend. Laatstgenoemde wordt voor een jaar geleend van Liverpool, waar hij niet in aanmerking komt voor een basisplaats vanwege de aanwezigheid van sterren als Firmino, Salah en Mané.

Voor Vitesse en andere Eredivisieclubs betekent vooral de keuze van Mount slecht nieuws, want er was volop interesse om de Engelse groeibriljant in Nederland te houden. De talentvolle middenvelder kwam het afgelopen seizoen op huurbasis uit voor Vitesse en groeide in dienst van de Arnhemse club uit tot een absolute revelatie in de Eredivisie. De negentienjarige spelmaker wist in 29 competitiewedstrijden 8 doelpunten te maken en 9 assists te verzorgen en was vervolgens ook in de play-offs voor Europees voetbal goud waard: met 5 treffers en 1 assist in 3 duels had Mount een groot aandeel in het winnen van die play-offs.

Dinsdagmiddag verschenen al eerste foto's van Mount in het shirt van Derby County en enkele uren later volgt de bevestiging. Chelsea stalt hem liever in Engeland, bij de club waar Frank Lampard de trainer is. "Ik ken Mason heel goed, vanwege mijn banden met Chelsea", verzekert de oud-speler van the Blues op de clubsite. "Ik heb hem zien spelen in succesvolle jeugdploegen van Chelsea. Bovendien heb ik hem scherp gevolgd bij Vitesse, waar hij wervelend speelde. Zijn statistieken zijn ongelooflijk voor een aanvallende middenvelder van zijn leeftijd. Ik zie zijn komst als een enorme coup. Hij levert creativiteit op het middenveld, doelpunten, assists en een dosis energie. Absolute topclubs uit Europa wilden hem binnenhalen."

Samen met Wilson is Mount de eerste aanwinst van Lampard als trainer van Derby. De 21-jarige Wilson, viervoudig international van Wales, werd het afgelopen halfjaar nog verhuurd aan Hull City in de Championship. Voor die club kwam de buitenspeler tot zeven treffers in dertien duels. "Hij wordt een cruciale speler voor ons", voorspelt Lamps. "Ik heb het vaak over creativiteit en over hoe belangrijk het is om de fans te vermaken. Met zijn kwaliteiten is hij een type dat daarvoor kan zorgen. Voor hem zelf is het belangrijk om een jaar op dit niveau te spelen bij een grote club en zich een belangrijke speler te voelen."

Dumoulin en Kruijswijk tevreden na eerste bergrit Tour, Mollema heeft last van rug

Na de eerste bergrit in de Tour de France lieten de Nederlanders zich goed zien. Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk verloren geen tijd op de andere klassementsrenners. Robert Gesink zat mee in de vroege vlucht en kon in de finale nog wat werk doen voor zijn kopmannen. Alleen Bauke Mollema verloor wat tijd op de favorieten.

Dumoulin dacht op de slotklim nog even aan aanvallen, maar de kopman van Sunweb liet tegenover de NOS weten dat er te veel wind stond op kop om aan te vallen. Dumoulin handhaafde zich zonder al te veel problemen in het groepje met favorieten. "Dit is wel prima voor mij", zei Dumoulin. "Ik zat er goed bij. Maar ik denk dat we nog niet al te veel conclusies kunnen trekken. Met tegenwind op de slotklim en een ploeg als Sky was het vandaag gewoon moeilijk."

Kruijswijk
Ook Kruijswijk verloor geen tijd in de eerste bergrit van deze Tour de France. "Er gebeurde niet echt veel in de finale, maar er werd wel hard gereden en moeten er toch wat jongens af", was zijn reactie tegen de NOS. "Om op zo’n eerste dag in de bergen bij de favorieten te finishen geeft vertrouwen." Ook was Kruijswijk blij dat de ploeg LottoNL-Jumbo goed zijn werk deed. "Primoz (Roglic) en Antwan (Tolhoek) zaten er nog bij, dan ben je meer een blok. Op het laatste kwamen we Robert (Gesink)nog tegen, die hield ons vooraan in de laatste kilometer."

Gesink
Gesink maakte deel uit van een grote kopgroep, die al vroeg in de eerste bergrit van deze Tour er vandoor ging. "Het was de afspraak dat ik mee zou gaan", zei hij aan de finish tegen de NOS. "Voor mij is beter als de renners wat vermoeider raken", ging hij verder. "Nu is iedereen fris en springt Alaphilippe nog alle kanten op. Hij is een explosief mannetje. Ik moet het meer van het slopen hebben. Maar ik was goed en scherp. Mijn niveau is echt wel goed." De renner van LottoNL-Jumbo liet verder nog weten dat hij snel weer in de aanval wil deze Tour, maar ook afhankelijk is van zijn kopmannen Kruijswijk en Roglic.

Mollema
Mollema verloor deze bergrit 51 seconden en kwam samen binnen met Rafal Majka, Ilnur Zakarin en Bob Jungels. De Nederlander van Trek-Segafredo had nog veel last van zijn rug, die hij zondag had opgelopen bij een valpartij in de rit naar Roubaix.

"Het was afzien vandaag. Het ging niet echt lekker, de hele dag al'', vertelde Mollema na afloop. "Het was op dat moment proberen te overleven. Net in die laatste 500 meter van de klim demarreerde Daniel Martin. Ik moest uit het zadel, dat ging heel moeizaam. Ik kreeg nog meer last van mijn rug.''

Mollema kwam terecht in groepje met andere geloste renners als Jungels, Zakarin en Majka. "Niet ideaal, op de top hadden we zo'n 20 seconden achterstand, daar kwam in de afdaling nog een halve minuut bij. Het is jammer, ik hoopte deze dag zonder tijdverlies door te komen. We moeten de komende dagen zien of het verbetert. Met dit soort blessures gaat het normaal gesproken elke dag beter.''

'Marinedrugs afkomstig van Sint Maarten'

Marinepersoneel ontdekte gistermiddag een grote hoeveelheid verdovende middelen op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. Hierop werd onmiddellijk de Koninklijke Marechaussee ingeschakeld. Die heeft de vondst veiliggesteld en is een onderzoek gestart naar de herkomst.

Volgens een anonieme marinier zijn de drugs afkomstig van Sint Maarten. Dat verklaart hij tegenover het Utrechts Dagblad.  Op de container waarin de drugs gevonden werden stond een code die lieert aan het Caribische eiland. Volgens de marinier zijn de drugs afkomstig van smokkel. Over de mogelijke dader zegt de man: "Maar dan moet hij wel over geld beschikken. Dat kan hij niet van zijn salaris betalen. Dat heeft hij niet op de bank staan. Misschien is er een voorschot betaald. Dit geeft wel weer een smet op het korps. Ik mag aannemen dat de dader wordt ontslagen. Er wordt gebruikt. Als je wordt gesnapt, vlieg je eruit. Defensie heeft wat drugs betreft een zerotolerancebeleid."

Man overleden na steekpartij Den Haag

Agenten kregen dinsdag rond 14.30 uur de melding van een steekincident in een winkel op het Hobbemaplein in Den Haag. Het 43-jarige slachtoffer overleed korte tijd later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. In de winkel is een man aangehouden, zijn identiteit is nog niet vastgesteld.

De politie startte direct een uitgebreid onderzoek naar de toedracht van het steekincident. Zo is onder andere de omgeving van de winkel voor sporenonderzoek afgezet en worden getuigen verhoord. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau waar hij zal worden gehoord.

Haase naar tweede ronde Umag na winst in drie sets op Dutra Silva

Robin Haase heeft de tweede ronde bereikt van het tennistoernooi in het Kroatische Umag. In de eerste ronde was de nummer 38 van de wereld te sterk voor de Braziliaanse qualifier Rogerio Dutra Silva: 4-6, 7-5, 6-3.

Haase moest even wennen op het Kroatische gravel, nadat hij de weken ervoor de grastoernooien had afgwerkt. Hij verloor dan ook de eerste set van Dutra Silva. In de tweede set kwam de Hagenaar op een 4-1 voorsprong, maar de Braziliaan zelf de nummer 145 van de wereld kwam terug in de set. Toch wist Haase de set met 7-5 naar zich toe te trekken. In de derde set had hij al vroeg een break voorsprong te pakken en behield de voorsprong vast.

Haase speelt in de tweede ronde tegen de winnaar van de ontmoeting tussen de Slowaak Martin Klizan en de Chileen Nicolas Jarry.

Wenger erkent: "Ik ben te lang bij Arsenal gebleven"

Arsène Wenger vond het moeilijk om Arsenal na bijna 22 jaar vaarwel te zeggen. De Fransman geeft toe dat het te lang heeft geduurd.

Na het uitblijven van grote successen waren steeds meer fans van The Gunners van mening dat het tijd was voor een nieuwe manager, maar Wenger stelde zijn vertrek keer op keer uit. RTL stelde hem de vraag wat de grootste fout is geweest in zijn carrière. "Misschien dat ik 22 jaar bij dezelfde club ben gebleven", luidde zijn antwoord.

"Ik ben iemand die graag veel rondkijkt, maar ik houd ook van een uitdaging. Ik ben soms een gevangene in mijn eigen uitdaging geweest", aldus de 68-jarige Wenger, die dit voorjaar afzwaaide in het Emirates Stadium. Hij won in Noord-Londen drie keer de Premier League, waarvan één keer door een heel seizoen ongeslagen te blijven in de competitie.

De Franse keuzeheer veroverde met Arsenal bovendien zeven keer de FA Cup met Arsenal, een record. Voor zijn lange avontuur in Engeland was Wenger coach van Nagoya Grampus Eight in Japan en volgens de laatste geruchten keert hij mogelijk terug naar dat land.

Brandweer redt fiets, 14-jarige dolgelukkig

Ontroostbaar kwam de 14-jarige Primo Patti gisterenavond thuis. De fiets die hij pas een week had was namelijk in 't IJ gevallen. Gelukkig voor hem was daar de duikploeg van de brandweer om het stalen ros weer boven water te halen. Dit meldt AT5 op haar website.

De fiets heeft speciale waarde voor Primo omdat deze al twintig jaar in de familie is. Zijn oom Dick en veel van zijn neefjes reden er op voordat Primo vorige week de nieuwe trotse eigenaar werd. Hij was er zo blij mee dat hij hem naast zijn bed zette. Gisteren ging het echter mis. Hij fietste nietsvermoedend bij de opstap voor de pont bij de NDSM-werf toen hij de controle over zijn fiets verloor, uitgleed en de fiets in het water belandde.

Tranen
Met tranen in zijn ogen kwam Primo vervolgens thuis, waarop zijn moeder Perla direct de brandweer belde. Die gaven aan op dat moment geen tijd te hebben, maar dat Perla het de volgende ochtend nog een keer mocht proberen. Vanochtend kreeg ze de leider van het duikteam van de brandweer aan de telefoon die zei: 'We gaan het gewoon proberen'.

Hulde voor de brandweer
Vervolgens is het duikteam aan de slag gegaan en is het ze gelukt om de fiets weer aan wal te krijgen. 'Hulde aan het duikteam van Brandweer Amsterdam. Wij zijn ze ontzettend dankbaar! Fantastisch wat zij voor mijn zoon hebben gedaan vandaag. Na alle negatieve berichtgeving over de brandweer wilde ik dit toch graag even delen met jullie!', aldus Perla.

Groningen doet het licht uit

In de provincie Groningen blijft het 's avonds en 's nachts donker waar dat voor de verkeersveiligheid mogelijk is. Dat is het uitgangspunt voor het beleid van de provincie Groningen voor de openbare verlichting langs provinciale wegen. De provincie wil het gebruik van openbare verlichting waar mogelijk beperken om energie te besparen, om lichtvervuiling tegen te gaan en om verstoring voor dieren te beperken.

Om dit te bereiken worden overbodige lantaarnpalen verwijderd en vervangen door andere technieken, zoals reflecterende lijnen op het asfalt. Voor dieren wordt gevarieerd in het gebruik van verschillende kleuren verlichting.

