FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 december 2016

WK darts: Thornton wint geestdodende gruwelpartij, ook Wade door

Het is de voorlaatste dag van de eerste ronde op het WK darts van de PDC. In Alexandra Palace in Londen worden ook woensdagavond weer vier wedstrijden gespeeld, te beginnen met een partij uit de voorronde.

Zoran Lerchbacher (AUT) - Simon Stevenson (ENG) 2-1

De Oostenrijker Zoran Lerchbacher heeft in de voorrondepartij gewonnen van de Engelse WK-debutant Simon Stevenson. Het niveau was voor een voorronde prima te pruimen en ook van spanning was wel sprake. Stevenson won de eerste set in vijf legs, waarna Lerchbacher op gelijke hoogte kwam. De ervaring gaf de doorslag en de prima finishende Oostenrijker maakte het netjes af. Hij mag later op de avond tegen Robert Thornton gooien voor een plek in de tweede ronde.

Zoran Lerchbacher - Simon Stevenson (Bron: PDC)
Zoran Lerchbacher - Simon Stevenson (Bron: PDC)

Mensur Suljovic (AUT, 8) - Ron Meulenkamp (NED) 3-0

Ron Meulenkamp ligt uit het toernooi na een 3-0 nederlaag tegen Mensur Suljovic. Een meer uitgebreid verslag, inclusief de statistieken, is hier te vinden.

James Wade (ENG, 6) - Ronny Huybrechts (BEL) 3-0

James Wade heeft gemakkelijk de tweede ronde van het PDC World Darts Championship weten te bereiken. The Machine kwam in alle drie sets een leg achter tegen Ronny Huybrechts, maar wist daarna toch de stand om te buigen. In de derde set ging het bijna mis, maar door een 141-finish mag hij in de tweede ronde gaan aanleggen tegen Steve Beaton.

James Wade - Ronny Huybrechts (Bron: PDC)

Robert Thornton (ENG, 9) - Zoran Lerchbacher (AUT) 3-0

Ook Robert Thornton heeft zich voor de tweede ronde geplaatst na een schandalig slechte wedstrijd tegen qualifier Lerchbacher. Het niveau sloeg nergens op, het aantal gemiste dubbels was niet bij te houden, maar zoals alle kwellingen in het leven kwam ook dit tot een einde...goddank. Het werd 3-0 voor Thornton en het valt te hopen dat nieuwe dartskijkers al op bed liggen, want als dit de eerste wedstrijd was die je ooit gekeken hebt, kijk je nooit meer. 

Robert Thornton - Zoran Lerchbacher (Bron: PDC)
Robert Thornton - Zoran Lerchbacher (Bron: PDC)

Missie Sniper: Ghost Warrior 3 nieuwe stijl

Naar aanleiding van kritieken en feedback van  de pers, gamers en testers is CI Games hard bezig om Sniper: Ghost Warrior 3 een stuk leuker te maken. Hier tonen zij hun verbeteringen in een missie genaamd Slaughterhouse.

Mocht je benieuwd zijn wat wij van de vroege versie van Sniper: Ghost Warrior vonden, kijk dan hier. Eén van de kritiekpunten was dat Sniper: Ghost Warrior iets eigens was kwijtgeraakt en meer ging lijken op andere games, zoals Hitman. In onderstaand filmpje kun je nu met jouw drone ook hacken op afstand met een druk op de knop. Dat komt mij weer bekend voor van Watch Dogs 2. Een ontwikkelaar geeft toelichting bij het filmpje en ook wat achtergrond van het verhaal.

Verstappen en Wevers sporters van het jaar

Max Verstappen Sanne Wevers zijn bij het NOS NOC*NSF Sportgala in Amsterdam gekozen tot Sportman en Sportvrouw van het jaar. Verstappen was zelf niet in Amsterdam maar bedankte iedereen via een videoboodschap. De Jaap Eden werd in ontvangst genomen door Jan Lammers.

Verstappen schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlander en jongste coureur ooit een Formule 1 race te winnen, namelijk de GP van Spanje. Daarnaast eindigde hij dit jaar nog zes keer op het podium. Hij kreeg de voorkeur boven Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Sven Kramer en Tom Dumoulin. "Ik ben zeer vereerd met deze prijs", aldus Verstappen. "Het was een heel mooi seizoen, de overwinning in Barcelona zal me altijd bijblijven. Ook omdat ik een paar weken daarvoor Johan Cruijff nog mocht ontmoeten. Ik ben heel blij dat ik hem heb leren kennen."

Wevers won in Rio de Janeiro als eerste Nederlandse turnster ooit een individuele medaile. Ze deed dat op het onderdeel balk. "Wauw! Dit is echt fantastisch", vertelde Wevers in haar bedankwoordje. "In Rio de Janeiro heb ik mijn droom waar kunnen maken. Ik wil vooral mijn trainer en vader Vincent bedanken, ik ben heel blij dat ik met jou de mooiste route uit mijn leven heb kunnen bewandelen." Andere genomineerden waren Wielrenster Anna van der Breggen, zwemster Sharon van Rouwendaal, zeilster Marit Bouwmeester, baanwielrenster Elis Ligtlee en atlete Dafne Schippers.

Er viel nog meer te vieren voor de familie Wevers want haar vader kreeg de prijs voor coach van het jaar. Het roeiduo Ilse Paulis en Maaike Head, goud in Rio in de lichte dubbel twee, werd gekozen tot sportploeg van jaar. Zwemster Liesette Bruinsma werd gekozen tot gehandicapte sporter van het jaar.. Ze won op de Paraympische Spelen in Rio de Janeiro vijf medailles: twee keer goud, een keer zilver en twee bronzen.

Daarnaast was er de Young Talent Award. Deze ging naar de 18-jarige turnster Eythora Thorsdottir, die in Rio negende werd op de meerkamp, de hoogste klassering van een Nederlandse turnster ooit. Tot slot was er Fanny Blankers Koen Carrièreprijs, deze ging naar voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer.


De winnaars van het Sportgala 2016 (Pro Shots / Erwin Spek)

Dubbel XP-weekend Titanfall 2

Voor iedereen die vorige week Titanfall 2 voor de helft van de prijs heeft aangeschaft en uiteraard voor iedereen die de game al heeft: dit weekend verdien je wederom dubbel xp, net zoals twee weken terug. Om je op weg te helpen zijn wat speeltips voor de verschillende Titan-types.

WK darts: Meulenkamp pakt kansen niet tegen Suljovic

Op het WK darts van de PDC in het Londense Alexandra Palace heeft Ron Meulenkamp niet voor een stunt kunnen zorgen. De Nederlander ging in de eerste ronde onderuit tegen Mensur Suljovic.

Meulenkamp begon uitstekend met een finish van 116 en won daarna ook de tweede leg. Toch liet hij The Gentle terugkomen en de set winnen. De Nederlander maakte ook in de tweede set zijn kansen niet af en zag de Oostenrijker met 3-0 de voorsprong verdubbelen. Meulenkamp vocht zich in de derde set weer knap terug en sleepte er een vijfde leg uit, maar daarin had hij de zenuwen niet in bedwang. Suljovic maakte het af en schakelde de Nederlander uit: 3-0.

Mensur Suljovic - Ron Meulenkamp (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Ron Meulenkamp (Bron: PDC)

Assassin's Creed Movie is uit

De verfilming van het spel Assassin’s Creed is eindelijk uit in de Verenigde Staten. De eerste kritieken zijn zoals je het al kon verwachten: goeie actiescenes, mooie beelden, maar het kan allemaal beter. De film duurt iets meer dan twee uur en vertelt het verhaal van Callum Lynch (Michael Fassbender) die de levens van zijn voorouders herbeleeft.

Wij moeten tot donderdag 5 januari wachten om Assassin’s Creed te kunnen bewonderen en Marion Cotillard in actie te zien. En Fassbender uiteraard. De pers is onder andere kritisch over de lange aanloop in het verhaal, de oppervlakkige personages, de accenten van de acteurs die niet geloofwaardig overkwamen, het warrige verhaal en een plot dat tegenviel. De actie maakt veel goed, maar niet genoeg. Natuurlijk zijn dit meningen en het kan gewoon zo zijn dat jij iemand bent die de film wel erg kan waarderen. Verwacht alleen niet een Oscar-nominatie.

Assassin's Creed Movie - uitkijk

Feyenoord verhuurt Hahn aan Excelsior

Warner Hahn zal de rest van het voetbalseizoen uit gaan komen voor Excelsior. De Kralingers huren de goalie van buurman Feyenoord waar hij momenteel derde is in de pikorde achter Brad Jones en normaal gesproken eerste doelman Kenneth Vermeer. Hij revalideert momenteel van een achillespeesblessure.

Hahn zelf is net terug van een kruisbandblessure. De 24-jarige doelman maakte vorige maand in het oefenduel van Jong Feyenoord tegen Dinamo Zagreb. Hij heeft in Rotterdam nog een contract tot medio 2019. In het seizoen 2014-2015 werd hij al eens verhuurd aan PEC Zwolle.

Technisch directeur van Feyenoord Martin van Geel legt uit waarom Hahn verhuurd moest worden. "Voor Warner is het belangrijk dat hij na zijn blessure weer aan spelen toekomt op Eredivisieniveau. Die kans krijgt hij bij Excelsior, nadat hij het afgelopen jaar hard heeft gewerkt om weer wedstrijdfit te worden. Bovendien hebben we met Brad Jones, Pär Hansson, Justin Bijlow en de van een blessure terugkerende Kenneth Vermeer voldoende bezetting voor de tweede seizoenshelft."

Grote update voor Torment

Pas 28 februari komt Torment: Tides of Numenera uit, maar inXile Entertainment heeft de gamers in early access verwend met een grote update genaamd Tidal Surge. Er zijn nog meer gebieden van de game te spelen, zoals de Sagus Cliffs en een gedeelte van het Castoff-doolhof.

Torment - Tidal Surge

De hoogtepunten vat inXile hier samen:

  • Voice-acting toegevoegd voor belangrijke personages en gesprekken.
  • Verbeterde balans in gevechten, loot en de game-economie.
  • Tweaks en aanpasssingen op o.a. pantser.
  • Veel interface- en functionaliteitsverbeteringen.
  • Verbeterde visuale en geluidseffecten, voornamelijk in aanvallende acties.
  • Het ‘crisis’-systeem is verbeterd, voornamelijk in het begin van de game
  • Je kan nu functies toewijzen aan de toets die je wilt.
  • Je kunt de grootte van de tekst aanpassen.
  • Meer (optionele) tutorials.
  • Honderden bugs opgelost en optimalisaties doorgevoerd.

Al deze verbeteringen  hebben wel een prijs: hele oude saves werken niet meer. Dus als je Torment al een tijdje had laten liggen dan kun je alle verbeteringen die zij in het begin van de game hebben aangebracht in alle rust ervaren. Dat is nu eenmaal de prijs die hoort bij een early access spelen. Verder zitten er uiteraard nog een aantal bugs in het spel.

Om vast in de sfeer te komen, hier nog even de drie klassen die je kunt spelen in Torment: Tides of Numenera: Nano (magie), Jack (rogue) en Glaive (tank).

Verdachte ontkent moord op krantenbezorgster

Een 29-jarige Schiedammer ontkent volgens zijn raadsman betrokken te zijn bij de dood van de 51-jarige krantenbezorgster Anita van Dijk. De verdachte zou in verhoren bij de politie hebben laten doorschemeren dat ze de verkeerde hebben aangehouden, aldus zijn raadsman Marco Bekkering.

De advocaat zei dit woensdag na afloop van een regiezitting bij de rechtbank in Rotterdam, waar onder grote belangstelling van nabestaanden en belangstellenden de voortgang in het proces tegen de verdachte werd besproken.

De vrouw werd op 13 mei van dit jaar 's ochtends vroeg neergestoken op de Pasteursingel in Rotterdamse wijk Oud-Mathenesse. Ze liep die dag een krantenwijk met haar zoon. De vrouw overleed een week na de gebeurtenis aan haar verwondingen. Ruim een maand na de steekpartij werd de Schiedammer Biko M. aangehouden. De verdachte wordt sinds woensdag geobserveerd in het Pieter Baan Centrum.

Verdachte ontkent moord op krantenbezorgster
Verdachte ontkent moord op krantenbezorgster (Foto: ANP)

'Charlie Hebdo' opent met aanslag Berlijn

De Duitse editie van het satirische blad Charlie Hebdo opent het komend nummer met de terreuraanslag in Berlijn. De Franse uitgever toonde woensdag alvast de voorpagina. Daarop staat een huis van taaitaai waaruit geweerlopen steken. "Zij zullen onze levenswijze niet veranderen", is de begeleidende tekst van cartoonist Foolz.

Charlie Hebdo ligt sinds begin deze maand in het Duits in de kiosken. Het magazine werd bijna twee jaar geleden zelf wereldnieuws door de inval van twee islamitische extremisten. Die schoten op de redactie in Parijs twaalf mensen dood, onder wie verscheidene bekende tekenaars.

'Charlie Hebdo' opent met aanslag Berlijn
'Charlie Hebdo' opent met aanslag Berlijn (Foto: ANP)

Kolencentrale Hemweg mogelijk eerder dicht

Energiebedrijf Nuon is bereid zijn laatste kolencentrale in Nederland, de Hemweg-centrale in Amsterdam, eerder te sluiten. Directe aanleiding is het mislopen van de biomassa-subsidie die volgens Nuon nodig is om deze centrale te verduurzamen.

Volgens Nuon zijn er door de recente ontwikkelingen twee opties voor de centrale in Amsterdam, die nog een technische levensduur heeft tot 2034. Of de centrale wordt verkocht of hij wordt vervroegd gesloten, mits dat 'eerlijk en verantwoord' gebeurt voor de medewerkers.

De sluiting van alle kolencentrales in Nederland lijkt volgens Nuon gelet op de toekenning van de biomassa-bijstooksubsidies aan RWE, Engie en Uniper nog ver weg. "Wij hopen dat de overheid snel duidelijkheid verschaft over haar plannen om kolen in Nederland uit te faseren", aldus het energiebedrijf in een verklaring.

Kolencentrale Hemweg mogelijk eerder dicht
Kolencentrale Hemweg mogelijk eerder dicht (Foto: ANP)

Vijf redenen waarom het supergevecht tussen Mayweather en McGregor doorgaat

Sportief gezien lijken de dagen van het oude MMA al lang verloren gegaan te zijn. De sport evolueert steeds verder en waar je vroeger een karateka in een karatepak tegen een sumoworstelaar in de octagon zag vechten, zie je nu twee strakgetrainde all-round vechters het tegen elkaar opnemen. De één is misschien wat beter ontwikkeld in het staande gevecht terwijl de ander gevaarlijker is in het grondwerk, maar over het algemeen is de stijl MMA precies dat waar de naam voor staat: Mixed Martial Arts, een synergie van verschillende vechtsporten.

Twee vechters willen weer terug naar die oude tijden van twee totaal verschillende disciplines in de ring of octagon. Meervoudig UFC-kampioen Conor McGregor en ongeslagen bokslegende Floyd Mayweather lopen elkaar al geruime tijd uit te dagen. Maar tóch lijkt het gevecht er maar niet van te komen. Aan de ene kant ook logisch, aangezien zelfs een leek zou kunnen voorspellen wat de uitkomst zou kunnen zijn. In geval van een gevecht op boksregels zal Mayweather winnen, met MMA-regels zou McGregor het voordeel hebben. Sportief gezien zou dit gevecht dus weinig zin hebben, maar financieel des te meer. En laat dat nou nét datgene zijn waar beide personen graag mee pronken: hun rijkdom.

Conor McGregor (Foto: Getty)

Hieronder vijf redenen waarom dit supergevecht misschien toch nog zou kunnen doorgaan.

