FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 september 2016

Zaanse wijkagenten reiken gebiedsverboden uit

Zaanse wijkagenten hebben woensdag een aantal overlastgevers bezocht en gebiedsverboden opgelegd. In Twitterberichten van de politie wordt daarbij een verband gelegd met de wijk Poelenburg in Zaandam, waar het onrustig is geweest.

Woordvoerders van de politie en de gemeente konden woensdagavond geen aanvullende informatie geven. Volgens de gemeentewoordvoerder zijn de afgelopen dagen al eerder gebiedsverboden opgelegd.

Bij een gebiedsverbod mag iemand die ernstige hinder heeft veroorzaakt of strafbare feiten heeft begaan voor een bepaalde periode niet in een gebied komen.

De wijk Poelenburg kampt met overlast van Turks-Nederlandse jongeren. Deze week zijn daarvoor twaalf aanhoudingen verricht. Onder hen is de 19-jarige vlogger Ismail Ilgun, die werd opgepakt voor opruiing

Zaanse wijkagenten reiken gebiedsverboden uit
Zaanse wijkagenten reiken gebiedsverboden uit (Foto: ANP)

Lil' Kleine biedt kermis geen compensatie

Lil' Kleine komt de organisatie van de kermis in het Limburge Meijel niet tegemoet met een compensatie voor het afgekapte optreden van vorige week maandag. Dit heeft zijn advocaat per brief laten weten.

De rapper trad nog geen drie minuten op en vertrok nadat een paar bezoekers bier richting het podium gooiden. Organisator Ronald van Tilborg laat het er niet bij zitten en overweegt nu een gang naar de rechter, vertelde hij in RTL Boulevard.

Van Tilborg toonde met beelden aan dat Lil' Kleine slechts drie druppels bier op zijn T-shirt kreeg. "Dat was voor hem reden om het podium direct te verlaten", aldus de Limburgse ondernemer. Hij wil zijn centen terug. "Ik had wel verwacht dat er een oplossing geboden zou worden. Na het contact krijg ik alleen van zijn advocaat een brief. Nul komma nul compensatie en geen excuses voor de organisatie en onze bezoekers", vat Van Tilborg de inhoud van de brief samen.

Het mislukte optreden van de rapper kostte de organisatie 4000 euro. "Daarvoor moet je leveren. En als er echt een bierdouche komt, ben je gerechtigd van het podium af te gaan, maar dat was in deze situatie absoluut niet het geval." Hij had speciaal hekken op het podium geplaatst om de rapper een bierdouche te besparen.

Lil' Kleine biedt kermis geen compensatie
Lil' Kleine biedt kermis geen compensatie (Foto: BuzzE)

Toch hulp voor belegerde meteorologen

Een door ijsberen belegerd afgelegen Russisch weerstation is woensdag ontzet. De reddingsactie startte op een Russisch onderzoekschip in het poolgebied, vanwaar een aantal bemanningsleden met een helikopter een soort vuurwerk naar het afgelegen weerstation vlogen. Met dit vuurwerk hebben de bemanningsleden samen met de weermannen en -vrouwen de ijsberen weggejaagd, meldde het persbureau TASS.

De vijf meteorologen in het weerstation op het eiland Trojnoj in de Karazee hadden eerder alarm geslagen over hun benarde positie. Ze durfden door al de beren rondom niet meer naar buiten. Aanvankelijk kregen ze weinig reactie op hun noodkreet. De autoriteiten in Archangelsk zeiden begin deze week eigenlijk dat ze het zelf moesten uitzoeken en dat er over een maand een bevoorradingsschip zou komen. Ondertussen hingen er al meer dan tien volwassen ijsberen rond het weerstation.

Toch hulp voor belegerde meteorologen
Toch hulp voor belegerde meteorologen (Foto: ANP)

Twaalf jaar voor doden vrouw tapijtwinkel

Ton de H. is woensdag in hoger beroep tot twaalf jaar cel veroordeeld voor het doodsteken van zijn vrouwelijke collega (47) van een tapijtwinkel in Woonmall Alexandrium in Rotterdam. Dat gebeurde op 10 juli 2013 onder het oog van winkelend publiek.

De man heeft zijn slachtoffer volgens het gerechtshof in Den Haag op klaarlichte dag midden in de winkel waar zij jarenlang hebben samengewerkt, vijftien keer met een mes gestoken. Hij deed dat zowel in haar borst als in haar rug, waarna de vrouw aan haar verwondingen bezweek.

De H. was op 4 juli 2013 ontslagen. Dat kwam omdat het slachtoffer hem had beschuldigd van seksuele intimidatie.

Onherstelbaar leed
"Door deze gruwelijke daad heeft de verdachte het slachtoffer het meest fundamentele recht ontnomen waarover de mens beschikt, het recht op leven", concludeert het hof. "Hij heeft door zijn handelen de nabestaanden van het slachtoffer, onder wie haar jongvolwassen zoon, een verschrikkelijk en onherstelbaar leed toegebracht."

De rechtbank had De H. eerder tot veertien jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Twaalf jaar voor doden vrouw tapijtwinkel
Twaalf jaar voor doden vrouw tapijtwinkel (Foto: ANP)

Vertrekregeling fiscus kost 70 miljoen extra

Er hebben zich zoveel belangstellenden gemeld voor de vrijwillige vertrekregeling voor personeel van de Belastingdienst, dat die waarschijnlijk circa 70 miljoen euro extra kost. De grote animo was al eerder reden om de aanmelding per 1 september te sluiten. De kosten van de regeling waren aanvankelijk op 648 miljoen euro beraamd.

De regeling in verband met een reorganisatie was bedoeld om ongeveer 5000 personeelsleden uit zichzelf te laten vertrekken, maar op 1 september hadden 7820 medewerkers zich gemeld voor een gesprek erover. "Dat betekent niet dat al deze mensen automatisch zullen besluiten daadwerkelijk gebruik te maken van de vertrekregeling", schrijft staatssecretaris Eric Wiebes woensdag aan de Kamer. Hij gaat ervan uit dat 5200 tot 5800 mensen zullen vertrekken.

De regeling gaat een periode van vijf tot zeven jaar beslaan. De Belastingdienst moest wel 5000 banen kleiner worden, maar neemt ook weer 1500 nieuwe medewerkers met kennis van moderne technieken aan.

Vertrekregeling fiscus kost 70 miljoen extra
Vertrekregeling fiscus kost 70 miljoen extra (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #60 Saté

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

    

Lekker voor op de barbecue

   

Javaanse kipsaté

   

Surinaamse kipsaté

   

Varkenshaas saté

   

Balinese saté

   

Vegetarische spiesjes

   

Rundvlees spiesjes met mango


Guus Meeuwis komt met winterse editie Groots-concerten

Guus Meeuwis staat elk jaar in het Philips-stadion met zijn Groots Met 'N Zachte G-concerten. Daar komt dit jaar een andere reeks bij. De Brabantse zanger treedt op 2 en 3 december op in het Ziggo Dome met een wintereditie van de razendpopulaire concerten in Eindhoven.

"Hier heb ik zo waanzinnig veel zin in", laat Meeuwis in een persbericht weten. "In het stadion moeten we onze spierballen tonen. In de Ziggo Dome zitten we letterlijk dichter bij het publiek en is er ook ruimte voor de kleine gebaren. Maar bovenal gaan we er natuurlijk vooral een onwijs groot feest van maken."

Meeuwis verzekert zijn bezoekers, dat het geen kerstshow zal worden. Zo kunnen alle aanwezigen rekenen op een aantal muzikale verrassingen "Het is een wintereditie van de Groots-concerten. De vertrouwde hits combineren we met sneeuw, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw en koek en zopie. En uiteraard een terugblik naar de hoogtepunten van het afgelopen jaar. Alles wat bij december hoort trekken we uit de kast."

'Atkinson stuurde PSV-ballenjongen tegen Atlético weg'

Scheidsrechter Martin Atkinson zou volgens De Telegraaf een ballenjongen hebben weggestuurd tijdens de Champions League-wedstrijd tussen PSV en Atlético Madrid.

In het duel waarin de arbiter niet al te consequent floot, zou de Engelsman hebben ingegrepen op een wel heel opvallend gebied. Atkinson schijnt in de Champions League-confrontatie een ballenjongen te hebben weggestuurd.

Een speler van Atléti had geklaagd bij de vierde official, omdat de stadionhulp een bal te hard zou hebben teruggegooid. Vervolgens werd dit gemeld aan de leidsman, waarna de ballenjongen zijn biezen mocht pakken.

De Telegraaf meldt dat de ballenjongen in kwestie waarschijnlijk gewoon als hulp mag aanblijven tijdens wedstrijden van PSV.

Meerderheid Eredivisieclubs zegt vertrouwen in RvC KNVB op

Een ruime meerderheid van Eredivisionisten heeft geen vertrouwen meer in de zittende Raad van Commissarissen (RvC) van de KNVB.

Tijdens een bijeenkomst van de commissarissen en vertegenwoordigers van de Eredivisionisten, heeft een meerderheid van de laatstgenoemden het vertrouwen opgezegd.

Bij de vergadering werd er gesproken over de gang van zaken, met als een van de onderwerpen de benoemingen van bestuurders binnen de Nederlandse voetbalbond. De uitkomst van de gesprekken zorgden bij de meeste Eredivisie-clubs niet voor een bevredigend resultaten.

Als gevolg daarvan, heeft een meerderheid van BVO’s op het hoogste niveau verklaard dat zij geen heil meer zien in de huidige Raad van Commissarissen. Daarmee komt ook de benoeming van Gijs de Jong als Directeur Betaald Voetbal op losse schroeven te staan.

40 miljoen mensen betalen voor Spotify

Spotify Premium heeft inmiddels 40 miljoen klanten. Daniel Ek, topman en oprichter van de streamingdienst, heeft dat woensdag bekendgemaakt. In maart was de betaalde versie door de grens van 30 miljoen gebruikers gegaan. In januari 2015 stond Spotify Premium nog op 15 miljoen gebruikers.

Spotify is flink groter dan zijn belangrijkste concurrent, Apple Music. Die staat op 17 miljoen betalende gebruikers. Tidal van Jay-Z had in juni 4,2 miljoen betalende abonnees.

In totaal had Spotify in juni ongeveer 100 miljoen betalende en niet-betalende gebruikers.

40 miljoen mensen betalen voor Spotify
40 miljoen mensen betalen voor Spotify (Foto: BuzzT)

Restauratie Gouden Koets mogelijk 1,2 miljoen

De kosten van de restauratie van de Gouden Koets worden voorlopig geraamd op 1,2 miljoen euro. Volgens stalmeester Bert Wassenaar, die het bedrag woensdagmiddag noemde tijdens een persbriefing over Prinsjesdag, is het een eerste schatting, mede gebaseerd op de kosten die eerder zijn gemaakt voor de restauratie van de Glazen Koets.