Op dit moment beheert de provincie Groningen ruim 3500 lantaarnpalen. Daar komen de komende jaren nog ongeveer 500 exemplaren bij door overname van gemeentelijke verlichting. Sinds 2010 zijn al meer dan 400 lantaarnpalen verwijderd. Door lantaarnpalen te verwijderen, door over te stappen op LED-verlichting en door verlichting te dimmen is in de afgelopen tijd het energieverbruik van de provinciale verlichting al met de helft teruggebracht.

Alternatieven voor verlichting
De komende jaren gaat de provincie door met dit beleid. Uitgangspunt is dat alleen verlichting geplaatst wordt op plaatsen waar dit voor de verkeersveiligheid noodzakelijk is. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van reflecterend asfalt of reflecterende belijning. Dit gebeurt bijvoorbeeld al op het fietspad tussen Hoogezand en Groningen. Bij onderhoud of aanpassingen aan wegen kijkt de provincie of lantaarnpalen verwijderd of vervangen kunnen worden.

In natuurgebieden of donkertegebieden, zoals Dark Sky Park Lauwersmeer en Werelderfgoed Waddenzee wordt de lichtuitstoot in de komende jaren nog verder teruggebracht. Om verstoring van dieren tegen te gaan, wordt minder of een andere kleur verlichting gebruikt. Nieuwe lantaarnpalen die in de provincie geplaatst worden moeten in de toekomst zo veel mogelijk hergebruikt kunnen worden.

Slim en groen
De besparing op openbare verlichting langs provinciale wegen draagt bij aan de ambitie van de provincie Groningen om vanaf 2035 energieneutraal te zijn. De provincie zoekt voortdurend naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om de mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan groener en slimmer te maken. Het verlichtingsbeleid is slim door de verbetering van de verkeersveiligheid en het gebruik van innovatieve technieken. Het beleid is groen door de bijdrage aan de bescherming van de natuur en door de bijdrage aan de circulaire economie.

Van der Meijde over terugkeer Blind: "Ik heb er niet zo'n goed gevoel bij"

Andy van der Meijde heeft z'n twijfels over de terugkeer van Daley Blind bij Ajax, nadat de transfer maandagavond werd afgerond.

"Het is toch te gek voor woorden eigenlijk? Waarom moeten wij daar zoveel geld voor betalen", vertelt Van der Meijde in gesprek met Ajax Showtime. "Misschien dat hij net als zijn vader wil worden? De nieuwe Mister Ajax. Haha! Papa is toch ook deels zijn zaakwaarnemer? Papa heeft denk ik wel invloed. Pakt Danny gelijk ook wat salaris en tekengeld", vertelt de oud-voetballer over het lid van de Raad van Commissarissen van Ajax.

"Tuurlijk, Daley kan heel goed voetballen. Anders verdien je geen transfer naar Manchester United. Daley is ook een echte Ajacied, dat weet ik wel. Maar ik vind het veel geld. Gaat hij als verdediger zoveel extra brengen? Het is gewoon niet des Ajax, een eigen jeugdspeler terugkopen." Van der Meijde kan er 'niet bij' dat er in de jeugd geen oplossing is voor de positie van Blind. "Ajax is altijd goed geweest in de scouting, in de jeugdopleiding. Kennelijk is onze jeugdopleiding niet meer wat het was."

Van der Meijde vindt het echter wel mooi dat Blind terugkeert bij Ajax. "Clubliefde is prachtig. Daley wil lekker terug naar Amsterdam. Misschien had hij een beetje heimwee. Uiteindelijk is het een goede keuze van hem. Ik gun hem ook het beste, dat hij veel speelt en belangrijk wordt voor Ajax. Maar ik daar mijn twijfels over. Ik heb er niet zo'n goed gevoel bij."

5 arrestaties om georganiseerde hennepteelt

De politie heeft in een onderzoek naar het faciliteren van de georganiseerde hennepteelt dinsdag vijf aanhoudingen verricht. Het gaat om vier mannen uit Leeuwarden van 25, 25, 27 en 30 jaar oud en een 29-jarige vrouw uit Hallum. Ook werden elf woningen en bedrijfspanden in Leeuwarden en directe omgeving doorzocht. Daarbij werd onder andere beslag gelegd op administratie, contant geld en waardevolle goederen. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Bij de politie kwamen diverse anonieme tips binnen dat de vijf verdachten zich bezig hielden met hennepteelt en ook diverse goederen leverden die gebruikt konden worden voor het telen van hennep. Ook kwamen de namen van een aantal verdachten naar voren in andere onderzoeken. Reden genoeg voor het hennepteam van de politie Noord-Nederland om specifiek te rechercheren op deze groep.

Apparatuur
Het onderzoeksteam kreeg zicht op een bedrijfspand aan de Ceresweg in Leeuwarden. Al snel werd duidelijk dat vanuit dit pand apparatuur en andere goederen, die gebruikt konden worden voor het kweken van hennep, werden geleverd. Zo werd in de grote hennepfabriek in Foxhol, die onlangs werd ontmanteld, apparatuur aangetroffen die zeer waarschijnlijk door deze groep was geleverd. Ook elders in Noord-Nederland leverde men apparatuur en goederen voor het kweken van hennep. Het voorbereiden en bevorderen van illegale hennepteelt is sinds 2015 strafbaar. Toen werd namelijk de Wet voorbereidingshandelingen illegale hennepteelt van kracht.

Zelf hennep kweken
Naast leveren van apparatuur en goederen voor het kweken van hennep, teelde de verdachten zeer waarschijnlijk ook zelf hennep. Van twee van de vijf verdachten werd DNA aangetroffen in hennepkwekerijen in Sint Jacobiparochie en Warten. Maandag werd in het Duitse Niederlangen een grote hennepkwekerij ontmanteld door de lokale politie. Ook bij deze kwekerij was de groep betrokken. Een deel van de hennep werd naar Leeuwarden gebracht om het daar te verwerken en vervolgens te verhandelen.

Crimineel vermogen
De vier mannen en de vrouw werden na de aanhouding overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze ingesloten. De vijf worden verdacht van het faciliteren van de hennepteelt, bedrijfsmatige teelt van hennep en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. In het kader van het afpakken van dit criminele geld werd beslag gelegd op diverse waardevolle goederen. Een update hiervan volgt aan het einde van de middag. De gemeente Leeuwarden is van plan om de panden, waar hennep en/of apparatuur bestemd voor de bedrijfsmatige hennepteelt is aangetroffen, voor een aantal maanden te sluiten.

De politie, het openbaar ministerie en gemeenten in Noord-Nederland pakken georganiseerde hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen de eigendommen in beslag worden genomen.

5 arrestaties om georganiseerde hennepteelt (Foto: Politie.nl)
5 arrestaties om georganiseerde hennepteelt (Foto: Politie.nl)

Groenewegen ternauwernood op tijd binnen

De klassementsrenners deden het in de eerste bergetappe relatief rustig aan, maar voor de sprinters was het behoorlijk doortrappen. Dylan Groenewegen, zondag zwaar gevallen, moest er in de eerste bergetappe al vroeg vanaf en voor hem was het knokken op tijd binnen te komen. De ritwinnaar van twee etappes deze Tour was 28 seconden voor het overschrijden van de tijdslimiet binnen en mag morgen weer starten.

Groenewegen werd bijgestaan door zijn 'vaste' ploeggenoten Amund Grøndahl Jansen en Timo Roosen. Ook Mark Cavendish, Marcel Kittel zaten in de groep van Groenewegen en mogen morgen weer starten.

De rit van woensdag zal opnieuw een gevecht opleveren om op tijd binnen te komen voor de tijdslimiet. Dan staat er een rit van 108,5 kilometer op het programma met twee klimmen van de buitencategorie, één van de tweedencategorie en één van de eerstencategorie. In totaal moeten de renners 48,3 kilometer klimmen.

Op het forum zoeken we een ONZ-MOD

Hoi!!

Zoals jullie natuurlijk weten hebben wij een heus forum! Op dit forum is er ook een heel leuk subforum en dat heet ONZ!

Nu is het zo dat we nog een ONZ mod zoeken.

ONZmod gezocht 2018 (Foto: murp)
ONZmod gezocht 2018 (Foto: murp)

Ben jij bekend op het FOK! forum en bekend op ONZ? Voldoe je aan de critiria dan vraag ik je een mail te sturen naar: forum@fok.nl!

Missschien dat jij de nieuwe ONZ mod wordt!

Meepraten op het forum is ook mogelijk in dit topic!!!

kusjes murp

South Park: The Stick of Truth naar Switch

Ubisoft heeft de financiële resultaten van het eerste kwartaal van het fiscale jaar vrijgegeven. Het bedrijf heeft in deze periode voor vierhonderd miljoen euro verkocht, waarvan het ruime deel (76,7%) komt uit digitale verkopen.

In dit rapport is ook te lezen dat South Park: The Stick of Truth de sprong maakt naar Nintendo Switch. Eerder kwam de sequel, The Fractured but Whole, al uit voor de console. The Stick of Truth moet dit kwartaal nog beschikbaar komen, exclusief in de Nintendo eShop. Een specifieke release date en prijs zijn nog niet bekend.

South Park: The Stick of Truth

Strafschoppen in Cruijfschaal en beker volgens ABBA-methode

De KNVB heeft dinsdagmorgen de twee spelregelexperimenten voor het nieuwe seizoenbekendgemaakt. Strafschoppen in de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal, KNVB Beker en de nacompetitie worden straks beslecht volgens de ABBA-methode. Daarnaast kunnen teamofficials vanaf nu kaarten krijgen in plaats van een verbale waarschuwing danwel worden weggestuurd. 

Een strafschoppenserie wordt nu via het ABAB-principe afgewerkt. Dat wil zeggen dat eerst een speler van club A een strafschop neemt, gevolgd door een speler van club B. Bij het ABBA-principe begint club A en vervolgens neemt club B twee strafschoppen, waarna club A twee penalties gaat nemen. De KNVB verwacht dat een serie op die manier eerlijker verloopt, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over beide ploegen.

De eerste wedstrijd waarin dat kan gebeuren, is de Johan Cruijff Schaal tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord op zaterdag 4 augustus. In Rotterdam is deze spelregelwijziging niet goed ontvangen. "Onze teammanager Bas van Noortwijk is gebeld door de KNVB", zegt technisch directeur Martin van Geel in Voetbal International. ‘Gezegd werd: “We gaan experimenteren met de penalty’s in de Johan Cruijff Schaal. Ze worden genomen in een ABBA-schema.”’

Volgens de Rotterdammers neemt de voetbalbond nu een verkeerde afslag. Van Geel: "Hoe is het mogelijk? Die schaal is een serieuze prijs, hè. Op het WK hebben we net nog allerlei penaltyseries voorbij zien komen. Maar net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet."

In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials, zoals de trainer/coach, teammanager en verzorger, een gele en rode kaart krijgen. Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek. Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart.

De experimenten zijn voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie. Omdat de KNVB een aanjagende rol wil blijven spelen in de innovatie van het voetbal, worden de spelregels komend seizoen getest in het Nederlandse voetbal. Naast deze twee experimenten wordt de vierde wissel in de verlenging van een wedstrijd nu definitief opgenomen in het spelregelhandboek. 

Vanaf 7 augustus arriveert Monster Hunter World in Final Fantasy XIV

Square Enix maakt bekend wat spelers kunnen verwachting wanneer de samenwerking met Monster Hunter: World op 7 augustus arriveert in Final Fantasy XIV: Stormblood.

“King of the Skies”, Rathalos wordt toegevoegd als onderdeel van de patch 4.36 update, samen met de volgende aflevering van The Forbidden Land Eureka, getiteld "The Pagos Expedition". Level 70-spelers die de hoofdscenariomissie "Stormblood" hebben voltooid kunnen het machtige beest bestrijden in zowel de Normal- als Extreme-versie van de "The Great Hunt"-trial. Terwijl in de normale versie acht Warriors of Light kunnen samenwerken om het beest te verslaan, daagt de Extreme-versie een team van vier spelers uit om hierin te slagen. Daarbij kunnen spelers ook gebruikmaken van bepaalde mechanics uit Monster Hunter: World.

