FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 19 september 2014

[JL] Eindhoven maakt geen fout bij Fortuna Sittard

FC Eindhoven blijft meedoen in de top van de Eerste Divisie. De Brabanders wonnen vrijdagavond op bezoek bij Fortuna Sittard met 2-0. Jens Son en Fries Deschilder vonden het net.

Eindhoven komt door de zege op gelijke hoogte met koplopers NEC en Roda JC en staat derde. Die twee ploegen komen dit weekeinde nog in actie. Ook FC Volendam kan Eindhoven nog passeren op de ranglijst.

Sparta Rotterdam maakte geen fout bij Jong PSV. De Kasteelclub won met 2-0 dankzij treffers van Giovanni Hiwat en Johan Voskamp. Sparta staat vijfde met twee punten minder dan Eindhoven.

VVV-Venlo won ook. Melvin Platje bezorgde de Limburgers met twee doelpunten een 3-2 thuiszege op Almere City. Danny Post noteerde ook een doelpunt voor VVV.

FC Den Bosch kende weinig moeite met Helmond Sport: 3-0. Erik Quekel, Jordy Thomassen en Juventus-huurling Edoardo Ceri scoorden voor de nummer zeven van de Eerste Divisie. VVV staat een plek boven Den Bosch.

Vlatko Lazic bezorgde De Graafschap een 1-0 zege op bezoek bij MVV Maastricht. Telstar en Jong FC Twente speelden in IJmuiden met 1-1 gelijk. Achilles '29 en FC Oss deelden de punten ook. In Groesbeek werd het 2-2.

Stewart achteraf blij met vertrek Pastoor

Earnest Stewart is blij dat Alex Pastoor geen hoofdcoach is geworden bij AZ. De technisch directeur is er zeker van dat de beoogd opvolger van Marco van Basten heeft gelekt aan De Telegraaf. Dat zei hij vrijdagavond in het televisieprogramma Voetbal International.

De krant schreef drie dagen voordat AZ met nieuws naar buiten kwam dat Van Basten, die kampte met gezondheidsklachten, niet terug zou keren als hoofdtrainer. Maandag meldden de Alkmaarders dat de oud-voetballer doorgaat als assistent.

Stewart twijfelt er niet over dat Pastoor 'gevoelige informatie' over Van Basten heeft doorgespeeld. "Ik weet het zeker. Journalisten hoeven hun bronnen niet prijs te geven, maar dat hoeft ook niet. Maar ik weet het zeker."

"Op zondagavond heb ik Alex erop aangesproken", zei Stewart. "Vervelend want je bent iemand aan het wantrouwen. Hij heeft dit toen ontkend."

De technisch directeur wilde Pastoor desondanks nog steeds hoofdtrainer maken. "Met een contract voor een jaar en een verdubbeling van zijn salaris. Hij gaf aan dat hij het niet voor een jaar wilde doen", legde Stewart uit. "Daarna hebben we de aanbieding nog verbeterd, met een prima exit-regeling als wij zijn contract niet zouden verlengen. Achteraf vind ik het niet erg dat hij weigerde."

Nederlanders vaker negatief over islam

Meer Nederlanders zijn de afgelopen jaren negatief over Nederlandse moslims geworden. Tegelijkertijd staan er ook meer positief tegenover hen. De islam zien Nederlanders ondertussen steeds minder zitten. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van TNS Nipo.

Vergeleken met mei 2010 is het percentage dat negatief of zeer negatief is over Nederlandse moslims gestegen van 31 naar 39 procent. Het aandeel Nederlanders dat positief of zeer positief is, is ondertussen gestegen van vijftien naar 22 procent. De 'neutrale' groep slinkt van 52 naar 37 procent.

Hoger opgeleiden zijn aanmerkelijk vaker positief dan lager opgeleiden, met 34 tegenover twaalf procent. Het meest negatief, een groep van 79 procent, zijn de mensen die in 2012 PVV stemden. Met 33 procent zijn PvdA-kiezers het meest positief.

Over de islam was in 2010 nog veertien procent positief en 33 procent negatief, terwijl dat inmiddels elf en 49 procent is. Ook hierbij zijn hoger opgeleiden positiever dan gemiddeld, met vijftien procent, hoewel nog steeds veertig procent negatief is. Van de PVV-kiezers is 77 procent negatief.

Catalanen mogen stemmen over onafhankelijkheid

De Catalanen mogen zich op 9 november uitspreken over onafhankelijkheid. Het parlement van de autonome Spaanse regio heeft de regiopremier Artur Mas vrijdag volmacht gegeven voor het uitschrijven van een referendum.

Echte onafhankelijkheid voor Catalonië lijkt echter ver weg. Anders dan de Britse regering, die donderdag opgelucht toekeek hoe Schotland stemde voor het Verenigd Koninkrijk, is de Spaanse regering fel op een referendum tegen. Premier Mariano Rajoy heeft al aangekondigd dat hij bij een eventuele volksraadpleging naar het Constitutioneel Hof stapt. Dat zal de stemming ongeldig verklaren, verwacht iedere serieuze Spaanse staatsrechtgeleerde.

Uitslag Willem II - NAC Breda

Willem II blijft het goed doen in de Eredivisie. Na vorige week uit Feyenoord met 2-1 geklopt te hebben werd vandaag in eigen huis NAC Breda met dezelfde cijfers aan de zegekar gebonden. Door dit resultaat staat de ploeg op een voorlopige zevende plaats met negen punten, terwijl NAC een positie lager te vinden is.

Willem II

2 - 1

NAC Breda

 13' Sahar
 90+1' Braber
   42' Matic
 
 Gele kaart: De Kamps, Ten Rouwelaar, Perica (NAC Breda)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.602
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Van der Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks (Heymans/73)
Haemhouts
Braber
S.Wuytens
Cabral (Vicento/84)
Armenteros (Andrade/69)
Sahar
  Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux
Falkenburg
De Kamps
Matic
Boateng (Sarpong/80)
Perica
Tighadouini (Seuntjens/73)

Gezondheid Hans Sibbel langzaam vooruit

Hans Sibbel krabbelt langzaam op. De cabaretier, ook bekend als Lebbis, moest in november al zijn activiteiten staken nadat bij hem een auto-immuunziekte werd geconstateerd. "Het gaat goed en langzaam beter", schreef Sibbel vrijdag op zijn website.

"Ondanks de wereldwijde ellende kan ik zeggen dat het goed met mij gaat", begon Sibbel zijn boodschap. "Ik kan weer een beetje hardlopen, ik speel weer af en toe in Toomler en doe weer column bij Spijkers met Koppen zo nu en dan."

Sibbel bedankt iedereen voor de vele reacties. "En ook dank aan iedereen die niet reageerde maar wel aan mij heeft gedacht. Het is mij even waardevol. Uw aandacht, gebeden en kaarten in nauw samenspel met de doktoren en verpleging in het VU te Amsterdam hebben een fijn resultaat opgeleverd."

De cabaretier heeft vertrouwen 'dat de weg omhoog nog wat verder doorloopt'. "U zult mij dus weer zien, gewoon met haar, met nietsontziende humor en een niet-aflatend optimisme over wat komen gaat. Ik heb er zin in."

Saoedi-Arabische fatwa tegen IS

De Raad van Geestelijken, het hoogste orgaan van geestelijken in Saoedi-Arabië, heeft een fatwa uitgevaardigd tegen de terroristische beweging IS. 

In deze Raad zetelen 21 schriftgeleerden die zijn aangewezen door de Saoedische autoriteiten en zij worden gezien als bewakers van het wahabisme, de ultraconservatieve stroming binnen de islam die het koninkrijk aanhangt. De voorzitter is de grootmoefti van Saoedi-Arabië, sjeik Abdel Aziz al-Sheick

De geestelijken vinden terrorisme een 'afschuwelijke misdaad' en 'het tegenovergestelde van wat de islam belichaamt'. Zij steunen de pogingen van het Saoedische koninkrijk om mensen op te sporen die zich aansluiten bij IS, Al Qaida of de sjiitische Hawthi-rebellen in Jemen. Deze mensen dienen opgespoord te worden omdat zij 'een van de grootste zonden begaan' door niet te gehoorzamen aan de koning. Moslims die denken dat de jihad betekent dat je je moet aansluiten bij een terreurgroep zijn volgens de geestelijken 'onwetend' en 'van het juiste pad geraakt'. Ook verdienen strijders van de extremistische organisatie IS volgens de geestelijken gestraft te worden volgens de islamitische wet.

FOK!sport foto-onderschrift week 38

Elke week hebben we hier op FOK!sport een nieuwe ronde van het FOK!sport foto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we opzoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de FOK!sport redactie) was Multani met het volgende onderschrift: "KIJK DAN DOMME KOE, IK DOE HET NOG 1 KEER VOOR!!"

De opgave van deze week:

Marten van Roon gaat op een wel heel aparte manier het duel met Ridgeciano Haps van AZ aan. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Marten van Roon gaat op een wel heel aparte manier het duel met Ridgeciano Haps van AZ aan. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

Van Barneveld nipt door in Leipzig

Raymond van Barneveld heeft zich ternouwernood weten te plaatsen voor de tweede ronde van de European Darts Trophy in Leipzig. In de Duitse stad wordt het laatste toernooi gespeeld van de Europese Tour. 

Van Barneveld won met 6-5 van Michael Mansell. Barney stond 4-0 en 5-2 voor, maar Mansell kon uiteindelijk terugkomen tot 5-5. Van Barneveld had meerdere kansen om het eerder af te maken, maar hij gooide de beslissende dubbel pas in de laatste leg.

Van Barneveld moet in Leipzig een goede prestatie neerzetten omdat hij uit de top zestien van de wereldranglijst dreigt te vallen. Staat hij buiten de top zestien, dan is hij niet automatisch geplaatst voor de grote toernooien. De vijfvoudig wereldkampioen won dit jaar weleenswaar de World Cup of Darts met Michael van Gerwen en de Premier League, maar dat zijn invitatietoernooien en leveren geen punten op voor de wereldranglijst.  

In de tweede ronde zal Van Barneveld spelen tegen Ian White. Vrijdag kwamen er nog meer Nederlanders in actie. Jelle Klaasen won met 6-5 van Ricky Evans en Ryan de Vreede won met dezelfde cijfers van Max Hopp. Christian Kist, Gino Vos en Dirk van Duijvenbode verloren hun eerste ronde. Kist verloor met 6-5 van Shaun Narain. Dirk van Duijvenbode was niet opgewassen tegen Jyhan Artut, het werd 6-2. Vos ging met 6-4 onderuit tegen Dean Winstanley.  

Zaterdag zullen ook Michael van Gerwen en Vincent van der Voort instromen. Beide darters hadden een bye voor de eerste ronde. Van Gerwen speelt zaterdag tegen Ross Smith. Van der Voort speelt dan tegen De Vreede. Klaasen zal zijn pijlen gooien tegen Mervyn King. 

Uitslagen European Darts Trophy - Ronde I

Darter Darter Uitslag
Ricky Evans Jelle Klaasen 5-6
Christian Kist Shaun Narain 5-6
Steve West Michael Rosenauer 6-1
Tomas Seyler Roxy James Rodriguez 2-6
Gerwyn Price Bernd Roith 6-3
Ryan de Vreede Max Hopp 6-5
Dirk van Duijvenbode Jyhan Artut 2-6
Andrew Gilding Dimitri van den Bergh 6-2
William O'Connor Mensur Suljovic 6-4
Gino Vos Dean Winstanley 4-6
Raymond van Barneveld Michael Mansell 6-5
Ronny Huybrechts Richie Burnett 6-5 
James Wade Andy Smith 4-6
Stephen Bunting Ross Smith 3-6 
James Hubbard Kevin Painter 5-6 
Ronnie Baxter Michael Hurtz 4-6 

Deadpool krijgt eindelijk zijn eigen film

Het is zover. Marvels brutaalste superheld krijgt zijn eigen film. Vanaf 12 september 2016 kunnen we de wijsneus aan het werk zien. Het onlangs verschenen conceptfragment, bedoeld om de interesse te peilen onder het bioscooppubliek, heeft zoveel positieve reacties opgeleverd dat het voor 20th Century Fox onmogelijk was het signaal te negeren.

Ryan Reynolds, die het personage vertolkte in het tegenvallende X-men Origins: Wolverine en de rol in het testfragment opnieuw oppakte, ziet als een bevestiging van zijn passie voor het project. "De film heeft een tijd een onzekere status gehad. Maar er was zo'n overweldigende reactie op de beelden dat we ontdekte dat we toch niet gek waren met onze liefde voor dit personage. Het is interessant om de macht van het internet te ervaren. het is gaaf dat Twitter en Facebook en andere social media dit soort positieve invloed kunnen uitoefenen.

 Tim Miller, die de testscène regisseerde, zal de regie voor de film op zich nemen. Ryan Reynolds is nog niet officieel bevestigd voor de rol, maar gezien zijn constante strijd om het project van de grond te krijgen is het erg onwaarschijnlijk dat hij niet al ter voorbereiding met een moppenboek in de sportschool zit.

De testbeelden. Word je er al warm van?

Nvidia presenteert GeForce GTX 980

Tijdens hun GAME24 evenement heeft Nvidia de GeForce GTX 980 en de GeForce GTX 970 gepresenteerd. Deze schatjes zijn sneller, stiller en zuiniger dan hun voorloper de GeForce GTX 780. Ook zijn er nieuwe drivers uitgebracht voor Nvidia grafische kaarten.

Nvidia heeft ook een aantal nieuwe features geïntroduceerd zoals Multi-Frame sampled Anti-Aliasing en Dynamic Super Resolution. In bijgaand filmpje wordt alles rustig uitgelegd. Hier volgen de specificaties zoals opgegeven door Nvidia:

GTX 980 Engine Specs:

  • 2048 CUDA Cores
  • Base Clock 1126 MHz
  • Boost Clock 1216 MHz
  • Texture Fill Rate (GigaTexels/sec) 144

GTX 980 Memory Specs:

  • Memory Clock 7.0 Gbps
  • Standard Memory Config 4 GB
  • Memory Interface GDDR5
  • Memory Interface Width 256-bit
  • Memory Bandwidth 224 GB/sec

GTX 980 Technology Support:

  • (4-way)NVIDIA SLI® Ready
  • NVIDIA G-Sync™-Ready
  • NVIDIA GameStream™-Ready
  • GeForce ShadowPlay™
  • NVIDIA GPU Boost™ 2.0
  • Dynamic Super Resolution
  • MFAA
  • NVIDIA GameWorks™
  • Microsoft DirectX 12 API
  • OpenGL 4.4
  • CUDA
  • Bus Support PCI Express 3.0
  • Windows 8 & 8.1, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Linux, FreeBSD x86OS Certification

Display Support:

  • Maximum Digital Resolution* 4096x2160
  • Maximum VGA Resolution 2048x1536
  • Dual Link DVI-I, HDMI, 3x DisplayPort 1.2 Standard Display Connectors
  • Multi Monitor 4 displays
  • HDCP
  • HDMI
  • Internal Audio Input for HDMI

GTX 980 Graphics Card Dimensions:

  • 4.376 inches Height
  • 10.5 inches Length
  • Dual-width Width

Thermal and Power Specs:

  • Maximum GPU Tempurature 98º Celsius
  • Graphics Card Power 165 Watt
  • Minimum System Power Requirement 500 Watt
  • Supplementary Power Connectors 2x 6-pins

* 3840x2160 at 30Hz or 4096x2160 at 24Hz supported over HDMI.

Duitse moslims in actie tegen IS

Moslims in Duitsland hebben vrijdag op een nationale dag van gebed de acties van Islamitische Staat veroordeeld. Zij beloofden jongeren ervan te weerhouden zich bij de extremistische groepering in Irak en Syrië aan te sluiten.

In Berlijn voegden politici en niet-moslims zich bij ongeveer duizend islamieten die tegen IS protesteerden. Zij beklemtoonden dat veruit de meeste moslims vreedzaam zijn en keerden zich tegen aanslagen op moskeeën en andere uitingen van haat tegen moslims.

De Duitse autoriteiten schatten dat 400 Duitse moslims zich bij IS hebben aangesloten. Politici hebben de 4 miljoen moslims in het land opgeroepen waakzaam te zijn, zodat jongeren zich niet tot een keuze voor IS laten verleiden.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Singapore

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de tweede vrije training voor Grand Prix van Singapore. De Merecedes-coureur reed een tijd van 1:47.490 en was daarmee een tiende sneller dan Fernando Alonso. Op de derde plaats einigde Daniel Ricciardo op drie tienden van Hamilton. Nico Rosberg kwam niet verder dan de dertiende positie.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:47.490   25
2 Fernando Alonso Ferrari 1:47.623 0.133 28
3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:47.790 0.300 28
4 Kimi Räikkönen Ferrari 1:48.031 0.541 29
5 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:48.041 0.551 5
6 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 1:48.358 0.868 33
7 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:48.435 0.945 30
8 Sergio Perez Force India-Mercedes 1:48.653 1.163 30
9 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:48.751 1.261 31
10 Daniil Kvyat STR-Renault 1:48.770 1.280 31
11 Jean-Eric Vergne STR-Renault 1:48.800 1.310 33
12 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:49.062 1.572 33
13 Nico Rosberg Mercedes 1:49.075 1.585 30
14 Pastor Maldonado Lotus-Renault 1:49.139 1.649 13
15 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 1:49.170 1.680 34
16 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1:49.290 1.800 37
17 Felipe Massa Williams-Mercedes 1:49.361 1.871 29
18 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1:49.971 2.481 28
19 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 1:50.612 3.122 24
20 Max Chilton Marussia-Ferrari 1:51.558 4.068 21
21 Kamui Kobayashi Caterham-Renault 1:52.075 4.585 33
22 Marcus Ericsson Caterham-Renault 1:52.936 5.446 31

Satan vindt zijn weg naar de schoolbanken

Satanisten gaan binnenkort in Florida op scholen allerlei vrolijke en satanische literatuur verspreiden. Dankzij een gerechtelijke uitspraak kunnen ook zij nu het leven van schoolkinderen wat verrijken met hun ideeën.

Dit is allemaal mogelijk dankzij de uitspraak van een rechter in Orange County, Florida. Florida is een staat in het zuiden van de Verenigde Staten. Vorige maand werd duidelijk dat wanneer christelijke organisaties hun religieuze onzin mogen verspreiden op scholen, atheïsten dit ook mogen. Dat is namelijk het leuke van gelijke rechten.

'Leuk', moet een aantal satanisten gedacht hebben. Dan mogen wij dat ook!

De overkoepelende organisatie De Satanische Tempel heeft speciaal voor dat doel een aantal leuke kinderboekjes laten drukken, die binnenkort hun weg zullen vinden naar het gebied rond Orlando. Eigenlijk druist dit enorm tegen de aard van de fans van Beëlzebub in; normaal gesproken hebben die vredelievende intellectuelen niet zoveel last van bekeringsdrang en het opdringen van je eigen ideeën aan anderen. Maar nu blijkbaar wel.

De reden hiervan is dat de organisatie eigenlijk van mening is dat er in de grondwet iets te vinden is waaruit zou moeten blijken dat er een strikte scheiding dient te zijn van kerk en staat. Maar als een rechter het blijkbaar toestaat dat eenieder zijn vuil mag loslaten over kindertjes, wie zij zijn dan om achter te blijven? "We gaan niet staan toekijken als één religieuze stem het discours bepaalt", aldus woordvoerder Greaves. Eigenlijk is het dus een beetje een vorm van protest.