Dana White
De directeur van de UFC heeft dit gevecht altijd als onzin bestempeld. UFC-vechters zijn namelijk exclusief in dienst bij de UFC en de contracten zijn zelfs dusdanig opgesteld dat alleen de UFC deze kan ontbinden. Neem je zelf ontslag, dan blijf je nog steeds exclusief eigendom van de UFC en mag je dus voor geen andere organisatie vechten zonder toestemming van, jawel, de UFC. Aangezien McGregor het paradepaardje en geldkoe is van de UFC, zou een verlies het aanzien van de vechter kunnen schaden en daarmee indirect het aanzien van de UFC. Nog maar niet denkend aan een mogelijke langdurige blessure van McGregor. Het schijnt echter zo te zijn dat Mayweather al een onderhoud met White heeft gehad en ook White zelf is in interviews niet meer zo uitgesproken negatief over dit gevecht. Wat ongetwijfeld ook te maken zou kunnen hebben met reden nummer twee.

Geld
Zowel McGregor als Mayweather zijn de onbetwiste grootverdieners in hun respectievelijk sporten en beiden hebben het record aan (betalende) kijkers naar hun gevechten al meerdere malen verbroken. Een duel tussen beide topvechters zal dus waarschijnlijk een enorme aantrekkingskracht hebben op mensen die deze partij op een betaalzender zouden willen zien. Mayweather alleen al heeft laten zien dat je zo honderden miljoenen dollars per gevecht kan verdienen, terwijl Conor ‘The Notorious’ McGregor wat dat betreft al jaren de toppositie binnen het MMA bekleedt.

Rustperiode?
Conor McGregor en z’n vrouw verwachten dit jaar een kind te krijgen en White heeft al meerdere malen gezegd dat McGregor hierdoor een rustpauze zou ingelasten. Op zich niet vreemd, want McGregor heeft de afgelopen maanden al vier zware gevechten gestreden, waaronder twee titelgevechten in twee verschillende gewichtsklassen. De Iers sportman van het jaar 2016 liet weten niet de mening van White te delen: “Rustperiode? Welke rustperiode? Ik begrijp dat Dana White iets heeft gezegd over een periode van tien maanden. Waarom tien maanden? Ik ben op elk moment klaar voor alles. Ik zei inderdaad dat ik een periode vrij zou nemen van vechten, de Kerstperiode.”

Beide mannen lijken het toch echt te willen
Nadat Conor McGregor de lichtgewichttitel wist te winnen, was Mayweather nog totaal niet geinteresseerd in een gevecht met McGregor. Sterker nog, Mayweather vond het een belediging om in eenzelfde zin genoemd te worden als de UFC-ster. Maar inmiddels lijkt het tij toch te keren en op social media probeert Mayweather het vuurtje danig op te stoken: “McGregor sla ik ook zo de ring door, geen probleem. Wie is die McGregor nou eenmaal? Ik sla hem suf zodra ik ‘m tegenkom. Je moet mij eigenlijk zien als een olifant. En een olifant bemoeit zich niet met mieren.”
Maar ook ‘The Notorious’ houdt het vuurtje levendig, onder andere tijdens een event in Belfast waar hij het over niets anders leek te hebben dan boksen en dan voornamelijk over zijn uiteidelijke doel Mayweather. “Het zou me nu kunnen lukken om ook in het boksen te overheersen. Dit is echt serieus. Natuurlijk wil iedereen me dan tegenover Floyd zien, dat is hét gevecht waar iedereen naar wil kijken. Dat is het gevecht waar we het allemaal over eens zijn dat het moet gebeuren. Maar zoals altijd kosten deze dingen nou eenmaal tijd."

De nog ongeslagen Mayweather (Foto: Getty)
 
Hoofdcoach Kavanagh zou erop wedden
Eigenlijk nam niemand deze vermakelijke ruzie echt serieus. Velen dachten dat beide vechters met deze woordenwisseling alleen maar hun naam wilden vestigen en vooral volgers op social media wilden trekken. Iets wat ook financieel voordelig kan zijn. Maar MMA-hoofdcoach John Kavanagh is er de man niet naar om zich te mengen in dit soort onzin. En na het winnen van de lichtgewichttitel sprak Kavanagh kort over deze partij. “Als de odds goed zijn, zou ik absoluut op het doorgaan van deze partij wedden. Ik wil nu niets zeggen over of het wel of niet doorgaat, of dat er al gesprekken gaande zijn, maar het zou me eerlijk gezegd niet verbazen als we dit jaar er nog over zouden horen. Mayweather staat nu ongeslagen op 49 winstpartijen. Bij winst op McGregor staat hij op 50-0, dat is toch een mooi getal? Vraag de gemiddelde man op straat tegen wie Mayweather nu nog moet vechten en iedereen zal McGregor zeggen. Er gebeuren vreemdere dingen in vechtsport, dus dit zou me niet verbazen. Maar wie weet. Er staan nog vele opties open voor Conor, dus laten we gewoon de komende weken even afwachten.”

Kortom, dit gevecht zou ongetwijfeld een enorm mediaspektakel worden. Voor Mayweather zou een gevecht op boksregels een vrij makkelijke manier zijn om veel geld binnen te slepen. 50-0, geld op de bank en z’n nalatenschap veiliggesteld. Voor McGregor zou een gevecht tegen Mayweather meer opleveren dan vijf zware partijen in de octagon. En hoewel een verlies voor de hand ligt, zou dit gevecht zijn status tot ongekende hoogtes kunnen laten stijgen.

Om af te sluiten met McGregor: “Als ik blijf werken zoals ik nu gewend ben, maar dan puur focus op boksen, dan is er geen rem op mij. Je weet niet wat ik dan zou kunnen bereiken. Natuurlijk kom ik niet alleen om m’n gezicht te laten zien, maar ik kom die ring in om hem knock-out te slaan. Da’s alles. Ik kan hem raken, hij kan geraakt worden. En ouderdom wacht op niemand. Mijn lengte is in mijn voordeel, mijn reikwijdte is in mijn voordeel en mijn leeftijd is in mijn voordeel.”

Wie weet wat 2017 zal brengen.

'Gehoornd op de pasfoto? Geen punt'

Phelan Moonsong is voor eventjes een van de meest gelukkige mensen van de planeet. De 56-jarige Amerikaan mag namelijk gehoornd op de pasfoto van zijn rijbewijs staan.

Phelan is lid van een groep heidenen die hun geloof bijzonder serieus nemen. Toen de geit van een van de leden stierf, wilde hij de vrijgekomen geitenhoorns wel overnemen. Sindsdien zijn hij en de -niet met ijs gevulde- hoorntjes onafscheidelijk. Als de zichzelf priester noemende man niet in bad zit of in z'n bed ligt te stinken, zitten de hoorns op zijn voorhoofd gebonden.

"Als heidense minister en priester van Pan, voel ik mij erg gehecht aan mijn hoorns. Ze zijn onderdeel van mijzelf en mijn spiritualiteit", meldt de goed in het leven staande Phelan. Hij merkt op dat hij het gewei regelmatig zowel in de patchouli- als in de cedarolie doopt om het verlengstuk van zijn religieuze identiteit soepel en leerachtig te houden. Je kunt immers niet alles aan de goden overlaten.

Phelan verklaart dat hij zich zo enorm verbonden voelt met zijn hoorns en dat hij ze voor niets voor niemand bereid is af te doen, inclusief de staat Maine, waar de geestelijke woonachtig is. Dit gaf wel wat problemen met het aanvragen van een rijbewijs. De heren en dames ambtenaren vonden het blijkbaar maar een raar verschijnsel en namen de hoge heiden niet erg serieus.

Hij probeerde de plaatselijke bureaucratie uit te leggen dat hij een Priester van Pan is en dat hij zijn unieke hoofddeksels ziet als zijn 'spirituele antenne'. En die kan je er nu eenmaal niet zomaar aflaten. Er kwam het nodige papierwerk aan te pas om te bewijzen dat deze religieuze kledij niet meer of minder belachelijk is dan een marteltuig (kruisje) om je nek of een stuk textiel rond je gezicht.

Na het sturen van wetenschappelijk werk op het gebied van heidendom en een persoonlijk essay over het belang van het gewei, ging de staat akkoord. Wat dit betreft woont de dienaar van de naamgever van de panfluit in het juiste land. Maar liefst 30 staten hebben in meer of mindere mate wetgeving die religieuzen op dit gebied positief discrimineert, ten opzichte van mensen die helemaal niets met sprookjes hebben.

Grote zoektocht naar herkomst sieraden

De Brabantse politie is een grote zoektocht begonnen naar de eigenaren van meer dan duizend sieraden die vanaf 2014 zijn buitgemaakt bij een lange serie woninginbraken. Afbeeldingen van de armbanden, bedels, broches, dasspelden, horloges, kettingen en ringen zijn woensdag op internet (politie.nl) gezet. Slachtoffers van woninginbraken krijgen binnenkort een brief om ze te wijzen op de internetsite.

De sieraden werden in september gevonden bij een 25-jarige Tilburger. Hij wordt ervan verdacht dat hij de woninginbraken heeft gepleegd. De man sloeg toe in kleine plaatsen zoals Oirschot, Veldhoven en Haaren.

Het totaal aantal inbraken is nog niet bekend, maar de politie gaat uit van enkele tientallen. Vooral vanwege de grote hoeveelheid sieraden gaat het om een bijzondere zaak, zei een politiewoordvoerder woensdag. Volgens hem hebben de spullen vaak veel emotionele waarde.

De verdachte inbreker verscheen woensdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter. Die bepaalde dat hij langer vast blijft zitten.

Grote zoektocht naar herkomst sieraden
Grote zoektocht naar herkomst sieraden (Foto: ANP)

Prijzengeld Australian Open weer omhoog

Op de Australian Open is volgende maand weer meer te verdienen dan in voorgaande jaren. Het eerste Grand Slam-toernooi van het tennisjaar kent een totale prijzenpot van iets meer dan 34 miljoen euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar.

Uiteraard valt voor de winnaars van het enkelspel het grootste bedrag bij te schrijven: 2,5 miljoen euro. In de afgelopen vijftien jaar is de totale prijzenpot al ruim verdrievoudigd en daar profiteren alle spelers van. Ook een uitschakeling in de eerste ronde levert een paar centen op: 34.000 euro, met aftrek van alle kosten gedurende een jaar geen vetpot, maar het helpt een speler zeker op weg gedurende het jaar.

Op 16 januari begint de Australian Open in Melbourne. 

Marokkaans IS-lid vast in Duitsland

Justitie in Duitsland heeft een 24-jarige Marokkaan aangehouden die wordt verdacht van banden met de daders van de aanslag in Parijs een jaar geleden. Het parket liet woensdag weten dat de man is opgepakt in Nedersaksen en dat hij vermoedelijk lid is van de terreurgroep Islamitische Staat.

Hij zou tussen oktober 2014 en het voorjaar van 2015 appartementen hebben gehuurd in Turkije en Griekenland. Terroristen zouden in die panden aanslagen hebben voorbereid.

Het parket legde geen verband tussen de Marokkaan en de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn maandag. Het arrestatiebevel tegen de man was vorige week al uitgevaardigd.

Marokkaans IS-lid vast in Duitsland
Marokkaans IS-lid vast in Duitsland (Foto: ANP)

MTV news haalt racistische video offline

MTV News staat bekend om het hoge SJW (Social Justice Warrior) gehalte en de overduidelijke en omnipresente haat van alles dat blank is. Maar het lijkt erop dat MTV nu zelf ook vindt dat ze met de '2017 New Years Resolutions for White Guys' te ver is gegaan.

Na een overweldigende hoeveelheid dislikes en een shitlading boze video's van de grootste youtubers werd de video verwijderd. In eerste instantie werd de video later geherupload, zodat de thumbs-up en thumbs-down weer op nul stonden, maar al snel vlogen de dislikes en boze comments ze weer om te oren.

Hier de video in kwestie, gevolgd door een lijstje met reactievideo's...

Paul Joseph Watson - 664.000 subscribers
Philly D (Philip DeFranco)
- 1 miljoen subscribers
Philip DeFranco - 4.9 miljoen subscribers
AndyWarski - 161.000 subscribers 
JacklynGlenn - 461.000 subscribers 
The Alex Jones Channel - 1,8 miljoen subscribers 
The Amazing Atheist - 1 miljoen subscribers 
Undoomed - 269.000 subscribers
Chris Ray Gun - 249.000 subscribers 
Anthony Brian Logan - 81.000 subscribers
 

Sijsling staat langer aan de kant

Igor Sijsling staat nog langer aan de kant met een vingerblessure, dan de verwachting was. Dat liet hij weten aan de NOS. De nummer 177 van de wereld verwacht dat hij pas halverwege februari zijn rentree zal maken op de tour.

Naast de vingerblessure heeft Sijsling ook nog een blessure aan de schouder. Door de blessures mist hij onder meer de kwalificaties van de Australian Open en het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam.

Beveiliger cricketwedstrijd maakt vangbal van de wedstrijd

In Australië is de Big Bash League van start gegaan, een nationale Twenty20-cricketcompetitie en wat toeschouwersaantallen betreft een van de populairste sportcompetities op aarde. 

De Adelaide Strikers stonden tegenover de Brisbane Heat, waarbij uiteraard ook beveiligers aanwezig waren. Heel veel werk had de beste man niet en hij zat dan ook lekker te chillen op een tuinstoeltje aan de rand van het veld. Plotseling werd een bal zijn kant op geslagen en met een prachtige reflex zorgde hij voor een mooie vangbal. Het publiek vond het prachtig en gaf hem een groot applaus, terecht, als het aan ons ligt.

Mooie vangbal (Bron: YouTube)

Peiling: PVV loopt verder uit op VVD, DENK nog op nul

Het gat tussen de PVV en de VVD groeit in de meest recente peiling van Kantar TNS (voorheen TNS NIPO). De partij van Geert Wilders wint ten opzichte van de vorige peiling een zetel en komt uit op 36 zetels, de VVD verliest er na het nee=ja van Rutte twee en houdt er 23 over.

De PVV en VVD zijn met afstand de grootste in de peiling, alle andere partijen moeten het met aanzienlijk minder doen. Grote winnaar bij de rest is de PvdA, die van zeven naar elf zetels groeit. D66, CDA, SP, GroenLinks en 50PLUS zouden volgens Kantar allemaal op dertien zetels uitkomen.

DENK, Voor Nederland, Forum voor Democratie en de Piratenpartij komen alle nog net tekort voor een of meer zetels. Voor Nieuwe Wegen van het afgescheiden PvdA-lid Jacques Monasch en GeenPeil lijkt een plek in de Kamer voorlopig nóg verder weg.

Peiling: PVV loopt verder uit op VVD
Peiling: PVV loopt verder uit op VVD (Foto: ANP)

Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging

Het staat voor de Turkse president Recep Tayyip Erdogan buiten kijf dat de moordenaar van de Russische ambassadeur lid was van de Gülen-beweging, die volgens het staatshoofd ook achter de couppoging afgelopen zomer in Turkije zat. Erdogan brabbelde dat dit onder meer blijkt uit de plek waar de verdachte onderwijs heeft gekregen en uit de relaties die hij onderhield.

De Russische ambassadeur werd maandag doodgeschoten door een Turkse politieagent in burger - die kennelijk door de zuiveringsacties van Erdogan's bewind was geglipt - tijdens de opening van een tentoonstelling in de Turkse hoofdstad. De agent zou tegen de Russische militaire interventie in Syrië zijn geweest.

