FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 12 januari 2018

Bayern begint 2018 met zege in Leverkusen

Bayern München is de tweede seizoenshelft in de Bundesliga uitstekend begonnen. De koploper boekte een overwinning bij Bayer Leverkusen.

De gasten uit Beieren hadden halverwege de wedstrijd een 0-1 voorsprong te pakken. Bayer Leverkusen kreeg een hoekschop van Arjen Robben niet goed weggewerkt en Javi Martínez kon uiteindelijk profiteren. Voor die treffer had Leverkusen al een aardige kans gehad via Dominik Kohr. Zijn kopbal ging maar net naast.

In de tweede helft was de eerste grote kans ook voor de thuisploeg. Leon Bailey trok naar binnen en krulde de bal tegen de lat. Binnen het kwartier was het aan de andere kant wel raak. Franck Ribéry knalde in de korte hoek raak: 0-2. Een van richting veranderd schot van Kevin Volland bracht de spanning daarna weer terug in de wedstrijd.

Bayer Leverkusen probeerde nog aan te dringen, maar de laatste goal was er juist een van Bayern. James Rodríguez schoot een vrije trap raak, waardoor Bayern München voor het eerst in vijf duels drie punten meeneemt uit de BayArena. De Rekordmeister staat nu veertien punten boven Schalke 04, dat zaterdag op bezoek gaat bij RB Leipzig.

Fortuna klopt Jong Ajax in Jupiler League-topper

Fortuna Sittard heeft bovenaan de Jupiler League afstand genomen van Jong Ajax. De topper in Limburg werd gewonnen door de thuisploeg.

De beloftenploeg van Ajax miste liefst elf spelers, omdat die allemaal met de hoofdmacht mee zijn op trainingskamp. Fortuna kwam al snel op voorsprong via Djibril Dianessy en de 21-jarige aanvaller maakte nog voor de pauze ook de 2-0.

In de tweede helft miste Finn Stokkers een aardige kans op een derde Limburgse goal, want keeper Stan van Bladeren stond in de weg. Via een treffer van Dani de Wit mocht Jong Ajax daarna weer aanspraak maken op een puntje, maar over negentig minuten gezien speelden de bezoekers te zwak. Het bleef bij 2-1.

Fortuna Sittard pakt daarmee de periodetitel en nummer twee N.E.C. heeft nog steeds één punt minder, maar ook een wedstrijd minder gespeeld. De Nijmegenaren boekten zelf een ruime 5-1 zege op Go Ahead Eagles. Anass Achahbar maakte een hattrick.

Uitslagen Jupiler League vrijdag
SC Cambuur - De Graafschap 3-2
FC Den Bosch - Almere City 1-3
FC Eindhoven - FC Emmen 2-1
Jong PSV - Helmond Sport 1-2
Jong FC Utrecht - FC Dordrecht 0-2
MVV Maastricht - Telstar 0-0
N.E.C. Nijmegen - Go Ahead Eagles 5-1
Fortuna Sittard - Jong Ajax 2-1
FC Volendam - FC Oss 3-1
RKC Waalwijk - Jong AZ 1-0

Noorse biatleten kloppen Frankrijk in estafette

De Noorse biatlonploeg heeft tijdens de World Cup in het Duitse Ruhpolding de estafette bij de mannen gewonnen. Het Noorse kwartet was te sterk voor Frankrijk, waar kopman Martin Fourcade voor de verandering als derde in plaats van als vierde en laatste in actie kwam.

De laatste estafette voor de Olympische Spelen leek een mooie kans om nog het een en ander uit te proberen. Bij Frankrijk was dat bijvoorbeeld het inzetten van Fourcade als derde atleet, met relatieve nieuwkomer Antonin Guigonnat als slotloper. De Noren begonnen met wat vermoedelijk ook de olympische opstelling zal worden: Lars Helge Birkeland, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen en Johannes Thingnes Bø.

Tarjei had het op de schietbaan lastig, maar zijn jongere broer begon wel als deel van de kopgroep aan de laatste ronden. Dat deed hij samen met Guigonnat en Thierry Chenal, maar de Italiaan liet het net als een week eerder volledig liggen op de schietbaan. In de vorige estafette kostte het optreden van Chenal Italië de winst, dit keer gleden ze van het podium af.

Bø was al in rap tempo vertrokken van de rest en men zag hem alleen bij de laatste schietbeurt nog even terug. Aan de finish had hij 25 seconden voorsprong op Guigonnat, terwijl Anton Shipulin de Russen het laatste plekje op het podium bezorgden.

Zorg om langdurige update grote bitcoinbeurs

Een van 's werelds grootste bitcoinbeurzen, Kraken, ligt al geruime tijd stil. Het handelsplatform ging woensdag op zwart voor een ruim van tevoren aangekondigde systeemupdate, maar is nog altijd niet terug in de lucht. Dat leidt tot grote zorgen bij sommige beleggers.

Op de eigen website laat Kraken weten tijdens de installatie een softwarefout te hebben ontdekt die lastig op te lossen blijkt. Het gaat om een "bug" die tijdens de wekenlange testfase met het nieuwe systeem niet aan het licht is gekomen. Het bedrijf probeert beleggers gerust te stellen en stelt dat hun geld veilig is.

De zorgen bij klanten zijn evenwel niet uit de lucht gegrepen. Het zou niet voor het eerst zijn dat een groot handelsplatform voor bitcoins of andere cryptovaluta's door criminelen wordt gekraakt.

Zorg om langdurige update grote bitcoinbeurs
Zorg om langdurige update grote bitcoinbeurs (Foto: ANP)

Wéér geen Lakeside-titel voor Hedman

Dartsters Anastasia Dobromyslova en Lisa Ashton hebben zich geplaatst voor de finale van het vrouwentoernooi op Lakeside. De twee drievoudig kampioenen schakelen allebei een van de grootste namen in de geschiedenis van het vrouwendarts uit.

De Russische Dobromyslova, winnares in 2008, 2012 en 2013, nam het op tegen tienvoudig kampioene Trina Gulliver. De Engelse kon in set één door wat matig spel van From Russia With Love nog bijblijven, maar was vervolgens kansloos tegen de Russische en ging met 2-0 onderuit.

Deta Hedman won in haar lange carrière maar liefst 127 rankingtoernooien, maar op Lakeside was het nog nooit raak en kwam ze niet verder dan drie verloren finales. Ashton won het toernooi daarentegen al drie keer: in 2014, 2015 en 2017. Dit keer stonden ze tegenover elkaar en het werd een spannende partij.

Hedmon begon zeer sterk met een 118-finish en won de eerste twee legs. Die voorsprong gaf ze echter weg en Ashton greep alsnog de set. In set twee kwam Ashton op 2-0, maar trok Hedman de stand gelijk. In de beslissende leg liet The Heart of Darts het echter liggen, waardoor Ashton de wedstrijd alsnog in twee sets kon beëindigen.

De damesfinale wordt zaterdagmiddag gespeeld op Lakeside.

Indrukwekkende comeback Durrant en Waites op Lakeside

De eerste twee kwartfinales van het mannentoernooi op Lakeside hebben twee indrukwekkende comebacks opgeleverd. Darters Glen Durrant en Scott Waites leken er allebei aan te gaan, maar beiden sleepten alsnog een plek in de halve finales uit het vuur, waarin ze het tegen elkaar opnemen.

Tweevoudig kampioen Waites opende de dag met zijn kwartfinale tegen de Belg Andy Baetens, die tot nu toe indruk maakte. Baetens begon zeer indrukwekkend, won de eerste zeven legs van de wedstrijd en kwam zo in no-time op een 2-0 voorsprong in sets. Waites won de volgende set wel en opende set vier met een 147-finish, maar Baetens wist van geen wijken.

De vriendelijke Belg hield het hoofd koel en gooide zich soepel naar een 4-1 voorsprong, waardoor hij nog één set nodig had. Toch ging het nog fout, want Scotty 2 Hotty gooide het niveau omhoog en won de volgende drie sets. Zo was een beslissende set nodig en daarin herstelde Baetens zich. De Belg kreeg zelfs matchdarts, maar die liet hij meerdere keren liggen. Waites profiteerde, nam het initiafief over en pakte de wedstrijd toch nog: 5-4.

Titelverdediger Durrant nam het op tegen zijn beste maat in de dartswereld, de Welshman Jim Williams. Het leek erop dat de Engelsman misschien niet op zijn allerbest zou spelen, want vooraf had hij al gezegd dat hij de overstap naar de PDC zou maken als hij de halve finales niet haalde. Die 'theorie' leek uit te komen, want Williams won met bij vlagen zeer sterk spel vier van de eerste vijf sets: 4-1.

In set zes gooide Durrant echter de turbo erop. In elf, vijftien en (via een 158-finish) twaalf darts trok hij de set naar zich toe, waarna Duzza vrijwel geen enkel steekje meer liet liggen. Binnen de kortste keren trok hij de stand gelijk en walste hij over Williams heen, waarbij de Engelsman zijn gemiddelde ook nog eens over de 100 wist te tillen.

Nederland wereldkampioen voetbal!

We zijn wereldkampioen! Alle zorgen over het Nederlands mannenvoetbal kunnen overboord want we zijn wereldkampioen! Een 7-2 overwinning in de finale tegen Zwitserland bezorgde Oranje de zo felbegeerde titel. Klein detail, het was het WK sneeuwvoetbal.

Speciaal voor het toernooi in het Zwitserse Lenzerheide was het neusje van de zalm uit onze vaderlandse voetbalgeschiedenis bij elkaar gezocht. Frank de Boer, Bert Konterman, Dennis Gentenaar, Romano Denneboom, Ben Wijnstekers, Martijn Meerdink, Gerald Vanenburg, Michael Mols en Theo Lucius veegden in de wintersportplaats de piste aan met hun tegenstanders.

Eerst moesten Duitsland en een All Star team eraan geloven waarna de gastheren geen sprankje hoop op de wereldtitel werd gegund. Wanneer de rondvaart door de Amsterdamse grachten zal plaatsvinden is nog onbekend.

Gevolg gasbesluit voor begroting nog ongewis

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil niet zeggen of minder gaswinning in Groningen dan afgesproken, betekent dat het kabinet extra moet bezuinigen. Eerst moet zijn collega Eric Wiebes van Economische Zaken met voorstellen komen, zei hij vrijdag na de ministerraad. "De financiële consequenties zijn vers twee. Laten we stap voor stap te werk gaan." Volgens Hoekstra is er een ,,gedeeld gevoel van urgentie" in het kabinet over de verlaging van de gaswinning.

De ministerraad sprak vrijdag over dat onderwerp. Wiebes herhaalde na afloop dat de gaswinning in Groningen verder omlaag moet dan de 1,5 miljard kuub waarop in het regeerakkoord gezinspeeld wordt. Hij ziet het "wel degelijk als een opdracht van het regeerakkoord om te kijken of dat meer kan zijn". Wiebes wil nog geen getallen noemen. Wel bevestigde hij dat iedereen het er over eens is dat het om ,,een gezamenlijk probleem" gaat.

Wiebes toonde begrip voor de opmerkingen van de Nationale Ombudsman, die vindt dat de Groningers het slachtoffer zijn van ,,juridisch geneuzel"rond de oprichting van een nationaal schadefonds. ,,Hij is jurist, ik mag hier de techneut uithangen. Maar ik snap wat hij zegt. Ik zou het ook veel sneller willen. Waar het om gaat is dat we op een nette manier snel tot iets komen."

Gevolg gasbesluit voor begroting nog ongewis
Gevolg gasbesluit voor begroting nog ongewis (Foto: ANP)

Lindsay Lohan ontwerpt eigen eiland in Dubai

Lindsay Lohan ontwerpt een eigen eiland voor de kust van Dubai. Het eiland draagt haar eigen naam, vertelde de 31-jarige actrice vrijdag in de Wendy Williams Show. E! News zette de video van het interview online. "Ik overtroef Trump", lachte Lindsay. Haar ouders en oma zaten in het publiek van de show.

Het Lohan-eiland maakt deel uit van het project The World, ongeveer vier kilometer voor de kust van Dubai, bedoeld voor toerisme. Het is een archipel van eilandjes, aangelegd in de vorm van de continenten van de wereld nabij de kunstmatig aangelegde Palmeilanden.

Lindsay Lohan woont momenteel in Dubai. Ze vertelde ook dat ze in Athene een club heeft met de naam Lohan Nightclub en dat ze er ook een wil openen op het Griekse eiland Mykonos. ''Ik ben naar genoeg clubs geweest, dus ik dacht dat het tijd werd voor mijn eigen club. Het is er erg gezellig."

Lindsay Lohan is momenteel te zien in de Britse komedieserie Sick Note. In deze Sky-serie speelt ze de rol van Katerina West, de dochter van de baas van hoofdrolspeler Rupert Grint. Ze vertelt dat ze graag een tweede deel van de film Mean Girls wil opnemen, maar de producenten richten zich eerst op de Mean Girls Musical.

Lindsay Lohan ontwerpt eigen eiland in Dubai
Lindsay Lohan ontwerpt eigen eiland in Dubai (Foto: BuzzE)

Ambassadeur: sorry voor 'brandende politici'

Pete Hoekstra, de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, zegt sorry voor zijn uitspraken in 2015 dat er in Nederland no-gozones bestaan en dat hier politici in brand worden gestoken. In een interview met De Telegraaf neemt hij die uitspraak terug. De Telegraaf zegt dat hij de "onnauwkeurige uitspraak" zegt te betreuren. "Terugkijkend schrik ik ervan dat ik het heb gezegd. Het was een verkeerde stelling. Het was gewoon fout."

De Telegraaf schrijft dat Hoekstra zegt dat hij zich niet meer kan herinneren hoe hij tot de uitspraak is gekomen, en ook niet waarop die is gebaseerd. "Ik heb landen door elkaar gehaald. Ik had het fout, en ik weet niet meer hoe dat heeft kunnen gebeuren. Ik weet wel: het was fout."

Hoekstra raakte vorige maand in opspraak naar aanleiding van een interview met Nieuwsuur. Daarin werd een oud fragment aangehaald van een conferentie waarin Hoekstra zei dat er in Nederland no-goarea's bestaan waar auto's en politici in brand worden gestoken. Tegenover NOS-correspondent Wouter Zwart ontkende Hoekstra deze uitspraken te hebben gedaan en noemde hij de bewering dat dat wel zo is "onjuist" en zelfs "nepnieuws". Even later in het gesprek zegt Hoekstra ook nog dat hij het kort tevoren uitgesproken woord nepnieuws niet heeft gebruikt.

Miscommunicatie
Hoekstra zegt nu in De Telegraaf dat er sprake was van een "miscommunicatie". "Het was niet zo dat ik dat filmpje uit 2015 op dat moment getoond kreeg. Ik weet niet waarnaar ik refereerde toen ik het over nepnieuws had", citeert de krant hem.

Op Twitter maakte Hoekstra eind december ook al excuses. "In 2015 heb ik opmerkingen geplaatst en ik betreur het Nieuwsuur-interview. Alstublieft, accepteer mijn excuses. Ik ben in Nederland geboren en hou van het land." De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Steve Goldstein, zei afgelopen nacht al dat Hoekstra excuses zou gaan maken.

Ambassadeur: sorry voor 'brandende politici'
Ambassadeur: sorry voor 'brandende politici' (Foto: ANP)

'Ivana Smit al gewond voor val'

Ivana Smit had al letsel voordat zij van een balkon in Kuala Lumpur viel. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de forensische onderzoeken na sectie door patholoog Frank van de Goot. Smit (18) overleed op 7 december vorig jaar na een val van een balkon in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Het model had een bloeduitstorting op haar achterhoofd die was ontstaan voor de val. Ook had zij blauwe plekken op de binnen- en buitenkant van beide bovenarmen, dat kan duiden op vastpakken. Letseldatering moet uitwijzen op welk moment Smit dit heeft opgelopen.

Ook is cocaïne in haar lichaam aangetroffen. Dat heeft zij al langer voor haar dood ingenomen. Verder troffen de onderzoekers ook de drugs PMM/PMMA aan, waarvan een combinatie met cocaïne dodelijk kan zijn. Zolang niet bekend is waar de middelen vandaan komen, wordt een misdrijf niet uitgesloten.

'Ivana Smit al gewond voor val'
'Ivana Smit al gewond voor val' (Foto: ANP)

Van de Laar vijfde; Slechte dag voor De Rooy

In de tiende etappe van de Africa Eco Race is het team van Jan van de Laar vijfde geworden. Gerard de Rooy had een slechte dag en werd slechts twaalfde. Winnaar van de etappe was de Fransman Dominique Laure met zijn buggy.

In de etappe van Amodjar naar Akjoujt over 453 kilometer waarvan 408 kilometer special stage kwam de truck van De Rooy meerdere keer vast te zitten. Concurrent Van de Laar moest er tot twee keer aan te pas komen om de truck los te trekken. Tot dan leek de Rooy op weg naar een etappezege.

