Linkse kandidaat Oostenrijk verslaat populist

De linkse Alexander van der Bellen wordt de volgende president van Oostenrijk. De verkiezingswinst kan de 72-jarige oud-leider van de Groenen volgens Oostenrijkse media niet meer ontgaan. Volgens prognoses won hij met een flinke marge van zijn rechts-populistische tegenstrever Norbert Hofer van de FPÖ. Die gaf zijn verlies zondagavond direct toe.

De officiële uitslag wordt naar verwachting maandag bekendgemaakt. Na telling van bijna 70 procent van de stemmen stond Van der Bellen op 53 procent en Hofer op 46 procent. "Het doet mij oneindig veel verdriet dat het niet is gelukt. Ik zou graag op ons Oostenrijk hebben gepast", schreef Hofer op zijn Facebookpagina. Hij feliciteerde zijn tegenstander.

Van der Bellen zei dat hij vooraf al goede hoop had op een gunstig resultaat, maar hij had er niet op gerekend dat het verschil zo groot zou zijn. "Ik ben dankbaar", aldus de winnaar van de stembusgang.

Graadmeter
Hoewel het presidentschap vooral ceremoniële betekenis heeft, werd vanuit andere Europese landen met interesse gekeken naar de stembusgang, omdat die een graadmeter is voor de politieke koers die de Oostenrijkers willen. Van der Bellen is een linkse economieprofessor die voor Europese samenwerking is en heeft eerder gezegd dat hij als president geen regering onder leiding van de FPÖ zou inaugureren.

Hofer (45) vertegenwoordigt de rechts-populistische stroming die het nut van EU-lidmaatschap in twijfel trekt en zeer strenge asielwetgeving wil.

Moedig
Geestverwanten van Hofer prezen zijn inzet. "Moedig gestreden", twitterde Geert Wilders in het Nederlands, Duits en Engels. "Veel respect daarvoor." Ook Marine Le Pen van het Franse Front National stak de FPÖ een hart onder de riem. "Bij de volgende parlementsverkiezingen zal de overwinning aan hen zijn."

Politici van andere politieke stromingen reageerden vooral opgelucht. SPD-chef Sigmar Gabriel noemde de overwinning van Van der Bellen "een pak van het hart voor heel Europa".

De presidentsverkiezingen werden voor de tweede keer gehouden op bevel van de rechter. Van der Bellen won in mei ook al, toen met een klein verschil, maar de verkiezingen moesten over omdat stemmen die per brief waren uitgebracht te vroeg waren geteld.

Linkse kandidaat Oostenrijk verslaat populist
Linkse kandidaat Oostenrijk verslaat populist (Foto: ANP)