In verband met de mislukte coup tegen Erdogan zitten momenteel ongeveer 40.000 mensen opgesloten. De autoriteiten lieten woensdag weten dat nog eens 2000 leraren en andere medewerkers van onderwijsinstellingen zijn geschorst wegens mogelijke banden met de vermeende coupplegers. Om die reden zijn in de maanden daarvoor al tienduizenden ambtenaren en militairen en leden van de veiligheidsdiensten ontslagen of geschorst.

Erdogan hint al een tijdje op herinvoer van de doodstraf.

Turkse media hebben een totaalverbod gekregen om over de moord te berichten. Omdat op de site van de NOS de aanslag terug te zien is is de NOS momenteel door Erdogan geblokkeerd in Turkije.

Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging
Erdogan: moordenaar was lid Gülen-beweging (Foto: ANP)

Erdogan blokkeert NOS-site wegens beelden aanslag

De website en de app van de NOS zijn door het Erdogan-bewind geblokkeerd in Turkije. Dat meldt de omroeporganisatie op Twitter en op de eigen site. De blokkade heeft te maken met beelden die online staan van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov, maandag in Ankara.

De Turkse autoriteiten kondigden na de moord een mediablokkade af, wat betekent dat media in Turkije er niet over mogen berichten. De website van de NOS zou door de Turkse toezichthouder BTK zijn geblokkeerd omdat de NOS beelden van de moordaanslag heeft uitgezonden en online heeft gezet. Het NOS-materiaal ging ook op sociale media in Turkije viral, wat tegen het zere been van dictator Erdogan was.

Media in Turkije krijgen vaker te maken met censuur en blokkades. Het gebeurt geregeld dat Twitter, Facebook en YouTube tijdelijk niet toegankelijk zijn. Dat gebeurt uiteraard zonder tussenkomst van de rechter. Meestal duren de blokkades een paar dagen.

De NOS heeft bij de Turkse ambassade in Nederland gevraagd om opheldering en wil dat de blokkade zo snel mogelijk wordt opgeheven. De site van RTL Nieuws is in Turkije niet geblokkeerd, zegt een woordvoerder van RTL, terwijl ook daarop beelden van de moordaanslag zijn te zien.

Censuur; #WenErMaarAan

Turkije blokkeert app van NOS
Erdogan blokkeert NOS (Foto: BuzzT)

Matthäus: "150 miljoen voor Aubameyang"

Duits record-international Lothar Matthäus vindt dat Pierre-Emerick Aubameyang bij een eventuele transfer zeker 150 miljoen euro waard is.

Lothar Matthäus brengt Aubameyang in zijn column in Bild in verband met een transfer naar de Duitse recordkampioen Bayern München, maar denkt dat zijn oude club Bayern het transferrecord moet verbreken om de Gabonees te verwelkomen.

"Als iemand als Paul Pogba 105 miljoen euro kost, dan moet Borussia Dortmund 150 miljoen euro kunnen krijgen voor Aubameyang. Want hij is een speler die het verschil maakt, Pogba doet dat niet", is Matthäus stellig.

Aubameyang heeft bij Borussia Dortmund nog een contract tot de zomer van 2020. De spits scoorde dit seizoen al zestien keer in de Bundesliga en is daarmee topscorer.

100.000 euro voor gouden tip aanslagpleger

Het Openbaar Ministerie in Duitsland heeft woensdag een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor tips die leiden tot de aanhouding van de pleger van de terreuraanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Er wordt jacht gemaakt op een 24-jarige Tunesiër, die ervan wordt verdacht maandag met een truck te zijn ingereden op een mensenmenigte in het centrum van de Duitse hoofdstad. Twaalf bezoekers kwamen om, tientallen raakten gewond.

In het officiële opsporingsbevel staat dat de vermoedelijke dader Anis Amri heet, 1,78 meter lang is, zwart haar heeft en bruine ogen en een islamitische bedreiging vormt. Mensen die de gezochte man zien, wordt aangeraden meteen de politie te bellen en niet op eigen houtje te handelen. "Breng u zelf niet in gevaar, want de persoon kan gewelddadig zijn en bewapend."

100.000 euro voor gouden tip aanslagpleger
100.000 euro voor gouden tip aanslagpleger (Foto: ANP)

'Verwachting screening asielzoekers te hoog'

Er wordt te veel verwacht van de screening van asielzoekers die net het land binnenkomen. Het lukt maar beperkt om signalen te verzamelen over mensenhandel, mensensmokkel of terrorisme. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de zogeheten identificatiestraten, waar asielzoekers worden geregistreerd.

De inspectie concludeert dat de identificatie op een goede manier gebeurt en dat iedereen daarna ook is geregistreerd. Maar hoewel volgens de inspectie "al het mogelijke wordt gedaan" lukt het niet altijd om de ware identiteit van asielzoekers vast te stellen.

Als er vragen zijn over iemands identiteit, dan is er niet altijd genoeg tijd om het goed uit te zoeken. "Stel dat je al tien personen hebt voor nader onderzoek, dan moet je de afweging maken wat het meest belangrijk is. Je moet dus prioriteren", aldus een medewerker.

Alertheid
Betrokkenen zeggen ook dat de politiek niet altijd een realistisch beeld heeft van wat er mogelijk is. "De vraag is of je de terroristen er echt uit haalt. Wel is er meer alertheid", geeft iemand aan.

Het advies van de inspectie is daarom "realistisch" te zijn over de mogelijkheden om signalen te verzamelen.

dentificatiestraten
Overigens zijn de 'identificatiestraten' een belangrijke, maar niet de enige schakel in het hele proces van screening van asielzoekers. "Het is onderdeel van het totaalpakket", aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) in een reactie woensdag.

Niet alleen wordt gekeken naar de identiteit van mensen, ook worden verhoren afgenomen. Telefoons kunnen worden leeggehaald en bagage wordt gecontroleerd. Ook de inlichtingen- en veiligheidsdiensten proberen de kans zo klein mogelijk te maken dat er een terrorist doorheen glipt.

De Tweede Kamer gaat begin volgend jaar debatteren over tekortkomingen bij de asielcheck, is donderdag besloten.

'Verwachting screening asielzoekers te hoog'
'Verwachting screening asielzoekers te hoog' (Foto: ANP)

Kabinet: stop dubbele pet Turkse diplomaat

Het kabinet wil dat Turkse diplomaten in Nederland niet langer tegelijkertijd een functie hebben in de Nederlandse tak van de Turkse religieuze overheidsorganisatie Diyanet. Er moet een einde komen aan de vermenging van een diplomatieke functie en het leiden van de islamitische Diyanet-stichting in Nederland.

Daarop hamerde minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdagmiddag in de Tweede Kamer. Hij noemde de huidige combinatie van beide functies erg problematisch, onaanvaardbaar en niet meer te handhaven. "Dat moet doorgesneden worden." Hij gaat daar bij Turkije op aandringen.

Door Nederlandse kritiek zag Turkije zich inmiddels gedwongen de viceconsul Religieuze Zaken, Yusuf Acar, terug te trekken. Acer had als voorzitter van Diyanet informatie over Turkse Nederlanders doorgespeeld aan de autoriteiten in Turkije. Het zou daarbij om sympathisanten gaan van de Gülen-beweging, die achter de couppoging in Turkije zou zitten.

Kabinet: stop dubbele pet Turkse diplomaat
Kabinet: stop dubbele pet Turkse diplomaat (Foto: ANP)

'Doelwit' Ajax in belangstelling Manchester United

Leon Bailey leek afgelopen zomer nog dicht bij een transfer naar Ajax, maar het lijkt erop dat de Amsterdammers hun meerdere moeten erkennen in een Engelse grootmacht.

Bij Genk is Leon Bailey samen met zijn Nigeriaanse teamgenoot Wilfred Ndidi wekelijks uitblinker. Voor verdediger Ndidi is vanuit de Premier League interesse van kampioen Leicester City en grootmacht Manchester United, zo melden Engelse media.

Bailey, die afgelopen zomer nadrukkelijk in de belangstelling van Ajax stond, kan eveneens rekenen op interesse van United. Voorzitter Dimitri De Condé van Genk rekent zich al rijk. "We gaan er alles aan doen om ze tot het einde van dit seizoen hier te houden, maar dat is niet makkelijk", laat hij weten aan Het Laatste Nieuws.

"Maar als er, voor Belgische begrippen, megabedragen worden geboden, dan kunnen we dat niet weigeren. En als die jongens denken klaar te zijn voor een volgende stap, dan zal het lastig worden om ze hier in Genk te houden." Derhalve kijkt De Condé al naar mogelijke opvolgers. "Ik moet al goed gaan nadenken en klaarstaan met alternatieven."

Ajax bood afgelopen zomer elf miljoen euro op Bailey, maar dat was niet genoeg om Genk te overtuigen. De prijs is inmiddels flink opgedreven. "In de categorie spelers onder 20 jaar zijn dit absolute toptalenten, dus ik denk dat een transfersom tussen de twintig en 25 miljoen euro rechtvaardig is."

NS stapt naar rechter om staking

De Nederlandse Spoorwegen brengen de staking die vakbond VVMC voor vrijdag heeft aangekondigd voor de rechter. "NS heeft de rechtbank gevraagd te toetsen of de door de VVMC aangekondigde staking voldoet aan het stakingsrecht", lieten de spoorwegen woensdagmiddag weten.

"De hinder die deze staking veroorzaakt staat niet in verhouding met het feit dat we nog volop aan het werk zijn om verbeteringen aan te brengen", vindt de NS. De actie van de machinistenvakbond VVMC draait om het zogenoemde rondje rond de kerk, het steeds maar weer rijden op vaste trajecten.

De bond heeft zijn leden in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp opgeroepen vrijdag van begin dienst tot 11.00 uur het werk neer te leggen. De zaak dient donderdagmiddag in Breda.

NS stapt naar rechter om staking
NS stapt naar rechter om staking (Foto: ANP)

Moskou boos over tanks in Limburg en Krimgoud

De Russische regering is boos op Nederland en de Verenigde Staten over de terugkeer van zwaar Amerikaans wapentuig in het Limburgse Eygelshoven. Het is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou 'een onvriendelijke stap', schreef persbureau Interfax.

Sinds vorige week doet het complex in Limburg weer volop dienst als opslag- en onderhoudswerkplaats voor Amerikaanse tanks, pantservoertuigen en zware artillerie, zo'n 1600 stuks in totaal. Daar stond in het verleden ook al Amerikaans defensiematerieel. In NAVO-verband werd besloten het opnieuw hier te stallen om de Oost-Europese lidstaten gerust te stellen.

Volgens Rusland lijkt het erop dat het westen erop inzet om Rusland voor de lange termijn 'in te dammen'.

Rusland toonde zich woensdag ook nog eens verontwaardigd over de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank in de zaak over het Krimgoud. Het vonnis dat het goud, dat was geleend door het Allard Pierson Museum, naar Oekraïne moet en niet terug naar de door Rusland ingelijfde Krim, is volgens Moskou ook 'een van de vele onvriendelijke gebaren van Nederland'.

Moskou boos over tanks in Limburg en Krimgoud
Moskou boos over tanks in Limburg en Krimgoud (Foto: ANP)

Laatste proefapen Radboud naar Stichting AAP

De laatste twee proefapen van de Radboud Universiteit zijn woensdag overgeplaatst naar een opvanglocatie van Stichting AAP in Almere. De universiteit heeft geen plannen voor nieuw onderzoek met resusapen, maakte Radboud bekend.

Een aap zat vijf jaar in het dierenlaboratorium, de andere aap twee jaar. Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights drong er in november op aan dat de apen zouden worden vrijgelaten. De organisatie overhandigde tienduizenden handtekeningen aan de rector magnificus van de Nijmeegse universiteit om de dieren vrij te krijgen.

De Radboud Universiteit gebruikte sinds de jaren zeventig resusapen in neurologisch onderzoek.

Laatste proefapen Radboud naar Stichting AAP
Laatste proefapen Radboud naar Stichting AAP (Foto: ANP)

Toestand skicrosster ernstiger dan gedacht

Skicrosster Anna Holmlund is er ernstiger aan toe dan werd gedacht. De drievoudig World Cup-kampioene uit Zweden ging maandag hard onderuit tijdens de training voor de World Cup in Innichen in Italië. Ze ligt sindsdien in een kunstmatige coma in het ziekenhuis in Bolzano, maar volgens artsen gaat het niet best.

"Ze is er heel ernstig aan toe", liet men woensdag weten. Jakob Swanberg, de arts van het Zweedse skicrossteam, vertelde dat bij een nieuwe CT-scan woensdag nog nieuwe verwondingen in Holmlund's hoofd ontdekt zijn. "Dit is deprimerend, er lijkt een groot risico te zijn op blijvende schade", vreest Swanberg. "Anna is sterk en heeft zich vaak zat teruggevochten, maar we moeten nu meer dan ooit hopen dat het haar nog een keer lukt."

De Zwitserse wereldtopper Armin Niederer liet weten dat het met de stemming rond de World Cup uiteraard niet goed is. "Het is verschrikkelijk als zoiets gebeurt. Er hangt hier een behoorlijk sombere sfeer rond de wedstrijden", vertelde hij nadat hij de kwalificatie van dinsdag won. De Zweed Victor Öhling Norberg, een van de beste skicrossers ter wereld, besloot de wedstrijden in Innichen te schrappen. Holmlund is zijn vriendin en hij koos ervoor aan haar zijde te blijven in het ziekenhuis. 

Van Barneveld in topvorm: "Dit is mijn tijd van het jaar"

Gisteren hadden we nog het treurige nieuws dat darter Raymond van Barneveld zijn fastfood-consumptie flink in heeft moeten perken de laatste jaren maar na de overwinning van gisteravond op het WK darts is er niets dan goed nieuws. Van Barneveld geeft aan goed in zijn vel te zitten en in vorm te zijn, hij wil heel wat laten zien dit WK.

"Dit is mijn tijd van het jaar. Om dit toernooi gaat het. Hier wil ik straks die beker optillen", zo geeft de Hagenaar aan tegenover AD Sportwereld.

In de volgende ronde moet Van Barneveld het opnemen tegen Alan Norris en hij kijkt al uit naar die wedstrijd. "Hij is echt een fantastische speler", aldus Van Barneveld tegen Sky Sports over de 44-jarige Engelsman. "Ik heb Alan op de Pro Tour een aantal keren ontmoet. Ik verwacht een geweldige wedstrijd. Hij gooit makkelijk en consequent scores van 140 en 180. Maar ik ben er klaar voor."

Mocht de voormalig wereldkampioen ook door de tweede ronde komen dan wachten hem in de rondes daarna waarschijnlijk loodzware opponenten, Adrian Lewis, Michael van Gerwen en Gary Anderson zitten allemaal in zijn deel van het speelschema. Maar die zware loting deert Van Barneveld niet. "Dat interesseert mij niks. Ik kan winnen. Of het gaat lukken op mijn leeftijd, weet ik niet. Maar ik geloof er wel in."

"Het wordt moeilijker en moeilijker. Eerst Lewis, dan Phil Taylor, dan Michael van Gerwen en dan Gary Anderson. Het is de moeilijkste loting ooit, maar ik voel me gelukkig. En als ik mij gelukkig voel, moet je heel goed spelen om mij te stoppen", zo vulde Van Barneveld aan.

De vijfvoudig wereldkampioen haalt veel inspiratie uit zijn kleinzoon Mason. "Die heeft thuis net zo'n shirtje als ik draag op het podium." Zo verklaarde een ontspannen Barney. "Ja, ik voel me goed. Ik hou van de fans hier, ik hou van 'Ally Pally'. Hoe kun je hier nu slecht spelen? Al hoop ik nog beter te spelen in de volgende rondes. Dat moet ook, want het niveau is ongelofelijk hoog."