Kortom: binnenkort kunnen leerlingen leuk een inzichtje krijgen in de wereld van het satanisme. Het Groot Satanisch Activiteitenboekje vindt in navolging van het gebruikelijke religieuze geneuzel nu ook zijn weg richting de schoolbanken.

Goffin verrast Tsonga in Metz

David Goffin heeft op het ATP-toernooi in Metz voor een verrassing gezorgd door favoriet Jo-Wilfried Tsonga in de kwartfinale uit te schakelen. De als achtste geplaatste Belg versloeg de Fransman (1) met 1-6, 7-6 (5) en 7-5.

Tsonga was op jacht naar zijn derde titel in Metz. De 23-jarige Goffin won in zijn carrière alleen nog het toernooi van Kitzbühel. Goffin kent een goede periode met een aantal Challenger-zeges en goede prestaties op de ATP-Tour. De Luikenaar treft Jan-Lennard Struff uit Duitsland in de halve finale. Hij ging vrijdag door na opgave van zijn landgenoot Philipp Kohlschreiber (3). Struff stond toen al met 5-0 voor in de eerste set.

Andy en Melisa hebben geen tijd voor de liefde

Andy van der Meijde en Melisa Schaufeli staan aan de vooravond van hun bruiloft, maar van verliefde gevoelens is bij het stel momenteel nauwelijks sprake. "We hebben geen tijd om verliefd te zijn", verzuchtte Schaufeli vrijdagavond in RTL Boulevard. De bruid en bruidegom, die zaterdag voor het altaar staan, hebben het nog razend druk met het regelen van de trouwdag.

"We hebben nog zo veel aan ons hoofd. We moeten de agenda's bijna naast elkaar leggen om te kijken wanneer we samen kunnen lunchen", vertelde de playmate. "Het is heel druk. We hebben nu niet de tijd die we normaal gesproken aan elkaar kunnen besteden", vulde Van der Meijde aan.

Op een spannende huwelijksnacht rekent de ex-voetballer nog helemaal niet. En dat is terecht, liet Schaufeli weten. "Ik ben zo moe van al dat regelen. Ik ben blij als ik morgen eindelijk in bed lig. Ik denk niet dat het nog heel spannend wordt. Dat maak ik de volgende ochtend wel goed", beloofde de playmate. "Daar had ik al op gerekend", reageerde Van der Meijde.

Bekerduel JOS - Ajax in Olympisch Stadion

Het bekerduel tussen JOS Watergraafsmeer en Ajax wordt woensdag gespeeld in het Olympisch Stadion. Dat hebben JOS, Ajax, de KNVB en de directie van het stadion besloten in overleg met de gemeente Amsterdam.

De wedstrijd kan niet op het complex van hoofdklasser JOS worden gespeeld omdat de verlichting niet op orde is. Ajax speelde voordat het in 1996 in de Amsterdam ArenA trok zijn grote wedstrijden vaak in het Olympisch Stadion.

Contador rijdt volgend jaar ook de Giro

Alberto Contador krijgt het volgend jaar druk. De Spanjaard rijdt naast de Tour de France ook de Giro d'Italia, maakte hij vrijdag bekend via Twitter. Bovendien sluit hij deelname aan de Vuelta, die hij afgelopen zondag voor de derde keer won, niet uit.

Contador reed de Giro in 2011 voor het laatst. Hij won toen met overmacht, maar zijn titel werd hem afgenomen na een positieve dopingtest.

De renner van van Tinkoff-Saxo won de Giro in 2008 wel op legitieme wijze. Daarnaast schreef Contador in 2007 en 2009 de Tour op zijn naam. De laatste renner die beide rondes in hetzelfde jaar won was Marco Pantani in 1998.

Bondscoach Fenner moet WK turnen laten schieten

Bondscoach Mitch Fenner gaat vanwege gezondheidsredenen niet met het Nederlands team mee naar het WK turnen volgende maand in China. Dat meldt de KNGU vrijdag. In zijn plaats neemt de gehele coachstaf tijdens het toernooi de beslissingen voor zijn rekening. Coach Bram van Bokhoven treedt indien nodig op als eindverantwoordelijke.

De komende weken wordt onderzocht wat er precies aan de hand is met Fenner. "Dat gaat niet samen met mijn aanwezigheid in China", legt de bondscoach uit. "Het gaat mij enorm aan het hart dat ik er niet bij kan zijn, maar ik ben er van overtuigd dat het team ook dit kan opvangen."

Epke Zonderland werd verrast door het nieuws. "Wij blijven ons als team voorbereiden en zullen volgens de visie en werkwijze van de bondscoach de voorbereiding afronden en het toernooi in Nanning ingaan", zegt de olympisch kampioen. Het WK gaat 3 oktober van start.

Démare wint Kampioenschap van Vlaanderen

Arnaud Démare heeft vrijdag het Kampioenschap van Vlaanderen op zijn naam geschreven. De Fransman van FDJ sprintte in de eendagskoers sneller dan de Sloveen Luka Mezgec en de Belg Jonas Vangenechten.

Danny van Poppel en Kenny van Hummel wisten zich niet te mengen in de strijd om de ereplaatsen. De Nederlanders werden respectievelijk vijfde en zesde in de 192 kilometer rit van en naar het West-Vlaamse Koolskamp.

Oekraïne laat Eurovisie Songfestival schieten

Oekraïne neemt volgend jaar niet deel aan het Eurovisie Songfestival. Het land, dat wordt verscheurd door een burgeroorlog, heeft geen geld om een goede inzending te sturen. Dat maakte Zoerab Alasania van staatsomroep NTU vrijdag bekend.

"We willen niet iets half neerzetten en hebben geen geld om het goed te doen", lichtte Alasania toe. Oekraïne werd dit jaar zesde met het nummer Tick-tock van Maria Jaremtsjoek. Haar act viel op vanwege een 'hamsterrad' op het podium waarin een danser rondjes maakte.

In plaats van geld steken in het Eurovisie Songfestival, dat in mei plaatsvindt in Oostenrijk na de winst van Conchita Wurst, wil de Oekraïense staatsomroep zich richten op de publieke berichtgeving. Met de European Broadcasting Union, dat het songfestival produceert, is NTU overeengekomen dat Oekraïne in 2016 wellicht wel weer deelneemt aan het Eurovisie Songfestival.

Ex-president Sarkozy terug in Franse politiek

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy wil terug in de politiek en weer leider worden van de centrumrechtse partij UMP. Hij aast daarmee op de kandidatuur voor het presidentschap bij de verkiezingen van 2017.

De 59-jarige Sarkozy maakte vrijdag zijn comeback via internet bekend. Hij werd in de verkiezingen van mei 2012 verslagen door de huidige president François Hollande.

Ex-president Sarkozy terug in Franse politiek
Ex-president Sarkozy terug in Franse politiek (Foto: ANP)

15 jaar cel geëist voor schietpartij bus Almere

Een 39-jarige man die terechtstaat voor het schieten in een bus in Almere verdwijnt als het aan justitie ligt voor vijftien jaar in de cel. De strafeis werd vrijdag uitgesproken voor de rechtbank in Lelystad. Een 34-jarige vrouw liep bij de schietpartij blijvend letsel op. Het schot van de man, eerder op Curaçao veroordeeld tot een lange gevangenisstraf, was bedoeld voor een ander.

De verdachte, woonachtig in Almere, was in februari midden op de dag met een geladen pistool vlak bij station Almere Centrum in de volle bus gestapt. Toen zijn eigenlijke doelwit eveneens instapte, schoot hij, maar hij raakte daarbij de vrouw, die juist wilde gaan zitten. De vrouw, een toevallige passagier, werd in haar rug geraakt.

De schutter en zijn beoogde slachtoffer zouden elkaar kennen uit de gevangenis in Curaçao. Daar zouden ze deel hebben uitgemaakt van rivaliserende groepen.

De man staat terecht voor poging tot moord op de man die hij eigenlijk zou hebben willen neerschieten en poging tot doodslag op de vrouw die hij raakte. De verdachte zegt uit noodweer te hebben gehandeld, iets wat justitie niet aannemelijk vindt.

Plasterk: stemfie blijft toegestaan

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is niet van plan de zogenoemde stemfie te verbieden. Wel wordt bij de volgende verkiezingen benadrukt dat het stemgeheim een groot goed is en dat niemand zich gedwongen moet voelen om zijn of haar stemgedrag openbaar te maken, blijkt uit een evaluatie die de minister vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eerder oordeelde de rechter dat stemfies niet verboden zijn. De Kiesraad bleef echter aandringen op een verbod, omdat het vastleggen van iemands stemgedrag op een foto op gespannen voet staat met het in de wet verankerde kiesgeheim.

Plasterk is het met de Kiesraad eens dat het stemgeheim een van de belangrijkste waarborgen is van het verkiezingsproces. Tegelijkertijd zijn er geen aanwijzingen dat 'stemfies onder dwang of als bewijs van een verkochte stem zijn gemaakt'. Daarnaast zijn dwang en opkoping al strafbaar en is het de vraag of een verbod wel te handhaven is. Daarom is de minister op dit moment geen voorstander van een wettelijk verbod.

'Avril Lavigne en echtgenoot ruziën over baby'

Avril Lavigne en haar man Chad Kroeger liggen continu met elkaar in de clinch. "Zij wil een kind, maar hij niet omdat hij op het punt staat op tournee te gaan", vertelt een ingewijde aan entertainmentsite Radar Online. "Ze hebben om allerlei redenen ruzie."

Lavigne en de Nickleback-frontman trouwden veertien maanden geleden. Geruchten dat hun huwelijk in zwaar weer verkeert, doen al een paar dagen de ronde. "Ze heeft al tegen vrienden gezegd dat ze klaar is met hem." Lavigne zou haar echtgenoot niet volledig vertrouwen. "En daar heeft ze goede reden toe. Hij schijnt zijn ex te hebben bedrogen met Avril voordat hij haar verliet."

Ook het tegenvallende succes van Lavignes meest recente album Avril Lavigne zou een zware wissel trekken op het huwelijk. "Zij geeft hem daar de schuld van, omdat Chad het merendeel van de nummers heeft geproduceerd."

Hoewel de 29-jarige Lavigne en de 39-jarige Kroeger kennelijk continu ruziën, is het woord scheiding volgens de ingewijde nog niet gevallen. "Maar al die heibel kunnen ze niet langer verbergen."

Kamp ziet verbetering in houdbaarheid beltegoed

Het gaat beter met de houdbaarheid van sms,- bel,- en datategoeden. Dat heeft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. Tegoeden zijn bijvoorbeeld langer houdbaar of consumenten kunnen de omvang van hun bundel naar boven of beneden bijstellen.

"Naar aanleiding van mijn oproep om de consument meer keuze te bieden als het gaat om de houdbaarheid van tegoeden, hebben meerdere aanbieders de handschoen opgepakt", meldt Kamp. De bewindsman heeft er vertrouwen in dat 'deze verbetering zal doorzetten' en ziet daarom geen reden om wettelijke maatregelen te nemen.

Kamp schrijft dat de telecomproviders de afgelopen maanden met zijn ministerie in gesprek zijn geweest en met 'uiteenlopende' oplossingen zijn gekomen, 'zoals een langere houdbaarheid of meer maatwerk en flexibiliteit'.

Onder meer Vodafone, Hollandsnieuwe en Tele2 hebben al actie ondernomen. "KPN en T-Mobile hebben eveneens toegezegd met maatregelen te zullen komen. Deze zijn nog niet geïmplementeerd, maar de aanbieders hebben mij gegarandeerd dat ze uiterlijk de eerste helft 2015 zullen zijn geëffectueerd", aldus Kamp.

De ontwikkelingen zorgen er volgens hem voor dat consumenten een passend abonnement kunnen kiezen dat aansluit bij hun daadwerkelijke verbruik. Ook zijn er mogelijkheden om bundels bij te stellen als het verbruik verandert.

Anti-islamitische reclame op OV New York

In de loop van volgende week verschijnt op honderden stadsbussen in New York anti-islamitische reclame. Ook bij twee metrohaltes zal de reclame te zien zijn. Te zien zijn beelden van de Amerikaanse journalist James Foley, kort voor hij werd onthoofd door de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS).

De reclame wordt betaald door de American Freedom Defense Initiative, een organisatie van de anti-islamitische blogster Pamela Geller. Volgens haar vertelt de reclamecampagne de waarheid over de islam en de jihad. Die boodschap zou door de Amerikaanse regering en de mainstream media worden genegeerd.

Op alle reclameuitingen is een voorbehoud afgedrukt waarin staat dat de Metropolitan Transportation Authority (MTA) de boodschap niet onderschrijft. De MTA is verplicht om campagnes toe te staan waarin een mening wordt weergegeven, maar dan moet er wel een voorbehoud op de uiting staan.

Het is niet de eerste keer dat de American Freedom Defense Initiative een omstreden reclamecampagne opzet. Eerder al verschenen in het New Yorkse openbaar vervoer posters waarin vijanden van Israël 'wilden' werden genoemd.

Voetbalstadion Lille decor Davis Cup-finale

Het stadion van voetbalclub Lille OSC wordt de plaats van handeling voor de finale van de Davis Cup. Dat heeft de Franse tennisbond FFT vrijdag bekendgemaakt. Er is plaats voor 27.000 toeschouwers in het Stade Pierre Mauroy. Het afsluitbare dak van het stadion blijft de hele finale, die van 21 tot en met 23 november gespeeld wordt gesloten.

Frankrijk neemt het in de finale van de Davis Cup op tegen Zwitserland. De Fransen plaatsten zich door titelverdediger Tsjechië in de halve finale, die op Roland Garros gespeeld werd, uit te schakelen. Zwitserland was in Genève te sterk voor Italië.

Honkballers in EK-finale na zege op Frankrijk

De Nederlandse honkballers hebben vrijdag een plaats in de finale van het EK veiliggesteld. In het Tsjechische Brno werd met 14-5 van Frankrijk gewonnen en daardoor is Oranje zeker van een plaats bij de beste twee in de tweede ronde. Later vrijdag kan ook Italië zich voor de eindstrijd plaatsen met een zege op Tsjechië.

Zaterdag spelen Nederland en Italië nog tegen elkaar in de tweede ronde. De finale, die vermoedelijk een herhaling van die wedstrijd wordt, staat voor zondag gepland.

Tegen Frankrijk maakte Nederland het verschil in de tweede inning. Toen werd met een voorsprong van 5-0 geopend. Een inning later kwamen daar nog twee Oranje-runs bij en na vier innings was de score 10-1 voor Nederland. Frankrijk kwam in de vijfde inning vier runs dichterbij, maar met drie runs in de zesde inning en een in de achtste stelde Nederland de zege veilig.

Super Smash Bros. 3DS-demo nu te downloaden

In Japan worden nu al menig Nintendo 3DS-handhelds gesloopt en nu mogen Europeanen eindelijk  met de demo van Super Smash Bros. aan de slag. De demo kan in direct uit de eShop worden getrokken, of met de vette QR code gevonden worden.

Verwacht helaas niet dat je oneindig de demo kan spelen. Net zoals veel demo’s op de handheld kan deze maar 30 keer geopend worden. Dit is trouwens dezelfde demo die eerder al random aan Club Nintendo fans werd gegeven.

Download NU!

Super Smash Bros. voor de Nintendo 3DS is te koop vanaf 3 oktober. 

Forza Horizon 2 dlc-pakketten bekendgemaakt.

Je verwacht het niet, maar Forza Horizon 2 krijgt net zoals zijn voorgangers een VIP membership en Car Pass. De VIP pas levert wat voordeeltjes op zoals sneller levelen en de Car Pass levert extra auto’s op.

Forza Horizon 2 VIP Membership (regular £15.99/$19.99; 50% off or £7.99/ $9.99 for Forza Motorsport 5 VIP members) is like a backstage pass at the Horizon Festival, giving you access to cool content you can only get here. VIP members will receive exclusive benefits in Forza Horizon 2, including the VIP Car Pack, featuring five cars (four of which are brand new to the Forza franchise). VIP membership also awards with 2x player in-game reward acceleration, access to exclusive multiplayer events, in-game gifts from the Forza community team, and special in-game recognition.

The Forza Horizon 2 Car Pass (£19.99/$24.99) gets you access to six monthly pack add-ons beginning in October, with each pack featuring five amazing cars. Plus, Car Pass owners will receive an exclusive bonus car for free: the 2010 Noble M600. That's 31 additional cars to collect, race, and customise in Forza Horizon 2. More details on the first monthly car pack for Forza Horizon 2 coming soon.


De demo is sinds deze week te downloaden en de volledige game is te koop vanaf 30 september.

Arrr! Het is International Talk Like A Pirate Day

Arrr matey! Het is International Talk Like A Pirate Day! Laat al die landrotten om je heen vandaag maar eens zien wie er hier een echte piraat is.

De 'feestdag' Talk Like A Pirate Day, ontstaan in de Verenigde Staten in 1995, wordt inmiddels jaarlijks op 19 september gevierd. Vanaf 2002 is het woord 'International' aan de dag toegevoegd. Sinds dat jaar wordt de dag namelijk ook buiten de Verenigde Staten gehouden. International Talk Like A Pirate Day is door de leden van de kerk van het vliegend spaghettimonster omarmd als hun officiële feestdag.

Om voor deze dag je piratenlingo nog wat te oefenen, kun je je Facebooktaal instellen op 'English (Pirate)'. Vind je die Engelse piratentaal maar niets, dan kun je hier je Nederlandse piratenjargon opfrissen.

Dus haal je piratenhoed, houten been en papegaai maar van stal, en laat je innerlijke piraat voor een dag bovendrijven! Arrr!


International Talk Like A Pirate Day: 'I'm a Pirate' song

Schotse premier Alex Salmond stapt op

De Schotse premier Alex Salmond stapt op als regerings- en partijleider. Dat heeft hij vrijdag op een persconferentie gezegd.

De Schotten stemden donderdag tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Dat was een nederlaag voor Salmond, die in de aanloop naar het onafhankelijkheidsreferendum de jacampagne had aangevoerd.

Salmond liet vrijdag weten dat hij trots is op zijn campagne en de ongekend hoge opkomst, die alle records brak. "De campagne voor Schotland is niet voorbij en de droom zal nooit teloorgaan", zei hij.

Koers Alibaba schiet naar verwachting direct omhoog

De eerste beursdag van Alibaba lijkt een buitengewoon succesvolle te gaan worden. Aandelen van de Chinese webwinkel stevenen na de opening af op een beurskoers tussen de 89 en 91 dollar (69 en 71 euro) per aandeel, meldden Amerikaanse media. Eerst was een prijskaartje van 68 dollar als introductiekoers aan een aandeel Alibaba gehangen.

De verwachte openingskoers werd vrijdag in korte tijd meermaals naar boven bijgesteld door beursbedrijf NYSE in New York, waar Alibaba een beursnotering krijgt. Bij een koers van negentig dollar per aandeel zou Alibaba 28,9 miljard dollar ophalen. Het bedrijf zou dan bijna 222 miljard euro waard zijn, meldt de Business Insider.

Peter Timofeeff alweer achter de rollator

Peter Timofeeff heeft zijn eerste stapjes gezet. De 64-jarige weerman werd donderdag getroffen door een hersenbloeding en is druk aan het revalideren. "Gisteren al paar voorzichtige stapjes gemaakt met rollator", twitterde Timofeeff vrijdagmiddag met de hashtag 'vechten'.

De meteoroloog is naar eigen zeggen geschrokken van de hersenbloeding. "Zal tijd gaan kosten", twitterde Timofeeff. "Iedereen dank voor de lieve wensen. Vandaag al naar revalidatiecentrum."

Timofeeff werd na de hersenbloeding met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Zijn artsen denken dat hij volledig herstelt. Voorlopig is de RTL-weerman echter uit de running.

Ongekend hoge opkomst bij Schots referendum

Maar liefst 85 procent van de stemgerechtigden heeft donderdag gestemd bij het Schotse referendum. Dat is ongekend hoog. In totaal stemde 55 procent tegen en 45 procent voor onafhankelijkheid.

"Wij hebben eenheid boven verdeeldheid gekozen", zei Alistair Darling, leider van het neekamp vrijdag in Glasgow. "Vandaag is een belangrijke dag voor Schotland en het Verenigd Koninkrijk als geheel."

Tegenstanders van onafhankelijkheid wonnen in de hoofdstad Edinburgh met 61 procent en in de 'granieten stad' Aberdeen, het centrum van de Schotse olie-industrie, met 59 procent. In Glasgow won het jakamp, maar dit was niet genoeg voor een landelijke meerderheid.

De Britse premier David Cameron beloofde de Schotten vrijdagochtend meer autonomie. "De Schotten zullen meer te zeggen krijgen over hun eigen zaken, net als de bevolkingen van Wales, Engeland en Noord-Ierland", sprak Cameron. "De rechten van deze stemmers moeten ook gerespecteerd, beschermd en verbeterd worden."

De Britse markten reageerden positief op het nieuws dat de Schotse onafhankelijkheid van de baan was. De aandelenbeurs opende hoger en het pond beleefde zijn hoogste koers in twee jaar tijd.

Eindhoven vangt zevenhonderd asielzoekers op

De gemeente Eindhoven gaat maximaal zevenhonderd asielzoekers opvangen. Het voormalige verzorgingstehuis De Orangerie wordt zo snel mogelijk omgebouwd om vanaf 27 oktober voor een periode van twee jaar asielzoekers op te vangen. Dat meldt de gemeente vrijdag. 

Berichten dat asielzoekers zouden worden opgevangen in het voormalige verzorgingstehuis deden in mei al de ronde. Toen hield Eindhoven de boot af. "Inmiddels is de situatie veranderd", aldus de gemeente. "De gemeente Eindhoven heeft een officieel verzoek ontvangen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en een dringend beroep van de staatssecretaris. De noodzaak is groot.

Ook in het Groningse Uithuizen krijgen asielzoekers een plek aangeboden. Het Energy Village Hotel biedt tot 16 oktober aan 223 asielzoekers plek, meldt RTV Noord.

Het hotel biedt al onderdak aan asielzoekers en ontvangt tevens buitenlandse werknemers die werken aan de Eemshaven. Omdat de werkzaamheden bijna zijn afgerond, hebben veel werknemers het hotel verlaten. Hierdoor komt meer ruimte voor asielzoekers. Na 16 oktober wordt het hotel gesloopt.

In Apeldoorn wordt ook nagedacht over mogelijke opvanglocaties, meldt de krant De Stentor. De gemeente hoopt binnenkort met drie mogelijke locaties te komen.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) pleitte zondag voor 'onconventionele maatregelen' om de stroom van asielzoekers op te vangen. Deze zomer kwamen per maand zo'n 2400 asielzoekers naar Nederland, terwijl het systeem is ingericht op de komst van ongeveer 1400. Veel mensen zijn gevlucht uit Syrië. Daarop luidde Teeven de noodklok. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) benaderde daarop gemeenten voor mogelijke opvangplekken.

Ivoor en cobrawodka in beslag genomen in Amsterdam

Bij inspecties in de Amsterdamse binnenstad zijn een partij ivoren kunstvoorwerpen, negentien opgezette dieren en vier flessen cobrawodka aangetroffen. De verkopers konden niet aantonen dat de voorwerpen legaal zijn, en daarom zijn ze in beslag genomen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vrijdag.

Zestien ivoren kunstvoorwerpen werden gevonden bij een handelaar in een pand waar verschillende verkopers van kunst, antiek en curiosa actief zijn. Twee andere handelaren in de hal boden de negentien opgezette dieren aan, waaronder twee buizerds, twee torenvalken, een hermelijn en een das.

De vier flessen met een cobra, een beschermde diersoort, en wodka erin werden aangetroffen bij een slijterij.

Ook Pro Patria blaast demonstratie in Den Haag af

De Pro Patria-beweging gelast de geplande demonstratie van zaterdag in Den Haag af. Dat meldt de groep vrijdag op Facebook. Na de Muslim Defence League is Pro Patria de tweede groep die een demonstratie afblaast.

Pro Patria deed er deze week alles aan toch een lopend protest te mogen houden. Toen dat niet lukte, besloot de beweging alles op te schorten en een nieuwe aanvraag te gaan doen. "Wij vinden lopen een prioriteit. Stilstaan op een grasveldje zet geen zoden aan de dijk", aldus de beweging op Facebook.

De beweging raadt iedereen af morgen 'gekke dingen' te gaan doen. Het is nog onduidelijk wanneer en waar de groep nu wil demonstreren.

Bewoners van 72 woningen flat Diemen terug

De bewoners van 72 woningen in de flat aan de Beukenhorst in Diemen zijn bijna allemaal weer thuis. Dat meldt wooncorporatie De Key vrijdag. De gemeente gaf woensdag na inspectie de woningen vrij, nadat de terugkeer een paar keer was uitgesteld.

Het zijn de laatste bewoners die voorlopig terug kunnen. Het 'rode deel' van de flat, het meest beschadigde gedeelte, blijft voorlopig onbewoond. Voor de 32 huishoudens die daar woonden wordt alternatieve woonruimte geregeld. Ze kunnen onder begeleiding van een medewerker van het bouwterrein wel persoonlijke spullen ophalen.

Bij een explosie in de flat vielen op 4 september twee doden. Er was risico dat de flat zou instorten. Van de in totaal 193 huishoudens konden 54 direct na de explosie in hun huis terugkeren, kort daarna gevolgd door 35 bewoners van het gele deel. De komende dagen vinden in het rode deel nog schoonmaakwerkzaamheden plaats.

Jan Smit houdt album Streisand van eerste plek

Jan Smit staat een eerste plek voor het nieuwe album van Barbra Streisand vooralsnog in de weg. De Volendammer pakt de toppositie in de Album Top 100 deze week terug. Streisand moet genoegen nemen met de tweede plaats.

De 72-jarige zangeres bracht deze week haar 44e studioalbum uit. Partners is de langverwachte opvolger van What Matters Most uit 2011. Op het duettenalbum zingt Streisand met onder anderen Elvis Presley en Frank Sinatra.

In de Verenigde Staten stevent Streisand met Partners af op haar tiende nummer 1-notering. Als Partners in Nederland de toppositie in de Album Top 100 pakt, is dat Streisands tweede keer aan kop. In 1980 stond ze met Guilty op nummer 1.

Streisand is niet de enige artiest die de top drie van de Album Top 100 bestormt. The Script komt met het nieuwe schijfje No Sound without Silence binnen op de derde plek. Waylon moet een stap terugdoen. De zanger, die vorige week voor het eerst de Album Top 100 aanvoerde met Heaven after Midnight, zakt naar vier. Chris Brown komt met X binnen op de vijfde plek.

In de Single Top 100 zit deze week heel wat minder beweging. Pitbull en John Ryan voeren de lijst nog steeds aan met Fireball. Ook de nummers twee, drie en vier blijven plakken. Hoogste nieuwe binnenkomer is Anouk. Zij bezet met Places to Go de achttiende positie.

Rotterdammers kunnen bij eigen thuiszorger blijven

Rotterdammers kunnen na de overheveling van zorgtaken van de rijksoverheid naar de gemeente in ieder geval nog een jaar gebruikmaken van hun eigen thuiszorgaanbieder. Hierdoor moet de overgang zo geleidelijk mogelijk verlopen, liet de gemeente vrijdag weten.

De Eerste Kamer stemde in juli in met de overheveling, die op 1 januari moet zijn afgerond. Mede vanwege die late instemming met de Wmo is in veel gemeenten nog onduidelijkheid over hoe de zorg volgend jaar is geregeld. Rotterdam heeft dat nu voor de tienduizend bestaande cliënten ondervangen. Met vijftig zorgaanbieders zijn contracten getekend.

Voor nieuwe cliënten is Rotterdam op zoek naar zorgaanbieders. De aanbesteding hiervoor loopt nog tot begin november. Onder het nieuwe regime is het de bedoeling dat er per gezin één aanbieder komt die alles regelt.

In de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen gemeenten de verantwoordelijkheid voor de zorg van ouderen en jongeren met bijvoorbeeld een geestelijke of lichamelijke beperking. De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. Die verschuiving gaat met bezuinigingen gepaard.

Opstelten ziet juist veel reflectie bij politie

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kan zich niet vinden in het commentaar van waarnemend Nationale Ombudsman Frank van Dooren op leidinggevenden bij de politie. Die zouden het te snel opnemen voor agenten die worden beschuldigd van buitensporig geweld tegen burgers. "Er is juist altijd heel veel reflectie na optredens, er is een up-to-date klachtensysteem en we zijn daar heel open over", aldus Opstelten vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsman noemde de politie een 'zelfbewuste' en 'lerende' organisatie. "Maar ik neem de ombudsman altijd serieus. Het is goed dat hij eens een kijkje neemt bij een organisatie die zo groot en belangrijk is en dat hij daar zijn ideeën over geeft. Maar ik hoef het niet over alles met hem eens te zijn", aldus Opstelten.

De bewindsman zei veel vertrouwen te hebben in 'onze politiemensen'. Opstelten is het dan ook niet eens met een andere uitspraak die Van Dooren deed in een eerder op de dag gepubliceerd vraaggesprek met nu.nl. Van Dooren zei te hebben vastgesteld dat politiemensen 'over het algemeen weinig zelfvertrouwen hebben'. "Ik kom veel politiemensen tegen en ik vind juist dat onze politie zelfbewust optreedt", aldus Opstelten.

Opstelten zei verder dat agenten voortdurend opleidingen en weerbaarheidstrainingen volgen zodat ze in staat zijn om 'op een juiste manier en zoals dat moet in onze samenleving op te treden'. "Ik ben trots op onze politie, maar ga de woorden van de ombudsman bestuderen. De korpsleiding gaat dat ook doen. Alles wat bijdraagt aan het gezaghebbend optreden van de politie zullen wij tot ons nemen, maar ik verwacht niet dat er maatregelen moeten worden genomen."

'Dubbele punten in 2015 weer geschrapt'

Het concept van de dubbele punten in de laatste Formule 1-race van het seizoen lijkt geen lang leven beschoren te zijn. Als het aan F1-baas Bernie Ecclestone ligt dan verdwijnt de omstreden regel volgend jaar alweer.

Eind vorig jaar werd de regel van dubbele punten juist ingevoerd om de spanning in het kampioenschap te vergroten. Ecclestone was vorig jaar voorstander van dubbele punten in de laatste drie races, maar wil nu de regel helemaal geschrapt zien.

Op de vraag of de dubbele punten behouden zouden blijven antwoordde Ecclestone vanuit Singapore: "waarschijnlijk niet. We kunnen nog niet zien of het werkt. Het hangt ervan af. Het leek mij een goede manier om het kampioenschap open te houden, aangezien er anders veel mensen in de laatste drie, vier races van het seizoen voor spek en bonen meedoen."

Weer veertien slachtoffers MH17 geïdentificeerd

Het identificatieteam in Hilversum heeft deze week veertien slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne geïdentificeerd. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag. Daarmee zijn 225 lichamen gekoppeld aan een naam.

Zeven van de veertien hebben de Nederlandse nationaliteit. Welke nationaliteit de zeven andere slachtoffers hebben, wordt op verzoek van de ambassades van de landen waar zij uit komen niet bekendgemaakt. In totaal zijn nu 141 Nederlandse slachtoffers geïdentificeerd.

Vorige week werden achttien slachtoffers geïdentificeerd, de week daarvoor tien. Het ministerie benadrukt dat het identificatieproces nog maanden kan duren.

Bij de vliegramp op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Helft middelbare scholen komt gymruimte tekort

Bijna de helft van de middelbare scholen heeft niet genoeg ruimte voor de gymlessen. Een deel van de vmbo-scholen geeft mede daardoor minder gym dan het minimaal gewenste aantal uren. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Mulier Instituut, een stichting die sportonderzoek doet.

In totaal zegt 45 procent van de scholen onvoldoende accommodatie te hebben voor lichamelijke opvoeding. Zeventien procent heeft geen binnenlocatie, achttien procent kan niet buiten lesgeven. Een op de tien scholen heeft geen binnen- én geen buitenlocatie waar kan worden gesport.

Op de vmbo-richtingen basis- en kaderberoepsgerichte leerweg en de gemengde en theoretische leerweg wordt bovendien vaak minder gesport dan aangeraden. Sinds 2005 zijn scholen niet meer verplicht een minimaal aantal uur aan gym te besteden, maar er geldt wel een richtlijn.

In die richtlijn staat dat een vmbo-scholier tussen de 302 en 368 lesuur moet sporten. Op de havo mag dat aantal variëren tussen de 327 en 393 uur. Vwo'ers zouden volgens de richtlijn moeten kunnen rekenen op 367 tot 433 uur lichamelijke opvoeding.

Het tekort aan accommodaties is een van de meest genoemde belemmeringen waardoor op scholen niet wordt gesport, constateert het Mulier Instituut, dat 455 sectieleiders lichamelijke opvoeding en 343 schoolleiders bevroeg.

Man berooft winkel met banaan

De politie van Philadelphia is op zoek naar een man die de afgelopen dinsdag op vruchtbare wijze een winkel heeft beroofd. Op beelden van een bewakingscamera, die woensdag online werden gezet, is namelijk duidelijk te zien hoe de man gebruik maakt van een banaan, die hij kort daarvoor van de toonbank heeft gepakt.

Volgens de politie eiste de man geld en sigaretten en maakte hij een nog onbekend geldbedrag buit. Op de videobeelden is ook te zien hoe de man er na de overval vandoor gaat op een fiets.


Je banaan of je leven!

Wiebes: flink deel toeslagen weer terug

Een flink deel van de 433 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen voor kinderopvang is teruggevorderd. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad gezegd. De kwestie toont volgens de bewindsman aan dat het toeslagensysteem op de schop moet.

"Mensen krijgen soms meer toeslagen dan waar ze recht op hebben, bijvoorbeeld als hun inkomen hoger uitvalt dan ze hebben aangegeven" zei Wiebes. "Dat hebben we afgelopen maart gemeld aan de Tweede Kamer. Een flink deel is terug, maar er zijn ook weer nieuwe gevallen bijgekomen. Het toont maar goed aan waarom we de kinderopvang toeslag ander moeten gaan organiseren."

Door fouten en fraude met de toeslagen hebben honderdduizenden gezinnen tussen 2009 en 2012 te veel toeslag gekregen voor kinderopvang, meldde de Persdienst vrijdagochtend. Van de 433 miljoen euro zou zestig miljoen euro niet meer te innen zijn.

Terugvorderen is in het huidige toeslagenstelsel een 'voortdurende zaak', zo zei Wiebes. "Ieder jaar weer wordt gekeken waar mensen recht op hadden en ieder jaar blijkt weer dat een derde van de ontvangers iets terug moet betalen."

Wiebes benadrukte overigens dat van fraude lang niet altijd sprake is. "Het is voor mensen natuurlijk heel ingewikkeld met al die formulierenboel. Er zijn allemaal dingen die er gedurende het jaar kunnen veranderen waardoor het bedrag dat mensen krijgen verandert. We hebben een systeem gemaakt dat voor burgers veel te ingewikkeld is."

Favorieten voldoen aan verwachtingen in Tokyo

De nummers een tot en met drie van de plaatsingslijst hebben vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in Tokyo bereikt. Naast Angelique Kerber (1), Caroline Wozniacki (2) en Ana Ivanovic (3) bereikte ook Garbiñe Muguruza de halve eindstrijd. De ongeplaatste Spaanse klopte Casey Dellacqua met 3-6, 7-6 (5) en 6-3.

Kerber was in haar kwartfinale te sterk voor de Slowaakse Dominika Cibulkova (6). Het werd 6-3  en 6-0. Wozniacki versloeg de Spaanse Carla Suarez Navarro (8) met tweemaal 6-3. Ivanovic tenslotte was de Tsjechische Lucie Safarova (7) de baas: 6-3 en 6-2.

In Guangzhou bereikten Monica Niculescu en Alizé Cornet (2) de finale. De Roemeense Niculescu klopte thuisspeelster Yafan Wang met 6-0 en 6-2. Cornet, uit Frankrijk, was te sterk voor de Zwitserse Timea Bacsinszky: 6-1 en 7-6 (5).

In Seoul sneuvelde Agnieszka Radwanska (1) in de kwartfinale. De Amerikaanse Varvara Lepchenko verraste haar in drie sets: 6-7 (4), 6-2 en 6-2. Ook Magdalena Rybarikova (4) en Kaia Kanepi (6) verloren hun kwartfinales. Rybarikova gaf bij een 2-6, en0-2 achterstand tegen Christina McHale op. Kanepi boog voor Maria Kirilenko. De Russin was met 6-7 (3), 6-2 en 6-3 sterker dan de Estse.

Karolina Pliskova (2) uit Tsjechië is nu de enige overgebleven geplaatste speelster in de Zuid-Koreaanse hoofdstad. Zij versloeg de Amerikaanse Nicole Gibbs met 6-3 en 6-4.

Medvedev: Rusland wil weer met Westen samenwerken

Ondanks meerdere sanctierondes is Rusland bereid om weer samen te werken met het Westen. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev vrijdag gezegd. De Verenigde Staten en Europese Unie hebben Moskou strafmaatregelen opgelegd voor steun aan de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne.

Medvedev zei in Sochi dat het Westen zich gedraagt alsof zij niet erkennen dat Rusland nationale belangen heeft. Maar, voegde hij hier aan toe, Rusland is bereid de samenwerking te hervatten 'zolang zij weer leren te luisteren naar onze standpunten'.

De laatste sancties werden vorige week van kracht. In augustus kwam Rusland voor het eerst met een boycot voor voedsel dat werd geïmporteerd uit het Westen.

Plasterk loopt niet weg voor gesprek superprovincie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) is bereid de gesprekken met D66 en GroenLinks over de vorming van een superprovincie te hervatten, maar wil de plannen zoals die er nu liggen niet aanpassen. Dat heeft de bewindsman vrijdag na afloop van de ministerraad gezegd.

"Het is een heel helder voorstel: je hebt eerst drie provincies en nu maak je er een van. Als men dit zou willen dan zijn ze van harte welkom", zei Plasterk, die de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland graag ziet samengaan om het openbaar bestuur te verbeteren. "Het wetsvoorstel kan zo uit de la worden getrokken."

D66-leider Alexander Pechtold liet donderdag tijdens de algemene beschouwingen weten dat over het voorstel te praten valt als Plasterk met een nieuwe bestuurlijke agenda komt. Daarin moet duidelijk worden gemaakt hoe Plasterk zijn bestuurlijke hervormingen de komende tijd wil doorvoeren.

De gesprekken over de zogenoemde Noordvleugel sneuvelden eerder dit jaar omdat D66 en GroenLinks niet verder wilden praten over de fusie. GroenLinks wilde meer geld voor natuur en D66 miste samenhang met de verdere bestuurlijke indeling van Nederland. Het kabinet heeft voor de plannen over de bestuurlijke vernieuwing geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Forse temperatuurdaling voorzien voor zondag

De zomer is bijna voorbij. Zondag stroomt koudere lucht het land binnen, waardoor het op sommige plaatsen zeker 10 graden kouder wordt dan de afgelopen dagen, toen het kwik lokaal opliep tot 28 graden. Dat meldt Meteogroup vrijdag.

