Mobiel internet Nederland duurst in EU

Losse abonnementen voor mobiel internet zijn in Nederland het duurst van alle lidstaten in de Europese Unie. Per gigabyte aan data wordt bijna negen euro gerekend, terwijl in de helft van de lidstaten de prijs onder de twee euro ligt. Dat stelt het Finse onderzoeksbureau Rewheel.

Voor een internetabonnement van vijf gigabyte voor bijvoorbeeld een tablet, moet in Nederland minimaal 45 euro worden betaald. In de goedkoopste lidstaat Roemenië is dat ongeveer drie euro. Volgens Rewheel zijn de prijzen in landen waar weinig aanbieders zijn, zoals Nederland, over het algemeen hoger dan in landen waar meer aanbieders vechten om klanten.

De autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt de concurrentie op de markt voor mobiel internet goed in de gaten te houden. De toezichthouder is dan ook blij dat nieuwe partijen zich op de markt hebben gemeld.

Zo heeft Tele2 eind vorig jaar via een veiling een 4G-frequentie voor snel mobiel internet in handen gekregen. Ziggo is daarnaast recentelijk met een initiatief gekomen om wifi-modems beschikbaar te stellen voor andere gebruikers. "Nieuwe spelers kunnen de markt wakkerschudden", stelt een woordvoerder van de ACM. Of de hoge Nederlandse prijzen daardoor zullen dalen, durft de toezichthouder niet te zeggen.

België heeft na Nederland de hoogste prijzen. Daar kost een abonnement per gigabyte iets meer dan acht euro.