Roze Dumoulin in gevaar na plotselinge poepbeurt

Tom Dumoulin heeft in de zestiende etappe van de Giro d'Italia een groot probleem. De Nederlandse rozetruidrager zat in de groep favorieten en had al twee van de drie zware beklimmingen zonder problemen overleefd, tot het ineens fout ging.

Aan de voet van de loodzware Umbrailpass, de slotklim van de dag, reed Dumoulin ineens naar de kant van de weg. Had hij een lekke band of een ander soort materiaalpech? Nee, co-commentator van Eurosport, Bobbie Traksel, had het snel door: "Hij moet poepen!", riep hij.

En ja hoor, dat was juist. Dumoulin trok zijn roze trui uit, zijn wielerkleding van het lijf en hurkte in het gras om de darmen eens stevig te ledigen. De groep favorieten reed zowaar even rustig door, met Quintana voorop - misschien een bedankje aan Dumoulin, die zondag nog op de gevallen Colombiaan wachtte - maar niet veel later werd toch de aanval geopend.

Op het moment van schrijven moet nog een kleine dertig kilometer gefietst worden en Dumoulin's achterstand op de groep met Quintana is inmiddels opgelopen naar zo'n anderhalve minuut. In het klassement heeft de Nederlander 2:41 minuten voorsprong op Quintana.