Kungfulegende Chia-Liang Liu (76) overleden

Filmmaker Chia-Liang Liu is dinsdagochtend in zijn geboorteland Hongkong overleden aan leukemie. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Hij werd 76 jaar. Hij laat zijn vrouw, actrice en advocate Mary Jean Reimer, en hun twee dochters achter.

Chia-Liang werkte onder meer aan The 36th Chamber of the Shaolin uit 1978 met Gordon Liu en Drunken Master II uit 1994 met Jackie Chan. Voor deze film won hij de prijs voor beste actiechoreografie bij de Hong Kong Film Awards. In 2010 won hij op hetzelfde filmgala een prijs voor zijn gehele oeuvre.

Chia-Liang leed al twintig jaar aan verschillende vormen van kanker maar bleef desondanks werken. Zijn laatste film, Seven Swords, dateert uit 2005. Hierin speelde hij de hoofdrol en hij nam ook de regie van de actiescènes op zich.

Lau begon zijn filmcarrière in 1950 als figurant en stuntman in de films draaiend om de toen populaire Wong Fei-Hung, een stijl van kungfu die hij als geen ander beheerste. In de jaren zestig zette hij zijn eigen Lau's Stunt Team op, waarmee hij de stunts verzorgde voor filmstudio Shaw Brothers en steeds meer stunts ging choreograferen. Uit deze tijd stammen ook zijn meesterwerken The One-Armed Swordsman uit 1967 en The Boxer from Shantung uit 1972.

Voor Shaw Brothers maakte hij in 1975 ook zijn regiedebuut, The Spiritual Boxer. Het was voor het eerst dat een actiechoreograaf zich waagde aan regie, en niet zonder succes. De film behaalde de op zes na hoogste opbrengst van dat jaar in Hong Kong.

Bij Chia-Liang werd in 1994 maligne lymfoom geconstateerd, een vorm van bloedkanker die hij echter overleefde. In 2003 maakte hij zijn terugkeer als regisseur met Drunken Monkey, waarin hij weer samenwerkte met Gordon Liu, die inmiddels een vechtsportlegende was geworden. De twee mannen speelden de hoofdrollen.