De samenwerking brengt ook een reeks nieuwe beloningen met zich mee:

 • Nieuwe pantserset – geïnspireerd door Rathalos
 • Nieuwe minions – Poogie en Palico
 • Nieuwe mount – Rathalos
 • Nieuwe kookset – BBQ-spit

N.E.R.O. komt naar Nintendo Switch

Uitgever Soedesco voegt een nieuwe Switch-titel toe aan hun line-up. Het first person story-driven avontuur N.E.R.O.: Nothing Ever Remains Obscure, ontwikkeld door Italiaanse developer Storm in a Teacup, komt op 26 oktober naar Nintendo Switch, zowel digitaal als fysiek.

In N.E.R.O. nemen spelers de rol aan van een kleine jongen die het ontroerende verhaal van zijn familie ontrafelt, dwalend door een droomachtige wereld. Je gaat betoverende omgevingen verkennen en om verder te geraken zul je puzzels moeten oplossen.

Far Cry 5: Lost on Mars nu verkrijgbaar

De tweede downloadbare content voor Far Cry 5, Lost on Mars, is nu beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In Lost on Mars verplaatst de waanzin van Hope County naar de rode planeet, waar Nick Rye zijn maatje Hurk helpt om een buitenaardse alieninvasie tegen te houden.

Lost on Mars bevat een nieuw arsenaal aan buitenaardse wapens, zoals de Blaster of Disaster, Hellfire en Morphinator, en introduceert een nieuw vervoersmiddel met Space Jets. Tevens hebben Lost on Mars-bezitters toegang tot nieuwe wapens in Hope County: de Obliteratorrrr, Taser Phazer Annihilazer, Nerve Reaper, Grape Popper en Hellfire. Daarnaast hebben alle Far Cry 5-spelers nu toegang tot nieuwe Mars-thema's in Far Cry Arcade.

Vanaf nu is ook de Lost on Mars-soundtrack beschikbaar: een funky, sci-fi, spaghetti western tracklist met invloeden uit de 70’s, gemaakt en uitgevoerd door filmcomponist Anthony Marinelli. Marinelli maakt gebruik van zijn vintage analoge synsthesizers uit iconische films als Young Guns, Starman, War Games en Michael Jackson’s Thriller. De soundtrack is hier beschikbaar.

Far Cry 5 is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Gratis update voor Middle-earth: Shadow of War

Warner Bros. Interactive Entertainment heeft vandaag een gratis update uitgebracht voor Middle-earth: Shadow of War, met vele nieuwe verbeteringen en content.

Deze update brengt onder andere meer content in de verhaalmodus, een gestroomlijnde epiloog na afloop van het spel, nieuwe spelerskins, nieuwe legendarische uitrusting en verwijdering van de markt, naast honderden andere verbeteringen. Hieronder een korte lijst van de nieuwste veranderingen. De volledige lijst is op de support-site te vinden.

 • Verwijdering van de markt: De markt en microtransacties zijn volledig verwijderd uit Shadow of War. Gerekruteerde Orks via Online Vendetta's en Ranked Conquests worden nu bewaard in het garnizoen en in-game Mirian (in het spel) kan nu worden gebruikt om je persoonlijke Ork-leger te trainen, upgraden en aan te passen.
 • Wijzigingen in de Shadow Wars: De campagne na afloop, nu de epiloog genoemd, is beter gestroomlijnd en bevat een nieuw verhaal van Shelob de Witch-King en Dark Talion. Een overwinning in de epiloog beloont spelers met de maskers van de Nazgûl, ontgrendelt krachtige nieuwe vaardigheden om de doden op te wekken, vijanden te vervloeken en sterkere monsters op te roepen. Spelers hebben ook de mogelijkheid om hun forten en leger in Mordor verder te upgraden en te verdedigen na afloop van de eindcredits.
 • Meer manieren om een personage aan te passen en te creëren: Het levellimiet voor volgers is verhoogd naar 80 en het levellimiet voor vijandelijke kapiteins is verhoogd naar 85. Spelers kunnen daarnaast sneller levelen met hogere XP-beloningen voor Nemesis-missies, het verslaan van kapiteins en Online Conquests. Nieuwe prestigevaardigheden zijn beschikbaar en bieden stapsgewijze upgrades van vaardigheden. Spelers kunnen ook Mirian besteden om uitrusting te upgraden naar hun huidige level door de upgrade-uitdaging te doen. Met deze uitrustingsupgrades kunnen spelers vaardigheden opnieuw vormgeven voor nog betere combo's.
 • Nemesis-verbeteringen: Er zijn meer legendarische Orks om tegen te komen, meer manieren om trainingsorders te krijgen (waaronder legendarische trainingsorders) en volgers kunnen spelers nu af en toe verrassen met een geschenk. Als er volgers zijn die te graag helpen en kills stelen, is er nu de optie om de Savior-functie uit te schakelen in het menu.
 • Nieuwe spelerskins: Spelers kunnen nu de strijd aangaan met Sauron als Celebrimbor en daarmee de eerste oorlog om Mordor herbeleven, of strijden als Dark Eltariel en Baranor.

Middle-earth: Shadow of Mordor (Foto: Warner Bros. Interactive)

Agent opgenomen in ziekenhuis na aanhouding

Een agent is dinsdag rond 02.30 uur gewond geraakt bij een aanhouding op de Jan Verfailleweg in Den Helder. Agenten gingen af op een melding dat er vernielingen werden gepleegd aan auto’s.

Een 34-jarige man uit Hoorn werd op de locatie van het incident aangetroffen. Direct was de verdachte agressief tegen de agenten. De man schreeuwde en gaf één van de agenten een vuistslag in het gezicht. Hierdoor kwam de politieman ten val.

Ondanks de klap wisten beide agenten de verdachte, met behulp van pepperspray, aan te houden. De agent heeft flink letsel in het gezicht opgelopen en is in het ziekenhuis opgenomen ter controle. De verdachte is aangehouden en voor verhoor en onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Alaphilippe wint eerste bergrit in Tour de France, Mollema verliest tijd

Julian Alaphilippe heeft de tiende etappe gewonnen in de Tour de France. De 26-jarige Fransman van Quick-Step Floors maakte deel uit van een vroege vlucht en kwam solo aan in Le Grand-Bornand. Ion Izagirre werd tweede, voor Rein Taaramäe. Geletruidrager Greg van Avermaet werd vierde en blijft aan de leiding in het algemeen klassement. Bauke Mollema verloor van de Nederlandse klassementsmannen als enige tijd op de topfavorieten voor het algemeen klassement.

Na een negen etappes stond er eindelijk een bergetappes in de alpen te wachten. De renners moesten onderweg de beklimmingen van de Col de la Croix Fry (1), Montée du plateau des Glières (HC), Col de Romme (1) en Col de la Colombière (1) over.

Vroeg in de etappe ontstond er een grote kopgroep met daarbij de Nederlanders Robert Gesink en Tom-Jelte Slagter. Ze hadden het gezelschap van: Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Elie Gesbert, Amaël Moinard, Ion Izagirre, Jack Bauer, Daryl Impey, Alaphilippe, Philippe Gilbert, Serge Pauwels, Lilian Calmejane, Rein Taaramäe, Lukas Pöstlberger, Peter Sagan, Quillaume Martin en Thomas Degand, David Gaudu, Rudy Molard en Arthur Vichot.

Sagan kwam als eerste door bij de tussensprint en deed goede zaken voor de groene trui. Niet veel later begon de kopgroep aan de eerste serieuze klim van deze Tour. Halverwege de klim waren er meerdere aanvallen vanuit de kopgroep omdat het voor sommige niet snel genoeg gingen. Gaudu en Taaramäe gingen er vandoor en kwamen in die volgorde ook als eerste boven op de klim. In de afdaling reden Van Avermaet, Gilbert, Pauwels, Moinard, Molard en Pöstlberger naar het tweetal toe.

Ze begonnen met een halve minuut voorsprong aan de klim van de Montée du plateau des Glières (6 km aan 11%). Mede dankzij het werk van Gesink konden ze weer aansluiten bij de eerste groep. Alaphilippe kwam op de klim van buitencategorie als eerste boven en deed daarmee goede zaken voor het bergklassement. Na de klim was er groot tussenstuk naar de volgende klim toe en dat zorgde ervoor dat het verschil tussen de kopgroep en het peloton opliep naar de acht minuten.

Op de klim van Col de Romme probeerde Direct Energie om de kopgroep uit te dunnen. Taaramäe wist uiteindelijk een gaatje te slaan en had een mooie voorsprong te pakken op de rest van de kopgroep. Gesink reed vooral in eigen tempo, maar de Nederlander kwam te kort op de aanvallen van Alaphilippe. In eerste instantie kon Gaudu zijn landgenoot nog volgen, maar moest al snel afhaken bij de Fransman. Alaphilippe reed zo naar Taaramäe en kwam ook op deze col van eerste categorie als eerste boven en was daarmee zeker van de bolletjestrui. Gesink met in zijn wiel Van Avermaet, Calmejane, Iazgirre volgde op de top van de voorlaatste al op veertig seconden.

In de afdaling liet Alaphilippe zijn kwaliteiten in de afdaling zien en reed de Est zo uit zijn wiel. In de klim die volgde Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) reed de renner van Quick-Step Floors alleen maar meer weg bij zijn concurrenten en pakte zo zijn eerste zege in de Tour de France. Izagirre was in de slotklim nog naar Taaramaë gereden en pakte zo nog de tweede plaats.

In het peloton hield team Sky steeds de controle. Pas op de slotklim was er een aanval van Daniel Martin, maar die werd snel weer ingerekend door team Sky. Door de versnelling kwamen wel meerdere renners in de problemen. Uran, de nummer twee van de afgelopen Tour de France, was een van de eerste klassementsrenners die moest lossen. Uiteindelijk verloor hij 2.36 op de andere klassementsrenners. Ook Mollema, Zakarin en Majka verloren tijdrit in de eerste bergrit. Valverde had het ook even moeilijk met de versnelling, maar de ervaren Spanjaard kon snel weer aansluiten.

Alaphilippe wint eerste bergrit in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)
Alaphilippe wint eerste bergrit in Tour de France (Pro Shots / George Deswijzen)

4K en HDR voor Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition op Xbox One Preview

Er zijn enkele features toegevoegd aan Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition op Xbox One Preview, die live gaan op 19 juli om 20:00.

De nieuwe features worden enkel geïntroduceerd voor de Xbox One Preview-versie en bevatten een reeks nieuwe updates waaronder ondersteuning voor 4K en HDR, algemene betere prestaties, aanpassingen aan de UI en bug fixes. De update voegt ook achievements en hero stats toe.

Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition brengt nieuwe kenmerken voor console, waaronder een inventarisatiesysteem voor voorraad, een nieuw dagboeksysteem, een nieuwe tutorial, een geüpdate PvP-omgeving en een nieuwe moeilijkheidsgraad. De grootste update is het derde hoofdstuk van de game, dat volledig herschreven is.

Degene die de game pre-orderen ontvangen de Sir Lora DLC bij de release. De DLC bevat de eekhoorn Sir Lora, die jouw hulp vraagt voor de Knights of Drey, een orde van pluizige ridders die geloven in de komst van de Great Acorn. Door deze weggelopen eekhoorn in te schakelen, ontgrendelen spelers tips om hun vaardigheden te verbeteren en nog belangrijker, ze krijgen de mogelijkheid om dieper in de mysteries te duiken rondom de Great Acorn.

De officiële release van Divinity: Original Sin 2 – Definitive Edition op Playstation 4 en Xbox One is op 31 augustus 2018.

Sea of Thieves: Cursed Sails introduceert skeletten-crews

Rare heeft een teaser trailer vrijgegeven voor de tweede content update van Sea of Thieves. In Cursed Sails worden skeletten-crews geïntroduceerd, AI die het voorzien heeft op de outposts in de wereld. Het is aan jou en jouw crew om deze kwade piraten tegen te houden.

In een tijdelijke campagne van drie weken worden deze crews geïntroduceerd, waarna ze permanent in de game blijven. Tijdens de campagne kom je erachter hoe deze skeletten de wereld hebben bereikt en kun je exclusieve items vrijspelen. Daarnaast introduceert de update de Brigantine, een schip speciaal voor crews van drie personen.