Gerard de Rooy: “Het was een heel mooie special, maar wel zo moeilijk. Extreem zacht zand, te zacht. We hebben iedereen ingehaald in de eerste 50 kilometer. We hebben een minuutje of vijf vast gezeten, maar waren er snel op eigen kracht weer uit. Toen konden de auto’s die we hadden ingehaald ons weer passeren. Het ging hartstikke goed, maar bij kilometer 180 stonden we zo vast als een huis. We zijn drie kwartier tot een uur aan het scheppen geweest. Ik denk dat we een zandbak of 25 hebben gevuld, zo zacht was het. We hebben geprobeerd de luchtkussens eronder te frotten, maar dat werkte niet. Net toen we de wanhoop nabij waren, zagen we een rookwolk aankomen: kwam Jan van de Laar aan getokkeld. Die heeft ons eruit getrokken.”

Op 30 kilometer voor het einde kwam de Iveco Powerstar opnieuw vast te zitten in het mulle zand. Dit keer moest het team van Van de Laar opnieuw redding brengen om de truck los te trekken. In het algemeen klassement verloor De Rooy 39 minuten op klassementsleider Mathieu Serradori. Door het goede resultaat stijgt het team van Van de Laar naar de tiende plaats in het algemene klassement.

'Ajax zet in op komst Labyad'

Ajax is nog altijd op zoek naar directe versterkingen en is tijdens deze tocht uitgekomen bij Zakaria Labyad van FC Utrecht. Dit meldt Voetbal International vrijdag. De Amsterdammers willen de aanvaller deze maand nog bij FC Utrecht losweken.

Labyad is in Utrecht aan zijn tweede jaar bezig en groeide voor de winterstop uit tot belangrijke speler. De 24-jarige speler heeft er nooit een geheim van gemaakt een nieuwe stap te willen maken naar een hoger niveau.

Mocht het tot een transfer komen, dan worden trainer Erik ten Hag en Labyad weer herenigd. De oefenmeester werd onlangs aangetrokken als vervanger van de ontslagen Marcel Keizer.

"Zakaria Labyad is een speler die minimaal in de top drie van Nederland hoort te spelen", aldus Ten Hag. De trainer ging overigens niet in op de vermeende interesse, maar op de achtergrond is de belangstelling inmiddels kenbaar gemaakt.

Onzekerheid bij Roda JC houdt aan na nieuwe miljoenenclaim tegen Korotaev

Terwijl Roda JC Kerkrade in de Eredivisie strijdt om lijfsbehoud, gaat de de juridische strijd die aspirant-eigenaar Aleksei Korotaev voert gewoon door. De Rus die eigenaar wilde worden van de Limburgse formatie heeft een miljoenenclaim aan zijn broek hangen.

Korotaev is inmiddels op borgtocht vrij, maar zat vorig jaar in een gevangenis in Dubai, omdat financieringsmaatschappij Helin International hem betichtte van het uitschrijven van een ongedekte cheque. De oorspronkelijke eis tegen Korotaev was een kleine achttien miljoen euro, maar inmiddels heeft het bedrijf een nieuwe claim ingediend. Inmiddels eist Helin 25 miljoe n euro van Korotaev. 

In totaal lopen er vier zaken tussen Korotaev en Helin, zo schrijft De Limburger. Naast de zaken rond de ongedekte cheque heeft de Russische zakenman zelf ook twee zaken aangespannen tegen het bedrijf. Door deze juridische strijd heerst er bij Roda JC ook nog steeds in onzekerheid. Directeur Wim Collard had deze week contact met Korotaev en ziet voorlopig geen alternatief voor de geldschieter.

Volgens de woordvoerder van Korotaev is de nieuwste zet van de tegenpartij een manier om de hele procedure te vertragen. "De timing is ongebruikelijk. De advocaten van Korotaev werken er aan. Het lijkt erop dat de hele procedure nog lang niet voorbij is en dat deze zaak nog lang gaat duren. Niettemin is de intentie van Aleksei niet veranderd: hij wil na afloop van deze zaak nog altijd instappen bij Roda", aldus de woordvoerder. 

Voor het huidige zit Roda JC in ieder geval goed. In oktober van het vorige jaar beoordeelde de licentiecommissie van de KNVB de begroting van de Limburgers als voldoende. Roda JC staat momenteel laatste in de Eredivisie en zal in de tweede seizoenshelft er alles aan moeten doen om degradatievoetbal te ontlopen. De Limburgse club hervat de competitie op 20 januari met een thuiswedstrijd tegen FC Twente.

Steeds meer 80+'ers aan het werk

In september 2017 hadden 2.700 werknemers van 80 jaar of ouder betaald werk. Zo’n 2.300 80-plussers (85 procent) hadden een vast arbeidsverband, 400 mensen hadden een flexibel contract. Dit blijkt uit een analyse van het CBS naar aanleiding van vragen van RTL.

Steeds meer ouderen kunnen in grote vitaliteit hun niet-arbeidzame leven consumeren, zo meldde het CBS al in Trends in Nederland. Ze fietsen, zwemmen, gaan op stap met de kleinkinderen en maken verre reizen. Een klein aantal werkt gewoon door. Volgens cijfers uit de Polisadministratie stonden in september 2017 nog 2.700 80-plussers als werknemers op de loonlijst, oftewel 0,35 procent van alle 80-plussers.

Onder hen zijn ruim drie keer zoveel mannen als vrouwen. Tweeduizend 80-plussers werkten in deeltijd, de meesten niet meer dan hooguit anderhalve dag per week (maximaal 12 uur). Zevenhonderd 80-plussers hadden een voltijd dienstverband. De meesten, (85 procent) hadden een vast contract, 15 procent werkte met een flexibel contract.

Detailhandel & landbouw
De meeste 80-plussers met een arbeidsverband werken in de groot- en detailhandel en de financiële dienstverlening. In de gezondheidszorg en het onderwijs is het aantal oudere werknemers relatief gering.

Relatief hoog is het aantal ouderen in de verhuur en het beheer van onroerend goed en in de landbouw, beide relatief kleine bedrijfstakken. Een mogelijke reden dat bijvoorbeeld boeren langer doorwerken, is dat zij moeilijk iemand kunnen vinden aan wie zij het bedrijf over kunnen doen.

Steeds meer 80+'ers aan het werk (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Steeds meer 80+'ers aan het werk (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Burgerpanel gaat samen-zoeken app testen

Een app die burgers helpt bij het meezoeken naar een vermiste. Dat is het idee achter de app Samen Zoeken. De app is nog in ontwikkeling en wordt binnenkort getest door een burgerpanel.

Politiemedewerker Ronnie Hessels kwam op het idee voor de app Samen Zoeken door zijn eigen ervaring met vermissingen in de Eenheid Noord-Nederland. "Bij een vermissing van een man, die was vertrokken in zijn auto, was me opgevallen dat er vanuit zijn omgeving verschillende zoekacties werden opgezet. Het overzicht was al snel zoek, het zoekgebied werd steeds groter. Ik vroeg me af of je niet beter zou kunnen voorspellen waar iemand zich zou kunnen bevinden en hoe je de zoekactie beter kan coördineren."

Wat Hessels ook opviel, is dat de animo bij burgers om mee te zoeken groot is en dat zij vaak eerder kunnen gaan zoeken dan de politie. De politie moet namelijk vaak eerst een aantal juridische procedures doorlopen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de privacy van een vermiste. De app stelt burgers in staat om naar iemand te zoeken, totdat de politie het onderzoek overneemt.

Burgerparticipatie
De app helpt burgers om de zoekactie te coördineren en geeft tips hoe en waar te zoeken. Iemand downloadt de app en start een zoekactie. Daarna kunnen mensen die willen meezoeken zich aanmelden. Via gps wordt bijgehouden waar ze zoeken. In de app kunnen deelnemers onder meer foto’s toevoegen en chatten met de coördinator. Zodra de politie aansluit, kan de coördinator de informatie over de zoektocht overdragen. Hessels: "Het is een wezenlijk andere kijk op burgerparticipatie. Je vraagt burgers niet om de politie te helpen bij opsporing, maar wij helpen burgers bij hun zoektocht."

De juridische en ethische kanten van dit innovatieve idee worden nog onderzocht. Hessels: "Er zitten natuurlijk allerlei juridische en ethische kanten aan de app, die ik met een aantal collega’s en andere partners aan het onderzoeken ben. Als iemand bijvoorbeeld op zoek gaat naar zijn bejaarde moeder, mag daar dan bij worden aangegeven dat ze dement is?"

Prototype en haalbaarheid
Het onderzoek naar de haalbaarheid van de app is dus nog in volle gang. Het zou kunnen dat er in de praktijk nog haken en ogen aan kleven. Intussen is er al wel een prototype gemaakt dat door een burgerpanel van dertig betrokken burgers gaat worden getest. Zij gaan met verschillende realistische scenario’s aan de slag. Hun ervaringen worden meegenomen in verdere bouw van de app.

De Samen Zoeken app van Ronnie Hessels kreeg vandaag de innovatie aanmoedigingsprijs. Deze interne politieprijs is in het leven geroepen om vernieuwende ideeën van politiemedewerkers te ondersteunen en faciliteren. "Het idee voor de Samen Zoeken app is goed doordacht", benadrukte korpschef Erik Akerboom bij de uitreiking van de prijs. "De applicatie heeft groot maatschappelijk nut en kan veel zorgen wegnemen bij burgers. Maar liefst 40.000 mensen raken elk jaar vermist. Zoekacties verlopen niet altijd vlekkeloos, terwijl de emoties oplaaien en de urgentie om iemand te vinden met het uur stijgt. Dan is het cruciaal dat alle partijen elkaar feilloos weten te vinden. Dat bespaart kostbare tijd."

Burgerpanel gaat samen-zoeken app testen (Foto: stockfoto Politie.nl)
Burgerpanel gaat samen-zoeken app testen (Foto: stockfoto Politie.nl)

Internationale woede over 'shitholes' Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich de woede op de hals gehaald van onder meer Afrikaanse landen, Haïti en El Salvador, omdat hij tijdens een beraad over immigratie de woorden 'shithole countries' (achterlijke landen) zou hebben gebruikt. Haïti en Botswana hebben de hoogste Amerikaanse diplomaat in hun land ontboden en om opheldering gevraagd.

Paul Altidor, de Haïtiaanse ambassadeur in Washington noemde het schrijnend dat er vrijdag zoveel aandacht was voor de opmerkingen die Trump zou hebben gemaakt over een aantal landen. Altidor zei dat er eigenlijk zou moeten worden stilgestaan bij de aardbeving precies acht jaar geleden in Haïti. Die eiste circa 220.000 levens. Altidor vindt dat Trump zijn excuses moet aanbieden.

De regering van Botswana noemde de uitspraken die Trump zou hebben gedaan "onverantwoordelijk en racistisch". El Salvador heeft formeel protest aangetekend. Eerder deze week meldde de Amerikaanse regering nog dat ze de tijdelijke verblijfsvergunning van 200.000 immigranten uit El Salvador wil intrekken.

Internationale woede over 'shitholes' Trump
Internationale woede over 'shitholes' Trump (Foto: ANP)

Twente toont interesse in overbodige Maher

FC Twente heeft interesse om Adam Maher over te nemen van PSV. De middenvelder is overbodig bij de Eindhovenaren.

De 24-jarige middenvelder keerde afgelopen zomer terug bij PSV, nadat hij afgelopen seizoen werd uitgeleend aan Osmanlispor. In de eerste seizoenshelft kwam hij slechts drie keer in actie voor de ploeg van Phillip Cocu, waarin hij in de KNVB Beker twee keer het net vond en een assist gaf.

"Ik heb altijd heel prettig samengewerkt met Adam. Ik ken hem goed, het is jammer dat Adam niet geheel uit de verf is gekomen bij PSV", vertelt Twente-trainer Gertjan Verbeek in gesprek met FOX Sports. "Daar had ik zelf ook wat meer van verwacht. Adam zelf ook, neem ik aan."

"Hij heeft nu nog een half jaar te gaan en dan loopt het contract af. Wij hebben ons gemeld als geïnteresseerd. Maar hoe het er nu verder mee staat, weet ik niet." Technisch manager van PSV Marcel Brands liet in een eerder stadium al weten mee te willen werken aan een vertrek van de vijfvoudig international.

Remon Bruinsma had alcohol in z'n bloed

Het toxicologische onderzoek heeft uitgewezen dat Remon Bruinsma alcohol had gedronken toen hij verdronk. Dit heeft de Politie op Twitter laten weten. Het gaat om een voorlopige uitslag, benadrukt de politie. Er zouden vooralsnog geen verdovende middelen aangetroffen zijn door het Nederlands Forensisch Instituut.

Er wordt nog nader onderzoek gedaan aldus de politie. De resultaten van dat onderzoek worden in de loop van volgende week verwacht. Remon verdween op 1 december tijdens het stappen. Zijn lichaam werd op 1 januari gevonden door een voorbijganger in het water in Leeuwarden, waar een nieuwjaarsduik werd georganiseerd. Die duik werd afgelast. 

Sparta versterkt zich op huurbasis met Turks talent

Sparta Rotterdam heeft de rest van het seizoen de beschikking over Yigithan Güveli. De verdediger wordt gehuurd van Fenerbahçe.

De negentienjarige centrale verdediger is geen onbekende voor Sparta-trainer Dick Advocaat. Onder zijn leiding maakte Güveli in het seizoen 2016/17 zijn debuut in de hoofdmacht van de Turkse grootmacht.

De Turk speelde tot dusver acht wedstrijden in het eerste elftal van Fenerbahçe, waarvan één wedstrijd dit seizoen. In Rotterdam wil Güveli graag ervaring opdoen, schrijft Sparta op de officiële clubwebsite.

De voormalig Turks jeugdinternational is de derde versterking van Sparta deze maand. Eerder al kwam Fred Friday en Dabney Dos Santos op huurbasis over van AZ.

Rotterdamse 'hoerentent' MyKech boos op Boef

Waar is dat feestje? Niet meer in MyKech, een Rotterdamse tent voor al uw feesten, partijen en babyshowers. MyKech vindt dat Boef hun naam te grabbel heeft gegooid.

Kech is straattaal voor hoer, althans op bepaalde straten. Maar MyKech uit Rotjeknor staat niet voor MijnHoer maar voor MijnMarrakech. Tuurlijk joh, wat jij wil. Anyhoe, eigenaar Rachid Zine wil doekoe zien van Boef.  'Dit nemen wij Boef als publiek persoon en als opinieleider voor vele mensen van jong tot oud zeer kwalijk. Wij als nietsvermoedende zaak zijn nu feitelijk gedoemd om als 'hoerenzaak' gezien te worden.' 

Fraser na dit seizoen weg bij Vitesse

Henk Fraser vertrekt aan het eind van dit seizoen bij Vitesse. De club en de trainer zien geen aanknopingspunten voor een verdere samenwerking.

Fraser is nu bezig aan zijn tweede seizoen in Arnhem. Vorig seizoen won hij met Vitesse de KNVB-beker. Samen met de inmiddels vertrokken technisch directeur Mohammed Allach stuitte Fraser onder meer op de Russische bemoeienis met het technische beleid. Met name commissaris Valeri Oyf wilde inspraak in de speelstijl en opstelling van Vitesse.

Daarnaast zag Fraser ook knelpunten op organisatorisch en voetbaltechnisch vlak. Tijdens een evaluatie van Fraser met algemeen directeur Joost de Wit en interim-technisch directeur Marc van Hintum is daarom besloten om aan het eind van het seizoen uit elkaar te gaan.

Na twee seizoenen vertrekt Fraser als trainer bij Vitesse (Foto: Pro Shots / Nico Brekelmans )

Van Bronckhorst heeft eerste doelman gekozen

Giovanni van Bronckhorst heeft zijn keuze gemaakt wie er tijdens de tweede seizoenshelft eerste doelman wordt bij Feyenoord.

Feyenoord bereidt zich in Spanje voor op de tweede seizoenshelft van de Eredivisie. De keuze van de oefenmeester lijkt te vallen op Brad Jones, aangezien hij vrijdag onder de lat in een partijspel bij de basiself.

"Ik heb er met keeperstrainer Khalid Benlahsen over gepraat", vertelt Van Bronckhorst in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Jones en Kenneth Vermeer komen allebei in actie zaterdag. We spelen twee oefenduels, tegen Noordwijk en FC Luzern. Ik moet de keepers zelf nog vertellen wat we gaan doen. Dat doe ik in Spanje."

Feyenoord neemt het in de eerste wedstrijd na de winterstop direct op tegen Ajax, een wedstrijd die Ridgeciano Haps lijkt te gaan halen. "Haps is het minst lang er uit, hij kan Ajax uit halen. Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden zijn er maanden uit geweest. Zij moeten ritme opdoen. Ze zullen wel tegen Noordwijk spelen. Die wedstrijd is daar ideaal voor."

Alle providers moeten Pirate Bay blokkeren

Internetproviders KPN, T-mobile, Tele2, Zeelandnet en CAIW moeten binnen tien dagen de downloadsite The Pirate Bay (TPB) blokkeren. Dat heeft de rechtbank Midden- Nederland beslist, meldt Stichting Brein, die opkomt voor de belangen van eigenaren van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

In september 2017 beval de rechter in Den Haag al dat de providers Ziggo en XS4ALL TPB op zwart moeten zetten. Op het niet voldoen aan de blokkering staat een dwangsom van 10.000 euro plus 2.000 euro per dag daarna tot een maximum van 1 miljoen euro. De providers moeten 16.000 euro proceskosten aan Brein vergoeden.

