Liberalen grijpen macht in Canada

De Liberale Partij heeft de parlementsverkiezingen in Canada glansrijk gewonnen. De partij van Justin Trudeau lijkt een absolute meerderheid in het Canadese Lagerhuis te behalen. Canadese media voorspellen een liberale meerderheidsregering.

Met de winst van de liberalen komt een einde aan het tijdperk van de conservatieve premier Stephen Harper. Hij was bijna tien jaar aan de macht en ging op voor zijn vierde uitverkiezing. Zonder succes, want zijn Conservatieve Partij blijft steken op zo'n 32 procent van de stemmen; waarschijnlijk goed voor 103 van de 338 zetels.

De liberalen lijken af te stevenen op 185 zetels (een meerderheid), met 40 procent van de stemmen. In de belangrijke oostelijke provincies Nova Scotia, Newfoundland, New Brunswick en Prince Edward Island werd de Liberale Partij de grootste. De sociaal-democratische Nieuwe Democratische Partij (NDP) verliest terrein en komt naar verwachting uit op 39 zetels.

De 43-jarige Justin Trudeau is de oudste zoon van Pierre Trudeau, die tussen 1968 en 1984 op één jaar na ononderbroken premier van Canada was. Justin treedt nu dus in de voetsporen van zijn in 2000 overleden vader.

De lijsttrekkers van de drie grootste partijen tijdens een recent verkiezingsdebat: links Justin Trudeau, in het midden Tom Mulclair (NDP) en rechts de verslagen premier Stephen Harper.

'Liberalen grijpen macht in Canada'
Stephen Harper niet langer premier van Canada. (Foto: ANP)