Cursed Sails lanceert, uiteraard gratis, op 30 juli. De teaser trailer kun je hieronder bekijken.

Details open beta van Naruto To Boruto: Shinobi Striker

Bandai Namco onthult meer details over de volgende open beta voor Naruto To Boruto: Shinobi Striker op PlayStation 4 en Xbox One. Er zijn zeven sessies van 19 juli tot en met 28 juli gepland.

De open beta bevat twee verschillende modi: Basic Training in VR Ninjutsu Arena als solo missie en Quick Match voor acht spelers. Nieuwe regels als Combat Battle en Base Battle zijn op bepaalde tijden beschikbaar.

De eerder aangekondigde map Hidden Leaf Village is te spelen en er zit nu ook zowel de dag- als nacht-modus in. Samen met vier eerder speelbare personages zal Yamato meedoen aan het gevecht en nieuwe Ninjutsus aan het spel toevoegen. Veel nieuwe aanpassingsopties zorgen voor meer variatie in de unieke personages van de spelers. De aankomende beta bevat tevens voice-chat en alle spelers ontvangen twee exclusieve versies van het Shinobi Striker Shirt voor in de game, in zwart en in wit.

De open beta is beschikbaar op:

 • 20 juli: 08:00 – 11:00 uur
 • 20-21 juli: 22:00 – 01:00 uur
 • 21 juli: 11:00 – 14:00 uur
 • 21 juli: 19:00 – 22:00 uur
 • 22 juli: 03:00 – 06:00 uur
 • 22 juli: 08:00 – 11:00 uur
 • 27 juli 08:00 tot 29 juli 08:00 uur (48u sessie)

Naruto To Boruto: Shinobi Striker is beschikbaar vanaf 31 augustus op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Naruto to Boruto: Shinobi Striker - beta tijden (Foto: Bandai Namco)

No Man's Sky krijgt significante overhaul

Van valse beloften tot teleurstellende features. No Man's Sky werd ooit gehypet als de tweede komst van Jezus, maar uiteindelijk was er bijna unanieme teleurstelling in de game. Hello Games is sindsdien hard aan het werk geweest, waarvan we nu de resultaten gaan zien.

De 'Next'-update, die op 24 juli gratis uitkomt, biedt features en verbeteringen die fans als sinds het begin wilden. Zo komt er daadwerkelijk multiplayer in de game, waardoor je met een kleine groep vrienden (of vreemden) het universum samen kunt verkennen. Je moet samen overleven, kunt samen nederzettingen bouwen, racen en samen missies ondernemen. De game wordt compleet in first- en third-person speelbaar.

Daarnaast zijn er significante grafische verbeteringen toegevoegd, van assests tot textures en meer details. Het bouwen van bases kent ook minder restricties. Je kunt nu overal en op elke planeet een base bouwen, er zijn meer onderdelen voor een base te gebruiken en bases kunnen een stuk groter gemaakt worden dan voorheen. Je kunt zelfs meerdere bases tegelijkertijd bezitten.

In de onderstaande trailer zie je enkele van de verbeteringen voorbij komen. No Man's Sky is beschikbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Hitman: Summer Pack gratis te downloaden

IO Interactive kondigt aan dat het Hitman: Summer Pack gratis te downloaden is. Dit pack bevat de locatie Marakesh en alle content die daaraan verbonden is, wat neerkomt op Episode 3 uit Hitman.

Download je deze episode gratis, dan krijg je toegang tot diverse story missions, escalation contracts, meer dan 100 challanges, meer dan 20 achievements en meer. Progressie die je boekt blijft bewaard mocht je de gehele game aanschaffen. Episode 3 is tijdens de zomerperiode gratis te spelen, deze periode duurt tot 31 juli.

Je hebt dus een kleine twee weken om alle content te doorlopen.

2000 jaar oude tekst: vrouwen hysterisch door te weinig seks

Onderzoekers van de Universiteit van Basel hebben een interessante ontdekking gedaan. Al zo'n 400 jaar lang lag er een stuk papyrus in het archief, vermoedelijk uit de collectie van de 15e-eeuwse professor Basilius Amerbach, maar nooit was duidelijk wat er nou op was geschreven.

Het was namelijk alsof er in spiegelschrift was geschreven: aan de ene kant stond er op het oog normale tekst, aan de andere kant in spiegelbeeld, en geen van beiden was duidelijk te lezen. Na onderzoek met ultraviolet en infrarood licht bleek dat het niet om één stuk papyrus ging, maar om diverse aan elkaar geplakte lagen, mogelijk om hergebruikt te worden als boekbinding.

Een restaurateur van zaken als oude manuscripten werd erbij geroepen om de lagen van elkaar te scheiden, met succes. De Griekse tekst kon zo gelezen worden en het was een bijzondere. "Het gros van de papyrusstukken bestaat uit documenten als brieven, contracten en bonnen, maar dit is een literaire tekst en die zijn véél waardevoller", aldus Sabine Hübner, professor op het gebied van de Oudheid in Basel.

"We kunnen nu zeggen dat het een medische tekst is, die het fenomeen 'hysterische apneu' beschrijft", zegt Hübner. "We gaan er daarom van uit dat het een tekst is van de Grieks-Romeinse arts Claudius Galenus of een nog onbekend commentaar op zijn werk." De ideeën van Claudius Galenus over anatomie domineerden de Westerse geneeskunde zo'n 1500 jaar lang, maar hij had meer op zijn naam staan.

Vooral over de zogenaamde hysterie schreef Galenus veel. Vrouwen raakten volgens een in die tijd rondgaande theorie hysterisch vanwege een 'dwalende baarmoeder', maar Galenus had een ander idee. Volgens hem zouden vrouwen hysterisch raken en last krijgen van 'hysterische apneu' - waardoor ze konden stikken - als ze geen seks meer hadden, vooral in het geval van weduwen die minstens één kind hadden gehad.

Of ons aller Galenus misschien gewoon een enorme MILF-liefhebber was die vrouwen aan wilde zetten om toch vooral veel seks te hebben, dat weten we niet, maar feit is wel dat zijn theorie lang geaccepteerd werd. Zo was het op een gegeven moment zelfs gewoon dat de genitaliën van vrouwen gestimuleerd werden tot een orgasme, om zo het 'vrouwelijk zaad' eruit te krijgen. Artsen lieten dit uit fatsoen doen door vroedvrouwen, dat dan weer wel.

My Hero One's Justice vertelt het verhaal van My Hero Academia

My Hero Academia is een populaire anime waarvan op dit moment het derde seizoen wordt uitgezonden. My Hero One's Justice (ik kan niets aan die vreemde titel doen) is de eerste grote game gebaseerd op de serie. Het is een 3D vechtgame met RPG-elementen en het vertelt ook het verhaal van de afgelopen seizoenen aan de hand van cutscenes.

In de nieuwe onderstaande trailer komen alle elementen van de game aan bod. Opvallend hierbij is dat je bij het verhaal kunt kiezen tussen 'hero side' en 'villain side', om zo de twee verschillende perspectieven mee te maken. Daaraast hebben we ook een filmpje van een heel gevecht erbij gezet.

My Hero One's Justice komt op 26 oktober uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Sonic Mania Plus vs. Finger GunZ

Sonic Mania Plus is vanaf vandaag verkrijgbaar voor Switch, PS4, Xbox One en pc. Om dit feit te vieren heeft Sega een reclame gemaakt in de stijl die je twintig jaar geleden wel eens op tv zag. Een verkoper promoot Finger GunZ, een (neppe) 'hardcore game', terwijl de koper je stiekem vertelt hoe goed Sonic Mania Plus is.

Deze nieuwe Plus-versie voegt nieuwe speelbare personages toe. Mighty the Armadillo en Ray the Flying Squarrel maken hun intrede. Interessanter misschien is de 'Encore'-modus, die de levels in de game een remix geeft. Verder is er een competitieve modus voor vier spelers en zijn er wat kleine dingen aangepast of toegevoegd.

Sonic Mania kwam vorig jaar uit en werd gelijk de best ontvangen Sonic-game in de afgelopen decennia.

Jaguar ontsnapt en richt bloedbad aan in dierentuin

Jaguars zijn werkelijk fenomenaal mooie dieren, maar in de dierentuin van New Orleans ging het in het weekeinde behoorlijk fout. Valerio, een mannetjesjaguar, ontsnapte uit zijn verblijf en richtte een bloedbad aan onder de andere dieren in de Audubon Zoo.

Hoe Valerio precies kon ontsnappen is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk was er iets niet goed met het dak van zijn verblijf. Wat wel duidelijk is, is dat hij een bloedbad aan heeft gericht: alpaca's Noel, Micia, Alexandria en Lil Melody werden naar het hiernamaals gebeten, net als vos Maggie Mae en Elmo de emoe.

Nog drie andere dieren raakten gewond en ook dat ging niet goed: vos Copper en alpaca Daisy konden hun zes dierentuingenoten uiteindelijk vergezellen op de eeuwige - hopelijk voor hen jaguarvrije - jachtvelden, vos Rusty volgde maandag. Vooral het verlies van Daisy was een klap: zij was plotseling de laatste nog levende alpaca van de dierentuin.

Valerio werd in maart 2015 geboren in San Diego en verhuisde in oktober vorig jaar naar Audubon. Die dierentuin omschreef hem onlangs nog als 'ongelooflijk smart' en 'een grote lieve goedzak'. Behalve als je een alpaca, vos of emoe bent, dus.

Patch voor Mario Tennis Aces nerft Bowser Jr. en Trick Shots

Nintendo heeft een patch aangekondigd voor Mario Tennis Aces. De patch brengt de game naar versie 1.1.2 en verandert twee zaken die de spelersbase sinds de lancering heeft beziggehouden: Bowser Jr. en Trick Shots.

Bowser Jr. is één van de betere personages uit de game. Een hoge snelheid, grote range en veel hoeken waarmee hij ballen kan terugslaan. Hij domineert dan ook veel wedstrijden, maar binnenkort komt daar een einde aan. Zijn snelheid gaat naar beneden en over het algemeen worden de hoeken waarop je ballen terug kan slaan verkleind.

Ook Trick Shots worden aangepakt. Trick Shots zorgen ervoor dat spelers een bal die net buiten bereik is toch kunnen halen ten koste van energie. Doe je dit met perfecte timing, dan krijg je er zelfs energie bij. Het terrein waarin je een Trick Shot perfect uit kan voeren wordt verkleind en de energie die je verbruikt om buiten dat gebied een bal terug te slaan wordt verhoogd. Trick Shots worden dus meer risk/reward dan momenteel het geval is.

De patch staat gepland voor 19 juli.

Mario Tennis Aces Shot

'Trump bedroog Putin brutaal in Helsinki'

Wat vinden Russische media nou van het Trump - Poetin overleg? FOK! keek even rond De Russen zijn zwaar teleurgesteld, zo lijkt het. We pikten er een medium uit.

Trump bedroog Poetin brutaal in Heslinki - dat plaatste rambler.ru als kop boven een stukje over het gesprek tussen de beide leiders. De vertaalde inhoud: 

De ontmoeting tussen Vladimir Poetin en  Donald Trump heeft veel vragen nagelaten. Tijdens de laatste persconferentie, na twee uur communicatie, spraken de leiders positief over elkaar, maar blijkbaar is er nog geen sprake van een doorbraak in de betrekkingen tussen Moskou en Washington. Of we kennen eenvoudigweg niet alle details van het gesprek tussen de hoofden van de twee landen. 

Het draait allemaal om de lastige en wisselvallige Trump. Velen verwachtten dat hij de positie op de Krim zou verduidelijken, waardoor de wereldgemeenschap onder leiding van de Verenigde Staten Rusland naar een sanctieoorlog in sleepte. Maar dit gebeurde niet.

Als antwoord op de pijnlijke vraag waarom niet, omschreef de Russische leider Vladimir Poetin de positie van Trump als volgt:
"Hij heeft het over de illegaliteit van de annexatie van de Krim door de Russische Federatie. Maar wij hebben een ander gezichtspunt, wij zijn van mening dat we een referendum in strikte overeenstemming met het internationale recht gehouden hebben. Voor ons, voor de Russische Federatie, is deze zaak gesloten."

