'Run op Zwarte Piet van Playmobil'

De Zwarte Piet van Playmobil lijkt in korte tijd een collector's item te worden. Dat meldt prijsvergelijkingssite Beslist.nl op basis van eigen gegevens. Playmobil heeft de productie van zijn sinterklaassets eerder dit jaar stopgezet. Dinsdag en woensdag registreerde Beslist.nl ruim tienduizend zoekopdrachten naar het speelgoed.

Playmobil stopt de productie niet vanwege de huidige discussie rond Zwarte Piet. "Na vier jaar sinterklaassets vonden we het tijd voor iets anders", licht een woordvoerder toe. In plaats van Piet introduceert Playmobil een kerststal. "Maar sinterklaas liep erg goed, dus misschien komt het thema over een tijdje weer terug", aldus de woordvoerder.

Playmobil bracht zijn eerste Zwarte Piet op de markt in 2010. De afgelopen verschenen er meerdere sets, waaronder een stoomboot met Sinterklaas en Zwarte Pieten, een extra setje Pieten en een sinterklaaskalender met daarop Zwarte Pieten. De stoomboot is op Beslist.nl momenteel het populairst, laat de website weten.

De discussie over of Zwarte Piet racistisch woedt sinds vorig jaar in alle hevigheid. De gemeente Amsterdam kondigde vorige maand aan binnen vier jaar over te stappen op Pieten met roetvegen. Geert Wilders diende deze week een wetsvoorstel in om Zwarte Piet verplicht zwart te houden.

Beslist.nl wordt dagelijks door ruim een half miljoen mensen bezocht. Op de vergelijkingssite staan 24 miljoen producten van bijna tienduizend winkels.