Dag zeven levert zeven medailles op voor Nederland

Op de zevende wedstrijddag van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro heeft de Nederlandse ploeg zeven medailles weten binnen te slepen. Het totaal aantal medailles van Nederland staat op 37 (acht gouden, twaalf zilveren en zeventien bronzen medailles) en daarmee neemt TeamNL de achtste plaats in op de medaillespiegel.

Wielrenster Alyda Norbruis wist na haar gouden en bronzen medaille op de baan, nu ook het goud op de tijdrit op de weg te winnen. de wedstrijd over 20 kilometer won Norbruis overtuigend in een tijd van 29:46,51 en liet daarmee de Duitse Denise Schindler (32 seconden langzamer) en de Chinese Sini Zeng (55 seconden langzamer) achter zich.

Vincent ter Schure en zijn piloot Timo Fransen behaalde wederom zilver na hun zilveren medaille vorige week op de baan. Op de tijdrit over 30 kilometer reed de tandem een tijd van 34:44,16, tien seconden langzamer dan de Britse gouden medaillewinnaars Steve Bate en Adam Duggleby. Dit keer vond het Nederlandse duo het resultaat tegenvallen, maar de over de rit zelf waren de heren tevreden. “Dat was gewoon goed, maar niet goed genoeg voor goud.” Dat niet elke zilveren medaille hetzelfde gevoel geeft, geeft Ter Schure aan: “Toen waren we heel blij, maar dit gaat wel even duren denk ik.” Het brons ging naar het Australische duo Kieran Modra en David Edwards.

Laura de Vaan pakte met haar handbike in de klasse H4-5 het brons op de 20 kilometer lange tijdrit. In deze klasse staat de letter H voor handcycling, het cijfer betekent dat de wielrenners weinig tot geen beperking hebben in de armen en weinig tot geen beperking hebben in hun romp. Met haar tijd van 33:02,92 moest De Vaan twee Duitse dames voor laten gaan. Dorothee Vieth (31:35,46) en Andrea Eskau (32:15,42) grepen het goud en het zilver. “Dit was wat erin zat”, zei De Vaan gedecideerd over haar bronzen race in Rio. “Ik heb optimaal gereden.”

Ook in het zwemmen werden er vandaag weer medailles behaalt. In de klasse SB14 (schoolslag voor mensen met een verstandelijke beperking) haalden Marc Evers en Magda Toeters beide het brons op de 100 meter schoolslag. Evers was daar erg blij mee:  “De schoolslag liep dit jaar voor geen meter, dus ik ben erg blij dat het hier wel lukt.” Ook Toeters was zeer te spreken over haar eigen prestatie. “Ik heb nu twee keer op de Spelen een medaille gehaald. Wat wil je nog meer?”, zei Toeters.

Michelle Alonso Morales en Magda Toeters (Foto: ois)
Michelle Alonso Morales en Magda Toeters na de finish van de 100 meter schoolslag in de klasse S14 (Foto: ois)

Op de laatste dag van het bankdruktoernooi, de paralympische equivalent van het gewichtheffen op de Olympische Spelen, kwam de Nederlandse Melaica Tuinfort in actie als eerste Nederlandse op dit onderdeel. Tuinfort pakte ook maar meteen een bronzen medaille in de klasse +86 kilogram. Met haar resultaat van 130 kilogram was Tuinfort tevreden.  “Ik ben zo blij dat het gelukt is. De trainingen gingen zo makkelijk en nu lukte het ook in de belangrijkste wedstrijd.” Het goud ging naar de Nigeriaanse Josephine Orji, die een wereldrecord tilde van 154 kilogram. Zilver was er voor de Poolse Marzena Zieba.

In de klasse 'Grade IV' in het paardrijden heeft Frank Hosmar met zijn paard Alphaville brons gewonnen op de individuele test bij het dressuur. Na afloop bleek het scorebord niet goed te functioneren. In eerste instantie kreeg de Nederlandse combinatie een score van 70,310% – Hosmar: “Dat is nooit genoeg voor een medaille” – die later bijgesteld werd naar 72,452%. De Britse Sophie Wells en Belgische Michelle George gingen er met het goud en zilver vandoor. “Ik kan mezelf niks verwijten, ik heb geen foutjes gemaakt”, concludeerde Hosmar na afloop. “De scores die de jury hier geeft, vallen tegen. Op internationale wedstrijden scoor ik regelmatig negens, hier blijven ze uit. Maar daar heeft iedereen mee te maken. Ik heb gedaan wat ik moet doen; beter kon ik niet. En ik ben erg blij met deze bronzen medaille. In de vrije kür ga ik weer voor een medaille.”