FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 mei 2017

Traoré over chemie met Ziyech: "Zijn vaak bij elkaar"

Bertrand Traoré geeft te kennen dat zijn samenspel met Hakim Ziyech van hoog niveau is, mede door een bepaalde chemie.

De Burkinees en de Marokkaan weten elkaar dit seizoen blindelings te vinden op het veld, waarvan Ajax al het nodige profijt heeft gehad. Tegen Olympique Lyon in de thuiswedstrijd was bij de 4-1 te zien wat voor effect de samenwerking heeft.

Het 'puzzelstukje Ziyech' is haast onmisbaar voor Traoré. "Hij is voor mij erg belangrijk. Ziyech ziet alles wat ik doe en ook hoe ik beweeg. Ik beweeg niet altijd de kant op waar ik de bal ook wil, eerder indirect", vertelt de Afrikaan in gesprek met Ajax Life.

De link tussen de twee zorgt voor onvoorspelbaarheid voor tegenstanders. "Ik verander steeds, en hij weet dat soort dingen. En hij kan de bal precies krijgen waar ik hem wil."

Een van de sleutels voor deze chemie is het samen zijn buiten het veld, als maatjes. "We zijn vaak bij elkaar. We genieten binnen, maar ook buiten de lijnen. We wonen bij elkaar in de buurt en doen dingen samen."

'Artiesten op de vuist tijdens FunX Awards'

Bij de uitreiking van de FunX Awards in Paradiso in Amsterdam is dinsdagavond een opstootje ontstaan. Volgens AT5 gingen enkele artiesten met elkaar op de vuist. Het is onduidelijk om wie het ging. De show werd enige tijd stilgelegd.

Bij de FunX Awards waren onder meer Boef, Ronnie Flex en Broederliefde aanwezig. Boef werd de grote winnaar en sleepte vier prijzen in de wacht voor onder meer artiest van het jaar en beste video.

'Artiesten op de vuist tijdens FunX Awards'
'Artiesten op de vuist tijdens FunX Awards' (Foto: BuzzE)

Maarten van der Weijden loopt record mis

Maarten van der Weijden heeft dinsdag voor een bijzondere prestatie gezorgd door 24 uur achter elkaar te zwemmen. De olympisch kampioen in het open water bij de Spelen van 2008 had zich tot doel gesteld het wereldrecord te verbeteren. Hij had hiervoor minimaal 102 kilometer moeten zwemmen. Hij kwam uit op 99,5 kilometer.

Tijdens zijn zwemmarathon werd hij gesteund door diverse andere zwemmers en bekende Nederlanders. Ferry Weertman, winnaar van olympisch goud op de tien kilometer in Rio, en zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo zwommen het laatste stuk met Van der Weijden mee. Ook onder anderen Inge Dekker en presentator Beau van Erven Dorens steunden Van der Weijden in het water. Hoewel Van der Weijden bij het ingaan van het laatste uur wist dat hij het record niet zou halen, besloot hij toch de 24 uur vol te maken.

Van der Weijden, die zelf genas van leukemie, haalde ruim 8500 euro aan sponsorgeld op voor kankeronderzoek.

Maarten van der Weijden loopt record mis
Maarten van der Weijden loopt record mis (Foto: BuzzE)

Illusoria doet retro goed

Spaanse indie-ontwikkelaar Under the Bridge komt met een platformer geïnspireerd door klassiekers als Heart of Darkness en Flashback. Nu gelukkig een game die niet meegaat in de retro-trend door simpelweg grove pixels op je scherm te pleuren, maar gewoon de gameplay als inspiratie heeft.

Jij bent de Keeper of the Flame en je moet een koninkrijk redden van een vreselijke vloek uitgesproken door de Puppet Master. Het verhaal klinkt niet bijster origineel, maar daar komt die retro-invloed weer om de hoek kijken. Er zijn twaalf levels vol actie en dood. Gelukkig ben je lenig, kun je vuurballen werpen en heb je een vlammenschild.

Illusoria is vanaf 30 mei verkrijgbaar voor pc (Windows) voor slechts €9,99.

Illusoria - abattoir

Illusoria - tweeling

Illusoria - haastig klimmen

Illusoria - spring!

Volleyballers beginnen WK-kwalificatie met zege

De Nederlandse volleyballers zijn goed begonnen aan de WK-kwalificatie. In Koog aan de Zaan was de ploeg van bondscoach Gido Vermeulen in de eerste wedstrijd van het kwalificatietoernooi te sterk voor Luxemburg: 3-1.

Luxemburg begon verrassend goed en won met 22-25 de eerste set. Nederland wist zich vervolgens echter te herstellen en bleef netjes uit de problemen, met sets die gewonnen werden met 25-16, 25-20 en 25-15. 

Woensdag neemt Nederland het op tegen Moldavië, donderdag is Griekenland de tegenstander. De winnaar van het toernooi mag volgend jaar afreizen naar Italië en Bulgarije om het WK te spelen, terwijl de nummer twee in augustus meedoet aan een laatste kwalificatietoernooi. 

Het is al lang geleden dat het ooit glorieuze Nederlandse volleybalteam op het WK van de partij was: in 2002 was het de laatste keer. 

'Mario + Rabbids: Kingdom Battle gelekt'

Ubisoft en Nintendo werken mogelijk aan een game waarin zowel Mario als de Raving Rabbids een rol spelen. De game, die Mario + Rabbids: Kingdom Battle moet gaan heten, komt van bronnen die dichtbij Ubisoft staan.

De rabbids begonnen oorspronkelijk als vijanden voor ubisoft-icoon Rayman, maar bleken erg populair te zijn waardoor ze hun eigen reeks partygames kregen. Volgens Laura Kate Dale van Let's Play Video Games moet de game een turn-based strategy game worden waarbij Mario en de Rabbids samen vijanden verslaan door middel van lasers. Als de geruchten blijken te kloppen, komt de game voor de Nintendo Switch uit in augustus.

Zowel Nintendo als Ubisoft hebben nog niet op de afbeelding gereageerd. Als ze het doen, hebben ze heel wat uit te leggen over die Princess Peach-rabbid. 

MarioRabbidsKingdom
'Mario + Rabbids: Kingdom Battle gelekt'

Giroud wil kampioen worden met Arsenal

De droom die Olivier Giroud koestert lijkt praktisch haast onmogelijk. Toch wil de Fransman nog een keer landskampioen worden met Arsenal.

Giroud wordt in verband gebracht met een vertrek bij Arsenal. De spits heeft in Londen echter nog niet aan zijn missie voldaan. Onder trainer Arsène Wenger eindigde Arsenal dit jaar vijfde in de Premier League. Dat betekent volgend seizoen Europa League-voetbal.

Nu naast Giroud ook sleutelspelers Alexis Sanchez en Mesut Özil dreigen te vertrekken, moet Arsenal zich zorgen maken over de toekomst. Alexis en Özil zijn niet van zins om volgend seizoen in het minder prestigieuze toernooi dan de Champions League te acteren.

"Ik heb nog twee contractjaren over. We zullen zien wat de toekomst mij brengt. Maar op dit moment ben ik gelukkig bij Arsenal. De Premier League wordt steeds sterker, met vijf of zes teams die om de titel meedoen. Dat is de reden dat ik hier wil blijven. Ik wil kampioen worden."

Hoewel Arsenal heeft gefaald in de Premier League, kan Wenger het seizoen alsnog met een prijs afsluiten. Zaterdag staat de finale in de FA Cup tegen Chelsea op het programma voor de Gunners.

Aanklacht tegen Fiat om sjoemelsoftware

De Amerikaanse justitie heeft Fiat Chrysler dinsdag officieel aangeklaagd, omdat de autobouwer sjoemelsoftware zou hebben geïnstalleerd in circa 104.000 dieselwagens om zo de uitstoot van de voertuigen te verbloemen. Fiat bestudeert de aanklacht nog, maar ontkent iets verkeerd gedaan te hebben. Het autobedrijf wil zich krachtig gaan verdedigen.

De beschuldigingen aan het adres van Fiat werden eerder dit jaar al door milieutoezichthouder EPA naar buiten gebracht. Het Italiaans-Amerikaanse concern zou de software sinds 2014 in sportieve terreinwagens van Jeep en RAM hebben geïnstalleerd. Daardoor heeft Fiat volgens de aanklacht bepaalde milieuwetgeving overtreden.

De autowereld is al sinds september 2015 in de ban van het dieselschandaal. Toen bleek dat Volkswagen jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen auto's. De kwestie heeft al geleid tot vele miljarden aan boetes voor het Duitse concern.

Aanklacht tegen Fiat om sjoemelsoftware
Aanklacht tegen Fiat om sjoemelsoftware (Foto: ANP)

Trump: Holocaustmuseum 'so amazing'

President Trump, die op staatsbezoek is in Israël, wordt in de media belachelijk gemaakt om de boodschap die hij achterliet in het gastenboek van Holocaustmuseum en -gedenkteken Jad Wasjem in Jeruzalem.

Trump schreef inclusief het minnetje en het plusje: "Het is een grote eer om hier te zijn met al mijn vrienden - 'so amazing' + zal het nooit vergeten!" Terwijl de Jerusalem Post positief probeerde te blijven en het ondertekenen 'enthousiast' noemde, sneerde de Israëlische krant Haaretz dat Trumps bezoek was afgelegd 'zoals alleen hij dat kan.'

Het verschil tussen de vorige en de huidige president van de VS is soms klein en soms erg groot. Toen Obama hetzelfde gastenboek tekende in 2008 deed hij dat als volgt:

"I am grateful to Yad Vashem and all of those responsible for this remarkable institution. At a time of great peril and promise, war and strife, we are blessed to have such a powerful reminder of man’s potential for great evil, but also our capacity to rise up from tragedy and remake our world. Let our children come here, and know this history, so that they can add their voices to proclaim ‘never again.’ And may we remember those who perished, not only as victims, but also as individuals who helped and loved and dreamed like us, and who have become symbols of the human spirit."

Bondscoach wil Kobayashi weg bij Heerenveen

De kans dat Yuki Kobayashi volgend seizoen voor sc Heerenveen speelt is groot, maar van buitenaf wordt er veel aan zijn eigen mening getrokken.

Kobayashi voelt zich goed bij Heerenveen. De middenvelder kende een uitstekende start van het seizoen maar werd daarna meegezogen in de sportieve malaise van de Friese club. Ternauwernood werden de play-offs voor Europees voetball behaald.

"Het ging perfect met ons aan het begin van het seizoen", zegt Kobayahsi tegen de Leeuwarder Courant. "Maar de laatste maanden… Ik weet het niet. Een voetballer moet zich focussen op de volgende wedstrijd. Maar misschien dachten wij al aan het volgende seizoen, of aan onze vakantie."

"Wij zijn geen team. Iedereen denkt verschillend, zo lijkt het. Op of buiten het veld? Beide, misschien. Hoe dat komt moet je aan de trainer vragen. Mijn taak is om honderd procent te geven als ik op het veld sta. De trainer moet bepalen wie er speelt én er een team van maken", aldus Kobayashi, die achter Jurgen Streppel blijft staan.

Bondscoach Vahid Halilhodzic van Japan vindt dat Kobayashi een andere uitdaging aan moet gaan. "In mijn omgeving zegt iedereen dat ik bij Heerenveen moet vertrekken. En iedereen weet dat het in de toekomst gaat gebeuren. Maar nu hoeft dat nog niet. Heerenveen is voor mij een goede club."

'Ariana Grande teruggevlogen naar Florida'

Ariana Grande is teruggereisd naar de Verenigde Staten. De zangeres is door ooggetuigen gezien op het vliegveld van Boca Raton in Florida, meldt People. Op de luchthaven werd ze opgevangen door familie.

Met de reis naar Florida kan voorzichtig geconcludeerd worden dat Ariana in ieder geval haar komende concerten, donderdag en vrijdag in Londen, niet zal spelen. Officiële mededelingen zijn hierover nog altijd niet gedaan, maar TMZ weet te melden dat de rest van de wereldtour is afgeblazen. 

De popster zou er volledig doorheen zitten na de gebeurtenissen in Manchester, waar na haar concert een zelfmoordterrorist toesloeg. "Ik ben gebroken. Uit de grond van mijn hart, het spijt me zo, zo erg. Ik heb er geen woorden voor", aldus de zangeres.

De O2 Arena, waar de concerten zouden worden gehouden, laat dinsdag weten dat ze in contact staan met Ariana's team en dat ze nog geen informatie kunnen geven.

'Ariana Grande teruggevlogen naar Florida'

'Ariana Grande teruggevlogen naar Florida' (Foto: BuzzE)

Planten tuincentra doden nog steeds bijen

In 2014 bleek na uitgebreid onderzoek dat Nederlandse tuincentra talloze planten en bloemen verkopen die van zichzelf, of door allang verboden pesticiden, ongelooflijk giftig zijn voor bijen. Drie jaar later blijkt de situatie over de volle linie niet verbeterd te zijn, meldt Greenpeace.

Destijds stelde Intratuin vóór 2020 planten in de ban te doen die met de negen schadelijkste landbouwgiffen zijn behandeld. Ook andere marktleiders deden die toezegging. Greenpeace testte daarom drie jaar later opnieuw een hele reeks aan planten.

Wat blijkt? Bij 81 van de 84 planten werden gifresten aangetroffen. Verder zijn er op maar liefst drie keer zo veel planten verboden pesticiden aangetroffen. Die pesticiden zijn in Nederland, maar grotendeels ook in de hele EU, 'al jaren verboden.'

Kamerplanten seriemoordenaars, maar bij tuinplanten verbetering 
Eén lichtpuntje: bij de onderzochte tuinplanten kwam er wel significant minder specifiek voor bijen schadelijk gif voor. De hoeveelheid door Greenpeace aangewezen 'bijengiffen' is ruim gehalveerd.

Hoewel kamerplanten dus nog steeds een soort bijen-Tsjernobyl vormen, gloort er hoop aan de horizon voor de honingbij. In dit tempo zou de zelf opgelegde datum van 31 december 2019 voor een volledig bijblije tuinplantenverkoop nog wel eens gehaald kunnen worden. 

Zelf benieuwd of je tuin er bijig genoeg bij ligt? Organisaties als Bijenlint hebben dan goede informatie over hoe de bloemetjes en de bijtjes blij te maken. 

Varkens omgekomen door brand in Milheeze

Circa twintig zeugen en tweehonderd biggetjes zijn dinsdag omgekomen door een brand in een grote stal in Milheeze (Noord-Brabant). De andere 680 varkens in de stal zijn gered.

De grote uitslaande brand ontstond dinsdagmiddag in de middelste van drie geschakelde stallen. Op dat moment waren er geen mensen in de stallen. De brandweer liet extra blusvoertuigen aanrukken om te voorkomen dat de brand oversloeg. Omstreeks 18.45 uur was de brand onder controle.

Mogelijk is door de brand asbest vrijgekomen.

Varkens omgekomen door brand in Milheeze
Varkens omgekomen door brand in Milheeze (Foto: ANP)

Mollema: "Ik hoorde het Tom al tegen Laurens zeggen"

Bauke Mollema verloor 1.35 op ritwinnaar Vicenzo Nibali en verloor een plaats in het algemeen klassement aan Domenico Pozzovivo. De Nederlander staat nu op een zevende plaats op 3.49 van Tom Dumoulin.

''Ik heb de afgelopen jaren wel eens wat moeite de dag na de rustdag, dat viel nu wel mee. Het was alleen jammer dat ik niet met de eerste groep mee kon. In de afdaling herstelde ik goed, een groot deel van de afdaling heb ik zelfs op kop gereden. Dat was op zich een goed teken'', aldus Mollema.

De Nederlander van Trek-Segafredo zag het moment aankomen met Dumoulin. "Het kwam voor mij niet als een verrassing. Ik hoorde Tom al tegen Laurens zeggen: "het gaat niet meer, ik moet stoppen."

Of het moment om af te stappen de juiste was? ''Nee, dat denk ik niet. Daar net voor de slotklim was niet zo handig. Op het vlakke was het anders misschien even stilgevallen."

Hogenkamp verder in kwalificaties voor Roland Garros

Richèl Hogenkamp heeft zich dinsdag geplaatst voor de tweede ronde van het kwalificatietoernooi van Roland Garros. De nummer 105 van de wereldranglijst was in de eerste ronde te sterk voor de Japanse Akiko Omae met 6-3, 6-4. In de tweede speelt de Nederlandse tegen de Française Jessika Ponchet.

Cindy Burger verloor in de kwalificatieronde van Viktoria Kamenskaja. De tennisster uit Rusland was met 6-4, 6-2 te sterk voor de 24-jarige Nederlandse.

Ook Lesley Kerkhove wist de tweede ronde van het kwalificatietoernooi niet te bereiken. De 25-jarige wist nog wel de eerste set te winnen in de tiebreak, maar moest in set twee en drie haar meerdere erkennen tegen de Japanse Hiroko Kuwata. Het werd uiteindelijk 6-7, 6-4, 6-3

Woensdag komt bij de vrouwen ook nog Quirine Lemoine en Arantxa Rus in actie in hun eerste ronde.

Bij de mannen kwam Igor Sijsling in actie. De nummer 300 van de wereld moest opgeven, nadat de Slowaak Jozef Kovalik de eerste set had gewonnen met 6-4. Vorig jaar wist Sijsling nog de tweede ronde te bereiken van het hoofdtoernooi.

'Noord-Korea bouwt kernraket die VS haalt'

Noord-Korea is ondubbelzinnig op weg een ballistische raket te ontwikkelen die kan worden uitgerust met een kernkop en die de Verenigde Staten kan bereiken. Dat heeft generaal Vincent Stewart, de directeur van de militaire inlichtingendienst, dinsdag gezegd in de Amerikaanse Senaat.

"Als het regime zo doorgaat dan slaagt het er uiteindelijk in een nucleair projectiel operationeel te krijgen dat een bedreiging vormt voor het vasteland van de VS", zei Stewart. "Het is vrijwel onmogelijk te voorspellen wanneer het zover is, maar het Noord-Koreaanse bewind is vastbesloten deze slagkracht te ontwikkelen en volgt een pad dat daar onafwendbaar naartoe leidt".

'Noord-Korea bouwt kernraket die VS haalt'
'Noord-Korea bouwt kernraket die VS haalt' (Foto: ANP)

Nederland tegen EU-plan controle sociale media

Facebook, YouTube, Twitter en andere platforms waar filmpjes worden gedeeld, moeten onder dezelfde EU-regels vallen als tv-zenders of videodiensten als Netflix. Dat betekent dat de beelden moeten worden gefilterd op haatboodschappen en schadelijke inhoud voor kinderen zoals porno.

Met dit plan is de meerderheid van de EU-lidstaten dinsdag in Brussel akkoord gegaan. Nederland stemde tegen maar staat volgens staatssecretaris Sander Dekker (Cultuur) niet alleen. Het voorstel is onderdeel van een pakket maatregelen om de bestaande EU-richtlijn voor audiovisuele mediadiensten te moderniseren. Dat is nodig omdat consumenten, vooral jongeren, niet meer op de traditionele manier naar films en tv kijken.