Van Barneveld in topvorm: "Dit is mijn tijd van het jaar" (Pro Shots / Action Images)
Van Barneveld in topvorm: "Dit is mijn tijd van het jaar" (Pro Shots / Action Images)

'Draxler voor veel geld op weg naar PSG'

Julian Draxler is hard op weg om de eerste winteraankoop te worden van Paris Saint-Germain. Hij zou samen met Ricardo Rodriguez van VfL Wolfsburg naar Parijs gaan.

Paris Saint-Germain heeft naar verluidt een transfersom van 50 miljoen euro voor het duo klaarliggen. Draxler staat ook al enige tijd in de belangstelling van Arsenal, maar PSG heeft de beste papieren om hem vast te leggen. "Er is op dit moment nog geen overeenkomst", vertelde een bron die dicht bij de speler staat aan Goal.

Toch komt een deal tussen de Parijse club en VfL Wolfsburg steeds dichterbij. Draxler ging in de zomer van 2015 voor een slordige 35 miljoen euro van Schalke 04 naar Wolfsburg. In de Franse hoofdstad ligt naar verluidt een drie- of vierjarig contract voor hem klaar.

Ondertussen hoopt directeur Patrick Kluivert dus ook Ricardo Rodríguez binnen te hengelen. De 24-jarige Zwitserse verdediger speelt sinds 2012 voor Wolfsburg. Hij moet bij PSG de opvolger worden van Maxwell, die de club komende zomer mogelijk verlaat.

'Energienota in 2017 zes tientjes hoger'

Huishoudens betalen volgend jaar gemiddeld 56 euro meer voor hun energie, als gevolg van hogere belastingen, netbeheerkosten en energietarieven. Dat heeft de Vereniging Eigen Huis (VEH) uitgezocht.

De netbeheerkosten liggen gemiddeld 13 euro hoger en de belastingen nemen 23 euro toe, waarvan een groot deel komt uit een verhoging van de zogeheten Opslag Duurzame Energie. De variabele tarieven voor stroom en gas stijgen door de bank genomen met zo'n 20 euro.

De belangenbehartiger benadrukt dat de gas- en elektratarieven verschillen per aanbieder: "Hoeveel je eigen energierekening precies stijgt, of soms ook daalt, is dus afhankelijk van je energieleverancier."Voor de berekening van de energielasten is VEH uitgegaan dat een gemiddeld huishouden in een jaar ongeveer 3500 kilowattuur stroom en 1500 kuub gas verbruikt.

'Energienota in 2017 zes tientjes hoger'
'Energienota in 2017 zes tientjes hoger' (Foto: ANP)

Weduwe Alan Thicke bedankt voor steun

De weduwe van de vorige week overleden Alan Thicke heeft fans en vrienden bedankt voor de vele reacties op de dood van Growing Pains-acteur.

"In ons ongelooflijke verdriet, dank ik iedereen vanuit het diepste van mijn hart voor alle liefde die we hebben ontvangen in deze ondenkbare tijden", schreef Tanya Callau in een verklaring aan E! "Met een lach en een traan kwamen onze dierbaren samen om mijn lieve en toegewijde man Alan Thicke te herdenken. Gisteren heb ik samen met mijn stiefzonen en onze families mijn geliefde echtgenoot, zielsmaatje en ons familiehoofd naar zijn laatste rustplaats gebracht."

Zondag werd een herdenkingsdienst gehouden voor Alan, die 69 jaar werd. Daarbij was zijn volledige Growing Pains-televisiefamilie aanwezig, inclusief Leonardo DiCaprio, die in het laatste seizoen van de serie de pleegzoon van de familie Seaver speelde. Maandag werd Alan begraven in Santa Barbara.

De acteur laat naast zijn vrouw drie zoons uit eerdere relaties achter. Zanger Robin Thicke werd, evenals zijn broer Brennan, geboren uit het huwelijk van Alan met actrice Gloria Loring. Met zijn tweede vrouw kreeg Alan nog een zoon, de nu 19-jarige Carter. Alan en Carter waren vorige week een potje ijshockey aan het spelen toen de acteur werd getroffen door een hartaanval. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Weduwe Alan Thicke bedankt voor steun
Weduwe Alan Thicke bedankt voor steun (Foto: BuzzE)

Paris Hilton in zee met Lidl

Paris Hilton is een opmerkelijke samenwerking aangegaan. De steenrijke hotelerfgename heeft de handen ineengeslagen met de Duitse budgetsupermarktketen Lidl.

De 35-jarige socialite heeft haar naam verbonden aan een reeks haarstyling-apparaten. Lidl verkoopt sinds woensdag onder meer de Paris Hilton-haardroger, de Paris Hilton-roterende heteluchtborstel en de Paris Hilton-krultang. In totaal liggen zeven apparaten met de naam van de Amerikaanse societyster in de schappen bij de discountketen.

Fans van Paris hebben vol verbazing gereageerd op de nieuwe producten van hun idool. "Ik dacht dat dit een grapje was", reageerde een van Paris' volgers. "Waarom heeft Paris een collectie bij Lidl?", vraagt een ander zich af. "Wat is hier aan de hand?! Het is 2016!"

Paris is niet de eerste bekende ster die in zee gaat met Lidl. Britney Spears verbond haar naam in 2012 aan een soortgelijke productenlijn. Toen lagen föhns, haarborstels en stijltangen met de naam van de popprinses in de schappen.

Paris Hilton in zee met Lidl
Paris Hilton in zee met Lidl (Foto: BuzzE)

Brussel voert strijd tegen 'verdacht' geld op

Reizigers die met 10.000 euro of meer aan cash de EU in- of uitgaan, moeten grondiger worden gecheckt op de herkomst en mogelijke bestemming van het geld. Ook zou de douane controles moeten uitvoeren op goederen die nu niet hoeven te worden aangegeven, zoals prepaid betaalkaarten, spullen van goud of postpakketjes en vrachtzendingen waar kleine bedragen aan cash in worden meegestuurd.

Dat stelt de Europese Commissie woensdag voor in een pakket maatregelen in de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad. Brussel wil ook de verschillende regels in de lidstaten tegen witwassen, illegale cashstromen en het bevriezen of in beslag nemen van tegoeden op één lijn brengen en versterken.

Zo wil Brussel witwassen strafbaar stellen in heel de EU met minimumregels voor sancties. Ook de wetten voor het bevriezen van banktegoeden moeten geharmoniseerd worden.

Brussel voert strijd tegen 'verdacht' geld op
Brussel voert strijd tegen 'verdacht' geld op (Foto: ANP)

17 topfunctionarissen overtraden inkomensnorm

In totaal zeventien topfunctionarissen in de publieke of semipublieke sector hebben in 2015 zoveel verdiend dat sprake was van een overtreding van de inkomensnorm. Dat staat in de jaarlijkse rapportage over de topinkomens. In een aantal gevallen is geld teruggevorderd, zegt verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken).

Voor de rapportage hebben bijna 5900 instellingen gegevens over de verdiensten van in totaal 37.000 functionarissen gemeld. 1224 leidinggevenden en 109 toezichthouders zaten boven de norm van een ministerssalaris (178.000 euro). Maar behalve de eerder genoemde zeventien maakten zij gebruik van een overgangsperiode en waren zij niet in overtreding.

Volgens Plasterk worden de regels van de WNT (Wet normering topinkomens) over het algemeen goed nageleefd en geaccepteerd. Plasterk noemt het 'belangrijk voor het vertrouwen in de publieke sector' dat de wet werkt. Het maakt volgens hem duidelijk dat 'vier ton voor een leidinggevende van een woningcorporatie' niet acceptabel is.

Overgangsperiode
Plasterk wijst erop dat vanaf 1 januari 2017 steeds meer topfunctionarissen onder de norm zullen zakken. Dan moeten namelijk ook zittende bestuurders die nu nog gebruik maken van de overgangsperiode terug in salaris. Nieuwkomers moeten al sinds 2013 aan de norm voldoen.

Plasterk wijst er ook op dat de afgelopen jaren niet is gebleken dat instellingen, doordat er minder wordt betaald, opgescheept zitten met bestuurders van slechtere kwaliteit. Ook valt het volgens hem mee met de pogingen om de norm te omzeilen, waar voor werd gewaarschuwd.

Presentatoren
De minister wil de wet nog uitbreiden, zodat niet alleen leidinggevenden eronder vallen maar ook andere goed betaalde krachten. Te denken valt aan bijvoorbeeld presentatoren van de publieke omroep.

17 topfunctionarissen overtraden inkomensnorm
17 topfunctionarissen overtraden inkomensnorm (Foto: ANP)

'Kanye West schrapt Europese tournee'

Kanye West heeft definitief het tweede deel van zijn wereldtournee geschrapt. Dat zeggen althans bronnen tegen TMZ.

De rapper had de rest van zijn tour al op de lange baan geschoven nadat hij eind november in het ziekenhuis belandde met psychische problemen. Het grootste deel daarvan zou volgend jaar plaatsvinden in Europa. Kanye zou onder meer concertzalen in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk aandoen.

Kanye zadelt concertorganisator Live Nation overigens niet met grote problemen op. Voor de shows waren nog geen kaarten verkocht.

'Kanye West schrapt Europese tournee'
'Kanye West schrapt Europese tournee' (Foto: BuzzE)

Bank eist geld van Tori Spelling

Tori Spelling en haar man Dean worden aangeklaagd door een Amerikaanse bank. De twee zouden ruim de helft van een lening van 385.000 euro niet hebben terugbetaald.

De City National Bank eist volgens TMZ dat het stel de resterende 180.000 euro zo snel mogelijk overmaakt. Daarnaast wil de bank dat Tori de ruim 16.000 euro die ze momenteel rood staat betaalt.

Tori en Dean hebben al langer financiële problemen. Afgelopen jaar eiste een creditcardmaatschappij via de rechter dat ze 75.000 euro aan achterstallige betalingen zouden voldoen. De belastingdienst heeft volgens eerdere berichten van TMZ ook nog een slordige kwart miljoen tegoed van het stel.

Bank eist geld van Tori Spelling
Bank eist geld van Tori Spelling (Foto: BuzzE)

VN willen onderzoek naar drugsoorlog Duterte

De mensenrechtencommissie van de VN wil dat de autoriteiten op de Filipijnen een onderzoek beginnen tegen president Rodrigo Duterte vanwege zijn strijd tegen drugscriminaliteit. Sinds zijn aantreden in juli zijn naar schatting 6000 vermeende criminelen gedood.

Duterte heeft onlangs zelf verklaard dat hij in zijn tijd als burgemeester van Davao persoonlijk heeft afgerekend met drugscriminelen. Hij reed op een motor door de straten en vermoordde criminelen om zijn politie te laten zien hoe je dat deed, aldus de president. De VN-commissie wil onderzoek naar drie van die moorden.

Van de 6000 gedode drugscriminelen op de Filipijnen, kwam ongeveer een derde om door toedoen van de politie. De rest viel ten prooi aan gemaskerde mannen en burgerwachtachtige groepen die doorgaans op motoren door de straten rijden en op criminelen jagen.

VN willen onderzoek naar drugsoorlog Duterte
VN willen onderzoek naar drugsoorlog Duterte (Foto: ANP)

Geen dubbele achternaam voor kinderen

Kinderen kunnen vooralsnog niet de achternaam van beide ouders krijgen. Minister Ard van der Steur (Justitie) vindt een wetswijziging 'op korte termijn' niet noodzakelijk.

Van der Steur reageerde woensdag op een petitie van bijna 4800 personen die vinden dat kinderen de achternaam van beide ouders moeten krijgen, om een eerlijker beeld te schetsen van hun herkomst. Het Nederlandse systeem, waarbij het kind de achternaam van een van de ouders krijgt, is achterhaald, vinden de voorstanders van verandering. Zij verwijzen naar onderzoek waaruit blijkt dat 87 procent nog altijd kiest voor de achternaam van de vader.

Van der Steur benadrukt dat ook voorgangers van hem geen reden zagen de wet 'op korte termijn' te veranderen, nadat een werkgroep in 2009 de mogelijkheid van een dubbele achternaam had aanbevolen. D66 pleitte in 2006 nog voor de mogelijkheid van ouders om hun kroost beide achternamen te geven.

Geen dubbele achternaam voor kinderen
Geen dubbele achternaam voor kinderen (Foto: ANP)

Verborgen camera bij bijstandsfraude verboden

Gemeenten mogen geen verborgen camera's meer inzetten om uitkeringsfraude op te sporen. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens woensdag aan de gemeenten laten weten.

De maatregel is het gevolg van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB), de hoogste bestuursrechter in de sociale zekerheid. Die deed in september een uitspraak over de heimelijke inzet van camera's voor het opsporen van bijstandsfraude.

Volgens de CRvB kan een verborgen camera alleen worden ingezet op basis van een wettelijke regeling. Maar die regeling bestaat nu niet. "Dat betekent dat gemeenten nu geen verborgen camera's mogen inzetten om uitkeringsfraude op te sporen", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Verborgen camera bij bijstandsfraude verboden
Verborgen camera bij bijstandsfraude verboden (Foto: ANP)

'Meer doden door ontsmettingsmiddelen'

Het gebruik van ontsmettingsmiddelen in de voedingsindustrie leidt tot ernstigere hersenvliesontsteking waardoor patiënten vaker komen te overlijden. Bacteriën zijn ongevoelig geworden voor deze desinfecterende stoffen en minder gevoelig voor antibiotica waarmee hersenvliesontsteking wordt behandeld, meldt het AMC in Amsterdam woensdag op basis van eigen onderzoek.

De onderzoekers kwamen erachter omdat ze merkten dat patiënten de laatste tijd minder goed genezen van een hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de listeriabacterie. Die bacterie wordt via voedsel overgedragen.

"Na een lange speurtocht en DNA-analyses blijkt dat deze bacterie in toenemende mate ongevoelig aan het worden is voor een ontsmettingsmiddel dat in de voedingsindustrie veel wordt gebruikt", aldus het ziekenhuis. Volgens het AMC gaat het om een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt om de machines te reinigen en in voedsel wordt toegevoegd.

Het ziekenhuis onderzocht gegevens van 98 patiënten met hersenvliesontsteking door de listeria-bacterie.

'Meer doden door ontsmettingsmiddelen'
'Meer doden door ontsmettingsmiddelen' (Foto: ANP)

Taxiverbod tegen overlast ronselaars Schiphol

Burgemeester Theo Weterings van de gemeente Haarlemmermeer wil op korte termijn op Schiphol tijdelijk alle taxi's verbieden die geen vergunning voor de speciale taxistrook hebben. In de tussentijd wil hij met alle betrokken partijen drie scenario's uitwerken die moeten voorkomen dat zogenoemde taxironselaars in de toekomst nog actief zijn op de luchthaven.

Dit maakte Weterings woensdagmiddag bekend. Voor de maatregel op korte termijn wil hij de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanscherpen. Hij doet daarbij een beroep op het gevaar voor de openbare orde dat op dit moment door de ronselaars ontstaat. De gemeenteraad beslist in januari over het plan.

Taxiverbod tegen overlast ronselaars Schiphol
Taxiverbod tegen overlast ronselaars Schiphol (Foto: ANP)

NZa mag zorgkosten geheimhouden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft terecht geweigerd om informatie over medische behandelingen en prijzen in de zorg openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, woensdag bepaald.

Het gaat om gedeclareerde zorgproducten per zorgaanbieder uit een database, in beheer van de NZa. Open State Foundation (OSF), een organisatie die digitale transparantie nastreeft, is al jaren in conflict met de NZa over de kwestie. De stichting stelt dat consumenten "een geïnformeerde en vrije keuze" moeten kunnen maken tussen zorgaanbieders of zorgverzekeraars. Volgens de stichting hebben veel mensen geen idee wat een medische behandeling in een ziekenhuis kost, terwijl het gros van de zorg wordt vergoed door de belastingbetaler.