De Gouden Koets is het afgelopen jaar ontmanteld en de verschillende onderdelen - kast, bok, stoffering en dergelijke - zijn afzonderlijk bestudeerd. In de volgende fase moeten offertes worden gevraagd voor het herstelwerk. Voor de restauratie van de vorig jaar gereedgekomen Glazen Koets was zeven jaar nodig.

Koning Willem-Alexander betaalt de restauratie uit zijn eigen begroting. Minister-president Mark Rutte wilde de Tweede Kamer eerder dit jaar niet vertellen hoeveel de opknapbeurt zou gaan kosten.

De Glazen Koets vervangt dinsdag tijdens Prinsjesdag de Gouden Koets.

Restauratie Gouden Koets mogelijk 1,2 miljoen
Restauratie Gouden Koets mogelijk 1,2 miljoen (Foto: ANP)

Elk jaar kijken of gaswinning omlaag kan

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is bereid elk jaar te bekijken of gaswinning in Groningen nog verder omlaag kan. Kamp zei dat woensdag in het debat met de Tweede Kamer over de gaswinning die in Groningen voor aardbevingen zorgt.

Kamp wilde aanvankelijk pas na twee jaar bezien of de gaskraan in Groningen verder zou kunnen worden dichtgedraaid, maar woensdag kwam hij daarop terug. De minister gaat de Kamer nu elk jaar informeren over de laatste ontwikkelingen.

Hij komt daarmee tegemoet aan Jan Vos van coalitiepartij PvdA, die hier al in 2017 over wil praten. Vos hoopt dat er volgend jaar al nieuwe inzichten zijn waardoor de gaswinning verder kan worden verminderd.

Het kabinet bepaalde eind juni dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de komende vijf jaar hooguit 24 miljard kuub gas per jaar uit de Groningse bodem mag halen.

Elk jaar kijken of gaswinning omlaag kan
Elk jaar kijken of gaswinning omlaag kan (Foto: ANP)

Volkskrant schendt privacy met foto

De Volkskrant moet 1500 euro schadevergoeding betalen aan een man wiens foto op de voorpagina stond. Dat heeft de rechter woensdag besloten in een zaak die de man had aangespannen tegen de krant. Volgens de rechter heeft de Volkskrant de privacy van de de eiser geschonden en weegt het belang van de vrijheid van meningsuiting daar niet tegenop, meldt de krant op haar website.

De Volkskrant berichtte op 16 augustus op de voorpagina over de extra veiligheidscontroles op Schiphol in verband met een terreurdreiging. Op de foto is te zien hoe een lid van de marechaussee een automobilist controleert. De man in kwestie was Mohammed Rashid. Die uitte zijn ongenoegen in een brief aan de Volkskrant.

Volgens Rashid werd er onterecht een link gelegd tussen hem en de terreurdreiging. Hij eiste een rectificatie en 15.000 euro schadevergoeding. De schadevergoeding werd omlaaggebracht naar 1.500 euro en een rectificatie is niet nodig.

De krant, en rechter, vond rectificatie niet nodig omdat Rashid niet in verband is gebracht met terrorisme. In dit geval is sprake van schending van het portretrecht.

Volkskrant schendt privacy met foto
Volkskrant schendt privacy met foto (Foto: ANP)

'Nederland beste rijland'

Nederland is het beste land om auto te rijden. Dat zegt Waze, de navigatie-app van Google. Het bedrijf heeft een ranglijst gemaakt en Nederland staat net als vorig jaar bovenaan.

Waze keek in zijn Driver Satisfaction Index onder meer naar de hoeveelheid verkeer op de weg, de staat van de wegen, het aantal ongelukken en naar de bereikbaarheid van parkeerplaatsen en tankstations. Automobilisten kunnen in Nederland soepel doorrijden en de wegen zijn goed. Waze geeft Nederland daarom een 7,5. Frankrijk, de Verenigde Staten, Tsjechië en Zweden staan ook in de top vijf. België staat twaalfde. El Salvador staat 38e en laatste.

Waze keek ook naar de beste rij-steden. Die ranglijst wordt gedomineerd door Frankrijk en de Verenigde Staten. Amsterdam staat op de 27e plaats.

Google-app: Nederland beste rijland
'Nederland beste rijland' (Foto: BuzzT)

Senaat mogelijk eerder terug op Binnenhof

Minister Stef Blok (Rijksdienst) gaat proberen om de Eerste Kamer (Senaat) sneller terug te laten keren naar het Binnenhof, als dat gerenoveerd wordt. De Tweede Kamer en hij willen dat het Binnenhof binnen 5,5 jaar wordt opgeknapt. Iedereen moet gedurende die periode ergens anders bivakkeren, maar de Senaat vindt dat veel te lang.

Blok gaat zich nu 'maximaal inspannen' om de Eerste Kamer eerder terug te laten keren dan pas na 5,5 jaar, schrijft hij. Hij gaat het streven opnemen in het Programma van Eisen, dat eind 2018 klaar moet zijn. De Eerste Kamer is blij met de opstelling van de minister.

Naar verluidt wordt 15 procent van de totale renovatiekosten van 475 miljoen euro besteed aan de Eerste Kamer.

Senaat mogelijk eerder terug op Binnenhof
Senaat mogelijk eerder terug op Binnenhof (Foto: ANP)

PvdA wil salaris BNG-bestuurders aanpakken

Het topsalaris van het bestuur van Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) moet omlaag. Die oproep doen meerdere PvdA-gemeenteraadsfracties en Tweede Kamerleden Henk Nijboer en John Kerstens woensdag. De twee Kamerleden hebben Kamervragen gesteld aan de minister van Financiën over de hoge beloning. Carel van Eykelenburg, de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van BNG, zou op jaarbasis meer dan zes ton verdienen.

De laatste herziening van het beloningsbeleid van BNG zou uit 2009 stammen, de PvdA via de minister een nieuwe herziening waarbij de salarissen dalen afdwingen.

De BNG Bank is volledig in handen van de overheid. De hoge salarissen zijn onder meer PvdA-raadsleden uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen en Leeuwarden een doorn in het oog. De PvdA'ers willen een normale vergoeding voor de bankbestuurders, passend bij een semipublieke instelling met een maatschappelijke functie.

PvdA wil salaris BNG-bestuurders aanpakken
PvdA wil salaris BNG-bestuurders aanpakken (Foto: ANP)

Koninklijke status voor luchthaven Schiphol

Schiphol mag zich van koning Willem-Alexander voortaan Koninklijk noemen. De directie van de luchthaven, die volgende week het eeuwfeest viert, ontving dat predicaat woensdag uit handen van Johan Remkes, commissaris van de Koning in Noord-Holland.

Directievoorzitter Jos Nijhuis sprak van een bekroning van honderd jaar hard werken om Nederland te verbinden met de rest van de wereld. "Nederlandse pioniers maakten Schiphol groot. Pioniers met lef en visie die geloofden in vernieuwing en vooruitgang. En de komende honderd jaar gaan we daar mee door", aldus de topman.

Het predicaat Koninklijk is een gunst die de koning op verzoek kan verlenen aan een bedrijf of organisatie. Daarvoor moet wel worden voldaan aan strenge criteria. Zo wordt eerst uitgezocht of een bedrijf geen economische delicten heeft gepleegd en of het zijn personeel fatsoenlijk behandelt.

Koninklijke status voor luchthaven Schiphol
Koninklijke status voor luchthaven Schiphol (Foto: ANP)

'Noord-Korea kan 20 atoombommen maken'

Noord-Korea moet in staat worden geacht voor 1 januari 2017 twintig atoombommen te kunnen maken. Het regime in Pyongyang beschikt namelijk voor het einde van het jaar over de benodigde 300 tot 400 kilo hoogverrijkt uranium.

Die berekeningen komen uit de koker van de vooraanstaande Amerikaanse wapenexpert Siegfried Hecker, wetenschapper aan de prestigieuze John Hopkins University in Baltimore. Noord-Korea, zo verklaarde Hecker woensdag in Washington, maakt met zijn atoomprogramma heel wat snellere vorderingen dan men in het westen steeds heeft aangenomen.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un moet zich door de atoomproef van vrijdag bijzonder gesterkt voelen, aldus de nucleaire wetenschapper. Hecker drong in de Amerikaanse hoofdstad aan op spoedige hervatting van diplomatiek overleg met de Noord-Koreanen om escalatie te voorkomen.

De atoomproef van vrijdag leidde wereldwijd tot verontruste reacties en de roep om scherpere sancties. Onder anderen de Amerikaanse president Obama riep daartoe op.

'Noord-Korea kan 20 atoombommen maken'
'Noord-Korea kan 20 atoombommen maken' (Foto: ANP)

Tbs en cel voor Van L. in kinderpornozaak

Michel van L. (43) uit Vianen heeft tbs met dwangverpleging en een celstraf van vier jaar gekregen voor het maken van kinderporno. De rechtbank in Utrecht achtte alle feiten waar Van L. van verdacht werd, bewezen.

Van L. stond terecht voor het maken van kinderporno met een aantal kinderen, onder wie een baby, het misbruiken van vier kinderen en het verspreiden van kinder- en dierenporno. Tegen de zwakbegaafde man was vijf jaar cel en tbs geëist.

Van L. was zelf niet aanwezig bij de uitspraak.

Huisvriend
De man kwam in beeld na een melding van de Amerikaanse cyber-tiplijn. Op 23 februari 2015 werd zijn huis doorzocht en werd onder meer kinderporno in beslag genomen. Van L. kwam als huisvriend van een gezin in contact met drie van zijn slachtoffertjes: de kinderen van nul, zeven en elf jaar. Ook stond de hond van dit gezin op de gevonden foto's.

"Van L. heeft op grove wijze misbruik gemaakt van het vertrouwen dat hij genoot", aldus de rechter. Hij heeft een contactverbod gekregen met het gezin. De komende vijf jaar mag Van L. niet direct of indirect contact opnemen met de familie.

Uit een persoonlijkheidsonderzoek blijkt dat Van L. lijdt aan de psychische stoornis pedofilie, een antisociale persoonlijkheidsstoornis en hyperseksualiteit. Hij is zwakbegaafd en heeft een gebrekkig geweten en weinig inlevend vermogen en zelfreflectie.

Tbs en cel voor Van L. in kinderpornozaak
Tbs en cel voor Van L. in kinderpornozaak (Foto: ANP)

Politicus VS wint voorverkiezing na zelfmoord

Een Republikeins politicus in de Amerikaanse staat New York heeft dinsdag zijn voorverkiezing gewonnen. Op zich geen opmerkelijk nieuws, ware het niet dat Bill Nojay zich vrijdag van het leven beroofde.

