FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 mei 2013

Arrestaties bij invallen coffeeshops Maastricht

Bij de invallen woensdag in twee coffeeshops in Maastricht zijn twee arrestaties verricht. Een van de aangehouden verdachten is de eigenaar van coffeeshop Easy Going Marc Josemans, de ander is de beheerder van coffeeshop Heaven 69, meldt de politie.

De verdachten zijn aangehouden omdat ze softdrugs verkochten aan mensen die niet in Nederland wonen. Ze worden verhoord en de politie maakt proces-verbaal op. Bij het onderzoek woensdag in coffeeshops Heaven 69 aan de Brusselsestraat en Easy Going aan de Hoenderstraat is verder de handelsvoorraad softdrugs in beslag genomen.

Josemans is behalve eigenaar van Easy Going voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) . Hij is bekend vanwege zijn strijd tegen de regel dat coffeeshops geen softdrugs mogen verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen. De gemeente Maastricht sloot Easy Going vorig jaar al eens, omdat Josemans deze regel aan zijn laars lapte.

Nadat de rechtbank in Maastricht echter besloot dat de gemeente dit niet had mogen doen, omdat het besluit onvoldoende was gemotiveerd, opende Josemans samen met de andere coffeeshops in de stad begin mei weer de deuren voor buitenlanders. De gemeente liet toen al weten hier niet zonder slag of stoot mee akkoord te gaan.

De afgelopen tijd werden al drie andere coffeeshops bezocht. Daarbij werden eveneens arrestaties verricht.

Krajicek dubbelt met Bertens op gras

Michaëlla Krajicek en Kiki Bertens dubbelen samen bij de grastoernooien van Rosmalen en Wimbledon. Dat meldt Krajicek woensdag op Facebook. De voormalig nummer dertig van de wereld heeft voor het toernooi in Rosmalen een wildcard en gebruikt voor Wimbledon haar beschermde status.

Krajicek stond mede door hartproblemen lang aan de kant. De oud-kwartfinaliste op Wimbledon is momenteel de nummer 746 van de wereld. Bertens is op de 56e plaats de beste Nederlandse tennisster van dit moment.

Santos zinspeelt op snelle verkoop Neymar

De komst van Neymar naar Europa is aanstaande. Santos, de club waar het grootste Braziliaanse talent op dit moment onder contract staat, lijkt van plan hem zo snel mogelijk te verkopen. Barcelona is de meest serieuze kandidaat. De directie van de club kwam woensdag bijeen om de mogelijkheden voor een transfer te bespreken.

Barcelona heeft volgens Braziliaanse media in de eerste onderhandelingen rond de twintig miljoen euro geboden. Deze aanbieding werd door Santos woensdag bij monde van vice-president Odílio Rodrigues afgewezen. "We hebben het voorstel geanalyseerd en het voldeed niet aan onze wensen. Het was de enige concrete aanbieding die op tafel lag", liet hij weten.

Naast Barcelona azen ook Real Madrid, dat vertegenwoordigers naar Santos heeft gestuurd, en Manchester City op de diensten van de 21-jarige Neymar.

De kans dat Neymar zijn contract tot de zomer van 2014 gaat uitdienen, zoals de voetballer zelf altijd heeft aangegeven, wordt dan ook steeds kleiner. De reden hiervoor ligt niet bij Neymar, maar bij de club. De speler heeft volgend jaar zomer honderd procent van de verkooprechten in eigen bezit. Dit betekent dat Santos dan geen enkele cent zal ontvangen voor de zelf opgeleide speler.

Wanneer Santos de verkoop deze weken regelt, heeft de club recht op 55 procent van de verkoopwaarde. De andere 45 procent van de rechten ligt bij investeerders. De afkoopsom van Neymar staat op 65 miljoen euro, maar Santos is naar verluidt bereid om de aanvaller te laten gaan voor 50 miljoen euro.

De 21-jarige Neymar bevestigde de gesprekken met Barcelona, maar bleef op de vlakte over zijn toekomst. "Ik ben uitermate tevreden met mijn leven op dit moment en ben er van overtuigd dat alles goed gaat komen." Neymar opent komende zondag met Santos de Braziliaanse competitie met een duel tegen Flamengo. Eerder deze week liet Carlos Alberto Parreira, technisch directeur van het Braziliaans nationale team, zich tijdens een interview ontvallen dat Neymar het heeft gehad met de gekte rond zijn persoon in Brazilië. "Hij wil graag weg. Dat is ook het beste wat hij kan doen. Het is goed voor zijn loopbaan en voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij heeft een hele grote toekomst."

Terwijl het vertrek van Neymar een kwestie van tijd lijkt, heeft Santos met Robinho al een vervanger op het oog. De speler staat nog onder contract bij AC Milan, maar komt daar nauwelijks aan spelen toe. Santos wil de 29-jarige aanvaller, die nog een contract heeft voor één jaar, komende zomer losweken bij Milan.