Het leek erop dat Trump na deze woorden iets moest zeggen als: "Ja, ik ben het ermee eens, maar we zullen actief werken aan convergentie van posities", maar dit gebeurde niet. Hier is het natuurlijk de moeite waard om terug te komen op eerdere verklaringen van de Amerikaanse president, die hij in de laatste maand heeft gemaakt. 

De Amerikaanse media beweerden (en niemand in het Witte Huis ontkende) dat Trump in een gesprek met de leiders van de "grote zeven" aanvoerde dat Russisch sprekende mensen op het schiereiland wonen. Op de vraag van journalisten naar de erkenning van de Krim als onderdeel van ons land, reageerde de president met een zinvolle 'blik'.

Het is duidelijk dat het niet de moeite waard is om verreikende conclusies te trekken uit alle eerdere opmerkingen van Trump, maar toch kan men aannemen dat het hoofd van het Witte Huis al enige tijd gereed was om een beslissende stap te zetten richting Rusland en persoonlijk naar Vladimir Poetin. Uiteindelijk heeft hij niet voor niets op deze manier over de Krim gesproken.

Vier dagen voor zijn ontmoeting met Vladimir Poetin, op de top van de NAVO in  Brussel, zei Trump zei dat hij niets van de situatie rond het schiereiland kon zeggen, en schoof vervolgens de schuld op zijn voorganger. "Lang voordat ik kwam, liet president Obama toe dat dit gebeurde, het was in zijn regering, niet in de mijne", zei de president. Het is duidelijk dat Trump de wereld in verwachting liet dat de VS de Krim als Russisch zouden erkennen, waarna een dergelijk besluit door andere staten zou worden aanvaard.

Ook de voorspellingen van een groot probleem tussen Poetin en Trump, waarover de westerse pers schreef, kwamen niet uit. Het ging erom Oekraïne uit te wisselen voor Syrië , of liever over het geven van carte blanche aan Rusland voor het regelen van de situatie in de Arabische Republiek. In ruil daarvoor zou het Westen bereid zijn zich terug te trekken uit de sancties tegen Moskou vanwege de situatie met de Krim. Doch dit gebeurde niet.

Het blijft alleen maar hopen dat de twee leiders journalisten niet hebben verteld over alles wat ze achter gesloten deuren in Helsinki hebben besproken. Het is niet uitgesloten dat de wereld binnenkort zal ontdekken wat de uitkomst is van de akkoorden tussen Poetin en Trump. En dit zal gebeuren na de goedkeuring en bekendmaking van concrete politieke beslissingen in het Kremlin en het Witte Huis.

Van Vleuten klopt Van der Breggen in laatste meters in prachtige finale La Course

Annemiek van Vleuten heeft voor de tweede keer op rij La Course gewonnen. De renster van Mitchelton-Scott reed in de laatste vijftig meter Anna van der Breggen voorbij, die op de slotklim Col de la Colombière was weg gereden.

De vroege kopgroep bestond uit: Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Leah Kirchmann (Sunweb), Leah Thomas (UnitedHealthcare), Malgorzata Jasinska (Movistar) en Anna Christian (Trek-Drops). Het verschil liep nooit meer op dan twee minuten.

Thomas bleek de sterkste vooraan en op de klim van de Col de Romme reed ze dan ook weg bij haar vluchtgenoten. Vanuit het peloton kwam er een versnelling van de Deense Cecilie Uttrup Ludwig en reed zo naar Thomas toe, en liet haar ook meteen achter. De renster Cervélo-Bigla was vooruitgeschoven door haar kopvrouw Ashleigh Moolman, de nummer van de afgelopen Giro Rosa.

In de afdaling liet Lucinda Brand haar specialiteit zien in de afdaling. De Nederlandse van Sunweb reed zo hard op kop dat niemand haar kon volgen. Op de slotklim van de Col de la Colombière werd Brand al snel bijgehaald door Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ashleigh Moolman.

De drie reden zo naar Ludwig en lieten haar vlak daarna achter. In de laatste 1500 meter van de klim was het eerst Moolman die versnelde. De Zuid-Afrikaanse moest haar versnelling bekopen nadat Van der Breggen door versnelde. Van Vleuten moest in de laatste kilometer ook passen de renster van Boels-Dolmans.

Het verschil op de top tussen de beide Nederlandse rensters was tien seconden en in de gehele afdaling bleef het verschil tussen de acht en tien seconden hangen. Moolman die op de top een vijftien seconden achterstand had gaf in de afdaling meer dan een minuut toe.

In de laatste kilometer had Van der Breggen nog steeds een voorsprong van acht seconden op de winnares van e afgelopen Giro Rosa. Op een lichtlopende aankomststrook viel de olympisch kampioene voledig stil, waardoor Van Vleuten voor de tweede maal La Course kon winnen.

Van Vleuten klopt Van der Breggen in prachtige La Course (Pro Shots / Action Images)
Van Vleuten klopt Van der Breggen in prachtige La Course (Pro Shots / Action Images)

Pre-patch World of Warcraft: Battle for Azeroth komt morgen uit

Na twee jaar van Legion achter de kiezen te hebben is het bijna tijd voor de nieuwste uitbreiding van World of Warcraft, Battle for Azeroth. Om spelers alvast nieuwe content te geven komt morgen al de pre-patch uit, die een openingsscenario bevat die de nieuwe uitbreiding moet inleiden, plus een aantal gameplay-updates.

 Wat het meest in het oog springt van de pre-patch is een nieuw scenario, de Burning of Teldrassil. Warchief Sylvanas Windrunner en de Horde lanceren een aanval op Darnassus, de hoofdstad van de night elves, om zo te voorkomen dat de Alliance een route heeft om de nieuwe krachtige grondstof Azerite naar de Eastern Kingdoms te vervoeren. Spelers van zowel Horde als Alliance spelen door een kort verhaal dat de kanten van beide zijdes laat zien, en vervolgens wordt de regio Darkshore een hub voor world quests waar spelers onder andere een mount kunnen scoren. Het is bekend dat de Alliance wraak neemt door Undercity te belegeren, maar het is nog niet duidelijk of dit tijdens de pre-patch al gebeurt of pas als de uitbreiding lanceert.

Qua gameplay worden ook al de nieuwe veranderingen aan classes doorgevoerd: de artifacts die je gebruikt hebt tijdens Legion zijn niet meer bruikbaar en in plaats daarvan krijgen veel classes een hernieuwde talent tree of zelfs een complete revisie van hun spec, zoals demonology warlock. Voor de PvPers wordt er ook al war mode toegevoegd, een vernieuwde vorm van world PvP. Ook maken communities hun entree, kleine groepen naast je guild waar je spelers uit verschillende realms en facties kan toevoegen op basis van gezamelijke interesses. Verder kunnen orcs een bezoekje brengen naar de chiropractor voor een rechte rug in plaats van de bochel die ze nu hebben, en blood elves kunnen gouden ogen krijgen in plaats van het gebruikelijke groen. 

Een volledig overzicht van alle veranderingen is hier te vinden in de patch notes. World of Warcraft: Battle for Azeroth zelf komt op 14 augustus uit.

Pre-patch World of Warcraft: Battle for Azeroth komt morgen uit

Slachtoffers slachtpartij Las Vegas aangeklaagd door hoteleigenaren

MGM Resorts International, de eigenaren van het Mandalay Bay-hotel in Las Vegas, hebben meer dan duizend mensen die op een of andere manier slachtoffer zijn geworden van de schietpartij van vorig jaar voor de rechter gesleept.

Op 1 oktober vorig jaar schoot Stephen Paddock vanuit het Mandalay Bay 58 concertgangers dood, terwijl vele honderden mensen gewond raakten. Slachtoffers hebben sindsdien onder meer de hotelketen en de organisator van het concert aangeklaagd wegens een gebrek aan veiligheid en degelijk opgeleid personeel.

MGM slaat nu dus terug en claimt dat het geen enkele aansprakelijkheid heeft in de zaak. Volgens Robert Eglet, advocaat van de slachtoffers, is de move van MGM bedoeld om de zaak niet bij een staatsrechtbank, maar bij een federale rechtbank te krijgen. Eglet denkt dat MGM verwacht daar meer succes te kunnen hebben.

"Dat MGM nu slachoffers aanklaagt is simpelweg een staaltje winkelen naar rechters, dat grenst aan het onethische", zegt Eglet. "Zoiets belachelijks heb ik nog nooit gezien, waar slachtoffers aangeklaagd worden om zo een meer gunstige rechter te krijgen. Het is erg treurig dat ze zich tot zo'n niveau verlagen."

MGM zelf liet weten dat het de federale rechtbank simpelweg een betere plek vindt voor een dergelijke rechtszaak. 

Lyzza zegt optreden Appelsap af

De Amsterdamse dj en producer Lyzza heeft haar optreden op hiphopfestival Appelsap afgezegd. Dit doet ze, naar eigen zeggen, vanwege de verschillende beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van andere artiesten die op het festival staan. Dat bericht AT5. 

Op Twitter licht Lyzza haar keus toe. 'Ik heb het optreden geannuleerd omdat jullie (Appelsap red.) "artiesten" boeken die worden beschuldigd van seksueel misbruik en intimidatie. Verkrachting en misbruik van meisjes is een openbare kwestie en geen persoonlijke.' De organisatie van Appelsap publiceerde eerder een statement waarin staat dat ze haar optreden vanwege 'persoonlijke redenen' heeft afgezegd.

'Statement veranderd'
De Amsterdamse dj zegt dat Appelsap haar orginele statement die ze de organisatie stuurde heeft veranderd. 'Daar walg ik van', tweet ze. Lyzza wilde verder niet ingaan op de beslissing, zo laat haar boekingskantoor weten aan AT5.

'Niet voor eigen rechter spelen'
In een reactie laat Appelsap weten dat Lyzza heeft aangegeven dat er een artiest op de line up staat waarmee ze niet geassocieerd wil worden. 'Daarom heeft ze, helaas, haar optreden op Appelsap afgezegd', zegt een woordvoerder. 'Appelsap wijst vanzelfsprekend elke vorm van seksuele intimidatie af, maar we kunnen in deze kwestie niet voor eigen rechter spelen. Uiteraard nemen we dit soort aantijgingen heel serieus en doen er alles aan om de veiligheid van onze artiesten en bezoekers te allen tijde te garanderen', laat het festival verder weten.

Mishandeling vriendin
Online wordt gesuggereerd dat de artiest waarmee de Amsterdammer het podium niet wilt delen, Famous Dex zou zijn. Hij heeft in het verleden vastgezeten voor de mishandeling van zijn toenmalige vriendin. De organisatie van Appelsap laat weten dat het niet om Famous Dex gaat.

Koeman over WK: "Het was moeizaam"

Ronald Koeman heeft de afgelopen weken veel WK-wedstrijden gezien en de Oranje-bondscoach was vaak niet erg onder de indruk.

"Ik moet eerlijk zeggen dat er niet veel wedstrijden waren waarbij je op het puntje van je stoel zat", zei Koeman dinsdagochtend op Radio538. "Het was moeizaam, een aantal landen kon niet brengen wat iedereen verwacht had. Er was ook een aantal verrassingen, dat maakt het toernooi altijd wel leuk."

Frankrijk pakte zondag de wereldtitel tegen Kroatië en vanaf september zijn de Fransen één van de tegenstanders van het Nederlands elftal in de Nations League. "Zij zijn niet voor niets wereldkampioen, zonder echt groots en mooi voetbal te spelen wat bijvoorbeeld België deed. Maar Frankrijk was wel de sterkste, met een ontzettend sterk team."

Koeman ziet desondanks kansen voor Oranje. "Als wij beter willen worden, moet je ook dit soort landen treffen en weet je of je aan de goede kant zit." Oranje speelt op 6 september een oefenwedstrijd tegen Peru en drie dagen later start de Nations League met een uitwedstrijd tegen Les Bleus.

Schaap met dood bedreigd; Halsema reageert

Brandweercommandant Leen Schaap wordt door zijn eigen personeel met de dood bedreigd. Hij heeft daarvan twee keer aangifte gedaan. De recherche doet onderzoek naar de bedreigingen. Dat meldt AT5 op haar website. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat aan het AD. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht naar aanleiding van de aangiftes, die Schaap in februari en maart deed.

