Tieners slapen slecht door smartphone

Tieners slapen slechter en minder door het gebruik van smartphones, computers en tablets. Dit blijkt uit Noors onderzoek onder 10.000 respondenten. De onderzoekers keken naar de invloed van elektronica op de nachtrust van jongeren.

Jongeren die meer dan vier uur per dag naar een beeldscherm kijken, hebben veel meer moeite om in slaap te vallen. Meer dan de helft van de jongeren deed er meer dan een uur over om in slaap te vallen, terwijl een half uur tot een uur normaal is. Naast het gebruik van elektronica, heeft ook de aanwezigheid van elektronische apparaten in de slaapkamer een negatief effect op het slaappatroon.

De oorzaak ligt volgens onderzoekers niet alleen in de tijd die elektronische apparaten in beslag nemen. Het licht van de beeldschermen beïnvloedt het biologisch ritme. Daarnaast zorgen spanning en hoofdpijn na langdurig gamen ook voor een slechtere nachtrust. Het bekijken van video's, of andere vormen van informatie, zorgt bovendien voor een psychologische stimulans waardoor inslapen moeilijker wordt.

Volgens de onderzoekers moeten er richtlijnen ontwikkeld worden voor het gebruik van elektronische apparaten. Het gebruik heeft niet alleen een negatief effect op het slaappatroon maar indirect ook op schoolprestaties en de gezondheid. In het onderzoek wordt geadviseerd om ouders beter voor te lichten en het gebruik van elektronica te beperken.