"Het is goed om minder onderscheid te maken tussen traditionele kanalen en wat er op internet gebeurt", aldus Dekker. "Maar nu dreigt zo ongeveer het hele internet eronder te vallen. Met Netflix kan ik me nog voorstellen dat dergelijke eisen worden gesteld, maar toch niet bij Facebook. Er is ook nog zoiets als strafrecht."

Europese producties
In de nieuwe richtlijn zouden tv-zenders en videodiensten ook minstens 30 procent Europese producties moeten aanbieden. "Op quota ben ik niet zo happig. Kijkers bepalen zelf wat ze goed vinden", zei Dekker na afloop van de vergadering.

Wel staat hij achter het idee om zenders zelf te laten bepalen hoe ze de reclames overdag verdelen. Nu is dat beperkt tot twaalf minuten per uur. Het totale aandeel blijft bij maximaal 20 procent van de zendtijd.

De lidstaten moeten nu met het EU-parlement en de Europese Commissie onderhandelen over de definitieve richtlijn.

Nederland tegen EU-plan controle sociale media
Nederland tegen EU-plan controle sociale media (Foto: ANP)

Katy Perry bevestigt ruzie met Taylor Swift

Katy Perry heeft eindelijk bevestigd dat zij en Taylor Swift ruzie hebben. Al jaren gaan geruchten dat het niet botert tussen de twee zangeressen, iets wat volgens Katy Taylors schuld is. "Zij begon en het is aan haar om er een einde aan te maken", zegt Katy in gesprek met talkshowhost James Corden in diens populaire programmaonderdeel Carpool Karaoke.

Taylor werd boos omdat Katy drie achtergronddansers zou hebben ingepikt, maar dat vindt Katy een raar verhaal. De dansers waren namelijk eerder met haar op tournee. "Zij vroegen me of zij met haar op tour mochten en ik had zoiets van: ja, natuurlijk", aldus Katy. "Maar ik heb ook gezegd als je in het vervolg weer met mij mee wilt, zorg dan dat je een clausule in je contract laat zetten."

De dansers kregen na een jaar allemaal een berichtje van Katy dat ze weer ging toeren. "Ze zeiden dat ze mee wilden en er met het management over gingen praten. Dat deden ze en ze werden allemaal ontslagen."

Katy heeft naar eigen zeggen geprobeerd met Taylor over de situatie te praten maar ze kreeg nooit een reactie. Taylor schreef later echter wel een liedje over de situatie: Bad Blood. Wat Katy betreft kan er simpel een einde komen aan de ruzie. Als ze van haar een berichtje krijgt, wil ze het bijleggen. "Honderd procent."

Katy Perry bevestigt ruzie met Taylor Swift
Katy Perry bevestigt ruzie met Taylor Swift (Foto: BuzzE)

Dragon's Dogma: Dark Arisen krijgt re-release voor PS4 & XONE

Om de vijfde verjaardag van het originele Dragon's Dogma te vieren, kondigt Capcom vandaag een nieuwe versie voor PlayStation 4 en Xbox One aan.

De actie-RPG van de vader van de Devil May Cry-serie kwam oorspronkelijk in 2012 uit voor PS3 en Xbox 360. Later werd de game al een keer opnieuw uitgebracht inclusief alle DLC, dat onder andere nieuwe locaties en wapens bevatte. Deze versie, Dragon's Dogma: Dark Arisen genaamd, komt later dit jaar ook naar de nieuwe consoles. De game staat gepland voor het laatste kwartaal van 2017.

Mocht je je niet herinneren wat Dragon's Dogma precies is, bekijk dan hieronder de trailer van de originele game.

Trump snijdt fors in buitenlandse hulp

Het begrotingsvoorstel van de regering-Trump zet fors het mes in de Amerikaanse bestedingen in het buitenland. Er komt veel minder geld beschikbaar voor gezondheidsprogramma's in de wereld, voedselhulp, internationale vredeshandhaving, educatieve en culturele uitwisselingen en beheersing van de klimaatverandering. Dat blijkt uit documenten over het budgetplan die dinsdag zijn vrijgegeven.

De VS bijdrage voor de verbetering van de mondiale gezondheid, waaronder inspanningen gericht op de bestrijding van hiv/aids, tuberculose en malaria, is met bijna een kwart teruggebracht tot ongeveer 5,8 miljard euro in 2018. In de plannen van Trump staat bovendien een korting van 44 procent op fondsen voor internationale organisaties. Er wordt niet gespecificeerd welke dat zijn. De NAVO blijft bij de bezuiniging buiten schot.

Trump snijdt fors in buitenlandse hulp
Trump snijdt fors in buitenlandse hulp (Foto: ANP)

D66 en ChristenUnie gaan niet onderhandelen

Er komt geen formatiepoging met daarin de partijen D66 en ChristenUnie. Dat maakten de fractievoorzitters van beide partijen, Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers, dinsdagavond bekend na een gezamenlijk gesprek met informateur Edith Schippers.

De Tweede Kamerfracties van beide partijen gingen eerder dinsdag akkoord met het overleg. D66 en ChristenUnie verschillen vooral sterk van mening op medisch-ethisch vlak. Pechtold noemde eerder een coalitie met de ChristenUnie 'onwenselijk'. Segers noemde het D66-plan voor stervenshulp bij voltooid leven voor de verkiezingen een breekpunt, maar gaf gisteren aan open te staan voor een gesprek. CDA en VVD hadden bij Schippers al eerder aangegeven een formatiepoging met de partij van Segers te willen aangaan.

De inhoudelijke verschillen blijken toch te groot: "We hebben de tijd genomen maar we zijn er niet uitgekomen", aldus Pechtold. Segers gebruikt iets meer woorden: "Het gaat niet over persoonlijke verhoudingen. Maar we hebben gekeken wat er onder de streep overbleef. Toen hebben we elkaar diep in de ogen gekeken en gezegd nee, dit heeft geen zin."

Segers en Pechtold bij informateur
Segers en Pechtold bij informateur (Foto: ANP)

'Te duur' medicijn taaislijmziekte niet vergoed

Patiënten met taaislijmziekte krijgen het dure medicijn Orkambi voorlopig niet vergoed. De fabrikant vraagt te veel voor het middel om het in het basispakket te kunnen opnemen, liet staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dinsdag de Tweede Kamer weten.

Het Zorginstituut, dat de regering adviseert welke geneesmiddelen in het basispakket moeten worden opgenomen, concludeerde al eerder dat Orkambi te duur was. Het middel geeft sommige patiënten met een bepaald type taaislijmziekte of cystische fibrose meer lucht. Maar dat effect is zo klein dat het medicijn volgens het Zorginstituut zijn hoge prijs niet waard is.

Nederland en België probeerden daarop samen nog een lagere prijs te bedingen, maar dat is niet gelukt. Fabrikant Vertex heeft volgens beide landen ook niet uitgelegd waarom het zo'n hoge prijs rekent. Volgens het Zorginstituut zou er 80 procent van de prijs af moeten.

Orkambi kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar. Patiënten moeten het hun leven lang gebruiken. In Nederland zouden 750 patiënten er baat bij kunnen hebben. Van Rijn hoopt "dat de fabrikant ons alsnog een aanvaardbaar voorstel doet". Hij heeft patiëntenorganisaties uitgenodigd om zijn besluit te bespreken.

'Te duur' medicijn taaislijmziekte niet vergoed
'Te duur' medicijn taaislijmziekte niet vergoed (Foto: ANP)

Dumoulin: ''Dit is echt kut''

Meteen na de zestiende etappe in de Giro d'Italia blikte de Nederlander terug op zijn darmproblemen. "Ik ben teleurgesteld. Boos. Dit is echt kut'', aldus Dumoulin tegenover de NOS.

Net voor de slotklim moest de rozetruidrager een noodgedwongen van zijn fiets af moest voor een sanitaire stop.

"Ik kon het niet meer houden", zei hij na de finish. "De problemen begonnen tijdens de afdaling. Ik kon echt niet meer verder. Ik was sterk en had makkelijk bij Vincenzo Nibali en Nairo Quintana kunnen blijven. Dit is echt shit."

De laatste veertig kilometer moest Dumoulin alleen afleggen. Aan de finish verloor de renner van Sunweb meer dan twee minuten op Vicenzo Nibali. "Ik besloot te vechten, vechten, vechten. Conclusies zou ik na de finish wel trekken." 

"Ik heb vaker dit probleem gehad. Vorig jaar ook in de Tour. Toen won ik de dag daarna de etappe. Dus het zegt niks'', sloot de Limburger af.

Hacken, rennen en vechten in Games with Gold van juni

In de maand juni krijgen Xbox Live Gold-leden wederom vier games gratis, met deze maand een klein extraatje.

Vanaf de eerste van de nieuwe maand kunnen leden het Nederlandse Speedrunners gratis downloaden, dat bovendien een volledig nieuwe release is voor Xbox One. De multiplayer platformer kreeg in 2016 al een release op PC. Voor Xbox 360, maar zoals gewoonlijk speelbaar op Xbox One, wordt Assassin's Creed III tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Met de toevoeging van dit deel in het backward compatible-programma zijn alle hoofddelen in de Assassin's Creed-serie speelbaar op Xbox One.

Van 16 juni komen er opnieuw twee titels beschikbaar, voor Xbox One is dat de open world-game van Ubisoft: Watch.Dogs. Op dezelfde dag wordt ook Dragon Age: Origins aan het programma toegevoegd, dus kom je voor de lastige keuze te staan om je wraak te krijgen op de moordenaar van je nichtje, of het complete continent van Ferelden te redden.

En dat extraatje? Vanaf 1 juni komt er een DLC-pack van het vorige week gelanceerde, en free-to-play, Phantom Dust. Hierin zitten nieuwe kaarten en vaardigheden voor de multiplayer-mode. Ook deze DLC zal gedurende de maand juni gratis verkrijgbaar zijn voor Gold-leden.

Geen beroep ACM tegen vonnis datavrije muziek

T-Mobile kan definitief doorgaan met zijn dienst Datavrije Muziek. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt zich neer bij een uitspraak van de rechter in Rotterdam, die vorige maand oordeelde dat de telecomaanbieder daarmee geen regels overtreedt.

Met de dienst kunnen consumenten onbeperkt muziek streamen buiten hun databundel. Volgens de Nederlandse wet is dat verboden omdat in principe alle dataverkeer door internetproviders gelijk moet worden behandeld. Een Europese verordening is minder streng en staat vrij streamen onder strenge voorwaarden wel toe.

De ACM had T-Mobile met een beroep op de Nederlandse wet gesommeerd te stoppen met de dienst. De rechter bepaalde evenwel dat de regels uit Brussel boven die uit Den Haag gaan. Die duidelijkheid is voor de toezichthouder voldoende, zei ACM-bestuurslid Henk Don dinsdag.

De concurrentiewaakhond onderzoekt nog nader of de Datavrije Muziek van T-Mobile volgens de Europese verordening wél door de beugel kan. De rechter in Rotterdam heeft daarover geen uitspraak gedaan. Wanneer dat onderzoek zal zijn afgerond, is nog niet bekend.

Geen beroep ACM tegen vonnis datavrije muziek
Geen beroep ACM tegen vonnis datavrije muziek (Foto: ANP)

Nibali wint koninginnenrit, Dumoulin verliest veel tijd

Vincenzo Nibali heeft de koninginnenrit in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Bahrain Merida was in de afdaling van de Umbrailpas weg gereden bij Nairo Quintana en Ilnur Zakarin. In de sprint was hij te sterk voor Mikel Landa. Tom Dumoulin verloor meer dan twee minuten op Nibali, nadat de Nederlander last kreeg van maagproblemen. Dumoulin heeft in het algemeen klassement nog wel een voorsprong van 31 seconden op Quintana.

Een groep van een kleine dertig renners begon met een voorsprong aan de Mortirolo. Movistar was vooraan goed vertegenwoordigd met Winner Anacona en Andrey Amador. Later zou Steven Kruijswijk de sprong naar voren maken op de Mortirolo. Op de top mocht Luis Leon Sanchez als eerste passeren als eerbetoon aan de overleden Michele Scarponi.

In het peloton werd het tempo strak gehouden door het peloton, zowel op de Mortirolo als op de Stelvio. In de kopgroep werd het aantal terugbracht naar acht renners: Kruijswijk, Landa, Amador, Izagirre, Deignan, Hirt en Anton. Landa zou als eerste boven komen op de Stelvio.

In de afdaling van de lange klim waren het Landa en Amador die ervandoor gingen. De twee hadden een halve minuut op de achtervolgers, waar Kruijswijk het meeste werk deed. Op zeventien kilometer van de Umbrailpas kwamen de twee groepen weer bij elkaar.

Op dertig kilometer ging het mis voor Dumoulin. De renner stapte van zijn fiets en moest een sanitaire stop maken. Na zijn noodstop had de leider in het algemeen klassement een achterstand van anderhalve minuut op het peloton. In de groep der favorieten werd er getwijfeld of er doorgereden moest worden. Na veel twijfels werd het tempo toch iets verhoogd onder aanvoering van Zakarin.

In de kopgroep versnelde Landa op vijf kilometer van de top en liet zijn laatste twee medevluchters (Kruijswijk en Hirt) achter zich. De Spanjaard van Sky had aan de top nog een kleine voorsprong e Spanjaard van Sky wist uiteindelijk nog net met een voorsprong aan de afdaling te beginnen.

In de groep van de favorieten was het lang wachten op aanvallen. Op zes kilometer van de top was het dan zover. Nibali was de eerste die aanval, de Italiaan kreeg Quintana, Pozzovivo en Zakarin mee. De vier werkte tot aan de top goed samen en hadden een mooie voorsprong opgebouwd. Dumoulin volgde in de achtergrond al op meer dan twee minuten.

In de afdaling van de Umbrailpas nam Nibali de nodige risico's in de afdaling en kwam als eerste aan bij Landa. Quintana moest al snel een gaatje laten naar Nibali en zou uiteindelijk op tien seconden eindigen van de winnaar.

In de laatste honderden meters won Nibali de sprint van Landa. Dumoulin kwam als dertiende binnen op 2.13 van Nibali. Dumoulin staat nog wel steeds aan de leiding in het algemeen klassement.

Bauke Mollema en Kruijswijk zouden in de groep daarvoor eindigen op 1.35 van de Italiaan. In het klassment stijgt Kruijswijk een plaats naar nummer negen in het klassment, terwijl Mollema een plek verliest, waardoor de Nederlander van Trek-Segafredo nu op plek zeven staat van Dumoulin.

Bertens begint in Nürnberg met een zege

Tennisster Kiki Bertens heeft zich eenvoudig geplaatst voor de tweede ronde van het WTA-toernooi in Nürnberg. De Nederlandse (WTA-19) won het evenement vorig jaar en hoopt in Duitsland haar titel te verdedigen.

Vandaag moest Bertens het opnemen tegen de 19-jarige Katharina Gerlach (WTA-541) die met een wildcard tot het toernooi toegelaten was. In de eerste set stond Bertens twee games af (6-2) en in set twee was het verschil groter, al leverde de Nederlandse in de tweede game wel een keer haar service in: 6-1.

In de volgende ronde neemt Bertens het op tegen de Duitse Annika Beck (WTA-70) die met 6-3 en 6-3 te sterk was voor qualifier Lena Rueffer (WTA-781).

Pirelli overweegt zachtere banden voor 2018

Pirelli overweegt om voor het Formule 1-seizoen 2018 zachtere banden aan de teams te leveren. Dit meldde Pilrelli-baas Mario Isola aan Autosport nadat hij in Barcelona met een aantal coureurs gesproken had. Daar bleek dat de harde band die gebruikt werd veel te hard was.

Isola: "Dat was een interessant gesprek. Het ging erom te achterhalen wat ze van de nieuwe banden en onze toekomstplannen vinden. Over het algemeen vindt iedereen dat onze banden één stap harder zijn dan nodig is."

Pirelli was voor dit seizoen conservatief met het rubber, omdat de nieuwe bredere auto's van dit seizoen veel meer neerwaartse druk hebben. Een besluit over zachter rubber is nog niet gevallen, maar de Italianen overwegen het sterk. "Want je mag niet vergeten dat deze auto’s in rap tempo verder worden ontwikkeld en sneller worden. We hebben volgend jaar een medium-band nodig die dichter in de buurt van de soft ligt en een hard die ook wat zachter is. We moeten de hele lijn dus eigenlijk een beetje zachter maken."

Het besluit over de compounds van 2018 zal na de voor Pirelli belangrijke races in België, Maleisië en Japan vallen. De constructie voor de nieuwe banden moet voor 1 september vastgesteld zijn, terwijl het besluit over de compounds voor 1 december moet zijn gevallen.

Locadia meldt zich af bij Oranje

Jürgen Locadia heeft zich afgemeld voor het trainingskamp van het Nederlands elftal en de komende drie interlands. De aanvaller is niet fit genoeg.

De speler van PSV is al de derde speler die zich heeft afgemeld. Maandag al meldden Marco van Ginkel en Daryl Janmaat zich af bij Fred Grim, voorlopig de baas bij Oranje totdat de nieuwe bondscoach Dick Advocaat zich aansluit.

In Noordwijk begint dinsdagmiddag een tweedaagse trainingsstage. Er vinden twee trainingen plaats. De selectie bestaat in eerste instantie uit Steven Berghuis, Jens Toornstra, Tonny Vilhena, Davy Pröpper, Bart Ramselaar, Jeroen Zoet, Memphis Depay, Bas Dost, Bruno Martins Indi, Quincy Promes, Marten de Roon en Sergio Padt.

Het Nederlands elftal speelt op 31 mei een oefeninterland in en tegen Marokko en op 4 juni is in Rotterdam Ivoorkust de tegenstander. Op 9 juni speelt de ploeg in De Kuip de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg.

Komende donderdag maakt Advocaat zijn definitieve selectie bekend.

3 man gepakt voor miljoenendiefstal tablets

Wegens de diefstal van 46 pallets met Apple-apparatuur van een bedrijventerrein op Schiphol in december vorig jaar zijn drie verdachten aangehouden. De buit bestond uit telefoons en tablets met een waarde van ongeveer 7 miljoen euro.

De Koninklijke Marechaussee, die onderzoek doet naar de diefstal, meldde dinsdag dat de arrestaties vorige week woensdag plaatshadden. Het gaat om een 28-jarige man uit Hoofddorp, een 27-jarige man uit Amsterdam en een 27-jarige man uit Soest.

Tijdens de diefstal reden de verdachten met een vrachtwagen het bedrijventerrein op. Ze laadden de gereedstaande pallets in. Een gedeelte van de lading werd kort daarna aangeboden via internet en telefoonwinkels. Een deel is teruggevonden in een opslagloods in Delft.

De twee 27-jarige verdachten zitten nog vast. De 28-jarige is na verhoor weer op vrije voeten, maar blijft wel verdachte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

3 man gepakt voor miljoenendiefstal tablets
3 man gepakt voor miljoenendiefstal tablets (Foto: ANP)

PVV: Ontevreden statushouders laten klagen in eigen land

De PVV in de Tweede Kamer zal vanmiddag een debat met minister Plasterk aanvragen over statushouders uit Eritrea en Syrië die klagen over hun nieuwe luxe Vinexwoningen.

