Rolstoelbasketbalsters naar halve finale na zege op wereldkampioenen

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro doorgedrongen tot de halve finales. Daar werd niet de minste tegenstander voor op zij geschoven: topland Canada moest eraan geloven. Dat land is regerend wereldkampioen en won vijf van de afgelopen zes wereldtitels.

De kwartfinale ging in het begin gelijk op, wat na één kwart resulteerde in een 19-18 tussenstand. In het tweede kwart ging Nederland echter helemaal los, vooral dankzij Mariska Beijer, die bij vlagen niet leek te kunnen missen. Bij rust stond het 42-29 en dus was er al een fors gat geslagen. 

Dankzij vooral Cindy Ouellet en Janet McLachlan kwam Canada in het derde kwart iets dichterbij, maar in de laatste tien minuten waren ze wederom kansloos tegen een fantastisch spelend Nederland. Beijer liet uiteindelijk maar liefst 31 punten noteren, bijna 40% van de totale Nederlandse productie: Canada droop na een 78-60 oorwassing verslagen af. Naast Beijer was ook veterane Inge Huitzing met zeventien punten zeer goed op dreef; het duo scoorde samen bijna tweederde van de Nederlandse punten.

De winst was een prachtige revanche voor het WK van 2014. Nederland verloor daar met 74-75 van Canada in de halve finale. De ploeg van bondscoach Gert Jan van der Linden hoopt voor de tweede keer ooit - en voor het eerst sinds 1996 - de paralympische finale te halen. In de halve finale moet donderdag dan afgerekend worden met aartsrivaal en regerend paralympisch kampioen Duitsland. Die wedstrijd begint om 20.15 uur Nederlandse tijd.