De rechter had in 2012 al besloten dat The Pirate Bay moest worden geblokkeerd, maar dat was in hoger beroep teruggedraaid door het gerechtshof. Daarna ging de zaak naar de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. Die procedure loopt nog, maar in afwachting van een beslissing moeten de providers er alvast voor zorgen dat The Pirate Bay binnen tien dagen onbereikbaar is.

Alle providers moeten Pirate Bay blokkeren
Alle providers moeten Pirate Bay blokkeren (Foto: BuzzT)

FC Transfervrij: De beste transfervrije verdedigers

De transfermarkt draait op volle toeren en clubs geven vele miljoen uit voor nieuwe spelers, maar er zijn ook nog tal van transfervrije spelers. Verschillende bekende namen zitten soms al maanden te wachten op een telefoontje van een potentiële nieuwe werkgever, waar anderen pas sinds enkele dagen zonder club zitten. Goal zet de beste transfervrije spelers op een rij en vormeren een elftal waar menig team jaloers op zal zijn. We gaan verder met de verdedigers.

BACARY SAGNA
Het contract van de Fransman liep afgelopen zomer af bij Manchester City en de club besloot zijn verbintenis niet te verlengen waardoor hij een transfervrije speler werd. Sagna werd sindsdien in verband gebracht met Brighton & Hove Albion, Crystal Palace en Leicester City, maar nu ruim zes maanden later zit de rechtsback nog altijd clubloos thuis en dat mag gerust verrassend genoemd worden voor een speler met zijn staat van dienst.

De verdediger begon zijn loopbaan bij FC Sens voordat hij de overstap maakte naar Auxerre. In dienst van de club speelde hij 118 wedstrijden en won hij in 2005 de Coupe de France. Sagna groeide uit tot een van de beste rechtsbacks in Frankrijk en verdiende in de zomer van 2007 een transfer naar Arsenal, dat negen miljoen euro voor hem betaalde en waar hij uiteindelijk zeven seizoenen zou spelen. In Londen was de Fransman ook verzekerd van een basisplaats en zijn goede prestaties waren Internazionale aan het einde van het seizoen 2009/10 opgevallen en de Italianen wilden hem graag overnemen, maar tot een transfer kwam het niet. Sagna bleef bij Arsenal en het seizoen daarop werd hij opgenomen en het Premier League Team van het Jaar. Aan het einde van het seizoen 2013/14 liep zijn contract bij Arsenal af en the Gunners wilden graag verlengen, maar ze wisten geen overeenkomst te bereiken.

Hij tekende in de zomer bij Manchester City. In zijn eerste seizoen bij the Citizens bleef zijn inbreng beperkt tot slechts zestien wedstrijden, maar in het volgende seizoen was hij een basisspeler. Tijdens het voorgaande seizoen speelde Sagna 25 wedstrijden onder Josep Guardiola, maar de Spanjaard besloot voor dit seizoen geen gebruik meer te willen maken van zijn diensten en dus werd hij transfervrij.

PHILIPP WOLLSCHEID
Sinds begin deze maand zit de Duitser zonder club nadat hij voor FC Metz slechts één wedstrijd had gespeeld tijdens de eerste seizoenshelft en beide partijen besloten na onderling overleg uit elkaar te gaan. Wollscheid begon zijn loopbaan bij verschillende amateurclubs voordat hij in 2007 bij 1. FC Saarbrücken terecht kwam. Na twee seizoenen moest hij daar vertrekken en na een succesvolle proefperiode tekende de verdediger een contract bij 1. FC Nürnberg. Na eerst zijn minuten in het tweede elftal gemaakt te hebben brak hij door in het eerste team en werd hij een basisspeler.

Wollscheid presteerde dusdanig goed dat Bayer Leverkusen hem in de zomer van 2012 voor zeven miljoen euro overnam. Hij groeide er direct uit tot basisspeler, maar gedurende het seizoen 2013/14 verloor hij zijn basisplek. 1. FSV Mainz 05 nam de verdediger op huurbasis over, maar mede door een blessure kwam hij in half jaar tijd niet verder dan een handjevol wedstrijden. Stoke City werd zijn nieuwe club en na een succesvolle huurperiode namen de Engelsen hem definitief over van Leverkusen. Na een seizoen als basisspeler nam VfL Wolfsburg de tweevoudig Duits international voor een jaar op huurbasis over, maar hij kwam in Duitse dienst niet verder dan negen wedstrijden

Wollscheid keerde terug bij Stoke City en FC Metz werd zijn volgende werkgever, nadat de Fransen 2,5 miljoen euro voor hem betaalden. Echter na slechts één wedstrijd in de Coupe de la Ligue zat zijn Franse avontuur er al weer op en dus wacht de 28-jarige Duitser op een nieuwe aanbieding van een nieuwe club.

JOLEON LESCOTT
Of we de centrale verdediger ooit terug zullen zien op het veld is de vraag, maar officieel is de Engelsman nog niet gestopt. Bij Manchester City ontfermt hij zich momenteel over de spelers die op huurbasis voor andere club spelers, waaronder de spelers die voor NAC Breda spelen. Lescott kan terugkijken op een rijke carrière, met hoogte- en dieptepunten.

De centrale verdediger doorliep de jeugdopleiding van Wolverhampton Wanderers en maakte daar ook zijn debuut in de Premier League. Nadat hij was uitgegroeid tot een sterkhouder van de ploeg nam Everton de Engelsman in de zomer van 2006 voor zesenhalf miljoen euro over. Bij the Toffees werd hij ook een onbetwiste basisspeler en groeide hij uit tot Engels international. Na drie seizoenen bij Everton had Manchester City een bedrag van 27,5 miljoen euro over voor Lescott. In vijf seizoenen tijd werd hij in the Mislands twee keer landskampioen en won eenmaal de FA Cup en EFL Cup. In de zomer van 2014 mocht de Engelsman transfervrij vertrekken en tekende hij een contract bij West Bromwich Albion. Hij tekende er een contract voor twee jaar, maar een seizoen later werd Aston Villa al zijn nieuwe werkgever. In dienst van de club uit Birmingham beleefde hij, ondanks dat hij basisspeler was, een waardeloos seizoen en degradeerde de club uit de Premier League.

Lescott mocht vertrekken en hij vervolgde zijn carrière bij AEK Athene. Na vier wedstrijden liep de verdediger in zijn eigen huis een blessure op en hij wilde revalideren in Engeland, maar daarmee stemden de Grieken niet in. In november 2016 werd zijn contract na onderling overleg verscheurd. In januari 2017 verbond de verdediger zich voor een half jaar aan Sunderland, waar hij niet verder kwam dan twee wedstrijden. Sinds juni zit de verdediger zonder club.

BENOIT TRÉMOULINAS
De Fransman herstelt momenteel van een gescheurde meniscus en dat zal voor menig club zeker een rol hebben gespeeld om hem niet vast te leggen. Sinds afgelopen zomer is de linksback clubloos na zijn vertrek bij Sevilla. Trémoulinas speelde maar liefst 219 wedstrijden voor Girondins de Bordeaux voordat hij in de zomer van 2013 vertrok naar Dinamo Kiev. Hij vertrok met een landskampioenschap, Coupe de la Ligue en Coupe de France op zak. Bovendien was hij gedebuteerd voor de Franse nationale ploeg, waarvoor hij in totaal vijf keer uit zou komen. Topclubs als AC Milan en Juventus zouden tijdens zijn tijd bij Bordeaux interesse hebben getoond, maar het kwam nooit tot een transfer.

In de zomer van 2013 had Dinamo Kiev zesenhalf miljoen euro over voor de verdediger, waar hij een vierjarig contract tekende. Hij begon als basisspeler in Oekraïne, maar hij raakte al na zeven competitiewedstrijden zijn plek kwijt. In januari keerde Trémoulinas terug naar Frankrijk om op huurbasis te gaan spelen bij AS Saint-Étienne. In een half jaar tijd wist hij Sevilla te overtuigen en de Spanjaarden namen de linksback in de zomer over van Dinamo Kiev. In Andalusië werd de linksback een basisspeler en won hij seizoenen op rij de Europa League.

Waar hij tijdens de finale in 2015 tegen Dnipro Dnipropetrovsk nog een basisplek had, zag hij zijn ploeg een jaar later vanaf de tribune Liverpool verslaan. Trémoulinas keek toe met een gescheurde meniscus, een blessure die hij op 5 mei 2016 opliep en wat tevens zijn laatste wedstrijd was. De Fransman stond afgelopen seizoen het volledige seizoen aan de kant en Sevilla besloot zijn aflopende contract afgelopen zomer niet te verlengen.

PATRICE EVRA
De inmiddels 36-jarige linksback heeft een carrière om je vingers bij af te likken, maar toch zit hij momenteel zonder club. In dienst van Olympique Marseille werd de verdediger beledigd door de eigen aanhang en als reactie schopte Evra een van de eigen fans. De club ontsloeg de Fransman, die bovendien geschorst werd en tot 30 juni 2018 mag hij geen Europees voetbal mag spelen. Mocht Evra geen nieuwe club weten te vinden, dan zou het een treurig afscheid betekenen van een grote speler.

Evra slaagde er aanvankelijk niet in om een club te vinden in Frankrijk die het in hem zag zitten. Hij toog naar Italië, waar hij een contract tekende bij Marsala Calcio en na één seizoen verdiende Evra al een overstap naar Serie B-club Monzo. Hij raakte gefrusteerd door het gebrek aan speeltijd en keerde terug naar Frankrijk om voor OGC Nice te spelen. Daar speelde hij aanvankelijk in het tweede elftal en veelvuldig als middenvelder, maar toen kwam de plek als linksback vrij in het eerste elftal en toen ging het snel. Evra werd een vaste waarde en verdiende een transfer naar AS Monaco, maar zijn beste periode kende hij bij Manchester United. In zevenenhalf seizoen werd de linksback vijf keer landskampioen en won de Champions League.

In juli 2014 nam Juventus de 81-voudig international over en was hij twee seizoenen op rij een basisspeler en werd hij twee keer landskampioen. Nadat hij zijn basisplaats in Italië was kwijtgeraakt stapte Evra in januari 2017 transfervrij over naar Marseille, waar hij wel kon rekenen op veel speeltijd. De linksback begon het lopende seizoen nog als basisspeler in Zuid-Frankrijk totdat het in oktober misging voor hem.

GUILHERME SIQUEIRA
Sinds september 2017 zit de Braziliaanse linksback zonder club, nadat hij afscheid had genomen van Atlético Madrid. Met zijn 31 jaar kan de verdediger nog moeiteloos enkele seizoenen mee op het hoogste niveau, maar een club uit de top is te hoog gegregen voor Siqueira, zo heeft het verleden wel uitgewezen.

In december 2004 haalde Internazionale de verdediger naar Europa door hem over te nemen van Avaí. Het zou echter nooit tot een debuut komen voor de Milanezen. Na verschillende huurperiodes aan Ipatinga en de jeugd van Lazio nam Udinese Siqueria in 2006 over. In twee seizoenen in Udine bleef zijn speeltijd beperkt, waarna er een uitleenperiode volgde aan Ancona in 2010 ook aan FC Granada. De Spanjaarden namen de Braziliaan vervolgens een jaar later definitief over. In twee seizoenen maakte hij naam voor zichzelf en Real Madrid toonde interesse, maar tot een transfer kwam het niet. Op het laatste moment van de transferperiode van de zomer van 2013 stapte de linksback op huurbasis over naar Benfica en een jaar later legde Atlético Madrid hem voor tien miljoen euro vast.

In Madrid was hij in zijn eerste seizoen basisspeler, maar die plek verloor hij het seizoen daarop. Valencia nam de Braziliaan voor anderhalf seizoen over en de start was veelbelovend, maar mede door blessureleed stokte de teller tijdens het seizoen 2016/17 op elf wedstrijden. Zijn contract bij Atlético liep aan het einde van het vorige seizoen af en er volgde geen verlenging.

Vervuilde coke in Brabant en Rijnmond

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor vervuilde cocaïne en ketamine in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond. De drugs zijn verontreinigd met atropine.

Atropine werkt als tripmiddel. Bij een overdosis krijgt de gebruiker last van hallucinaties, rusteloosheid en gedaald bewustzijn. Ook kan de persoon bewusteloos raken. Er kunnen ademhalings- en hartritmestoornissen optreden die kunnen leiden tot de dood.

Afgelopen week leverden Brabantse testlocaties verschillende verontreinigde poeders in bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Ook het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum kreeg begin dit jaar meldingen over gezondheidsincidenten in Noord-Brabant en Rotterdam-Rijnmond waarbij vermoedelijk atropine in het spel was.

Vervuilde coke in Brabant en Rijnmond
Vervuilde coke in Brabant en Rijnmond (Foto: ANP)

Illegale streamingdienst uit de lucht gehaald

Met hulp van de FIOD heeft de politie op Cyprus een bende ontmanteld die illegaal tv-zenders streamde. Voor een kleine vergoeding konden klanten stiekem naar Griekse, Cypriotische en buitenlandse betaalkanalen kijken. Vier mensen zijn opgepakt en zeventien gebouwen zijn doorzocht.

De IP-adressen die de bende gebruikte, stonden in Nederland geregistreerd. Die zijn nu uit de lucht gehaald. In Bulgarije zijn 84 computerservers en zeventig satellietontvangers in beslag genomen. De Europese politiedienst Europol in Den Haag heeft de internationale actie vrijdag naar buiten gebracht.

Illegale streamingdienst uit de lucht gehaald
Illegale streamingdienst uit de lucht gehaald (Foto: BuzzT)

Topless vrouw belaagt Tsjechische president

Een topless vrouw is vrijdag op de Tsjechische president Milos Zeman afgestormd toen hij zijn stem wilde uitbrengen tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De demonstrante schreeuwde in het Engels dat Zeman de "hoer van Poetin" is.

De vrouw was naar voren gekomen uit een groep verslaggevers in het stembureau in Praag en stond recht tegenover de 73-jarige president. Ze gooide haar handen in de lucht en liet dezelfde tekst zien die op haar borst stond geschreven voordat de lijfwachten van de president haar tegen de grond werkten. Zeman werd snel weggeleid, maar keerde later terug om zijn stem alsnog uit te brengen.

De internationale feministische groep FEMEN, die is ontstaan in Oekraïne, zei op haar website dat de vrouw de Oekraïense Angelina Diash is.

Zeman is de favoriet bij de verkiezingen dankzij zijn anti-immigratie-opvattingen. Maar hij heeft de samenleving verdeeld door het onderhouden van warme betrekkingen met Rusland en China.

Topless vrouw belaagt Tsjechische president
Topless vrouw belaagt Tsjechische president (Foto: ANP)

'Hij is binnen twee of drie weken weer inzetbaar'

Gabriel Jesus zou op 13 februari weer zijn opwachting kunnen maken bij Manchester City, stelt manager Josep Guardiola.

De Braziliaan raakte op oudjaarsavond tegen Watford geblesseerd aan zijn knie en de prognose was dat hij vier tot zes weken uitgeschakeld zou zijn. Donderdag werd de spits naar Barcelona gestuurd om te kijken wat de status van de kwetsuur is.

"Gisteren was hij in Barcelona bij dokter Cugat en hij kwam met goed nieuws", vertelt Guardiola tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Over twee of drie weken, wanneer we tegen FC Basel spelen in de Champions League, kan hij er klaar voor zijn."

"Hij is binnen twee of drie weken weer inzetbaar." De dertienvoudig Braziliaans international speelde dit seizoen 27 wedstrijden voor Manchester City en daarin was hij tien keer trefzeker en gaf hij vier assists.

Iniesta: 'Barcelona is een club waar hij kan blijven groeien'

De komst van Philippe Coutinho bij Barcelona zorgt er niet voor dat Andrés Iniesta met pensioen gaat, zo stelt de Spanjaard.

De Catalaanse grootmacht nam eerder deze maand de Brazilaanse aanvallende middenvelder voor honderdzestig miljoen euro over van Liverpool. Coutinho werd overgenomen om direct een basisspeler te worden, maar hij wordt ook gezien als de opvolger voor op de lange termijn van Iniesta.

"Ik ben een speler van deze club en ik heb altijd gezegd dat alleen de besten voor deze club kunnen spelen", vertelt Iniesta in gesprek met Onda Cero. "Dat maakt Coutinho een van de beste. Hij is jong en heeft een aangeboren talent, terwijl Barcelona een club is waar hij kan blijven groeien."

"Er zal nooit een speler zijn die me met pensioen kan laten gaan of me hieruit kan schoppen. Op 33-jarige leeftijd is dat niet het probleem. Coutinho is hier gekomen om ons te verbeteren. Ik ben blij dat hij een van de beste spelers op zijn positie is. Hij heeft de dingen die we leuk vinden."

"Hij is een snelle en vaardige speler, die goed in het samenspel is, beide voeten heel goed gebruikt, doelpunten creëert en scoort. Hij zal hier een goede omgevingen vinden om te groeien. Het geld dat we voor hem betaald hebben is iets anders. De prijs van de markt bepaalt wat een speler waard is. We moeten blij zijn dat hij van ons is."