In de Haagse wijk Ypenburg hebben statushouders nieuwe Vinexwoningen tot hun beschikking gekregen. Daar wonen zij met z’n achten per woning. Alles is gestoffeerd en compleet voorzien van luxe badkamer en royale tuin. Voor het schamele bedrag van €205 per persoon inclusief vaste lasten, internet, woonbegeleider en huismeester.

Maar zij zijn niet tevreden! Zij vinden de woningen ‘gehorig’ en lijken op een ‘gevangeniscel’. Zij eisen een eigen, grotere woning, niet in de laatste plaats omdat zij dan meer uitkering en huurtoeslag krijgen, zo vertelt Syriër Khaled. Dat er een landelijke woningnood is, interesseert hem niet: “De woningnood is niet mijn probleem,” aldus Khaled.

PVV-Tweede Kamerlid Alexander Kops (woordvoerder Wonen): “Statushouders krijgen in dit land alles gratis. Schandalig. En dan nog eisen stellen ook? Te bizar voor woorden. Dit zijn geen vluchtelingen, maar gelukszoekers. Ga lekker klagen in Eritrea of Syrië!

Korpschef Nationale Politie omschrijft zichzelf als eindbaas

Gisteravond heeft de hoogste baas van de Nationale Politie gechat met mensen die vragen hadden. Een van de deelnemers vroeg op welke afdeling van de politie Dhr. Akerboom werkt. Hierop antwoordde hij met "ik ben de korpschef". Vervolgens werd hem gevraagd wat dat dan precies is, waarop hij treffend antwoordde met "eindbaas".

Dat de korpschef de verbinding met de Nederlandse burgers zoekt blijkt niet alleen door het chatten, maar ook dat hij vorige week in het belpanel van Opsporing Verzocht zat.

Roze Dumoulin in gevaar na plotselinge poepbeurt

Tom Dumoulin heeft in de zestiende etappe van de Giro d'Italia een groot probleem. De Nederlandse rozetruidrager zat in de groep favorieten en had al twee van de drie zware beklimmingen zonder problemen overleefd, tot het ineens fout ging.

Aan de voet van de loodzware Umbrailpass, de slotklim van de dag, reed Dumoulin ineens naar de kant van de weg. Had hij een lekke band of een ander soort materiaalpech? Nee, co-commentator van Eurosport, Bobbie Traksel, had het snel door: "Hij moet poepen!", riep hij.

En ja hoor, dat was juist. Dumoulin trok zijn roze trui uit, zijn wielerkleding van het lijf en hurkte in het gras om de darmen eens stevig te ledigen. De groep favorieten reed zowaar even rustig door, met Quintana voorop - misschien een bedankje aan Dumoulin, die zondag nog op de gevallen Colombiaan wachtte - maar niet veel later werd toch de aanval geopend.

Op het moment van schrijven moet nog een kleine dertig kilometer gefietst worden en Dumoulin's achterstand op de groep met Quintana is inmiddels opgelopen naar zo'n anderhalve minuut. In het klassement heeft de Nederlander 2:41 minuten voorsprong op Quintana.

'Vrouwen zwaar gediscrimineerd in restaurants!'

"Vrouwen worden gediscrimineerd in restaurants anno 2017. Hoewel we denken dat er op een paar kleine uitzonderingen na gelijkheid is tussen man en vrouw, is het op één vlak nog steeds zo dat er discriminatie bestaat ten opzichte van vrouwen, en dat is in restaurants."

Met die nogal boude bewering begint het persbericht dat wij vandaag ontvingen over ernstige discriminatie in Nederlandse restaurants. Zouden er zware misstanden zijn met serveersters? Krijgen ze minder betaald? Worden ze uitgebuit? Nee, niets van dat alles. Het gaat namelijk om het voedsel.

"In restaurants worden maaltijden geserveerd die een gemiddelde zijn van waar mannen genoeg aan hebben, en vaak iets meer dan dat (voor de zekerheid). In de regel hebben vrouwen dagelijks 2000 calorieën nodig en mannen 2500. Vrouwen eten dus gemiddeld 20 procent minder, en dan ook nog eens liever wat minder vlees en aardappelen (of pasta) dan mannen, maar wel weer wat meer groente of salade (uitzonderingen daargelaten)" generaliseert Ronald Leonardo, die op deze wijze zijn boek probeert te promoten. "Het komt er dus op neer dat vrouwen in restaurants maaltijden geserveerd krijgen die qua hoeveelheid (en soms zelfs qua samenstelling) zijn afgestemd op mannen, en ook dienen te betalen voor een hoeveelheid die voor hen in de regel teveel is."

We laten de auteur verder zelf aan het woord, oordeel zelf.

"De vraag is, waarom is in een moderne maatschappij als de onze, waar er tandpasta is speciaal voor mannen, er eigenlijk overal de keuze is voor producten afgestemd op mannen dan wel vrouwen, zelfs waar dat onzinnig lijkt, het niet zo dat de maaltijden overal niet simpelweg ook op mannen en vrouwen zijn afgestemd? Wanneer een echtpaar uit eten gaat, de kok automatisch doorkrijgt (indien gewenst) dat er sprake is van een man en een vrouw en daar rekening mee houdt? Moet het niet gewoon mogelijk zijn een lady-pizza te bestellen? Of een lady-burger? Net iets kleiner en goedkoper?

In deze tijden waarin de helft van de bevolking overgewicht heeft en iedereen zich hard maakt voor minder verspilling, wanneer in vredesnaam gaan restaurants inzien dat de voedselbehoefte van een man en vrouw nogal verschillen qua hoeveelheid? Een iets lagere prijs zou ook leuk zijn, je betaalt immers voor wat je krijgt (iets minder) en dat hoeft geen nadeel te zijn want dan is er misschien wel een plekje voor een dessert, ook voor de man omdat deze in de huidige situatie nog vaak een deel van bijvoorbeeld de steak van zijn vrouwelijke tafelgenote(n) toegeschoven krijgt.

Hoe dan ook, het is in mijn opinie regelrechte discriminatie dat maaltijden die vrouwen in restaurants voorgezet krijgen nog altijd zijn afgepast op de hoeveelheid die een man gemiddeld wenst, dat is niet meer van deze tijd, onnodige verspilling van geld en voedsel (maandelijks wordt in de horeca 4.500.000 kilo aan voedsel weggegooid!) en vooral oneerlijk tegenover vrouwen.

Ronald Leonardo"


Volledige trailer voor LEGO Marvel Super Heroes 2

Warner Bros. heeft de volledige trailer vrijgegeven voor LEGO Marvel Super Heroes 2, waarin we de diverse superhelden die een rol spelen voorbij zien komen. Spider-Man, The Avengers, Antman, Guardians of the Galaxy: ze zijn van de partij.

De trailer kun je hieronder bekijken. LEGO Marvel Super Heroes 2 lanceert 14 november voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

'23-jarige Salman Abedi dader Manchester'

Een 23-jarige jongeman is gearresteerd in verband met de aanslag in Manchester. Dat meldt CNBC.

De man is gearresteerd in het zuiden van Manchester. Of hij daar woonde of er toevalligerwijs was, is onbekend. Ook naam en verdere details ontbreken vooralsnog.

In Zuid-Manchester heeft de politie vanmiddag ook een gecontroleerde explosie in een rijtjeshuis bewerkstelligd. De explosie was volgens ooggetuigen enorm en huizen in de omgeving 'schudden op hun grondvesten.'

Of de explosie en de aanhouding met elkaar te maken hebben, moet nog blijken. 

Update 15.48 uur

De zelfmoordenaar is ook 23 en heet Salman Abedi, zegt CBS News. Zoals altijd het geval lijkt te zijn, was hij reeds bekend bij de Britse autoriteiten. Wie de 23-jarige is die dinsdagmiddag is aangehouden, is nog onbekend.

Roger Moore (89) overleden

Vandaag is het bericht naar buiten gebracht dat acteur Roger Moore is overleden. Via zijn Twitter maakte de familie het tragische nieuws bekend.

"Het is met enorm veel pijn dat wij bekend moeten maken dat onze vader, Roger Moore, vandaag in Zwitserland is overleden", schrijven zijn kinderen. Ook melden zij in dit bericht dat hun vader na een kort gevecht met kanker het helaas niet heeft gered. 

Moore was het bekendst door zijn rol van de geheim agent 007 in maar liefst zeven James Bond-films. Daarnaast was hij ook een ambassadeur voor Unicef en schreef hij boeken. De laatste film waarin hij te zien was, genaamd The Saint, kwam uit in 2016. Daarnaast was hij nog bezig met vier projecten, films die tot 2018 in de bioscoop zullen verschijnen. 

Sir Roger Moore is 89 jaar oud geworden.

Roger Moore (89) overleden (Foto: ANP)
Roger Moore (89) overleden (Foto: ANP)

Tieten Marieke Elsinga gaan viral

Marieke Elsinga heeft gisteravond voor een kijkcijferboost van RTL Late Night gezorgd. Humberto's sidekick en enige reden om dit programma überhaupt te kijken, had namelijk te kampen met een paar flink stijve tepels.

Op Twitter raakt men – naast het nieuws uit Manchester, uiteraard – niet uitgepraat over de beste knoppen van Marieke. "Heerlijke boobs, erg sexy bij late night in dat doorschijnend jurkje!", reageert iemand. "En vanavond zullen vele mannen dus niet gaan dromen over tepels maar over stiknaden.....", reageert een ander.

Zelf ontkent Marieke overigens last te hebben gehad van een te koude airco. "Mensen, geen paniek. Het zijn stiknaden. Als mijn tepels zover aan de zijkant zouden zitten, dan was er iets goed mis geweest", aldus de mooie tv-babe.

Tepels Marieke ElsingaTepels of stiknaden? Zeg het maar...

Piqué: "Buffon moet Gouden Bal krijgen"

Gerard Piqué zou het toejuichen als Gianluigi Buffon dit jaar de Gouden Bal overhandigd krijgt voor wereldvoetballer van het jaar.

Buffon is als 39-jarige nog steeds een vaste kracht bij Juventus. Zijn invloed op de successen van de Italiaanse grootmacht valt volgens Piqué niet te onderschatten, al betwijfelt hij of de voetbalkenners meegaan in zijn advies.

"Messi zal dit jaar de Gouden Schoen winnen als topscorer en hij verdient het om de Gouden Bal weer te winnen. Maar als je kijkt naar de prijzen, dan zou ik de bal een keer aan Buffon geven. Hij kan de treble pakken als Juventus de Champions League wint. Hij verdient het voor zijn carrière en dit seizoen om als doelman de Gouden Bal te krijgen", zegt Piqué tegen Mediaset.

Piqué gaat er goed voor zitten als Juventus en Real Madrid het in de Champions League-finale tegen elkaar opnemen. De verdediger van FC Barcelona schaart zich achter de ploeg uit Turijn, waar onder andere een oud-ploeggenoot van hem speelt.

"Juventus is al een aantal jaar heel goed bezig op het Europese topniveau. Ze hebben geweldige spelers, zoals Buffon. En met Dani Alves heb ik jarenlang samengespeeld bij Barcelona. Het zou mooi zijn om hem de Champions League te zien winnen."

Kluun ontsnapt aan aanslag, schrijver in shock

Schrijver Kluun is ter nauwernood aan een aanslag ontsnapt. Dat meldt de Amsterdammer na de aanslag in Manchester. Hij was namelijk vorige week bij een concert van Ariane Grande.

Kluun zegt dat het wel heel dichtbij komt zo: 'Ik ben nu eerst even aan het bijkomen. Vorige week liep ik nog met mijn dochters en haar vriendinnen met dezelfde konijnenoren op, als de meiden die ik nu zie op foto’s bij de BBC en The Guardian…

Ook maakt de schrijver zich zorgen over de Europa League-finale van morgen tussen Manchester en Ajax. 'Maar ik kan me toch niet voorstellen dat die wedstrijd, hoezeer ik er ook al weken naar uitkijk, nu doorgang vindt. Ik zou het heel goed kunnen begrijpen als Manchester niet zou willen spelen. Zie je het voor je, dat ze dan winnen en – terwijl in hun thuisstad mensen voor hun leven aan het vechten zijn – zij staan te juichen voor het oog van de wereld.’

Of er slachtofferhulp is voor Kluun is niet bekend. Op Twitter melden mensen die wel eens een boek van Kluun hebben gelezen dat het inderdaad dichtbij komt zo.

Mensen boos om Speld-satire Manchester

De Speld uploadde een uur geleden een satirisch artikel over de aanslagen in Manchester. Dat viel bij veel Facebook- en Twittergebruikers niet goed.

Het artikel steekt de draak met mensen die bij elke gruwelijke gebeurtenis verzachtend gaan redeneren en heeft als titel: "Niet te vroeg oordelen: misschien had dader Manchester wel een heel goede reden om aanslag op kinderen te plegen."

In het artikel zelf schrijft de redactie: "Laten we even het onderzoek van de politie afwachten voor we iemand die zich niet meer kan verdedigen met de grond gelijk maken."

De overduidelijke satire schiet toch velen danig in het verkeerde keelgat. Honderden users op diverse sociale media en de Speld-website uiten hun woede. Een greep uit de reacties:

Tegelijkertijd zijn er reacties van mensen die stellen dat het De Speld-bericht niet over de rug van kinderen gaat, maar juist terroristen en goedpraters van terrorisme ridiculiseert.

Islamitische staat claimt aanslag Manchester

De moslims van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben dinsdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag van maandagavond in Manchester. Daardoor vielen bij de uitgang van een concertzaal 22 doden en bijna zestig gewonden. Volgens de Britse politie blies de terrorist zich met zijn bom op.

In de verklaring van IS-spreekbuis Amaq wordt niet over een zelfmoordaanslag gerept. Een 'soldaat' van IS is erin geslaagd een bom te plaatsen, luidt de verklaring van IS.

Islamitische staat claimt aanslag Manchester
Islamitische staat claimt aanslag Manchester (Foto: ANP)

'Meisjes besnijden is een religieus recht'

In de VS loopt momenteel het allereerste federale proces tegen mensen die verdacht zijn van vrouwenbesnijdenis, sinds dat land dit verbood in 1996. De aangeklaagden geven aan dat het 'een religieus recht' is om kindertjes te besnijden.

Het proces loopt tegen twee dokters uit Detroit en één van hun vrouwen, die verdacht worden van de genitale mutilatie van twee zevenjarige meisjes. Ze zijn allen lid van de zogeheten Dawoodi Bohra-gemeenschap, een islamitische sekte die uit India komt.

De ene dokter, de 44-jarige Jumana Nargarwala, wordt beschuldigd van het besnijden zelf en de andere, de 53-jarige Fakhruddin Attar, van het laten gebruiken van zijn kliniek om de besnijdenis te voltrekken.

Naast het 'maar het is religie!'-argument zeggen de verdachten ook dat er helemaal geen sprake was van 'echte' besnijdenis. Ze zouden de genitalieën van de meisjes slechts 'hebben geschraapt' en klagen dat ze 'worden vervolgd voor hun religie'. De meisjes hebben beiden echter littekens en afwijkend uitziende vagina's.

Het feit dat genitale mutilatie van vrouwen nu eenmaal bij wet verboden is, lijkt er verder niet toe te doen voor het drietal. De twee meisjes zijn door hun ouders verboden om over het voorval te praten en moeten het omschrijven als 'gereinigd worden van wat extra huid'.

Eén van de twee gaf aan dat de ouders hen hadden verteld dat ze op 'een speciaal meisjesuitje' gingen die dag en dat ze na de ingreep 'nauwelijks kon lopen en pijn voelde helemaal tot in haar enkel.'

Het proces is net begonnen. Wanneer de uitspraak volgt is nog onbekend.

NCTV voert overleg met evenementensector

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), voert dinsdagmiddag overleg met vertegenwoordigers van de evenementensector.

Aanleiding is de aanslag van maandagavond in Manchester. Doel is volgens de NCTV om de klokken gelijk te zetten bij de beveiliging van grootschalige evenementen. Bij concerten en evenementen in Nederland worden al veel zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de NCTV.

Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag in Manchester onveranderd, vier op een schaal van vijf. De zelfmoordaanslag na afloop van een concert van Ariana Grande in Manchester kostte aan zeker 22 mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn veel tieners.

Dinsdag arresteerde de politie een 23-jarige man wegens mogelijke betrokkenheid bij de aanslag. Niet veel later eiste terreurbeweging Islamitische Staat (IS) de verantwoordelijkheid voor de aanslag op.

NCTV voert overleg met evenementensector
NCTV voert overleg met evenementensector (Foto: BuzzE)

'Aanzien leraar basisschool flink gedaald'

Het maatschappelijk aanzien van leraren in het basis- en het voortgezet onderwijs is flink achteruit gegaan in de afgelopen tien jaar. Vooral leraren op basisscholen kampen met een imagoprobleem, concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht en onderzoeksbureau Ecorys in een onderzoek.

Volgens de onderzoekers is het aanzien van de basisschoolleerkracht vergelijkbaar met dat van een secretaresse, boekhouder of verzekeringsagent. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat leraren die van de pabo komen al jaren gemiddeld minder verdienen dan andere hbo'ers. Ook de "feminisering" en vergrijzing van de sector zorgen mogelijk voor een daling van het aanzien.

Hoewel het opleidingsniveau van leraren hoog is, zijn er de laatste jaren steeds meer hoger opgeleide beroepsgroepen bijgekomen.

'Aanzien leraar basisschool flink gedaald'
'Aanzien leraar basisschool flink gedaald' (Foto: ANP)

Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezen

Aandeelhouders van Shell willen niet dat het olieconcern concrete doelen stelt voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Een resolutie daartoe van de vereniging Follow This, die Shell ook oproept zich te conformeren aan de Parijse akkoorden over het klimaat, werd bij de algemene vergadering van aandeelhouders afgewezen. Een kleine 94 procent van de aandeelhouders keerde zich tegen het voorstel.

Follow This probeert Shell al langer meer in de richting van duurzame energie te bewegen. Shell raadde aandeelhouders overigens af om voor de resolutie te stemmen tijdens de vergadering. In een toelichting noemde Shell de adoptie van de resolutie contraproductief.

Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezen
Duurzaamheidsresolutie Shell afgewezen (Foto: ANP)

Man verkracht zus, 'stigma is straf genoeg'

Een 20-jarige man uit Crescent City, Californië heeft maar 240 dagen voorwaardelijke celstraf gekregen voor het verkrachten van zijn 16-jarige zusje. De reden: bekend staan als incestueuze kinderverkrachter is volgens de rechter erg genoeg.

De man had al herhaaldelijk aangedrongen op seks bij zuslief, maar die weigerde dat steeds. Hij liet haar vervolgens zo veel wiet roken dat ze nauwelijks nog doorhad wie hij was of wat er gebeurde. Vervolgens verkrachtte hij haar.

De rechter gaf aan dat het meisje zelf haar kleding had uitgetrokken en niet bewusteloos was. Hoewel de jongeman het hele voorval op video heeft bekend, dacht de rechter verder ook dat er mogelijk niet genoeg bewijs was om een jury tot een veroordeling te laten komen.

Dat alles bij elkaar, plus de paar maanden cel en het feit dat 'het stigma' van een veroordeling wegens verkrachting, zou samen afschrikwekkend genoeg zijn om de man in de toekomst geen zussen of anderen meer te laten verkrachten.

