VS niet meer achter VN-vluchtelingendocument

De Verenigde Staten staan niet langer achter een intentieverklaring van de Verenigde Naties over de vluchtelingenproblematiek. In de internationale verklaring uit september 2016 nemen de ondertekenaars zich voor de stromen vluchtelingen beter te begeleiden en de rechten van de verdrevenen beter te beschermen en waar mogelijk hun integratie door opleiding en werk te bevorderen. Hier moet volgens het document in 2018 een internationaal verdrag over komen.

Maar Washington wil helemaal op eigen houtje bepalen wie het toelaat en ziet niets meer in de verklaring, die destijds onder president Barack Obama werd goedgekeurd.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, heeft dit weekeinde de VN-chef António Guterres laten weten dat Washington van de intentieverklaring afziet. Volgens Haley heeft geen enkel ander land zo veel voor migranten gedaan als de VS en zijn de Amerikanen daar trots op. Maar de beslissingen over het beleid ten aanzien van immigratie moeten door uitsluitend Amerikanen worden genomen. Het internationale plan past daar niet bij, volgens Haley.

VS niet meer achter VN-vluchtelingendocument
VS niet meer achter VN-vluchtelingendocument (Foto: ANP)