Met betrekking tot de zaak zijn al wel verschillende brandweerlieden verhoord. Volgens hen is er een geldinzamelingsactie georganiseerd om de commandant dood te rijden. Bovendien zou Schaap bedreigd worden door een motorbende. Inmiddels is de situatie volgens bronnen bij de politie zo erg, dat de commandant bewaking krijgt.

Kritiek
Oud-politiecommissaris Schaap werd in 2016 aangesteld om het 'wittemannenbolwerk' binnen het brandweerkorps aan te pakken. De commandant krijgt sindsdien de nodige kritiek op zijn beleid, dat volgens velen binnen het korps te hard zou zijn.

Bovendien zijn veel personeelsleden boos over Schaap's boude uitspraken over onder meer discriminatie, racisme en 'kinderachtig gedrag' bij de brandweer.

Update 12:24 uur
Burgemeester Femke Halsema belooft in een reactie op de doodsbedreigingen aan het adres van Leen Schaap het dossier brandweer 'met voorrang te behandelen'. Ze noemt de dreigementen dan ook 'onacceptabel'. Dat lezen we op AT5.

Halsema zou al contact hebben opgenomen met de brandweercommandant. Voor volgende week heeft ze bovendien een afspraak gemaakt met Schaap, om de situatie te bespreken. Ook gaat ze in gesprek met Bas Eenhoorn (plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio) over de kwestie.

'Gewijde maagden' hoeven toch geen maagd te zijn

Zo'n vijfduizend vrouwen wereldwijd zijn boos. Zij zijn namelijk 'gewijde maagden', die zich onder meer met hun maagdelijkheid hebben verbonden tot een leven als 'bruid van Christus'. Je moet het maar willen.

Het Vaticaan heeft echter een nieuw document gepubliceerd, waarin gesproken wordt over het doen en laten van potentiële gewijde maagden. En wat blijkt? "Kuisheid en het behoud van het lichaam in perfecte zelfbeheersing zijn geen essentiële voorwaarden." Men hoeft dus geen maagd te zijn.

Dat is een beetje in het verkeerde keelgat geschoten van al gewijde maagden. "De traditie van de kerk heeft altijd gesteld dat gewijde maagden nooit gehuwd mochten zijn of in het openbaar onkuis mochten zijn geweest", aldus de Amerikaanse Vereniging van Gewijde Maagden.

Wereldwijd zijn er zo'n vijfduizend van dergelijke maagden, vooral in Frankrijk, Italië en Argentinië. Ze zijn geen nonnen: ze wonen niet in een klooster en nemen gewoon deel aan het maatschappelijk leven.

Diefstal lantaarnpalen mislukt, 4 arrestaties

De politie hield maandag vier personen aan op verdenking van diefstal van lantaarnpalen uit een loods aan de Prinsenweide in Apeldoorn. De mannen van 27, 31, 40 en 43 jaar, allen afkomstig uit Apeldoorn, zijn ingesloten voor verhoor.

Rond 16:30 uur kreeg de politie een melding dat vier mannen bij een loods lantaarnpalen in een vrachtwagen aan het laden waren. De melder vertrouwde het niet en belde met de politie die snel ter plaatse was. In de loods troffen de agenten drie mannen aan.

De mannen probeerden meteen aan de achterzijde van de loods te ontkomen, maar hun plan mislukte en politie hield ze aan. De vierde man rende weg in een andere richting, maar ook hier was een agent sneller en hield ook deze verdachte aan. De politie onderzoekt de zaak

Win vrijkaarten voor Bier, Burgers en Mission: Impossible

Zo kijk je nog met zijn allen het WK, maar wat doe je ná 15 juli met je vrienden? Bier drinken, burgers eten en een lekkere actiefilm kijken natuurlijk! Op 1 augustus kan dat bij de Bier, Burgers & Blockbuster-avond van Kinepolis met de film Mission: Impossible - Fallout.
Een spannende zomerblockbuster, een ijskoud biertje en een heerlijke burger... Klinkt als de ideale filmavond, toch?

Roep al je vrienden bij elkaar en check op 1 augustus de enige echte Bier, Burger & Blockbuster-avond bij Kinepolis. Daar zie je als eerste de nieuwe actiefilm Mission: Impossible - Fallout met Tom Cruise in de voorpremière en zijn er verse hamburgers en ijskoud bier beschikbaar voor slechts € 1,- per stuk. De ultieme omlijsting voor de lekkerste actiefilm van dit jaar! En via FOK! kan jij er zomaar bij zijn.

Mission: Impossible BBB

Some missions are not a choice. In de nieuwe spectaculaire 3D-actiefilm Mission: Impossible - Fallout kruipt Tom Cruise opnieuw in de rol van Ethan Hunt. Samen met zijn IMF team (Alec Baldwin, Simon Pegg, Ving Rhames) en terugkerende personages (Rebecca Ferguson, Michelle Monaghan) bevindt Ethan zich in een race tegen de klok nadat een missie verkeerd afloopt. 

Wil jij op 1 augustus erbij zijn? Het enige wat je moet weten is het antwoord op de volgende vraag.

Dit is niet de eerste film uit de Mission: Impossible filmreeks. Maar het hoeveelste deel is dit precies?

Onder de juiste inzenders verloten we 3X2 vrijkaarten! Meedoen kan tot 25 juli via deze link!.

Praktische info:

 • Kinepolis BBB Mission: Impossible - Fallout
 • 1 augustus 2018
 • Start event: 19:30 uur
 • Start film: 20:00 uur
 • Tickets: € 13,-
 • Te zien in: Almere, Breda, Den Bosch, Den Helder, Dordrecht, Emmen, Enschede, Groningen, Oss, Schagen, Utrecht (Jaarbeurs) en Zoetermeer

Blu-ray: A Ghost Story

Verwacht vooral geen horrortaferelen als je A Ghost Story aanzet. Hoewel het verhaal gaat over een geest, is het zeker geen spookfilm. Regisseur David Lowery (Pete's Dragon) wil vooral angst aanjagen voor de situaties die zich voordoen als de dood intreedt. Hoe is het voor iemand om een geliefde te verliezen, en hoe zou het zijn om van een afstandje toe te kijken naar het leven dat je achterlaat wanneer je overlijdt? Dat is precies wat A Ghost Story op een interessante wijze in kaart weet te brengen.

14-jarig meisje overleden na botsing

Bij een ernstig verkeersongeval op de Katwijkseweg (N441) in Wassenaar is maandagavond 16 juli een 14-jarig meisje om het leven gekomen. Het ongeval vond omstreeks 17.15 uur plaats.

Door nog onbekende oorzaak kwam een personenauto op de Katwijkseweg in aanrijding met een fietsster. De personenauto raakte door het ongeval te water. Hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben zich over de slachtoffers ontfermd. Het slachtoffer op de fiets, een 14-jarig meisje uit Voorburg, raakte door het ongeval zwaargewond. Zij is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis waar zij diezelfde avond nog aan haar verwondingen overleed.

Ook de vrouw in de personenauto raakte bij de aanrijding gewond en werd eveneens overgebracht naar het ziekenhuis. Het gaat om een 48-jarige vrouw uit Den Haag. Zij is als verdachte in het onderzoek aangemerkt. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) en de Tactische Ongevals Behandeling (TOB) onderzoeken de toedracht. Getuigen van het ongeval hebben op het politiebureau slachtofferhulp gekregen.

Bitchfight om huurconflict

Vanwege een huurconflict zijn een verhuurster en  huurster met elkaar op de vuist gegaan in Hooge Zwaluwe. Zij zijn aangehouden. Twee andere betrokken vrouwen zijn ook gearresteerd.

Agenten kwamen rond 22:30 uur ter plaatse op de Helkantsedijk na de melding van het gevecht. Zij troffen drie vriendinnen aan die betrokken waren geweest bij een handgemeen. Een van hen verklaarde een conflict te hebben met de verhuurster van haar huis. Zij beweerde dat de verhuurster de sloten van de deuren van het huis had veranderd en haar spullen weg had gehaald. Bij de confrontatie die volgde ontstond het gevecht.

Na het gevecht had de verhuurster zich teruggetrokken in een ander huis. Omdat zij verklaarde dat het drietal het handgemeen startte en het drietal het tegendeel beweerde zijn alle 4 de vrouwen aangehouden voor verhoor.

Einde seizoen voor golfer Luiten vanwege operatie aan pols

Voor Joost Luiten is het seizoen vroegtijdig ten einde gekomen vanwege een operatie aan de linkerpols.

Vanwege overbelasting over een lange periode is er extra calcium aangemaakt op het bot. Hierdoor is een verdikking ontstaan. Bij beweging van de pols raken pezen de verdikking met irritatie en pijn tot gevolg.

In maart kreeg Luiten last van zijn pols en speelde enkele toernooien met een injectie tegen de pijn. Door blijvende klachten speelde hij in mei zijn laatste wedstrijd. Door de operatie mist de tweevoudig winnaar het KLM Open in september.

28 jaar cel en TBS voor Michael P.

Michael P. is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten, het van haar vrijheid beroven en doden van Anne Faber en het mishandelen van medewerkers van het Pieter Baan Centrum. De rechtbank wil met deze straf de man zo lang mogelijk uit de maatschappij houden en hem daarin niet onbehandeld terug te laten keren.

Gebeurtenissen
Michael verklaarde dat hij vorig jaar september bij een bospad in aanrijding kwam met Anne Faber. Hij dwong haar het pad in te lopen. Daar heeft hij haar verkracht. Vervolgens vervoerde hij haar geboeid achterop zijn scooter richting vliegbasis Soesterberg. Toen het slachtoffer begon te schreeuwen terwijl er een fietser langs reed, heeft hij haar keel doorgesneden en haar vervolgens begraven. Een dag later heeft hij haar lichaam vervoerd naar Zeewolde, sporen uitgewist en het lichaam opnieuw begraven. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan zogenoemde ‘gekwalificeerde doodslag’, omdat hij Anne Faber heeft gedood om de andere feiten – verkrachting en vrijheidsberoving – te verhullen.

Tijdens zijn aanhouding is er gedreigd met geweld en geweld gebruikt en is hij niet op zijn zwijgrecht gewezen. De rechtbank stelt vast dat daarmee de rechten van verdachte zijn geschonden en dat dit een onherstelbaar vormverzuim is, maar verbindt hier geen gevolgen aan voor de strafmaat in deze zaak.

Voorbedachte raad
Net als de officier van justitie en de verdediging oordeelt de rechtbank dat er geen sprake is van voorbedachte raad. Er zijn weliswaar aanwijzingen, maar deze zijn onvoldoende om te spreken van een vooropgezet plan om Anne Faber om het leven te brengen. Wel stelt de rechtbank vast dat hij na de gestelde aanrijding doelbewust heeft gehandeld en niet impulsief vanuit woede en achterdocht. De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis met borderline en antisociale kenmerken. Ook is hij afhankelijk van alcohol, drugs en Ritalin. De rechtbank concludeert dat hij (licht) verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat is in deze zaak de enige omstandigheid die een matigend effect heeft op de strafmaat.

Geen levenslang
De indruk die de rechtbank van de verdachte heeft gekregen is dat hij een gewetenloze en niets ontziende man is die zijn eigen perverse wensen laat voorgaan boven het leven en welzijn van zijn medemensen. In het verleden is hij al eens veroordeeld tot een lange gevangenisstraf voor onder andere verkrachtingen. Hij heeft de feiten gepleegd nog voordat hij de hele straf had uitgezeten. Als vergelding, maar ook ter bescherming van de maatschappij is een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats. De rechtbank kiest niet voor een levenslange gevangenisstraf omdat dat op termijn zou kunnen betekenen dat de verdachte zonder adequate behandeling terugkeert in de maatschappij.

'Barcelona wil spelers ruilen voor De Jong'

Frenkie de Jong blijft de gemoederen bezighouden in de Spaanse media. De middenvelder van Ajax wordt al enige tijd aan Barcelona gelinkt.