Dat de zomerse temperaturen plaatsmaken betekent overigens niet dat het slecht weer wordt. Na een onrustig begin van de dag met buien en bewolking, klaart het zondag vanuit het noordwesten op en breekt de zon door.

Nederland leefde met de zomerse temperaturen in de tweede helft van september trouwens boven zijn stand. De ongeveer 17 graden die volgende week maximaal op de thermometer staat is normaal voor de tijd van het jaar.

Franse scholieren onder vuur genomen

Een groep Franse scholieren is tijdens een uitje met een jachtgeweer beschoten door een geesteszieke man. Dat hebben de Franse autoriteiten vrijdag gezegd. Drie scholieren raakten gewond, van wie een ernstig.

Volgens minister van onderwijs Najat Vallaud-Belkacem liggen de drie studenten in het ziekenhuis. De beschieting had plaats in de plaats Vézelay in de regio Bourgondië. De scholieren waren afkomstig uit Parijs. Het kantoor van de Parijse burgemeester liet weten dat de man die het vuur opende zich had verschanst in zijn huis.

Tien jaar cel voor gooien baby van flat

Een 39-jarige man die vorig jaar zijn 3-jarige neefje Blessing van een flat gooide moet tien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had zestien jaar cel geëist. Het OM had A. moord ten laste gelegd, maar dat kan volgens de rechtbank niet worden bewezen. Doodslag echter wel.

De rechter noemde het handelen van Paul A. 'onvoorstelbaar en onverklaarbaar', aldus de zender AT5. Blessing viel in april 2003 van de zesde etage van de flat Kikkenstein in Amsterdam Zuidoost. A. werd kort daarna aangehouden. Hij heeft verklaard niet te weten wat er die avond is gebeurd omdat hij onder invloed was van drank en drugs. Hij heeft zijn daad altijd ontkend.

De vader van Blessing verklaarde tijdens de zitting dat A. de jongen over de reling zou hebben gegooid, omdat het kind 'evil' zou zijn geweest.

Wasteland 2 launchtrailer

Het heeft een aantal jaren geduurd, maar de opvolger van Wasteland is sinds vandaag eindelijk uit. In 2012 startte inXile Entertainment een kickstarter voor Wasteland 2. Ze vroegen 900.000 dollar voor het spel, maar kregen maar liefst bijna drie miljoen dollar van gamers over de wereld.

De makers ervan zeggen dat ze zijn geïnspireerd door de originele Wasteland en door Fallout 1 en 2. Wat je ook terugziet in de gameplay. Het is een turnbased RPG waarbij je je personages kunt aanpassen zoals jij dat wilt, je maakt morele keuzes die invloed hebben op de rest van het spel. Wasteland 2 is op onder andere Steam voor 39,99 euro beschikbaar.

Pastoor: "Dit gaat te ver"

De onverwachte wending in de trainerssoap van AZ heeft niet alleen buiten Alkmaar voor scheve gezichten gezorgd. Ook intern werden wenkbrauwen gefronst. Alex Pastoor stelde Marco van Basten donderdag op de hoogte van zijn ontslag.

"Ik heb Marco donderdagochtend gesproken en hij is vol ongeloof. We hebben altijd prettig samengewerkt. We konden ons vinden in zowel de eerste als de tweede rolverdeling. Dat dit gebeurt, zorgt ook bij hem voor veel ongeloof", liet hij Radio 538 weten.

Pastoor werd sinds het terugtreden van Van Basten naar voren geschoven als de nieuwe leider van de technische staf, maar greep alsnog naast zijn droombaan. AZ en Pastoor bereikten geen overeenstemming over de contractduur. De clubleiding wilde Pastoor aanstellen tot het einde van het seizoen, maar de 47-jarige Amsterdammer dacht aan een samenwerking voor twee seizoenen. Daarop besloot AZ de stekker uit de onderhandelingen te trekken, en Pastoor op straat te zetten.

Die handelswijze is hard aangekomen bij Pastoor, die binnen enkele dagen van zijn droombaan naar een uitkering ging. Hij heeft weinig begrip voor de wijze waarop de clubleiding van AZ met de situatie is omgesprongen.

"Ik vind het prima als ze mij een pedant mannetje vinden of een slechte trainer, dat kan ik hebben, maar dit gaat te ver. Dit heeft natuurlijk een gigantische impact op mijn gezin. Maar ik blijf een voetballiefhebber en ik hoop dit weekend nog met mijn zoontje naar Feyenoord-Ajax te gaan", zo liet hij weten.

Rus bereikt halve finale in Dobrich

Tennisster Arantxa Rus heeft vrijdag de halve finale van het ITF-toernooi in Dobrich bereikt. De Monsterse, als vierde geplaatst in de Bulgaarse stad, was de Italiaanse nummer acht van de plaatsingslijst Alberta Brianti met 7-6 (5) en 6-3 de baas.

Rus neemt het bij de laatste vier op tegen Jevgenia Rodina uit Rusland. Zij klopte de Roemeense Patricia Maria Tig in straight sets: 6-3 en 7-5. Rodina is de nummer 196 van de wereld, Rus staat 190e.

KNVB: "Prachtige dag voor Nederlands voetbal"

De KNVB is opgetogen over de toekenning van vier EK-duels in 2020 aan Amsterdam. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen spreekt in een eerste reactie van 'een prachtige dag voor het Nederlandse voetbal'. "Miljoenen Nederlanders genieten van voetbal en zeker van Oranje op eindtoernooien. Zij verdienen het dat zo'n groot toernooi straks na twintig jaar weer in Nederland plaatsvindt."

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) is blij dat kinderen in 2020 de kans krijgen hun helden van dichtbij aan het werk te zien. "Wat is er mooier dan dat?" Door de gedeelde organisatie zijn de kosten geen probleem. "De kracht van dit toernooi is dat het door dertien landen gezamenlijk wordt georganiseerd, waardoor kosten en risico's gespreid worden. Voor Nederland zijn de vele side-events van groot belang. Hiermee brengen we voetbal echt dichtbij."

Ook de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg is content. "Nederland heeft in 2000 samen met België laten zien een mooi EK neer te kunnen zetten. Met de organisatie van het EK 2020 laten wij zien wat Amsterdam de spelers en supporters te bieden heeft. Amsterdam zal Europa een mooi voetbalfeest geven."

Als Oranje zich plaatst voor het EK van 2020, speelt het minimaal twee poulewedstrijden in de Amsterdam ArenA.

FOK!toen: Een Brug Te Ver

In 1977 verscheen de epische oorlogsfilm A Bridge Too Far, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1974 van Cornelius Ryan. In de door Richard Attenborough geregisseerde film zien we hoe Operatie Market Garden zou uitlopen op een grote mislukking. De geallieerden proberen door de Duitse linies te breken door een aantal grote bruggen in bezet Nederland over te nemen van de bezetters. De brug bij Arnhem bleek echter een brug te ver!

Uit de Telegraaf van 18 juni 1977
Uit de Telegraaf van 18 juni 1977

Het verhaal
A Bridge Too Far was een boek van de Iers-Amerikaanse journalist, historicus en schrijver Cornelius Ryan. Ryan groeide op in Dublin en zou in 1940 verhuizen naar Londen, waar hij een jaar later als oorlogsverslaggever voor The Daily Telegraph ging werken. In deze hoedanigheid mocht hij ook meevliegen met de Amerikaanse bommenwerpers en mocht generaal Patton begeleiden tijdens zijn opmars in nazi-Duitsland. In 1947 gaat Ryan in Amerika wonen waar hij voor het blad Time gaat werken. In 1950 wordt de schrijver tot Amerikaans staatsburger genaturaliseerd.

A Bridge Too Far

Halverwege de vijftiger jaren begint Ryan aan zijn eerste boek te schrijven. In 1959 verschijnt The Longest Day, een indringend verhaal over de gebeurtenissen van D-Day, de invasie van Normandië. Het boek is een grote hit en wordt in 1962 op grootse wijze verfilmd. In 1965 verschijnt het tweede boek van Ryan. In The Last Battle keren we terug naar de nadagen van het voorjaar van 1945 in Berlijn. De laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog worden op indringende wijze bekeken vanuit het oogpunt van Duitse burgers en Amerikaanse, Britse, Russische en Duitse militairen. In 1974 verscheen vervolgens het laatste en eveneens bekendste boek van Ryan, getiteld A Bridge Too Far. Vlak nadat dit boek was verschenen overleed de 54-jarige Ryan aan de gevolgen van kanker.

Vier jaar na zijn dood verscheen het boek A Private Battle, geschreven door zijn vrouw, over zijn persoonlijke gevecht met zijn ziekte. De schrijver had hiervoor geheime notities gemaakt.

 

De productie
Producer Joseph E. Levine had duidelijk veel vertrouwen in de film en stak 22 miljoen dollar in het project. Tijdens de opnames liet hij zo nu en dan fragmenten zien aan distributeurs en kreeg zo uiteindelijk met de verkoop van distributierechten 26 miljoen dollar bij elkaar. De opnames voor A Bridge Too Far begonnen in april 1976 met de indrukwekkende landingen van honderden parachutisten. Om de scène zo authentiek mogelijk over te laten komen ging producer Joseph E. Levine op zoek naar originele Dakota's. Zo kon hij twee exemplaren overnemen die eerder waren gebruikt in het toenmalige Frans-Somaliland en ook van de Portugese luchtmacht kon de producer een tweetal toestellen kopen. Daarnaast werden er van zowel het Deense als Finse Luchtmacht respectievelijk drie en vier Dakota's geleend. Met behulp van zo'n 1000 parachutisten werden de immense luchtlandingen in beeld gebracht. Voor de opnames van de Amerikaanse en Duitse gevechtsvliegtuigen werden een viertal Harvards gebruikt, die bestuurd werden door leden van de Gilze Rijen Aero Club.

A Bridge Too Far 2

Omdat Arnhem in 1976 weinig meer weg had van de stad van weleer werd er voor gekozen om de brugopnames te maken bij een soortgelijke brug over de IJssel in Deventer. Ook werden er opnames gemaakt in Zutphen. Met een budget van 22 miljoen dollar (oftewel 70 miljoen gulden) was A Bridge Too Far de allerduurste filmproductie tot op dat moment. De film was wereldwijd een groot succes en zou alleen in Amerika al zo'n 50 miljoen dollar in het laatje brengen. Dat was op zich ook niet zo vreemd met een supercast met onder meer Peter Faber, Dirk Bogarde, Ryan O'Neal, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox, Elliott Gould, Anthony Hopkins, Gene Hackman, Hardy Krüger, Laurence Olivier, Robert Redford, Maximilian Schell en Liv Ullmann in de belangrijkste rollen.

Uit De Waarheid van 24 juni 1977
Uit De Waarheid van 24 juni 1977

Historische foutjes
Hoewel het verhaal van A Bridge Too Far grotendeels accuraat is, zijn er wel wat historische foutjes in het verhaal geslopen. Zo zien we in de film een aantal scènes die opgenomen zijn in Nijmegen. In de opnames zien we een onbeschadigde Sint Stevenskerk. In 1944 was de kerk echter zwaar getroffen door een Amerikaans bombardement. Ook zien we hoe een Britse Sherman tank een Amerikaanse M24 Chaffee tank aan de kant duwt. Beetje erg onmogelijk aangezien het Amerikaanse leger deze tanks alleen gebruikte bij de Slag om de Ardennen.

A Bridge Too Far 1

De oversteek van de Waal vond in werkelijkheid ten westen van Nijmegen plaats. Vanwege de moderne skyline werd besloten om de opnames van deze historische oversteek ten oosten van de stad te maken. Bij Olst werd nabij de IJssel een enorm groot zwembad gebouwd waar een deel van de oversteek-opnames werden gemaakt. Let ook even op bij het moment dat generaal Horrocks in Leopoldville aankomt om de troepen toe te spreken. Op de achtergrond zien we dan namelijk duidelijk een bord hangen van de Deventer koekhandel Bussink.

De ontvangst
De kritieken op A Bridge Too Far waren nogal uiteenlopend. Vooral in Amerika had men er nogal moeite mee om terug te zien hoe de geallieerde troepen in 1944 hadden gefaald. Bij de Academy Awards werd de epische oorlogsfilm dan ook totaal genegeerd. In Europa had de film dan ook beduidend meer succes dan in Amerika. Over het verhaal achter A Bridge Too Far werd een leuke documentaire gemaakt die je hieronder kunt bekijken.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Singapore

Fernando Alonso heeft de snelste tijd gereden tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Spanjaard was op het Marina Bay stratencircuit een tiende sneller Lewis Hamilton.  Nico Rosberg eindigde de eerste training op de derde plaats, voor de Red Bull van Sebastian Vettel.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Fernando Alonso Ferrari 1:49.056   16
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:49.178 0.122 23
3 Nico Rosberg Mercedes 1:49.205 0.149 24
4 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 1:49.874 0.818 27
5 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 1:50.122 1.066 21
6 Jean-Eric Vergne STR-Renault 1:50.539 1.483 11
7 Kimi Räikkönen Ferrari 1:50.783 1.727 19
8 Jenson Button McLaren-Mercedes 1:50.922 1.866 21
9 Daniil Kvyat STR-Renault 1:50.990 1.934 26
10 Sergio Perez Force India-Mercedes 1:51.131 2.075 23
11 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 1:51.217 2.161 24
12 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 1:51.604 2.548 23
13 Felipe Massa Williams-Mercedes 1:51.953 2.897 20
14 Pastor Maldonado Lotus-Renault 1:52.125 3.069 25
15 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 1:52.146 3.090 19
16 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 1:52.171 3.115 15
17 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 1:52.237 3.181 22
18 Romain Grosjean Lotus-Renault 1:52.906 3.850 26
19 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 1:54.113 5.057 15
20 Marcus Ericsson Caterham-Renault 1:54.475 5.419 26
21 Kamui Kobayashi Caterham-Renault 1:54.607 5.551 21
22 Max Chilton Marussia-Ferrari 1:55.170 6.114 17

Meisje wordt verhuurd voor iPhone 6

Xiao Ai uit Shanghai wil koste wat kost de nieuwe iPhone hebben. De Chinees heeft er zoveel voor over, dat hij zijn vriendin verhuurt om zo het nieuwe Apple-speeltje te kopen.

Het meisje, 170 cm lang en 48 kilo schoon aan de haak, heeft de maten 85-60-87. Ze is te huur voor omgerekend 125 eurocent per uur. Een dag kost je omgerekend 6 euro 25 en voor een hele maand ben je ruim 63 euro kwijt.

Het meisje wordt aangeprezen op een billboard bij de Universiteit van Songjiang. Seks is helaas niet toegestaan, een triootje mag echter wel.

'Sterfte bootvluchtelingen mogelijk massamoord'

De dood van zo'n vijfhonderd vluchtelingen die vanuit Egypte de Middellandse Zee probeerden over te steken is mogelijk een massamoord geweest. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties Zeid Raad al-Hussein Zeid vrijdag gezegd. De Syrische, Sudanese en Egyptische migranten verdronken voor de kust van Malta toen hun boot opzettelijk werd geramd.

"Het roekeloos met opzet rammen van een boot met daarop honderden weerloze mensen is een misdaad die niet onbestraft mag blijven", zei Zeid. Vermoed wordt dat mensensmokkelaars achter het rammen zitten. Zij vroegen migranten tot drieduizend euro om aan boord van het overvolle, gammele bootje te mogen. Vervolgens dwongen de smokkelaars vluchtelingen om midden op zee meerdere malen over te stappen op andere schepen.

"Ieder land zou alle middelen inschakelen voor een onderzoek als de slachtoffers eigen burgers waren die door criminele bendes op zijn grondgebied waren vermoord", aldus Zeid. "De reactie moet niet minder fel zijn omdat het hier om buitenlanders gaat die op zee zijn vermoord." De mensenrechtenchef roept Griekenland, Malta en Italië op om informatie over de identiteit van de mensensmokkelaars te delen met de Egyptische autoriteiten, die het incident grondig moeten onderzoeken.

Dochter Sean Penn houdt kleren voortaan aan

Dylan Penn gaat voortaan niet snel meer in het openbaar uit de kleren. De dochter van acteurs Sean Penn en Robin Wright heeft een beetje spijt van haar fotosessie voor Treat Magazine, waarvoor ze alleen een ketting droeg. "Ik heb mijn lesje geleerd", zegt ze tegen de Britse entertainmentzender E.

"Mijn ouders waren nogal verrast door de foto's want ik had van tevoren niets gezegd", zegt het 23-jarige model. In het blad was ze vrijwel naakt, op de cover bedekte ze zich met alleen een bonttasje. "Mijn vader zei dat ik met deze foto's een grens had bereikt, en dat het beter zou zijn als ik die niet zou overschrijden."

"Eerlijk gezegd zou ik nu niet meer zo veel kleren uittrekken", laat Dylan Penn weten. "Ik was een beetje naïef."

Dylan wil in het vervolg wel weer voor de camera gaan staan, maar dan als actrice. Ze rondde onlangs de opnames af van de horrorfilm Condemned, haar acteerdebuut, dat volgend jaar verschijnt. "Ik had daar nooit over nagedacht", zegt ze. Het kwam vooral omdat ze de regisseur, Eli Morgan Gesner, kende. Voor de rest zou ze in het vervolg liever achter de camera plaatsnemen. "Ik vind schrijven geweldig en zou graag ooit scenarist en regisseur worden."

Vooralsnog is het nog te vroeg voor de jonge Penn om haar zielenroerselen aan het witte doek toe te vertrouwen. "Ik schrijf al mijn hele leven en probeer dat elke dag te doen, maar ik ben er nog niet aan toe mijn werk door anderen te laten lezen", zegt ze openhartig. "Daar moet ik nog hard aan werken."

Pensioenfondsen stoppen 1,5 miljard in hypotheken

Drie pensioenfondsen hebben meer dan anderhalf miljard euro gestoken in een nieuwe hypotheekaanbieder in Nederland: Munt. Dat maakten het Pensioenfondsen voor Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens en het pensioenfonds voor de grafische sector PGB vrijdag bekend. Het is de eerste keer dat pensioenfondsen direct in Nederlandse hypotheken investeren.

PMT, dat tot de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland behoort, bracht met een miljard euro het grootste bedrag op. Het pensioenfonds zegt blij te zijn 'op deze manier te kunnen investeren in de Nederlandse economie'. Voor de deelnemers levert de investering bovendien een goed rendement op, meent het fonds.

Het vermogen van Munt moet de komende jaren groeien naar drie miljard euro. Ter vergelijking: marktleider Rabobank heeft meer dan tweehonderd miljard euro aan hypotheken uitstaan.

De hypotheken van Munt zijn per direct verkrijgbaar, en alleen via onafhankelijke adviseurs, zoals De Hypotheker en de Vereniging Eigen Huis. Ongeveer 150 adviseurs bieden de producten nu aan. Dat moet de komende tijd worden uitgebreid naar zeshonderd.

Op de meest afgesloten soort hypotheeklening, een annuïteitenhypotheek met een NHG-garantie en tien jaar vaste rente, biedt Munt een rente van drie procent. Dat is gelijk aan de laagste rente die op een dergelijk product momenteel door Argenta en Delta Lloyd wordt aangeboden.

Er is al een poos maatschappelijke discussie of pensioenfondsen niet meer van hun vermogen van bijna duizend miljard euro in Nederland zouden moeten investeren. Vorig jaar belegden de pensioenfondsen 1,3 procent van hun vermogen in Nederlandse hypotheken. Het kabinet werkt met de pensioenfondsen aan een investeringsfonds voor pensioenen. Met dat fonds zou echter alleen indirect worden geïnvesteerd in de Nederlandse huizenmarkt.

Geen vliegverkeer naar Jemen om gevechten

Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben al het vliegverkeer op de luchthaven van Sanaa, de hoofdstad van Jemen, gestaakt. Aanleiding zijn zware gevechten tussen sjiitische rebellen en soennitische opstandelingen. Dat hebben de Jemenitische luchtvaartautoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De gevechten braken donderdag uit in een voorstad van Sanaa, waar ook de islamitische Iman-universiteit staat. De universiteit wordt gezien als een broedplaats voor sjiitische opstandelingen. Bij de gevechten werden ook kantoren van de staatstelevisie getroffen door mortiergranaten. Duizenden mensen in het gebied hebben hun huis verlaten en zijn op de vlucht geslagen.

Alle buitenlandse vluchten naar Sanaa zijn voor 24 uur opgeschort. Na die periode wordt de veiligheidssituatie opnieuw bekeken.

AFA en NVU betogingen Schilderswijk verboden om risico rellen

De Anti-Fascistische Aktie (AFA) en de Nederlandse Volks-Unie (NVU) mogen zaterdag niet in de Haagse Schilderswijk demonstreren omdat het houden van een optocht tot wanordelijkheden zou kunnen leiden. Dat zegt de rechter vrijdag in een toelichting op het besluit om de twee geplande demonstraties in de wijk te verbieden.

De rechter oordeelde woensdag dat de AFA naar het Plein 1813 moest uitwijken en de NVU op de Koekamp moest demonstreren, zoals burgemeester Jozias van Aartsen vorige week had verordend. De motivering voor die uitspraak volgde vrijdag.

Volgens de rechtbank heeft burgemeester Van Aartsen aannemelijk gemaakt dat de genomen maatregelen nodig waren om de veiligheid te garanderen. Van Aartsen meldde vorige week dat de geplande demonstraties mochten doorgaan, maar alleen op één bepaalde locatie.

Het risico is reëel dat als een van de organisaties in de Schilderswijk zou demonstreren, andere groepen niet op de aan hen toegewezen locaties zouden blijven, aldus de rechtbank. Daarom is de keuze van Van Aartsen om elke demonstratie dezelfde beperkingen op te leggen 'begrijpelijk'.

In totaal worden zaterdag vier demonstraties gehouden. Ook Pro Patria en Geenstijl organiseren een protest.

Eerdere betogingen in de Schilderswijk liepen uit op rellen. Op tien augustus werden agenten en journalisten belaagd toen tegendemonstranten bij een protest van Pro Patria met stenen gingen gooien.

Marokko neemt wet tegen jihadstrijders aan

De regering van Marokko heeft vrijdag een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd dat het strafbaar maakt om training te volgen bij extremisten met als doel terreurdaden te plegen. De wet, die in oktober wordt voorgelegd aan het parlement, moet het aantal Marokkanen dat zich aansluit bij extremistische groepen in Syrië, Irak en Mali terugdringen.

Mensen die veroordeeld worden voor het overtreden van de wet kunnen vijftien jaar achter de tralies verdwijnen en boetes opgelegd krijgen van 4500 tot 45 duizend euro.

In de gelederen van de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS) zijn veel Marokkanen, naar schatting zo'n twaalfhonderd. Marokko heeft het afgelopen jaar al tientallen netwerken opgerold die rekruten wierven voor de jihad.

Amsterdam speelstad voor EK 2020

Amsterdam hoort bij de dertien steden om het Europees kampioenschap voetbal in 2020 te organiseren. Dit heeft de UEFA in Gèneve bekendgemaakt. Het EK wordt in 2020 in zoveel steden georganiseerd om het zestigjarig bestaan van het Europees kampioenschap te vieren. 

In de Amsterdam ArenA zullen drie groepswedstrijden en een achtste finale worden gespeeld. Mocht Nederland zich kwalificeren, dan zal het sowieso twee groepsduels in eigen land spelen. De UEFA was in het evaluatierapport enkele weken geleden al positief over de ArenA en de speelstad Amsterdam. 

De halve finales en finale zullen in Londen worden gespeeld. Het Wembley-stadion kreeg voor de eindfase van de competitie de voorkeur boven de Allianz Arena in München. In de Duitse stad zullen wel drie groepsduels gespeeld gaan worden plus een kwartfinale. Dit geldt ook voor de steden Baku, St. Petersburg en Rome. 

Naast Amsterdam zijn er zeven andere steden met drie groepsduels plus een achtste finale: Budapest, Kopenhagen, Bilbao, Dublin, Boekarest, Brussel en Glasgow. De steden Minsk, Jeruzalem, Sofia, Cardiff, Skopje en Stockholm zijn afgevallen. 

Het idee om het EK te verspreiden kwam van UEFA-baas Michel Platini. "EURO 2020 voor Europa!", aldus Platini. Europa is volgens Platini de bakermat van het voetbal en dat mag door heel Europa worden gevierd. Generaal-secretaris van de UEFA Gianni Infantino voegde er aan toe door het toernooi te splitsen de organisatiekosten ook door meerdere landen wordt opgebracht en het daardoor ook voor kleinere landen aantrekkelijker is om een deel van de organisatie op zich te nemen.

Nederland moet zich overigens wel gewoon nog zien te plaatsen voor het EK in 2020. Geen enkel land heeft automatisch toegang tot het hoofdtoernooi over zes jaar. Aan het EK in 2020 doen 24 landen mee. 

Gekozen stadions 

Land Stad Stadion Capaciteit
Azerbeidzjan Baku Bakı Olimpiya Stadionu (opening 2015) 68.000
België Brussel  - Nieuw te bouwen stadion -  60.000
Denemarken Kopenhagen Parken Stadion 38.065
Engeland Londen Wembley Stadium 90.000
Duitsland München Allianz Arena 67.812 (uitgebreid naar 75.000)
Hongarije Budapest Új Puskás Ferenc Stadion (nieuw, opening 2018) 65.000
Ierland Dublin Aviva Stadium 51.700
Italië Rome Stadio Olimpico 72.698
Nederland Amsterdam Amsterdam ArenA 53.052 (uitgebreid naar 56.000)
Roemenië Boekarest Arena Națională 55.600
Rusland St. Petersburg New Zenit Stadium 69.500
Schotland Glasgow Hampden Park 52.063
Spanje Bilbao San Mamés Barria 53.332

Van Rijsselberghe zevende, Badloe achtste

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is vrijdag bij de wereldkampioenschappen zeilen in Santander als zevende geëindigd in de RS:X klasse. De olympisch kampioen finishte in de afsluitende medalrace als zesde en wist zich in het klassement iets te verbeteren. Het podium was voor hem niet meer haalbaar na een slechte reeks donderdag, toen hij surfte met kapot materiaal.

Zijn trainingsmaat Kiran Badloe finishte achter Van Rijsselberghe als achtste. Hij werd derde in de medalrace en schoof nog twee plekken op in de eindstand. Het goud was voor de Fransman Julien Bontemps.

Complete Need for Speed Rivals op komst

De Complete Edition van Need for Speed Rivals komt 24 oktober uit. In deze editie zitten alle zes eerder uitgegeven uitbreidingen voor het racespel.

In Need for Speed Rivals speel je politie-agent of crimineel met elk eigen uitdagingen en beloningen. Need for Speed Rivals Complete Edition bevat de volgende uitbreidingen met elk weer een hele batch aan auto's om in te racen:

  • Simply Jaguar Complete Pack
  • Ferrari Edition Special Compete Pack
  • Concept Lamborghini Complete Pack
  • The Koenigsegg Agera One
  • Complete Movie Pack
  • Loaded Garage Pack

Need for Speed Rivals Complete Edition komt uit voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

Cameron: meer bevoegdheden voor Schotten

De Britse premier David Cameron is verheugd dat de bevolking van Schotland heeft besloten onderdeel te blijven van het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij vrijdagochtend kort nadat de kiescommissie in Schotland de tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid tot winnaar van het referendum had uitgeroepen.

"Nu is het tijd om verder te gaan", zei Cameron. "Er moet een 'evenwichtige schikking' komen, die niet alleen eerlijk is voor de mensen in Schotland, maar voor het hele Verenigd Koninkrijk."

Cameron stelde de Schotten meer bevoegdheden in het vooruitzicht. In januari moet er een wetsontwerp liggen.

Er moeten echter ook een eerlijke oplossing komen voor Engeland, zei de premier. Nu is de situatie zo dat Schotse parlementariërs kunnen beslissen over zaken die Engeland aangaan, terwijl Engelse parlementariërs die zeggenschap niet hebben over Schotse aangelegenheden. Daar moet volgens Cameron verandering in komen.

De winst van het neekamp in Schotland is ook winst voor Cameron. Zijn carrière als premier hing in zekere zin aan een zijden draadje. Als de Schotten voor onafhankelijkheid hadden gekozen had dat zijn einde als premier vrijwel zeker ingeluid.

Nachtje racen in Singapore

Dit weekend racen de coureurs in Singapore, dus Codemasters heeft een video uitgegeven hoe de baan er digitaal uit gaat zien in hun racesimulator F1 2014.

In deze video racet Romain Grosjean in zijn Lotus E22 over het Marina Bay Street-circuit. Op dit circuit werd voor het eerst een nachtrace gehouden in 2008. In deze game is dit natuurlijk ook een nachtelijke rit met kunstverlichting.

F1 2014 komt 17 oktober uit voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

[TGS] Gameplay RE: Revelations 2

De eerste gameplaybeelden van Resident Evil: Revelations 2 zijn via IGN op internet beland. Hopelijk gaat het hier om een vroege versie van de game, want momenteel zien de animaties zien er enger uit dan de game zelf.

Uit de beelden kunnen we herleiden dat Capcom voor Resident Evil: Revelations 2 dezelfde engine gebruikt als Resident Evil 6. Hierdoor mist (naar mijn bescheiden mening) de gameplay wel dat "Revelations" sfeertje die het eerste deel zo tof maakte. Daarnaast valt onder andere ook op de animaties nog niet helemaal soepel lopen en Claire wel erg snel kan sprinten.

Actie vanaf 1:30

Sherlock ontdekt de donkere kant van Londen

Focus Home Interactive introduceert vandaag een nieuwe video over de complexiteit van de personages in Crimes & Punishments. De trailer gaat over empathie, schuld en straf, niet voor de verdachte, maar voor Sherlock, omdat hij moet leven met de keuzes die zijn gemaakt in de game.

Crimes & Punishments introduceert morele veranderingen in de Sherlock Holmes-serie. Je wordt niet alleen belast met het selecteren van de verdachte die volgens jou de misdaad heeft begaan, maar ook met de keuze wat er met hem moet gebeuren; geef je hem aan bij de politie of leef je mee met zijn situatie en laat je hem vrij, natuurlijk vermomd in Sherlock Holmes-stijl. De speler kan uit maximaal vijf verdachten een verdachte selecteren, waarna de morele keuze volgt en het lot van de verdachten in jouw handen ligt, met de daar bijbehorende verantwoordelijkheid.

Crimes & Punishments is vanaf 30 september verkrijgbaar op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.

PvdA en D66 willen debat over ebola-aanpak

PvdA en D66 in de Tweede Kamer willen met spoed een debat over de aanpak van ebola met minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA). Dat hebben beide partijen vrijdag laten weten, nadat Ploumen een extra bijdrage van vijftien miljoen euro had toegezegd.

"Behalve geld zijn er ook praktische dingen nodig", zegt PvdA-Kamerlid Roelof van Laar. Zo zou Nederland kunnen helpen bij het opzetten van een ziekenhuis voor lokaal medisch personeel. "Westerse artsen en verpleegkundigen die besmet raken worden teruggehaald en krijgen de best mogelijke zorg, maar lokaal personeel niet."

Racen door Battlefield in multiplayer

Electronic Arts heeft een trailer uitgebracht met daarin beelden van de Hotwire multiplayermodus in Battlefield Hardline. Snelle wagens, veel geknal, kortom, actie.

Of je nu aan de kant van de wet staat als politie of aan de andere kant als crimineel, het doel in de Hotwire-modus van Battlefield Hardline is om de gemarkeerde auto's te bemachtigen en erg hard te kunnen rijden.

Battlefield Hardline komt begin 2015 uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, en Xbox One.

'Run op Zwarte Piet van Playmobil'

De Zwarte Piet van Playmobil lijkt in korte tijd een collector's item te worden. Dat meldt prijsvergelijkingssite Beslist.nl op basis van eigen gegevens. Playmobil heeft de productie van zijn sinterklaassets eerder dit jaar stopgezet. Dinsdag en woensdag registreerde Beslist.nl ruim tienduizend zoekopdrachten naar het speelgoed.

Playmobil stopt de productie niet vanwege de huidige discussie rond Zwarte Piet. "Na vier jaar sinterklaassets vonden we het tijd voor iets anders", licht een woordvoerder toe. In plaats van Piet introduceert Playmobil een kerststal. "Maar sinterklaas liep erg goed, dus misschien komt het thema over een tijdje weer terug", aldus de woordvoerder.

Playmobil bracht zijn eerste Zwarte Piet op de markt in 2010. De afgelopen verschenen er meerdere sets, waaronder een stoomboot met Sinterklaas en Zwarte Pieten, een extra setje Pieten en een sinterklaaskalender met daarop Zwarte Pieten. De stoomboot is op Beslist.nl momenteel het populairst, laat de website weten.

De discussie over of Zwarte Piet racistisch woedt sinds vorig jaar in alle hevigheid. De gemeente Amsterdam kondigde vorige maand aan binnen vier jaar over te stappen op Pieten met roetvegen. Geert Wilders diende deze week een wetsvoorstel in om Zwarte Piet verplicht zwart te houden.

Beslist.nl wordt dagelijks door ruim een half miljoen mensen bezocht. Op de vergelijkingssite staan 24 miljoen producten van bijna tienduizend winkels.

[Vid] 'Back to the Future voorspelde 9/11'

De aanslagen in Amerika, op 11 september 2001, waren al voorspeld in de 'Back tot the Future'-trilogie. Dit zou blijken na een grondige analyse van de drie films uit de jaren 80 en 90.

Alu hoedje barelyHuman11 heeft de videobanden vele malen teruggespoeld en de films opnieuw bekeken. Hij is er nu heilig van overtuigd dat regisseur Robert Zemeckis en de illuminati verantwoordelijk zijn voor de aanslagen.

Zo wordt in de film vele malen gerefereerd aan twee bomen, als symbool voor de Twin Towers. De twee ingestorte flatgebouwen kwamen zelf ook in beeld in het tweede deel. En met een beetje fantasie, stortten die twee in dezelfde film nog in ook.

Ook wordt er in de film gerept over terroristen en zien we islamitische strijders. En zelfs de getallen 9 en 11 zijn in één shot te zien. Het kan dus niet anders, of '9/11' werd al in de films voorspeld.

Weet Hollywood meer? Overtuig jezelf!

Sir Hammerlock schreeuwt Borderlands: The Pre-Sequel

Borderlands: The Pre-Sequel is over een aantal weken in ons midden. Dus Sir Hammerlock en TORQUE nemen ons mee om nogmaals te laten zien wat er allemaal nieuws is, op hun eigenzinnige wijze.

Sir Hammerlock en TORQUE geven een tour op Elpis, de maan van Pandora in in Borderlands: The Pre-Sequel. Dodelijke nieuwe vijanden, monsters, laserwapens, ijsbrekende toeren, zwaartekracht en buttslams en meer passeren de revu.

Borderlands: The Pre-Sequel komt 13 oktober uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Teeven verleent Afghaanse tolk geen asiel

De Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai kan niet in Nederland blijven. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) verleent hem geen asiel, schrijft hij vrijdag in antwoord op Kamervragen. Volgens Teeven zijn er 'geen bijzondere individuele omstandigheden' die hem ertoe verplichten de asielbeoordeling van Noorwegen over te doen.

De asielaanvraag van de 31-jarige Afghaan werd in het Scandinavische land afgewezen. Daarna wendde hij zich tot Duitsland en in derde instantie kwam hij naar Nederland. Ahmadzai werd tijdens zijn werk voor het Nederlandse leger door de BBC gefilmd. Hij werd herkend en sindsdien maken de Taliban jacht op hem en zijn familie. Nadat zijn broer was vermoord, sloeg de tolk op de vlucht.

Teeven gaat ervan uit dat Nederland tot dezelfde uitkomst zou komen als de Noren. Verder schrijft hij dat het 'feit dat iemand een beperkte periode voor een Nederlandse missie heeft gewerkt, onvoldoende is om de verantwoordelijkheid voor de behandeling van een asielaanvraag over te nemen'.

De staatssecretaris wijst er verder op dat een uitgangspunt van het Nederlands asielbeleid is dat asielverzoeken niet op diplomatieke posten kunnen worden ingediend. Dat kan volgens Teeven slechts in 'zeer uitzonderlijke omstandigheden' zoals een 'acute noodsituatie'. Daar is bij de Afghaanse tolk volgens hem geen sprake van.

De bewindsman noemt het herkenbaar in beeld brengen van Ahmadzai overigens 'ongelukkig'. Tot slot meldt hij dat de Afghaan nog niet is overgedragen aan Noorwegen.

[Pic] Mooie juf doet 3 scholieren

De politie van Essex County, in de Amerikaanse staat New Jersey, heeft woensdagavond Nicole Dufault in de boeien geslagen. De 34-jarige lerares heeft namelijk met drie vijftienjarige scholieren het bed gedeeld.

De mooie juf werkt al bijna tien jaar op Columbia High School in Maplewood. Deze middelbare school vormde afgelopen jaar het decor voor haar geile uitspattingen.

In en om het schoolgebouw liet de blondine zich geregeld uitwonen door haar drie minderjarige minnaars. Ook haar auto diende als dankbare schuilplaats voor de pikante onderonsjes. Dat zij echter al was getrouwd en bovendien moeder van twee koters, boeide de docente verder niet.

Uiteindelijk kreeg men toch weer lucht van de zaak. Dufault is geboeid afgevoerd naar Essex County Correctional Facility. Haar twee kinderen zijn ondergebracht in een pleeggezin.

[Eredivisie] Preview speelronde 6

Komend weekend staat weer helemaal in het teken van de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Mede daardoor staat de preview van deze speelronde geheel in het teken van deze beladen wedstrijd, die zondag om 14.30 uur van start gaat.

Bij Ajax lijkt het zand inmiddels weer een beetje uit de motor gespoeld te zijn. De Amsterdammers begonnen de competitie uitstekend met drie zeges, maar na de nederlaag tegen PSV (1-3) volgde ook een zeperd bij FC Groningen (2-0). Toch lijkt de ploeg van trainer Frank de Boer zich weer te revancheren. Dit lieten ze afgelopen woensdag al zien.

Lasse Schöne, een van de smaakmakers bij Ajax, moet de Klassieker mogelijk missen (Pro Shots/Stanley Gontha)

Op die dag speelde Ajax in de groepsfase van de Champions League tegen Paris Saint Germain. Na een zeer stroeve eerste helft was het tweede bedrijf een stuk beter. Mede door de strijdlust en de aanwezigheid van tienduizenden fans werd een zwaarbevochten 1-1 uit het vuur gesleept. Ook in de competitie werd vorige week weer gewonnen. Heracles Almelo ging er met 2-1 af.