Het plaatselijke OM is niet blij en 'is het volkomen oneens' met de uitspraak. De officier van justitie stelt: "Het signaal dat dit afgeeft is dat verkrachters die hun puberzusjes stoned maken en dan verkrachten, daarmee weg kunnen komen. Dat is niet een signaal dat ik zou willen geven."

Win een Guardians of the Galaxy 2-prijzenpakket

Zet je schrap, want het meest buitengewone team van het universum is terug! In Marvel’s Guardians of the Galaxy Vol. 2 gaat het team opnieuw op pad en doorkruisen zij de verste uithoeken van het heelal. Uiteraard doen ze dit geheel in eigen stijl, op de knallende en onmisbare muziek van Awesome Mixtape Vol. 2. Star-Lord (Chris Pratt), Gamora (Zoe Saldana), Drax (Dave Bautista), Rocket en Baby Groot proberen het mysterie te ontrafelen rondom Peter Quill’s vader. Oude vijanden worden nieuwe vrienden en ondertussen moet het team er voor vechten om één te blijven.

We mogen drie prijzenpakketten weggeven van de film met daarin: 

1 x Pet

1 x T-Shirt

1 x Baby Groot diorama

Guardians of the Galaxy 2 prijzenpakketGuardians of the Galaxy 2 prijzenpakketGuardians of the Galaxy 2 prijzenpakket

Het enige wat je moet doen om kans te maken is antwoord geven op de volgende vraag:

Wie verzorgde ook ditmaal de stem van (Baby) Groot?

- Vin Diesel

- Chris Pratt

- Kurt Russell

Geef je antwoord snel hier door!

'Belachelijk sterke' bokstiener kan de nieuwe held worden

Hij heeft als professioneel bokser nog maar drie partijen gevochten en zijn debuut was nog maar een ruime anderhalve maand geleden, maar toch wordt hij al gezien als een mogelijke uitdager voor zwaargewichtkampioen Anthony Joshua. De naam is Daniel Dubois, slechts 19 jaar.

Daniel Dynamite Dubois wilde in eerste instantie een poging doen zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo, maar hij besloot toch professional te worden - wat deelname aan de Spelen tegenwoordig overigens niet geheel onmogelijk meer maakt.

Op 8 april dit jaar debuteerde hij in Manchester in het voorprogramma van een titelgevecht tegen Marcus Kelly. De ietwat stevige Kelly slingerde zijn vuist een paar keer naar Dubois, die na een seconde of twintig op hem in begon te slaan met een technische knock-out na 35 seconden als gevolg.

Dubois tegen Kelly (Bron: YouTube)

Het volgende slachtoffer werd de Kameroenees Blaise Mendouo, die het wel een ronde vol wist te houden tegen de vuisten van Dubois. In ronde twee duurde het echter niet meer dan een half minuutje voor Dynamite zijn tegenstander het licht uit de ogen sloeg en daarmee was zege nummer twee een feit. 

Dubois tegen Mendouo (Bron: YouTube)

Afgelopen weekeinde stond Dubois voor het eerst tegen een meer ervaren vechter, de Brit David Howe, die achttien profgevechten achter de kiezen had. Ook Howe kon echter nauwelijks weerstand bieden: na een goede halve minuut kreeg hij een vuist van Dubois vol op zijn hoofd en daarmee was het ook voor Howe einde verhaal.

Dubois tegen Howe (Bron: YouTube)

Oud-wereldkampioen Tyson Fury zag Dubois eerder dit jaar al eens tegenover zich staan op de training en hij was vol lof over zijn jonge landgenoot. "Ik kan wel zeggen dat ik met een jonge koning heb staan sparren", sprak Fury. "Hij was echt fantastisch goed. Hij is lang, groot, sterk en heel ambitieus."

Ook de promoter van Dubois, Frank Warren, heeft nu al moeite om de hype rondom zijn jonge bokser te negeren. "Het meest duidelijke aan hem is dat hij zo belachelijk sterk is voor iemand van die leeftijd. Die jongen bestaat uit 107 kilogram puur graniet. Als hij in de sportschool tegen de boksbal slaat dreunt het door de hele hal, en mijn handen branden als we even hebben gespard met de 'pads' op mijn handen", lacht Warren. "Die jongen is pas 19 he? Je moet je eens indenken wat een vernietigende kracht hij over een jaar of vijf heeft.."

Op 8 juli verschijnt Dubois vermoedelijk weer in de ring in Londen, waar hij Howe na een half minuutje tegen het canvas sloeg. Wie zijn tegenstander wordt is nog niet bekend.

Groot DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

Justitie heeft een groot DNA-verwantschapsonderzoek aangekondigd in de zaak rond de moord op Nicky Verstappen. Dat moet dit najaar beginnen. Er worden vermoedelijk 15.000 mannen in de regio Limburg opgegeroepen. Dat heeft hoofdofficier van Justitie Roger Bos dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie in Maastricht. De rechter-commissaris heeft al toestemming voor het onderzoek gegeven.

De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een zomerkamp. De dader is nooit gevonden. Op de persbijeenkomst riep de politie de onbekende dader opnieuw op om zich te melden. "Het is nooit te laat om je te melden", riep korpschef Gery Veldhuis op. Ook Bos deed een "moreel beroep" op de dader.

De hoofdofficier zei dat het net zich sluit rond de dader. Nieuwe technieken maken het volgens Bos mogelijk om aangetroffen DNA-sporen te herleiden tot iemand die een familierelatie heeft met de dader. Zo hopen de opsporingsinstanties via de familielijn uit te komen bij de dader. Verwantschapsonderzoek is 'een uiterst zwaar middel', erkenden beiden. "Het heeft de grootste kans op succes. We roepen mannen op vrijwillig DNA af staan. Het is de laatste reële mogelijkheid om deze zaak tot een oplossing te brengen."

Marianne Vaatstra
Het onderzoek doet sterk denken aan het verwantschapsonderzoek dat in Friesland plaatsvond na de moord op Marianne Vaatstra. Daar deden 8000 mannen aan mee. Dankzij een verbeterde DNA-techniek en een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek kon Jasper S. in 2013 toch als dader worden opgespoord.

Het zestienjarige meisje werd in de nacht van 30 april op 1 mei 1999 omgebracht in Veenklooster. Jasper S. kreeg achttien jaar gevangenisstraf. Hij vermoordde het Friese meisje na een avondje stappen. Marianne was een volstrekt willekeurig slachtoffer.

Groot DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen
Groot DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen (Foto: ANP)

Tekken 7 laat meer beelden zien

Nog een maandje en dan kunnen we eindelijk aan de slag met Tekken 7 op de consoles. Het spel kwam al in 2015 uit als arcade-game. Naast het versimpelen van de gameplay werden er ook een aantal opmerkelijke nieuwe personages aangekondigd.

Om iedereen nog even warm te houden voor het spel heeft Bandai Namco een nieuwe trailer vrijgegeven. Dit keer zien we Kuma, Josie Rizal, Ling Xiaoyu, Claudio Serafino, Paul Phoenix, Panda en Shaheen aan het werk. Tekken 7 komt op 2 juni uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.


'Meer rechters voor aanpak Brabantse bendes'

De aangescherpte aanpak van Brabantse bendes door politie en Openbaar Ministerie heeft ertoe geleid dat de rechtbank Zeeland-West-Brabant een tekort aan rechters heeft, ondanks een uitbreiding in de afgelopen jaren met circa 20 procent.

"Het aantal strafrechters is afgelopen jaren al met een vijfde toegenomen, maar dat is nog niet genoeg", aldus rechtbankpresident Marieke Koek dinsdag.

De rechtbank heeft vijf openstaande vacatures voor rechters en zoekt ook een verdere uitbreiding van specialistische ondersteuning. In een nieuw in het leven geroepen, zogenoemde Ondermijningskamer wordt de kennis en deskundigheid bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit gebundeld. De provincie Brabant wordt geplaagd door een flinke toename van gecompliceerde strafzaken, waarbij legale structuren, vastgoed en bedrijven worden gebruikt om misdrijven te verhullen. Ook infiltreert de georganiseerde criminaliteit in de politiek, aldus de rechtbank.

De voorbereidings- en zittingstijd die nodig is voor de behandeling van dit type strafzaken stijgt volgens rechtbankpresident Koek harder dan de rechterscapaciteit.

'Meer rechters voor aanpak Brabantse bendes'
'Meer rechters voor aanpak Brabantse bendes' (Foto: ANP)

Dolberg: "Wil niet aan een transfer denken"

Kasper Dolberg sluit een transfer bij Ajax niet uit, maar in principe speelt de Deense spits ook volgend seizoen in Amsterdam.

"Ik heb inderdaad gezegd dat ik nog minimaal één seizoen bij Ajax zal blijven", vertelde Dolberg in gesprek met De Telegraaf. "Maar je zag vorig jaar wat er met Arek Milik gebeurde. Een week nadat hij zei nog één jaar te blijven, was hij weg, naar Napoli."

De 19-jarige spits verwacht niet dat bij hem hetzelfde gaat gebeuren. "Ik verwacht dat ik hier in september nog ben. Waarom? Omdat we woensdag een 'vrij belangrijke wedstrijd' hebben en ik nog niet aan een transfer wil denken. Na de finale ga ik naar de nationale ploeg van Denemarken en daarna zie ik het allemaal wel."

In 47 wedstrijden in alle competities was Dolberg 23 keer trefzeker, maar het moet volgend seizoen beter. "Ik moet stabieler worden. Mijn ondergrens moet veel hoger liggen. Dit seizoen hebben we kunnen zien dat ik heel slecht speel als ik slecht ben. En goed is gewoon goed. Het verschil tussen heel slecht en goed moet kleiner."

Zwemwater weer schoner geworden

De inspanningen om het zwemwater in Nederland schoner te krijgen werpen vruchten af. Toch verslechterde de waterkwaliteit op acht locaties. Dat blijkt dinsdag uit het jaarlijkse zwemwaterrapport van het Europees Milieuagentschap (EMA).

Van de 718 plekken aan de kust en in het binnenland die vorig jaar zomer werden geïnspecteerd, was de waterkwaliteit bij 2,6 procent slecht. Een jaar eerder was dat nog 3,4 procent en in 2014 bijna 5 procent.

De onderzoekers namen tijdens het zwemseizoen monsters en controleerden die op vervuiling en schadelijke stoffen. In heel Europa werden meer dan 21.000 zwemplekken onderzocht. Ruim 85 procent kreeg het stempel uitstekend. In 1,4 procent van de gevallen werd de minimumstandaard niet gehaald.

In Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Slowakije werd relatief veel vervuild zwemwater aangetroffen. In Italië verslechterde de situatie op 22 locaties en ook in Spanje en Denemarken is nog ruimte voor verbetering. Luxemburg, Cyprus, Malta en Griekenland deden het juist goed.

Zwemwater weer schoner geworden
Zwemwater weer schoner geworden (Foto: ANP)

Roda stuurt Anastasiou de laan uit

Roda JC heeft zich in de voorbereiding op de twee finalewedstrijden in de play-offs om handhaving in de Eredivisie ontdaan van trainer Yannis Anastasiou. De Limburgers hopen zo voor een schokeffect te zorgen en streekgenoot MVV Maastricht te verslaan.

Onder leiding van Anastasiou behaalde Roda de zeventiende plaats in de Eredivisie en moest de nacompetitie in. Daarin was de club over twee wedstrijden maar net te sterk voor Helmond Sport. De Griekse oefenmeester zou na dit seizoen naar het Belgische KV Kortrijk vertrekken, maar mag nu eerder weg, omdat de clubleiding geen vertrouwen meer in hem heeft. In Kerkrade wordt gehoopt dat met assistenten Rick Plum, René Trost en Robert-Jan Zoetmulder op de bank donderdag en zondag gewonnen wordt van MVV en volgend jaar weer in de Eredivisie gespeeld wordt.

Om dit doel te bereiken zal Huub Stevens de club gaan helpen. De 63-jarige oefenmeester gaat bij Roda niet op de bank plaatsnemen, maar gaat de club wel zoveel mogelijk met advies bijstaan. Hij trainde Roda al eens tussen 1993 en 1996 en behaalde in 1995 een knappe tweede plaats in de Eredivisie.

Mbappé: "Mijn carrière staat op één"

Kylian Mbappé trekt zich niets aan van de geruchten die de ronde doen over zijn mogelijke vertrek bij AS Monaco. Hij doet wat hem zelf het best lijkt.

De 18-jarige Mbappé zou na een indrukwekkend seizoen bij AS Monaco bovenaan het verlanglijstje van Real Madrid staan. Hij kan alle transferrecords breken, maar is vooral bezig met hoe hij sportief de beste keuze maakt.

"Mijn carrière staat op nummer één", zegt Mbappé tegen beIN Sports. "Ik ben op een leeftijd waarop ik móet spelen. Dat zal de belangrijkste factor zijn in de keuze voor mijn toekomst."

"Ik ben geen 35- of 36-jarige. Ik heb nog zoveel te leren. Dit jaar was een ontdekkingsreis en ik moet nu een belangrijke stap gaan maken. Volgend seizoen moet ik op hetzelfde niveau zien te presteren."

Mbappé wacht geduldig zijn mogelijkheden af. "En ik ben de enige die over mijn lot beslist. Ik ga nergens heen waar ik naartoe word gestuurd zonder dat ik het er zelf mee eens ben"

Wereld geschokt door aanslag Manchester

Verscheidene Europese regeringsleiders hebben dinsdag met verslagenheid gereageerd op de aanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester. Bondskanselier Angela Merkel liet weten dat Duitsland schouder aan schouder staat met het Verenigd Koninkrijk. "Deze terroristische aanval sterkt ons alleen maar om samen met onze vrienden in het Verenigd Koninkrijk de strijd aan te gaan tegen diegenen die overgaan tot zulke verachtelijke daden."

Ook de kersverse Franse leider Emmanuel Macron benadrukte vol afschuw en ontzetting hoe belangrijk de strijd tegen terrorisme blijkt te zijn. "Frankrijk is in rouw."

President Donald Trump van de Verenigde Staten liet vanuit Betlehem in hardere bewoordingen van zich horen. "Deze kwaadaardige ideologie moet uitgeroeid worden. Bovendien zijn de mensen die hier achter zitten losers. Ik weiger ze monsters te noemen, want die term vinden ze nog leuk ook."

Iran veroordeelde de aanslag eveneens. "Terrorisme kan alleen maar gestopt worden als er allesomvattende maatregelen worden genomen. Er kan niet meer met twee maten worden gemeten", aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarnaast betuigden onder anderen de Russische president Vladimir Poetin, de Spaanse premier Mariano Rajoy, de Griekse premier Alexis Tsipras en de Italiaanse premier Paolo Gentiloni hun medeleven.

Vlaggen halfstok
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker vernam het nieuws over de ,,brute aanval met grote droefheid en diepe schok'', schrijft hij in een verklaring. "Vandaag rouwen we samen met het Britse volk. Morgen zullen we zij aan zij met jullie vechten tegen degenen die onze manier van leven willen vernietigen.'' De vlaggen bij het commissiegebouw in Brussel hangen halfstok.

EU-president Donald Tusk liet via Twitter weten dat hij met zijn hart in Manchester is. "Onze gedachten zijn bij de slachtoffers.'' Tal van EU-commissarissen reageerden geschokt. Onder hen de Brit Julian King (Veiligheid), die solidariteit uitsprak met de slachtoffers van de terroristische aanslag.

De gedachten van NAVO-chef Jens Stoltenberg gaan uit naar allen die zijn getroffen door de "barbaarse'' aanslag. "De NAVO staat naast het Verenigd Koninkrijk in de strijd tegen terrorisme.''

Reacties uit Nederland
Koning Willem-Alexander vindt de aanslag huiveringwekkend. "De huiveringwekkende aanslag in Manchester die zoveel jonge slachtoffers heeft geëist, heeft ons diep geraakt'', aldus de koning namens koningin Máxima in een verklaring die dinsdagochtend is uitgegeven. "Wij leven intens mee met alle ouders die het verschrikkelijke nieuws hebben gekregen dat hun kind is omgekomen en met alle familieleden en vrienden die nu in rouw gedompeld zijn. Ook allen die in angstige onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren zijn in onze gedachten.''

"Stil van weer een verschrikkelijke aanslag. Mijn gedachten zijn bij slachtoffers en nabestaanden'', zei D66-leider Alexander Pechtold.

PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Kinderen, tieners. Bij een concert. Moord. Een zieke en barbaarse aanslag. Gedachten gaan uit naar slachtoffers en nabestaanden''.

Sybrand Buma (CDA): "Verschrikkelijk nieuws over aanslag in Manchester. Mijn medeleven en gedachten zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.''

Ook Emile Roemer (SP) reageerde ontdaan: "Van een lafheid die geen grenzen kent. Een concertzaal vol jonge mensen. Wat een drama. Nederland leeft mee''.

Regeringsleiders ontdaan door aanslag concert
Regeringsleiders ontdaan door aanslag concert (Foto: ANP)

NS voorbereid op mogelijke huldiging Ajax

Als Ajax woensdag in Stockholm de finale van de Europa League wint, zetten de Nederlandse Spoorwegen een dag later extra personeel in voor het vervoer van supporters naar de huldiging in Amsterdam.

"Er zijn dan meer medewerkers aanwezig om reizigers te begeleiden. Er rijden bovendien meer bussen tussen Lelystad en Zwolle omdat daar werkzaamheden aan het spoor plaatsvinden", aldus een woordvoerster dinsdag. "NS verwacht dat de dienstregeling donderdag voldoende capaciteit biedt en reizigers verspreid over de avond zullen terugreizen."

NS voorbereid op mogelijke huldiging Ajax
NS voorbereid op mogelijke huldiging Ajax (Foto: ANP)

Teufel Ultima 40 Active

De speakerset Ultima 40 Mk2 van Teufel is het meest populaire product van de Duitse audiofabrikant. Om deze vloerstaanders nog meer cachet te geven en ze helemaal bijdetijds te maken bracht de fabrikant onlangs de Ultima 40 Active uit. Een set die in verhouding tot zijn voorganger een geïntegreerde versterker, bluetooth 4.0 met aptX, een optische, een analoge en een HDMI-ARC koppeling bevat. De moeite waard?

D66 bijeen over gesprek met ChristenUnie

De Tweede Kamerfractie van D66 is dinsdag bijeen om te praten over de kabinetsvariant van VVD, CDA, D66 én ChristenUnie. Informateur Edith Schippers noemde die combinatie maandag de enige combinatie van partijen waarmee verdere gesprekken kunnen worden gevoerd over een nieuw kabinet.

Eerder noemde D66-leider Alexander Pechtold het "onwenselijk" om te gaan onderhandelen met de ChristenUnie. "Nu moet ik met mijn fractie gaan bespreken hoe we denken over de variant die Schippers voorlegt", aldus Pechtold voor de vergadering. De twee partijen verschillen vooral van mening over medisch-ethische onderwerpen.

Niet alleen Pechtold maar ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers legt het voorstel dinsdag aan zijn fractie voor. Als dat groen licht oplevert, dan organiseert Schippers een verkennend gesprek tussen de vier partijen.

