EU-Hof maakt korte metten met bewaarplicht

Overheden mogen niet zomaar alle communicatiegegevens van alle burgers laten bewaren. Zo'n totale bewaarplicht is in strijd met de wet, heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. Landen mogen alleen laten opslaan wat persé nodig is om misdaad te bestrijden. Bovendien moet er goed toezicht op die gegevens zijn.

Het hof deed uitspraak in een zaak over bewaarplicht in Zweden en Groot-Brittannië. In Zweden moesten providers alle gegevens van hun gebruikers "stelselmatig en voortdurend" bewaren, zonder uitzondering. In Groot-Brittannië moesten providers dat een jaar lang doen. Eerder had het hof al een streep gezet door deze zogeheten dataretentie in Ierland.

Gebruikersgegevens zijn privé-informatie. Landen mogen het recht op privacy af en toe beperken, maar die uitzondering mag niet de regel worden, aldus het hof. Ook métagegevens - bijvoorbeeld met wie je belt of waar je je bevindt - vallen onder privé-informatie.

Nederland werkt ook aan een bewaarplicht. Een eerste wet werd door de rechter buiten werking gesteld, een nieuw voorstel ligt bij de Tweede Kamer, maar deze uitspraak zet een forse streep door veel van de plannen. Zo wil de tweede kamer dat alle internetverkeer en telefoonverkeer voor enkele maanden wordt bewaard. Dat is volgens het hof dus niet toegestaan.

Rechter: volledige bewaarplicht mag niet
Rechter: volledige bewaarplicht mag niet (Foto: BuzzT)