Feyenoord kent net als vorig seizoen een teleurstellende start van het nieuwe seizoen. Onder het bewind van trainer Fred Rutten pakte de ploeg pas vijf punten uit even zoveel wedstrijden. Daarmee staat de ploeg op de veertiende plaats. In de eigen Kuip werd in het verleden achttien keer van Ajax gewonnen. De Amsterdammers wonnen er echter twintig keer. Daarnaast waren er ook nog twintig gelijke spelen.

Voor Kenneth Vermeer wordt deze Klassieker hoe dan ook apart. De keeper stond tot de laatste dag van de transfermarkt bij Ajax onder contract, maar koos vervolgens voor de gang naar Rotterdam-Zuid. Erwin Mulder, tot voor kort de eerste keeper in de selectie van Rutten, kreeg dit bericht na de wedstrijd tegen FC Twente (0-0) pas te horen en was daar op zijn zachtst gezegd niet gelukkig mee.

Vermeer verruilde Ajax voor Feyenoord (Pro Shots/Jan Kok)

Toch kende Vermeer een ongelukkige start bij zijn nieuwe werkgever. Afgelopen weekend kreeg hij in de competitiewedstrijd tegen Willem II een twee keer een treffer om zijn oren, waar hij zijn nieuwe teamgenoten slechts één keer zag scoren. Mede daardoor is de wedstrijd tegen Ajax nu al cruciaal voor Feyenoord.

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
19 sept om 20.00 uur Willem II - NAC FOX Sports 1
19 sept om 20.30 uur Voetbal International RTL 7
19 sept om 22.55 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
20 sept om 18.30 uur Excelsior - FC Dordrecht FOX Sports 1
20 sept om 19.45 uur ADO Den Haag - Go Ahead Eagles FOX Sports 3
20 sept om 20:45 uur Vitesse - sc Heerenveen FOX Sports 1
20 sept om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
21 sept om 00.20 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 2
21 sept om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
21 sept om 12.30 uur Heracles Almelo - FC Twente FOX Sports 1
21 sept om 14.30 uur Feyenoord - Ajax FOX Sports 1
21 sept om 14.30 uur PSV - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 3
21 sept om 14.30 uur AZ - PEC Zwolle FOX Sports 5
21 sept om 16.45 uur FC Utrecht - FC Groningen FOX Sports 1
21 sept om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
21 sept om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Kritiek op Roemer uit fractie

SP-leider Emile Roemer heeft geen goede beurt gemaakt binnen zijn partij met zijn optredens tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Verschillende anonieme fractiegenoten uiten kritiek op hem in het AD. Het komt niet vaak voor dat SP'ers hun frontman afvallen. Overigens verbindt niemand consequenties aan de uitglijder.

Roemer moest woensdag het antwoord schuldig blijven toen hem om een tegenbegroting werd gevraagd tijdens de eerste dag van de algemene beschouwingen. Volgens de andere partijen ontbrak daardoor iedere onderbouwing van zijn pleidooien. Hij gaf donderdagochtend toe dat het 'geen handig moment' van hem was. Diezelfde dag diende hij alsnog een tegenbegroting in.

"Ronduit jammer", zegt een Kamerlid. "Emile heeft zich laten afbluffen. Hij had in de tegenaanval moeten gaan en zeggen: wat kletst u nou meneer Pechtold?" Een andere anonieme fractiegenoot verwijst naar 2012 toen Roemer tijdens de verkiezingscampagne ook de cijfers een keer niet paraat had en een voorsprong in de peilingen snel zag teruglopen. "Dat was heel pijnlijk."

Kamerleden die wel met hun naam in de krant reageren zijn minder kritisch. Harry van Bommel zegt dat Roemers positie niet ter discussie staat, maar noemt zijn optreden wel 'onhandig'. "Ik weet niet hoe dit kon gebeuren." Nine Kooiman laat weten dat het 'anders moet'. "We moeten daar nog over vergaderen, maar volgende keer kunnen we wellicht beter vooraf met onze plannen komen."

Maher: "Ben op de juiste weg"

Adam Maher kan onmogelijk tevreden zijn over zijn eerste seizoen bij PSV. Inmiddels nadert de talentvolle middenvelder naar eigen zeggen weer zijn oude niveau. "Ik voel me momenteel erg goed en ben op de juiste weg. Ik blijf elke dag hard trainen om toe te werken naar de echte Adam", zo liet Maher NUsport optekenen. Hij hoopt zich te revancheren voor zijn debuutseizoen in Eindhoven.

Sinds zijn komst van AZ vorig seizoen heeft Maher de torenhoge verwachtingen die gepaard gingen met zijn transfersom niet kunnen inlossen. "Ik zat aan de andere kant van de medaille en dit jaar wil ik aan de goede kant zitten. Als ik op deze manier doorga, komt dat vertrouwen vanzelf weer."  Het hernieuwde vertrouwen van Maher is exemplarisch voor de moraal binnen PSV. Na een seizoen waarin de ploeg door de ondergrens zakte en teleurstelling op teleurstelling stapelde, lopen de spelers inmiddels weer met opgeheven hoofd.

"We zijn volwassener geworden, komen dompers gemakkelijker te boven", vertelde Maher daarover. "We hebben tegen Ajax al laten zien dat we terug kunnen komen van een achterstand."  En ook donderdagavond revancheerde PSV zich voor een eerdere teleurstelling. Het Portugese Estoril Praia werd met 1-0 verslagen. "De winst op Estoril was ook weer een antwoord op de nederlaag tegen PEC Zwolle", aldus Maher.

'Rol in Gotham kan acteur maken of breken'

Ben McKenzie geeft toe enorm veel belang te hechten aan zijn rol in Gotham die maandag in première gaat op de Amerikaanse zender Fox. "Dit zijn internationaal geliefde personages en zo'n rol wil je niet verknallen", zegt de acteur tegen Novum Nieuws op de set van de nieuwe Batman-serie. "Als je hier dom overkomt in een scène, kan dat slecht zijn voor je hele verdere carrière."

Gotham vertelt over de jonge jaren van de bekende personages uit het Batman-universum. De 36-jarige McKenzie, bekend van zijn rollen in series als The O.C. en Southland, speelt James Gordon, een kersverse rechercheur in de fictieve stad Gotham. Daar begeleidt hij een jonge Bruce Wayne, gespeeld door de 13-jarige David Mazouz, naar zijn uiteindelijke taak als burgerwacht Batman. Naast McKenzie spelen in Gotham ook onder andere Jada Pinkett Smith en Donal Logue mee.

"Ik speel een iconisch personage en dat is zeer beangstigend", vertelt McKenzie. "Daarom probeer ik zo veel mogelijk te geven." De acteur laat zich dan ook niet afschrikken door zijn hoofdwond. "Ik wil zo veel mogelijk actiescènes zelf doen. Ik vind het het spannendst als ik een acteur al het werk zelf zie doen." Maar daarom kan McKenzie zich wel voorstellen dat een regisseur liever stuntmannen inzet, zeker bij toegewijde acteurs als hij.

Dat het niet altijd goed gaat op de set bleek maar weer toen McKenzie onlangs op de set in New York verscheen met een hechting in zijn rechterslaap. Vier dagen daarvoor had hij zijn hoofd bezeerd tijdens een gevechtsscène. "Ik duwde iemand tegen een betonblok aan. Dat is veilig als je uitkijkt en weet waar je naartoe moet", grapt de Texaan.

Gotham gaat 22 september in première op Fox in de Verenigde Staten. Veronica heeft de serie aangekocht, maar kan nog niet bevestigen wanneer die in Nederland wordt uitgezonden. Ook Netflix bemachtigde eerder deze maand de rechten op de Batman-serie en stelt Gotham vanaf volgend jaar herfst beschikbaar aan abonnees in nog nader te bepalen landen. Het was de eerste keer dat de videodienst een aankoop deed voordat überhaupt een aflevering werd uitgezonden op televisie.

Investeringen weer gegroeid na twee maanden krimp

Hogere uitgaven aan woningen, bedrijfsgebouwen en wegen hebben in juli voor een investeringsgroei van 5,2 procent gezorgd. In de twee maanden daarvoor was nog sprake van lichte krimp. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De investeringen zaten sinds oktober in de lift. Door een daling in uitgaven aan bouwwerken, stokte die groei in mei en juni. Omdat in juli weer meer werd geïnvesteerd in de bouw, groeiden de investeringen weer.

Ondanks de stijging in juli liggen de totale investeringen nog wel rond de twintig procent lager dan voor de economische crisis. Die daling komt ook vooral op het conto van de zieltogende bouwbranche.

VS gaat Syrische rebellen bewapenen

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met het trainen en bewapenen van Syrische rebellen die de strijd aan moeten gaan met de extremistische organisatie Islamitische Staat. Eerder al keurde het Huis van Afgevaardigden het voorstel goed. Met de steun van het Congres kan Obama zijn strategie om IS aan te pakken, die hij een week geleden uit de doeken deed, in praktijk gaan brengen.

De Democraten en de Republikeinen waren onderling verdeeld. "Interventie die het Midden-Oosten destabiliseert is een vergissing. En toch, daar gaan we weer, begeven we ons in een burgeroorlog", zei de Republikeinse senator Rand Paul. De Democraat Mark Begich zei het niet eens te zijn met de plannen van Obama om het leger in te zetten voor het trainen van de rebellen. "Het is tijd dat de Arabische landen over hun regionale verschillen heen stappen en zich agressiever gaan mengen in de strijd tegen terroristen."

De regering deed donderdag opnieuw zijn uiterste best om te benadrukken dat het Amerikaanse leger geen grondoperatie gaat beginnen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de regering zich terdege bewust is van de 'glijdende schaal'. Deze term ('slippery slope') werd ook gebruikt voor steeds diepere betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Vietnam, een halve eeuw geleden.

Het plan van Obama omvat het trainen van Syrische rebellen in Saudi-Arabië. Dat proces zal ongeveer een jaar in beslag nemen. President Obama wil in de strijd tegen IS ook luchtaanvallen uitvoeren in Syrië en Irak.

Anouk geeft extra concert in Ziggo Dome

Anouk gaat een extra concert geven in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het vindt plaats op zaterdag 28 februari, twee dagen na het eerste concert. Dat maakte onlinekaartverkoper Mojo Concerts vrijdagochtend bekend. De kaartverkoop is meteen van start gegaan.

Het optreden staat in het teken van Anouks nieuwe album Paradise and Back Again, dat op 21 november uitkomt. De eerste single, Places to Go, verscheen vorige week vrijdag. Daarvan zei de zangeres dat de muziekstijl niet dezelfde is als van de rest van het album.

Het vorige album van Anouk, Sad Singalong Songs, verscheen vorig jaar mei en haalde meteen de eerste plek in de Album Top 100, goed voor platina.

Longoperatie kort voor weekend gevaarlijker

De kans dat patiënten na een longoperatie complicaties krijgen is groter als ze op vrijdag zijn geopereerd. In het weekend wordt hoogstwaarschijnlijk slechter aan nazorg gedaan, waardoor kleine complicaties minder goed worden opgemerkt. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Dertien procent van de longoperaties vindt plaats op vrijdag. De kans op complicaties blijkt dan vier procent te zijn, terwijl die kans op andere doordeweekse dagen gemiddeld tweeënhalf procent is.

Volgens het IKNL zijn die getallen vergelijkbaar met die in Engeland. In dat land werd een verband gelegd tussen het hogere risico op vrijdag en de geringe ziekenhuisbezetting in het weekend. "Wij vermoeden dat dit in Nederland ook een rol speelt, maar hierover bestaan nog geen concrete data", aldus onderzoeker Ronald Damhuis.

Het kankercentrum onderzocht patiëntengegevens van tienduizend longpatiënten die tussen 2005 en 2010 een operatie ondergingen. Ouderen hebben meer kans op complicaties, evenals mensen bij wie de rechterlong werd verwijderd. Het is niet duidelijk waarom juist bij de rechterlong meer complicaties optreden, aldus het IKNL.

Stoppen met de behandelingen op vrijdag is geen optie, aldus het IKNL. Soms kunnen ziekenhuizen namelijk niet anders, gezien de beschikbaarheid van behandelkamers. Wel roept het IKNL op om ook in het weekend te zorgen voor een 'adequate bezetting' van ziekenhuispersoneel.

Binnen vijf jaar op safari in Oostvaardersplassen

Binnen vijf jaar kunnen natuurliefhebbers op safari in de Oostvaardersplassen. Avonturiers kunnen dan overnachten tussen de grazers, in een tent. Dat staat in een natuurplan dat het bedrijf Innovatienetwerk heeft ontwikkeld.

Het project moet geld opleveren voor natuurbehoud in Nederlandse topreservaten, waaronder de Oostvaardersplassen en de Biesbosch. In de natuurparken kunnen hotels, lodges of kampementen worden gebouwd die niet schadelijk zijn voor de natuur, maar wel veel geld opleveren. Dit 'exclusieve verblijfstoerisme' moet zo'n tachtig miljoen euro per jaar gaan opleveren, een bedrag waarmee tweehonderdduizend hectare natuur 'subsidievrij' kan worden onderhouden.

Een van de suggesties is een 'Krugerpark.nl' op te zetten in de Oostvaardersplassen. Hier kan een hotel met 120 kamers worden gebouwd met 'perfect uitzicht' op de dieren. In het park zelf kunnen 75 lodges worden neergezet. Natuurliefhebbers kunnen in dertig safaritenten tussen het wild de nacht doorbrengen, aldus het voorstel.

Innovatienetwerk werkt samen met de overheid en moet grensverleggende ideeën bedenken. Ook moet een eerste stap naar realisatie worden gezet. Het bedrijf gaat in gesprek met diverse partijen om het toerisme mogelijk te maken. "We praten met de grondeigenaar of ze geïnteresseerd zijn en met investeerders die wellicht willen bouwen. Daar gaan we de komende tijd mee door", zegt Nico Beun van het netwerk vrijdag. Beun hoopt het Nederlandse Krugerpark binnen vijf jaar te hebben verwezenlijkt.

Spar en Regiobank testen pinautomaat in dorp

Supermarkt Spar en Regiobank gaan samenwerken om de beschikbaarheid van contant geld in krimpgebieden te verbeteren. Regiobank laat als proef eerst in vijf supermarkten een serviceloket opzetten en een pinautomaat installeren. Daarna wil de bank het project uitbreiden. De servicebalie is minstens een dagdeel per week bemand.

Mensen willen hun financiële zaken graag dicht bij huis regelen, denken de twee partijen. Ook is een pinautomaat belangrijk voor de lokale economie, omdat het geld vaak dicht bij huis wordt uitgegeven, zeggen Spar en Regiobank.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei onlangs banken niet te willen verplichten om elke vijf kilometer een pinautomaat neer te zetten. Wel riep hij de banken op meer te doen om de 'witte vlekken' tegen te gaan. Dit najaar moet een proef van start gaan waarin banken samenwerken op dit vlak.

Nederland telt ongeveer vijfhonderd Spar-winkels en 530 Regiobank-vestigingen, veelal in dorpen. De overheid werkt sinds vorig jaar samen met Spar om de voorzieningen in krimpgebieden op peil te houden.

Chinese miljoenenboete voor GlaxoSmithKline

Medicijnenfabrikant GlaxoSmithKline is door een Chinese rechtbank veroordeeld tot een boete van omgerekend ruim 380 miljoen euro vanwege de omkoping van artsen en ziekenhuizen. Dat schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.

Een aantal medewerkers, onder wie de voormalige verantwoordelijke voor de Chinese divisie van Glaxo, zijn veroordeeld tot celstraffen van twee tot vier jaar.

VN waarschuwen voor voedseltekorten Syriërs

De Verenigde Naties hebben nauwelijks geld meer om de voedselprogramma's voor de zes miljoen ontheemde Syriërs voort te zetten. De voedselhulp wordt drastisch ingeperkt. Porties worden verkleind en minder mensen krijgen hulp. Daarvoor waarschuwt het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties.

Het WFP heeft een miljard dollar (770 miljoen euro) nodig om de vluchtelingen dit jaar te kunnen helpen. Van dat bedrag is pas 39 procent toegezegd door de donorlanden. Voor hulpprogramma's in Syrië zelf is slechts 35 procent van het benodigde bedrag binnengekomen.

Volgens Bettina Lüscher van het WFP is het geldprobleem het gevolg van crises elders in de wereld, zoals de ebola-uitbraak in West-Afrika en de onrust in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

FIA past regels radioverkeer opnieuw aan

Autosportfederatie FIA heeft de regels omtrent het gebruik van de boordradio opnieuw aangepast. De bedoeling was om de hulp aan de coureurs vrijwel helemaal aan banden te leggen, maar na overleg met de teams is een deel van de beperkingen verschoven naar 2015.

De FIA wilde dat coureurs zonder hulp van het team de auto bestuurden, maar de renstallen zeiden meer tijd nodig te hebben om met het verbod op berichten over het presteren van de bolide om te gaan. Een aantal renstallen gebruikt nog een ouder type display op het stuurwiel dat minder data weer kan geven. Deze teams zouden door de nieuwe regels in het nadeel zijn. Het geven van tips aan coureurs om het eigen presteren te verbeteren blijft echter verboden.

[TGS] Konami komt met smartphone-games

Konami heeft drie nieuwe titels voor iOS en Android in de pijplijn. In samenwerking met tri-Ace komt de rpg Chronos Ring. Daar is zojuist een teaser van verschenen. Van de andere twee games zijn alleen de titels bekend en wat ontwerpen.

Chronos Ring - Esteban

Chronos Ring - Feo

Van Kingdom Dragonion is alleen bekend dat er veel monsters in voorkomen.

Kingdom Dragonion

Giant War is ook een mysterie, maar de titel en de afbeeldingen doen denken aan God of War.

Giant War

Giant War

Zoektocht verdwenen vlucht MH370 hervat

De zoektocht naar vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt eind september hervat. Dat gebeurt op een plek ten zuiden van de gebieden waar eerder werd gezocht. Dat heeft het Australische Bureau voor Transportveiligheid, dat het onderzoek naar MH370 leidt, vrijdag laten weten.

Het eerste van drie schepen begint op 30 september met de zoektocht naar brokstukken. Het schip, de GO Phoenix, had eigenlijk volgende week al aan de slag moeten gaan, maar werd opgehouden in Jakarta.

Buitenlandse toeristen spekken economie

De toerismesector groeit gestaag. De bijdrage van de branche aan de Nederlandse economie is in drie jaar tijd gestegen van 3,2 naar 3,6 procent. Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan houden de hand op de knip, maar buitenlandse vakantiegangers compenseren dat ruimschoots. Vorig jaar kwamen 12,8 miljoen buitenlandse reizigers naar Nederland, een stijging van vijf procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag.

Het bedrag dat buitenlandse toeristen uitgaven in Nederland is tussen 2010 en 2013 met ruim negen procent gestegen tot 65 miljard euro. Dat komt voornamelijk door een prijsstijging van zes procent, maar ook door een toename van het aantal buitenlandse toeristen en van het aantal buitenlandse boekingen bij Nederlandse bedrijven, zoals hotels en vliegmaatschappijen.

Alonso dreigt bron geruchten te openbaren

Formule 1-coureur Fernando Alonso is kwaad op zijn werkgever Ferrari. De Spanjaard maakt regelmatig onderdeel uit van de geruchten in het silly season en dreigt volgens het persbureau EFE de bron van de verhalen te openbaren. Deze zou zich binnen Ferrari zelf bevinden.

Afgelopen week dook plots het gerucht op dat Red Bull-coureur Sebastian Vettel naar Ferrari zou gaan en dat hij van plaats zou ruilen met Alonso. Alle betrokken partijen ontkenden en met name Alonso reageerde woedend toen hem vanuit Singapore er naar gevraagd werd. "Ik draai een fantastisch jaar, met drie keer zoveel punten als mijn teamgenoot. Het is samen met 2012 waarschijnlijk mijn beste seizoen en toch moet ik elke donderdag wanneer ik naar een race kom de geruchten weer ontkrachten. Het is iets vreemds en ik heb dan ook geen nieuws op dit vlak."

"Als ik er wel iets over zal gaan zeggen dan zal dat over enkele weken zijn en iemand zal hier niet blij mee zijn. Geruchten zijn voor niemand goed. Ik werk al jaren nauw samen met het team, probeer een goede sfeer te scheppen, eet met de jongens, sport met ze en dan komen zulke verhalen vanuit Italië. Op een dag ga ook ik praten."

[TGS] We zouden Yakuza op SEGA af moeten sturen

SEGA heeft op de Tokyo Game Show een fantastische nieuwe trailer laten zien van Yakuza Zero. Het is na het zien van de trailer nog altijd frustrerend waarom SEGA zo moeilijk doet om de laatste Yakuza-games ook in het westen uit te brengen.

Yakuza Zero komt in Japan volgend jaar uit voor PlayStation 4 en PlayStation 3. Remote Play van PlayStation 4 met PlayStation Vita wordt ondersteund. SEGA heeft een westerse release nog niet aangekondigd, maar misschien moeten we maar eens overwegen om een Kazuma Kiryu of Goro Majima in te huren om ze te dwingen.

[TGS] Monster Hunter Ultimate is mooi

Capcom heeft een trailer laten zien van Monster Hunter 4G, dat is de Japanse versie van Monster Hunter Ultimate. Monster Hunter 4G komt 11 oktober uit in Japan, maar is pas vroeg in 2015 voor ons te spelen op 3DS. Monster Hunter Ultimate belooft erg mooi te worden, gezien de trailer.

Capcom heeft grootse plannen als we de marketingafdeling mogen geloven. De niveauverschillen die werden geïntroduceerd in Monster Hunter 4 zijn verder uitgebreid. Ook is er nu online multiplayer mogelijk.

Capcom zegt: “Monster Hunter 4 Ultimate will take players to new heights, literally, with the introduction of more vertical and lateral movement than ever. An expanded repertoire of actions will create more dynamic hunting experiences with fluid climbing motions and the ability to jump attack from walls or ledges. In addition, players will be able to ride atop a monster for a limited time as they hang on and deliver attacks. With the addition of two new weapon classes, challenging new monsters and numerous locales, Monster Hunter 4 Ultimate will be the most robust hunting experience yet.”

Features

  •     Online Play – Connect with up to three other hunters online over the Nintendo Wi-Fi Connection for the first time ever, or local wireless, to join up and take down larger than life beasts.
  •     Two new weapon classes – The Insect Glaive is a long staff type weapon accompanied by a powerful flying insect which can be customized with various attributes; the Charge Blade is a hybrid that switches between a sword and shield or axe mode, with the ability to collect energy from attacks to charge up and unleash powerful attacks. The 12 previous weapon types have also been updated with modifications to moves or combos.
  •     More vertical environments – The action expands with more fluid climbing motions and the addition of jump attacks from walls or ledges.
  •     Virus effect – Monsters are even more threatening with a new feral effect which makes them stronger and more vicious than in their normal state.
  •     New gameplay mechanic – For the first time ever, hop on to monsters and hold on to deliver a burst of attacks.
  •     Dynamic terrain changes – Some monsters can cause the battlefield to shift during a fight, making even ground slant at an angle into a steep slope; if hunters are not careful, they could slide right out of the zone into the next area.
  •     Returning favorites and fresh challenges – With several brand new monsters such as the dark and menacing Gore Magala as well as hordes of returning favorites including the primal Tigrex, players have access to the largest roster of ferocious enemies than ever before.
  •     All new areas – Journey as a part of a traveling caravan and explore brand new locales and villages, each with its own unique look and feel.
  •     Epic gear – Hundreds of new items and equipment for players to craft and acquire, including all new rare and powerful G rank weapons and armor.
  •     Felyne Comrades – Felyne AI partners can be recruited on the journey and will feature in depth customization options of their own with armor, weapons and skills specific to them.
  •     Nintendo 3DS touch screen features – Provides easy access to in-game books, weapons, field maps and mini games, as well as the useful target lock option that auto-focuses on a main enemy.
  •     Exchange your information – Send and receive guild cards with fellow hunters via the Nintendo StreetPass™ function.
  •     Hunters for hire – Use the local Nintendo 3DS search feature to search for other hunters nearby.

Li Na maakt afscheid officieel bekend

Li Na stopt per direct met tennissen. De 32-jarige Chinese heeft vrijdag haar besluit wereldkundig gemaakt. Chronische knieklachten dwingen de eerste Chinese winnares van een grandslam na 15 jaar toptennis haar carrière te beëindigen.

Li Na won in 2011 Roland Garros en was dit jaar in januari de beste in de Australian Open. Ze ondervond daarna veel hinder van haar knie. Op Roland Garros werd ze al in de eerste ronde uitgeschakeld. Op Wimbledon haalde ze de derde schifting, maar dat was meteen haar laatste optreden van dit jaar. Voor de US Open meldde ze zich af.

"Het besluit om mijn racket aan de wilgen te hangen was heel wat moeilijker dan zeven partijen achtereen winnen in de Australische hitte. Het heeft me enkele kwellende maanden gekost om tot de conclusie te komen dat ik door mijn blessures nooit meer de tennisster zal worden die ik was. Het is daarom de juiste beslissing voor mij en mijn gezin", schrijft ze in een uitgebreide toelichting.

Li Na tenniste jarenlang met broze knieën. Ze onderging vier operaties en liet er talloze injecties inzetten om de pijn te verlichten. "Na mijn laatste operatie in juli aan mijn linkerknie voelde ik dat het anders was, Het herstel verliep niet goed; het lichaam gaf aan dat het spelen op topniveau niet meer haalbaar zou zijn."

Mirik Milan weer verkozen tot nachtburgemeester

Mirik Milan is donderdag om klokslag middernacht opnieuw verkozen tot nachtburgemeester van Amsterdam. De 33-jarige Milan, die al sinds 2012 nachtburgemeester is, liet concurrenten Kolja Verhage en Ronald Offerman achter zich. Burgemeester Eberhardt van der Laan overhandigde Milan de ambtsketting en ring die bij het officieuze ambt horen.

Milan heeft zich de afgelopen twee jaar ingezet om de 24-uurs horecavergunning in Amsterdam door te voeren. Ook richtte hij een stichting op waarmee hij het beroep van nachtburgemeesterschap wil uitbreiden. Uiteindelijk wil hij in 2016, als Nederland voorzitter is van de Europese Unie, het eerste internationale nachtcongres organiseren voor alle Europese Nachtburgemeesters.

Een nachtburgemeester zet zich in voor alle partijen die te maken hebben met het nachtleven in de stad, zoals horeca, festivalorganisatoren en het publiek. Een N8BM, zoals hij ook wel wordt genoemd, mag overal zijn mening over spuien, zeker ook ongevraagd. De functie blijft echter officieus en in vele steden zelfs met een knipoog, waardoor niet alle nachtburgemeesters even serieus worden genomen.

Pharrell Williams bij Humberto Tan

Pharrell Williams schuift dinsdagavond aan in het programma RTL Late Night. Dat maakte presentator Humberto Tan donderdagavond bekend in het programma en op Twitter. De Amerikaanse r&b-zanger is in Nederland voor zijn The Dear GIRLTour.

Tan twitterde al dat hij #happy is met de komst van de ster, verwijzend naar diens wereldhit Happy, van vorig jaar. Hij voegde een foto bij van zichzelf met de bekende hoge Pharrell-hoed.

Tan liet weten dat hij Pharrell zal vragen naar diens muzikale carrière en weg naar de top. Pharrell is naast muzikant ook modeontwerper en als jurylid van de Amerikaanse The Voice op zoek naar jong muzikaal talent. Ook zet hij zich in voor een beter milieu.

Cocu tevreden: "Straalden flair uit"

PSV-trainer Phillip Cocu toonde zich gelukkig na de overwinning op Estoril (1-0). De coach van de Eindhovenaren genoot van het optreden van zijn ploeg. PSV domineerde in eigen huis, maar verzuimde een grote overwinning te boeken op Estoril. Luuk de Jong maakte het enige doelpunt. De spits scoorde vanaf de strafschopstip.

Cocu had graag meer doelpunten gezien van zijn ploeg, maar de oud-international was enthousiast over het veldspel. "De flair die wij vanavond uitstraalden, stemt mij zeer tevreden, net als het vertoonde spel", zei Cocu op de clubsite van PSV. "Het enige dat ik aan te merken heb is dat het eigenlijk 3- á 4-0 moeten zijn. Ik heb een uur lang genoten. In die periode heb ik echt heel goed voetbal gezien."

"Het is alleen jammer dat we dat niveau niet negentig minuten lang vasthielden. We hadden twee wat mindere momenten waardoor we terugvielen. We werden wat onzekerder. Dat ligt ook aan de keuzes die we in balbezit maken. Over het algemeen ben ik tevreden, maar het eerste uur voert absoluut de boventoon."

Cocu en PSV ontvangen zondag SC Cambuur in de Eredivisie. De Eindhovenaren kunnen volgens de trainer geen beroep doen op huurling Andres Guardado. De Mexicaan heeft teveel last van een bovenbeenblessure. Guardado miste net als sterspeler Memphis Depay het thuisduel met Estoril.

Rutten: "Twee vreselijke klotegoals"

Fred Rutten zag dat Feyenoord donderdagavond in de Europa League onderuit ging tegen bekerhouder Sevilla. De coach van de Rotterdammers hekelde de tegengoals. Grzegorz Krychowiak en Stéphane Mbia scoorden voor Sevilla uit vrije trappen. De defensie van Feyenoord stond volgens Rutten niet goed gepositioneerd.

"We kregen twee vreselijke klotegoals tegen", aldus de Wijchenaar tegen RTL7. "Er werd niet goed verdedigd. Als je goed verdedigt krijg je geen tegendoelpunt. Daar moeten we aan werken. Na die tegendoelpunten hobbel je achter Sevilla aan. In de eerste helft konden we meekomen, maar in de tweede helft hadden we echt geen kans. Zij voerden na rust het tempo op en dat konden we niet bijbenen", verklaart Rutten, die Feyenoord voor de derde keer op rij zag verliezen.

De Rotterdammers wonnen van de laatste zeven wedstrijden slechts één keer. "Dat de druk wordt opgevoerd is normaal. Dat hoort bij een grote club zoals Feyenoord", aldus Rutten, die zondag met Feyenoord Ajax ontvangt. De Amsterdammers pakten in de Champions League een punt tegen Paris Saint-Germain.

"Het is zaak dat we deze nederlaag zo snel mogelijk wegstoppen. Dan kan het zondag weer een heel andere wedstrijd zijn", besluit de coach van Feyenoord. Rutten kan tegen Ajax weer een beroep doen op aanvaller Colin Kazim-Richards. De huurling van Bursaspor was geschorst voor de uitwedstrijd tegen Sevilla.

Dode bij strijd om luchthaven Donetsk

Een hulpverlener is woensdagnacht omgekomen bij gevechten bij het vliegveld van Donetsk, in Oost-Oekraïne. Dat zegt Andrij Lysenko van de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad. Het stadsbestuur van Donetsk, dat in handen is van pro-Russische separatisten, liet weten dat het in de stad rustig bleef.

Officieel geldt er sinds twee weken een wapenstilstand, maar in de praktijk pakt dat anders uit.

In een verklaring schrijft het stadsbestuur dat het in grote delen van de stad stil was. Aan de rand van de stad, waar de luchthaven ligt, konden explosies worden gehoord.

Haifi uit PvdA na ophef om tweet

Yasmina Haifi is niet langer lid van de PvdA. De ambtenaar werd vorige maand geschorst vanwege een omstreden tweet die ze verstuurde over zionisten. In De Telegraaf laat partijbaas Hans Spekman weten dat Haifi zelf haar lidmaatschap heeft opgezegd en dat de PvdA haar besluit respecteert.

Haifi was werkzaam voor het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In een tweet schreef ze ruim een maand geleden dat de radicaalislamitische terreurbeweging IS in haar ogen "een vooropgezet plan van zionisten" is die "bewust de islam zwart willen maken". Aanleiding was de discussie over de onrust in de Schilderswijk door recente betogingen van voor- en tegenstanders van IS, voorheen ISIS.

Haifi vond het niet nodig haar woorden terug te nemen.

Haifi uit PvdA na ophef om tweet
Haifi uit PvdA na ophef om tweet (Foto: ANP)

Nederlanders doen aangifte tegen minister Egypte

Vier Nederlanders doen aangifte tegen de Egyptische minister van binnenlandse zaken Mohammed Ibrahim wegens misdrijven tegen de menselijkheid. Ze verwijten de minister te hard te zijn opgetreden tegen honderden ongewapende demonstranten in Caïro in juli en augustus vorig jaar. Dat zei hun advocaat André Seebregts donderdag op een persconferentie.

Tijdens meerdere bloedige demonstraties in de Egyptische hoofdstad vielen vorig jaar meer dan duizend doden. De Nederlanders waren bij drie van die demonstraties aanwezig, waaronder de sit-in op het Raba'a al-Adawiya-plein. Hier protesteerden bijna negentigduizend demonstranten tegen de Egyptische regering. Bij het uiteendrijven van deze demonstratie door de politie vielen zeker 817 doden.

De Nederlanders voelen zich slachtoffer van het geweld tegen de demonstranten. In de wet staat dat mensen in het land waar ze een paspoort van hebben aangifte kunnen doen. "Mijn cliënten zijn bang voor de veiligheid van hun familie", licht Seebregts toe. "Egypte is amper een rechtsstaat momenteel. Iedereen kan zomaar worden opgepakt en veroordeeld. Daarom gaan we nu aangifte doen tegen Ibrahim." Mogelijk gaat nog een vijfde Nederlander aangifte doen.

De slachtoffers voelen zich gesteund door een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die gebeurtenissen van zes demonstraties in juli en augustus vorig jaar documenteerde. Uit dit rapport blijkt dat het doden van de ruim duizend demonstranten was 'ingecalculeerd'. "Bij het uiteenjagen van de sit-in op het plein volgden de troepen een op het hoogste niveau uitgedacht plan dat rekening hield met duizenden doden", aldus Human Rights Watch.

Volgens de mensenrechtenorganisatie was tijdens het uiteenjagen van de demonstraties 'waarschijnlijk sprake van misdaden tegen de menselijkheid.' Het verdrijven van de demonstranten was 'een van de grootste moordpartijen uit de recente wereldgeschiedenis uit op demonstranten', aldus Human Rights Watch.

De reden dat in Nederland aangifte wordt gedaan, komt ook door de weigering van Egypte de statuten van het Internationaal Strafhof te tekenen. "Daar kunnen wij dus niets bereiken", aldus Seebregts. Wil het OM in Nederland niet tot vervolging van Ibrahim overgaan, dan denkt Seebregts via een artikel 12-procedure alsnog vervolging af te kunnen dwingen. Slachtoffers hebben hierbij de mogelijkheid zich bij het gerechtshof te beklagen over een beslissing van de officier van justitie.

Vietnamese agenten veroordeeld voor mishandeling

Vier politieagenten zijn donderdag in Vietnam wegens het doodslaan van een verdachte tot gevangenisstraffen veroordeeld die variëren van acht tot zeventien jaar. Dat meldt de internetkrant VnExpress.

Het slachtoffer was een man die ervan werd verdacht zijn buurman te hebben geslagen. De verdachte werd met handen en benen aan een stoel vast geboeid en herhaaldelijk geslagen met een rubberen wapenstok. Lijkschouwing wees uit dat hij drie gebroken ribben en talloze kneuzingen had. Het incident deed zich in augustus 2012 voor in Kim No, een dorp bij de hoofdstad Hanoi. De ondercommissaris van de politie in Kim No kreeg de zwaarste straf.

Human Rights Watch (HRW) bracht dinsdag een rapport uit waarin staat dat de Vietnamese politie vaak arrestanten mishandelt, wat er in sommige gevallen toe leidt dat het slachtoffer overlijdt. De mensenrechtenorganisatie roept de regering op maatregelen te nemen om een eind te maken aan deze praktijk. In het rapport worden 28 gevallen beschreven van door mishandeling overleden arrestanten, die zich voordeden tussen augustus 2010 en juli van dit jaar. Veel gevallen van mishandeling komen volgens HRW waarschijnlijk niet aan het licht, aangezien de persvrijheid in Vietnam beperkt is. Niet alleen verdachten van ernstige misdrijven als moord worden mishandeld, zo staat in het rapport, maar juist ook verdachten van minder zware vergrijpen. In de meeste gevallen worden de betrokken agenten niet of slechts licht gestraft, aldus HRW.

Nieuw album Aretha Franklin

Het nieuwe album van Aretha Franklin ligt op 30 september in de winkels. Dat heeft een woordvoerder van Franklins mentor Clive Davis bevestigd tegenover het Amerikaanse muziekblad Billboard. Franklin werkt al een paar jaar aan de plaat.

De verschijningsdatum van Franklins comebackalbum moest eigenlijk geheim blijven. Maandag 29 september, een dag voordat de plaat verschijnt, is de zangeres te gast in de Late Show with David Letterman. Daar zou ze haar nieuwe album aankondigen en de eerste single zingen. Dat is een cover van Adeles wereldhit Rolling in the Deep. Franklin gaf vorig jaar mei al aan fan te zijn van de Britse zangeres.

Franklins album, waaraan de 72-jarige zangeres sinds 2012 werkt, is zo goed als af. Volgens de Amerikaanse showbusinesssite Showbizz 411 zijn alle vocalen al opgenomen. Babyface legt met een aantal andere producenten de laatste hand aan het mixen van de plaat.

RTL Z wordt zelfstandige 24 uurszender

RTL lanceert een nieuwe televisiezender. RTL Z wordt vanaf volgend jaar een zelfstandige 24 uurszender. Het kanaal richt zich, net zoals het huidige tv-programma, op de zakelijke Nederlander. Dat meldt RTL donderdag.

RTL Z gaat kijkers informeren over financieel en economisch nieuws. De zender richt zich op live televisie. "Overdag zal niets wezenlijks veranderen", aldus RTL-directeur Bert Habets. "Het wordt de geijkte zender voor breaking news en zal daar ook voor worden ingezet."

De exacte invulling van de zender is nog niet bekend. Nieuws wordt de hoofdmoot van het nieuwe kanaal, maar ook tech en lifestyle komen aan bod. "Wat je doet na je werk", aldus Habets.

RTL Z krijgt een eigen zender om zo de doelgroep die overdag werkt 's avonds te bereiken. Het gat dat op RTL 7 ontstaat wordt met andere programma's opgevuld. RTL Z wordt ook digitaal en mobiel te volgen. De zender gaat in het eerste kwartaal van start.

Griekse werkloosheid omlaag in tweede kwartaal

De grote hoeveelheid werklozen in Griekenland is in het tweede kwartaal afgenomen, maar staat onverminderd op een zeer hoog niveau. 26,6 procent van de Grieken was werkloos tussen april en juni, tegen 27,8 procent in het eerste kwartaal. Het totale aantal werklozen kwam uit op 1,28 miljoen. Het Griekse statistiekbureau meldde dat donderdag.