D66 bijeen over gesprek met ChristenUnie
D66 bijeen over gesprek met ChristenUnie (Foto: ANP)

Rotterdam krijgt mogelijk echt 'Lee Towers'

Het was een grapje van Arjen Lubach, maar Rotterdam krijgt mogelijk echt 'Lee Towers'. De 71-jarige zanger vertelt in het AD dat hij in gesprek is met projectontwikkelaars.

In Zondag met Lubachs inmiddels wereldberoemde filmpje waarin Nederland zich voorstelt aan president Donald Trump wordt de grap gemaakt dat Amerika de Trump Towers heeft, terwijl Nederland Lee Towers heeft. "Na dat filmpje kwamen twee projectontwikkelaars naar me toe na een optreden in Eindhoven", vertelt Lee. "Of ik mijn naam wilde verbinden aan twee torens aan het Marconiplein in Rotterdam. Daar willen ze woontorens van maken."

Daar had Lee wel oren naar. "Wat bleek: die ene projectontwikkelaar heet zelf Lee (Foolen), maar kwam door dat filmpje op mij. Nu zijn we in gesprek. En kan het er volgend jaar zomaar van komen: de Lee Towers. Geweldig, toch?"

Rotterdam krijgt mogelijk echt 'Lee Towers'
Rotterdam krijgt mogelijk echt 'Lee Towers' (Foto: BuzzE)

Holleeder definitief in nieuwe jaar berecht

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Willem Holleeder gaat definitief begin komend jaar van start. De rechtbank in Amsterdam, die na de zomer had willen starten met de openbare verhoren van zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex Sandra den Hartog, verleende dinsdag zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de verdediging meer voorbereidingstijd.

De rechtbank wees verder het verzoek af van de verdediging van Holleeder om zijn voorarrest te schorsen, zodat hij een resterend deel van een oude straf kan uitzitten. Omdat Holleeder in 2013 de voorwaarden van vervroegde vrijlating schond toen hij Peter R. de Vries met de dood bedreigde, moet hij nog drie jaar en vier maanden de gevangenis in.

Het OM vervolgt Holleeder voor zijn vermeende betrokkenheid bij een reeks criminele afrekeningen, waaronder de liquidaties van mede-Heineken-ontvoerder Cor van Hout en vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Holleeder definitief in nieuwe jaar berecht
Holleeder definitief in nieuwe jaar berecht (Foto: ANP)

Bokser gediskwalificeerd door KO na bel, krijgt klap van oom tegenstander

Opvallende beelden uit de bokswereld van afgelopen weekeinde. In Oxon Hill in de Verenigde Staten vocht de Amerikaan Andre Dirrell om de interim-supermiddengewichttitel van de IBF tegen de Venezolaan José Uzcategui. 

In de achtste ronde kwam het gevecht écht tot leven. In de laatste seconden daarvan werkte Uzcategui zijn opponent tegen de touwen, waarna hij hem een snoeiharde combinatie uitdeelde. De laatste van die klappen kwam na direct na de bel en Dirrell ging na de betreffende combinatie gestrekt tegen het canvas. 

De scheidsrechter gaf al snel aan dat hij Uzcategui zou diskwalificeren voor de klap na de bel, waardoor een voor pampus liggende Dirrell uitgeroepen werd tot winnaar. Voor zijn oom, tevens zijn trainer, was de kous daarmee echter nog niet af. Leon Lawson kwam verhaal halen in de Venezolaanse hoek en - zoals het een ware lafaard betaamt - op een moment dat Uzcategui niet keek ramde hij de bokser vol op diens gezicht.

De Venezolaan kon zich vervolgens verdedigen en Lawson werd weggehaald. Dirrell nam al snel een microfoon in handen om zich te verontschuldigen voor het gedrag van zijn coach, die mogelijk een aanklacht wegens mishandeling aan de broek krijgt.

Het hele gevecht tussen Dirrell en Uzcategui, met de knock-outcombinatie vanaf ongeveer 23:30 (Bron: YouTube)

LB: Giel Beelen heeft soms moeite met bekendheid

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Giel Beelen is al jaren een bekende Nederlander maar de vele reacties die hij van het publiek krijgt, gaan hem niet in de koude kleren zitten. Dat heeft de 3FM-dj dinsdagochtend laten weten in een lang Instagrambericht.

"Ik ben altijd wel eerlijk en rauw in t leven en dus ook op social media. Ik ben al een tijdje in de media game en dat zorgt ervoor dat het maar allemaal gewoon zou moeten zijn", schreef Giel. "Maar herkend worden en iedereen die natuurlijk een mening heeft is niet normaal. En het zorgt er ook voor dat je schichtig als Bambi kan worden."

Giel geeft toe dat hij voor zijn show "ook verbale klappen uitdeelt". "Dus niet zeiken Beelen of zo. En nu dus eerlijk... Gelukkig ben ik geen olifant en raakt me nog heel veel van al die commentaren." De dj is "ook maar gewoon een jongetje die zo goed mogelijk z'n hart probeert te volgen". "En die het soms moeilijk vind om lief te zijn voor zichzelf. Gelukkig zijn er dan echte vrienden."

Giel Beelen heeft soms moeite met bekendheid
Giel Beelen heeft soms moeite met bekendheid (Foto: BuzzE)

Ontwikkelingen in zaak dood Nicky Verstappen

Rond de onopgeloste moord op de elfjarige Nicky Verstappen in augustus 1998 zijn nieuwe ontwikkelingen te melden. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg komen dinsdag aan het begin van de middag met een verklaring.

De elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een zomerkamp. De dader is nooit gevonden. Acht jaar geleden bleef DNA-onderzoek onder ruim honderd mannen uit de omgeving van de jongen en het toenmalige jeugdkamp zonder resultaat. Het Openbaar Ministerie (OM) liet daarna zelfs het graf van de kampoudste openen om DNA-materiaal af te nemen. Ook dat bleek niet overeen te komen met DNA dat op het lichaam van Nicky werd aangetroffen.

De afgelopen vier jaar heeft een rechercheteam opnieuw onderzoek gedaan. Het zogenoemde cold-caseteam heeft onder andere bestaande dossiers opnieuw tegen het licht gehouden.

De persbijeenkomst van politie en OM is dinsdag om 12.30 uur in het gebouw van het Openbaar Ministerie Limburg in Maastricht.

Ontwikkelingen in zaak dood Nicky Verstappen
Ontwikkelingen in zaak dood Nicky Verstappen (Foto: ANP)

Werkgevers doen weinig na burn-out

Als een werknemer terugkeert op de werkvloer na een burn-out, wordt door de werkgever vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van Zilveren Kruis uitgevoerd door Kantar Public onder 533 werknemers die de afgelopen vijf jaar een burn-out hebben gehad.

Van de ondervraagden ziet 65 procent het gevoel opgebrand te zijn als een bedrijfsongeval. Een derde geeft aan dat hun werkgever heeft geleerd van de situatie en 54 procent is hier niet van overtuigd.

Volgens Arnold Bakker, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit, wordt er te vaak alleen naar de werknemer gekeken. " Die krijgt een coach en gaat bijvoorbeeld op cursus mindfulness. Allemaal gericht op het beter omgaan met stress. Terwijl er meestal ook echt iets aan de werkzaamheden en omstandigheden binnen de organisatie moet veranderen om een nieuwe burn-out te voorkomen. Denk aan afwisseling in werkzaamheden of constructieve feedback. Of door mensen meer vrijheid te geven in de manier waarop ze hun werk invullen."

Meer dan de helft van de ondervraagden was bang voor een terugval na hun burn-out. Een op de drie werknemers heeft dat niet besproken met zijn of haar werkgever en bijna 30 procent ervaart weinig of geen ruimte om een terugval bespreekbaar te maken met de leidinggevende.

Werkgevers doen weinig na burn-out
Werkgevers doen weinig na burn-out (Foto: ANP)

Trump wil biljoenen bezuinigen

De Amerikaanse president Donald Trump wil de komende tien jaar in totaal 3,6 biljoen dollar, omgerekend circa 3200 miljard euro, gaan bezuinigen op de overheidsuitgaven. Het gaat onder meer om bezuinigingen op steun en ziektekostenvergoedingen voor arme mensen, landbouwsubsidies en overheidsinstellingen.

Het budget van Trump voor het fiscale jaar 2018 dat in oktober begint, wordt dinsdag voorgelegd aan het Amerikaanse Congres. Zo moet de komende tien jaar ruim 800 miljard dollar worden bezuinigd op Medicaid, dat gezondheidszorg regelt voor arme mensen, en nog eens meer dan 192 miljard dollar op voedselbonnen. Bij landbouwsubsidies gaat het om 38 miljard dollar. Tevens wordt zwaar bezuinigd op aflosregelingen voor studentenleningen.

Ook wordt geld bespaard op overheidsinstanties bijvoorbeeld door te snijden in pensioenvoorzieningen van federale werknemers. Daarnaast zal er enorm worden bezuinigd op ontwikkelingssamenwerking, de Amerikaanse posterijen US Postal Service en milieubeschermingsdienst EPA.

Groei
Er wordt wel extra geld vrijgemaakt voor landelijk zwangerschapsverlof, defensie en veiligheid, en investeringen in infrastructuur. Ook is geld gereserveerd voor het begin van de bouw van de muur langs de grens met Mexico. Verder zouden huishoudens en bedrijven een belastingverlaging krijgen, wat een belangrijke verkiezingsbelofte was van Trump.

De begroting is gebaseerd op een groei van de Amerikaanse economie met 3 procent aan het einde van de eerste termijn van Trump in 2021, wat door economen overigens als erg optimistisch wordt gezien.

Het Witte Huis stelt dat met het budget een "nieuw fundament wordt gelegd voor de grootsheid van Amerika", waarbij door de ogen van belastingbetalers naar de overheidsuitgaven werd gekeken. Het is de bedoeling dat binnen tien jaar de Amerikaanse begroting in evenwicht wordt gebracht.

Veel kritiek
Trump zal zelf niet aanwezig zijn bij de bekendmaking van zijn begrotingsplannen. Hij is momenteel bezig met een toer naar het Midden-Oosten en Europa. Dat is zijn eerste buitenlandse reis sinds het aantreden als president in januari.

Het is overigens maar de vraag hoe de plannen door het Congres worden ontvangen. Zowel Republikeinen als Democraten hebben veel kritiek geuit op de plannen van Trump.

Trump wil biljoenen bezuinigen
Trump wil biljoenen bezuinigen (Foto: ANP)

Dreiging Nederland onveranderd na aanslag

Het dreigingsniveau in ons land blijft na de aanslag van maandagavond in Manchester onveranderd. "Het blijft niveau vier op een schaal van vijf", liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in Den Haag dinsdag weten.

De zelfmoordaanslag na afloop van een concert van Ariana Grande in Manchester kostte aan zeker 22 mensen het leven. Onder de slachtoffers zijn veel tieners. "We houden de ontwikkelingen in Groot-Brittannië goed in de gaten", aldus een woordvoerster.

"In Nederland gelden al langer zichtbare en onzichtbare maatregelen", meldt Nationaal Coördinator Dick Schoof in een bericht op Twitter. Hij spreekt van "een vreselijke daad bij concert met ook veel kinderen. We volgen de situatie nauwgezet".

Dreiging Nederland onveranderd na aanslag
Dreiging Nederland onveranderd na aanslag (Foto: ANP)

Robben volgt Ajax 'met veel interesse'

Arjen Robben kijkt uit naar de ontmoeting tussen Ajax en Manchester United in de finale van de Europa League. Hij is benieuwd hoe Ajax het aanpakt.

Ajax maakte indruk in de Europa League door de ene na de andere tegenstander naar huis te sturen. Zo werd in de halve finale het hoger ingeschaalde Olympique Lyon uit het toernooi geknikkerd.

"Ik volg dat met heel veel interesse”, zegt Robben tegen De Telegraaf. "Natuurlijk is dat heel belangrijk en mooi. Met name de manier waarop ze het gedaan hebben, met heel gedurfd voetbal. Dat is een groot compliment aan trainer Peter Bosz."

"Het mooie eraan is dat zoiets niet wordt verwacht en dat ze nu ineens - en verdiend - in de finale van de Europa League staan. Een goede ontwikkeling”, aldus de aanvoerder van het Nederlands elftal.

Robben meldt zich volgende week in Portugal voor de eerste trainingen onder de nieuwe Oranje-bondscoach, Dick Advocaat. De Nederlander kroonde zich met Bayern München tot kampioen van de Duitse Bundesliga.

Zelfmoordaanslag concert Ariana Grande: 22 doden

Bij een zelfmoordaanslag afgelopen nacht in Manchester, vlak na een concert van Ariane Grande, zijn minstens 22 doden en 59 gewonden gevallen. De dader zou bij de aanslag terplekke het leven hebben gelaten. Onder de doden zouden geen Nederlanders zijn. Inmiddels heeft Facebook de 'veiligheidscheck' ingeschakeld, zodat mensen in de buurt van de aanslag kunnen laten weten of ze veilig zijn. 

Hieronder kun je (van beneden naar boven) het verloop van de gebeurtenissen lezen. 

Update 09.48 uur 

Inmiddels verschijnen de eerste aangrijpende ooggetuigenverslagen. Een jongedame postte het volgende online: "Zojuist terug van het Ariana Grande-concert. We dachten net voor het laatste liedje weg te gaan zodat we sneller thuis zouden zijn in plaats van langer op een taxi te moeten wachten. Net toen we weg gingen ging er een bom vlak voor me af."

"Er was overal huid, bloed en uitwerpselen, ook in mijn haar en op mijn tas. Ik vind nog steeds stukjes -God mag weten wat precies- in mijn haar. Met mij gaat het goed, ik ben terug in het hotel en ik hoop dat het met iedereen die bij me in de buurt was, ook goed gaat. Men zegt dat het mogelijk een ballon of het geluidssysteem was maar ik kan je verzekeren dat dat niet zo was. Je gaat er nooit vanuit dat dit soort dingen gebeuren maar dit laat weer eens zien dat het iedereen kan overkomen."

"Dat geluid, het bloed en degenen die verdwaasd rondrenden terwijl ze stukken huid en ledematen misten, zal ik niet snel kunnen vergeten, noch zal wie dan ook die erbij was dat kunnen."

De vrouw postte er een (NSFW-)foto bij van haar handtas, haar en wat ze uit haar haar haalde.

Update 08.56 uur

De Britse politie heeft een nieuwe verklaring vrijgegeven. Daaruit blijkt onder andere dat de dader ter plaatse is overleden.

Update 08.11 uur
Het aantal doden is door de Britse autoriteiten opgeschaald naar 22. Verder zegt de politie van Manchester dat de explosie gisteravond een zelfmoordaanslag was. Dat meldt de NOS. Het is nog onduidelijk of de dader onderdeel was van een groter terroristennetwerk. Onder de slachtoffers bevonden zich geen Nederlanders.

Update 07.15 uur
Het aantal gewonden is bijgesteld naar 59. Vooralsnog zijn er 19 bevestigde doden. Intussen bejubelen IS-aanhangers de aanslag.

Voetbalclub Manchester United heeft via Twitter haar medeleven betuigd:

Update 06.05 uur
Ariana zelf is kapot van het gebeuren. Volgens ingewijden bij entertainmentsite TMZ zou de rest van haar tournee zijn stopgezet.

Update 05.00 uur
Ook op de BBC wordt nu gesproken over een mogelijke zelfmoordaanslag. Zangeres Ariane Grande heeft overigens net gereageerd op de gebeurtenissen in Manchester. Ook zijn er nieuwe beelden opgedoken waarop duidelijk te horen is dat het niet om een knappende ballon gaat.

Update 04.33 uur
Volgens de politie van Manchester zijn er zeker 19 doden gevallen en 50 gewonden. De explosie wordt behandeld als terreuraanslag. Premier Theresa May laat weten dat haar gedachten bij de slachtoffers zijn. Gevreesd wordt dat de getroffenen vooral tieners zijn.

De ontploffing zou in de foyer van de Arena hebben plaatsgehad. Die plek is vóór het gedeelte waar bezoekers worden gecontroleerd. Amerikaanse bronnen hebben het inmiddels over een zelfmoordaanslag. Er zou gecalculeerd zijn gewacht tot vlak na het optreden toen veel concertgangers naar buiten kwamen.

Update 02.26 uur
Journalist Tim Ashburner van BBC Radio 5 Live onderbrak de radio-uitzending zojuist: de aanwezige reporters zijn met spoed naar achteren gestuurd omdat er een tweede verdacht pakketje gevonden is. De politie gaf aan dat binnen afzienbare tijd een gecontroleerde ontploffing plaats zal vinden. 

Update 02.13 uur
De politie van Manchester heeft een nieuwe verklaring gepubliceerd en daaruit blijkt helaas dat de berichten over minstens tien doden een lage schatting waren. De politie meldt dat zeker negentien mensen zijn overleden. Daarnaast zijn er zeker vijftig mensen gewond geraakt.

Update 01.55 uur
Diverse geruchten gaan rond over zeker twintig doden, maar dit is nog nergens officieel bevestigd. De BBC meldde wel dat 'de eerste schattingen' het hebben over minstens tien doden, maar ook hier is door autoriteiten nog niks over gemeld. Officiële berichten worden vermoedelijk bekendgemaakt via het Twitteraccount van de politie van Manchester.

De Britse autoriteiten hebben wel laten weten dat de situatie vooralsnog behandeld wordt als een mogelijke terroristische aanslag. 

Ook wordt duidelijk dat een van de managers van Ariana Grande snel na de knal het podium op kwam om mensen te proberen te kalmeren. De manager vroeg mensen rustig richting de uitgangen te gaan.

Update 01.50 uur
Volgens ooggetuigen op BBC Radio 5 Live liepen veel mensen na de ontploffing weer terug naar binnen. "We waren op weg naar de uitgang, toen vlak bij de deuren iets ontplofte. We zijn toen gelijk omgedraaid en terug de trappen opgelopen richting de zaal, waar mensen stonden te wijzen waar de dichtsbijzijnde uitgang was", aldus de twee tieners, die het as en bloed nog in de haren en op de kleren hadden. "Niet veel later waren we alsnog buiten."

Update 01.35 uur
Sky News is er uiteraard live bij, dat is hieronder te bekijken:

Livestream van Sky News

Naast de gebruikelijke zenders als CNN is ook BBC Radio 5 Live van de partij met continu verslag en interviews met ooggetuigen. Dat is hier live te luisteren. 

Update 01.30 uur
Volgens de lokale autoriteiten vond de vermoedelijke explosie plaats in de foyer van de Manchester Arena, wat er op zou duiden dat het niet om een ballon of een speaker gaat.

Ondertussen hebben vele Mancunians hun deuren geopend voor bezoekers van het concert, die vandaag niet meer naar huis kunnen. Ook hotels in de omgeving geven aan dat ze plaats bieden aan de veelal jonge bezoekers van het concert.

Inmiddels is ook de explosieven opruimingsdienst gearriveerd, terwijl het gebied rondom de Arena vol staat met hulpdiensten. 

