Skeletonster Bos lijkt Spelen net te missen

Het heeft er alle schijn van dat skeletonster Kimberley Bos net naast een startbewijs voor de Olympische Spelen in Pyeongchang gegrepen heeft. De Nederlandse kende tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz een dramatische wedstrijd en zakte in het klassement uit de benodigde top-12.

De baan in St Moritz lag er weer schitterend bij. Op de geboortegrond van de sport waarbij men head first op een sleetje naar beneden raast wordt elke winter opnieuw de enige natuurbaan in de wereld van het bobsleeën en skeleton gebouwd. Het is ook veruit de langste baan op de kalender en de wedstrijden in St Moritz zijn dan ook wel de meest prestigieuze op de kalender.

Bos begon op de elfde plek in de World Cup-stand aan de wedstrijd, met de Britse Lizzy Yarnold, de Amerikaanse Katie Uhlaender en Anna Fernstädt uit Duitsland achter haar. De eerste run beloofde al niet veel goeds, want de Nederlandse kwam er niet verder dan een zeventiende plek. Yarnold (6), Uhlaender (10) en Fernstädt (4) stonden beduidend verder naar voren.

In run twee ging het van kwaad tot erger voor Bos, want ze viel terug tot de allerlaatste plaats. Yarnold viel terug naar plek negen, Uhlaender hield de tiende stek en Fernstädt leverde één plek in, voor Yarnold en Fernstädt ruim voldoende om de Nederlandse te passeren. Bos staat daardoor uiteindelijk op de dertiende plek in het World Cup-klassement, één plek te laag.

Sprankje hoop
Afhankelijk van wat NOC*NSF besluit is er nog een klein sprankje hoop, vooral afhankelijk van twee dingen: de Russische Elena Nikitina staat in de ranglijst voor Bos, maar mag wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal niet naar de Spelen. Als NOC*NSF haar 'virtueel' uit de ranglijst haalt staat Bos alsnog twaalfde.

Een andere mogelijkheid is dat de wedstrijd in Winterberg niet meegeteld wordt. In december waren de omstandigheden daar door de sneeuwval bijzonder oneerlijk, waardoor Bos op voorhand kansloos was en slechts als 24e eindigde.

Het zou de omgekeerde situatie zijn van skiër Marvin van Heek: hij werd in het seizoen voor de Olympische Spelen van Sochi in 2014 achtste tijdens een World Cup-afdaling, precies de door NOC*NSF gevraagde eis. De weersomstandigheden waren echter dusdanig wisselvallig - en dus oneerlijk - dat de sportkoepel simpelweg besloot Van Heek's historische prestatie niet mee te tellen, waardoor hij alsnog niet naar de Spelen mocht.

Logischerwijze zou het NOC dat met het resultaat van Bos in Winterberg ook kunnen doen. Als die resultaten geschrapt worden komt Bos op een tiende plek in de stand te staan, goed genoeg voor een startbewijs. Het is echter maar afwachten of de sportkoepel die benadering zal gebruiken, zo niet dan lijkt het erop dat de nummer drie van de World Cup op de olympische baan vorig seizoen niet naar Pyeongchang mag.