Maar volgens de bestuursrechter gaat het om vertrouwelijke informatie die volgens de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) niet bekendgemaakt mogen worden. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

NZa mag zorgkosten geheimhouden
NZa mag zorgkosten geheimhouden (Foto: ANP)

Tientallen doden bij vuurwerkexplosie Mexico

Na de verwoestende reeks explosies op een Mexicaanse vuurwerkmarkt worden nog 53 mensen vermist. Gouverneur Eruviel Avila maakte dat bekend toen de rook boven het terrein was opgetrokken. Tot nog toe zijn 31 doden geteld. Zeker 72 mensen zijn gewond geraakt. Een deel van de slachtoffers heeft zeer ernstige brandwonden opgelopen.

Mexicanen steken vaak vuurwerk af op feestdagen. Met kerst en Nieuwjaar op komst hadden de verkopers grote voorraden aangelegd. Toen het misging, greep het vuur dan ook razendsnel om zich heen. De enorme rookwolken, voortdurende knallen en lichtflitsen in de lucht veranderden het aangezicht van de markt in een mum van tijd in dat van een oorlogsgebied. De meeste van de driehonderd kraampjes zijn met de grond gelijkgemaakt.

"Alles is vernietigd, het was verschrikkelijk", vertelde een 24-jarige vrouw die het drama zag gebeuren onthutst. "Lichamen werden gewoon weggeslingerd, ook veel kinderen. Het is het ergste dat ik ooit heb gezien."

Overtredingen
De precieze oorzaak van de vuurwerkramp wordt nog onderzocht, maar de chef van de hulpdiensten in Tultepec wees direct op een gebrek aan adequate veiligheidsmaatregelen. Een functionaris van de deelstaat stelde op zijn beurt dat de markt vorige maand nog was geïnspecteerd. Er werden toen geen overtredingen gevonden.

In iets meer dan tien jaar is de befaamde San Pablito-vuurwerkmarkt nu drie keer getroffen door explosies. In 2005 ging het vlak voor de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag mis en werden honderden kraampjes verwoest. In 2006 was het weer raak, met vergelijkbare gevolgen.

Tientallen doden bij vuurwerkexplosie Mexico
Tientallen doden bij vuurwerkexplosie Mexico (Foto: ANP)

Patrick Lodiers terug naar BNN-VARA

Patrick Lodiers gaat weer aan de slag voor BNN-VARA. Patrick, die in 2014 overstapte naar KRO-NCRV, wordt 'in de loop van 2017' de nieuwe vaste presentator van De nieuws bv op NPO Radio 1. Dat maakte BNN-VARA woensdag bekend.

"De reünie is prachtig! Maar ik kijk ook enorm uit naar mijn eigen reünie... met BNN-VARA", reageert Patrick, die voor KRO-NCRV onder meer het tv-programma De reünie presenteerde. Hij blijft dat overigens nog een tijdje doen. "Bij een reünie kijk je vaak terug: mijn reünie vindt plaats bij De nieuws bv, op de radio, en is gericht op de toekomst!"

Patrick neemt bij De nieuws bv de plaats over van Eric Corton, die eerder dit jaar stopte als vaste presentator van het radioprogramma. Wanneer Patrick voor het eerst te horen is in het Radio 1-programma, wordt later bekendgemaakt.

BNN-VARA is blij met de terugkeer van Patrick, die jarenlang voorzitter was van jongerenomroep BNN. "Patrick presenteerde bij ons spraakmakende programma's als Je zal het maar hebben, Over mijn lijk, De lama's en De grote donorshow. Als voormalig voorzitter van BNN was hij groot voorstander van de fusie met de VARA", weet Marc Adriani, de zakelijk directeur van de omroep. "Kortom, Patrick ademt ons dna. We zijn blij met zijn terugkeer. Welcome back, Patrick!"

Patrick Lodiers terug naar BNN-VARA
Patrick Lodiers terug naar BNN-VARA (Foto: BuzzE)

Vestia claimt 800 miljoen bij Deutsche Bank

Vestia claimt honderden miljoenen euro's bij Deutsche Bank. Volgens de woningcorporatie had het Duitse financiële concern een belangrijk aandeel in het derivatendebacle dat Vestia en de corporatiesector in totaal meer dan 2,5 miljard euro schade heeft opgeleverd. De schade door Deutsche Bank wordt vooralsnog geschat op ruim 800 miljoen euro.

Vestia kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op overeenkomsten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. Andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

De vordering, die is ingediend bij het High Court of Justice in Londen, is er vooral op gebaseerd dat Deutsche Bank 'wist van, dan wel verantwoordelijkheid had voor' de omkoping door tussenpersonen van de voormalige kasbeheerder van Vestia die de omstreden derivatencontracten had gesloten.

Vestia claimt 800 miljoen bij Deutsche Bank
Vestia claimt 800 miljoen bij Deutsche Bank (Foto: ANP)

Arno Brok commissaris van de Koning Friesland

Arno Brok (48) is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning in Friesland. Hij is aanbevolen aan de minister van Binnenlandse Zaken, melden de Provinciale Staten van Friesland woensdag.

Brok is sinds 2010 burgemeester in Dordrecht. Daarvoor was hij sinds 2003 burgemeester van Sneek. In de jaren negentig was hij raadslid, VVD-fractievoorzitter en wethouder in Leeuwarden. Brok studeerde bestuurskunde aan de Thorbecke Academie in Leeuwarden.

Brok volgt bij benoeming John Jorritsma op, die eerder dit jaar was benoemd tot burgemeester van Eindhoven.

Arno Brok commissaris van de Koning Friesland
Arno Brok commissaris van de Koning Friesland (Foto: ANP)

Belgische F-16's bewaken Nederlands luchtruim

Vanaf 1 januari kan het gebeuren dat een Belgische F-16 in het Nederlandse luchtruim een vliegtuig onderschept dat een terroristische dreiging vormt voor ons land. Woensdag zijn de laatste details ondertekend van het samenwerkingsverdrag dat dit mogelijk maakt en dat volgend jaar ingaat.

Nederland en België leveren voortaan bij toerbeurt, om de vier maanden, gevechtsvliegtuigen die snel inzetbaar zijn bij dreigingen in het luchtruim van Nederland, België of Luxemburg.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) noemt de afspraken 'uniek'. "De landen hebben nu vliegers en toestellen afzonderlijk paraat staan. Dat kost veel capaciteit en middelen". Volgens haar is het grote voordeel dat F-16's vrij komen voor taken elders in de wereld.

Commando
Mocht het ooit zover komen dat een Belgisch gevechtsvliegtuig boven Nederland een burgervliegtuig moet onderscheppen of zelfs geweld moet gebruiken, dan gebeurt dat wel altijd onder commando van de Nederlandse autoriteiten.

Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al geregeld via het NAVO-verdrag.

Belgische F-16's bewaken Nederlands luchtruim
Belgische F-16's bewaken Nederlands luchtruim (Foto: ANP)

Lena Dunham onder vuur om abortusuitspraak

Op social media is verontwaardigd gereageerd op een uitspraak van Lena Dunham. De Girls-bedenker zei dat ze wilde dat ze abortus had laten plegen.

Lena vertelde in haar podcast Women Of The Hour dat ze ooit werd gevraagd om te spreken over haar ervaring met abortus. "Ik schrok er een beetje van en riep meteen 'ik heb nog nooit een abortus ondergaan'. Ik wilde dat dat duidelijk was. Daardoor realiseerde ik me dat er zelfs in mijn hoofd een stigma is. Zelfs ik, een vrouw die zoveel waarde hecht aan het recht van vrouwen om baas te zijn over eigen buik, vond het blijkbaar belangrijk te laten weten dat ik zelf onbevlekt ben op dit vlak."

De actrice prees in de podcast vrouwen in haar omgeving die wel een abortus lieten plegen, onder wie haar moeder en goede vrienden, om hun moed en zelfkennis. "Ik ben gaan beseffen dat het stigma dat ik met me meedroeg in de vuilnis moest. Nu kan ik zeggen dat ik nog steeds geen abortus heb laten plegen, maar ik zou willen dat ik dat wel had gedaan."

Lena Dunham onder vuur om abortusuitspraak
Lena Dunham onder vuur om abortusuitspraak (Foto: BuzzE)

Machinisten willen vrijdag staken

Machinisten van vakbond VVMC gaan vrijdag actievoeren tegen het zogenoemde rondje rond de kerk, het steeds maar weer rijden op vaste trajecten. De VVMC roept haar leden in Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp op van begin dienst tot 11.00 uur het werk neer te leggen.

"Als de machinisten elke keer hetzelfde rondje moeten rijden dan worden ze minder oplettend en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties", aldus de bond. De VVMC ligt al geruime tijd overhoop met de directie van de NS over dit punt. Op 8 december stelde de bond de directie een ultimatum, dat afgelopen zondag afliep zonder bevredigende reactie.

Hoeveel leden gaan staken is vooralsnog niet bekend bij de bond.

Machinisten willen vrijdag staken
Machinisten willen vrijdag staken (Foto: ANP)

Doodstraf op retour in VS

Het aantal doodvonnissen en executies in de VS is het afgelopen jaar sterk afgenomen. Voor het eerst in veertig jaar veroordeelden rechters in geen enkele staat meer dan tien mensen tot de dood. Er werden twintig doodvonnissen voltrokken.

Het laatste jaar dat er zo weinig executies waren was 1991. In 1999 werden nog 98 gevangenen gedood en dat was een recordjaar.

Volgens Amerikaanse media bleef de regio Los Angeles County koploper in het veroordelen tot de dood. Vier criminelen kregen de hoogste straf. In de hele staat Californië hoorden negen criminelen de ultieme veroordeling en dat was het meest van alle staten. In Californische gevangenissen zitten 750 criminelen in de zogenoemde Death Row, maar in de staat zijn de afgelopen tien jaar geen executies geweest.

Ongemak
Bij de executies waren Georgia en Texas het meest actief met respectievelijk negen en zeven gevallen. De andere executies waren in Alabama (twee) en in Missouri en Florida.

Volgens het Amerikaanse landelijke informatiecentrum voor doodstraffen keert het land zich duidelijk af van de doodstraf als ultieme straf en groeit elk jaar het ongemak van Amerikaanse volk als het over de doodstraf gaat.

Doodstraf op retour in VS
Doodstraf op retour in VS (Foto: ANP)

'Rattenparadijs' in Rotterdam tegen overlast

In de strijd tegen de overlast in de stadswijken krijgt Rotterdam begin volgend jaar een 'rattenparadijs' waarmee de knaagdieren op diervriendelijke wijze kunnen worden gevangen. Met speciale kooien en een geprepareerde auto hopen de initiatiefnemers de overlastgevende ratten weg te lokken bij speeltuinen en stadsparken, zegt mede-initiatiefnemer 'Dokter' Rini Biemans.

Voor het idee heeft de zelfbenoemde stadsdokter ruim 50.000 euro subsidie gekregen van de gemeente Rotterdam. Biemans wil de kooien en de geprepareerde auto plaatsen op plekken in de stad waar veel overlast van bruine ratten wordt gesignaleerd. "Dat komt vooral doordat bewoners veel voedsel weggooien op straat", zegt Biemans. Het zichtbaar maken van de diervriendelijke vangstmethode in de stadswijken moet de bewustwording over het probleem verbeteren.

'Rattenparadijs' in Rotterdam tegen overlast
'Rattenparadijs' in Rotterdam tegen overlast (Foto: ANP)

ACM: voldoende keus bij bestellen maaltijden

Consumenten en restaurants hebben voldoende keuze voor het laten bezorgen of afhalen van maaltijden. Dat constateert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) na een vooronderzoek naar een voorwaarde die Thuisbezorgd.nl stelt aan restaurants.

De maaltijdbesteldienst van het beursgenoteerde Takeaway.com wil dat restaurants dezelfde prijzen gebruiken op hun eigen website én de site van Thuisbezorgd. Die 'gelijkeprijsgarantie' zou slecht kunnen zijn met het oog op de concurrentie in de markt, maar dat blijkt niet het geval. De voorwaarde levert volgens de mededingingswaakhond momenteel geen nadelige effecten op voor consumenten. Daarom is er volgens de ACM geen aanleiding om nader onderzoek te doen.

Wie graag een maaltijd wil bestellen kan daarvoor niet alleen terecht bij Thuisbezorgd.nl, maar ook bij tal van andere websites zoals Hungry.nl of Sneleten.nl. Ook is het mogelijk om in het restaurant zelf of telefonisch een maaltijd uit te kiezen, bijvoorbeeld bij een pizzeria of snackbar in de buurt.

ACM: voldoende keus bij bestellen maaltijden
ACM: voldoende keus bij bestellen maaltijden (Foto: BuzzT)

Kou bedreigt miljoenen kinderen in nood

Miljoenen kinderen in het Midden-Oosten die het al moeilijk hadden, worden nu ook nog bedreigd door ongebruikelijk lage temperaturen. Zeker families uit Syrië en Irak die in vluchtelingenkampen in de regio verblijven zitten in de kou, waarschuwt Unicef.

De kinderrechtenorganisatie van de VN heeft heeft een grote operatie op touw gezet om 2,5 miljoen kinderen van "winternoodhulp" te voorzien, van warme kleding tot dekens en financiële steun. Dat is hard nodig, want de omstandigheden in het crisisgebied zijn uitzonderlijk winters. In het kapotgeschoten Aleppo nadert de temperatuur bijvoorbeeld het vriespunt.

Voor kinderen die al zijn verzwakt door ondervoeding en een tekort aan medische zorg zijn de risico's extra groot, aldus Unicef. Onderkoeling en luchtweginfecties liggen op de loer.

Om de hulp te betalen heeft Unicef naar eigen schatting 82 miljoen dollar nodig. De organisatie komt nog 36,5 miljoen tekort.

Kou bedreigt miljoenen kinderen in nood
Kou bedreigt miljoenen kinderen in nood (Foto: ANP)

Justin Bieber onder vuur om bontjas

Justin Bieber zou zich moeten schamen voor zijn nieuwe bontjas waarmee hij afgelopen week paradeerde in het openbaar. Volgens dierenrechtenorganisatie PETA zou de zanger moeten weten dat de dieren die in zijn jas zijn verwerkt op 'gruwelijke' manier afgemaakt zijn.

"Het is een schande dat Justin Bieber te koop blijft lopen met zijn minachting voor dieren", schrijft de organisatie in een via social media verspreid bericht. "Hij lijkt maar niet in staat te zijn om zijn koopgedrag aan te passen en onnodig lijden bij jonge dieren als tijgers, apen en coyotes te voorkomen." PETA vindt het verbazingwekkend dat 'iemand met zoveel geld en bekendheid geen genade kent voor dieren die enkel met rust gelaten willen worden en bij hun soortgenoten willen zijn'.

Het is niet de eerste keer dat Bieber onder vuur ligt bij PETA. De organisatie vond het enkele maanden ook niet kunnen dat hij uitgebreid op de foto ging met een Bengaalse tijger en een leeuwenwelpje.

Justin Bieber onder vuur om bontjas
Justin Bieber onder vuur om bontjas (Foto: BuzzE)

Phelps poseert met 23 gouden olympische medailles

Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze olympisch goud in de kast hebben hangen, nog minder kunnen zeggen dat ze er meer dan één hebben. Er is echter altijd baas boven baas: Michael Phelps haar maar liefst 23 gouden olympische medailles.

Het Amerikaanse zwemfenomeen poseerde met al zijn medailles voor de cover van Sports Illustrated, ter ere van zijn - dit keer definitieve - afscheid. "De eerste keer dat ze allemaal samen zijn...belachelijk!", schreef Phelps op Instagram bij een afbeelding van de cover met, wat ons betreft, een bijzonder indrukwekkend rijtje medailles.