Liam: Noel mag geen reünie van zijn vrouw

Noel Gallagher zou staan te popelen om Oasis weer nieuw leven in te blazen. Maar volgens zijn broer Liam is een reünie niet aan de orde. "Dat mag hij niet van zijn vrouw", zegt Liam in een interview met Q Magazine.

Volgens Liam zit Noel behoorlijk onder de plak bij zijn vrouw Sara. "Diep in zijn hart wil hij in volle stadions spelen, maar dat kan niet zonder mij", zegt Liam. Hij voegt er ook nog aan toe dat Noel als soloartiest te weinig klaarspeelt om een groot publiek te trekken. "Hij heeft het gewoon niet meer in zich."

Of Noel echt niet mag van zijn vrouw is onduidelijk. Toen de geruchten over een mogelijke reünie van Oasis eind vorig jaar aanzwollen, was Noel de eerste die liet blijken daar helemaal geen trek in te hebben.

Liam: Noel mag geen reünie van zijn vrouw
Liam: Noel mag geen reünie van zijn vrouw (Foto: BuzzE)

'Er is slechts één speler meer waard dan ¤100 miljoen'

Lionel Messi is de enige speler ter wereld die meer waard is dan honderd miljoen euro, stelt voormalig Duits voetballer Rudi Völler.

Philippe Coutinho werd de laatste speler die voor meer dan honderd miljoen euro een transfer maakte. De Braziliaan verruilde voor honderdzestig miljoen euro Liverpool voor Barcelona. De Braziliaan schaarde zich daarmee in een elite rijtje spelers.

Voor Gareth Bale, Paul Pogba, Ousmane Dembélé, Kylian Mbappé en Neymar werd in een eerder stadium al meer dan honderd miljoen euro betaald. Het record werd gevestigd door de overgang van 222 miljoen euro van Neymar van Barcelona naar Paris Saint-Germain.

"Voor mij is er slechts één speler die meer waard is dan honderd miljoen euro en dat is natuurlijk Lionel Messi", vertelt Völler in gesprek met de Suddeutsche Zeitung. "Maar ik ben eraan gewend geraakt om verbaasd te zijn."

Völler is tegenwoordig sportief directeur bij Bayer Leverkusen en Chelsea heeft interesse getoond in hun aanvaller Leon Bailey. Een mogelijke transfer sluit hij niet uit. "Bayern München is de enige club die nee kan en zal zeggen. Als een speler de aandacht trekt vaan een groot team, moeten wij en de andere Bundesliga-clubs toegeven, maar er zijn pijndrempels."

'Van Persie keert terug naar De Kuip'

Robin van Persie lijkt na veertien jaar terug te keren naar Feyenoord. Dat meldt AD Sportwereld vrijdag. De 34-jarige aanvaller moet volgens het medium nog wel een medische keuring ondergaan.

Giovanni van Bronckhorst wilde vanuit het Spaanse Marbella, waar Feyenoord een trainingskamp heeft belegd, nog niet op de zaken vooruit lopen. "Maar iedereen weet hoe ik over Robin denk. We hebben geprobeerd hem al in de zomer te halen", aldus de oefenmeester. "Zijn komst zal voor deze groep heel goed zijn."

Het management van Van Persie heeft in de afgelopen dagen zijn vertrek bij het Turkse Fenerbahçe geregeld. Intussen bereikte technisch directeur Martin van Geel een akkoord over de voorwaarden, waaronder de voetballer naar de Kuip kon komen.

Robin van Persie zou na de winterstop zomaar voor Feyenoord kunnen spelen (PRO SHOTS / Stanley Gontha)
Robin van Persie in het shirt van Feyenoord; na de winterstop kan het weer (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Ambassadeur niet in staat Trump te dienen

De Amerikaanse ambassadeur in Panama, John Feeley, stapt op. In een brief aan het ministerie van Buitenlandse Zaken laat Feeley weten dat hij zich niet in staat acht president Donald Trump nog langer te dienen.

Een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde dat Feeley vertrekt. Hij zou dat doen om persoonlijke reden. Feeley is een carrièrediplomaat en een voormalige helikopterpiloot. Op 9 maart vertrekt hij als ambassadeur.

Het is niet bekend of het vertrek van Feeley te maken heeft met de uitspraken die Trump zou hebben gedaan tijdens overleg op het Witte Huis over immigratie. De Democratische senator Dick Durbin, die bij het overleg was, zei dat Trump Afrika en Haïti 'shitholes' (achterlijke landen) noemde. Trump ontkent dat hij die woorden heeft gebruikt.

Ambassadeur niet in staat Trump te dienen
Ambassadeur niet in staat Trump te dienen (Foto: ANP)

EU-parlement houdt helft salaris Farage in

Het Europees Parlement houdt per direct de helft van het maandsalaris van de Britse brexit-voorvechter Nigel Farage in. De voormalige leider van de anti-EU-partij UKIP heeft 40.000 euro ontvangen voor een Europees parlementair assistent die in werkelijkheid in Groot-Brittannië voor het nationale bureau van UKIP werkt.

Farage ontkent de beschuldiging dat hij met Europees belastinggeld heeft gesjoemeld. Volgens een woordvoerder van het parlement kan hij echter op geen enkele manier aantonen dat Adams voor Farage EU-werk heeft gedaan.

Omdat Farage de vordering niet terugbetaalt heeft het parlement besloten elke maand de helft van het bruto maandsalaris van 8.484 euro in te houden totdat de schuld is verrekend.

Farage zit al achttien jaar in het EU-parlement maar is vaak afwezig. Volgens de organisatie VoteWatch zijn er maar drie parlementariërs van de 751 die nog minder vaak dan hij komen opdraven bij de zittingen in Straatburg en Brussel.

EU-parlement houdt helft salaris Farage in
EU-parlement houdt helft salaris Farage in (Foto: ANP)

Trump vrijdag naar de dokter

Donald Trump krijgt vrijdag zijn eerste medische keuring als president. Het onderzoek volgt op zorgen die zijn gerezen nadat hij moeite had om woorden goed uit te spreken tijdens een belangrijke toespraak. In een spraakmakend boek dat over Trumps Witte Huis verscheen, wordt hij neergezet als ongeconcentreerd en kinderlijk.

Er bestaan geen regels voor de medische keuring van een president, die veelal eens per jaar wordt gedaan. Vorige presidenten werden getest op gewicht, bloeddruk en cholesterol. Trump wordt niet psychiatrisch onderzocht, meldde het Witte Huis eerder deze week.

Trump kan zelf bepalen welke informatie hij uit het onderzoek naar buiten wil brengen, hoewel de onderzoekende arts vrijdag wel met een verklaring komt.

Voordat hij verkozen werd, meldde zijn eigen arts dat Trump "de gezondste persoon ooit was die wordt gekozen tot president".

Trump vrijdag naar de dokter
Trump vrijdag naar de dokter (Foto: ANP)

Trump weigert ambassade Londen te openen

De Amerikaanse president Donald Trump weigert de nieuwe ambassade van zijn land komende maand te openen in Londen. Hij verweet de vorige regering een "slechte deal" te hebben gesloten bij het verplaatsen van de diplomatieke post.

Trump klaagde dat de verkoop van de oude ambassade "peanuts" opleverde, terwijl het pand zich bevond op een toplocatie in de Britse hoofdstad. Bovendien moest volgens de president voor "1,2 miljard dollar" een nieuw gebouw worden neergezet op een mindere locatie. "Ze wilden dat ik een lintje kwam doorknippen. Nee!", twitterde hij.

De burgemeester van Londen liet weten niet rouwig te zijn dat Trump afzegt. "Veel Londenaren hebben duidelijk gemaakt dat Donald Trump hier niet welkom is zolang hij zulke polariserende plannen wil uitvoeren", twitterde Sadiq Khan. "Kennelijk is dat eindelijk tot hem doorgedrongen."

Welkom

Trump heeft als president nog steeds geen bezoek gebracht aan het Verenigd Koninkrijk, waar activisten hebben aangegeven hem met grootschalige protesten te willen onthalen. Khan schreef in een verklaring er niet aan te twijfelen dat mensen bij een bezoek van de president massaal de straat op zouden zijn gegaan.

Een woordvoerder van de Britse premier Theresa May liet weten dat de president wel degelijk welkom is in Londen. De regering liet volgens de BBC ook weten dat de relatie tussen de VS en Groot-Brittannië "sterk en diepgaand"blijft, ondanks de afzegging.

Trump weigert ambassade Londen te openen
Trump weigert ambassade Londen te openen (Foto: ANP)

'Pas op met rauw vlees voor hond en kat'

Huishoudens met kinderen, zieken, senioren en vrouwen die in verwachting zijn, kunnen hun huisdieren beter geen rauw vlees geven als hart en pens, ook niet als dat ingevroren is geweest. Dat zegt Paul Overgaauw, dierenarts-microbioloog aan de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, naar aanleiding van eigen onderzoek dat zaterdag wordt gepubliceerd.

Ook andere mensen moeten oppassen met dergelijk diervoeder en er zo hygiënisch mogelijk mee omspringen. Samen met gezondheidsinstituut RIVM in Bilthoven stelde Overgaauw vast dat ook in ons land rauwvleesproducten bacteriën en parasieten (kunnen) bevatten als salmonella, listeria, (antibiotica-resistente) E. coli, sarcocystis en toxoplasma gondii.

De dieren kunnen op dit gebied zelf nog wel een stootje hebben (uitzonderingen daargelaten), maar ze kunnen er wel mee worden besmet en de bacteriën en parasieten doorgeven aan mensen, tijdens lichamelijke contacten als likken en aaien. Wie zeker van zijn zaak wil zijn, geeft hond of kat gewoon blikvoer of droge brokken, licht Overgaauw toe.

Besmet

"We onderzochten 35 rauwvleesproducten van acht verschillende merken. Resultaat van ons onderzoek was dat 23 procent van de producten besmet was met E coli O157. Deze bacterie kan nierfalen bij mensen veroorzaken. Daarnaast was 80 procent van de producten van zeven merken besmet met antibiotica-resistente E. coli. Verder vonden we verschillende listeriabacteriën in meer dan de helft van de producten. Tenslotte was 20 procent besmet met salmonella, 23 procent met sarcocystis en 6 procent met toxoplasma gondii", meldt hij op de site van de faculteit.

Toxoplasma kan gevaarlijk zijn voor ongeboren kinderen. Salmonella kan organen aantasten. In de meeste gevallen veroorzaken genoemde bacteriën en parasieten maag- en darmklachten. Overgaauw vindt het lastig iets te zeggen over aantallen menselijke slachtoffers. ,,Niet iedereen met darmklachten gaat naar de huisarts, maar ook de dokter zal de relatie met diervoeder niet meteen leggen."

'Pas op met rauw vlees voor hond en kat'
'Pas op met rauw vlees voor hond en kat' (Foto: ANP)

'Russische hackers azen op Senaat VS'

Een schimmige hackersgroep die banden zou hebben met Russische veiligheidsdiensten, lijkt aan een aanval op de Amerikaanse Senaat te werken. Sinds juni heeft de groep Pawn Storm een paar sites van de Senaat nagemaakt. Waarschijnlijk willen de hackers senatoren daar naartoe lokken om zo gebruikersnamen en wachtwoorden in handen te krijgen. Het is niet bekend of de sites al zijn gebruikt en of senatoren of hun medewerkers er in getrapt zijn.

Cyberbeveiliger Trend Micro heeft dit vrijdag naar buiten gebracht. Pawn Storm, ook wel Fancy Bear, APT28 en Sofacy genoemd, wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het Wereld Antidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.

'Russische hackers azen op Senaat VS'
'Russische hackers azen op Senaat VS' (Foto: BuzzT)

Flatspringers doen aangifte tegen politie

De advocaten van twee moordverdachten die dinsdag voor hun aanhouding zwaargewond raakten door de val een flat in Breda, hebben aangifte gedaan tegen de politie. Advocaat Wesley Welten heeft dat vrijdag bevestigd naar aanleiding van een bericht van BN/De Stem.

De advocaten denken dat de betrokken agenten zich schuldig hebben gemaakt aan poging tot doodslag of zware mishandeling omdat de politie dusdanig geweld heeft gebruikt dat de mannen ten val zijn gekomen.

De politie maakte eerder zelf bekend dat de mannen op de vlucht voor de politie van het balkon van de flat waren gesprongen. De politie erkende toen ook dat het arrestatieteam met een of meerdere beanbags heeft geschoten op de verdachten. Een beanbag is een soort munitie die een flinke klap tegen het lichaam veroorzaakt.

De Rijksrecherche was vanwege het politiegeweld al ingeschakeld voor een onderzoek naar het optreden van de agenten.

Flatspringers doen aangifte tegen politie
Flatspringers doen aangifte tegen politie (Foto: ANP)

Een Duits boek? Eh..... Mein Kampf!

Aan de kennis van Nederlandse scholieren van het Duitse boek lijkt nog wel het een en ander te verbeteren. "De helft kan geen Duitstalige schrijver noemen. Als bekendste boek komt Hitlers Mein Kampf uit de bus", constateert het Duitsland Instituut in Amsterdam (DIA) uit onderzoek onder bijna 2800 middelbare scholieren uit het hele land.

Der Vorleser van Bernhard Schlink is een goede tweede in (alleen) de bovenbouw. De Duitse taal staat er bij de kinderen wel beter op dan zeven jaar geleden (40 procent noemt hem interessant), maar ze leren hem amper goed te spreken en van Duitsland weten ze ook niet veel. Op de vraag welke Duitse persoonlijkheden ze kennen, komt meestal wel antwoord: bondskanselier Angela Merkel wordt het vaakst genoemd. Tijdens een onderzoek in 2010 was dat nog Adolf Hitler.

Het DIA wil meer aandacht voor literatuur in het moderne vreemdetalenonderwijs. "De cultuur in Duitstalige gebieden komt op deze manier dichterbij. Dat motiveert de lezers de taal te leren, en uiteindelijk misschien Duitse taal en cultuur te studeren. Dat is hard nodig, omdat maar weinig studenten voor Duits kiezen en er een aanzienlijk tekort is aan docenten Duits."

Een Duits boek? Eh..... Mein Kampf!
Een Duits boek? Eh..... Mein Kampf! (Foto: ANP)

Van Gorkom nog in kunstmatige coma

Jelle van Gorkom wordt nog altijd kunstmatig in coma gehouden in het ziekenhuis. Dinsdag liep de 27-jarige Van Gorkom zware verwondingen op door een val op de BMX-baan op nationaal sportcentrum Papendal.

Van Gorkom, die vorig jaar bij de Spelen in Rio zilver won, heeft gebroken ribben, een breuk in het gezicht, een scheurtje in de schedel en beschadigingen aan zijn lever, milt en nieren.

Het ongeluk gebeurde toen Van Gorkom op volle snelheid naar beneden reed van de startheuvel op Papendal. Hij knalde op een ketting die onderaan hing ter beveiliging. Van bovenaf kon de BMX-er niet zien dat de ketting niet was verwijderd.

'Mogelijk verenigde Koreaanse teams op Olympische Spelen'

Op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang verschijnen volgende maand mogelijk teams aan de start die bestaan uit zowel Noord- als Zuid-Koreanen. Volgens Yonhap heeft een functionaris van het ministerie van cultuur, sport en toerisme een voorstel daartoe ingediend.

Noord-Korea zal twee kunstschaatsers naar de Spelen sturen, met daarbij de kanttekening dat die nog wel goedgekeurd moeten worden door het Internationaal Olympisch Comité: de twee zijn te laat ingeschreven door de Noord-Koreanen, maar een uitzondering om ze mee te laten doen lijkt wel waarschijnlijk.

Volgens het nieuwste plan zouden er Noord-Koreaanse speelsters opgenomen moeten worden in het Zuid-Koreaanse vrouwenijshockeyteam. Dat team lijkt normaal gesproken alle wedstrijden te gaan verliezen, en het toevoegen van voor hen compleet onbekende Noord-Koreaanse speelsters - enkele weken voor de Spelen - lijkt de kansen op een verrassende overwinning zeker niet te vergroten.

Nog opvallender zou zijn dat men een tweemansbob zou willen, met één Zuid- en één Noord-Koreaan. Vooral bij de mannen heeft Zuid-Korea de laatste jaren flink aan de weg getimmerd en met name Won Yun-jong behoort inmiddels tot de absolute wereldtop, uiteraard met Zuid-Koreaanse remmers. Het valt voor de Zuid-Koreanen dan ook te hopen dat het in het plan om een extra slee gaat en dat het niet de bedoeling is om al jaren samenwerkende teams uit elkaar te halen, om zo plaats te maken voor een Noord-Koreaan.

In 1936 in Berlijn deed voor het laatst één Koreaans team mee aan de Spelen, tot Turijn 2006 liepen de landen een aantal keer samen het stadion binnen tijdens de openingsceremonie.

Muffat-Jeandet wint combinatie, wereldbeker voor Fill

Victor Muffat-Jeandet heeft de wereldbekerwedstrijd combinatie in Wengen op zijn naam geschreven. Het was voor het eerst in zijn loopbaan dat de 28-jarige Fransman een WB-wedstrijd won.