Nojay, net als veel van zijn partijgenoten een uitgesproken voorstander van wapenbezit, was in Cambodja aangeklaagd wegens fraude. Volgens Amerikaanse media deed de FBI ook onderzoek naar hem op verdenking van fraude en stond hij op het punt zich over te geven toen hij vrijdag, in de buurt van het graf van zijn broer, met een vuurwapen zelfmoord pleegde.

De lokale partijleiding zal nu iemand aanwijzen om het tegen de Democratische kandidaat op te nemen.

Politicus VS wint voorverkiezing na zelfmoord
Politicus VS wint voorverkiezing na zelfmoord (Foto: ANP)

Vol Den Haag bouwt omhoog en omlaag

De skyline van Den Haag gaat veranderen. De stad krijgt in de komende twintig jaar veel inwoners erbij, maar er is geen ruimte voor grote nieuwbouwwijken aan de rand van de stad. Den Haag is van grens tot grens volgebouwd. Daarom moet de stad naar boven (hoogbouw) en naar beneden (ondergronds) gaan bouwen. Ook moeten lege gebieden binnen de stad worden gevuld.

De gemeente heeft woensdag haar toekomstvisie gepresenteerd. Sommige ideeën moeten worden uitgewerkt, andere plannen zijn concreter. Het verouderde industrieterrein Binckhorst gaat in de komende jaren op de schop. Het gebied moet veranderen in een wijk waar mensen kunnen wonen en werken. Daar moeten ongeveer 5000 woningen verrijzen en kantoren voor startups. Ook in Zuidwest, een probleemwijk die wordt vernieuwd, verrijzen nieuwe woningen.

Den Haag denkt er ook over de A12, de Utrechtsebaan, te overkappen. Op het nieuwe dak kan dan worden gebouwd.

Vol Den Haag bouwt omhoog en omlaag
Vol Den Haag bouwt omhoog en omlaag (Foto: ANP)

Openwereld racegame The Crew gratis op pc

Openwereld racegame The Crew is vanaf vandaag geheel gratis te downloaden en te spelen op pc. De actie staat in het kader van Ubisofts 30-jarig bestaan, om dit heuglijke feit te vieren geeft de Franse gameboer al sinds enkele maanden gratis games weg.

Net als bij eerdere games die Ubisoft weggaf, is er wederom een uPlay-account benodigd om The Crew binnen te hengelen. Klik hier om naar de Ubi30-website te gaan en volg de instructies.

Titels die The Crew al voorgingen waren onder andere Rayman Origins, Splinter Cell en Prince of Persia: Sands of Time. Nu is de beurt aan een recentere titel van Ubi. The Crew is een online multiplayer racegame in een openwereld-setting waarin je het opneemt tegen andere racers, hoewel er ook een singleplayer-campaign in de game aanwezig is van zo'n 20 uur. The Crew werd positief beoordeeld op het leveldesign, dat bestaat uit de aaneengesloten staten van de VS. Gamers kunnen in alle vrijheid racen door The Midwest, East Coast, The South, The Mountain States en The West Coast, waarbij alle gebieden hun eigen unieke karakteristieken laten zien.

De game kreeg echter ook een boel kritiek op zaken als het always-online aspect, wat vooral ten tijde van de release nogal wat bugs en glitches opleverde. Ook de user-interface en de aanwezigheid van microtransactions vielen niet in goede aarde. Hier kun je de FOK!-review van StefanW nog even teruglezen.

Ondanks de uiteenlopende recensies zijn een boel mensen het over één ding wel eens: de aankondigings- en releasetrailer van The Crew behoren tot de beste trailers die we ooit zagen voor een racegame. Bekijk ze hieronder met de volumeknop goed hoog. The Crew is gedurende 30 dagen gratis te downloaden.

 

Meer duidelijkheid over compensatie om CETA

Het kabinet zal in het najaar duidelijk maken hoe sectoren worden gecompenseerd als zij door het vrijhandelsverdrag van de EU met Canada (CETA) in de problemen komen. In de Kamer bestaan vooral zorgen over de gevolgen van het verdrag voor de landbouw.

CDA, ChristenUnie en SGP wilden hier helderheid over tijdens een debat in de Tweede Kamer woensdag. Volgens Elbert Dijkgraaf (SGP) pakt het verdrag vooral slecht uit voor de akkerbouw, varkenshouderij en kippenboeren. Hij wil structurele compensatie voor getroffen sectoren.

Het kabinet blijft pal achter het handelsverdrag staan, zei minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel). "CETA is een goed verdrag voor Nederland." Maar er zullen winnaars en verliezers zijn, aldus Ploumen. Ook een deel van de agrarische sector zal flink profiteren van de overeenkomst, voegde ze eraan toe. Een meerderheid van de Kamer steunt haar beleid.

Meer duidelijkheid over compensatie om CETA
Meer duidelijkheid over compensatie om CETA (Foto: ANP)

Ford steekt miljarden in elektrisch rijden

Ford steekt de komende jaren 4,5 miljard dollar in de ontwikkeling van dertien nieuwe modellen elektrische auto's. Daarmee moet in 2020 40 procent van alle wagens van de Amerikaanse autobouwer elektrisch aangedreven zijn. Dat maakte het concern woensdag bekend op een beleggersdag.

De automaker is de grootste leverancier van auto's met een stekker in de Verenigde Staten en staat op de tweede plaats voor alle elektrische auto's. Met de miljardeninvestering wil Ford zijn leidende positie uitbouwen, wetende dat rond het jaar 2030 naar verwachting meer elektrische dan reguliere auto's zullen worden verkocht. Het bedrijf gaat vooral inzetten op bedrijfswagens.

Bovendien wil Ford fors inzetten op zelfrijdende auto's. In 2021 moet een auto zonder stuur en pedalen gereed zijn voor massaproductie. Het bedrijf ziet vooral veel in de inzet van zulke auto's voor een soort taxidiensten, waarbij auto's kunnen worden opgeroepen en gedeeld met anderen.

De plannen doen sterk denken aan die van Tesla. De maker van elektrische auto's, verhoudingsgewijs nu nog nauwelijks een concurrent van Ford te noemen, kondigde onlangs ook aan bedrijfswagens te maken.

Tesla-oprichter Elon Musk kondigde ook een deeldienst aan voor de auto's van Tesla, die nu al deels autonoom rijden en op termijn volledig zelfstandig moeten kunnen functioneren. Met die nieuwe dienst moeten gebruikers hun auto kunnen delen, zodat eigenaren geld kunnen verdienen met hun auto als ze die niet zelf nodig hebben.

Ford steekt miljarden in elektrisch rijden
Ford steekt miljarden in elektrisch rijden (Foto: BuzzT)

Bayer neemt zadenhandelaar Monsanto over

Het Duitse chemiebedrijf Bayer neemt de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto over. Na eerdere geruchten dat er een deal beklonken was, volgde woensdagmiddag een definitieve verklaring. Het is de grootste buitenlandse overname ooit voor een Duits bedrijf.

De deal heeft een totale waarde van 66 miljard dollar, bijna 59 miljard euro. Bayer betaalt 128 dollar per aandeel in contanten voor Monsanto. Daarnaast zijn de Duitsers overeengekomen 2 miljard dollar te betalen als de deal door bezwaren van toezichthouders toch niet door kan gaan.

Het samengaan van Bayer en Monsanto levert de grootste producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw ter wereld op.

Bayer neemt zadenhandelaar Monsanto over
Bayer neemt zadenhandelaar Monsanto over (Foto: ANP)

Justin Timberlake ziet duet met Britney wel zitten

Justin Timberlake ziet een duet met zijn ex Britney Spears wel zitten. Dat meldt E! News op basis van een interview met Justin tijdens het internationale filmfestival in Toronto.

Justin reageerde op het niews dat Britney hem een goede zanger vindt en graag met hem een duet zou willen opnemen. "Zei ze dat? Tuurlijk! Absoluut, absoluut.", zegt Justin.

"Hij is bijzonder goed", zei de 34-jarige Britney eind augustus over de 35-jarige Justin. Ook vertelde ze dat ze best een duet met de Can't Stop The Feeling-zanger wilde opnemen.

Britney had van 1999 tot 2002 een relatie met Justin, die toen nog in de boyband *NSYNC zat. De popprinses beweerde destijds dat ze geen seks voor het huwelijk wilde, maar biechtte later op dat ze wel degelijk tussen de lakens dook met Justin. Na het stuklopen van de relatie schreef Justin zijn hit Cry Me A River. In het nummer suggereert Justin dat Britney hem bedroog.

Justin ziet duet met Britney wel zitten
Justin Timberlake ziet duet met Britney wel zitten (Foto: BuzzE)

Unilever ziet brexit met vertrouwen tegemoet

Unilever verwacht geen grote nadelige gevolgen te ondervinden van het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Maar het Brits-Nederlandse bedrijf achter merken als Dove, Calvé, Unox en Ola hoopt dat premier Theresa May nog even wacht met het begin van de brexitonderhandelingen.

Dat zegt topman Paul Polman in een woensdag gepubliceerd interview met persbureau Bloomberg. "Onzekerheid helpt ons niet", erkent Polman. Maar hij denkt dat het beter is als politici de tijd nemen om de gemoederen tot bedaren laten komen, voordat zij aan het onderhandelingsproces beginnen.

De renteverlaging die de Bank of England vorige maand doorvoerde, heeft volgens Polman de druk van de ketel gehaald. Die houdt de potentiële economische gevolgen van de schok die het brexitbesluit heeft veroorzaakt binnen de perken, aldus de topman.

Unilever ziet brexit met vertrouwen tegemoet
Unilever ziet brexit met vertrouwen tegemoet (Foto: ANP)

Drie jaar cel geëist tegen ex-minister

De Franse justitie heeft woensdag drie jaar cel geëist tegen de voormalige minister van Begrotingszaken Jérôme Cahuzac. De bewindsman zag zich drie jaar geleden gedwongen af te treden nadat bekend was geworden dat hij er een geheime bankrekening in het buitenland op nahield.

De 63-jarige Cahuzac wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. "U hebt de eer van dit land besmeurd", zei aanklager Eliane Houlette woensdag. "Wat niet is hersteld, en wat nooit zal herstellen, is de schade die dit land is aangedaan. Dit land is een lachertje geworden."

Naast de celstraf wil de aanklager ook dat Cahuzac vijf jaar lang geen gekozen ambt mag vervullen.

Drie jaar cel geëist tegen Franse ex-minister
Drie jaar cel geëist tegen ex-minister (Foto: ANP)

Juncker wil verdubbeling EU-investeringsfonds

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) moet worden verdubbeld tot 630 miljard euro en met twee jaar uitgebreid tot 2020. Dat stelde Jean-Claude Juncker woensdag voor in zijn jaarlijkse toespraak in het Europees Parlement.

Het Juncker-plan, zoals het naar de geestelijke vader ervan ook bekend staat, werd eind 2014 opgericht om particuliere investeerders via Europese garanties te verleiden geld te steken in infrastructuur- en innovatieprojecten. Het door de Europese Investerings Bank (EIB) beheerde fonds is een succes, aldus Brussel.

Het staat er volgens de voorzitter van de Europese Commissie met de investeringen in de EU 'dankzij onze inspanningen' beter voor dan twee jaar geleden. "Maar we moeten meer werk maken van de kapitaalmarktunie om het financiële stelsel krachtiger te maken en te zorgen dat bedrijven beter toegang tot krediet krijgen."

Juncker wil verdubbeling EU-investeringsfonds
Juncker wil verdubbeling EU-investeringsfonds (Foto: ANP)

EC kijkt na Apple nu richting Ikea

De Europese Commissie onderzoekt aantijgingen dat Ikea zich de afgelopen zes jaar schuldig zou hebben gemaakt aan belastingontwijking. De Zweedse meubelgigant zou daardoor zeker een miljard euro te weinig hebben betaald. Het onderzoek is nog in het beginstadium, zei eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging woensdag.

Vestager eiste onlangs dat Ierland 13 miljard euro en rente terugvordert van Apple. Dat kwam haar op het verwijt te staan dat de commissie zich voornamelijk op Amerikaanse bedrijven richt. De Amerikaanse webwinkel Amazon wacht ook nog op een oordeel over belastingen in Luxemburg.

Ikea is in beeld na een onderzoek van de Groenen in het Europees Parlement. Daaruit kwam eerder dit jaar naar voren dat het bedrijf gaten in de wetgeving zou gebruiken om minder belasting te betalen. "We hebben de documenten van de Groenen ontvangen en die bekijken we nu", zegt Vestager daarover. Het zou nog te vroeg zijn om in te gaan op de uitkomsten.

EC kijkt na Apple nu richting Ikea
EC kijkt na Apple nu richting Ikea (Foto: ANP)

Samsung zet update in tegen defect Note 7

Samsung komt met een update die de batterijcapaciteit van zijn probleemtoestel, de Galaxy Note 7, beperkt op 60 procent. De update moet voorkomen dat de batterij in brand vliegt en wordt automatisch verstuurd naar gebruikers in Zuid-Korea. Of kopers buiten het thuisland van de elektronicagigant de update ook krijgen is nog niet duidelijk.

De update komt volgende week uit en is een tijdelijk lapmiddel om de tijd te overbruggen tot Samsung de telefoons vervangt. Samsung is bezig met een wereldwijde terugroepactie van het toestel, dat pas net uit was en in Nederland nog niet werd verkocht.

De fabrikant drukte bezitters ook op het hart de smartphone niet meer te gebruiken. Het concern kreeg maandag flinke klappen op de beurs in Seoul, doordat beleggers het aandeel dumpten in reactie op waarschuwingen van toezichthouders in de Verenigde Staten en in Europa over de Note 7.

Samsung zet update in tegen defect Note 7
Samsung zet update in tegen defect Note 7 (Foto: BuzzT)

Rookruimten in de horeca blijven in stand

Speciale rookruimten in de horeca blijven toegestaan en vallen buiten het algehele rookverbod voor cafés en restaurants. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een zaak die de niet-rokersvereniging CAN (Club Actieve Nietrokers) tegen de Staat had aangespannen.

De belangenbehartiger voor niet-rokers eiste de volledige afschaffing van rookruimten in de horeca. Volgens CAN gaan de rookruimtes lijnrecht in tegen internationale afspraken die Nederland heeft gemaakt. Daarin is een totaal rookverbod in de horeca opgenomen.

De rechtbank in Den Haag oordeelt dat CAN zich in deze zaak niet op die bepaling kan beroepen. Het verdrag zegt volgens de rechtbank niets over de effectieve maatregelen die de overheid moet nemen. Evenmin staat volgens de rechtbank vast dat speciale rookruimten in strijd zijn met de beschermingsplicht van de Staat tegen tabaksrook.

Rookruimten in de horeca blijven in stand
Rookruimten in de horeca blijven in stand (Foto: ANP)

Assange wordt 17 oktober verhoord

Julian Assange wordt op 17 oktober verhoord in de ambassade van Ecuador in Londen. Zweden wil hem ondervragen wegens beschuldigingen over onder meer een verkrachting die hij in 2010 zou hebben begaan.

Het verhoor wordt geleid door een Ecuadoraanse officier van justitie. Zweden stuurt hoofdofficier van justitie Ingrid Isgren en een rechercheur van politie. Assange, tegen wie in Zweden een arrestatiebevel loopt, ontkent de beschuldigingen.

De nu 45-jarige Australische activist en oprichter van WikiLeaks verblijft al sinds juni 2012 in de ambassade. Hij voorkwam uitlevering door de Britten aan Zweden door de ambassade van Ecuador in te vluchten. Hij kreeg al snel politiek asiel.

Assange was en is bang dat Zweden hem op zijn beurt zal uitleveren aan de Verenigde Staten. Hij lekte in het verleden gegevens over een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007 waarbij burgers en journalisten werden gedood. Het Pentagon wil in elk geval graag met Assange praten.

Assange wordt 17 oktober verhoord
Assange wordt 17 oktober verhoord (Foto: ANP)

Rolstoelbasketbalsters naar halve finale na zege op wereldkampioenen

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro doorgedrongen tot de halve finales. Daar werd niet de minste tegenstander voor op zij geschoven: topland Canada moest eraan geloven. Dat land is regerend wereldkampioen en won vijf van de afgelopen zes wereldtitels.

De kwartfinale ging in het begin gelijk op, wat na één kwart resulteerde in een 19-18 tussenstand. In het tweede kwart ging Nederland echter helemaal los, vooral dankzij Mariska Beijer, die bij vlagen niet leek te kunnen missen. Bij rust stond het 42-29 en dus was er al een fors gat geslagen. 

Dankzij vooral Cindy Ouellet en Janet McLachlan kwam Canada in het derde kwart iets dichterbij, maar in de laatste tien minuten waren ze wederom kansloos tegen een fantastisch spelend Nederland. Beijer liet uiteindelijk maar liefst 31 punten noteren, bijna 40% van de totale Nederlandse productie: Canada droop na een 78-60 oorwassing verslagen af. Naast Beijer was ook veterane Inge Huitzing met zeventien punten zeer goed op dreef; het duo scoorde samen bijna tweederde van de Nederlandse punten.

De winst was een prachtige revanche voor het WK van 2014. Nederland verloor daar met 74-75 van Canada in de halve finale. De ploeg van bondscoach Gert Jan van der Linden hoopt voor de tweede keer ooit - en voor het eerst sinds 1996 - de paralympische finale te halen. In de halve finale moet donderdag dan afgerekend worden met aartsrivaal en regerend paralympisch kampioen Duitsland. Die wedstrijd begint om 20.15 uur Nederlandse tijd.

Ceferin klopt Van Praag in strijd UEFA-voorzitterschap

Niet Michael van Praag, maar Aleksander Ceferin is gekozen tot nieuwe voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De 49-jarige Sloveen versloeg vandaag de Nederlander met 42 stemmen tegen dertien.

De jurist Ceferin is een onbekende in de voetbalwereld, maar wist in de afgelopen weken veel steun van de Europese bonden te vergaren. Zo schaarden de Russen zich achter hem, evenals de Duitsers, de Fransen en de Scandinavische landen. Hierdoor was Van Praag op slag kansloos.

De Nederlander wenst Ceferin veel succes bij het uitvoeren van zijn nieuwe taak. "Vandaag heeft democratie gesproken. Aleksander en ik waren rivalen, maar nu niet meer. Ik had graag gewonnen, ben de strijd eerlijk aangegaan. Dat is hoe we het wilden, anders niet. Aleksander en ik hadden allebei als doel de UEFA anders, beter te maken. Hij op zijn manier, ik op de mijne. Cefarin verdient bij zijn taak nu ons aller steun en hij kan ook op de mijne rekenen als hij dat wil."

Er moest een nieuwe UEFA-voorzitter gekozen worden nadat Michel Platini uit de voetbalwereld verbannen werd. De Fransman mocht vandaag wel spreken voor het UEFA-congres, ondanks dat hij zijn functie neer moest leggen nadat bewezen werd verklaard dat hij dubieuze betalingen van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter had ontvangen.

In de aanloop naar de verkiezingen werd er door Noorse media nog aan de geloofwaardigheid van Ceferin getwijfeld. De Sloveen zou een vooruitgeschoven post van de Russen zijn en in ruil voor steun diverse landen dingen beloofd hebben zoals posities binnen de UEFA of Europese kampioenschappen voetbal. Hij ontkende dat vlak hierna al. "Vertrouw me, ik ben onafhankelijk." Vandaag zei hij na zijn uitverkiezing: "Mijn kleine en prachtige Slovenië is trots op me. Ik hoop dat u op een dag ook trots zult zijn op mij."

Di-rect droomt van Ziggo Dome

Di-rect heeft na zestien jaar succes nog genoeg om van te dromen. De band zou bijvoorbeeld graag het voorbeeld van de collega's van Kensington volgen met een of meerdere soloshows in de Ziggo Dome.

"Ik had een paar jaar geleden het idee dat de dj's en de popsterren de bandjes hier zelfs aan het verdringen waren. Met Chef'Special, Typhoon en Kensington zijn de bands helemaal terug. En dat een Nederlandse rockband drie keer Ziggo Dome zou gaan doen had ik niet durven voorspellen", zegt drummer Jamie Westland woensdag in De Telegraaf.

De reden waarom Di-rect daar nog niet staat, is eenvoudig. "Wij worden niet doodgeknuffeld", aldus zanger Marcel Veenendaal. "Misschien alleen maar fijn, kunnen wij gewoon muziek maken. Eén Ziggo Dome ooit zou al vet zijn." Westland: "Er is ook na ons zestiende jaar nog genoeg te veroveren."

Di-rect droomt van Ziggo Dome
Di-rect droomt van Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Clinton donderdag weer op verkiezingspad

De Amerikaanse presidentskandidate Hilary Clinton wil donderdag haar verkiezingscampagne hervatten. Dat zegt een van haar campagnemedewerkers.

Clinton is herstellende van een longontsteking. Bij de herdenking van de aanslag op de Twin Towers op 11 september werd ze ziek en moest ze vertrekken. Eerst zei haar campagneteam dat dit door de hitte kwam, later gaf haar arts aan dat een longontsteking de oorzaak was.