Phelps debuteerde op de Spelen in 2000, maar kwam als 15-jarige met een vijfde plek op de 200 meter vlinderslag net tekort voor de medailles. In 2004 pakte hij zes keer goud, gevolgd door de acht gouden medailles in Beijing 2008. Vier jaar later kwam er nog eens vier gouden medailles bij en dit jaar kwamen er nog eens vijf bij in Rio de Janeiro.

Phelps met zijn enorme medailleverzameling (Bron: YouTube)

 

The first time they're all together at once.... truly insane.... check out the story that @sitimlayden wrote... link in bio

Een foto die is geplaatst door Michael Phelps (@m_phelps00) op20 Dec 2016 om 10:08 PST

Del Potro waarschijnlijk niet op Australian Open

Tennisser Juan Martin del Potro moet het eerste Grand Slam-toernooi van 2017 vermoedelijk aan zich voorbij laten gaan. De Argentijn verwacht niet dat hij op tijd fit is om mee te doen aan de Australian Open, dat halverwege januari begint.

Het is ook nog niet zeker of de voormalig US Open-kampioen in februari mee kan spelen in de Davis Cup. Zijn land speelt dan tegen Italië, nadat Del Potro en zijn collega's vorige maand voor het eerst de titel pakten.

"Ik heb eigenlijk iemand nodig die me het hele jaar fit kan houden", sprak Del Potro. "We moeten even kijken wat het beste voor me is. Maar als de tenniswereld twee jaar op me kan wachten, dan kan de Australian Open ook nog wel een jaartje zonder mij", grapte hij. Delpo kende vorig jaar een uitstekende comeback na een lange blessure. Hij pakte olympisch zilver in Rio de Janeiro, voordat hij Argentinië naar de Davis Cup-winst leidde. 


'Misbruik Brits voetbal al bij vierjarigen'

Spelertjes van amper vier jaar oud zijn mogelijk het slachtoffer geworden van misbruik in het Britse voetbal. Dat zegt de Britse politie woensdag die op dit moment 429 gevallen in onderzoek heeft.

De onderzoekers hebben 155 potentiële verdachten in beeld die zich bij 148 clubs van hoog tot laag in het voetbal zouden hebben vergrepen aan (jeugd)spelers. Het gaat om een van grootste schandalen in het moderne voetbal, constateert de Britse krant The Guardian.

In november traden oud-voetballers, onder wie ex-profs, naar buiten met de mededeling dat zij jarenlang misbruikt waren door de trainer van de club Crewe Alexandra, Barry Bennell. Een daarna ingestelde hulplijn werd vervolgens overstelpt met telefoontjes over seksueel misbruik bij meerdere clubs. De Engelse voetbalbond FA schakelde direct de politie in voor onderzoek.

'Misbruik Brits voetbal al bij vierjarigen'
'Misbruik Brits voetbal al bij vierjarigen' (Foto: ANP)

Extra geld moet geesteszieken aan werk helpen

Het kabinet stelt 3,5 miljoen euro beschikbaar om mensen met psychische aandoeningen aan werk te helpen. Zo kunnen initiatieven worden gesteund waarbij een gemeente, uitkeringsinstantie UWV en de gemeentelijke gezondheidsdienst GGZ intensief samenwerken zodat een geesteszieke (weer) kan werken.

Van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, hebben mensen met psychische aandoeningen de meeste problemen bij het vinden en houden van een baan. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) sprak woensdag over "een grote en toch bijna vergeten groep" binnen de Participatiewet, die bedoeld is voor iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft.

Van de Wajongers (personen die voor hun 18e of tijdens hun studie bijvoorbeeld een handicap kregen) en zieke mensen met een WIA-uitkering heeft 37 procent een psychische aandoening.

Extra geld moet geesteszieken aan werk helpen
Extra geld moet geesteszieken aan werk helpen (Foto: ANP)

Meeste grote kookbranders onveilig

Er is veel mis met de veiligheid van grote kookbranders, ook wel wokbranders genoemd. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De branders worden vaak gebruikt wanneer voor grote groepen moet worden gekookt, bijvoorbeeld bij braderieën, vrijmarkten, Scouting of zeilkampen.

De NVWA onderzocht vijftien kookbranders en bij dertien ervan kan een gevaarlijke situatie ontstaan doordat een vlambeveiliging ontbreekt. Zo'n beveiliging zorgt ervoor dat als de vlam uitgaat, automatisch de gastoevoer stopt. Ook kan het gebeuren dat bij onvolledige verbranding koolmonoxide ontstaat. Dat is vooral gevaarlijk als de branders in gesloten ruimtes worden gebruikt, zoals keukens of tenten.

Geen enkele onderzochte kookbrander kwam goed door de test en daarom heeft de NVWA de verkoop ervan verboden. Op de website van de warenautoriteit staat een overzicht van de branders op merknaam. Mensen die een onveilige brander in huis hebben, krijgen het advies die niet meer te gebruiken.

Meeste grote kookbranders onveilig
Meeste grote kookbranders onveilig (Foto: ANP)

EU-Hof maakt korte metten met bewaarplicht

Overheden mogen niet zomaar alle communicatiegegevens van alle burgers laten bewaren. Zo'n totale bewaarplicht is in strijd met de wet, heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. Landen mogen alleen laten opslaan wat persé nodig is om misdaad te bestrijden. Bovendien moet er goed toezicht op die gegevens zijn.

Het hof deed uitspraak in een zaak over bewaarplicht in Zweden en Groot-Brittannië. In Zweden moesten providers alle gegevens van hun gebruikers "stelselmatig en voortdurend" bewaren, zonder uitzondering. In Groot-Brittannië moesten providers dat een jaar lang doen. Eerder had het hof al een streep gezet door deze zogeheten dataretentie in Ierland.

Gebruikersgegevens zijn privé-informatie. Landen mogen het recht op privacy af en toe beperken, maar die uitzondering mag niet de regel worden, aldus het hof. Ook métagegevens - bijvoorbeeld met wie je belt of waar je je bevindt - vallen onder privé-informatie.

Nederland werkt ook aan een bewaarplicht. Een eerste wet werd door de rechter buiten werking gesteld, een nieuw voorstel ligt bij de Tweede Kamer, maar deze uitspraak zet een forse streep door veel van de plannen. Zo wil de tweede kamer dat alle internetverkeer en telefoonverkeer voor enkele maanden wordt bewaard. Dat is volgens het hof dus niet toegestaan.

Rechter: volledige bewaarplicht mag niet
Rechter: volledige bewaarplicht mag niet (Foto: BuzzT)

'Spoor verdachte aanslag voert naar Kleef'

In de zoektocht naar de dader van de aanslag in Berlijn zou een spoor naar Kleef voeren, net over de grens bij Nijmegen. Dat meldde de omroep WDR woensdag. Persbureau DPA berichtte ongeveer tegelijkertijd dat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Kleef bij hoort, "onmiddellijke maatregelen" worden genomen.

De Duitse politie zou een Tunesiër op het spoor zijn. Een document van deze man, die volgens Der Spiegel Anis A. heet, werd gevonden in de cabine van de truck die maandagavond door de mensenmenigte reed, met twaalf doden tot gevolg. A. zou zich ook van twee andere namen bedienen.

Het document dat in de vrachtwagen lag, zou volgens diverse media door de autoriteiten in Kleef (Kleve) zijn uitgegeven.

Verwarring
Over de leeftijd van de man die wordt gezocht bestaat ook nog verwarring, vermoedelijk doordat hij aliassen gebruikt. Volgens Der Spiegel is hij geboren in 1992, maar een terrorismedeskundige van omroep ARD had het over 1995. De regionale Allgemeine Zeitung in Mainz noemde een andere naam die hij gebruikte: Ahmed A.

De verdachte zou volgens de Rheinische Post contacten hebben in een "verblijf in het noorden van het Landkreis Kleef". Hij zou zich hebben ingelaten met salafisten, aanhangers van een fundamentalistische stroming binnen de islam.

Diverse media toonden gedeeltelijk gecensureerde foto's van de man.

'Spoor verdachte aanslag voert naar Kleef'
'Spoor verdachte aanslag voert naar Kleef' (Foto: ANP)

Toplanglaufers: "We hebben zo'n 40-50 paar ski's per persoon"

Het is winter en dus reizen de beste langlaufers van de wereld door Europa - en soms verder - om de World Cup-wedstrijden af te werken. Daar komt echter wel het nodige bij kijken, en in vlog 'Inside the Fence' kunnen we een kijkje achter de schermen nemen.

Dit keer gaat het over het aantal ski's wat de langlaufers meenemen naar de wedstrijden en dat blijken er ernstig veel te zijn. "Raad eens...ik kan je vertellen dat het er veel te veel zijn", bekent de Fin Sami Jauhojärvi. "Drie volgestouwde tassen, nog wat losse ski's...het zullen ongeveer vijftig paar ski's zijn.

Jauhojärvi is daarin zeker niet uniek. "We hebben een belachelijk groot aantal ski's. Vraag het aan de mensen die de wax verzorgen, die zullen je wel vertellen dat het nergens op slaat", verklapt de Canadees Devon Kershaw. "Ik heb toevallig vandaag gehoord dat we alleen voor mij al vijftig paar ski's mee hebben, dertig voor klassieke stijl en twintig voor vrije stijl. Je ziet rond wedstrijden een soort reizend circus met al die grote vrachtwagens en daarin hebben we echt heel erg veel ski's", aldus Kershaw, die uitlegt dat het er vooral mee te maken heeft dat omstandigheden nou eenmaal telkens anders zijn. 

"Maar dan nog, er zitten ski's bij waar je misschien één keer per jaar op racet, of die je misschien zelfs maar een paar keer even test voor een wedstrijd en dan niet gebruikt. Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor om het zo te zeggen, want het zijn wel écht heel veel ski's.." 

Langlaufers praten over de vele tientallen paar ski's die met ze mee reizen (Bron: YouTube)

Pokémon-spelers 200.000 keer rond aarde

De mensen die Pokémon Go speelden, hebben in een paar maanden tijd samen 8,7 miljard kilometer gelopen. Dat is 200.000 keer de wereld rond. Tijdens die uitstapjes hebben ze 88 miljard pokémon gevangen, oftewel 533 miljoen per dag.

Volgens Niantic Labs, de maker van het populaire spel, zou een passagiersvliegtuig meer dan 1000 jaar nodig hebben om die afstand af te leggen.

De cijfers gaan tot 7 december. Inmiddels is er dus nog meer gelopen en zijn er nog meer monstertjes gevangen. In september stond de teller op 4,6 miljard kilometer.

Pokémon-spelers 200.000 keer rond aarde
Pokémon-spelers 200.000 keer rond aarde (Foto: BuzzT)

San Antonio Spurs winnen spannende Texaanse topper

Liefhebbers van de NBA werden afgelopen nacht weer getrakteerd op een vol programma. De meest veelbelovende wedstrijd was er één tussen twee topploegen in de Western Conference, de San Antonio Spurs en de Houston Rockets.

Houston speelde in eigen huis en had de laatste tien wedstrijden gewonnen. De Spurs hadden nog maar één uitwedstrijd verloren dit seizoen. De ploegen staan achter Golden State tweede en derde in de Western Conference.

Houston begon slordig aan de wedstrijd en miste de eerste veertien driepuntspogingen. Toch bleven de Rockets aardig bij en namen ze in het vierde kwart zelfs een voorsprong van dertien punten. Deze werd in de slotminuten alsnog weggegeven. Door een aantal maal onnodig balverlies en te veel missers liet Houston de Spurs terug komen in de wedstrijd. Met 12 seconden te spelen en een 100-99 achterstand schoot de Australiër Patty Mills voor de Spurs de beslissende driepunter raak. James Harden miste voor Houston een schot in de buzzer, waardoor San Antonio met 100-102 won.

Kawhi Leonard werd topscorer bij de Spurs met 21 punten. Leonard is ook al twee jaar op rij de beste verdediger in de NBA. Hij bewees dat tegen de Rockets met 5 steals. James Harden kwam tot 31 punten, maar schoot slechts 1 op 11 vanaf de driepuntslijn. De Rockets bleven als ploeg op zes driepunters steken, ver beneden hun seizoensgemiddelde.

Highlights van de Rockets tegen de Spurs (Bron: YouTube)

In het oosten speelden de Cleveland Cavaliers en de Milwaukee Bucks voor de tweede keer dit jaar tegen elkaar. De eerste wedstrijd hadden de Bucks gewonnen, ditmaal ging de zege naar de Cavaliers. Ze hadden een verlenging nodig voor een 108-114 overwinning.

Cleveland speelde zonder Kevin Love, die met een lichte knieblessure kampt. LeBron James en Kyrie Irving kregen hierdoor extra veel speeltijd en moesten diep gaan voor de overwinning. James werd topscorer met 34 punten. Voor Milwaukee waren het twee jonge spelers die een belangrijke bijdrage leverden. Natuurlijk Giannis Antetokounmpo, 25 punten en 13 rebounds, maar ook power forward Jabari Parker die 30 punten scoorde.

Met zijn 34 punten passeerde LeBron James weer een legende op de topscorerslijst aller tijden. James begon dit jaar als elfde op deze lijst, maar hij haalde Hakeem Olajuwon en Elvin Hayes al in. Vannacht passeerde hij Moses Malone en er zijn nu nog maar zeven spelers die meer punten gescoord hebben in de NBA-geschiedenis dan James.

De Boston Celtics veroverden in het oosten de derde plaats. De ploeg won in Memphis knap van de Grizzlies. Na verlenging werd het 109-112. De kleinste man in de NBA, Isaiah Thomas, werd met 44 punten topscorer bij de Celtics. Thomas' spel doet denken aan Allen Iverson, die zich publiekelijk ook al heeft geuit als fan van Thomas. Tegen de Grizzlies speelde de 1 meter 75 lange Thomas een bijna foutloze wedstrijd. Hij maakte al zijn 17 vrije worpen, schoot 7 op 10 driepunters raak en miste maar zes schoten. Voor de Grizzlies was het de derde nederlaag op rij.

En dan was er nog DeMarcus Cousins. Cousins, je houdt van hem of je hebt een hekel aan hem. Op het veld heeft hij wedstrijden waarin hij de beste speler van de wereld is, maar die wisselt hij af met egoïstisch spel en ongeïnteresseerde verdediging. Buiten het veld komt hij regelmatig in het nieuws wegens aanvaringen met coaches of media, maar buiten de spotlights doet hij geweldige dingen voor diverse goede doelen.

Deze Cousins kreeg gisteren door zijn ploeg een boete opgelegd van 50.000 dollar wegens intimideren van een journalist. De journalist had een artikel geschreven over de arrestatie van Cousins' broer. Als je over familie schrijft, dan overschrijd je een grens, aldus Cousins. Na de boete volgden excuses van Cousins en om het echt goed te maken kregen de Kings fans een wedstrijd lang de 'goede' DeMarcus te zien. Sacramento kreeg Portland op bezoek, de nummer acht in het westen. Cousins scoorde 55 punten en sleepte min of meer in zijn eentje in het vierde kwart zijn ploeg naar de overwinning.