Muffat-Jeandet was 0,96 seconden sneller dan de Rus Pavel Trikhichev. Peter Fill werd op 1,15 derde, en legde beslag op de wereldbeker. Vooral de derde plek van Trikhichev was een daverende sensatie: de Rus kwam in zestig World Cup-starts nog maar vijf keer tot een plek in de top-30, met een zestiende plek dit seizoen als beste resultaat.

Na de afdaling stond Muffat-Jeandet slechts 27ste, maar hij was het snelst op de slalom. Op de in slechte staat verkerende piste wist alleen Trikhichev een slalomtijd neer te zetten die binnen een seconde van de Fransman bleef. Na de afdaling ging Vincent Kriechmayer nog aan de leiding, maar de Oostenrijker miste een poortje op de slalom.

Dell maakt juwelen uit moederborden

Een oorbel uit het moederbord van een computer. Dat kan binnenkort, als het aan computermaker Dell ligt. Het bedrijf wil het goud uit afgedankte apparaten gaan recyclen. Daarvoor maakt het onder meer een juwelencollectie, in samenwerking met actrice Nikki Reed (Twilight). De gouden ringen, oorbellen en manchetknopen zijn onthuld tijdens de techbeurs CES in Las Vegas.

Dell wil goud ook gaan hergebruiken in nieuwe moederborden. Zo krijgt de Latitude 5285-laptop binnenkort als eerste een moederbord van gerecycled goud.

In elektronica zitten veel kostbare elementen, zoals goud en zilver. Veel daarvan gaat mee naar het grofvuil als apparaten worden afgedankt. Waarschijnlijk gaat elk jaar zo voor tientallen miljoenen euro's aan edelmetaal verloren.

Dell maakt juwelen uit moederborden
Dell maakt juwelen uit moederborden (Foto: BuzzT)

Detective Pikachu komt naar het Westen

In 2016 werd het eerste deel van Detective Pikachu uitgebracht in Japan, een redelijk vreemde insteek met een pratende Pikachu met menselijke trekjes. In maart komt Detective Pikachu met nieuwe content voor het verhaal ook naar Europa.

Vooralsnog is er nog geen trailer in het Engels, dus moeten we het doen met onderstaande Japanse beelden. Ook komt er een speciale, grotere amiibo van Detective Pikachu zelf. Overigens is er ook een film van in de maak met Ryan Reynolds als stemacteur voor Detective Pikachu. Of hij ook verbonden is met de game is niet bekend.

Detective Pikachu lanceert op 23 maart voor Nintendo 3DS.

Detective Pikachu amiibo

Chirurg brandde initialen in donorlevers

Een Engelse chirurg heeft een taakstraf en een forse boete gekregen omdat hij zijn initialen brandde in de levers die hij bij patiënten inbracht.

De 53-jarige Simon Bramhall gebruikte een soort laserstraal om de brandmerken aan te brengen op de donororganen van zijn patiënten in een ziekenhuis in Birmingham. Hij bekende voor de rechtbank dat twee keer te hebben gedaan, meldt de BBC.

De man moest ontslag nemen toen in 2014 een andere chirurg 'SB' gebrand zag staan op een afgestoten donorlever. Dit gedrag komt voort uit professionele arrogantie van zulke proporties dat het crimineel gedrag wordt, zei de openbaar aanklager, die sprak van machtsmisbruik en schending van vertrouwen.

Bramhall moet een taakstraf van een jaar doen en 10.000 pond (11.000 euro) betalen.

Chirurg brandde initialen in donorlevers
Chirurg brandde initialen in donorlevers (Foto: BuzzO)

Bij deze dönerzaak krijg je korting als je je bestelling met beleefdheid plaatst

Deze Duitse dönerzaak is op het geniale idee gekomen om de mens wat meer beleefdheid bij te brengen. Hoe? Door meer geld te vragen wanneer men onbeleefd is. Het verschil kan oplopen tot twee euro. Steek die maar in je zak!

'SyRI is in strijd met EVRM'

Het Systeem Risico Indicatie of kortweg SyRI, schend de fundamentele rechten van de mens zoals vastgesteld in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Met SyRI worden op grote schaal persoonsgegevens van Nederlandse burgers samengevoegd en geanalyseerd, vervolgens worden met behulp van geheime algoritmes risicoanalyses uitgevoerd. Wanneer SyRI van mening is dat er een verhoogd risico op overtreding van één van de vele wetten is wordt de betreffende burger opgenomen in het Register Risicomeldingen, dat weer toegankelijk is voor vele overheidsinstanties. 

Iedere burger kan heimelijk worden onderworpen aan de profilering in SyRI. Hij weet niet welke gegevens zijn gebruikt, welke analyses zijn toegepast en wat hem al dan niet tot een ‘risico’ maakt. SyRI kan echter ingrijpende gevolgen hebben. Overheidsinstanties kunnen naar aanleiding van een risicomelding boetes opleggen, uitkeringen intrekken of een strafrechtelijke procedure starten. Het is voor de burger onmogelijk te achterhalen hoe een risicomelding tot stand is gekomen en om een onjuiste melding te weerleggen. In de praktijk komt dit neer op een omkering van de bewijslast.

Een groep maatschappelijke organisaties, aangevoerd door het Platform Bescherming Burgerrechten, start daarom een bodemprocedure tegen de Nederlandse staat. Volgens de coalitie betekent de toepassing van SyRI een schending van fundamentele rechten, waaronder het recht op een eerlijk proces. Ondanks fundamentele bezwaren van de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens over de rechtmatigheid van het systeem, werd de wetgeving voor SyRI als hamerstuk aangenomen door zowel de Tweede als Eerste Kamer. 

De coalitie is ook van mening dat SyRI in strijd is met het recht op privacy zoals neergelegd in artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat recht wordt door de Nederlandse Staat met voeten getreden. Het wordt niet ingezet als toets voor het handelen van de overheid, maar juist misbruikt om bevoegdheden op te rekken. De Europese Lidstaten hebben in de nieuwe Europese Privacywet (de AVG) allerlei uitzonderingen ingebouwd die systemen zoals SyRI mogelijk moeten maken. Met een beroep op de fundamentele mensenrechten hoopt de coalitie een halt toe te roepen aan dit soort praktijken.

Op 19 januari zal de procedure worden toegelicht in Theater de Nieuwe Liefde in Amsterdam. Dezelfde avond zal de publiekscampagne 'Bij Voorbaat Verdacht' van start gaan. De campagne beoogt een publieke discussie in gang te zetten over de inzet van risicoprofilering door de overheid en de impact die dit heeft op individuele rechten en vrijheden en het functioneren van de democratische rechtsstaat. Op de campagnewebsite zullen informatie en updates over de rechtszaak verschijnen. Daarnaast zal de campagne met Wob-verzoeken, juridisch en journalistiek onderzoek en interviews met deskundigen publieke voorlichting geven over risicoprofileringspraktijken in Nederland.

NBA: Raptors veel te sterk voor Cavaliers in topper

In de NBA hebben de Toronto Raptors donderdagavond de topper tegen de Cleveland Cavaliers ruimschoots gewonnen. De Cavs trokken naar Canada, maar kregen er een 133-99 nederlaag aan de broek.

De Raptors werden bij de hand genomen door Fred VanVleet, die goed was voor 22 punten. Bij de nummers twee van de Eastern Conference waren ook de Litouwer Jonas Valanciunas (15 punten, 18 rebounds) en de Oostenrijker Jakob Pöltl (12 + 12) van groot belang. LeBron James kon de Cavaliers met zijn 26 punten niet in de buurt van de zege brengen.

Uitslagen NBA donderdag
Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 133-99
Philadelphia 76ers - Boston Celtics 103-114
Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 115-121
Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 93-81

De beste plays van de avond in de NBA (Bron: YouTube)

NBA: Raptors veel te sterk voor Cavaliers in topper (Pro Shots / Action Images)
NBA: Raptors veel te sterk voor Cavaliers in topper (Pro Shots / Action Images)

Zeldzame film met Stan Laurel gevonden in Fries Film Archief

In het Fries Film Archief is onlangs een bijzonder exemplaar gevonden van de film Detained met Stan Laurel. Op de 35mm nitraatfilm uit 1924 staat namelijk een fragment met voor die tijd zeer indrukwekkende special effects die tot nu toe als verloren werd beschouwd.

Stan Laurel, die wereldberoemd zou worden als de ene helft van het duo Laurel & Hardy, is in Detained te zien als een gevangene die op de meest uiteenlopende manieren aan zijn straf probeert te ontkomen. Deze film dook op tijdens de inventarisatie van oude nitraatfilms in de collectie van het Fries Film Archief.

Het filmmateriaal lag jarenlang opgeslagen in de kelder van een oude fotografiewinkel van de familie Van Kampen in Leeuwarden. Van Kampen kocht de partij films vlak na de Tweede Wereldoorlog voor 100 gulden om ze te kunnen verhuren of te vertonen.

Detained zal vanaf morgen tot aanstaande woensdag gratis te zien zijn in Filmhuis Slieker in Leeuwarden. Meer informatie over deze voorstellingen is hier te vinden. Mocht je Leeuwarden net iets te ver vinden dan kun je Detained ook hieronder bekijken.


Let vooral op het fragment met de galg!


Het origineel en de versie in het Fries Film Archief

Ook shorttrackers beginnen goed aan EK

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap shorttrack in Dresden hebben in navolging van de vrouwen ook de Nederlandse mannen het goed gedaan.

Sjinkie Knegt, die vorig weekend bij het NK nog een liesblessure opliep, won zijn heats op de 500, 1.000 en 1.500 meter. Dankzij twee eerste plaatsen en een tweede plek plaatste Itzhak de Laat zich ook op de drie afstanden voor de volgende ronde. Daan Breeuwsma plaatste zich op de 500 en 1.000 meter ook voor de volgende ronde, maar kwam op de 1.500 meter ten val.

Vader Insiya dreigt met zaak tegen Amber Alert

De vader van het ontvoerde meisje Insiya dreigt met juridische stappen tegen Amber Alert. De landelijke alarmering voor vermiste of ontvoerde kinderen heeft brieven van Shehzhad H. gekregen waarin hij onder meer heeft geëist dat Amber Alert de foto van de inmiddels driejarige peuter weg zou halen van de website. Ook wilde hij dat het vermissingsbericht zou worden ingetrokken en de liveblog over de ontvoering werd verwijderd.

Dat zegt Nadia Rashid, de moeder van Insiya, in een filmpje dat de organisatie vrijdag heeft verspreid, een dag voor de internationale dag van Amber Alert. H, die ervan wordt verdacht dat hij opdracht heeft gegeven voor de ontvoering van zijn dochter naar India, deed eerder al aangifte tegen de moeder en misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Amber Alert heeft drie brieven ontvangen namens de vader van het meisje, maar heeft geen gehoor gegeven aan zijn eisen. "En dat zullen we ook nooit doen", zei oprichter Frank Hoen. Volgens hem is de ontvoering van Insiya de enige Amber Alert die nog niet is opgelost.

Druk

Insiya werd in september 2016 gekidnapt uit de woning van haar oma in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. De rechtbank in Den Haag besliste onlangs dat het meisje onrechtmatig in India wordt vastgehouden en onmiddellijk moet terugkeren naar Nederland. De Indiase autoriteiten werken tot nu toe echter niet mee. Naast de vader verdenkt het Openbaar Ministerie nog acht personen van betrokkenheid bij de ontvoering.

Rashid doet een oproep aan de Nederlandse overheid meer druk uit te oefenen op India. "Insiya is Nederlandse, ze is onrechtmatig meegenomen, ze verblijft daar illegaal én ze is minderjarig."

Vader Insiya dreigt met zaak tegen Amber Alert
Vader Insiya dreigt met zaak tegen Amber Alert (Foto: ANP)

Zuckerberg wil 'back tot basic' met Facebook

Mark Zuckerberg heeft goed nieuws in petto voor alle Facebookgebruikers die de vercommercialisering van het medium spuugzat zijn. Binnen niet al te lange tijd zullen (fake)nieuwsposts en andere commerciële zut véél minder te zien zien dan dat op dit ogenblik het geval is. 

In een zeer uitgebreide post (hieronder ingesloten) op zijn tijdlijn legt Zuckerberg uit dat hij wil dat de tijd die mensen op Facebook spenderen waardevoller wordt. Hij verwacht wel dat mensen minder tijd op Facebook gaan doorbrengen. Daarom zullen er minder posts van media, bedrijven en merken getoond worden, en meer van familie, vrienden en de groepen waarvan mensen lid zijn. 

Het bedrijf is vorig jaar al gestart met het aanbrengen van wijzigingen, maar het zal nog maanden duren voor het effect volledig merkbaar is. Binnenkort zullen de eerste veranderingen, die op de tijdlijn van gebruikers, al zichtbaar zijn. 

 

Tennisster Schuurs in dubbelfinale Hobart, Mertens gaat voor dubbelslag

Tennisster Demi Schuurs heeft zich op het WTA-toernooi van Hobart geplaatst voor de finale van het dubbelspel. Dat deed de 24-jarige Nederlandse samen met haar Belgische dubbelpartner Elise Mertens.

Schuurs en Mertens als derde geplaatst, waren in het begin oppermachtig tegen de Russische Veronika Kudermetova en de Wit-Russische Aryna Sabalenka. Dat duo herpakte zich echter en maakte er een spannende pot van, waarin Schuurs en Mertens in de supertiebreak zegevierde: 6-0, 5-7 [10-7].

Mertens gaat in Australië overigens voor een dubbelslag. In het enkelspel schakelde ze de Britse qualifier Heather Watson met 6-4, 1-6, 6-2 uit, waardoor Mertens in de finale staat. Daarin speelt ze tegen de 29-jarige Roemeense Mihaela Buzarnescu, die voor het eerst in haar loopbaan een WTA-finale haalde. Dat deed ze door de Oekraïnse Lesia Tsurenko opvallend simpel te verslaan: 6-2, 6-2.

Fokker-moeder weigert overnamebod Melrose

Het Britse industrieconcern GKN, het moederbedrijf van Fokker, heeft een ongevraagd overnamebod van Melrose Industries afgeslagen. Nieuwbakken topvrouw Anne Stevens zei in een toelichting dat het bod van omgerekend krap 8 miljard euro te laag is. GKN ziet verder ook meer heil in de eigen strategie waarbij het zijn activiteiten voor luchtvaart en de auto-industrie splits.

Wanneer dit definitief zal gebeuren is nog niet bekend. Maar de topvrouw benadrukte dat de leiding van GKN het bod unaniem heeft verworpen.

De resultaten van GKN in het afgelopen kwartaal waren goeddeels in lijn der verwachting. Het bedrijf handhaafde de verwachting dat het bedrijfsresultaat over heel 2017 hoger zal uitvallen dan de 678 miljoen pond die in 2016 werd geboekt.

GKN was vrijdag één van de blikvangers op de beurs in Londen. Het aandeel stond tijdens de middaghandel bijna 30 procent hoger.

Fokker-moeder weigert overnamebod Melrose
Fokker-moeder weigert overnamebod Melrose (Foto: ANP)

Realityster Barbie met spoed naar ziekenhuis

Realityster Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, is met spoed opgenomen in het ziekenhuis.

Dat bevestigt een betrouwbare bron na berichtgeving van onder meer Shownieuws. Het is onduidelijk wat er precies aan de hand is.

Update 13:34 uur:

Het is nog altijd niet bekend wat er nu precies aan de hand is. Wel is het duidelijk dat het huis van Samantha enige tijd verzegeld en met linten afgezet is geweest door de politie. Deze willen nog geen verklaring geven over wat er gebeurd is. Ex-vriend Michael is vanuit Spanje onderweg en haar nieuwe vriend Jordi Ossel laat aan het Algemeen Dagblad weten op dit moment even niet te willen reageren.

De manager van Barbie, Jake Hampel, laat aan diezelfde krant weten dat de toestand van Samantha momenteel stabiel is maar weet dat niet helemaal zeker. Hij heeft gehoord dat ze weer bij bewustzijn zou zijn.

Realityster Barbie met spoed naar ziekenhuis
Realityster Barbie met spoed naar ziekenhuis (Foto: BuzzE)

Goed begin EK voor shorttracksters

De Nederlandse shorttrackvrouwen zijn goed begonnen aan het EK in het Duitse Dresden.

In de heats van de 500, 1.000 en 1.500 meter haalden Suzanne Schulting (drie keer eerste) en Lara van Ruijven (twee keer eerste, één keer tweede) op alledrie de afstanden de volgende ronde. Yara van Kerkhof deed dat ook op de 500 en 1.500 meter, maar door een straf werd ze op de 1.000 meter uitgeschakeld.

NHL: Flames verrassen Lightning, thuisnederlaag Capitals

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL hebben de Calgary Flames donderdagavond voor een knappe verrassing gezorgd. De Canadese ploeg trok naar Florida voor een wedstrijd tegen de Tampa Bay Lightning, de koplopers in de Eastern Conference.