Eerder schreef Sport al dat Barcelona binnenkort een delegatie naar Amsterdam stuurt om een transfer van De Jong te regelen en volgens Mundo Deportivo willen de Catalanen enkele eigen spelers inzetten. Marlon Santos, Munir El Haddadi en Sergi Samper zouden naar Ajax komen als de 21-jarige Ajacied naar Camp Nou verhuist.

Barça zou bereid zijn die spelers naar Ajax te laten gaan, omdat ze zich goed kunnen aanpassen aan de speelstijl van Ajax. De Spaanse kampioen nam Marlon een jaar geleden over van Fluminense en afgelopen seizoen werd de 22-jarige verdediger verhuurd aan Nice. El Haddadi en Samper brachten het seizoen door bij respectievelijk Deportivo Alavés en Las Palmas.

Ondertussen richt Frenkie de Jong zich voorlopig alleen op Ajax. Na de oefenpot tegen Anderlecht zei hij vrijdag dat hij verwacht dat hij blijft. "Dat kan ik niet beloven, natuurlijk. Maar zoals het er nu voorstaat wel. Ik denk dat ik dit seizoen nog wel bij Ajax blijf."

Arfa erkent: "Franse stijl is nogal lelijk"

Frankrijk kreeg tijdens het WK van veel buitenlandse fans kritiek op het spel, maar ook in het land zelf is niet iedereen onder de indruk.

Didier Deschamps en zijn spelers werden er in Rusland wereldkampioen mee, maar veel WK-liefhebbers vonden de manier van voetballen van de Fransen maar niks. Hatem Ben Arfa kan zich in die kritiek vinden. Volgens hem valt er veel meer uit de technische kwaliteiten van de spelers te halen.

"De opvolger van Deschamps moet gebruikmaken van de technische mogelijkheden van de spelers en hun 'bevrijden', zodat hun talenten een prachtige Franse voetbalidentiteit teweegbrengen, zoals de Brazilianen. Zodat we niet alleen plezier halen uit het resultaat", zegt de 15-voudig international tegen France Football.

Ben Arfa beseft dat hij zich niet populair maakt, nu het hele land de wereldtitel viert. "Ik wil niet degene zijn die de sfeer verpest, maar degene zijn die probeert om vooruit te kijken. Voor mij is het gevaarlijk om je achter de tweede ster op het shirt te verschuilen. Onze Franse stijl en de ultra-realistische identiteit zijn nogal lelijk."

"En ik wil niet dat die stijl de norm wordt in trainingscentra en bij de clubs, aangezien we vaak de gewoonte hebben om de nieuwe wereldkampioen te kopiëren." De 31-jarige Ben Arfa, die onlangs transfervrij vertrok bij Paris Saint-Germain en nu clubloos is, speelde in november 2015 zijn laatste interland.

Shonen Jump Stadium brengt Jump Force naar smartphones

Konami heeft Shonen Jump Stadium aangekondigd voor iOS en Android. Deze vechtgame kan het beste omschreven worden als een mix tussen Super Smash Bros. en Jump Force.

Neem het online op tegen drie andere spelers met je favoriete anime- of manga-personage. Er is een keuze uit meer dan 39 personages, die per decennium aan je voorgesteld worden in de trailer onderaan dit bericht.

Shonen Jump Stadium komt nog dit jaar uit. Vooralsnog echter alleen in Japan, al is het niet al te lastig om apps uit een andere regio op je smartphone te krijgen. Maar met een beetje geluk komt de game ook naar het Westen.

Wie mist er 50 kilo lood ?

Op de Vroonweg in Renesse werd in de nacht van maandag op dinsdag, rond 01:45 uur, door surveillerende agenten een bestelauto aan de kant gezet voor een controle. Bij aanspreken van de bestuurder zagen de agenten dat hij zich nogal zenuwachtig gedroeg.

De man vertelde dat hij uit Dordrecht kwam en dat hij op weg was naar een camping. Toen de agenten door een raampje van de auto naar binnen keken zagen zij wat zaken achterin liggen die ze niet helemaal thuis konden brengen. De man gaf toestemming om achterin zijn auto te kijken. Daar troffen de agenten verschillende rollen lood aan. In totaal bleek het later zo’n 50 kilo te zijn. Ook zagen de agenten een kabelschaar achterin de auto liggen.

De 54-jarige man vertelde drie verschillende verhalen over de herkomst van het lood, dat kwam dus niet heel geloofwaardig over. De agenten hebben, na overleg met de hulpofficier van justitie, het lood en de kabelschaar in beslag genomen. De man kreeg een bekeuring voor het vervoer van inbrekerswerktuig. Er wordt door de politie onderzoek gedaan waar het lood vandaan komt.

De eigenaar wordt verzocht zich te melden op het nummer 0900-8844. 

'Agenten' plegen woningoverval

In de nacht van maandag op dinsdag werd een woning op het Dok in Zaandam overvallen. Rond 02.15 uur werd er aangebeld. De bewoner deed open omdat er drie mannen in politieuniform voor de deur stonden. Toen hij opendeed werd hij door hen overmeesterd.

De bewoner werd bedreigd met een vuurwapen en gekneveld. De drie mannen doorzochten de woning. De bewoonster was op het moment van de overval boven. Zij wist naar beneden te vluchten, het huis uit te rennen en alarm te slaan. Hierop vluchtten de daders. Er werden geld en sieraden buit gemaakt.

De politie is op zoek naar getuigen en vraagt hen zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Cosplay-kwalificatie op Campzone

De organisatie van CampZone maakt bekend dat tijdens het eerste weekend van CampZone 2018 er cosplay aanwezig is. Op zaterdag 28 en zondag 29 juli zijn er verschillende wedstrijden gepland, met onder andere een kwalificatie voor Cosplay World Masters.

Voor de mensen die de warmte niet schuwen: op zaterdag 28 juli is er een zogenaamde Walk on / Walk off wedstrijd. Hierbij worden cosplayers beoordeeld op hun kostuum en worden drie winnaars benoemd. Op zondag kunnen bezoekers eerst hun cosplay-vaardigheden op de proef stellen met Low Tech Cosplay. Dat is een wedstrijd waarbij een kostuum ontwikkeld moet worden met behulp van goedkoop restmateriaal. Tijdens de tweede wedstrijd kruipen cosplayers helemaal in de huid van hun karakter en worden ze ook beoordeeld op hun act. De uiteindelijke winnaar van deze wedstrijd mag Nederland in 2019 vertegenwoordigen tijdens Cosplay World Masters in Portugal.

Voor mensen die dat allemaal allemaal veel te buiten vinden is er natuurlijk nog gaming, uitwisselen van bestanden en bier. CampZone vindt 27 juli tot en met 6 augustus plaats in Kronenberg, bij Venlo. Bezoekers nemen hun eigen pc of gameconsole en tent mee en kunnen elf dagen lang van alles dat met gaming te maken heeft gaan doen. Naast gamecompetities zijn er allerlei activiteiten zoals een cosplay-competitie, kampvuren, barbecues, bingo en verschillende teamsport-competities. CampZone trekt jaarlijks duizenden bezoekers en vindt dit jaar voor de 18e keer plaats.

Ticketprijzen varieren van € 299,- voor de hele periode tot aan € 95,- voor een weekend of € 55,- voor een dag.

PSV hoopt op jawoord van Zoet

PSV hoopt snel van Jeroen Zoet te horen of hij zijn huidige contract, dat volgend jaar afloopt, bij de landskampioen met een jaar wil verlengen.

Eerder deze zomer tekende Luuk de Jong al voor een jaar bij en Zoet kan dus de volgende worden. "Wij zeggen tegen belangrijke spelers altijd: als de goede club niet langskomt, dan houden we je graag", vertelt algemeen directeur Toon Gerbrands aan De Telegraaf.

Zoet werd onlangs aan een aantal grote clubs gelinkt, maar van een transfer kwam het nog niet. Dat PSV komend seizoen sowieso Europa League speelt en misschien zelfs wel Champions League, geeft de club wat financiële ruimte. Gerbrands: "We weten nu zeker dat Luuk nog een jaar bij ons speelt. Een verbintenis op die manier openbreken vormt voor ons geen financieel risico. Er is nu een stabiele situatie, iedereen weet waar onze grens ligt."

"De volgende fase is dat we over een paar jaar een potje van dertig of veertig miljoen hebben, zodat we een speler kunnen halen zonder dat we dat hoeven te compenseren met een uitgaande transfer." PSV begint op 4 augustus aan het nieuwe seizoen tegen Feyenoord, om de Johan Cruijff Schaal, en een week later is de competitiestart tegen FC Utrecht (thuis).

Hollow Knight: Gods & Glory in augustus

Hollow Knight is bijna klaar. Nou ja, qua gratis content dan. Na de succesvolle release op Nintendo Switch, komt Team Cherry in augustus met de laatste gratis content voor Hollow Knight. De content wordt vrijgegeven onder de naam Gods & Glory.

Gods & Glory voegt nieuwe muziek, nieuwe NPC's, nieuwe quests en een aantal nieuwe bazen toe aan de game. Het is het laatste hoofdstuk van, nou ja, de Hollow Knight. De gratis uitbreiding lanceert op 23 augustus voor Nintendo Switch en pc. Team Cherry heeft een nieuwe trailer vrijgegeven die hieronder te bewonderen is. Later komt Team Cherry nog met betaalde 'Hornet DLC'. Wat hierin zit is nog niet bekend.

Blote tieten bij waterplas, politie gebeld

De politie in Rhenen heeft het afgelopen weekeinde druk gehad. Ze kregen meerdere meldingen binnen van mensen die blote tieten hadden gezien. Aan de waterplas bij de Grebbeweg werd topless gezond en dat mag niet.

Het topless zonnen an sich was het probleem nog niet, maar 'in je blootje lopen gaat te ver', zo liet men weten nadat een getuige meldde dat er ook naaktgelopen werd. Ook de locatie was een probleem: de plas is verboden terrein, net als de omgeving van de betreffende plas.

De politie heeft mensen opgeroepen om weg te blijven uit het gebied, op straffe van een forse boete. Ook naaktlopen kun je beter voor thuis bewaren, want ook daar staat een boete op.

Vuillermoz geblesseerd uit Tour door toeschouwer

Voor Alexis Vuillermoz is de Tour de France voorbij. Een van de voornaamste knechten van Ag2r-kopman Romain Bardet ging zondag in de negende rit hard onderuit op de kasseien en liep een scheurtje in zijn rechterschouderblad op.

Vuillermoz ging tegen de vlakte omdat een toeschouwer zo nodig op het allerlaatste moment een foto moest maken, iets wat veel mensen helaas belangrijker lijken te vinden dan de veiligheid van de renners, zichzelf en de mensen om zich heen.

Naast Vuillermoz gaat ook Jens Keukeleire dinsdag niet meer van start. De Belg van Lotto-Soudal ging zondag al snel onderuit en heeft zijn kuitbeen gebroken. Bij diezelfde val viel het doek ook al voor klassementsoutsider Richie Porte.

Tour: Etappe 10 - We gaan de bergen in!

Na een bij vlagen behoorlijk suffe openingsweek en een uitmuntende rit op zondag gaat de Tour de France maandag dan echt serieus worden. We gaan de bergen in, met drie opeenvolgende ritten door de Alpen.

Vandaag rijden de heren een kleine 160 kilometer, met onderweg drie bergen van de eerste categorie en ergens halverwege één van de buitencategorie. De finish ligt in Le Grand Bornand, na de afdaling van de laatste klim van de dag: de Col de la Colombière.

In de uitgebreide voorbeschouwing in het TDF-subforum worden de beklimmingen weer uitgebreid beschreven, inclusief de moeilijkste punten. Om 13.15 uur gaan de heren onderweg, om 13.35 is de officiële start. Eurosport 1, de NOS en Sporza zijn er allemaal vanaf het begin bij vandaag.