Uitslagen

Philadelphia 76ers – New Orleans Pelicans 93-108
Charlotte Hornets – Los Angeles Lakers 117-113
Toronto Raptors – Brooklyn Nets 116-104
New York Knicks – Indiana Pacers 118-111
Miami Heat – Orlando Magic 130-136 (2OT)
Milwaukee Bucks – Cleveland Cavaliers 108-114 (OT)
Memphis Grizzlies – Boston Celtics 109-112 (OT)
Houston Rockets – San Antonio Spurs 100-102
Los Angeles Clippers – Denver Nuggets 119-102
Golden State Warriors – Utah Jazz 104-74
Sacramento Kings – Portland Trail Blazers 126-121

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 20-6
Toronto Raptors 20-8
Boston Celtics 16-12
Charlotte Hornets 16-13
New York Knicks 15-13
Chicago Bulls 14-13
Indiana Pacers 15-15
Atlanta Hawks 14-14
Milwaukee Bucks 13-13
Detroit Pistons 14-16
Washington Wizards 12-15
Orlando Magic 13-17
Miami Heat 9-20
Brooklyn Nets 7-20
Philadelphia 76ers 7-21

Western Conference

Golden State Warriors 25-4
San Antonio Spurs 23-5
Los Angeles Clippers 21-8
Houston Rockets 21-8
Utah Jazz 18-11
Memhis Grizzlies 18-12
Oklahoma City Thunder 16-12
Portland Trail Blazers 13-17
Denver Nuggets 12-17
Sacramento Kings 11-17
Los Angeles Lakers 11-20
New Orleans Pelicans 10-20
Minnesota Timberwolves 8-19
Phoenix Suns 8-20
Dallas Mavericks 7-21

Oud-kampioenen K-1 treffen elkaar op UFC 209

Alistair Overeem en Mark Hunt hebben beiden een mondeling akkoord gegeven voor een gevecht in maart op UFC 209. Hunt wil echter wel garanties in zijn contract.

Sinds UFC 200 in juli leefde Hunt in onmin met de organisatie. Tijdens dit evenement leverdere zijn tegenstander Brock Lesnar een positieve dopingtest af. Ook bleek later de test die vóór het evenemt werd afgenomen positief te zijn. Hunt beklaagde zich over het feit dat de test voor het evenement had plaatsgevonden en dat deze positieve test nog niet bekend was ten tijde van het gevecht.

Normaal mag een nieuwe vechter pas vier maanden na het tekenen bij de UFC aan een gevecht deelnemen. Dit is om USADA (U.S. Anti-Doping Agency) de tijd te geven dopingtests uit te voeren. Door het op het laatste moment uitvallen van een ander gevecht op het evenement werd Lesnar pas één maand voor het gevecht aangetrokken.

Hunt dreigde vorige week nog met een rechtszaak, omdat hij vond dat de straf die Lesnar had gekregen voor deze dopingtest niet klopte. Hunt vond dat een deel van de wedstrijdgage van Lesnar, 2,5 miljoen dollar, naar hem moest gaan. Om een soortgelijke zaak in de toekomst te voorkomen wil Hunt een clausule in zijn contract laten opnemen.

De K-1 World Grand Prix winnaars van 2001 (Hunt) en 2010 (Overeem) stonden pas één keer eerder tegenover elkaar. In 2008 vochten ze voor de voormalig MMA-organisatie Dream en won Overeen het gevecht met een submission (americana/schouderklem).

Het gevecht tussen Overeem en Hunt (begin gevecht 7:30 min) (Bron YouTube)

Duitse voetballer neergeschoten bij roofoverval

De Duitse profvoetballer Marc Wachs is bij een roofoverval in Wiesbaden neergeschoten. De 21-jarige Wachs is verdediger bij Dynamo Dresden, dat uitkomt in de 2. Bundesliga.

"We zijn geschokt, vol onbegrip en diep bedroefd. De hele Dynamo-famile staat achter Marc en zijn familie", zo verklaart de club. Wachs werd neergeschoten bij een roofoverval op de krantenwinkel van zijn tante. Zowel de speler als zijn oom raakten zwaargewond, zijn tante overleefde de schietpartij niet. Wachs zelf verkeert volgens artsen niet in levensgevaar.

"We zullen voor hem klaar staan als hij onze hulp en steun nodig heeft. Marc, zijn familie en zijn herstel, zowel lichamelijk als geestelijk, komen op de eerste plaats. Al het andere speelt geen rol", aldus een verklaring van Ralf Minge, sportief directeur van Dynamo. Halverwege het seizoen staat de club op de zevende plek, vijf punten onder de streep voor promotie. 

Huizenprijzen opnieuw flink in de lift

De huizenprijzen zijn in november met 6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster woensdag. De toename is even groot als in augustus, toen de hoogste prijsstijging in veertien jaar werd genoteerd.

De huizenprijzen laten al een paar jaar weer een stijgende lijn zien. Vergeleken met het dieptepunt van de woningmarkt in juni 2013 zijn huizen gemiddeld ruim 13 procent duurder geworden. De gemiddelde prijs van bestaande koopwoningen bevindt zich inmiddels weer op het niveau van september 2005. Dat is wel nog altijd dik 11 procent onder het piekniveau van augustus 2008.

Maandag werd al gemeld dat het aantal verkochte woningen in Nederland in november met ruim een kwart is gestegen vergeleken met een jaar eerder. In totaal wisselden er 18.255 huizen van eigenaar, 25,5 procent meer dan in november 2015.

Huizenprijzen opnieuw flink in de lift
Huizenprijzen opnieuw flink in de lift (Foto: ANP)

Gewichtheftalent (16) jaren geschorst voor steroïdengebruik

De internationale gewichthefbond IWF heeft de pas 16-jarige Roemeense gewichthefster Alina-Alexandra Popovici voor vier jaar geschorst vanwege dopinggebruik. Gezien haar jonge leeftijd werd dit keer geen persbericht de wereld in gestuurd, zoals ze doorgaans wel doen, maar haar naam dook op in de lijst met geschorste atleten.

Popovici werd gezien als groot talent. Vorig jaar eindigde ze als vijfde op het WK bij de jeugd, terwijl ze Europees jeugdkampioene werd in haar gewichtsklasse. Ze werd dit jaar echter betrapt op het gebruik van stanozolol, een in het gewichtheffen veelgebruikte steroïde. Wie haar coach is is niet bekend, maar er zijn veel van dergelijke gevallen bekend waarin een coach zijn pupil allerlei dubieuze middelen toedient en dus kan men zich afvragen of ze zelf überhaupt wist wat er precies gebeurde.

De Roemeense mag in 2020 weer meedoen aan internationale wedstrijden. Eventuele deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo zit er echter niet in: de schorsing loopt twee dagen na de sluitingsceremonie af. 

Cabaretier Henk Elsink heeft alzheimer

Cabaretier, zanger en schrijver Henk Elsink kampt met alzheimer. Zijn echtgenote Ineke vertelt in weekblad Privé dat haar 81-jarige man al jaren in een verzorgingstehuis woont.

"We hebben het nog een tijd redelijk goed gehad toen we nog uitstapjes konden doen en uit eten gingen", zegt Ineke, die acht jaar geleden voor het eerst merkte dat het geheugen van de cabaretier achteruitging. "De ziekte sloeg steeds meer gaten in zijn geheugen en op een gegeven moment kon ik Henk niet meer alleen thuis laten."

Volgens Privé kent Henk zelfs zijn eigen naam niet meer. "Soms leg ik zijn vingers op de toetsen van de piano die in het verzorgingstehuis staat. Ik zie dat hij wel reageert, maar tegelijk niet beseft dat het een piano is", vertelt zijn echtgenote. "Hij snapt er niets van."


Cabaretier Henk Elsink heeft alzheimer
Cabaretier Henk Elsink heeft alzheimer (Foto: BuzzE)

André van Duin is 'verademing' voor MAX-baas

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt het 'een verademing' om samen te werken met André van Duin. "André heeft totaal geen sterallures, hij is zó zichzelf", zo blikt Jan in het AD terug op 2016.

André nam dit jaar de presentatie van Heel Holland bakt voor zijn rekening, omdat Martine Bijl nog revalideerde na een hersenbloeding. "Hij had maar één eis: hij wilde eerst Martines toestemming", weet Jan nog goed. "Dat vond ik zó chic. We waren in een week tijd rond. Ik heb nog nooit iemand zo gemakkelijk en met zo veel plezier binnengehaald bij MAX."

André presenteerde niet alleen het populaire bakprogramma, maar ook de nabeschouwing Smaakt naar meer. De komiek is nog niet klaar met de ouderenomroep; volgend jaar speelt hij een van de hoofdrollen in de nieuwe dramaserie die wordt gebaseerd op het boek 'Pogingen iets van het leven te maken' van Hendrik Groen.

Naast zijn werk voor Omroep MAX stond André het afgelopen jaar in het theater, werkte hij mee aan een luisterboek en nam hij een cd op. "André hoeft niets meer te bewijzen, hij is de grootste entertainer van Nederland", vindt Jan. "Maar hij heeft het drukker dan ooit. En hij voelt zich nergens te groot voor." De MAX-baas noemt André 'een fijn mens'. "Ik kan geen kwaad woord over hem zeggen. Waren alle mensen maar als André."

André van Duin is 'verademing' voor MAX-baas
André van Duin is 'verademing' voor MAX-baas (Foto: BuzzE)

Duitse politie zoekt naarstig naar dader(s)

De Duitse politie is nog naarstig op zoek naar de dader(s) van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn waardoor maandagavond twaalf mensen omkwamen. De speurders hebben naar eigen zeggen zo'n vijfhonderd aanwijzingen en sporen die naar de dader of daders zouden kunnen leiden.

Het gaat onder andere om verklaringen van ooggetuigen en DNA-sporen in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd. Minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière verklaarde voor de Duitse televisie dat de politie zeker niet in het duister tast. "En niemand zal rusten voordat de dader of daders gepakt zijn." In politiekringen werd de verwachting geuit dat woensdag mogelijk een nieuwe verdachte zal worden gepakt.

Dinsdagavond besloot justitie in Karlsruhe dat de verdachte die kort na de aanslag werd aangehouden, moest worden vrijgelaten. Het onderzoek heeft geen dringende verdenkingen tegen de man opgeleverd waardoor er geen reden was hem langer vast te houden.

Duitse politie naarstig op zoek naar dader(s)
Duitse politie naarstig op zoek naar dader(s)

Bestuurder Oracle weg om Trump

George A. Polisner vertrekt bij Oracle, waar hij een hoge bestuurder is. Hij is boos omdat bestuursvoorzitter Safra Catz samenwerkt met de komende president Donald Trump.

Polisner heeft zijn ontslagbrief op LinkedIn gezet. Hij schrijft dat Trump de sociale voorzieningen afbreekt, haat en geweld tegen minderheden aanwakkert en geen respect heeft voor militairen, vrouwen en gehandicapten. Ook is Trump volgens hem slecht voor het milieu, het onderwijs en de economie.

Catz zit in de groep die de machtswissel in het Witte Huis voorbereidt, het 'transition team'. "Ik wil Trump laten weten dat we aan zijn kant staan en dat we hem helpen waar we maar kunnen", zei ze vorige week. Dat schoot Polisner in het verkeerde keelgat. "Ik sta niet aan de kant van Trump en ik ben niet hier om hem te helpen. Als zijn beleid de grondwet schendt, crimineel en moreel onjuist is, ben ik zelfs hier om hem op elke mogelijke wettige manier tegen te werken", schrijft Polisner.

Polisner werkte sinds 1993 voor Oracle. Hij leidde er de cloud-afdeling.

Bestuurder Oracle weg om Trump
Bestuurder Oracle weg om Trump (Foto: BuzzT)

Dumoulin verslaat Verstappen als Sportman van het Jaar in Limburg

Tom Dumoulin is uitgeroepen tot Limburgs Sportman van het Jaar. De 26-jarige wielrenner versloeg daarmee voornaamste concurrent Max Verstappen.

Verstappen kende, zoals ongetwijfeld bekend zal zijn, een uitstekend jaar in de Formule 1. Hij won de Grand Prix van Spanje en werd zo de eerste Nederlandse racewinnaar ooit, terwijl hij ook nog meerdere podiumplekken bij elkaar reed - onder meer na zijn nu al historische inhaalrace in Brazilië.

Het jaar van Dumoulin was daarentegen ook bepaald niet verkeerd: een fantastische solo leverde hem de ritwinst op in de koninginnenrit van de Tour de France, waarin hij ook een tijdrit won. Ondanks een forse blessure pakte hij op de Olympische Spelen vervolgens zilver op de tijdrit.

Dumoulin's collega Wout Poels, winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, was ook genomineerd voor de titel. 

56 Genderidentiteiten: Collect them All!

In een van de andere items kwam het populaire genderidentiteit-swappen ter sprake. Mensen die graag apart willen zijn en telkens nieuwe benamingen vinden in hun genderidentiteit.

Naast de feitelijke genderidentiteiten, zoals een transgender die feitelijk in een verkeerd lichaam geboren zijn, zijn er veel mensen die graag zo'n soort labeltje willen uit interessantdoenerij. En ShoeOnHead ( ) heeft daar wel een mening over.

Opfrisbeurt voor de Houtribdijk

Baggerconcerns Van Oord en Boskalis gaan aan de slag met de versterking van de Houtribdijk, die ligt tussen Enkhuizen en Lelystad. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

Rijkswaterstaat is van plan de order te gunnen aan een combinatie van de twee bedrijven, voor een aanneemsom van 90 miljoen euro. Het aandeel voor Van Oord daarin is volgens een persverklaring 45 miljoen euro.

Het project omvat het versterken van de Houtribdijk aan beide kanten met zand en steen over een lengte van circa 25 kilometer. Het project wordt tussen 2017 en 2020 uitgevoerd.

De Houtribdijk beschermt grote delen van Nederland tegen hoogwater. Bij een storm voorkomt de dijk dat het water tussen het Markermeer en het IJsselmeer wordt uitgewisseld. De dijk voldoet echter niet meer aan de nieuwe wettelijke veiligheidsnorm.

Opfrisbeurt voor de Houtribdijk
Opfrisbeurt voor de Houtribdijk (Foto: ANP)

Bayer roept partij Mirena-spiraaltjes terug

Het farmaceutisch bedrijf Bayer roept uit voorzorg een partij Mirena-spiraaltjes terug. Dat hebben de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) woensdag bekendgemaakt.

Het gaat om een partij die na 27 oktober 2016 is uitgegeven. Tijdens de productie van 76.000 spiralen is bij een aantal een fout gemaakt met de inbrenghuls. Dit kan ertoe leiden dat hij verkeerd wordt ingebracht. Het gaat om maximaal tweehonderd spiralen, maar voor de zekerheid wordt de hele partij teruggehaald.

Als de inbrenghuls verkeerd in de verpakking zit, kan de spiraal te hoog of te laag worden geplaatst. Hierdoor beschermt hij niet goed tegen een zwangerschap. In enkele gevallen kan het inbrengen van de spiraal zelfs leiden tot beschadiging van de baarmoeder.

Bayer roept partij Mirena-spiraaltjes terug
Bayer roept partij Mirena-spiraaltjes terug (Foto: ANP)

Cocu sluit vertrek sleutelspelers niet uit

Mocht het zover komen dat PSV deze winterstop sleutelspelers van de hand doet vanwege een niet te weigeren bod, dan wil Philip Cocu voorbereid zijn.

PSV kijkt niet weg voor de risico's dat er in de komende transferperiode spelers vertrekken. Mocht de transfermolen gaan draaien, dan is het volgens hem niet uitgesloten dat de Eindhovenaren aan de beurt komen.

"Ja, ik denk dat het zou kunnen", zegt Cocu. "Meestal gebeurt er in de winter wat minder, maar als een aantal clubs het in gang zetten, dan zie je vaak dat er meer volgen. Dan zou het niet onlogisch zijn dat er bij ons spelers in beeld komen en dat eraan getrokken gaat worden. We moeten zorgen dat we daarop kunnen anticiperen.”

Afgelopen zomer werd onder meer Jetro Willems aan een transfer gelinkt. De verdediger heeft inmiddels zijn contract verlengd. Ook Davy Pröpper kwam naar verluidt bij verschillende clubs op het verlanglijstje voor.