In de Amalie Arena zorgde Michael Ferland al binnen een halve minuut voor 0-1. Brayden Point deed vroeg in de tweede periode wel wat terug met de gelijkmaker, maar vervolgens sloegen de Flames toe: in de slotminuten van de tweede periode zorgden ze voor 1-3, in de derde periode kwamen er nog twee treffers bij op weg naar de 1-5 zege.

De Washington Capitals speelden thuis tegen de Carolina Hurricanes, die een lastige opdracht hadden. De Capitals hadden hun tien eerdere thuiswedstrijden allemaal gewonnen, maar tegen de Hurricanes kwam een einde aan die reeks. Sebastian Aho tekende in de slotfase voor de 1-3, waarmee de kansen van de Capitals verkeken waren.

In de enige andere wedstrijd van de avond wonnen de Buffalo Sabres in eigen huis met 3-1 van de Columbus Blue Jackets.

Lightning - Flames (Bron: YouTube)

NHL: Flames verrassen Lightning (Pro Shots / Action Images)
NHL: Flames verrassen Lightning (Pro Shots / Action Images)

Tiener De Minaur zet opmars voort met eerste ATP-finale

Tennisser Alex de Minaur blijft zijn indrukwekkende opmars richting de top voortzetten. De 18-jarige Australië sloeg zich in Sydney naar de finale van het ATP-toernooi aldaar, zijn eerste finale op het hoogste niveau, nadat hij een week eerder in Brisbane al voor het eerst de halve finales haalde.

In de halve eindstrijd stond De Minaur tegenover de Fransman Benoit Paire. Die won de eerste set, maar vervolgens werd de tiener wakker. In zijn geboortestad liet hij nauwelijks meer iets heel van Paire en binnen no-time was de wedstrijd omgedraaid en afgelopen: 4-6, 6-1, 6-1.

De Minaur speelt in de finale tegen een ander toptalent, de 21-jarige Rus Daniil Medvedev. Ook de qualifier verloor de eerste set, maar tegen Fabio Fognini draaide ook hij de partij om: 2-6, 6-4, 6-1.

De Minaur stijgt door zijn finaleplek in elk geval van de 167e naar de 127e plek op de wereldranglijst. Als hij de finale ook nog eens wint komt hij zelfs op de drempel van de top-100 te staan. Op plek 50 staat daar met de Canadees Denis Shapovalov overigens al een 18-jarige in.

Haase na thriller onderuit in halve finales Auckland

Tennisser Robin Haase is in de halve finales van het ATP-toernooi van Auckland uitgeschakeld. De Hagenaar strandde na een ware thriller tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut.

Haase leverde al snel zijn service in, maar sloeg halverwege de eerste set terug. Op 5-6 kreeg hij drie breakpunten - en dus setpunten - tegen, maar de Nederlander werkte ze allemaal weg en trok de spannende tiebreak naar zich toe, al zijn zevende tiebreakwinst op rij.

Ook in de tweede en derde set werd Haase als eerste gebroken en telkens pakte hij zijn opslagbeurt ook weer terug. Aan zijn tiebreakreeks kwam echter een einde, want hij verloor ze allebei van Bautista Agut. Na bijna drie uur was de wedstrijd gespeeld en kon Haase beginnen aan de voorbereiding op de Australian Open, die volgende week begint: 7-6 (7), 6-7 (3), 6-7 (5).

Update 13.00 uur
Bautista Agut zal het in de finale opnemen tegen Juan Martin del Potro. De Argentijn was in de halve eindstrijd met 6-4, 6-4 een maatje te groot voor de Spaanse veteraan David Ferrer. De veel door blessures geplaagde Del Potro komt door zijn finaleplek maandag voor het eerst in bijna vier jaar weer in de mondiale top-10 te staan.

Haase na thriller onderuit in halve finales Auckland (Pro Shots / Joep Leenen)
Haase na thriller onderuit in halve finales Auckland (Pro Shots / Joep Leenen)

Geen spoor van schepen Javazee

Het Nederlands-Indonesische onderzoek naar wie de Nederlandse oorlogsschepen De Ruyter, Java en Kortenaer in de Javazee heeft geborgen, heeft geen spoor van de daders of de schepen opgeleverd. Het onderzoek, dat vorig jaar begon, is inmiddels afgerond, bevestigen Haagse bronnen naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Nederlandse en Britse oorlogsgraven van de Slag in de Javazee in 1942 bleken in 2016 massaal te zijn geschonden. Nabestaanden reageerden ontzet. Premier Mark Rutte noemde het verdwijnen van de oorlogsschepen eerder "buitengewoon ernstig" en "diep ingrijpend". Hij kondigde aan dat Nederland en Indonesië nauw zouden gaan samenwerken om erachter te komen wat er met de verdwenen Nederlandse oorlogsschepen is gebeurd. De Japanse marine bracht tijdens de invasie toenmalig Nederlands-Indië een groot aantal schepen tot zinken. Hieronder was het vlaggenschip De Ruyter van schout-bij-nacht Karel Doorman. Hij was commandant van het geallieerde eskader dat op de Japanners was afgestuurd.

Aan Nederlandse zijde vonden 915 marinemensen een zeemansgraf.

Hr. Ms. De Ruyter (Foto: Valka)
Hr. Ms. De Ruyter (Foto: Valka)

Mol Europe schikt voor 8 ton met OM

Het containerbedrijf MOL Europe B.V. uit Poortugaal heeft een door het Openbaar Ministerie (OM) aangeboden schikking in de vorm van betaling van 832.169 euro aanvaard. Het OM verwijt MOL Europe betrokkenheid bij niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift, gepleegd in twee West-Afrikaanse landen, Ghana en Ivoorkust.

Uit onderzoek blijkt dat MOL Europe betrokken was bij het betalen van steekpenningen aan werknemers van bedrijven in Ghana (vanaf 2005) en Ivoorkust (vanaf 2010) in de periode 2005-2015. De steekpenningen zouden zijn betaald voor het verkrijgen van vrachten voor containerschepen, varend voor het moederbedrijf van MOL Europe, Mitsui O.S.K. Lindes Ltd. Na 2013 zouden die steekpenningen zijn afgedekt met valse facturen in de kostenadministratie, onder andere bij lokale agenten in Ghana en Ivoorkust.

Onderzoek
Het onderzoek door de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket is begin 2016 gestart naar aanleiding van een melding door de Belastingdienst. MOL Europe heeft meegewerkt aan dit onderzoek en heeft de gegevens uit haar interne onderzoek ter beschikking gesteld aan het OM. De containerhandel tussen West-Afrika en Europa was in augustus 2015 al beëindigd.

Uit het onderzoek  komt naar voren, dat tussen 2005 en 2015 een totaalbedrag van 168.381 euro is betaald aan werknemers van klanten in Ghana, zonder dat de werkgevers van de werknemers dat wisten. Hetzelfde geldt voor Ivoorkust, waar tussen 2010 en 2015 een totaalbedrag van 112.812 euro is betaald. De werknemers van de klanten ontvingen de betalingen in ruil voor vrachten voor schepen die vertrokken vanuit West-Afrika.

Het geld dat MOL Europe indirect heeft verdiend door de in Nederland strafbare corruptie (via dividenden) wordt geraamd op in totaal 32.169 euro. Dat wordt ontnomen, omdat misdaad niet mag lonen. Verder ziet het OM, naast de ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel, een boete van 800.000 euro als passend. Daarmee komt het totale brdrag van de schikking uit op  832.169 euro.

Bigmoon Entertainment en Koch Media kondigen Dakar 18 aan

Bigmoon Entertainment en Koch Media maken vandaag bekend dat ze een overeenkomst zijn aangegaan voor de wereldwijde distributie en co-uitgave van Dakar 18, een cross-country rallygame met een van de grootste open werelden in een racing-game. Deze game verschijnt in 2018 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dakar 18 is gebaseerd op de wereldberoemde rally van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.) in Zuid-Amerika. Deze simulatie van de grootste cross-country rally ter wereld laat spelers racen met diverse voertuigen, waaronder motoren, wagens, trucks, quads en SSV’s. Spelers kunnen online tegen elkaar racen of offline hun racevaardigheden trainen.

"We zijn trots op onze samenwerking met A.S.O en Koch Media om een werkelijk realistische DAKAR-race-ervaring naar spelers van over de hele wereld te brengen",” zegt Paulo J. Games, game director van Bigmoon Entertainment. "Als officiële ontwikkelaar van dit racespektakel, zijn we ervan overtuigd dat DAKAR 18 de beste representatie in een videogame wordt van de échte DAKAR."

Skeletonster Bos lijkt Spelen net te missen

Het heeft er alle schijn van dat skeletonster Kimberley Bos net naast een startbewijs voor de Olympische Spelen in Pyeongchang gegrepen heeft. De Nederlandse kende tijdens de World Cup in het Zwitserse St Moritz een dramatische wedstrijd en zakte in het klassement uit de benodigde top-12.

De baan in St Moritz lag er weer schitterend bij. Op de geboortegrond van de sport waarbij men head first op een sleetje naar beneden raast wordt elke winter opnieuw de enige natuurbaan in de wereld van het bobsleeën en skeleton gebouwd. Het is ook veruit de langste baan op de kalender en de wedstrijden in St Moritz zijn dan ook wel de meest prestigieuze op de kalender.

Bos begon op de elfde plek in de World Cup-stand aan de wedstrijd, met de Britse Lizzy Yarnold, de Amerikaanse Katie Uhlaender en Anna Fernstädt uit Duitsland achter haar. De eerste run beloofde al niet veel goeds, want de Nederlandse kwam er niet verder dan een zeventiende plek. Yarnold (6), Uhlaender (10) en Fernstädt (4) stonden beduidend verder naar voren.

In run twee ging het van kwaad tot erger voor Bos, want ze viel terug tot de allerlaatste plaats. Yarnold viel terug naar plek negen, Uhlaender hield de tiende stek en Fernstädt leverde één plek in, voor Yarnold en Fernstädt ruim voldoende om de Nederlandse te passeren. Bos staat daardoor uiteindelijk op de dertiende plek in het World Cup-klassement, één plek te laag.

Sprankje hoop
Afhankelijk van wat NOC*NSF besluit is er nog een klein sprankje hoop, vooral afhankelijk van twee dingen: de Russische Elena Nikitina staat in de ranglijst voor Bos, maar mag wegens betrokkenheid bij het dopingschandaal niet naar de Spelen. Als NOC*NSF haar 'virtueel' uit de ranglijst haalt staat Bos alsnog twaalfde.

Een andere mogelijkheid is dat de wedstrijd in Winterberg niet meegeteld wordt. In december waren de omstandigheden daar door de sneeuwval bijzonder oneerlijk, waardoor Bos op voorhand kansloos was en slechts als 24e eindigde.

Het zou de omgekeerde situatie zijn van skiër Marvin van Heek: hij werd in het seizoen voor de Olympische Spelen van Sochi in 2014 achtste tijdens een World Cup-afdaling, precies de door NOC*NSF gevraagde eis. De weersomstandigheden waren echter dusdanig wisselvallig - en dus oneerlijk - dat de sportkoepel simpelweg besloot Van Heek's historische prestatie niet mee te tellen, waardoor hij alsnog niet naar de Spelen mocht.

Logischerwijze zou het NOC dat met het resultaat van Bos in Winterberg ook kunnen doen. Als die resultaten geschrapt worden komt Bos op een tiende plek in de stand te staan, goed genoeg voor een startbewijs. Het is echter maar afwachten of de sportkoepel die benadering zal gebruiken, zo niet dan lijkt het erop dat de nummer drie van de World Cup op de olympische baan vorig seizoen niet naar Pyeongchang mag.

Releasedatum Fe bekendgemaakt

Electronic Arts heeft vandaag aangekondigd dat de Fe wereldwijd gelanceerd wordt op 16 februari, voor Xbox One, PlayStation 4, Origin voor pc en Nintendo Switch.

Fe is een fantasievolle platform-game in een open wereld, waarin spelers een avontuur zonder gesproken tekst beleven en door beelden en geluiden de geheimen van het bos ontdekken. In het spel moeten spelers door de natuurlijke omgeving heen geraken, terwijl ze geheimen ontdekken, missies voltooien en de wezens van het woud ontdekken. Spelers klimmen, zweven en graven om de open wereld te ontdekken, op zoek naar planten en dieren die ze moeten redden van de 'Silent Ones', de kwaadaardige machines die het woud bedreigen.

Meer informatie is er in onze preview te lezen.

Laatste chemo Julia Louis-Dreyfus

Goed nieuws voor Julia Louis-Dreyfus. De actrice heeft haar laatste chemotherapie gehad en dat was voor haar twee zonen Charlie (20) en Henry (25) reden om hun moeder een hart onder de riem te steken. De jongens maakten een filmpje op Michael Jackson's nummer Beat It, verwijzend naar de strijd die hun moeder de afgelopen maanden heeft geleverd.

De Seinfeld-actrice plaatste het filmpje op haar Instagram en schreef erbij: "Dit maakten mijn jongens voor me, op de dag van mijn laatste chemo. Best wel lief toch? Zijn ze niet geweldig!"

Op de social media accounts van zowel Charlie als Henry zijn foto's van Julia te zien, waarbij de jongens ontroerende teksten schreven. "Ik ben iedereen superdankbaar voor alle steun en lieve woorden!" schreef Henry. Charlie zei: "De support voor mijn moeder is overweldigend. Niets dan liefde voor iedereen die haar steunt! Mijn moeder is echt te gek!"

Julia is erg open geweest over haar strijd tegen borstkanker en deelde haar ervaringen regelmatig via haar socials. "Een op de acht vrouwen krijgt borstkanker. Vandaag ben ik die vrouw. Het goede nieuws is, is dat ik een geweldige groep vrienden en familie om me heen heb, die me hier doorheen gaat slepen."

Laatste chemo Julia Louis-Dreyfus
Laatste chemo Julia Louis-Dreyfus (Foto: BuzzE)

Kerber en Barty naar eindstrijd Sydney

De finale van het WTA-toernooi in Sydney gaat tussen Angelique Kerber en Ashleigh Barty. Kerber versloeg Camila Giorgi met 6-2 en 6-3. In de andere halve finale won de Australische Barty won met 3-6,6-4 en 6-2 van landgenote Daria Gavrilova.

2018 is tot nu toe een prima jaar voor Kerber Ze won met Alexander Zverev de Hopman Cup en versloeg in Sydney al Venus Williams en Dominika Cibulková.

Kerber won met duidelijke cijfers van Giorgi, maar makkelijk was het niet. De Duitse maakte  echter duidelijk minder fouten.

Thaise straatkok wil Michelinster kwijt

Een Michelinster. Veel koks zouden er een moord voor doen om er één (of meer) te ontvangen. Maar niet iedereen is er blij mee als ze die hebben ontvangen. De 72 jarige straatkok Supinya Jansuta is zo iemand. 

Grapte ze afgelopen december nog dat de felbegeerde onderscheiding wel lang op zich liet wachten, nu wil ze die zo snel mogelijk weer kwijt. De Michelinster zorgt voor enorme rijen voor haar straattentje, 2 uur wachten voor een maaltje is geen uitzondering. Verder komen er veel mensen alleen kijken en foto's nemen. Ook de belastingdienst heeft nu extra aandacht voor Jansuta. 

Haar straattentje is bekend geworden door haar gerechten met verse vis en schaaldieren. De door haar gemaakte kreeftomelet, die volgens recensenten  geweldig zou zijn, is een groot succes. 

Buurtbewoners vermijden haar straattentje echter. Met prijzen tussen de 20 en 35 dollar per gerecht is zij vele malen duurder dan omringende straattentjes. 

Volgens Michelin kan de ster niet zomaar teruggegeven worden. 

Jansuta met skibril tegen opspattende olie
Jansuta met skibril tegen opspattende olie

Honderden Japanners 15 uur vast in trein

Honderden mensen moesten door zware sneeuwval in Japan noodgedwongen de nacht doorbrengen in een overvolle trein. De onfortuinlijke passagiers zaten meer dan vijftien uur vast, berichtte de Japanse omroep NHK.

De passagiers hebben geen prettige nacht achter de rug. Veel mensen moesten staan vanwege de drukte. Eén man klaagde over uitdroging en zou zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Ook haalden de autoriteiten twee vrouwen uit de wagons die onwel waren geworden.

De trein kwam donderdag aan het begin van de avond vast te zitten bij de stad Sanjo in de prefectuur Niigata. De wagons hadden kunnen ontsporen als toch verder was gereden, zei het spoorbedrijf. Op sommige plaatsen was tot tien keer de gebruikelijke hoeveelheid sneeuw gevallen.

Personeelsleden moesten sneeuw weghalen aan de onderkant van de treinstellen. Daarop kon de trein vrijdagochtend zijn reis vervolgen. Zo'n 430 mensen konden daarop de trein verlaten. Eerder waren andere gestrande passagiers al opgehaald door familieleden.

Honderden Japanners 15 uur vast in trein
Honderden Japanners 15 uur vast in trein (Foto: ANP)

Volgende Duitse medaillekandidaat meldt zich af voor Spelen

De Duitse ploeg voor de Olympische Spelen van volgende maand heeft een volgende klap te verwerken gekregen. Ook freestyleskiester Lisa Zimmermann heeft zich af moeten melden voor de Winterspelen, waar ze op de big air en slopestyle serieuze medaillekansen had.