De rit eindigt ergens tussen kwart voor zes en kwart over zes, maar de echte liefhebber kan om 10.35 uur al de TV of stream aanslingeren: dan begint etappe één van La Course, de vrouwenkoers waar Annemiek van Vleuten iedereen na haar Giro Rosa-winst compleet tot snot gaat rijden.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van La Course vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van La Course vandaag (Bron: Letour.fr)

650.000 extra inentingen tegen meningokokken

Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen om zich te laten inenten tegen de zeer ernstige infectieziekte meningokokken. Het gaat om kinderen die zijn geboren na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Dat laat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Reden voor deze maatregel is dat in de afgelopen jaren een stijging te zien is van het aantal mensen dat de infectie meningokokken type W oploopt. Met deze extra vaccinatieronde moet die groei worden ingedamd. Het extra programma komt naast de al geplande meningokokkenvaccinatie van kinderen die geboren zijn na 30 april 2004. Vanaf oktober 2018 krijgen namelijk alle jongeren die 14 jaar worden de vaccinatie aangeboden.

Ernst van de ziekte
De ziekte wordt veroorzaakt door de meningokokbacterie die van mens op mens overdraagbaar is. Een besmetting kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, waardoor de geïnfecteerde persoon in shock kan raken met de dood tot gevolg. Sinds 2002 worden kinderen van 14 maanden oud tegen type C van de ziekte ingeënt. Vanaf mei dit jaar zijn type A,W en Y daaraan toegevoegd.

In de afgelopen jaren is een stijging te zien in het aantal infecties met type W. In 2017 werd dit type van de ziekte nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd, dat is in 2018 gestegen naar gemiddeld tien keer per maand. Het RIVM verwacht dat als er niets extra’s aan wordt gedaan, de stijging doorzet.

‘Zoveel mogelijk bescherming bieden’
“De kans om geïnfecteerd te raken met meningokokken type W is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. “Het is een vreselijke en destructieve ziekte. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.” Het streven is om de vaccinatie eind 2019 aan alle dan 14- tot en met 18-jarigen aangeboden te hebben.

Rotavirusvaccinatie
Daarnaast wordt een vaccinatie tegen het rotavirus toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Alleen jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn krijgen deze vaccinatie via druppels in de mond aangeboden zodra ze zes weken oud zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die te vroeg zijn geboren, een laag gewicht hebben bij geboorte of een aangeboren afwijking hebben. Zij hebben het meeste belang bij een vaccinatie tegen het virus dat een ontsteking aan maag of darmen kan veroorzaken, wat bij hen tot ingrijpende gezondheidsproblemen kan leiden.

Het is de bedoeling dat de eerste kinderen komend jaar worden ingeënt. Staatssecretaris Blokhuis zal na twee jaar kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden.

Maternale kinkhoestvaccinatie
Staatssecretaris Blokhuis heeft ook de knoop doorgehakt over de uitvoering van de vaccinatie bij zwangeren tegen kinkhoest. Hij heeft besloten dat de jeugdgezondheidszorg deze taak het beste kan uitvoeren.

“De professionals bij de jeugdgezondheidszorg hebben de kennis over het Rijksvaccinatieprogramma al in huis en zijn gewend aan het geven van informatie over vaccinaties en het beantwoorden van vragen over dit onderwerp. Voor zwangere vrouwen die een eerste kindje verwachten is de jeugdgezondheidszorg over het algemeen nieuw, maar voor zwangeren die een volgend kindje verwachten is de jeugdgezondheidszorg bekend, juist ook als locatie voor vaccinaties”, zegt Blokhuis.

De jeugdgezondheidszorg zal de vaccinatie toedienen aan de zwangere vrouw, zodat de zuigeling vanaf geboorte beschermd is tegen kinkhoest. De betrokken partijen streven ernaar om komend jaar te beginnen met het aanbieden van deze vaccinatie aan alle zwangere vrouwen.

650.000 extra inentingen tegen meningokokken (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)
650.000 extra inentingen tegen meningokokken (Foto ter illustratie ©Pxhere.com)

Man gewond bij woningoverval

De politie onderzoekt een woningoverval aan de Karolingenstraat in Sittard. De bewoner zou dinsdagmorgen rond 02:30 uur in zijn woning zijn overvallen door twee in het zwart geklede mannen met bivakmutsen.

De bewoner werd onder bedreiging onder meer beroofd van een zwarte Landrover Freelander. Het slachtoffer raakte hierbij gewond en heeft zich in het ziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen. Bij de overval was geen sprake van wapens.

De politie is bezig met onderzoek in en rond de woning en wil graag in contact komen met mensen die iets gehoord of gezien hebben. Zij kunnen contact opnemen met de politie en hun informatie delen via 0900-8844. Ook kan geheel anoniem melding worden gemaakt via Meld Misdaad anoniem 0800-7000.

FOK! Wat een weer: En nu even serieus!!

Hallo!

Er moet me toch echt even iets van het hart. Hét gesprek van de dag was natuurlijk het weer. En dat is met name te danken aan sommige media, ik zal namen achterwege laten. Mensen die er totaal geen verstand van hebben die zien iets staan, worden geinformeerd door de weerdiensten, maar besluiten dan zelf om sensationele koppen te maken. Alles voor de views en de sensatie. Ik kan me daar verschrikkelijk kwaad om maken. Nee, het wordt geen 40 graden. Het was maar één model die tegen de 40 aanhikte. Bovendien is dat nog een week verder in de tijd.  We zagen het de laatste weken ook al dat hoge maxima uitbleven door de noordelijke wind. Nu lijkt de situatie iets anders te worden, maar dan nog, om een week van te voren al te roepen het wordt 40 graden? Nee, daar jaag je mij mee op de kast. Goed, het gaat absoluut wel flink heet worden en een hittegolf lijkt haast onvermijdelijk. Maar voorlopig lijkt alles er op dat het dan tussen de 27 en 33 graden gaat worden. Graag zou ik de media willen verzoeken niet zo op sensatie belust te zijn en het gewoon afwachten.

Wat sowieso niet verandert is de droogte. Ook vandaag verwacht ik er eigenlijk niets van. Er is wel meer bewolking, maar of het tot een bui komt? Ik heb er een heel hard hoofd in. Héél misschien in het oosten en noordoosten, maar ook dan zal het maar om een heel enkel exemplaar gaan. Het is wel iets frisser morgen met 23 graden in Zeeland tot 29 in de oostelijke provincies. De wind draait zowaar eens naar het westen toe en is meest matig van kracht.

Ook de rest van de week blijft het zomers met maxima van 23 tot 27 graden en veel zon.

En daarna? Dat zien we dan wel weer. Ik weet er donderdag vast veel meer over te vertellen.  

Fijne dag!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Op reis met Interpretatie (Foto: Interpretatie)
Interpretatie is inmiddels in Finland gearriveerd en ook daar is het zomers weer. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Ajax haalt Blind terug naar Eredivisie

Daley Blind keert na vier jaar bij Manchester United officieel terug bij Ajax. Beide clubs hebben het nieuws maandagavond laat wereldkundig gemaakt.

De linkspoot komt voor een bedrag van zestien miljoen euro naar Amsterdam waar hij zijn handtekening gaat zetten onder een vierjarig contract, waardoor hij tot medio 2022 vastligt in de Johan Cruijff ArenA. De transfersom kan middels bonussen oplopen tot 21 miljoen euro, waarmee hij de duurste aankoop van Ajax ooit kan worden. Nu is de in 2008 via sc Heerenveen aangetrokken Miralem Sulejmani nog recordhouder met 16,25 miljoen euro.

Blind werd opgeleid door Ajax en verliet de Amsterdammers in de zomer van 2014 voor 17,25 miljoen euro om voor Manchester United te gaan spelen. Daar speelde hij de eerste jaren geregeld mee, maar vorig seizoen kwam hij amper aan de bak onder manager José Mourinho. De verdediger annex middenvelder deed slechts zeven keer mee en op nog zo'n seizoen zat de Oranje-international niet te wachten. Opvallend genoeg incasseerde zijn ploeg in die duels niet één tegentreffer.

Vader Danny Blind, commissaris bij Ajax, gaf reeds nog aan dat zijn zoon meerdere opties had. De Ajacieden hadden de pijlen in eerste instantie gericht op Lisandro Magallán, maar dat kwam niet rond. De Argentijnse verdediger werd al medisch gekeurd in Amsterdam, alleen zijn club Boca Juniors wilde hem niet laten gaan voordat een vervanger in huis was gehaald. Na een aantal weken werd de stekker uit de deal getrokken en zette directeur spelersbeleid Marc Overmars vol in op de terugkeer van ras-Ajacied Blind. En met succes, want na onderhandelingen met the Red Devils is de Amsterdammer terug op het oude nest.

Ajax heeft via algemeen directeur Edwin van der Sar geprobeerd om Blind, die nog tot medio 2019 vast lag op Old Trafford,voor een lagere prijs vast te leggen, maar hier wilde de Engelse grootmacht niet aan meewerken. Manchester United zou Harry Maguire namelijk geïdentificeerd hebben als opvolger van de 54-voudig international en moet Leicester City waarschijnlijk een bedrag dat rond de zestig miljoen euro ligt, betalen voor de WK-ganger.

Blind is de vijfde aankoop van Ajax voor komend seizoen. Eerder werden Perr Schuurs (Fortuna Sittard), Hassane Bandé (KV Mechelen), Zakaria Labyad (FC Utrecht) en Dusan Tadic (Southampton) al aangetrokken. Trainer Erik ten Hag zal het echter nog wel een half jaar moeten doen zonder Bandé. De aankoop van 8,25 miljoen euro raakte vrijdag tijdens een oefenwedstrijd tegen Anderlecht zwaar geblesseerd en is zeker tot aan de winterstop uitgeschakeld.

De 28-jarige Blind speelde voor zijn overgang naar Engeland al 143 keer voor Ajax en werd daarin vier keer landskampioen. Bij Manchester United kwam hij niet tot een kampioenschap, maar hij legde wel beslag op de FA Cup, de League Cup en in het seizoen 2016/2017 won hij ook de Europa League, waarin zijn jeugdclub uit Amsterdam in de finale werd verslagen met 2-0.

Blind terug naar Ajax
Blind terug naar Ajax (Pro Shots / Jasper Ruhe)

Laagstopgeleide vrijwilligers maken meer uren

Van de laagst opgeleiden (basisonderwijs) zegt 31 procent vrijwilligerswerk te doen, van de hoogst opgeleiden (wo, master, doctor) is dat 58 procent. Een vrijwilliger met basisonderwijs als hoogst genoten opleiding steekt daarentegen meer tijd in het vrijwilligerswerk (6,7 uur) dan iemand met een wo-master of doctortitel (3,7 uur). Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Honderd laagst opgeleiden verrichten in een week 208 uur aan vrijwilligerswerk. Een even grote groep hoogst opgeleiden doet hier 215 uur aan.
Jaarlijks ondervraagt het CBS mensen van 15 jaar of ouder over hun deelname aan vrijwilligerswerk in het afgelopen jaar. Dit is onderdeel van het onderzoek Sociale samenhang en welzijn. In 2017 zijn vragen toegevoegd over de frequentie van het vrijwilligerswerk, de specifieke activiteiten, hoe lang men actief is, de tevredenheid en de motieven.

Klussen
Activiteiten organiseren is bij zowel de hoogst als de laagst opgeleiden de populairste vorm van vrijwilligerswerk. Bij de laagst opgeleiden komt klussen op de tweede plaats, bij de hoogst opgeleiden is dat bestuurswerk.

Leuk
Vrijwilligers hebben ook aangegeven waarom zij vrijwilligerswerk doen. Daarbij konden ze meerdere opties aankruisen. Bij de laagst opgeleiden was het meest genoemde motief dat zij vrijwilligerswerk leuk vonden. Bij de hoogst opgeleiden stond dit op de tweede plaats. Zij noemden het meest dat ze iets voor een ander wilden doen. Dit stond op de tweede plaats bij de laagst opgeleiden.

Voor beide groepen is meer kans krijgen op een baan het minst genoemde motief. De laagst opgeleiden geven hun vrijwilligerswerk een 7,8. De hoogst opgeleiden zitten daar onder met een 7,5. Van de hoogst opgeleiden met vrijwilligerswerk verwacht 82 procent dit over een jaar nog te doen. Van de laagst opgeleiden geeft 63 procent dit aan.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.