Update 00.55 uur
Inmiddels is nog niet duidelijk wat er precies gebeurd is, maar helaas is al wel bekendgemaakt dat er doden gevallen zijn. Volgens de politie van Manchester zijn er 'meerdere dodelijke slachtoffers' te betreuren, zonder daarbij met een aantal te komen. Ook zijn er gewonden, maar hoeveel is niet bekend.

Volgens ooggetuigen ging het om vermoedelijk één explosie, maar wat dat precies was lijkt niemand te weten. Zo werd in het afgelopen uur gesproken over een geplofte speaker, een bom, een schietpartij en een grote ontploffende ballon. Wel is vrij duidelijk dat de knal gebeurde vlak na het einde van het concert van Grande, die zelf al heeft laten weten in orde te zijn.

Giro: Etappe 16 - Loodzware koninginnenrit

Met twee weken koers achter de rug staat Tom Dumoulin comfortabel aan de leiding in het algemeen klassement. Daags na de tweede rustdag stond de tijdrit op het programma en hier reed hij de concurrentie aan gort. Hij pakte daar ook meteen de roze trui en die stond hij daarna niet meer af.

Na de tijdrit kregen we een leuke heuvelrit, met finish in Bagno di Romagna. De overwinning ging naar de ijzersterk rijdende Omar Fraile. Dat was een prachtige rit, maar helaas kregen we daarna twee saaie dagen. Twee vlakke ritten die zouden eindigen in een massasprint. Twee keer ging de imponerende Fernando Gaviria met de zege aan de haal en daarmee bracht hij zijn totaal op vier. Het was wachten op het weekend voor actie tussen de klassementsmannen.

De rit op zaterdag was er een met een saaie aanloop, maar een explosieve finale. In die finale leek Quintana op weg naar de overwinning, maar dat was buiten Dumoulin gerekend, die op zijn eigen tempo naar boven reed. In de slotfase van de rit reed hij naar Quintana toe en trok hij meteen ten aanval. Quintana kon nog even volgen, maar moest in de laatste meters plooien na al het geweld van de Nederlander.

Ilnur Zakarin kon Tom nog wel volgen en leek te winnen, maar in de laatste meters ging Dumoulin nog over hem heen. Hij boekte een overwinning zoals in de Vuelta van 2015, op Cumbre del Sol. Dumoulin is vaak in de laatste meters nog in staat om met een uiterste krachtsinspanning te komen, dat lijkt een specialiteit te worden. Hij pakte wat tijd op Quintana, maar een dag later verloor hij weer een aantal tellen.

Op de laatste dag voor de rustdag reed het peloton naar het prachtige Bergamo. Wat op papier een rustige dag leek te zijn, met een uitgelezen kans voor de vluchters om nog eens voor een rit te strijden, werd een drukke dag. De hele dag lag het tempo enorm hoog en men reed veel sneller dan het snelste tijdschema. Het was zelfs een van de snelste ritten ooit in de Giro, terwijl er in de finale nog een aantal keer geklommen moest worden.

In Bergamo kwam alles bij elkaar en zodoende gingen de klassementsrenners sprinten om de overwinning. Dat zien we niet vaak, dus viel het ook niet te voorspellen wie er zou gaan winnen. Bob Jungels bleek de rapste te zijn, hoewel Quintana ook niet traag was. Voor het klassement maakte het allemaal niet uit.

De ritten die allesbepalend gaan zijn krijgen we nu, in de derde week. Vijf bergritten op een rij, met de zwaarste van allemaal meteen aan het begin. Daags na de rustdag de Mortirolo, de Stelvio en nog een keer de Stelvio, maar dan van een andere kant. Het is met recht de koninginnenrit van deze 100e Giro. Hier worden de jongens van de mannen gescheiden.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Deze koninginnenrit van de 100e Giro start in Rovetta, een klein dorpje met 4000 inwoners in Lombardije. Eén van die 4000 inwoners is een man die tijdens deze jubileumeditie ook niet mag ontbreken, Paolo Savoldelli. Il Falco werd geboren in een stad hier iets verderop, maar groeide op in Rovetta. Gedurende zijn carrière won Savoldelli twee keer de Giro en werd hij ook nog eens een keer tweede. Savoldelli stond bekend als een meesterdaler, een bijnaam is niet vaak passender geweest.

Vooral zijn tweede overwinning in de Giro had hij grotendeels aan zijn daalkunsten te danken. In de voorlaatste rit van de Giro van 2005 reed het peloton voor het eerst over de deels onverharde Colle delle Finestre. Op de klim moest de Valk lossen, hij reed minuten achter zijn grote concurrent Gilberto Simoni en hij leek zijn roze trui kwijt te raken, maar toen kwam de afdaling.

Mede dankzij het feit dat Simoni zelf dan weer niet echt een goede daler was wist hij een groot deel van zijn achterstand ongedaan te maken en zodoende won hij, door zich als een baksteen naar beneden te gooien, toch nog de Giro. In 2008 reed Savoldelli zijn laatste Ronde van Italië en tijdens de voorlaatste rit van die Giro was er voor het eerst in de historie een start in zijn Rovetta.

Afscheid nemen wordt dan ineens heel mooi, hoewel hij in die bewuste rit geen rol van betekenis zou spelen. De rit ging naar Tirano en Emanuele Sella won daar zijn derde rit. Il Falco werd slechts 33e. Nu, bijna tien jaar later, zijn we weer terug in Rovetta en denken we even terug aan een van de beste dalers ooit.

Rovetta is overigens ook het dorp waar Giuseppe Marinoni is opgegroeid. De man van bijna 80, familie van Paolo Savoldelli en ook coureur geweest, verhuisde 50 jaar geleden naar Canada. Oorspronkelijk was het alleen de bedoeling dat hij daar een wedstrijd zou rijden, maar het beviel hem in Canada zo goed dat hij besloot te blijven. Hij begon daar met het maken van zijn eigen fietsen.

Op zijn oude dag is hij nog steeds een actieve fietser, zo wist hij in 2012 het werelduurrecord in de leeftijdscategorie 75-79 te verbeteren. In augustus gaat hij weer een poging waren om een werelduurrecord te verbeteren, nu voor de categorie 80-84. In het kader van de festiviteiten omtrent de start van een rit in Rovetta vloog opa Giuseppe van Canada naar Rovetta, waar hij gehuldigd werd en waar de film die over hem is gemaakt in première ging. Marinoni: The Fire in the Frame, een film over een fietsenmaker die op zijn 80e nog voor een werelduurrecord gaat. Lijkt me een aanrader.

In Rovetta zijn ze al een tijd klaar voor de koers. In het dorp is verder niet veel te beleven, daarom werd de kerk in januari al voorzien van een nieuw kleurtje. Sindsdien heeft het dorp bol gestaan van de activiteiten en festiviteiten en is men de dagen af gaan tellen tot La Corsa Rosa langs zou komen. Eindelijk breekt dat moment aan.

De kerk in Rovetta is roze (Foto: Panoramio)
De kerk in Rovetta is roze (Foto: Panoramio)

De route
Deze lang en loodzware bergrit begint in ieder geval behoorlijk makkelijk. We zitten in Rovetta al tussen de bergen, maar er zal eerst afgedaald worden richting de vallei Valcamonica. De eerste zes kilometer van deze afdaling werken we nog tijdens de neutralisatie af. Daarna begint de koers officieel in het dorp Cerete Basso en wordt er nog eens zes kilometer gedaald, over brede wegen zonder veel bochten. Het gaat ook niet direct enorm steil naar beneden, dus het begin van de rit is niet heel gevaarlijk.

Na zes kilometer komen de renners door het dorp Sovero en zijn ze al bijna beneden, bij het Iseomeer. Nog vier kilometer wordt er lichtjes gedaald, over dezelfde brede weg zonder veel vervelende bochten. Na 10 kilometer komt het peloton uit in Lovere en hier gaan ze linksaf slaan, om vervolgens een kilometer of 50 de rivier Oglio te volgen door de vallei Valcamonica. Van Lovere wordt er naar Costa Volpino gereden langs het water.

Buiten Costa Volpino komen de renners op de provinicale weg terecht en die blijven ze een tijd volgen. Het is nu een aantal kilometer zo goed als vlak en het gaat ook behoorlijk lang rechtdoor. Bovendien mogen de coureurs over een weg rijden die niet al te lang geleden nog een nieuw laagje asfalt heeft gekregen. Ze hebben in deze vallei een poging gedaan om de boel een beetje te renoveren en dat lijkt aardig gelukt te zijn.

Er is bijna continu een fraai uitzicht over de bergen in de omgeving, dat alleen verdwijnt als de renners weer door een dorpje rijden. In die dorpjes is het soms ook nog een beetje bochtig, maar buiten de dorpjes kan je prima op de automatische piloot fietsen met de cruisecontrol aan. Na 37 kilometer rijdt het peloton langs het dorpje Breno en hier lijkt de weg volgens het profiel even stevig omhoog te lopen, maar in de praktijk is daar geen sprake van.

We rijden door een aantal tunneltjes en de knuppel die het profiel heeft gemaakt is waarschijnlijk vergeten een van die tunneltjes weg te poetsen. Enfin, het blijft dus vlak. Zo goed als vlak, tenminste. Na Breno loopt het wel vals plat omhoog tot Malonno, waar na 59 kilometer de eerste tussensprint is.

We fietsen door een mooie omgeving (Foto: Panoramio)
We fietsen door een mooie omgeving (Foto: Panoramio)

In de 20 kilometer tussen Breno en Malonno moeten de renners 200 hoogtemeters overwinnen, dan weet je wel dat vals plat eigenlijk nog teveel eer is. Vlak voor Malonno rijden de renners nog door een paar tunnels, met zelfs nog een tunnel met een lengte van vijf kilometer tussendoor. Na de tussensprint in Malonno rijden de renners over dezelfde brede weg verder langs de Oglio richting Edolo.

We gaan op weg naar de eerste klim van de dag, de beruchte Mortirolo. Edolo is een naam die mensen misschien ook bekend voor kan komen, omdat hier ook de klim naar Aprica begint. In 2015 kwam de Giro nog door dit dorp, tijdens de rit met de Mortirolo en aankomst in Aprica. We gaan dit jaar alleen de Mortirolo van de andere kant beklimmen en daardoor laten we Aprica letterlijk links liggen.

De kant van de Mortirolo die we nu gaan beklimmen is de minst moeilijke kant van de Mortirolo. In zekere zin is dit dus een lichtelijke teleurstelling, aangezien de volle potentie van deze klim niet wordt benut. Toch zit er wel nog een gedachte achter, de allereerste keer dat de Mortirolo werd beklommen in de Giro gebeurde dat ook vanuit Edolo.

We noteren het jaar 1990, de Venezolaan Leonardo Sierra zal tijdens de Giro van dat jaar de eerste zijn die hier als eerste bovenkomt. Hij zou die rit, niet geheel ontoevallig met aankomst in Aprica, ook winnen. In de jaren daarna komt de Mortirolo vaak terug, maar de beklimming wordt dan wel steeds van een andere kant beklommen. Vooral vaak vanuit Mazzo di Valtellina, omdat dit de lastigste kant is, met 12 kilometer aan meer dan 10% gemiddeld.

In het verleden kwamen onder meer Ivan Gotti, Marco Pantani en natuurlijk Ivan Basso hier als eerste boven. Vooral Ivan Basso gaf hier in 2006 een aardig showtje weg, hoewel de snelste tijd toch echt op naam staat van Ivan Gotti. De laatste keer dat de Mortirolo in de Giro werd beklommen was dus in 2015 en toen kwam een klein ventje met brede schouders uit Brabant als eerste boven. Steven Kruijswijk begon daar aan een geweldige derde week.

Helaas voor hem had Landa alleen zijn brommer ook meegenomen, die slingerde hij op de slotklim naar Aprica aan en binnen een mum van tijd was hij uit het zicht verdwenen. De Mortirolo is wel praktisch altijd beslissend geweest en kwam vaak aan het eind van de rit, nu zal het voor het eerst slechts een opwarmertje zijn.

Het profiel van de Mortirolo (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Mortirolo (Bron: Giro d'Italia)

De Mortirolo zal tijdens deze rit door het leven gaan als de Cima Scarponi. De geliefde en door de NOS verguisde Michele Scarponi, die een maand geleden door een noodlottig ongeval om het leven kwam, wordt op deze manier geëerd, hoewel hij eigenlijk de hele Giro al wordt geëerd.

Deze kant van de Mortirolo, die we dus pas voor de tweede keer in de historie gaan beklimmen, is 12,6 kilometer lang en 7,6% gemiddeld. Het is dus vrij evident simpeler dan de andere kant van de klim, maar alsnog zwaar genoeg om voor een leuke koers te zorgen. De klim begint met negen lastige kilometers aan 8%. In die kilometers gaat het vaak ook nog eens een stuk steiler omhoog dan 8%, met uitschieters richting de 10%.

Na negen kilometer klimmen is er een kilometer vals plat, die het gemiddelde nogal naar beneden haalt. Na die vlakke kilometer gaat het nog 2,5 kilometer omhoog en dat zijn dan ook meteen de lastigste kilometers van de klim. 9,6% gemiddeld, terwijl het richting de top ook nog eens afzwakt. Iets verder van de top is er een kilometer aan 11% gemiddeld, met een flinke uitschieter richting 16%.

Na 84 kilometer komen de renners boven op de Cima Scarponi, een klim van de eerste categorie. Het is een klim die de meeste renners natuurlijk al kennen als afdaling, ze zullen dus op de hoogte zijn van het feit dat de klim bochtig is en dat er over een smal weggetje wordt gereden. Boven op de top van de Mortirolo, die ook wel eens Passo della Foppa wordt genoemd, is er kort een mooi uitzicht over de omgeving.

Mooi uitzicht op de Mortirolo (Foto: Panoramio)
Mooi uitzicht op de Mortirolo (Foto: Panoramio)

Veel tijd om te genieten van dat uitzicht zal er niet zijn. De afdaling begint direct na de top en deze afdaling is behoorlijk technisch. Hoewel de renners eigenlijk nog geluk hebben, ze dalen niet richting Mazzo, maar richting Grosio. Deze kant van de Mortirolo waarlangs we afdalen is een stuk minder steil en bochtig dan de afzink richting Mazzo, dus dat scheelt weer.

Desondanks blijft de afdaling wel heel lastig, in de eerste zes kilometer van de afdaling gaat het steeds aan minstens 7% naar beneden, met lange stukken aan 10%. Direct in het begin van de afdaling liggen er ook wat haarspeldbochten en daarna komen de renners in het bos terecht, waar heel veel korte en scherpe bochtjes liggen, die niet altijd goed in te schatten zijn. De weg is ook nog eens bijzonder smal, al met al lijkt deze afdaling mij een garantie op spektakel als een paar jongens zoals Nibali hier Savoldelli willen imiteren.

Het tweede deel van de afdaling is iets simpeler, omdat er een paar stroken tussenzitten waar de weg weer heel even omhoog loopt of waar het minder steil naar beneden gaat, maar het blijft een gevaarlijke afdaling. De bochten blijven komen en ze zijn bijna allemaal even scherp en daardoor link. Als de renners bijna beneden zijn krijgen ze nog met een leuk laatste deel van de afdaling te maken: nog een stuk of tien haarspeldbochten, terwijl het ondertussen soms aan wel 12% naar beneden gaat.

Een bepaalde Nederlandse commentator zou zeggen dat de moeders beter in de keuken kunnen gaan staan. Na 98 kilometer komen de renners beneden uit in Grosio en hebben ze het dal van Valetellina bereikt. Er zal nu weer een aantal kilometer over een grote en brede weg gefietst worden, richting de finishplaats van vandaag. We gaan toewerken naar de eerste passage aan de meet in Bormio.

Genoeg bekijks tijdens de afdaling van de Mortirolo (Foto: Panoramio)
Genoeg bekijks tijdens de afdaling van de Mortirolo (Foto: Panoramio)

Het gaat ongeveer 23 kilometer lang vals plat omhoog richting Bormio, door de vallei, langs de rivier Adda. Aansluitend op het eind van de afdaling loopt de weg zes kilometer redelijk stevig omhoog, aan 4%. Daarna zwakt het wat af en krijgen we het echte vals plat. Tussendoor is er bij het dorpje Morignone nog een steil stukje, meer verder komt het tot Bormio amper boven de twee procent.

Na iets meer dan 120 kilometer komen de renners door de finishplaats, rijden ze alvast over de finish en zullen ze ook de bel horen voor de laatste ronde. Die ronde is alleen vrij pittig, we krijgen nog twee zware beklimmingen en aan de eerste beginnen we nu. Het is tijd voor de Stelvio.

Vanuit Bormio is de Stelvio 21 kilometer lang en 7% gemiddeld. Dit is zeker niet de lastigste kant van de Stelvio, maar alsnog zijn de cijfers behoorlijk indrukwekkend. Vooral omdat we ook nog eens naar 2700 meter hoogte gaan, beklimmingen dik boven de 2000 meter leveren altijd wel actie op. Deze kant van de Stelvio is ook minder bochtig dan de andere kanten, maar met meer dan 30 haarspeldbochten is het alsnog een aardige draaimolen.

De renners doen er goed aan om de weg vast een beetje te verkennen, want in de finale gaan ze hier juist naar beneden. De eerste vier kilometer van de Stelvio gaat het aan 7,5% omhoog, maar daarna volgt een wat simpelere kilometer aan 4%. Tussen kilometer 6 en 11 van de klim gaat het aan 8% gemiddeld omhoog en hier zit ook een sectie met talloze haarspeldbochten tussen. In een van deze haarspeldbochten kent de klim haar steilste punt, het gaat daar aan 12% omhoog.

Na deze steilste strook gaat het weer een kilometer aan 4% omhoog, om vervolgens weer vier kilometer aan ongeveer 7% te krijgen. Dat stuk wordt weer afgesloten met een kilometer aan 4% en daarna gaat het in de laatste vier kilometer aan 8% omhoog, met uitschieters naar 10%. Richting de top wordt het dus eigenlijk het zwaarste. Na 143,5 kilometer komen de renners boven op de Stelvio, of de Stilfserjoch, zoals de klim ook wel wordt genoemd. Volgens veel mensen een van de mooiste beklimmingen in Europa, en daar zit misschien wel een kern van waarheid in.

Het profiel van de Stelvio (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Stelvio (Bron: Giro d'Italia)

Een van de mooiste beklimmingen van Europa, noemt men de Stelvio (Foto: Panoramio)
Een van de mooiste beklimmingen van Europa, noemt men de Stelvio (Foto: Panoramio)

De Stelvio is ook dit jaar weer de Cima Coppi. Iedere keer als de klim wordt opgenomen in de Giro is het ook meteen de hoogste klim, want de Stelvio is de hoogste bergpas van Italië. De Cima Coppi is natuurlijk vernoemd naar Fausto Coppi, die hier in 1953, bij de eerste beklimming van de Stelvio, als eerste boven kwam.

Het was de voorlaatste etappe van die Giro, waarin de Stelvio voor het eerst werd beklommen. De rit zou net als nu eindigen in Bormio en Hugo Koblet reed aan de leiding. Hij leek op weg naar de eindzege, Coppi had al een aantal keer geprobeerd hem te lossen tijdens eerdere etappes, maar dat draaide steeds op niets uit. Hij had het eigenlijk al opgegeven, maar op de Stelvio kende Hugo Koblet een slechte dag.