Al op haar 18e werd Zimmermann in 2015 wereldkampioene op de slopestyle, vorig jaar pakte ze in Aspen op de big air goud op de X-Games. Dat deed de Duitse overigens voor de pas 15-jarige sensatie Kelly Sildaru uit Estland - in 2016 en 2017 al goed voor goud op de X-Games - die zelf door een in de zomer opgelopen blessure ook de Spelen moet missen.

Na de X-Games, in februari, scheurde Zimmermann een kruisband af. Tegen het advies van de Duitse skifederatie DSV besloot ze geen operatie te ondergaan, maar inmiddels is ze nog altijd niet hersteld. Daardoor start ze deze en komende week niet bij de World Cups in de VS, de laatste kansen om zich voor de Olympische Spelen te plaatsen.

Het is de zoveelste klap voor de Duitsers. Eerder zagen ze al afmeldingen van skiërs Felix Neureuther, een serieuze medaillekandidaat op de slalom en reuzenslalom, en Stefan Luitz, die op de reuzenslalom een gevaarlijke outsider was. Ook schansspringer Severin Freund, mits fit een van de favorieten voor goud, moest wegens een zware blessure al forfait geven.

Voor de liefhebber: afgelopen zomer kwam Zimmermann nog in het nieuws door een niet verkeerde foto van zichzelf te posten, naakt balancerend boven een zwembad. 

Chris Brown moet aap inleveren

Chris Brown had geen vergunning voor het aapje dat hij cadeau deed aan zijn dochtertje. De rapper heeft het beestje genaamd Fiji inmiddels de deur uit moeten doen, aldus TMZ.

Brown haalde zich eerder de woede van een aantal fans op de hals door zijn driejarige dochtertje Royalty een baby-kapucijnaapje te geven. In een filmpje op zijn Instagram-account is het dier te zien met een luier aan en gewikkeld in een dekentje. De fans noemden het gevaarlijk voor het meisje en vonden dat het beestje in het wild thuishoorde. Bij het Californische overheid kwamen dan ook enkele meldingen binnen, waarop een onderzoek werd geopend.

Blijkbaar heeft Chris nooit een vergunning gekregen voor het exotische huisdiertje, dus kregen autoriteiten een huiszoekingsbevel. Voordat de politie zijn huis echter binnenviel kwam Brown het aapje al vrijwillig inleveren. Hij kan wel vervolgd worden voor het bezitten van een aap zonder vergunning, waar maximaal zes maanden gevangenisstraf op staat.

Chris Brown moet aap inleveren
Chris Brown moet aap inleveren (Foto: BuzzE)

Vliegbasis proefkonijn voor nieuw gladheidbestrijdingsysteem

Vliegbasis Eindhoven is aangewezen om een nieuwe sensor te testen. Deze sensor (MARWIS) is bedoeld om de wegdekconditie van de start- en landingsbaan te meten. Als deze test een succes blijkt, overweegt de luchtmacht het systeem voor alle militaire vliegbases in te zetten. De sensor is op een auto geplaatst en verzamelt realtime data als het voertuig over het landingsterrein rijdt. MARWIS doet 100 metingen per seconde en let onder meer op de frictie, grip, wegdektemperatuur, het ijspercentage en de waterlaagdikte op het wegdek.

"Het systeem houdt het landingsterrein zomer en winter in de gaten. Het bepaalt onder meer de start- en landingsbaan en kijkt naar de conditie van de taxibanen en platforms. We hebben vandaag een eerste run gedaan en de verzamelde gegevens zagen er goed uit", aldus luchtverkeersleider eerste luitenant Job Kemperman. "Naar verwachting gebruiken we het systeem over 2 weken echt dagelijks. Tijdens de proef gebruiken we uiteraard ook nog de huidige methodiek."

De luchtmacht gebruikt de gegevens uit het MARWIS-systeem voor het automatisch genereren van zogenoemde Runway Condition Codes (RCC). Die worden onder meer gebruikt bij het opstellen van de noodzakelijke rapporten die elke cockpitbemanning krijgt voor vertrek of landing. Vliegbasis Eindhoven faciliteert ook civiele medegebruiker Eindhoven Airport. "Aan de hand van de rapporten bepaalt een vlieger of zijn toestel verantwoord kan opstijgen of dalen", verduidelijkt Kemperman.

De door MARVIS verzamelde data is ook te gebruiken voor het aansturen van het winteronderhoud. Dit maakt het mogelijk strooimiddelen doelmatiger in te zetten en te doseren. In Duitsland gebruikt ook de luchthaven van Saarbrücken het systeem. Daar werd, door deze efficiëntieslag, de aanschaf in korte tijd terug verdiend.

MARVIS (Foto: Ministerie van Defensie)
MARWIS (Foto: Ministerie van Defensie)

'Achterdeur in bedrijfslaptops staat open'

Een nieuw veiligheidslek bij Intel. Kwaadwillenden kunnen toegang krijgen tot miljoenen bedrijfslaptops die Intel AMT gebruiken. De achterdeur staat open en mensen hebben maar 30 seconden nodig om binnen te komen, aldus de Finse cyberbeveiliger F-Secure, die het gat ontdekte. IT-afdelingen gebruiken AMT om zakelijke laptops te beheren.

Om binnen te kunnen komen, moet iemand wel eerst toegang hebben tot de laptop zelf. Dat kan als de gebruiker het apparaat ergens laat liggen of even wordt afgeleid. De aanvaller kan de laptop opnieuw opstarten en dan de instellingen veranderen. Het is zo mogelijk om wachtwoorden te wijzigen en te regelen dat anderen op afstand toegang krijgen tot de laptop. Via de laptop kunnen ze zelfs doordringen in bedrijfsnetwerken en bedrijfsgegevens, aldus F-Secure.

Het is niet bekend of de kwetsbaarheid is misbruikt.

'Achterdeur in bedrijfslaptops staat open'
'Achterdeur in bedrijfslaptops staat open' (Foto: BuzzT)

NS en STC gaan samenwerking aan

De NS en het STC (Scheepvaart- en Transportcollege in Rotterdam) hebben de handen ineengeslagen en een samenwerkingsovereenkomst getekend. NS: "Samen willen we vanaf komend schooljaar een nieuwe machinistenopleiding aanbieden, waarbij leren en werken hand in hand gaan."

Het gaat om een zogenoemde tweejarige gecombineerde leerweg (beroepsopleidende leerweg en beroepsbegeleidende leerweg). Wie in september aan de opleiding begint, wordt in een jaar klaargestoomd voor het officiële VVRV vakexamen voor machinist. Na het succesvol afronden van dit examen zijn de studenten volledig bevoegd machinist.

In het tweede leerjaar komen de nieuwe machinisten al in dienst bij NS. Dan is het moment om echt vlieguren te maken op het spoor volgens de NS. Zij doen dit op het traject Alphen aan den Rijn - Gouda bij R-Net. Daarnaast is er nog één dag school per week waarbij de student zich voorbereidt op het mbo-schoolexamen voor de algemene vakken. Na het behalen van het mbo-diploma kunnen deze NS-collega’s ook elders in het land aan de slag.

NS werkt voor machinistenopleidingen al samen met het ROC Amsterdam en het ROC Twente. Het verschil met deze toekomstige samenwerkingsvorm met het STC is dat bij de ROC-opleidingen de machinisten niet al na een jaar in dienst komen bij NS.

NS en STC gaan samenwerking aan (Foto: Nederlandse Spoorwegen)
NS en STC gaan samenwerking aan (Foto: Nederlandse Spoorwegen)

Man aangehouden na vondst dode vrouw

De politie heeft donderdmiddag een 40-jarige man uit Den Haag aangehouden vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van een vrouw. Na een melding trof de politie in een woning aan de Neptunusstraat  in Scheveningen het ontzielde lichaam aan. De politie gaat uit van een misdrijf. 

De politie heeft een forensisch onderzoek laten uitvoeren en buurtonderzoek gedaan. Op het lichaam van de vrouw zal een sectie worden uitgevoerd om de doodsoorzaak vast te stellen. 

Volgens omroep West zou het lichaam van de vrouw in stukken zijn gehakt. De omroep zegt hiervan ook beelden in het bezit te hebben, maar dat er besloten is om de beelden niet te tonen. Een woordvoerder van de politie wilde in het belang van het onderzoek niet bevestigen of het lichaam inderdaad in stukken gehakt is. 

Drankrijder duikelt van dijk en verstopt zich

Een 55-jarige man uit de Noordbeemster probeerde zich donderdagavond te verstoppen voor de politie nadat hij met zijn auto van de Westdijk was gereden. Een getuige had de politie gebeld om het voorval te melden. 

Toen de bestuurder de sirenes hoorde ging hij er vandoor. Na een korte zoektocht vonden de agenten hem achter een boom. Op het bureau blies de man 540 ug/l, ruim twee keer zoveel als toegestaan is. 

Tweede dagzege Villagra in Dakar

Federico Villagra heeft bij de vrachtwagens in de Dakar Rally zijn tweede etappezege van dit jaar geboekt. De Argentijn van Team De Rooy was in de snelle etappe tussen Arequipa en La Paz bijna drie minuten sneller dan Martin Kolomy en Ton van Genugten.

Met het oog op het klassement deed Villagra goede zaken, want hij pakte ruim vijf minuten terug op leider Eduard Nikolaev. De verrassende Janus van Kasteren deed het opnieuw goed met een negende tijd op vijftien minuten achterstand. Maurik van den Heuvel sloot de top tien af.

Verrassend was de start van de uitgevallen Martin van den Brink. De kopman van het Renault-team viel eerder deze rally uit met technische problemen, maar kreeg voor etappe zes wel een starttijd toegewezen. De Nederlander startte en finishte de etappe wel, maar de organisatie kwam achter haar fout en schrapte hem uit de tijdenlijst. Voor Marc Leeuw zit de Dakar er ook op, omdat hij in etappe zes niet meer van start ging.

In het klassement heeft Villagra zijn achterstand op Nikolaev teruggebracht tot 52 minuten. Nummer drie is Siarhei Viazovich, maar de Bulgaar geeft al bijna 2,5 uur toe. Beste Nederlander is Van Genugten met 4,5 uur achterstand op plek acht. Van den Heuvel sluit de top tien af met 5.5 uur achterstand.

Vegan Streaker gewond tijdens stierengevecht

Dierenactivist Peter Janssen, bekend als de Vegan Streaker, is gewond geraakt tijdens het verstoren van een stierengevecht in Colombia. Op het moment dat een stierenvechter de stier ten val bracht, rende Janssen met een mede-streaker halfnaakt de arena in. De stierenvechters zetten een achtervolging in op het tweetal, waarbij Janssen viel. Daarbij brak hij zijn hand en liep hij hoofdletsel op. Janssen ligt in een ziekenhuis in Colombia, meldt zijn organisatie Vegan Strike Group op Facebook.

Begin 2017 vond er voor het eerst in vijf jaar weer een stierengevecht in Colombia plaats. Stierengevechten waren in het Zuid-Amerikaanse land een tijd verboden, maar het constitutionele hof draaide dat verbod weer terug. Dierenactivisten van de Vegan Strike Group eisen een wereldwijd verbod op stierengevechten.

Vegan Streaker gewond tijdens stierengevecht
Archieffoto Vegan Streaker  (Foto: ANP)

Kogels blijken jeu-de-boules ballen te zijn

Agenten hebben afgelopen nacht rond 2.00 uur een man (32) en vrouw (30) uit Maastricht aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van vernieling. De meldkamer van de politie kreeg rond 0.41 uur de melding van een mogelijk schietincident aan de Florijnruwe. Er werd direct opgeschaald en verschillende eenheden gingen naar het mogelijk beschoten huis toe.

Omdat het vermoeden bestond dat het een conflict in de relationele sfeer zou zijn kwam er al snel een verdachte in beeld. Deze man werd samen met een plaatsgenote rond 2.00 uur elders in Maastricht aangehouden. Onderzoek wijst uit dat er vermoedelijk niet op het huis is geschoten. Wel zouden er metalen jeu-de-boules ballen tegen een raam zijn gegooid. Het aangehouden tweetal is vastgezet, de politie doet verder onderzoek naar de zaak.

Sainz pakt tijd terug in Dakar, Ten Brinke zevende

Carlos Sainz heeft in de zesde etappe van de Dakar Rally tijd teruggepakt op klassementsleider Stephane Peterhansel. Beide Peugeot-rijders waren tussen Arequipa en La Paz de snelste van het veld, al zat er tussen het duo wel vier minuten.

De coureurs verruilden het zand van Peru voor de snelle meer WRC-achtige paden waar de voormalig rallycoureurs in het voordeel zijn. In het uit twee delen bestaande parcours was Sainz vier minuten sneller dan Peterhansel en vijf sneller dan Nasser Al-Attiyah. Beste Nederlander was Bernhard ten Brinke die zevende werd op ruim negen minuten achterstand. Ook Peter van Merksteijn en Erik Wevers eindigden in de top twintig.

In het klassement heeft Peterhansel 27 minuten voorsprong op Sainz. Derde is Ten Brinke met 1 uur en 20 minuten achterstand. De Nederlander heeft zijn Toyota-teamgenoten Al-Attiyah en Giniel de Villiers echter op zijn hielen zitten. Van Merksteijn staat op bijna vier uur achterstand op een knappe elfde plaats.

Foodwatch: 'Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo'

Zes grote voedingsmultinationals proberen in Europa een nieuw logo te introduceren op hun verpakkingen om consumenten te informeren over de voedingswaarde van hun producten. De criteria die zij daarbij hebben bedacht, zijn echter zo slap dat ongezonde producten ineens gezond lijken. Zo kan zelfs Nutella, met 56% suiker en 31% vet, ineens gezond ogen. Waar Nutella in de originele versie van het verkeerslichtsysteem nog drie rode lichten krijgt vanwege het hoge gehalte aan vet, verzadigd vet en suiker, verdwijnen deze rode waarschuwingen geheel bij de slappe criteria van de voedingsgiganten.

foodwatch waarschuwt voor het nieuwe systeem: “Het lijkt vooral bedoeld om groen licht te geven aan een nog hogere consumptie van junkfood. Als zelfs Nutella met 56% suiker en 31% vet, niet één rood licht zou krijgen, moet dit systeem van Coca-Cola, Mars, Mondelez, Nestlé, PepsiCo en Unilever zo snel mogelijk van tafel.” Overigens behoort Ferrero – de producent van Nutella - niet tot de groep van zes initiatiefnemers van dit nieuwe verkeerslichtsysteem.

Portie
Het verschil in de kleur wordt grootdeels veroorzaakt doordat het industrievoorstel rekent met het gehalte suiker, vet en zout per portie en minder per 100 gram zoals gebruikelijk in het verkeerslichtsysteem. Omdat de portiegrootte vaak klein is, verdwijnen veel rode alarmkleuren van de verpakking. Zelfs Nutella krijgt daarom met een vetgehalte van 31% en een suikergehalte van 56% toch geen één rood licht omdat een portiegrootte slechts op 15 gram is vastgesteld. Snoepjes van 5 tot 10 gram krijgen dan zelfs nog geen rode waarschuwing voor suiker als ze voor 100% uit suiker bestaan. Het verkeerslichtsysteem zoals in Engeland is ontwikkeld, stelt zowel maximale gehalten per portie als per 100 gram.

Foodwatch: “De schappen liggen vol met verleidelijk junkfood met een veel te hoog gehalte vet, zout en suiker. Mede hierdoor komen er wekelijks in Nederland meer dan duizend mensen met suikerziekte type 2 bij. De voedingsindustrie doet alsof ze deel van de oplossing is en de politiek trapt erin met financiering van zelfreguleringsprojecten en een terugtrekkende overheid. Ze zijn echter niet de oplossing maar juist de veroorzaker van het probleem.”

Verkeerslichtsysteem
foodwatch pleit, samen met gezondheidsorganisaties, al jaren voorr een verkeerslichtsysteem. Met het 'verkeerslichtsysteem' zie je als consument direct of een product veel suiker, zout, vet of verzadigd vet bevat. Dit systeem werkt zo simpel dat het zelfs voor kinderen te begrijpen is: op de verpakking staan deze voedingsstoffen in een rood, oranje of groen vlak. Rood betekent dat de hoeveelheid 'hoog' is, oranje 'gemiddeld' en groen 'laag'.

Hoewel het verkeerslichtsysteem dus een goede methodiek is om een gezondere keuze te bevorderen, zorgen de sterk afgezwakte criteria in het industrievoorstel ervoor dat zelf heel ongezonde producten vrijwel nooit een rood waarschuwingsteken krijgen. Het industrievoorstel gaat uit van de hoeveelheid voedingsstoffen per (onrealistisch klein) portie. Daarmee geeft het verkeerslichtsysteem juist een geheel verkeerde gezonde indruk aan ongezonde producten.

Referentieinname
Voedselproducenten hielden de introductie van het verkeerslichtsysteem op Europees niveau jaren tegen. De voedingsindustrie stak veel geld in lobbyactiviteiten om in 2010 te voorkomen dat het Europarlement voor dit eerlijke en heldere systeem zou kiezen. En ze kwam met een ander, veel complexer systeem op de proppen (de referentie-inname) dat het voor consumenten nog steeds moeilijk maakt om te zien of een product veel zout, suiker of (verzadigd) vet bevat.

