Nee-kamp wint referendum ItaliŽ, premier treedt af

Italiaanse kiezers hebben zondag tegen de ingrijpende staatshervorming gestemd die de regering van premier Matteo Renzi had voorgesteld. Volgens exitpolls die 's avonds laat direct na het sluiten van de stemlokalen verschenen, waren de tegenstanders duidelijk in de meerderheid.

Volgens de peiling voor publieke omroep RAI stemde tussen de 42 en 46 procent voor de plannen en 54 tot 58 procent tegen. Twee andere exitpolls bevestigden de indruk dat het nee-kamp met een ruime marge heeft gewonnen.

Sociaaldemocraat Renzi heeft vooraf gezegd dat hij zal aftreden als de bevolking tegen zijn voorstel zou stemmen. Hij kondigde eerder op de dag al aan dat hij rond middernacht een toespraak zal geven.

Beter bestuurbaar
Het referendum draaide om grondwetswijzigingen die Italië beter bestuurbaar moesten maken. Het land kende sinds 1945 in totaal 63 kabinetten. De Senaat zou volgens het voorstel worden uitgekleed: van de 315 zetels bleven er in het plan honderd over en het instituut zou onder meer de macht verliezen om een regering naar huis te sturen.

Maar vooral het onderdeel van het voorstel waarin werd bepaald dat de winnende partij bij verkiezingen automatisch een parlementaire meerderheid zou krijgen, kreeg veel kritiek.

Toen Renzi zijn politieke lot aan de uitslag verbond, kreeg de oppositie er een argument bij in hun strijd tegen het voorstel. Volgens de voorlopige cijfers bracht 64 procent van de 51 miljoen kiesgerechtigden zijn stem uit.

De verwachting is overigens niet dat het opstappen van Renzi meteen tot nieuwe verkiezingen leidt, maar dat de president een technocraat aanstelt om de termijn van nog anderhalf jaar vol te maken.

Update, maandag 00.35 uur
De Italiaanse regering heeft erkend dat de bevolking de grondwetswijzigingen inderdaad heeft verworpen. Het Nee-kamp zou met een marge van tussen de 15 en 20 procentpunten hebben gewonnen.

Renzi gaf tegen half een Nederlandse tijd een persconferentie waarin hij aangaf dat hij zijn ontslag aan de president zal aanbieden. "Jullie hebben niet verloren, ik heb verloren", aldus de premier.

Nee-kamp stevent af op winst referendum Italië
Nee-kamp wint referendum Italië, premier treedt af (Foto: ANP)