Coppi profiteerde optimaal en reed weg van Koblet. Met vier minuten voorsprong kwam hij aan op de top en uiteindelijk hield hij op de streep genoeg over om de roze trui over te nemen van Koblet, waardoor hij zijn vijfde en laatste Giro won. In 1965, vijf jaar na de dood van Coppi, besloot de organisatie om hem te eren. De Stelvio werd weer opgenomen in het parcours en werd net als nu beklommen vanuit Bormio. De naam van de top van de Stelvio werd voor de gelegenheid veranderd in Cima Coppi en sindsdien is de hoogste berg van iedere Giro de Cima Coppi.

In totaal zijn al 17 verschillende bergen Cima Coppi geweest en de Stelvio zal dat nu voor de negende keer zijn. Als eerste bovenkomen op de Cima Coppi levert je de Trofeo Torriani en een aanzienlijk geldbedrag op. De laatste keer dat we op de Stelvio waren was in 2014. Een jaar eerder wilde men eigenlijk al over de Stelvio rijden, maar dat ging door het slechte weer niet door. Daarom nam men in 2014 exact dezelfde rit op in het parcours, in de hoop dat het dan wel zou lukken.

Ook in 2014 was het slecht weer, maar men besloot toch door te gaan. Langs metershoge sneeuwmuren (Kruijswijk vindt dit niet leuk) fietste men naar de top. In de afdaling ontstond er commotie, er kwamen berichten over de koersradio dat de afdaling geneutraliseerd zou worden. Er reden motoren rond met rode vlaggetjes, maar Quintana had zich in het wiel van zijn ploeggenoot Gorka Izagirre genesteld en samen reden zij de motor voorbij.

De rest lette even niet op en de vogels waren gevlogen. Mede door deze actie in de afdaling zou Quintana de rit met meer dan drie minuten voorsprong op de andere favorieten winnen. De laatste keer dat er een rit eindigde op de Stelvio was in 2012. Dit was het wonderjaar van een pareltje van Vacansoleil, Thomas De Gendt. Hij reed op zijn vroegere trainingsklim zoals hij nog nooit reed, won met minuten voorsprong op de rest en eindigde als derde in het klassement. Dat sloeg helemaal nergens op, blijft grappig.

De afdaling van de Stelvio (Foto: Panoramio)
De afdaling van de Stelvio (Foto: Panoramio)

Op de flanken van de Stelvio ligt dit jaar gelukkig bijna geen sneeuw, we krijgen dus geen taferelen zoals in 2013 of 2014. De rit zal niet worden afgelast en de renners hoeven ook niet langs metershoge sneeuwmuren te fietsen. We dalen af langs de oostkant van de Stelvio, richting Prato allo Stelvio. Dit is de lastigste kant van de Stelvio en ook de langste, met haar beroemde 48 haarspeldbochten.

Dit is ook de zijde waar Quintana in 2014 er als een dief in de nacht vanonder muisde. Hij zat toen op de bagagedrager van Izagirre, maar het is de vraag of hij dat nu nog zal durven, nu Izagirre volgens Tom Dumoulin verantwoordelijk was voor de valpartij van Quintana in de 15e rit.

De afdaling is 25 kilometer lang en vanwege de 48 haarspeldbochten behoorlijk technisch. Het voordeel is dan weer dat de weg behoorlijk breed is, daarom is deze afdaling iets minder lastig dan de afdaling van de Mortirolo. Het voordeel van deze afdaling is ook dat het terrein hier behoorlijk open is, waardoor je goed zicht hebt op de bochten.

Alsnog is het een lastige afdaling, want met zoveel haarspeldbochten moet je continu geconcentreerd zijn. Je bent steeds bezig met het maken van inschattingen en je bent ook continu aan het remmen, dus er wordt veel van het materiaal gevraagd. Het eind van de afdaling is overigens beduidend makkelijker, bijna alle haarspeldbochten zitten in het begin van de afdaling.

Na 168 kilometer, met meer dan 50 lastige bochten achter de rug, komen de renners door Prato allo Stelvio. De afdaling is hier afgelopen en het is zowaar een aantal kilometer vlak. In Prato allo Stelvio slaan de renners linksaf en rijden ze over een rechte, brede en vlakke weg richting de tweede tussensprint van de dag.

Na zeven kilometer volledig rechtdoor te hebben gereden komen ze uit in Glorenza, waar dan na 175 kilometer die tweede tussensprint is. Glorenza, of Glurns, zoals ze het hier in Zuid-Tirol ook wel eens noemen, is een leuk dorpje, met nog wat overblijfselen uit de middeleeuwen, waaronder een puntgave stadsmuur.

Het mooie Glorenza, inclusief stadsmuur (Foto: Panoramio)
Het mooie Glorenza, inclusief stadsmuur (Foto: Panoramio)

Na de tussensprint in Glorenza slaan de renners linksaf en blijft het nog drie kilometer vlak. Vervolgens gaat het vier kilometer omhoog aan 5%. Na dit voorproefje op de slotklim van vandaag rijden verlaten we voor het eerst tijdens deze Giro Italië. We maken ons op voor het enige uitstapje van de 100e Giro.

Eigenlijk was het de bedoeling om deze Giro volledig op Italiaans grondgebied af te werken, maar er is toch nog een korte uitzondering van 20 kilometer gemaakt. De renners rijden Zwitserland binnen en de eerste kilometers in Zwitserland zullen vlak zijn. Na het klimmetje van vier kilometer is het ongeveer vijf kilometer vlak, tot de renners bijna in Santa Maria Val Müstair zijn.

Richting dit pittoreske bergdorpje begint de weg al licht omhoog te lopen, maar eenmaal in het dorp zelf gaat het meteen los. Na een tocht door de winkelstraat van Santa Maria slaan de renners linksaf en krijgen ze meteen 10% in hun gezicht. De slotklim gaat beginnen, het is tijd voor de Umbrailpass.

De Umbrailpass, die je eigenlijk moet zien als een andere zijde van de Stelvio, is 13,5 kilometer lang en 8,5% gemiddeld. Het is een klim waarvan een deel pas recent is geasfalteerd. Daarom is deze zijde van de klim er een met weinig historie, het was voorheen een minder aantrekkelijk alternatief vergeleken met de west- en oostkant van de Stelvio. Deze Umbrailpass is ook weer een klim met veel haarspeldbochten, 34 om precies te zijn.

In de eerste vijf kilometer gaat het aan 8,4% gemiddeld omhoog en in dit eerste deel van de klim zit ook het steilste stuk, volgens de organisatie zit er een flinke strook aan 12% bij. Andere bronnen hebben het over 14% als maximum, maar ook 12% lijkt me al zwaar genoeg. Het is een behoorlijk regelmatige klim, er zijn eigenlijk maar twee korte stukjes die je simpel kan noemen. Verder gaat het continu boven de 8% omhoog. Het zwaarste stuk komt in het midden van de klim, een aantal kilometer aan 9% gemiddeld, met zelfs een kilometer aan 10%.

Richting de top komen er geen kilometers meer aan 10%, maar het blijft wel tussen de 8 à 9% schommelen. Er is geen moment respijt, het blijft steeds enorm zwaar. Pas in de laatste meters voor de top zwakt het af. De renners verlaten Zwitserland weer en zijn terug in Italië. Ze zijn ook bijna terug op een bekende weg, een drietal kilometer voor de top van de Stelvio sluit de weg van de Umbrailpass op de Passo dello Stelvio aan.

Het profiel van de Umbrailpass (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de Umbrailpass (Bron: Giro d'Italia)


Ook hier kunnen we genieten van het uitzicht (Foto: Panoramio)
Ook hier kunnen we genieten van het uitzicht (Foto: Panoramio)

Boven op de Umbrailpass hebben de renners 202 kilometer afgewerkt en is het nog 20 kilometer tot de finish. Terug in Italië fietsen de renners via een smal weggetje terug naar de Stelvio en bij de kruising gaan ze rechtsaf, richting Bormio. De weg hier kennen ze al, ze zijn hier eerder omhoog gereden. Ze weten dus dat het een afdaling zal zijn met talloze bochten, terwijl het af en toe behoorlijk steil naar beneden gaat.

Toch is deze kant van de Stelvio minder lastig dan de Umbrail die we net hebben gehad. De Umbrailpass is met recht de lastigste klim van de dag, ondanks het feit dat de andere kant van de Stelvio een stuk langer was. Wat bij deze afdaling extra gevaar kan opleveren is dat er vermoedelijk nog wat fans aanwezig zullen zijn. Normaal zal je die niet vinden in een afdaling, maar nu zijn we natuurlijk eerst omhoog gereden over deze weg.

Een deel van de fans zal zich waarschijnlijk verplaatsen richting Bormio en een ander deel zal richting de Umbrailpass gaan, maar er staat dus mogelijk veel volk langs de kant van de weg, terwijl de renners hier aan hoge snelheden voorbijrazen. Overigens is niet de hele afdaling lastig, er zijn een paar stukken bij waar het redelijk rechtdoor gaat, zonder gekke bochten.

Hoewel er ook fases zijn dat er ineens tien haarspeldbochten achter elkaar genomen moeten worden. Dit lastige stuk met de haarspeldbochtenoverdosis komt op iets meer dan 10 kilometer van de streep. Na de haarspeldbochten gaat het dan weer iets meer rechtdoor, door een adembenemend mooie omgeving.

Ook de afdaling van de Umbrailpass levert mooie beelden op (Foto: Panoramio)
Ook de afdaling van de Umbrailpass levert mooie beelden op (Foto: Panoramio)

Voorbij de haarspeldbochten verschijnen ook een paar tunneltjes. De eerste twee zijn geen probleem, maar in het derde tunneltje ligt nog een scherpe bocht naar rechts, terwijl er een aantal jaar geleden in ieder geval nog geen verlichting was. Even verderop volgen er nog wat tunnels, waarvan er een paar behoorlijk donker zijn. Geen overbodige luxe om wat verlichting op je fiets te schroeven.

Tussen de tunneltjes door liggen ook nog wat haarspeldbochten, het blijft toch behoorlijk lastig. Pas op vijf kilometer van de streep wordt de afdaling makkelijker, de weg wordt breder en er zijn bijna geen haarspeldbochten meer. Op twee kilometer van de streep krijgen we de laatste haarspeldbochten van de dag, maar dit zijn brede bochten die na al het voorgaande geen problemen meer mogen opleveren.

Het blijft dalen tot op één kilometer van de streep. Pas dan wordt het vlak. Onder de boog van de laatste kilometer volgt dan een fantastische lollerbocht. Terwijl je met 70 op de teller door de straten van Bormio vliegt mag je even vol in de ankers voor een bocht van 180 graden.

In de laatste kilometer is het dan wel vlak, maar het blijft bochtig. Enige voordeel is dat de renners hier al eerder hebben gereden en dus de finale kennen. Na die bocht van 180 graden volgen er in die slotkilometer nog vier bochten van 90 graden, voor de renners op de parkeerplaats van Bormio Ski finishen.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
De finish is dus in Bormio, het belangrijkste dorp in de Valtellina. Het is een belangrijk knooppunt, want vanuit Bormio is het niet ver fietsen richting verschillende belangrijke bergpassen, zoals de Stelvio en de Gavia. In Bormio wonen al lang mensen, zelfs in de tijd van de Romeinen vond men het een goed idee om in dit onherbergzame gebied te gaan wonen.

In het centrum van Bormio vind je ook nog wat oude middeleeuwse gebouwen, maar tegenwoordig kom je in dit dorp vooral veel hotels tegen. Bormio is namelijk een belangrijk wintersportoord. Dat merk je ook aan de mensen die geboren zijn in dit dorp, alles wat enigszins bekend is heeft een achtergrond als alpineskiër, schaatser of shorttracker. Het is dan ook geen toeval dat de rit eindigt op de parkeerplaats van Bormio Ski, waar de skilift richting Bormio 2000 staat.

De laatste keer dat een rit eindigde in deze omgeving was ook op Bormio 2000, het hogergelegen skioord. Dat was in 2004, het jaar van Damiano Cunego. De kleine prins won een stuk boven Bormio zijn vierde rit en won ook die Giro. De laatste keer dat men in Bormio zelf aankwam was in 2000, Gilberto Simoni won toen. Dat was een rit met onderweg de Gavia.

Ook de voorlaatste keer dat er een finish was in Bormio zat de Gavia onderweg. Dat was in het jaar 1988 en dan kom ik uit bij een van de meest uitgemolken verhalen uit het wielrennen. De Gavia, 1988. Sneeuw, temperaturen rond het vriespunt. Johan van der Velde die als eerste over de top van de Gavia komt, maar tijdens de afdaling onderkoeld raakt. Erik Breukink die hem passeert en uiteindelijk in de straten van Bormio wint.

Wielrennen is een sport van de verhalen, het liefst met een tikje drama, maar een verhaal verliest natuurlijk wel z'n kracht als je er ieder jaar iets over hoort. Nu heeft het dus weer wat meer kracht verloren, graag gedaan. De eerste keer dat de Giro in dit dorp aankwam was in 1953, Fausto Coppi won toen. Dat was in de eerder vermelde rit met ook de eerste beklimming van de Stelvio. Niet lang daarna kwam men hier nog twee keer, in 1960 en 1961. Beide keren won de Luxemburger Charly Gaul.

Prima uitzicht voor de bewoners van Bormio (Foto: Panoramio)
Prima uitzicht voor de bewoners van Bormio (Foto: Panoramio)

TV & het weer
Deze koninginnenrit begint al behoorlijk vroeg, om 10:25 staan de renners aan het vertrek. Na een neutralisatie van 15 minuten begint de koers dan echt om 10:40. Ergens rond 12:30 beginnen de renners aan de Mortirolo en dat is ook het moment dat de walgelijkste zender van deze planeet, Eurosport, zal beginnen met de uitzending. Het valt aan te raden om ondanks alles toch weer in te schakelen bij deze beunhazen, want dit is een rit die je niet wil missen. Ondanks dat je natuurlijk de helft wel gaat missen omdat we even naar de break moeten.

Volgens die Belgische drollenvanger moeten we daar maar aan wennen, maar als een Turk met vettig haar dat zegt lach je hem uit. Dat gaan we dus bij die Belg met een babyface waar zelfs Oscar Sevilla jaloers op zou zijn dus ook doen. Als Eurosport doorgaat met het opkopen van de rechten gaat de sport een stille dood sterven, want naar verhouding kijkt er dit jaar echt geen hond naar de Giro. Slecht voor de sponsoren. Het is dat Dumoulin het goed doet, anders zou niemand weten dat er überhaupt een koers wordt gereden in Italië.

De finish wordt verwacht tussen 16:47 en 17:40, door de lengte van de rit is dat nogal moeilijk in te schatten. Als je alleen de slotklim mee wil pakken kan je de tv aanzetten rond 16:00.

In Bormio zal het in de middag een graadje of 22 zijn, met weinig kans op neerslag en ook weinig wind. Boven op de Stelvio zal het minder warm zijn, maar eigenlijk nog relatief warm. 10 graden zelfs, naar het schijnt. Geen sneeuw zoals in 2014 dus.

Favorieten & voorspelling
Dit is zonder enige twijfel de koninginnenrit, dus horen we een strijd te zien tussen de klassementsrenners. Zo'n rit mag je niet weggeven aan een of andere hansworst die ergens in Rovetta al besloot om in de aanval te gaan. Toch is dat altijd maar lastig te voorspellen, want de rit voor de rustdag liep ook net even anders dan gedacht.

De vlakke aanloop is in het voordeel van de vluchters, dus dit zou zomaar een dag voor dat soort jongens kunnen zijn. Het ligt ook aan het plan van renners als Quintana en Nibali. Als die op de Mortirolo of de Stelvio al oorlog willen maken, hebben de vluchters geen kans. Als ze wachten op de slotklim is het voor de vluchters. Tenzij Cannondale weer de vlucht mist en als een stel debielen in de achtervolging gaat.

Het is natuurlijk ook zo dat dit een ideale kans is voor Quintana om Tom Dumoulin te testen. We gaan dik boven de 2000 meter, zelfs naar 2700 meter. Dat is voor Dumoulin onbekend terrein, terwijl Quintana haast niets anders gewend is. Quintana heeft hierna nog een aantal kansen om tijd goed te maken, maar dit is zo'n beetje de meest voor de hand liggende rit om tijd terug te pakken. We kunnen sowieso actie verwachten. Ik denk toch dat de overwinning naar de klassementsrenners gaat.

1. Quintana. Als hij de Giro wil winnen moet hij nu toch een begin gaan maken met de inhaalslag. Onbekend terrein voor Dumoulin, terwijl het voor Quintana bekend terrein is. Hij wist al eens een Giro te beslissen in de afdaling van de Stelvio, dat zou hij nu weer kunnen doen, hoewel de omstandigheden anders zijn. Movistar heeft een geweldige rustdag gehad, iedereen ging met lange mouwen op pad dus dan weet je dat ze allemaal goed geprepareerd aan de start zullen staan. Paar mannetjes in de aanval sturen, die dan Quintana in de finale bij mogen staan. Dit wordt interessant.

2. Nibali. De Haai geeft zich nooit gewonnen, dus hij gaat zeker nog iets proberen. Zijn rustdag zal ook wel weer indrukwekkend zijn geweest en hij krijgt nu een rit met drie lastige afdalingen. Dat is een kolfje naar zijn hand. Als hij zijn klimmersbenen weer heeft gevonden gaat hij als een baksteen naar beneden in de afdalingen, dat is een zekerheid. Hij is alleen bepaald geen Savoldelli, dus het kan ook zomaar ergens in een ravijn eindigen.

3. Landa. Ik denk dat Mikel morgen in beeld gaat rijden, of dat nu in de vlucht is of pas meer richting het eind in de groep der favorieten. Zijn klassement is weg dankzij een valpartij, maar zijn benen nog niet helemaal. In de rit die Fraile won zakte hij door het ijs, maar naar Oropa was hij dan weer derde. Hij kan af en toe geweldig uit zijn slof schieten, vooral in lastige ritten met meerdere zware beklimmingen. Dit is ideaal voor hem.

4. Zakarin. Op de beklimmingen zeer sterk, zo was hij in de rit naar Oropa bijna net zo sterk als Dumoulin. De afdalingen zijn dan weer een beetje in zijn nadeel, maar dit is zo'n monsterlijke rit dat er bergop zoveel verschil wordt gemaakt dat er in de laatste afdaling niet nog veel renners gaan terugkeren.

5. Kruijswijk. De derde week is aangebroken en daarmee ook de wederopstanding van Kruijswijk. In de derde week kan hij altijd meer en dat zal nu niet anders zijn. Zeker niet omdat hij in het begin van de Giro last had van wat blessures, waar hij ondertussen wel van hersteld zal zijn.

Overigens hoop ik dat de werknemers van Eurosport ooit in een afdaling gedwongen worden om naar een filmpje van Nibali te kijken waardoor ze niet op de weg kunnen letten en daardoor een bocht missen waarna ze een koprol over een vangrail maken.