Bovendien staat het producenten vrij om de referentie-inname te gebruiken of niet: de informatie staat dus niet op alle verpakkingen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk staan de rode, oranje en groene vlakjes op veel voedselproducten; daar is het verkeerslichtsysteem vrijwillig ingevoerd, met afgezwakte criteria.

Foodwatch: 'Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo' (Foto: Foodwatch)
Foodwatch: 'Voedingsindustrie misleidt met nieuw logo' (Foto: Foodwatch)

Machinist rijdt expres te langzaam om ontslagen te worden

Treinreizigers in België moeten even opletten of ze wel een goede machinist hebben: Cedric Grumiaux wil je namelijk even niet als de bestuurder van je trein zien. De beste man werkt bij staatsbedrijf NMBS, maar heeft bij een privéonderneming een veel beter aanbod gekregen: twee keer zoveel salaris, een lease-auto, noem het maar op.

Eén klein probleem: de NMBS wil hem pas laten gaan als hij nog één jaar door blijft werken. Daar moet verandering in komen, vindt Cedric, en hij heeft dan ook een plan bedacht: Opération Escargot, Operatie Slak. De naam suggereert al dat dat geen goed teken is voor het op tijd komen van de treinen en dat blijkt: dinsdag tufte de trein met Cedric aan het stuur een klein kwartier te laat Doornik binnen, in Luik lag hij al 37 minuten achter.

Veel machinisten willen weg bij het staatsbedrijf en voor Cedric lijkt het ook te gebeuren. Hij zit namelijk in de 'problemen', want hij moet op kritisch gesprek komen. In theorie zou hij op staande voet ontslagen kunnen worden: "U snapt dat ik dat niet zo erg zou vinden", besluit Cedric.

Assassin's Creed Rogue krijgt remaster op PS4 en Xbox One

Eind 2014 kwam Assassin's Creed Rogue uit voor PlayStation 3 en Xbox 360, als tegenhanger van het deel dat werd uitgebracht voor de nieuwe generatie, Assassin's Creed Unity. Rogue wordt nu voorzien van een remaster voor de huidige generatie, die een 4K-resolutie ondersteunt voor Xbox One X en PS4 Pro.

Assassin's Creed Rogue is een beetje een ondergeschoven kindje uit de AC-franchise. Toen het uitkwam was alle aandacht gericht op Unity omdat die uitkwam voor de nieuwe generatie consoles. Toch is er weinig mis met de game, zoals ik in mijn PS3-review destijds al beschreef. Rogue heeft erg veel weg van het geliefde Black Flag, met ook een uitgebreide rol voor zeeoorlog en een vlootcampagne.

Het is nog niet helemaal duidelijk of PS4 en Xbox One met deze remaster dichter tegen de pc-versie aanschuren, of dat deze versie ook nieuwe visuele content bevat waar de pc-versie nog niet van is voorzien. De remaster komt uit op 20 maart.

Havenmedewerker aangehouden in smokkelzaak

De politie heeft afgelopen dinsdag drie mannen aangehouden, onder wie een 37-jarige medewerker van een containerbedrijf in de Rotterdamse haven. Deze medewerker komt uit Schiedam en is vermoedelijk de cocaïnehandel meerdere keren behulpzaam geweest bij het uit containers halen van partijen drugs of pogingen om dat te doen.

Hij zou degenen die de cocaïne uit containers zouden halen, hebben toegelaten tot het afgesloten haventerrein, naar de containers hebben gebracht en ook weer hebben opgehaald en naar buiten gebracht. De andere verdachte is een 35-jarige man uit Rotterdam (Pernis), die wordt verdacht van de organisatie van het leeghalen van drugscontainers. De derde man, een 41-jarige Rotterdammer, is donderdag op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

Een van de drugstransporten waarvan de havenmedewerker wordt verdacht gaat om een hoeveelheid van 138 kilo cocaïne, die in mei 2017 over zee vanuit Peru naar Nederland moest worden gesmokkeld. De 35 jarige medeverdachte wordt in verband gebracht met datzelfde drugstransport en daarnaast ook van een drugstransport van bijna 40 kilo cocaïne uit Ecuador.

Corruptie
Omdat de havenmedewerker zich fors liet betalen voor zijn criminele diensten wordt hij ook verdacht van corruptie. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Bij de doorzoekingen van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op tientallen mobiele telefoons, sim-kaarten, administratie, ongeveer 100.000 euro aan contant geld en een afgesloten kluis.

Onder de telefoons bevinden zich zogenoemde pgp-telefoons, waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd. Daarmee willen criminelen doorgaans voorkomen dat politie en justitie berichten kunnen onderscheppen.

Beide verdachten worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Havenmedewerker aangehouden in smokkelzaak (Foto: Openbaar Ministerie)
Havenmedewerker aangehouden in smokkelzaak (Foto: Openbaar Ministerie)

RIVM waarschuwt voor smog in randstad

Mensen met longaandoeningen zoals astma en COPD doen er verstandig aan om vandaag het zuiden van Nederland en de randstad te mijden. Het RIVM verwacht namelijk dat de luchtkwaliteit in deze gebieden 'onvoldoende' en lokaal mogelijk 'slecht' is. Dit wordt veroorzaakt door smog door fijnstof. 

De hogere concentratie fijnstof kan er voor zorgen dat klachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid toenemen. Ook astma en de de klachten die bij COPD horen kunnen vergergeren. In het weekend zal de concentratie fijnstof weer afnemen, maar volgens het RIVM kan de luchtkwaliteit lokaal dan no steeds onvoldoende zijn. 

Op luchtmeetnet.nl zijn de actuele en verwachte smog concntraties te vinden. 

Astrale projectie en occult misbruik AIVD en anderen!!!

In onze submit vonden wij de volgende onthulling, die van dermate aard is dat wij vinden dat we deze enorme beerput moeten open trekken. Hieronder integraal de submit en een samenvatting van de bijbehorende tweets. 

"Misdaden tegen de mensheid mail naar alle politieke partijen die dit overigens wel weten hoor! Wordt tijd om in te grijpen anders zal de burger denken dat de overheid haar taken niet naar behoren uitvoert en er hiervoor ministeriële verantwoordelijkheid moet worden genomen!
De documenten behorende bij deze mail vind u via de volgende link!: 
https://twitter.com/shaffy1807/status/950608695297302529"

De hierboven genoemde mail is een klacht van Shafier H. tegenover een grote hoeveelheid individuen, waaronder 'Danny', 'vrienden van Danny', 'de wijkagent met de blauwe ogen', 'Bonnie (wijkagent) en nog een agent die samen Bonnie en ook een keer met Rutten is langsgekomen met felblauwe ogen' en 'mensen die ik vergeten ben te noemen'.

De mail luidt als volgt:

"Het schijnt dat ze de hygiëne regeltjes niet hebben gevolgd 17 mnd. lang! Dus zijn er mensenrechten geschonden en moeten ze aangeklaagd worden voor misdaden tegen de mensheid! De niet-bezeten mensen hadden de bezeten mensen en/of gehypnotiseerde mensen zichzelf kunnen laten reinigen uit hygiënische overwegingen! Waarom ze dat niet hebben gedaan kunnen ze tegen de rechter zeggen! Ik wil ook dat Medisch Centrum Alkmaar mede wordt aangeklaagd en Pieter van Foreest alsmede Philips Lighting BV en Gemeente Zoetermeer en Den Haag, het OM, Ernst & Young, Vidomes Woondiensten, Politie, Gemeente Rotterdam en de AIVD o.a. worden aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid!

Excuses omdat 1 politieklacht grof taalgebruik bevat omdat de Politie de situatie van bezetenheid niet heeft beëindigd na het indienen van Politieklachten! Hierbij ingesloten een deel van de Politieklachten, Ombudsmanklachten en wat documenten die het verhaal beter uitleggen!".

Hieronder nog wat citaten uit de overige documenten die op Twitter zijn terug te vinden, die een duidelijk licht schijnen op deze grove misdaden.

"Ze hebben (een) entiteit(en) die door mijn ogen kunnen kijken van een afstand! Alleen door mijn ogen en niet door iemand anders ogen! Dat is dus astrale projectie wat zij dus aan het doen zijn! Iemand die telepathie kan heeft dit opgestart in 2014 en telepathie achtergelaten in een elementaal en toen is iemand gekomen die astraal kan projecteren en dat achtergelaten in een elementaal!"

Je kunt de hele bizarre reeks gebeurtenissen nog eens nalezen op Twitter.

Occulte verkrachtingen door satanisten

Er is ook nog eens sprake van occulte verkrachtingen door satanisten

FOK! Wat een weer: mist en motregen

Goedemorgen,

De dag begint met nevel en plaatselijk mist, die geleidelijk oplost. In het noorden en oosten valt af en toe wat lichte (mot)regen, die zich eerst nog zuidwestwaarts verplaatst. In de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt tussen 4°C in het uiterste noordoosten en 7°C in het zuiden. Er staat een meest zwakke wind die geleidelijk van noord tot noordoost naar noordoost tot oost draait.

Komende nacht is het bewolkt met plaatselijk ook nevel of mist. De minimumtemperatuur ligt rond 3°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen oost en zuidoost.

Zaterdag overdag hebben we eerst te maken met bewolking, maar van het zuidoosten uit komt er geleidelijk meer ruimte voor de zon. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur varieert van 4°C in het noordoosten tot plaatselijk 8°C in het zuidoosten. De oost- tot zuidoostenwind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mist  (Archieffoto: Iteejer)
Mist (Archieffoto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Trump wil geen mensen uit 'shithole countries' als Haïti en Afrika

"Why are we having all these people from s***hole countries come here?" Dat vroeg Donald Trump, de vleesgeworden karikatuur van een Idiocracy-personage, zich hardop af tijdens een ontmoeting met senatoren over het immigratiebeleid in het Oval Office. Twee ingewijden klapten tegenover the Washington Post uit de school.

De uitspraak werd gedaan in reactie op door de aanwezige senatoren geuitte ideeën voor hulp aan immigranten uit die landen als deel van een immigratieovereenkomst met die landen. Hierop raakte Trump gefrustreerd. Naast zijn afkeer van de 'shithole countries' liet Trump ook weten dat hij liever meer mensen uit bijvoorbeeld Noorwegen zou zien. 

Een woordvoerder van het Witte Huis laat weten: "Bepaalde politici in Washington kiezen ervoor om voor het buitenland te vechten, maar president Trump zal altijd voor het Amerikaanse volk vechten".

Trump zou eerder al gezegd hebben dat 'alle personen die vanuit Haïti naar de VS komen AIDS hebben'.

'Waarom mensen uit achterlijke landen naar VS?'
'Waarom mensen uit achterlijke landen naar VS?' (Foto: ANP)

Flinke daling wanbetalers in de zorg

Het aantal wanbetalers in de Nederlandse zorg is de afgelopen jaren fors gedaald, van een piek van 325.000 in 2014 naar minder dan 250.000. Sinds de invoering van de wanbetalersregeling lag dat aantal niet zo laag. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is de daling te danken aan een wet uit 2016, die het voor zorgverzekeraars makkelijker maakt met wanbetalers een betalingsregeling te treffen.

De wanbetalersregeling werd in 2009 ingevoerd. Mensen die langer dan zes maanden hun zorgpremie niet hebben betaald, worden sindsdien geregistreerd bij het CAK. Die instantie houdt de premie vanaf dat moment in op het inkomen, maar het gaat hierbij om een hoger maandelijks bedrag dan bij de zorgverzekeraar.

In de oude situatie moesten wanbetalers hun gehele schuld aflossen onder het toeziend oog van het CAK, en dus tegen extra kosten. Sinds 2016 kunnen mensen makkelijker een betalingsregeling treffen. Daarnaast betalen ze vanaf dat moment weer aan hun zorgverzekeraar en zijn ze dus minder geld kwijt.

Flinke daling wanbetalers in de zorg
Flinke daling wanbetalers in de zorg (Foto: ANP)

'Trump laat deal Iran vooralsnog intact'

De Amerikaanse president Donald Trump laat het internationale akkoord over beteugeling van het Iraanse kernprogramma vooralsnog intact. Dat besluit zal hij vrijdag naar verwachting bekendmaken. Op die manier wil Trump zichzelf en Congres meer tijd verschaffen om een juridische basis te leggen voor nieuwe sancties tegen Iran.

Het besluit om de verlichting van sancties met nog 120 dagen te verlengen is in overleg genomen met zijn veiligheidsadviseur Herbert McMaster, minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, en zijn defensieminister, Jim Mattis. Volgens bronnen met kennis van zaken zal Tillerson zijn Franse en Duitse collega's op de hoogte stellen van het besluit.

Het Iran-akkoord, waarin Teheran zegt het atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van sancties, werd in 2015 gesloten na jarenlange onderhandelingen. Trump heeft het eerder het "slechtste akkoord ooit"genoemd. De EU liet donderdag weten pal achter de nucleaire overeenkomst met Iran staan.

'Trump laat deal Iran vooralsnog intact'
'Trump laat deal Iran vooralsnog intact' (Foto: ANP)

Boren van Haagse tunnel begint

Aan de rand van Den Haag begint vrijdag het boren van een lange tunnel. Die moet ervoor zorgen dat mensen gemakkelijk van en naar het centrum van de hofstad kunnen rijden. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zal samen met de verantwoordelijke wethouder Boudewijn Revis de boring aftrappen.

De 1,6 kilometer lange Victory Boogie Woogietunnel zal knooppunt Ypenburg verbinden met het industrieterrein Binckhorst, niet ver van station Den Haag Centraal. Het moet de A12 (de Utrechtsebaan) ontlasten. Het is de bedoeling dat het traject in juli 2020 klaar is. De aanleg kost ongeveer 600 miljoen euro.

De tunnel is vernoemd naar een schilderij van Piet Mondriaan, dat in het Gemeentemuseum in Den Haag hangt. Voor het boren is een lange machine in elkaar gezet die zich een weg door de grond zal banen. Op het diepste punt zit hij straks 29 meter onder de grond. De machine heeft de kleuren van Mondriaans schilderijen: rood, geel en blauw.

Bij de ceremonie wordt ook de naam van de boormachine bekend. Zulke tunnelboren krijgen traditioneel ludieke vrouwelijke namen. Zo is de Noord/Zuidlijn in Amsterdam gegraven door de machines Molly, Noortje, Gravin en Victoria. Boorbara groef de Sluiskiltunnel in Zeeland.

Boren van Haagse tunnel begint
Boren van Haagse tunnel begint (Foto: ANP)

Economy first, people second

In Nederland wordt het tegenwoordig niet alleen op de weg steeds drukker, maar ook in de lucht. Het gaat steeds beter met de economie en dus willen we met z’n allen het vliegtuig in en op weg naar verre bestemmingen. Schiphol, onze nationale trots, moet daarom alweer uitbreiden. Ze kunnen daar het aantal vluchten niet meer aan en daarom willen ze via Lelystad een groot aantal vakantievluchten laten vertrekken. In Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland zijn ze daar niet blij mee. In Groningen ook niet, maar die hebben al wat anders aan hun hoofden.

Darter Veenstra doodsimpel naar kwartfinales Lakeside

Darter Richard Veenstra heeft zich met ogenschijnlijk speels gemak geplaatst voor de kwartfinales op Lakeside. Flyers nam het op tegen de Belg Geert de Vos en vooraf werd nogal het een en ander verwacht: beide heren lieten eerder uitstekend darts zien en dus zou het wel eens een spannende wedstrijd van hoog niveau kunnen worden.

Niks was echter minder waar en dat was vooral te wijten aan De Vos, vorig jaar nog goed voor een plek in de kwartfinales in Frimley Green. De Belg gooide geen deuk in een pakje boter, waardoor Veenstra zelf met matig spel vrij simpel de eerste set kon pakken. Vervolgens ging de Fries alsmaar beter spelen en eindigde hij gewoon met een keurig niveau, terwijl De Vos kansloos bleef: 4-0.

De Duitser Michael Unterbuchner bleef ondertussen indruk maken bij zijn debuut. In de achtste finales was hij dit keer te sterk voor veteraan Martin Phillips uit Wales. Een sterk gooiende Unterbuchner won de eerste twee sets, maar kakte flink in en zag Phillips langszij komen. Toch was hij net op tijd weer van de partij om met een noemenswaardig gemiddelde van 88,88 de wedstrijd met 4-2 naar zich toe te trekken. In de kwartfinales spelen Unterbuchner en Veenstra tegen elkaar.

Bij de dames werden de laatste twee kwartfinales gespeeld. Fallon Sherrock en drievoudig kampioene Lisa Ashton openden de avond en het was allemaal niet best. Het regende afzwaaiers en gemiste dubbels, maar Ashton liet op de beslissende momenten zien de terechte favoriete te zijn: 2-0. Anastasia Dobromyslova was ondertussen veel te sterk voor Lorraine Winstanley. De Russische bereikte zoals gebruikelijk een prima niveau en daarmee veegde ze de erbarmelijk slecht gooiende Engelse van het bord: 2-0.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.