'Rusland raakt 'winst' medaillespiegel Spelen in Sochi waarschijnlijk kwijt'

Na afloop van de Olympische Winterspelen in Sochi in 2014 stond thuisland Rusland trots bovenaan de medaillespiegel. Met dertien keer goud, elf keer zilver en negen keer brons hielden de Russen Noorwegen, Canada, de VS en Nederland achter zich. Die eerste plaats zouden ze wel eens af moeten kunnen staan, als de gevolgen van het dopingrapport van professor Richard McLaren ernstig genoeg zijn. In dat rapport, dat vrijdag gepubliceerd wordt, is gekeken naar Russische staatsdoping rond de Spelen van Sochi.

Het Internationaal Olympisch Comité wees eerder een IOC-lid, Denis Oswald, aan om disciplinaire zaken na publicatie van het McLaren-rapport te overzien. De Zwitser Oswald erkende gelijk dat het lastig kan zijn om individuele zaken te bewijzen: "Kun je bewijzen dat de sporters op de hoogte waren van het staatsdopingprogramma?", vroeg hij zich af in Genève. "We zijn niet bang om mensen van hoog niveau in het hele Russische systeem aan te vallen, maar het is meer een juridisch punt. Kun je atleten straffen als ze niks zelf gedaan hebben en je niet kunt bewijzen dat ze van het dopingsysteem af wisten?"

Het IOC heeft al een commissie ingesteld om de bevindingen van McLaren te evalueren en om te kijken of het genoeg bewijs bevat om zaken tegen Rusland te beginnen. "Op basis daarvan gaan we dan kijken of we zaken tegen atleten kunnen starten", legt Oswald uit. Voor hem wordt het een nieuwe zaak waarin hij rommel op kan gaan ruimen. Eerder was hij al betrokken bij het hertesten van stalen van de Spelen van 2008 en 2012, naar aanleiding waarvan vele tientallen sporters alsnog gediskwalificeerd werden - en waardoor een groot aantal zelfs hun medailles van die Spelen in moest leveren. 

Uit het tussenrapport van McLaren bleek eerder dit jaar dat op de Spelen in Sochi vermoedelijk urine- en bloedstalen van Russische sporters omgewisseld werden. "Met DNA-testen kun je bewijzen dat de namen niet bij de stalen horen en dat er dus geruild is, maar kun je dan ook bewijzen dat de originele stalen positief op doping waren?", vraagt Oswald zich af. Toch is hij duidelijk in zijn verwachtingen. Gevraagd naar of Rusland de toppositie in het medailleklassement van de Spelen in eigen land vast gaat houden antwoordde Oswald: "Waarschijnlijk niet."