Clinton donderdag weer op verkiezingspad
Clinton donderdag weer op verkiezingspad (Foto: ANP)

'Beoordeel aardbevingsschade onafhankelijk'

De afhandeling van aardbevingsschade in Groningen moet onafhankelijker. Dat plan zal woensdag in de Tweede Kamer ter sprake komen tijdens een debat over de gaswinning.

D66-Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven vindt het niet goed dat de afhandeling gebeurt door het Centrum Veilig Wonen (CVW) in opdracht van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Ze wil dat het CVW onafhankelijk wordt van de NAM en onder de Nationaal Coördinator Groningen wordt geplaatst.

"Vertrouwen in de experts die bij je thuis komen om de bevingsschade op te nemen, is cruciaal. Het is ook vreemd dat het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het oppompen van het gas en de aardbevingen veroorzaakt, ook bepaalt of jij de schade aan je huis vergoed krijgt."

'Beoordeel aardbevingsschade onafhankelijk'
'Beoordeel aardbevingsschade onafhankelijk' (Foto: ANP)

Taylor Swift geen last van liefdesverdriet

Taylor Swift heeft duidelijk geen last van liefdesverdriet na haar verbroken relatie met acteur Tom Hiddleston, zo weet People.

"Het was geen dramatische break up", vertelt een bron aan People. De 26-jarige zangeres was maandag op stap in New York met vriendin Gigi Hadid en haar vriend, zanger Zayn Malik.

"Taylor is goedgemutst", aldus de ingewijde. De Shake It Off-zangeres is ook weer gezien in de sportschool en heeft zich gestort op haar muziek.

Taylor en Tom gingen drie maanden met elkaar uit. De relatie was heftig maar vanwege de overvolle agenda's van de twee sterren was het moeilijk om bij elkaar te zijn. Begin deze maand besloten de twee uit elkaar te gaan.

Taylor Swift geen last van liefdesverdriet
Taylor Swift geen last van liefdesverdriet (Foto: BuzzE)

Leider Mexicaans drugskartel opgepakt

De vermoedelijke leider van het Mexicaanse drugskartel Beltrán-Leyva is dinsdag door de politie opgepakt. Het gaat om Clara Elena Laborín Archuleta, de vrouw van drugsbaas Hector die momenteel een celstraf van twee jaar uitzit. Het kartel zou achter de recentelijke golf van geweld in de Mexicaanse badplaats Acapulco zitten.

De politie arresteerde de vrouw in de noordwestelijke stad Hermosillo. Ze stond op de lijst van meest gezochte personen in het Midden-Amerikaanse land. Beltrán-Leyva is een fractie van het beruchte Sinaloa kartel.

Leider Mexicaans drugskartel opgepakt
Leider Mexicaans drugskartel opgepakt (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Singapore

Header

Komende zondag wordt alweer de vijftiende Grand Prix van het seizoen verreden. Het Marina Bay Street Circuit zal voor de negende maal het decor zijn van de Grand Prix van Singapore. Tijdens de vorige race op Monza draaide alles nog om brute kracht en motorvermogen, maar in Singapore zal alles anders zijn. De langzame baan heeft liefst 23 bochten en daardoor zullen de rijders vooral op zoek moeten naar downforce en grip. Het iets meer dan vijf kilometer lange stratencircuit leent zich net als Monaco niet voor fouten, want ook in Singapore wordt de gehele baan omrand door vangrails. Een kleine misrekening is dus al snel einde wedstrijd. 

Als er één circuit is waarop de Mercedessen dit jaar nog verslagen kunnen worden is het Singapore. De wereldkampioenen lijken op voorhand weinig voordeel te hebben van hun krachtige motor. Het resultaat van vorig jaar onderschrijft dat ook: het team greep tijdens de kwalificatie naast de polepositie en een dag later ook naast het podium. Zowel op zaterdag als op zondag heerste Sebastian Vettel in diens Ferrari. De Duitser zal het circuit sowieso tot één van zijn favorieten rekenen want met vier zeges in negen uitvoeringen is Vettel de meest succesvolle rijder in het kleine staatje in Zuidoost-Azië. De viervoudig kampioen is dit jaar nog zonder zege en zal er dus meer dan ooit op gebrand zijn om opnieuw te winnen.

De concurrentie zal echter stevig zijn. Want het lijkt op voorhand niet alleen Ferrari te zijn dat Mercedes aan zal kunnen vallen. Het team van Red Bull zal, zo is de verwachting, op Singapore veel voordeel ondervinden van het goede ontwerp van de wagen. De auto van Max Verstappen en Daniel Ricciardo gaat het hele jaar immers al goed op technische en bochtige banen. Bovendien heeft Renault de motor voorafgaand aan deze race versterkt met de nodige extra PK’s. Goed nieuws dus voor Verstappen die na een moeizame race in Italië, zal mikken op een goede podiumklassering in Singapore.

Kopje

Circuit


FIA Grand Prix van Singapore Informatie


 Kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 Rosberg
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 -
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 -
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 -
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 -
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -

 Kopje


Coureurs:

# Rijder Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 250
2 Nico Rosberg Mercedes 248
3 Daniel Ricciardo Red Bull 161
4 Sebastian Vettel Ferrari 143
5 Kimi Räikkönen Ferrari 136
6 Max Verstappen Red Bull 121
7 Valtteri Bottas Williams 70
8 Sergio Perez Force India 62
9 Nico Hülkenberg Force India 46
10 Felipe Massa Williams 41
11 Fernando Alonso McLaren 30
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 23
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0

Constructeurs:

# Team Punten
1 Mercedes 498
2 Red Bull 290
3 Ferrari 279
4 Williams 111
5 Force India 108
6 McLaren 48
7 Toro Rosso 45
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0

Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 16 September Vrije training 1 12:00 - 13:30
  Vrije training 2 15:30 - 17:00
Zaterdag 17 September Vrije training 3 12:00 -13:00
  Kwalificatie 15:00 - 16:00
Zondag 18September Race 14:00

Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 16 September Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 17 September Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 18 September Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

Weer


Het actuele weerbericht

Fred Teeven keert niet terug in Tweede Kamer

VVD-Kamerlid Fred Teeven keert na de verkiezingen niet terug in Tweede Kamer. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt.

"Ik heb besloten om me niet meer herkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Ik ben nu elf jaar actief geweest in de landelijke politiek. Ruim zes jaar als Kamerlid en ruim vier jaar als staatssecretaris. Dat was een mooie tijd", aldus Teeven.

Teeven maakte voordat hij de politiek in ging als officier van justitie naam in de strijd tegen de zware misdaad. In 2002 en 2003 zat hij kort voor Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer. Hierna ging hij terug naar het OM, om in 2006 terug te keren naar de Kamer, ditmaal voor de VVD. Van 2010 tot begin 2015 was hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Staatssecretaris Teeven trad, net als minister Ivo Opstelten, in 2015 af in de nasleep van een deal die hij jaren eerder als officier van justitie had gesloten met drugshandelaar Cees H. Dat gebeurde toen een eerder onvindbaar 'bonnetje' over het bedrag dat met de deal was gemoeid toch opdook.

Fred Teeven keert niet terug in Tweede Kamer
Fred Teeven keert niet terug in Tweede Kamer (Foto: ANP)

'Crash Metrojet was terroristische aanval'

Een bom van terroristen is er de oorzaak van dat vorig jaar op 31 oktober een Russisch passagiersvliegtuig neerstortte tijdens een vlucht van Egypte naar Sint-Petersburg. Door een explosie in het bagageruim van de Airbus 321, 22 minuten na het opstijgen in Sharm-el-Sheikh, stortte het toestel vanaf bijna 10 kilometer hoogte neer in de Sinaïwoestijn. Alle 224 inzittenden kwamen om.

Dat is de conclusie van een onderzoek door een team van internationale luchtvaartexperts, schrijft de Russische krant Kommersant woensdag. Door de explosie brak de staart van het toestel. De Airbus van maatschappij Kogalymavia/Metrojet dook onmiddellijk met de neus naar beneden en stortte neer. De meeste passagiers stierven door de plotselinge verandering in luchtdruk.

Islamitische Staat eiste nog op 31 oktober de verantwoordelijkheid op. Egypte deed dat af als onzin. In februari erkende de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi echter dat terroristen een bom in het vliegtuig hadden geplaatst. Het Kremlin gelastte omwille van de veiligheid alle vluchten naar Egypte af.

'Crash Metrojet was terroristische aanval'
'Crash Metrojet was terroristische aanval' (Foto: ANP)

Juncker pleit voor militair hoofdkwartier EU

De Europese Unie moet een militair hoofdkwartier krijgen. De lidstaten moeten toewerken naar een gezamenlijke defensie, om te beginnen met een "Europees Solidariteitskorps". Daarvoor pleitte Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, woensdag.

"We kunnen niet rekenen op krachten van de afzonderlijke landen", zei hij in zijn jaarlijks toespraak, de Staat van de Unie. "We kunnen niet overleven zonder beter samen te werken."

De EU-landen moeten defensiematerieel ook samen aanbesteden, want het gebrek aan samenwerking kost de EU nu miljarden euro's, aldus de commissievoorzitter. Hiervoor wordt een Europees Defensie Fonds in het leven geroepen, om onderzoek en ontwikkeling actief te stimuleren. "Het is hoog tijd om van die mogelijkheid gebruik te maken."

Juncker pleitte verder voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken.

Juncker pleit voor militair hoofdkwartier EU
Juncker pleit voor militair hoofdkwartier EU (Foto: ANP)

Warmste septembernacht ooit gemeten

De nacht van dinsdag op woensdag gaat de boeken in als warmste septembernacht ooit gemeten in Nederland. In Vlissingen bleef het kwik steken op 21,6 graden en daarmee sneuvelde het oude nachtelijke warmterecord voor deze maand. Dat werd in 1949 gevestigd, toen het in Maastricht 20,9 graden bleef.

Weerbureau Weerplaza merkte het record woensdag op. Het was dinsdag ook al de warmste 13 september sinds het KNMI in 1901 begon met het bijhouden van de temperaturen.

Het zou volgens de weersverwachtingen zomaar kunnen dat ook het datumrecord van 14 september wordt verbroken. Dat werd in 1964 gevestigd in het Brabantse Volkel. Daar was het toen zuchten bij 31,3 graden.

Warmste septembernacht ooit gemeten
Warmste septembernacht ooit gemeten (Foto: ANP)

'Amper vluchtelingen bij Duitse topbedrijven'

De dertig bedrijven in de Duitse DAX-hoofdindex van de beurs in Frankfurt hebben in totaal slechts 63 vluchtelingen in dienst, van de circa 1 miljoen vluchtelingen die vorig jaar naar Duitsland kwamen. Dat meldde persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek.

Van die 63 vluchtelingen gaat het om vijftig mensen die werken bij postbedrijf Deutsche Post DHL, waar ze post sorteren of bezorgen. Verschillende ondernemingen gaven aan het discriminatie te vinden mensen om hun migratiegeschiedenis te vragen en weten daarom niet of ze überhaupt vluchtelingen in dienst hebben. Verder stellen veel bedrijven dat het merendeel van de vluchtelingen onvoldoende de Duitse taal beheerst of niet gekwalificeerd genoeg is.

Topmensen uit het Duitse bedrijfsleven praten woensdag met bondskanselier Angela Merkel over de gebrekkige gang van zaken bij het aan werk helpen van vluchtelingen.

'Amper vluchtelingen bij Duitse topbedrijven'
'Amper vluchtelingen bij Duitse topbedrijven' (Foto: ANP)

'Echte banen verdwijnen door verplicht werk'

Veel gemeenten dwingen mensen met een uitkering tot een tegenprestatie, maar amper de helft onderzoekt of zulk onbetaald werk op de arbeidsmarkt leidt tot verdringing van betaalde krachten. Die conclusie trekt vakbond FNV in de Lokale Monitor. In dat woensdag verschenen onderzoek beoordeelt de bond het sociale beleid van Nederlandse gemeenten.

FNV constateert dat "werken zonder loon tot oneerlijke concurrentie en tot verlies van echte banen leidt". Maar een op de vier ondervraagde gemeenten ziet de tegenprestatie juist als een nuttig instrument.

Gemeenten mogen mensen met een bijstandsuitkering sinds vorig jaar dwingen tot een tegenprestatie. Maar volgens de wet mag dat niet ten koste gaan van betaalde banen. Van de 144 gemeenten die meededen aan het onderzoek gaf slechts 49 procent aan te toetsen op mogelijke verdringing.

'Echte banen verdwijnen door verplicht werk'
'Echte banen verdwijnen door verplicht werk' (Foto: ANP)

Jongeren onder de achttien blijven drinken

Veel jongeren blijven stug doordrinken, ondanks het feit dat de minimumleeftijd voor alcoholische drank is verhoogd naar achttien jaar. Ruim een kwart van de drinkende zeventienjarigen drinkt meer dan tien glazen alcohol in het weekend, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

"Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken", aldus het instituut.

Volgens Trimbos heeft 80 procent van de zeventienjarige hbo'ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk hoger dan hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent).

Jongeren onder de achttien blijven drinken
Jongeren onder de achttien blijven drinken (Foto: ANP)

'Gratis wifi in elke Europese stad'

Elke stad in de Europese Unie moet tegen 2020 gratis wifi aanbieden in het centrum. Die ambitie sprak de Europese Commissie woensdag uit.

Voorzitter Jean-Claude Juncker wil daarnaast dat alle Europeanen in 2025 toegang hebben tot supersnel internet, via een 5G-netwerk. Hij verwacht dat met deze projecten twee miljoen banen kunnen worden gecreëerd.

Juncker deed woensdag in zijn jaarlijkse 'Staat van de Unie' diverse voorstellen om meer vaart te zetten achter de Digitale Unie. Hij herhaalde zijn belofte dat voor roaming in lidstaten buiten eigen land vanaf juni 2017 geen extra kosten in rekening worden gebracht.

'Gratis wifi in elke Europese stad'
'Gratis wifi in elke Europese stad' (Foto: BuzzT)

PS4 HDR-support is er, maar geen enkele game ondersteunt het

Het werd vorige week aangekondigd tijdens de PlayStation Meeting: iedere originele PlayStation 4 zal vanaf deze week HDR-ondersteuning bieden. Saillant detail inzake deze feature, die meekomt met de 4.00-systeemupdate, is dat nog geen enkele game of toepassing er gebruik van maakt.

Om nog even je geheugen op te frissen: HDR (high dynamic range) is een techniek waarmee televisies en monitoren een veel breder scala aan rijkere kleuren in hoger contrast kunnen weergeven, zoals veel lichter wit en betere zwartwaarden. Het gaat bij HDR dus vooral om contrast en kleur, en zowel jouw televisie of monitor als je PlayStation 4 moeten deze techniek ondersteunen.

Het lijkt erop dat we moeten wachten tot de PS4 Pro uit is voordat (ook) de originele PlayStations HDR kunnen toepassen. Er zijn momenteel geen games beschikbaar op PS4 die HDR ondersteunen en ook de streaming videodiensten zoals Netflix en Amazon Instant Video maken geen gebruik van HDR. Daar komt bij dat straks noch de PS4 Slim noch de PS4 Pro een 4K-blu-rayspeler bevatten, waardoor de HDR-feature op dit momenteel nogal overtollig lijkt.

Toen de aankondiging kwam voor HDR-support voor alle PS4's, werd er door sommige ontwikkelaars ook verbaasd gerageerd. The Witness-ontwikkelaar Jonathan Blow had het ook niet verwacht, hoewel hij al had aangekondigd dat The Witness een patch krijgt voor PS4 Pro om de visuals te verbeteren, kwam het nieuws dat dit ook voor orignele consoles moest gelden als een verrassing. We kunnen er vanuit gaan dat een aantal games vanaf 10 november, de releasedatum van de PS4 Pro, voorzien zullen worden van een zelfde soort patch om HDR-ondersteuning te kunnen bieden.

Mocht je het gemist hebben, bekijk hieronder dan nog even de voorteffelijke gameplaybeelden van Horizon Zero Dawn op een PlayStation 4 Pro, met 4K en HDR in vol ornaat. De PS4-exclusive van Neerlandse makelij komt in februari uit.

Landbouwexport naar Duitsland groeit sterk

De export van landbouwgoederen uit Nederland naar Duitsland is sinds 2010 met bijna een kwart gegroeid. Die groei vertegenwoordigt een waarde van circa 3 miljard euro, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Bloemen en planten zijn de belangrijkste goederen in de landbouwexport naar Duitsland. De waarde van die uitvoer bedroeg vorig jaar 2 miljard euro. Op de tweede plaats komen groenten, waarvan voor 1,7 miljard euro naar de Oosterburen werd vervoerd. Kaas, veevoer en levende dieren spelen met elk krap 1 miljard euro ook een belangrijke rol. Verder groeide de handel in bereide voedingsmiddelen, zoals babymelk en ketchup, sterk.

Ruim een derde van de landbouwexport gaat naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen (5,5 miljard euro). Daarna volgen Nedersaksen, Baden-Württemberg en Beieren.

In de totale export van Nederland naar Duitsland speelt Noordrijn-Westfalen ook de hoofdrol. De aan Nederland grenzende deelstaat is goed voor 37 miljard euro aan goederen die uit Nederland naar Duitsland worden geëxporteerd. Daarmee is de uitvoer van Nederland naar Noordrijn-Westfalen groter dan die naar bijvoorbeeld Frankrijk.

Noordrijn-Westfalen is de grootste economie van Duitsland en ontvangt 43 procent van de hele Nederlandse export naar Duitsland.

Landbouwexport naar Duitsland groeit sterk
Landbouwexport naar Duitsland groeit sterk (Foto: ANP)

André jr. enthousiast over hologram vader

André Hazes jr. heeft met enthousiasme gereageerd op de plannen om een hologram van zijn vader te gebruiken tijdens de Holland zingt Hazes-concerten in maart. Voor het eerst zal hij zijn grote voorbeeld echt kunnen zien optreden.

"Toen mijn vader nog leefde, was ik een snotaap van 10. Ik was niet zo van zijn muziek, maar nu ben ik groot fan", legt André jr. woensdag uit in het AD. "Door dat hologram kan ik hem straks op het podium zien staan. Dat wordt echt een kippenvelmoment."

Ook voor het publiek zal het wel even slikken worden, verwacht de zanger. "Hoe mooi is het dat degene van wie je elk jaar de liedjes zingt daar ineens zelf staat en zijn strotje mag opentrekken? Er is niemand die die liedjes beter kan vertolken dan hijzelf", aldus André.

Of hij zelf het podium betreedt met het hologram van zijn vader weet André nog niet. "Daar heb ik nog niet over nagedacht. Misschien is het wel het mooist als hij alleen op het podium staat. Lichten uit, alleen één spot op hem."

André jr. enthousiast over hologram vader
André jr. enthousiast over hologram vader (Foto: BuzzE)

Papierwinkel kost mantelzorger elke week uren

Mantelzorgers zijn ruim drie uur per week kwijt aan administratieve rompslomp, vooral doordat zij door allerlei instanties van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dat concludeert Mezzo, de belangenvereniging voor mantelzorgers, op basis van eigen onderzoek.

Volgens de organisatie is het grootste knelpunt voor mantelzorgers dat zij steeds opnieuw informatie moeten aanleveren. Daarnaast weten de vrijwillige zorgverleners vaak niet bij welke instantie ze moeten zijn met vragen. Tegelijk zijn instanties volgens de ondervraagde mantelzorgers vaak zelf niet goed op de hoogte.

Bijna de helft van de 921 respondenten zegt moeite te hebben met de administratieve taken, zoals het invullen van formulieren. Veel van hen moeten uiteindelijk hulp van derden inschakelen bij het afhandelen van de papieren rompslomp.

Mezzo wil dat het volgende kabinet het mantelzorgers veel makkelijker maakt. "We weten al heel lang dat 'regeldrukte' een grote ergernis is van mantelzorgers. Deze cijfers tonen aan dat er absurd veel tijd én geld mee is gemoeid", zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van de vereniging. Het huidige kabinet moet volgens haar, totdat het huidige systeem is vereenvoudigd, meer geld uittrekken om mantelzorgers te ondersteunen.

Nederland telt ongeveer vier miljoen mensen die hulp geven aan een hulpbehoevende of zieke partner, kind, ander familielid, vriend of buur. Veel van hen doen dat intensief en/of langdurig.

Papierwinkel kost mantelzorger elke week uren
Papierwinkel kost mantelzorger elke week uren (Foto: ANP)

Axl Rose aangeklaagd door geluidsman

Chris Pitman, de geluidstechnicus van Guns N' Roses, klaagt zanger Axl Rose aan vanwege een salarisachterstand van 120.000 euro. Dat meldt TMZ.

Pitman zegt in de aanklacht dat hij jarenlang gratis heeft gewerkt omdat Axl tussen 2011 en 2015 geen geld hadden om hem te betalen. Maar nu het Axl weer voor de wind gaat door nieuwe optredens van Guns N' Roses, eist Pitman zijn achterstallige loon op.

Axl zou in 2012 een schuldbekentenis hebben getekend en de technicus beloofd hebben hem te betalen zodra hij weer geld had, schrijft Pitman in zijn aanklacht.

Guns N' Roses verdiende sinds hun reünie eind vorig jaar liefst 90 miljoen dollar aan optredens en de verkoop van hun laatste album Chinese Democracy. Axl noch de band wilden reageren op de aanklacht van Pitman.

Axl Rose aangeklaagd door geluidsman
Axl Rose aangeklaagd door geluidsman (Foto: BuzzE)

Toyota roept Priussen terug in VS

Het Japanse Toyota roept in de Verenigde Staten 7600 nieuwe Priussen terug vanwege problemen met de airbag. Dat maakte de Japanse autobouwer woensdag bekend.

De wagens zijn gebouwd in 2016. Een onderdeel van de airbag is volgens Toyota mogelijk niet goed ingebouwd. Daardoor kan de airbag gedeeltelijk opgeblazen worden. Dat is gezien bij een geparkeerde auto die al enige tijd niet had gereden.

Toyota roept Priussen terug in VS
Toyota roept Priussen terug in VS (Foto: ANP)

Corvo staat centraal in nieuwe Dishonored 2-trailer

In Dishonored 2 kun je spelen als Emily Kaldwin, de princes uit het eerste deel waar je je als Corvo over moest ontfermen. Corvo Attano, the royal protector, is in deel 2 ook gewoon speelbaar en heeft zijn eigen verhaallijn.

Tot nu toe werd er veel aandacht besteed aan het nieuwe speelbare personage Emily, maar gister heeft Bethesda een trailer uitgebracht waarin de gemaskerde Corvo weer centraal staat. Veel vaardigheden zijn te herkennen uit het eerste deel en een paar beeldschone combat finishers en stealth kills passeren de revue. Bekijk de trailer hieronder.

Dishonored 2 komt op 11 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Van Zon met overmacht naar tafeltennisgoud op Spelen

Tafeltennisster Kelly van Zon heeft in Rio de Janeiro met overmacht haar tweede paralympische gouden medaille op rij gewonnen. De 28-jarige Nederlandse was in de finale van de klasse S7 een maat te groot voor de Turkse Kubra Korkut. 

Van Zon staat in de S7-klasse vanwege een heupafwijking en flink verminderde spierkracht in haar linkerbeen, wat ook nog eens aanzienlijk korter is dan haar rechterbeen. Ze domineert de klasse al jaren, staat al tijden bovenaan de wereldranglijst en won onder meer de wereldtitel in 2010 en paralympisch goud in 2012.

In Rio moest Van Zon in de groepswedstrijden twee keer een game afstaan, maar ze kwam in het toernooi geen moment in de problemen. De halve finale won ze ogenschijnlijk simpel en in de finale had Korkut - die in de groepsfase al van Van Zon verloor - geen schijn van kans. Na nog geen twintig minuten was het gespeeld: 11-9, 11-9, 11-5 en goud voor Van Zon. 

De hoogtepunten van het tafeltennis van dinsdag in Rio, met beelden van Van Zon's finale in het begin van het filmpje (Bron: YouTube)

'Slip aan waslijn is aanstootgevend'

Bij Rozamund Perrin uit het Engelse Stokeinteignhead plofte deze week een bijzonder pakketje op de deurmat. Haar slip lag in de brievenbus, compleet met een briefje. De afzender vond het aanstootgevend dat de vrouw haar onderbroek buiten aan de waslijn had opgehangen.

Dochterlief deelde deze week een foto van de slip en het briefje op Facebook. Charlotte Wilkinson vindt het belachelijk dat men aanstoot neemt aan een onderbroek aan de waslijn, en noemt de klager 'preuts'.

De anonieme schrijver van het briefje stoort zich aan het feit dat de slip tegenover een basisschool hing te wapperen. "Het is totaal ongepast om dit soort kledingstuk tegenover de dorpsschool te hangen", luidt de tekst. "Er zijn dorpsgenoten die een verbod hierop met open armen zouden verwelkomen."

Overigens gaat het hier niet om een pikant stringetje. Het is namelijk een keurig ouderwetse, zwarte onderbroek. De draagster in kwestie is dan ook al 65 jaar oud...

Drie keer zilver voor zwemploeg in Rio

De Nederlandse zwemploeg heeft er op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro nog maar eens wat medailles bij gewonnen: dit keer eindigde de teller van de dag op drie medailles, allemaal zilver.

De avond werd geopend door de mannen op de 400 meter vrije slag in de klasse S6. Nederland werd hierin vertegenwoordigd door de 19-jarige Thijs van Hofweegen, die vanwege zijn cerebrale parese - ook wel spasticiteit genoemd - in deze klasse zwemt. In de series zwom hij 's middags al een dik persoonlijk record, waarmee hij zijn kandidatuur voor een medaille neerzette. Zoals een beetje viel te verwachten stond er in de finale absoluut geen maat op de Italiaan Francesco Bocciardo, die al snel een onoverbrugbaar gat sloeg en won in 5:02,15 minuten. Van Hofweegen won het zilver in een tijd van 5:07,82 minuten, maar liefst dertien seconden sneller dan zijn oude persoonlijk record.

Thijs van Hofweegen in actie op de 400 meter vrije slag (Foto: OIS/Simon Bruty)
Thijs van Hofweegen in actie op de 400 meter vrije slag (Foto: OIS/Simon Bruty)

In de klasse SB11 bij de dames, voor volledig blinde zwemsters, deed het nieuwe Nederlandse paralympisch zwemfenomeen Liesette Bruinsma weer van zich gelden. Ze won op haar beide eerdere afstanden - de 50 en 400 meter vrije slag - al brons en goud en dit keer werd de collectie compleet gemaakt: de 16-jarige Bruinsma veroverde zilver. Ze moest zich gewonnen geven tegen de 17-harige Chinese Zhang Xiatong, die met 1:23,02 minuten het wereldrecord van Bruinsma verpulverde. Met 1:25,81 bleef Bruinsma ruim boven haar toptijd, maar won ze wel zilver.

De derde Nederlandse medaille kwam in de klasse S4 bij de mannen en wel op de 200 meter vrije slag. Zilver was er voor de 33-jarige Michael Schoenmaker, die vanaf zijn geboorte spastisch is en zo goed als zijn hele leven in een rolstoel zit. Schoenmaker pakte eerder al brons op de 100 meter vrije slag, waar de winnaar hetzelfde was: de Zuid-Koreaan Jo Gi-seong zwom op de 200 meter in 3:01,67 naar het goud. Schoenmaker moest ruim twee seconden toegeven, maar met 3:03,81 hield hij exact genoeg over om de Chinees Jin Zhipeng van zich af te houden. 

'Bezuinigingen kostten onnodig veel banen'

De bezuinigingen van de afgelopen jaren hebben de economie onnodige schade toegebracht. Honderdduizenden Nederlanders hadden hun baan kunnen behouden, zonder dat de staatsschuld onhoudbaar was geworden, stellen economen van ING in een woensdag gepubliceerd rapport.

Sinds 2010 is voor zo'n 40 miljard euro gesneden in de overheidsbegroting. "Nederland toonde meer daadkracht dan andere landen bij het beteugelen van de uitgaven", aldus hoofdeconoom Marieke Blom van ING. "Maar terugkijkend weten we dat minder rigoureus snijden slimmer was geweest."

Door de harde bezuinigingen werd het leven van de gemiddelde Nederlander namelijk duurder, terwijl veel ambtenaren en werkenden in de zorg minder te besteden hadden of hun baan kwijtraakten. Dat zorgde ervoor dat het economisch herstel in Nederland achterbleef bij dat in andere landen.

'Bezuinigingen kostten onnodig veel banen'
'Bezuinigingen kostten onnodig veel banen' (Foto: ANP)

Minder hard varen in de Amsterdamse grachten

Boten in de Amsterdamse grachten mogen vanaf 1 januari nog maar maximaal 6 kilometer per uur varen. Dat was 7,5 kilometer. Maar het college van burgemeester en wethouders verlaagt de snelheid om overlast op het water te verminderen en de doorvaart in de grachten goed te laten verlopen.

,,Een verlaging van de maximumsnelheid met 1,5 kilometer per uur lijkt weinig, maar op het water is dat veel", zegt wethouder Udo Kock (Waterbeheer). De maatregel zorgt voor minder lawaai voor omwonenden en minder luchtvervuiling. De verlaagde snelheid gaat gelden op al het Amsterdamse binnenwater, met uitzondering van twee hoofdvaarroutes (over de Kostverlorenvaart en de Amstel) en de Ertshaven, de Entrepothaven en het Spoorwegbassin.

Minder hard varen in de Amsterdamse grachten
Minder hard varen in de Amsterdamse grachten (Foto: ANP)

Kennis over eigen risico schiet vaak tekort

Nederlanders weten steeds slechter wat er allemaal onder het eigen risico van de zorgverzekering valt en welke zorg er juist van is uitgezonderd. Die conclusie trekken onderzoekers van TNS NIPO in een woensdag verschenen rapport. Slechts 53 procent van de ruim 800 ondervraagden weet dat een bezoek aan de huisarts niet ten koste gaat van het eigen risico. Vorig jaar was dat nog 68 procent.

Ruim een op de drie denkt dat spoedeisende hulp in het ziekenhuis ook niet onder het eigen risico valt. Maar dat is juist wel zo. Dat meeverzekerde kinderen zijn uitgezonderd van het eigen risico is ook niet erg bekend: slechts 37 procent is daarvan op de hoogte.

De enquête is gehouden in opdracht van zorgverzekeraar VGZ. Een ruime meerderheid van de respondenten vindt het bestaan van een eigen risico op zich prima, als het bedrag maar niet verder stijgt.

Kennis over eigen risico schiet vaak tekort
Kennis over eigen risico schiet vaak tekort (Foto: ANP)

Bijna 1,6 miljoen zien verlies PSV

De voetbalwedstrijd tussen PSV en Atlético Madrid in de Champions League heeft dinsdagavond de meeste tv-kijkers weten te boeien. Bijna 1,6 miljoen mensen stemden af op Veronica en zagen hoe de Eindhovenaren met 0-1 onderuitgingen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Volgens Mediacourant is het de eerste keer sinds februari 2012 dat Veronica zo goed scoort. Toen keken ruim 2,2 miljoen mensen naar de registratie van het voetbalduel tussen Engeland en Nederland. SBS heeft dit seizoen de Champions League bij Veronica gestald. Vorig jaar waren de wedstrijden nog op SBS 6 te zien.

Tegenover het voetbal hadden op prime-time de meeste kijkers hun tv op NPO1 afgestemd. Naar Opgelicht keken 871.000 mensen en Opsporing verzocht trok 752.000 kijkers. De commerciëlen moesten het met minder doen. Uitstel van executie scoorde 588.000 op RTL 4 terwijl 398.000 mensen naar Holland's Next Top Model op RTL 5 keken. Red mijn vakantie van SBS 6 sluit de kijkcijfer top 25 met 382.000 kijkers.

Bijna 1,6 miljoen zien verlies PSV
Bijna 1,6 miljoen zien verlies PSV (Foto: BuzzE)

Pleur op? Rutte zou het gewoon weer zeggen

Premier Mark Rutte staat volledig achter zijn "pleur op" over een Turkse Nederlander die een journalist belaagt en "oprotten" in de camera schreeuwt. De minister-president maakte dat duidelijk tijdens een debat dinsdag over onder meer de Turkse spanningen in Nederland na de mislukte coup in Turkije. Hij zou zoiets gewoon weer zeggen.

De uitspraak van Rutte stuitte op veel kritiek in de Tweede Kamer. Parlementariërs vonden het niet passen voor een premier. Fractieleider Diederik Samsom van regeringspartij PvdA noemde het "buitengewoon armoedig".

Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) duwt Rutte met "pleur op" mensen weg uit de Nederlandse samenleving, "juist in een tijd dat er vanuit Turkije aan deze mensen wordt getrokken."

De PVV vond dat de premier de daad bij het woord had moeten voegen met zijn oproep: "Hoe gaat u die woorden waarmaken?", vroeg Wilders zich af.

Pleur op? Rutte zou het gewoon weer zeggen
Pleur op? Rutte zou het gewoon weer zeggen (Foto: ANP)

Kindermisbruik slecht aangepakt door rechter

Er zijn maar weinig kindermisbruikers die van de rechter een beroepsverbod opgelegd krijgen. Dat terwijl tien procent van de kinderen wordt misbruikt door een dader die met kinderen werkte als docent, sportcoach, gastouder of oppas. Dat zegt Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, in een interview met De Telegraaf. Voor het rapport 'Ontucht voor de rechter II' analyseerde de rapporteur 182 kindermisbruikvonnissen uit 2012 en 2013.

Vaak geeft de rechter geen beroepsverbod omdat de dader het "verwerpelijke van zijn gedrag inziet", al een ander beroep heeft gevonden, of geen pedoseksuele gevoelens heeft". Dat zegt volgens Dettmeijer echter niets over het risico van herhaling.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 43 procent van de volwassenen die een kind ernstig seksueel misbruikt, geen gevangenisstraf krijgt. Slechts een op de vijf daders krijgt een vrijheidsstraf van meer dan een jaar, terwijl de wet er maximumstraffen op stelt van zes jaar tot zestien jaar. Volgens de rapporteur ontbreekt het aan een heldere motivering van de straf.

,,Vraag aan een rechter wat hij erger vindt: een kind dat één keer, of drie jaar lang wordt misbruikt. Daar zal hij in de motivering van alles over zeggen, maar het blijkt niet uit de straf. Ons onderzoek toont aan dat veel factoren die de wetgever van belang vindt, bij de rechter juist geen rol spelen bij het bepalen van de hoogte van de straf. Van de wetgever mag die met een derde worden verhoogd als het kind wordt misbruikt door een ouder, of door iemand anders aan wiens zorg een kind is toevertrouwd. Ook als iemand al eerder een zedendelict pleegde mag een verhoging met een derde worden opgelegd. Uit de statistieken blijkt dat dat niet gebeurt. Vanuit juridisch oogpunt is dat zeer opmerkelijk."

De onderzoekers vonden vier factoren die in 82 procent van de vonnissen de variatie in strafhoogtes kunnen verklaren. ,,De eis van het Openbaar Ministerie is er een. Als het OM een lange gevangenisstraf eist, legt de rechter gemiddeld ook een langere straf op. Hoewel die doorgaans nog altijd veel lager is dan die eis. Ook zijn de straffen hoger als er sprake is van binnendringen met een geslachtsdeel, als minimaal één slachtoffer jonger was dan twaalf jaar, en als de dader minimaal één jongen heeft misbruikt."

Zelden beroepsverbod voor kindermisbruikers
Zelden beroepsverbod voor kindermisbruikers (Foto: ANP)

Obama valt Trump aan over Rusland

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich opnieuw in de Amerikaanse presidentsverkiezingen gemengd met een harde aanval op de Republikein Donald Trump. Obama bekritiseert Trump omdat hij de Russische president Vladimir Poetin als "rolmodel" ziet. "Hij houdt van die man," zo zei Obama bij een campagnebijeenkomst van de Democraten.

"De Republikeinse partij was altijd een voorstander van vrijheid en democratie en was tegen Rusland. Kijk nu eens wat er met die partij gebeurd is."Obama is zelf een Democraat.

Obama valt Trump aan over Rusland
Obama valt Trump aan over Rusland (Foto: ANP)

Rustige nacht in Poelenburg

De nacht van dinsdag op woensdag is in de Zaanse wijk Poelenburg rustig verlopen. Er waren geen bijzonderheden en het straatbeeld was 'rustig en normaal'. Dat meldt de politie op Twitter.

Dinsdagavond werden drie mensen aangehouden in de wijk, die kampt met overlast van Turks-Nederlandse jongeren. Eerder waren al negen mensen aangehouden, van wie er acht dinsdag werden vrijgelaten.

Rustige nacht in Poelenburg
Rustige nacht in Poelenburg (Foto: ANP)

Schulz wil ethische regels EU-herzien

De Europese Unie moet de ethische regels die ze hanteert voor oud-leden van de Europese Commissie tegen het licht houden, na alle ophef over de aanstelling van voormalig commissievoorzitter José Manuel Barroso bij zakenbank Goldman Sachs. Daarvoor pleit voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz woensdag in een interview met het Duitse dagblad Die Welt.

Juncker liet deze week weten dat het Ethisch Comité onderzoek gaat doen naar Barroso's nieuwe baan en Schulz wil zelfs nog een stap verder gaan. "We moeten de gedragsregels aanpassen om beter te definiëren wat een voormalig commissievoorzitter of eurocommissaris wel en niet mag doen."

De parlementsvoorzitter denkt niet dat de regels te laks zijn, maar wil ze wel preciezer hebben. "Niemand heeft er iets op tegen als je een boek gaat schrijven of aan een universiteit doceert. Dat Barroso de grootste investeringsbank gaat adviseren over het brexit-vraagstuk is wel merkwaardig."

Schulz wil ethische regels EU-herzien
Schulz wil ethische regels EU-herzien (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: hetzelfde als gisteren

Gisteren was het zonnig. Het was overal droog en het was zeer warm met temperaturen die uiteen liepen van 27 graden aan de kust tot 32 graden in het zuiden van het land. De wind was zwak tot matig. Vandaag meer van hetzelfde. De temperaturen worden op veel plaatsen tropisch (30 graden of iets daarboven dus).  Alleen op de wadden blijft de temperatuur enkele graden achter.  De oostenwind is zwak tot matig en brengt dus ook geen verkoeling.

We zijn dus erg benieuwd hoe jullie verkoeling vinden tijdens dit weer? We lezen het graag in een reactie hieronder.

Zon op 07:10
Zon onder 20:00
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 

De Bottle tree ranch in Bagdad Californië. Middenin de woestijn ineens een woud van lege flessen...  (Foto: qltel)
De Bottle tree ranch in Bagdad Californië. Middenin de woestijn ineens een woud van lege flessen... (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1917 Na de revolutie in februari van 1917 wordt de republiek in Rusland uitgeroepen.
1943 Ontmoeting tussen Hitler en Mussolini in Rastenburg.
1944 Bevrijding van Maastricht als eerste bevrijde Nederlandse stad.
1958 De twee raketten die ontwikkeld zijn door de Duitse ingenieur Ernst Mohr, bereiken de bovenste delen van de atmosfeer.
1968 Lancering van Zond 5, de eerste ruimtevlucht rond de maan, die terugkeert naar de aarde.
1975 In het Amsterdamse Rijksmuseum kerft een geestelijk gestoorde man met een tafelmes dertien keer in De Nachtwacht.
2008 Een vliegtuigongeluk met Aeroflot-vlucht 821 bij Perm in Rusland kost 88 mensen het leven.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Gevangene Manning krijgt geslachtsoperatie

Het Amerikaanse leger heeft klokkenluidster Chelsea Manning toestemming gegeven om een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Manning ging op 9 september in hongerstaking omdat ze vond dat ze niet voldoende werd begeleid bij haar geslachtsidentiteitsstoornis. De als man (Bradley) geboren 28-jarige Manning wil een vrouw worden.

In 2013 werd Manning door een militaire rechtbank veroordeeld tot 35 jaar cel voor het lekken in 2010 van 700.000 documenten en video's naar onlineklokkenluiderscollectief Wikileaks. De transseksuele soldate werd veroordeeld als man en kreeg van de rechter toestemming om in de gevangenis een hormonale behandeling te ondergaan. Het leger weigerde daar echter aan mee te werken.

Gevangene Manning krijgt geslachtsoperatie
Gevangene Manning krijgt geslachtsoperatie (Foto: ANP)

Gewonde bij brand asielzoekerscentrum

Bij de brand in een asielzoekerscentrum in Luttelgeest is een gewonde gevallen, zo bevestigt de brandweer. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. De brandweer heeft geen informatie over de ernst van de verwonding. "Bij de brand is niemand binnen gebleven. We hebben dus geen gewonden gevonden tijdens of na het blussen. Maar vooraf, bij het verlaten van de woning, is een van de bewoners gewond geraakt."

De brand brak in de nacht van dinsdag op woensdag rond half vier 's nachts uit in een geschakelde woning, aldus de brandweer. Omdat het vermoeden bestond dat er nog mensen binnen waren, werd snel opgeschaald en werden ambulances ingezet. Na een half uur had de brandweer de brand enigszins onder controle. De naburige woning heeft ook schade opgelopen.

Azc Luttelgeest in de provincie Flevoland is sinds 1987 in gebruik als asielzoekerscentrum en was voorheen een recreatiepark. Er kunnen duizend mensen worden opgevangen. Vorige maand was er ook al brand, toen raakte één persoon gewond.

Gewonde bij brand asielzoekerscentrum
Gewonde bij brand asielzoekerscentrum (Foto: ANP)

Mijn lichaam is geen staatsbezit

Vandaag, door een kamerlid dat te laat kwam, is er een donorplan door de Tweede Kamer heen gegaan dat ervoor zorgt dat er een expliciete weigering nodig is om aan te geven dat je geen organen wilt doneren. Dit wetsvoorstel is een aantasting van het menselijk zelfbeschikkingsrecht, voor zover we dat hebben. Het maakt duidelijk dat de staat onze lichamen niet ziet als eigendom van het individu, maar dat zij die in kan zetten naar haar believen.

Laatste reviews en specials
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #946
special
Random Pics van de Dag #945
special
Random Pics van de Dag #944
©FOK.nl e.a.