Chemicaliënvondst Neukirchen wijst op aanslag

De chemicaliën die onlangs in Neukirchen-Vluyn, vlak over de grens bij Venlo, zijn gevonden waren waarschijnlijk bedoeld voor een aanslag. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Düsseldorf, werd maandag bekend. Dat wijst volgens de Duitse media op het vermoeden dat een zwaar staatsgevaarlijk misdrijf werd beraamd.

Agenten troffen twee weken geleden in de garage van een 24-jarige man een aanzienlijke hoeveelheid grondstoffen aan waarmee bommen kunnen worden gemaakt. Eigenlijk waren ze op zoek naar gestolen goederen, buitgemaakt bij inbraken.

Grootschalig onderzoek heeft tot dusver tot vier arrestaties geleid. Drie van de verdachten zitten nog vast. Of nog meer aanhoudingen te verwachten zijn, wilde justitie niet zeggen. Ook deed ze geen mededelingen over eventuele politieke achtergronden.

Chemicaliënvondst Neukirchen wijst op aanslag
Chemicaliënvondst Neukirchen wijst op aanslag (Foto: ANP)

Red Dead Redemption 2 uitgesteld naar 2018

Rockstar Games heeft slecht nieuws. Het bedrijf heeft meer tijd nodig om Red Dead Redemption 2 af te maken en dus is de game uitgesteld tot de lente van 2018. Helemaal verrassend is het wellicht niet, maar jammer is het toch wel.

Als klein goedmakertje kunnen we wel een aantal nieuwe screenshots bewonderen, die hieronder te bekijken zijn. Red Dead Redemption 2 is in de maak voor PlayStation 4 en Xbox One.

Red Dead Redemption 2 Bos

Red Dead Redemption 2 Paarden

Red Dead Redemption 2 Spoorbrug

Red Dead Redemption 2 Stad

Red Dead Redemption 2 Pistolen

Red Dead Redemption 2 Trein

FOK! Wat een weer: zon

De zonne in de meie, zet oude lieden aan het vrijen.

Goedemorgen,

Gisteren was het een fraaie zonnige dag. De afgelopen nacht heeft ook niet meer bewolking dan wat sluierbewolking gegeven en dat is ook het beeld van vandaag. Veel zon met af en toe sluierbewolking. In het noordoosten zou vanmiddag misschien nog wel een bui kunnen vallen, maar veel zal dat niet voorstellen.

De temperaturen lopen uiteen van 18 op de wadden tot 25 in het oosten. De komende dagen blijft het weer zo. Tegen het weekend zou de temperatuur nog wel eens flink op kunnen lopen.

Fijne dag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:34
Zon onder: 21:39
Zonkracht: 6/3

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1923 Oprichting van Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij van België.
1934 Bonnie Parker en Clyde Barrow lopen in een hinderlaag van de politie en worden doodgeschoten.
1945 Heinrich Himmler, die al op 20 mei was gearresteerd, maakt zich bekend en pleegt daarna zelfmoord.
1969 De Lauwerszee wordt afgesloten en wordt vanaf nu Lauwersmeer genoemd.
1969 De rock-opera Tommy van The Who komt uit.
1977 Zuid-Molukkers beginnen een treinkaping bij De Punt en gijzeling van een lagere school in Bovensmilde.
1993 De Moskou Expres tussen Hoek van Holland en Moskou rijdt voor het laatst.

Zonsondergang op de Veluwe (Foto: Disbatch)
Zonsondergang op de Veluwe (Foto: Disbatch) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Jacksons advocaten niet achter 'Bubbles-film'

De zaakwaarnemers van Michael Jackson staan niet achter de nieuwe Netflixanimatiefilm over de zanger, waarin zijn verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van zijn aap Bubbles.

De beheerders van de nalatenschap van de King of Pop gaven maandag een verklaring uit. Daarin benadrukken ze dat zowel de 'Bubbles-film' als een ander project, de verfilming van het boek van twee bodyguards over de laatste dagen van Michael, niet met toestemming wordt uitgebracht en ook geen gebruik mag maken van Michaels muziek, fotografie, video en films "om zo Michaels erfgoed te exploiteren".

De waarnemers van de Michael Jackson Company, waarin de zangers zakelijke erfenis is ondergebracht, zegt zelf "talrijke" projecten in ontwikkeling te hebben, die volgens het bedrijf "Michaels leven en nalatenschap respecteren, eren en vieren."

De animatiefilm rond Bubbles is overigens nog niet officieel aangekondigd door Netflix. Verschillende Amerikaanse media meldden de afgelopen weken echter dat de streamingservice in verregaande onderhandeling is over de film.

Jacksons advocaten niet achter 'Bubbles-film'
Jacksons advocaten niet achter 'Bubbles-film' (Foto: BuzzE)

Hacker cel in voor stelen nieuwsberichten

Een hacker uit Oekraïne moet 2,5 jaar in de Verenigde Staten de cel in. Hij had nog niet gepubliceerde berichten van persbureaus gestolen, zodat hij met voorkennis kon handelen in aandelen. Dat leverde hem miljoenen op. Een rechtbank in New Jersey veroordeelde hem maandag. Hij moet ook 3 miljoen dollar (2,7 miljoen euro) terugbetalen.

Vadim Iermolovitsj (29) had tussen 2010 en 2014 illegaal toegang tot PR Newswire, Business Wire en Marketwired. Zo kreeg hij toegang tot ongeveer 150.000 berichten. Die gebruikte hij zelf. Ook verkocht hij de informatie door op het dark web. Iermolovitsj had 20 jaar cel kunnen krijgen. De straf valt laag uit omdat hij meegewerkt met justitie.

Iermolovitsj zei dat hij met twee andere Oekraïners had samenwerkt, Ivan Toertsjinov en Oleksandr Ieremenko. Die zijn nog niet opgepakt.

Hacker cel in voor stelen nieuwsberichten
Hacker cel in voor stelen nieuwsberichten (Foto: BuzzT)

IS-aanhangers bejubelen aanslag

Aanhangers van Islamitische Staat hebben de ontploffing bij de Manchester Arena, waardoor negentien personen omkwamen, bejubeld op sociale media.

De Britse politie behandelt de explosie vooralsnog als een terreuraanval. Hoewel IS formeel nog geen verantwoording van de gebeurtenis heeft opgeëist, reageren verscheidene aanhangers wel op twitteraccounts die gelieerd zijn aan de groepering. Onder de reacties zijn verschillende oproepen ook elders soortgelijke aanvallen uit te voeren.

Een enkeling ziet de aanslag op een vooral door jonge tieners bezocht concert als vergelding voor kinderen die in Mosul en Raqqa zijn omgekomen bij bombardementen door de coalitie onder leiding van de VS. Beide steden werden eerder ingenomen door IS.

IS-aanhangers bejubelen aanslag
IS-aanhangers bejubelen aanslag (Foto: ANP)

Pinautomaten Breda en Made doelwit hackers

Twee pinautomaten in Breda en Made zijn in april en mei doelwit geweest van hackers. Twee mannen probeerden het besturingssysteem over te nemen om de geldautomaten leeg te roven. De politie zegt dat de pogingen door goede beveiliging zijn mislukt.

Beelden van de daders werden maandagavond getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant. Op de bewakingsbeelden is te zien hoe dezelfde twee mannen een gat boren in de automaat en toegang proberen te krijgen door een laptop aan te sluiten. De politie zegt dat deze methode om een geldautomaat te kraken nog niet zo vaak is gezien.

De eerste poging was op 13 april in Made. Op 21 april was een pinautomaat in Breda het doelwit en de meest recente poging was op dezelfde plek afgelopen vrijdag.

Pinautomaten Breda en Made doelwit hackers
Pinautomaten Breda en Made doelwit hackers (Foto: ANP)

Grieken hebben weer geld nodig

De EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn het maandagavond niet eens geworden over schuldverlichting voor Griekenland. Het IMF, dat meent dat de Griekse schuld onhoudbaar is, wil daarom nog steeds niet meedoen aan het steunprogramma voor Griekenland. Voor Nederland en Duitsland is IMF-deelname een voorwaarde om weer vers geld naar Athene te sturen.

Nu het Griekse parlement donderdag heeft ingestemd met een reeks nieuwe, pijnlijke ingrepen in onder meer de pensioenen en belastingen, rekent premier Alexis Tsipras op zijn geldschieters. Het land heeft in juli zo'n 7 miljard euro nodig voor de aflossing van een aantal leningen. Volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem wordt er nu ,,verder gewerkt" zodat het land tijdig aan zijn verplichtingen kan voldoen.

In juni hopen de eurolanden en het IMF het alsnog eens te kunnen worden over de te bewandelen weg voor Griekenland.

Geen deal over steunverlichting Griekenland
Geen deal over steunverlichting Griekenland (Foto: ANP)

'Ariana Grande cancelt rest van tournee'

De wereldtournee van Ariana Grande is stopgezet na de terreuraanslag bij haar concert in Manchester, waarbij zeker 19 fans om het leven kwamen en 50 bezoekers gewond raakten.

TMZ meldt op gezag van insiders rond het team van de zangeres dat de 23-jarige heeft besloten de rest van het Europese gedeelte van de Dangerous Woman Tour in ieder geval voor onbepaalde tijd uit te stellen. Ze zou aankomende donderdag optreden in de O2 Arena in Londen en daarna België, Polen, Duitsland en Zwitserland aandoen. Eerder deze maand gaf de voormalig tienerster twee concerten in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Ariana reageerde maandagnacht via Twitter op de tragedie in de Manchester Arena, waar vlak na het einde van haar concert een ontploffing plaatsvond. "Ik ben gebroken. Uit de grond van mijn hart, het spijt me zo, zo erg. Ik heb er geen woorden voor", liet de zangeres weten.

'Ariana Grande cancelt rest van tournee'
'Ariana Grande cancelt rest van tournee' (Foto: BuzzE)

Sterren betuigen medeleven na aanslag Ariana Grande

Een aantal artiesten uitte maandag na de explosie bij het concert van Ariana Grande, waarbij zeker 19 doden vielen, op social media hun medeleven.

Actrice Alyssa Milano schreef: "Mijn gedachten zijn bij jullie, Manchester" en Katy Perry liet weten "Ik bid voor iedereen bij @ArianaGrande's show". Ook Demi Lovato stuurde via Twitter een bericht. "In tranen als ik denk aan de onschuldige concertgangers die hun leven hebben verloren. Ik bid voor iedereen en alle #arianators."

Presentator Ryan Seacrest: "Verslagen door het nieuws dat uit de UK komt. Mijn gedachten zijn bij de fans en families bij Ariana's show in Manchester. Vreselijk." Cher schreef "Mijn gebeden gaan naar de mensen in Manchester. Ik heb daar speciale tijden beleefd in mijn jeugd en verder."

Ook de bandleden van Duran Duran deelden hun medeleven. "We denken aan al onze vrienden en fans in Manchester." Dwayne 'The Rock' Johnson twitterde: "Onze gebeden en sterkte voor de slachtoffers en de families die betrokken zijn bij de tragedie in Manchester. Blijf sterk."

Ariana Grande, die ongedeerd bleef, heeft op Twitter al gereageerd. De zangeres is er kapot van.

Sterren betuigen hun medeleven na explosie
Sterren betuigen hun medeleven na explosie (Foto: ANP)

Snyder stopt met Justice League na zelfmoord dochter

Zack Snyder legt zijn werkzaamheden als regisseur van Justice League neer om de dood van zijn dochter te verwerken. Zack verloor zijn dochter Autumn in maart.

De regisseur en zijn vrouw Deborah, die producent van de film is, hielden de zelfmoord van de 20-jarige uit de publiciteit. Tegenover The Hollywood Reporter verklaart Zack dat hij zich na de tragedie in eerste instantie op zijn werk stortte. "Ik dacht dat het mijn gedachten zou verzetten om me volop met het werk bezig te houden. Maar in de afgelopen twee maanden ben ik me gaan realiseren.. Ik heb besloten me terug te trekken uit de film om bij mijn familie te zijn, bij mijn kinderen die me echt nodig hebben. Ze hebben het allemaal heel moeilijk. Ik heb het heel moeilijk."

Autumn was Zacks dochter uit een eerder huwelijk. Samen met Deborah voedt hij nog zeven (stief-)kinderen op. En die zijn voor de regisseur een stuk belangrijker dan Justice League, zo laat hij weten. "Ik wil dat de film fantastisch wordt, ik ben ook fan, maar dat verbleekt hierbij. Ik weet dat de fans zich hierdoor zorgen zullen maken over de film, maar er zijn zeven kinderen die me nodig hebben. En uiteindelijk is het maar een film. Een geweldige film, maar het is maar een film."

Studio Warner bood de regisseur aan de releasedatum van Justice League te verplaatsen, maar de Snyders kozen ervoor de film verder over te laten aan anderen. Joss Whedon neemt het regiestokje van Zack over.

Snyder stopt met Justice League na tragedie
Snyder stopt met Justice League na tragedie (Foto: BuzzE)

Eerste Kamer debatteert over Oekraïneverdrag

De Eerste Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte ruim een jaar na het referendum over het Oekraïneverdrag. Het verdrag staat of valt met steun van het CDA. Anders dan in de Tweede Kamer lijken een aantal christendemocratische senatoren wel voor het akkoord te willen stemmen.

Tijdens een raadgevend referendum in april vorig jaar verwierp een meerderheid (61 procent) het zogeheten associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. 

Het kabinet besloot de overeenkomst, met een niet rechtsgeldige bijlage die de bezwaren van de nee-stemmers zou moeten wegnemen - het zogenaamde inlegvelletje - opnieuw aan Tweede en Eerste Kamer voor te leggen.

Pas eind vorig jaar lukte het Rutte, naar eigen zeggen, voor de bijlage steun te krijgen van de andere EU-lidstaten.

De Tweede Kamer ging inmiddels al ruim akkoord. Dinsdag wordt nog niet direct door de Eerste Kamer over het associatieverdrag gestemd. Dat gebeurt een week later.

Eerste Kamer debatteert over Oekraïneverdrag
Eerste Kamer debatteert over Oekraïneverdrag (Foto: ANP)

'Ariana hysterisch na explosie bij concert'

Volgens bronnen van TMZ is Ariana Grande "hysterisch" en "ontroostbaar" na de bomaanslag bij haar concert maandag in Manchester, waarbij zeker 19 bezoekers om het leven kwamen en rond de 50 fans gewond raakten.

De entertainmentsite zegt bronnen te hebben die in contact zijn geweest met de 23-jarige zangeres. Ze zou er helemaal kapot van zijn dat de jonge mensen die naar de Manchester Arena kwamen om een leuke avond te hebben, het leven lieten of gewond raakten.

De insiders laten ook weten dat het volgende concert in Ariana's Dangerous Woman-tournee, aanstaande donderdag in de O2-arena in Londen, op losse schroeven staat om twee redenen. Het optreden zou door de autoriteiten kunnen worden gezien als een te groot veiligheidsrisico, maar de zangeres zou naar verwachting deze week ook nog absoluut niet in staat zijn weer op te treden.

Een woordvoerder van de zangeres liet maandagavond aan Variety weten dat Ariana, die net van het podium was toen de explosie plaatsvond, ongedeerd bleef. De politie in Manchester behandelt de ontploffing als een terroristische aanslag.

In een bericht op Twitter heeft Grande gereageerd op de explosie vlak na haar concert in Manchester, waarbij zeker 19 doden vielen.

"Gebroken. Uit de grond van mijn hart, het spijt me zo, zo erg. Ik heb er geen woorden voor", aldus de 23-jarige zangeres. Veel fans laten Ariana in de comments weten dat ze zichzelf de ontploffing, die door de politie als een aanslag wordt behandeld, niet kwalijk moet nemen. Ook blogger Perez Hilton beantwoordt de tweet, met de woorden "dit is niet jouw schuld. Neem die last niet op je. We voelen allemaal de pijn. Veel liefde."

Ariana's manager Scooter Braun heeft ook een reactie op social media geplaatst. "Vanavond zijn onze harten gebroken. Woorden schieten te kort om ons verdriet voor de slachtoffers en hun familie van deze zinloze aanval uit te drukken."

Hij gaat verder: "We rouwen om de levens van kinderen en andere geliefden die zijn beëindigd in deze laffe daad. We zijn dankbaar voor de inzet van de eerstehulpdiensten in Manchester die zich naar het gevaar spoedden om levens te redden. We vragen jullie allemaal de slachtoffers, hun families en alle andere betrokken in jullie gedachten en gebeden op te nemen."

'Ariana hysterisch na explosie bij concert'

'Ariana hysterisch na explosie bij concert' (Foto: BuzzE)

Foto's online van vermiste kinderen Manchester

Ouders en vrienden van kinderen die vermist zijn na de explosie in de Manchester Arena posten massaal foto's van kinderen op social media. Onder meer met hashtag #manchestermissing roepen zij mensen op uit te kijken naar hun kinderen.

Bij het concert van Ariana Grande waren veel kinderen aanwezig. Sommige ouders stonden te wachten bij de Manchester Arena op hun kinderen.

Foto's online van vermiste kinderen Manchester
Foto's online van vermiste kinderen Manchester (Foto: ANP)

Moslim doodt respectloze neonazi's

Een achttienjarige jongen heeft in de Amerikaanse stad Tampa (Florida) twee vrienden uit het neonazi-milieu om het leven gebracht omdat ze geen respect toonden voor zijn bekering tot de islam. Dat verklaarde de verdachte volgens de Tampa Bay Times maandag tegen de politie. Hij voelde zich eerder ook aangetrokken tot het rechts-extremistisch gedachtegoed maar nam afstand toen hij de Koran ontdekte en moslim werd.

De jongeman zei woest te zijn over de vooroordelen die er in de wereld bestaan over islamitische gelovigen. Hij wilde met een gijzelingsactie "aandacht vragen voor zijn bezorgdheid daarover", aldus een politiewoordvoerder. "Hij wilde dat CNN kwam."

De bekeerling hield vrijdagavond in een winkel drie mensen onder schot en riep dat hij "de Amerikaanse bombardementen op moslimlanden zat was". Hij zei tegen de gijzelaars ervaring te hebben met doden maar gaf zich uiteindelijk zonder geweld over aan de politie.

In het huis dat hij deelde met de slachtoffers werden hun lijken aangetroffen, maar ook materiaal om bommen te maken en een ingelijst portret van van de rechts-extremist Timothy McVeigh. Deze pleegde in 1995 een aanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City die 168 levens eiste.

18-jarige moslim doodt respectloze neonazi's
18-jarige moslim doodt respectloze neonazi's (Foto: ANP)

Opgerot, blanken!

Het viel me voor het eerst op in de heisa om dat boek ‘Hallo, witte mensen’.  Witte mensen. Wit. Ik las het een paar keer en veronderstelde dat de schrijfster gewoon een slecht anglicisme bezigde. White people, witte mensen. Dat moest natuurlijk 'blanken' of 'blanke mensen' zijn. Argeloos ging ik door met mijn leven tot ik het nogmaals zag. En nog eens. En opnieuw. En het maar eens googelde. Wat blijkt: 'blank' is sinds een jaar fout. Blank is de nieuwe Piet. Blank is VOC. Blank is duivel. Blank is nazi. Blank is pikzwart geworden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
©FOK.nl e.a.