Konta slaat tennissprookje Zhang uit in Melbourne

Het tennissprookje van Zhang Shuai is voorbij. De Chinese maakte op de Australian Open furore door na bijna dertig Grand Slams eindelijk verder dan de eerste ronde te komen. In de kwartfinale was het dan voorbij, want de Britse Johanna Konta was simpelweg een maatje te groot.

Konta (WTA-47) domineerde het eerste deel van de openingsset en liep vrij snel weg naar een 5-2 voorsprong. Zhang kwam op dat moment beter in haar spel, werkte drie setpoints weg en pakte een servicegame terug. Ook bij de tweede kans om de wedstrijd uit te serveren had de Britse het bijzonder lastig, maar op het zesde setpoint was het dan toch raak. 

In set twee werden de eerste drie opslagbeurten stuk voor stuk gebroken, maar nadat Konta haar opslag wel hield was het met het verzet van Zhang definitief gedaan. Een breakpoint op 4-1 om in de wedstrijd te blijven benutte ze niet, waarna ze op eigen service twee matchpoints weg kon werken. Dat lukte echter geen derde keer en dus was de wedstrijd gespeeld: 6-4, 6-1.

Het is voor het eerst sinds 1983 dat een Britse vrouw in de halve finale van een Grand Slam staat, in elk geval in het enkelspel. Destijds reikte Jo Durie op de US Open tot de laatste vier. Konta staat in de halve finale tegenover de Duitse Angelique Kerber, tegen wie ze nog nooit speelde.