Mediawaakhond witheet over urinedrinkende Kesha

De Parent Television Council spreekt schande van de realityshow rond Kesha. MTV zendt dinsdag een aflevering uit van Kesha: My Crazy Beautiful Life waarin de zangeres haar eigen urine drinkt.

De Amerikaanse mediawaakhond noemt het programma in een brief 'walgelijk' en 'verachtelijk'. Daarnaast wordt er bij providers op aangedrongen om klanten zelf te laten kiezen welke kabelzenders ze willen ontvangen, schrijft tijdschrift The Hollywood Reporter.

Kesha liet eerder al weten dat ze haar urine dronk omdat ze 'had gehoord dat het goed voor je is'. "Ik ben ook niet iemand die voor uitdagingen wegloopt."

Hulplijn voor pedofielen 150 keer gebeld

De telefonische hulplijn voor pedofielen is sinds de lancering ruim een jaar geleden zo'n 150 keer gebeld. Onder de bellers zaten zo'n tachtig mannen die zich zorgen maakten over de ontwikkeling van hun seksuele voorkeur, heeft oprichter en therapeut Jules Mulder woensdagavond gezegd in het programma De Vijfde Dag.

De tachtig mannen die belden omdat ze zich zorgen maakten, hebben vervolggesprekken aangeboden gekregen. Daarop besloten 25 mensen in therapie te gaan. De overige bellers waren familieleden of kennissen die in aanraking waren gekomen met het onderwerp.

Mulder benadrukte dat hij beseft dat het onderwerp pedofilie veel emoties oproept. Daarom is het volgens hem goed dat er een anonieme lijn is waar mensen naar kunnen bellen.

Met de hulplijn Stop It Now willen de initiatiefnemers voorkomen dat mensen met pedofiele neigingen hun verlangens in de praktijk brengen. Mensen die zich zorgen maken over anderen kunnen het meldpunt ook bellen, voor een luisterend oor en advies. Enkele dagen na de opening van de lijn meldde Mulder overigens al dat circa vijftien keer was gebeld.

Nederlander Muller verdachte in zaak Saab

De Nederlandse zakenman Victor Muller is een van de hoofdverdachten in een zaak rond belastingontduiking door Saab in Zweden. Dat meldt de Zweedse krant Svenska Dagbladet woensdag.

Muller is één van de twee oprichters van Spyker Cars. In 2011 werd hij ook de voorzitter van Swedish Automobile. Dat bedrijf werd gevormd na de overname van Saab door Spyker Cars in 2010. Saab ging in december 2011 failliet.

De Nederlander zou 690 duizend euro betaald hebben gekregen voor zijn advieswerkzaamheden tussen juli 2010 en oktober 2011. Dat geld werd betaald aan een bedrijf van Muller in een belastingparadijs, op de Nederlandse Antillen. Daardoor was sprake van ingewikkelde berekeningen voor belastingen en premies.

Volgens hoofdaanklager Olaf Sahlgren wordt Muller gehoord in verband met een mogelijk misdrijf. Muller zelf zei 'geen commentaar' te hebben.

Afgelopen week klaagde Sahlgren oud-Saab-topman Jan Jonsson, juriste Kristina Geers en de financiële topman Karl Lindstrom aan wegens 'ernstige belastingontduiking'.

Frank Arnesen weg bij Hamburger SV

Hamburger SV gaat niet verder met technisch directeur Frank Arnesen. Dat meldt de nummer zeven van de Bundesliga woensdag. Officieel hebben de Duitse club en de Deen gezamenlijk besloten de samenwerking te beëindigen.

In de raad van toezicht van HSV was er dinsdag geen meerderheid om het contract van Arnesen tot 2014 te verlengen. Dinsdag besloten de 56-jarige oud-voetballer van onder meer Ajax en PSV en de club per direct een einde aan hun samenwerking te maken. Naast financiële overwegingen zouden beide partijen ook verschillend denken over de langetermijnvisie.

Arnesen was sinds februari 2011 in dienst bij HSV. Daarvoor had hij dezelfde functie bij achtereenvolgens PSV, Tottenham Hotspur en uiteindelijk Chelsea. Bij die club vertrok hij eind 2010.

Eigenaar ingestorte kledingfabriek schuldig

De eigenaar van de kledingfabriek die op 24 april in Dhaka (Bangladesh) instortte, is schuldig aan de ramp. Dat heeft een staatscommissie die onderzoek naar het gebeurde deed, geconcludeerd. Er vielen 1127 doden bij de ramp.

"Hij, Sohel Rana, is de voornaamste schuldige. Door hem vielen er 1127 doden", aldus commissievoorzitter Main Uddin Khandaker woensdag. "Hij heeft bouwregels genegeerd bij de constructie van het pand en werd slachtoffer van zijn eigen zonde."

Het gebouw, Rana Plaza, was acht verdiepingen hoog. Er waren al voordat het in elkaar stortte scheuren in de muren te zien. