Nog miljoen huishoudens met Windows XP

Nog ruim een miljoen Nederlandse huishoudens maken gebruik van het besturingssysteem Windows XP, dat over een maand niet meer wordt ondersteund door Microsoft. In het afgelopen kwartaal is dat aantal wel met ruim 225 duizend afgenomen. Dat heeft Microsoft Nederland maandag bekendgemaakt.

Om mensen alsnog snel te bewegen om afstand te nemen van Windows XP, richt Microsoft in zestig BCC-winkels door heel Nederland vanaf eind maart servicepunten in. Op windowsxp.nl kunnen consumenten controleren welk besturingssysteem ze hebben.

Microsoft stopt op 8 april met de ondersteuning van Windows XP. Dat betekent dat als hackers gaten in de verdediging ontdekken, die niet meer worden gedicht. Daardoor worden privacygevoelige gegevens of bijvoorbeeld bankgegevens mogelijk een makkelijke prooi voor kwaadwillenden.

Microsoft raadt consumenten aan om na 8 april niet meer online te gaan met een Windows XP-computer. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwde eind februari ook dat het gebruik van het besturingssysteem niet meer veilig is vanaf die datum. "Stap zo snel mogelijk over op een ander besturingssysteem zoals Windows 7 of Windows 8, Mac OS X of een Linux-gebaseerd besturingssysteem", raadde de speciale tak van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid toen aan.