Teller Serious Request op zeer magere 1,3 miljoen euro

De teller bij de jaarlijkse benefietactie van radiozender 3FM staat na twee dagen op een zeer magere 1.314.829 euro. 3FM maakte dinsdagavond de tweede tussenstand bekend. In voorgaande jaren stond de teller na twee dagen op zo'n 2.3 miljoen euro.

Inmiddels lijkt de rek volledig uit het concept te zijn. Vorig jaar was het eerste jaar sinds het begin van Serious Request dat de opbrengst fors daalde. Ook zijn er meer geluiden te horen van mensen die het wel een beetje gehad hebben met het glazen huis.

3FM Serious Request begon zondagavond toen de dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren zich lieten opsluiten in het Glazen Huis in Breda. Het is de eerste keer dat geen drie maar twee dj's zes dagen lang non-stop radio en tv maken zonder dat ze daarbij eten. Daarnaast moet het huis het doen zonder de populaire publiekstrekkers Coen en Sander, Giel Beelen en Gerard Ekdom.

"Met 1,3 miljoen euro kan het Rode Kruis nu al een wezenlijk verschil maken in kinderlevens. Voor hen zou zonder 3FM Serious Request geen euro worden opgehaald", stelllen de dj's. "We gaan de komende vier dagen nog alles op alles zetten om het maximale er uit te halen, voor al die kinderen die de hulp zo hard nodig hebben. Help ons in de strijd tegen kindersterfte door longontsteking."

Teller Serious Request op 1,3 miljoen euro

Teller Serious Request op 1,3 miljoen euro (Foto: BuzzE)

Bosz had situatie als met Gudelj nog nooit meegemaakt

Ajax-trainer Peter Bosz kijkt tevreden terug op de keuzes die hij heeft gemaakt in de situatie waarin middenvelder Nemanja Gudelj aangaf een reserverol niet te kunnen opbrengen.

Gudelj behoort al maanden niet meer tot de selectie van Ajax, omdat de middenvelder zich niet geliefd maakte bij de technische staf. De Serviër deed de mededeling dat hij het niet zag zitten om voor een plek in het basiselftal te vechten.

"Dat heeft me ook heel erg verbaasd. Een speler die zegt: "Ik kan het niet meer opbrengen". Ik had dit nog nooit meegemaakt, en niemand in de staf, ook een ervaren collega als Hennie Spijkerman niet", verklaart Bosz aan Voetbal International.

"Mijn eerste reactie was direct: dat kan ik niet accepteren. Lijkt me ook logisch. Als ik het bij hem zou toestaan, dat hij alleen als basisspeler ingezet mag worden, hoe denk je dat de rest reageert? Dan zijn er meer spelers die zeggen: "Laat mij ook maar weten als ik weer basisspeler ben." Iedereen snapt dat dit niet kan."

Bosz gaf Gudelj een kans om op zijn besluit terug te komen. "Hij maakte het bij ons bekend, waarna hij anderhalve week met Servië weg was. Toen hij terugkwam, zijn Hennie Spijkerman en ik opnieuw met hem gaan zitten. We hoopten dat hij er anders tegenaan zou kijken, maar hij dacht er nog exact hetzelfde over. Ik heb hem nog gewaarschuwd. Voor de reacties van buitenaf, voor andere clubs, die dit gedrag zien. Maar hij was gedecideerd."

'Wees zuinig met desinfecterende middelen'

Desinfecterende middelen moeten niet te pas en te onpas worden gebruikt. Daarvoor pleit de Gezondheidsraad woensdag. De middelen doden bacteriën die juist nuttig zijn voor de mens en overmatig gebruik van bepaalde middelen kan er ook toe leiden dat ziekteverwekkers er resistent voor worden.

De middelen zijn onmisbaar om bijvoorbeeld medische apparatuur te ontsmetten of besmetting en bederf van voedsel te voorkomen, en moeten daarvoor ook vooral worden gebruikt. Voor veel andere gevallen is de noodzaak helemaal niet aangetoond, aldus de raad. Het nut van het dagelijks wassen van intensivecarepatiënten met chloorhexidine of routinematige desinfectie van vloeren, muren en plafonds in ziekenhuizen is bijvoorbeeld niet aangetoond.

Ook thuis gebruiken mensen steeds meer desinfecterende middelen, bijvoorbeeld in wasmiddelen, handzeep, tandpasta en mondwater. Voor de gezondheid is dat meestal helemaal niet nodig, aldus de raad.

'Wees zuinig met desinfecterende middelen'
'Wees zuinig met desinfecterende middelen' (Foto: ANP)

Asscher wil met PvdA linksere koers varen

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher gaat het verkiezingsprogramma deels op de schop gooien en trekt daarmee de PvdA verder naar links. "Ik pleit voor een progressief patriottisme" zegt hij in een interview in de Volkskrant.

De partijleider wil de veranderingen op deze fronten doorvoeren. Een socialer Europa, de winstbelasting voor bedrijven moet omhoog waarmee er voor de lagere inkomens iets extra's zou moeten komen (of bedrijven hun heil in het buitenland gaan zoeken) en er komt een toptarief van 60%, waarmee de ouderenzorg, een PVV paradepaardje, weer 'liefdevol' gemaakt kan worden.

Asscher is de afgelopen maanden met duizenden mensen in gesprek geweest en zegt dat er 'strijdlust' van hem verwacht wordt. Hij stuurt de ongeveer 50 duizend PvdA-leden woensdag een brief, waarin hij het nieuwe beleid toelicht.

"Trots op Nederland moeten we niet alleen overlaten aan rechtse partijen die dan met een vlaggetje gaan wapperen. We moeten juist trots zijn op onze verzorgingsstaat."

De PvdA staat momenteel in peilingen gemiddeld op zo'n 12 zetels.

Asscher wil met PvdA linksere koers varen
Asscher wil met PvdA linksere koers varen (Foto: ANP)

'Meisje van 5,2 miljoen' mag naar Nederland

De Britse overheid heeft een exportvergunning afgegeven voor het schilderij Hollands meisje aan het ontbijt, wat betekent dat het schilderij naar Nederland kan worden vervoerd. Het Rijksmuseum kocht het 18de-eeuwse schilderij van Jean-Etienne Liotard voor bijna 5,2 miljoen euro van een Britse adellijke familie die het meer dan 240 jaar bezat.

Het is de eerste aankoop van directeur Taco Dibbits. Liotard (Genève, 1702-1789) schilderde het tafereel rond 1756 toen hij in Nederland verbleef.

Hollands meisje aan het ontbijt is volgens het Rijksmuseum een intieme ode aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw. Liotard staat bekend als de rondreizende pastelschilder. Het meisje is als olieverfschilderij een belangrijke toevoeging aan de pastels van Liotard die zich sinds 1885 in de collectie van het Rijksmuseum bevinden.

Het nieuwe visitekaartje van het Rijks wordt vanaf half januari getoond.

'Meisje van 5,2 miljoen' mag naar Nederland
'Meisje van 5,2 miljoen' mag naar Nederland (Foto: ANP)

Poolse chauffeur leefde bij aanslag Berlijn

De Poolse vrachtwagenchauffeur, die tijdens de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op de bijrijdersstoel zat, leefde tijdens de aanslag nog. Dat blijkt na autopsie op het lichaam van de man, schrijft de Duitse krant Bild op haar website.

Er zou een gevecht hebben plaatsgevonden in de cabine van de vrachtwagen. Ook zou er sprake zijn van messteken.

Eerder werd er door persbureau dpa al bericht dat de Poolse man met een klein-kaliber wapen doodgeschoten was. Maar van het wapen ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

In Berlijn vielen maandagavond twaalf doden en bijna vijftig gewonden toen een gekaapte vrachtwagen over een kerstmarkt op het plein voor de Gedächtniskirche in het centrum van de Duitse hoofdstad raasde. Islamitische Staat heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Poolse chauffeur leefde bij aanslag Berlijn
Poolse chauffeur leefde bij aanslag Berlijn (Foto: ANP)

Richard Marx bindt misdragende passagier vast

Een passagier die zich tijdens een vlucht van Vietnam naar Zuid-Korea misdroeg, is dinsdag overmeesterd door Richard Marx.

De zanger, bekend van jaren 80-hits als Right Here Waiting and Satisfied, plaatste zelf een verslag van wat er gebeurde tijdens de vlucht op Twitter. Hij postte een foto waarop hij te zien is met een touw in zijn handen. "Passagier naast ons viel medereizigers en vliegpersoneel aan. Crew absoluut niet adequaat getraind", schreef hij erbij.

De vrouw van Richard, voormalig MTV-vj Daisy Fuentes, schreef een langer bericht over het incident op Instagram. "Een kerel in de rij naast de onze werd gek en begon stewardessen en passagiers aan te vallen. Toen hij een stewardess duwde en aan haar haar trok, was Richard de eerste die hem overmeesterde. Dit ging vier uur lang door. Ik vind het verschrikkelijk voor de crew dat ze zo behandeld werden, maar niemand was voorbereid. Ze wisten niet hoe ze de taser moesten gebruiken en hoe ze het touw moesten bevestigen."

Een woordvoerder van vliegmaatschappij Korean Air gaf in een verklaring aan NBC aan dat stewardessen de man die zich misdroeg wisten vast te binden met een touw, en dat hij is overgedragen aan de autoriteiten.

Richard Marx bindt misdragende passagier vast
Richard Marx bindt misdragende passagier vast (Foto: BuzzE)

Wonderkind Celtic (13) debuteert voor Engeland

Karamoko Dembélé is onderwerp van een strijd tussen Schotland en Engeland. Het 13-jarige talent speelde maandag mee met de Onder-15 ploeg van Engeland.

Eerder dit seizoen kende Dembélé al zijn vuurdoop bij de beloften van Celtic op 13-jarige leeftijd. Dat was met name vanwege het feit dat veel spelers van dat elftal op dat moment interlandverplichtingen hadden, zodat Dembélé voor één keer doorschoof naar het U20-elftal.

Vervolgens maakte hij zijn debuut als jeugdinternational van Schotland, tijdens de 2-2 remise bij de U16-ploeg tegen Wales. Maar Dembélé houdt al zijn opties open en mag nog voor Engeland en ook Ivoorkust - het geboorteland van zijn ouders - uitkomen.

Maandagavond maakte de tienersensatie zijn debuut bij de Engelse U15-ploeg, dat hem had uitgenodigd nadat hij op de radar van de FA verscheen. De Engelse tieners wonnen het duel met Turkije met 5-3 en Dembélé gaf zelfs nog een assist.

Het is nog niet bekend voor welk land Dembélé kiest en zijn keuze is pas definitief als hij een officieel duel speelt voor de A-ploeg van een nationale bond. De strijd om de diensten van het talent lijkt echter al ver daarvoor losgebarsten.

FOK! Wat een weer: bewolkt en regen

Goedemorgen!

Gisteren zat het noorden de hele dag in de mist, in het midden was het bewolkt, terwijl in de zuidelijke helft van het land de zon scheen. De mist en bewolking is de afgelopen avond noordwaarts getrokken. In de nacht is de temperatuur gezakt tot zo'n 0 tot -3 graden.

Vandaag krijgen we wederom te maken met bewolking die vanuit het westen dikker wordt. In de loop van de middag bereikt een gebied met regen het westen en noordwesten wat zich later over het hele land uitbreidt. Later in de avond wordt het vanuit het noordwesten weer droog. Het is fris met temperaturen van +3 graden in het noordoosten tot +6 graden in het zuidoosten en aan zee. De wind komt uit het zuiden en is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig.

De komende dagen wordt het zacht en wisselvallig met van tijd tot tijd regen en vooral in het weekend veel wind.

Ik wens jullie desondanks een leuke dag.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:46
Zon onder: 16:30
Zonkracht: 1 / 1
 
Mist bij DJMO in Alkmaar (Foto: DJMO)
Mist bij DJMO in Alkmaar (Foto: DJMO)
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1906 De Nederlandse marine neemt haar eerste onderzeeboot in dienst: Hr. Ms. O 1.
1913 In de New York World verschijnt de eerste kruiswoordpuzzel. Hij is bedacht door Arthur Wynne.
1968 De Apollo 8 wordt gelanceerd, het eerste bemande ruimtevaartuig dat rond de maan zal cirkelen.
1988 270 mensen komen om als een vliegtuig tijdens Pan Am vlucht 103 explodeert en neerstort op Lockerbie (Schotland). De aanslag leidt tot een jarenlange boycot van Libië.
1992 Op het vliegveld van Faro (Portugal) stort een DC-10 van Martinair afkomstig van Schiphol neer. Bij deze vliegramp komen 56 mensen om het leven.
2016 Begin van de winter en eerste dag van het Joelfeest

Vondelingenkamer in kinderziekenhuis

Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag opent woensdag een zogeheten vondelingenkamer. Vrouwen in nood kunnen hier anoniem hun baby achterlaten. Het is de eerste keer dat een dergelijke voorziening in een kinderziekenhuis komt.

Initiatiefnemer Stichting Beschermde Wieg opende afgelopen jaren al vondelingenkamers in Groningen, Middelburg, Oudenbosch, Papendrecht, Rotterdam en Zwolle. Volgend jaar wordt er in Amsterdam Zuidoost nog een kamer geopend.

De vondelingenkamer in Zwolle, in het Isala Ziekenhuis, was de eerste die in een hospitaal is gevestigd. De Haagse variant is de eerste in een gespecialiseerd kinderziekenhuis. In de overige gevallen gaat het om particuliere adressen. In april van dit jaar werd zo'n kamer voor het eerst gebruikt. Een jonge vrouw droeg haar net geboren kind over aan de vrijwilligers in Groningen.

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Beschermde Wieg strijdt voor een gedeeltelijke wetswijziging op dit gebied. Volgens de stichting worden elk jaar twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Vondelingenkamer in kinderziekenhuis
Vondelingenkamer in kinderziekenhuis (Foto: ANP)

Robben fit voor Bundesliga-kraker tegen Leipzig

Arjen Robben is weer inzetbaar voor Bayern München, dat woensdag de Bundesliga-topper tegen RB Leipzig afwerkt. Dit meldt hoofdtrainer Carlo Ancelotti dinsdagmiddag op de persconferentie in aanloop naar het competitieduel met de medekoploper uit Leipzig. Op de vraag of Robben en Philipp Lahm fit zijn, antwoordde de Italiaanse coach: "Ze zijn okay. Beiden hebben goed getraind."

Robben miste zondag de wedstrijd tegen Darmstadt 98 (0-1 winst). De twee duels daarvoor speelde de Nederlander helemaal uit en in beide duels scoorde Robben én gaf hij een assist. De hoop leeft bij Bayern dat de international die vorm doortrekt naar de afsluiter van 2016.

Bayern en Leipzig staan na vijftien speelrondes allebei op 36 punten. Het doelsaldo van Bayern (+26) is beter dan dat van de nummer twee (+19). Woensdagavond maken de clubs uit wie het nieuwe jaar ingaat als Herbstmeister.

Haagse varkens slopen kerstversiering

Bewoners van een huis aan de Rijsbes in de Haagse wijk Ypenburg stonden gisteren raar te kijken toen ze opeens een alternatieve levende kerststal in hun tuin aantroffen. Een drietal ontsnapte varkens hadden een ravage aangericht en alle kerstverlichting in de tuin opgegeten.

Ook een aantal lampjes die in een heg waren weggestopt ontkwamen niet aan de vraatzuchtige zwijnen. De rest van de tuin werd eveneens vakkundig omgeploegd door de tuinierende knorretjes. De dieren bleken te zijn ontsnapt uit een naburige boerderij. De eigenaar van de varkens wist de beesten met een emmertje voer weer mee te lokken naar hun eigen huis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.