Ruim 3,5 miljoen Grieken hadden wel een baan. Dat is 1,6 procent meer dan een kwartaal eerder. Mannen waren met 23,5 procent relatief minder vaker werkloos dan vrouwen, met een werkloosheidspercentage van 30,4 procent. Van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar is 52 procent werkloos. Van de jonge vrouwen heeft zelfs 57,5 procent geen werk.

Nederlaag jakamp Schotland definitief

Schotland wordt niet onafhankelijk. Het jakamp kan niet meer winnen. De uitslag van het kiesdistrict Fife gaf de zege het definitieve duwtje in de richting van tegenstanders van onafhankelijkheid, blijkt vrijdagochtend uit de uitslagen.

Alleen de uitslag van het qua oppervlakte grootste kiesdistrict Highland moet nog binnenkomen. Van de overige 31 kiesdistricten wonnen de voorvechters van onafhankelijkheid er uiteindelijk maar vier, waaronder de stad Glasgow.

Zowel de Schotse eerste minister Alex Salmond als de Britse premier David Cameron legt later in de ochtend een verklaring af. De Britse koningin Elizabeth komt later op de dag met een geschreven verklaring naar aanleiding van het referendum.

Waarschijnlijk keizersnede voor Nicolette Kluijver

Nicolette Kluijver bevalt hoogstwaarschijnlijk middels een keizersnede van haar tweeling. De 29-jarige presentatrice is nu ruim dertig weken in verwachting van haar tweede en derde kind. "Ik denk dat we maandag te horen krijgen dat we voor een keizersnede gaan, want ze liggen echt schots en scheef", zei de presentatrice donderdag in RTL Boulevard.

Mocht dat inderdaad worden besloten, dan heeft Kluijver al de perfecte kandidaat voor de ingreep: haar echtgenoot, plastisch chirurg Joost Staudt. "Het liefst heb ik dat hij het doet, want dan wordt het het mooiste sneetje", motiveert ze. "Maar hij wil dat niet doen. Hij wil er staan als vader, niet als arts."

Niet alleen een bevalling, maar ook een grote verhuizing zit eraan te komen voor Kluijver. "Hoe burgerlijk: we gaan uit Amsterdam en hebben een boerderijtje gekocht. En ik presenteerde ooit Spuiten en Slikken!"

KNMI waarschuwt verkeer voor dichte mist

Het verkeer moet vrijdagochtend op zijn hoede zijn wegens dichte mist. Daarvoor waarschuwt het KNMI. Het zicht is in grote delen van het land zeer beperkt. In met name Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Overijssel, Drenthe en Noord-Brabant is de situatie op de weg gevaarlijk.

In sommige gevallen is het zicht minder dan honderd meter. Ook is er sprake van mistbanken, waardoor het zicht op plaatsen sterk wisselt. Hierdoor kunnen automobilisten ineens overvallen worden door de mist, licht Weeronline toe.

Dinsdag zorgden mistbanken met zicht minder dan tachtig meter in Zeeland voor een reeks massale kettingbotsingen. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en raakten tientallen anderen gewond. Honderd auto's botsten op elkaar.

In de loop van de ochtend trekt de mist weg en breekt de zon door. Het wordt dan weer zomerweer, met her en der een bui.

A12 dicht door man die dreigt te springen

De snelweg A12 is vrijdagochtend tussen Woerden en Harmelen in beide richtingen afgesloten. Een man die op een viaduct staat, dreigt naar beneden te springen. Dat melden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst.

Hulpverleners proberen op de man in te praten.

Verkeer van Den Haag naar Utrecht en van Utrecht naar Den Haag komt door de afgesloten snelweg vast te staan.

A12 dicht door man die dreigt te springen
A12 dicht door man die dreigt te springen (Foto: ANP)

Vice-premier: volk tegen onafhankelijkheid

De Schotse onafhankelijkheidsbeweging heeft het referendum verloren. De vice-premier Nicola Sturgeon erkende vrijdagochtend de nederlaag tegen de BBC.

Volgens Sturgeon is de teleurstelling groot. "Er is een groot gevoel van teleurstelling dat we net tekort zijn gekomen om de onafhankelijkheid zeker te stellen."

Sturgeon vervangt premier Alex Salmond, die de 'yes'-campagne aanvoerde.

Vice-premier: volk tegen onafhankelijkheid
Vice-premier: volk tegen onafhankelijkheid (Foto: ANP)

Katja Herbers valt voor Amerikaanse tegenspeler

Katja Herbers heeft een relatie met de Amerikaanse acteur Ashley Zukerman. Dat onthulde de actrice donderdagavond in RTL Boulevard. De twee leerden elkaar kennen op de set van de Amerikaanse tv-serie Manhattan, waarin beiden een rol hebben.

"We gaan nu samen een tijdje in New York wonen", aldus de 33-jarige Herbers. "Wat zijn de kansen dat je elkaar ontmoet?", filosofeert de verliefde actrice. "Het lot... leuk hè?"

Herbers was op de Nederlandse tv te zien in onder meer Divorce en Beatrix, Oranje onder Vuur. Op het witte doek schitterde ze in films als Mannenharten en De Storm.

Alain Clark geeft jong talent duwtje in rug

Alain Clark biedt tijdens zijn komende theatertour een podium aan jong talent. Sterren in spe kunnen een video naar de zanger opsturen, waarna de zanger per stad waar hij speelt de beste lokale artiest uitkiest. De winnaar mag onder begeleiding van Clark's band drie minuten optreden.

"Ik raak geïnspireerd door jonge muzikanten, als je ziet hoeveel talent er rond loopt in Nederland. Ik laat me daarom graag verrassen en ben benieuwd naar de aanmeldingen", laat Clark weten in een verklaring. "Het lijkt me erg leuk om artiesten aan de start van hun carrière in de spotlight te zetten."

De zanger doet vanaf 7 oktober in totaal 32 steden aan. De tournee duurt tot en met 29 december.

Eerbetoon aan André Hazes op NPO 3

De tv-avond van NPO 3 staat in het laatste weekend van september geheel in het teken van André Hazes. De AvroTros eert de volkszanger zaterdag met het programma Het Verhaal van André Hazes, waarin zijn levensverhaal wordt verteld, en aansluitend het concert 25 jaar André Hazes, dat in 2003 in de Amsterdam Arena plaatsvond.

's Zondags 28 september is een thema-uitzending van De Beste Zangers van Nederland te zien. In de eerste aflevering van de nieuwe reeks staat Hazes centraal. Zijn zoon André Hazes jr. is dit seizoen een van de deelnemers. Het is deze maand exact tien jaar geleden dat zijn vader overleed. Zijn muziek leeft echter voort, onder meer door de jaarlijkse Holland Zingt Hazes-concerten.

Django Wagner weer beste zanger bij Buma NL Awards

Django Wagner heeft donderdagavond voor het tweede jaar op rij de Buma NL Award gewonnen in de categorie beste zanger. "De Buma NL Awards zijn een erkenning van collega's voor collega's. Dat deze eer me nu voor de tweede keer ten deel valt, vind ik heel bijzonder", sprak hij.

Marianne Weber ging aan de haal met de Buma NL Award voor beste zangeres. De Toppers werden uitgeroepen tot beste liveact en Topper René Froger maakte met Juich voor Nederland de beste clip. Jan Smit mag zich beste auteur noemen en Henk Dissel is het beste talent. De feestplaat Vrouwkes van Snollebollekes won de prijs voor beste single. Pierre Kartner werd geëerd met de Lifetime Achievement Award.

De Buma NL Awards werden in Den Bosch voor de vijfde keer uitgereikt. De winnaars van de muziekprijzen worden gekozen door een jury die is samengesteld uit deskundigen uit de muziekwereld. Antje Monteiro overhandigde de awards.

Terreurgevangenis weer in gebruik genomen

De speciale terreurafdeling van de gevangenis is Vught staat niet meer leeg. De terroristengevangenis werd in 2011 gesloten, omdat die niet meer nodig was, maar momenteel zijn twee cellen weer in gebruik. Dat schrijft het AD vrijdag.

Volgens de krant zit in een van de cellen de Haagse ronselverdachte Azzedine C., ook wel bekend als Abou Moussa. In de andere cel zit een 29-jarige man uit Den Haag die 'onder de vlag van een terroristische organisatie' zou hebben deelgenomen aan de gewapende strijd in Syrië. Beide mannen zitten nog zeker drie maanden vast.

De terroristenafdeling is onderdeel van de extra beveiligde gevangenis in Vught. Gevangenen zitten er apart van 'gewone gevangenen', zodat ze hun radicale ideeën niet kunnen overdragen. Eerder zaten onder meer leden van de Hofstadgroep en veroordeelde terroristen zoals Samir A. en Wesam al D. er vast.

Queen komt met verklaring wegens referendum

De Britse koningin Elizabeth zal later vrijdag een geschreven verklaring afleggen naar aanleiding van het referendum over Schotse onafhankelijkheid. Dat meldt The Guardian.

De vorstin heeft de volksraadpleging met belangstelling gevolgd, aldus de krant. In haar verklaring zal ze zich richten op verzoening.

Het neekamp, tegenstanders van Schotse onafhankelijkheid, stevent af op een flinke overwinning. Hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, lijken de voorvechters van een onafhankelijk Schotland een wonder nodig te hebben om nog te winnen.

V-Raad: ebola bedreigt internationale vrede

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag de ebola-uitbraak in West-Afrika als 'een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid' bestempeld. In een resolutie roept de raad alle landen op gezondheidsexperts, veldhospitaals en medische artikelen beschikbaar te stellen om de snel om zich heen grijpende ziekte te bestrijden.

De door een recordaantal van 130 lidstaten ondersteunde resolutie werd door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad aangenomen. Het was pas de tweede keer in de geschiedenis dat de raad zich boog over een zaak die de volksgezondheid betreft; de eerste keer ging het over de hiv/aidsepidemie.

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zei dat het aantal ebolagevallen zich elke drie weken verdubbelt. Hij zei dat in de komende zes maanden meer dan 775 miljoen euro nodig is om het virus te bestrijden en kondigde aan daarvoor een spoedmissie op poten te zetten.

Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Margaret Chan, zei dat het virus 'een voorsprong op ons heeft genomen' en nu nodig moet worden ingehaald.

Finale Champions League in 2016 in Milaan

De finale van de Champions League wordt in 2016 gespeeld in Milaan. Dat heeft het uitvoerend comité van de UEFA donderdag op een vergadering in het Zwitserse Nyon bepaald. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2000-2001 dat San Siro het decor zal zijn van de Champions League-finale. De wedstrijd wordt gespeeld op 28 mei 2016.

De eindstrijd van de Europa League werd voor 2016 toegewezen aan het Zwitserse Basel. De Europese Supercup tussen de winnaar van de Champions League en de Europa League zal in het Noorse Trondheim worden gespeeld.

De UEFA maakte donderdag ook bekend in de Champions League het biologisch paspoort in te gaan voeren. Dat zal gebeuren met ingang van het seizoen 2015-2016. De wielersport is al langer bekend met het systeem dat door schommelingen in bloedwaarden dopinggebruik aan kan tonen.

'Aanwijzingen voor verkiezingsfraude Glasgow'

De Schotse politie is in Glasgow een onderzoek gestart naar mogelijke verkiezingsfraude bij het referendum over Schotse onafhankelijkheid van donderdag. Dat zei een woordvoerder van de stad Glasgow vrijdag tegen SkyNews.

Volgens Colin Edgar zijn er tien gevallen bekend waarbij iemand voor de tweede keer zou hebben gestemd. "Als iemand wilde gaan stemmen zei diegene zijn of haar naam. Die naam werd dan op de lijst doorgehaald en er werd een stembiljet uitgedeeld. Daarbij werd dan geconstateerd dat die naam al was genoemd", vertelde Edgar.

De verdachte stembiljetten worden overgedragen aan de politie. "We weten in welke dozen die biljetten zijn gegaan en we weten de nummers op de biljetten", zei Edgar.

'Aanwijzingen voor verkiezingsfraude Glasgow'
'Aanwijzingen voor verkiezingsfraude Glasgow' (Foto: ANP)

Eerste resultaten referendum Schotland bekend

De eerste resultaten van het referendum over Schotse onafhankelijheid zijn bekend. Het relatief kleine kiesdistrict Clackmannanshire meldde vrijdag rond 02:30 uur (Nederlandse rijd) dat de meerderheid van de stemmers tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd.

Ruim 19.000 mensen willen niet dat Schotland zelfstandig wordt. Bijna 3.000 mensen minder zijn daar juist wel voorstander van. Het opkomstpercentage in Clackmannanshire was 88,6 procent.

De stemlokalen gingen donderdag om 23 uur (lokale tijd) dicht.

Eerste resultaten referendum Schotland bekend
Eerste resultaten referendum Schotland bekend (Foto: ANP)

Grootvader schiet dochter en zes kleinkinderen dood

Bij een schietpartij in Florida zijn acht mensen om het leven gekomen. Volgens diverse bronnen zouden er bij de slachtoffers zes kinderen zijn in de leeftijd van 3 maanden tot 10 jaar.

De dader van de schietpartij is de 51-jarige Don Spirit, de opa van de kinderen. Nadat hij zijn kleinkinderen en dochter had doodgeschoten pleegde de man zelfmoord.

De schietpartij vond plaats in Bell, een dorpje met zo'n 500 inwoners ten westen van de stad Gainesville.

Straten Landgraaf blank door hevige buien

Door problemen met het rioolsysteem in Landgraaf (Limburg) zijn donderdag aan het einde van de avond verschillende straten blank komen te staan. Volgens de brandweer stroomt het water dwars door basisschool De Speurneus aan de Haaselt.

Op het schoolplein en in zeker twee straten in de omgeving van de school staat veel water, meldt een woordvoerster van de brandweer. Volgens haar zijn de problemen waarschijnlijk veroorzaakt door een paar fikse buien donderdagavond. In Landgraaf waren meerdere meldingen van wateroverlast.

Voor zover bekend heeft nog niemand zijn huis moeten verlaten. Ook is nog onduidelijk voor hoeveel schade het water zorgt in de basisschool.

[Dag 1]League of Legends World Championship

Vandaag was eindelijk de dag waar tienduizenden gamers naar uitkijken, het grootste e-Sports evenement van het jaar is namelijk begonnen, het League of Legends World Championship. Op de eerste dag stonden meteen hele interessante affiches op het programma, zo was de eerste game meteen een game tussen de beste van Korea en de beste van China.

Voor we met de actie konden beginnen opende Riot het toernooi. Dat gebeurde met een lied dat zij in samenwerking hebben gemaakt met Imagine Dragons genaamd Warriors. Om 11:30 was het eindelijk zo ver. De champions werden gekozen. Yasuo was de eerste ban van het toernooi en Maokai was de eerste pick van het toernooi.

Edward Gaming - Samsung White

Er was meteen een grote verassing in de eerste game. Samsung White pakte Rumble top, tegen een Maokai top. Dit bleek geniaal te zijn, de vlammenwerper van Rumble was super effectief tegen Maokai en Maokai was dan ook de eerste die neerging op het toernooi. Dandy op Kha'Zix was degene die de killing blow uitdeelde en Edward Gaming meteen achter de feiten aan liet lopen. De game was nooit spannend, Samsung White domineerde en vooral in de botlane werd NaMei, de ADC en de grote ster bij Edward Gaming, geen centimeter ruimte gegeven. Nog even mocht Edward Gaming hopen, nadat Imp een domme fout maakte en dit ervoor zorgde dat half Samsung White neerging, nadat zij baron hadden neergehaald. Echter was dit slechts één van de laatste stuiptrekkingen van Edward Gaming dat na een kleine 46 minuten werd verslagen door Samsung White.

Team SoloMid - Sk Gaming

De tweede game ging tussen publieksfavoriet TSM, dat sinds anderhalf jaar weer eerste staat in Noord-Amerika en de nummer drie van Europa SK Gaming. Deze game werd nooit spannend. TSM was vanaf de eerste minuut oppermachtig en gaf geen centimeter cadeau. Na 23 minuten gaf SK Gaming zich over nadat zij alle vijf stierven in hun eigen basis. Op dat moment had TSM al vijftien kills en Sk Gaming slechts één, TSM kon zich geen beter begin wensen in poule B.

Dark Passage - Ahq e-Sports Club

Voor de derde game gaan we terug naar poule A, ditmaal spelen de twee "zwakke broerders van de poule" tegen elkaar. Waar eerder op de dag Samsung White al won, was het nu de beurt aan het Turkse Dark Passage of het Taiwanese Ahq e-Sports Club om dat voorbeeld te volgen. Dark Passage, het eerste Turkse team ooit dat het World Championship haalde, was licht favoriet. De Taiwanezen waren echter niet onder de indruk en pakten na acht minuten first blood. Dit voordeel gaven zij nimmer meer uit handen. Ahq e-Sports Club speelde de game rustig en gecontroleerd uit en na veertig minuten was het dan ook al voorbij.

Taipei Assassins - Star Horn Royal Club

In de vierde game gingen we dan de eerste winnaar van een eerdere World Championship zien, namelijk Taipei Assassins uit Taiwan, zij wonnen twee seizoenen geleden, die speelden tegen de finalist van vorig jaar; Star Horn Royal Club uit China. Taipei Assassins had een thuiswedstrijd, de Taipei Assassins wilden winnen en pakten dan ook first blood. Royal Club kwam echter terug met een eigen kill en het stond al gauw gelijk qua goud, de Assassins herpakten zich echter en na een geweldige teamfight, waarbij het publiek helemaal wild werd, liepen zij uit. Royal Club stond op een gegeven moment meer dan zeven duizend goud achter, maar weigerde op te geven. Na een goede fight voor baron, die Royal uiteindelijk pakte, keerden de kansen. Taipei Assassins had nog een kleine voorsprong in goud, maar het was Royal die de touwtjes in handen kreeg. Langzaam maar zeker kwamen de Chinezen gelijk en passeerden zij de Assassins. Na een tweede goed gevecht voor baron was het helemaal klaar voor de Assassins die na zestig minuten een razendspannende game verloren van het tweede team uit China.

Samsung White - Ahq e-Sports Club

De één-na-laatste game van de dag was er één tussen het Zuid-Koreaanse Samsung White, dat eerder op dag Edward Gaming versloeg en Ahq e-Sports Club dat eerder op de dag won van Dark Passage. De Zuid Koreanen, de grote favoriet voor het pakken van de titel, had geen enkele last van haar Taiwanese opponent. Na vijf minuten stonden de Zuid-Koreanen al met zes kills voor en uiteindelijk na 22 minuten, waarin de Koreanen 32 kills maakten, maar zelf ook twaalf keer stierven, was het afgelopen en was de minst spannende game van de dag afgelopen.

Star Horn Royal Club - Team Solomid

De laatste game van de dag was, op papier, één om van te smullen. De nummer één van Noord-Amerika, TSM. Ging het opnemen tegen de nummer twee van China, Star Horn Royal Club. Beiden teams wonnen hun eerste game, TSM vernederde SK Gaming en Star Horn Royal Club wist pas na 62 minuten af te rekenen met de Taipei Assassins. Op papier was het een spannende wedstrijd, in de praktijk niet. Royal Club pakte TSM stevig bij de nek en na slechts dertig minuten was het voorbij. De Noord-Amerikaanse kampioen stond op dat moment 15k goud en 20 kills achter.

Dit zorgt voor de volgende poules:

Poule A

1. Samsung White 2 - 0
2. Ahq e-Sports Club 1 - 1
3. Dark Passage 0 - 1
4. Edward Gaming 0 - 1

Poule B

1. Star Horn Royal Club 2 - 0
2. Team Solomid 1 - 1
3. Taipei Assassins 0 - 1
4. Sk Gaming 0 - 1

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.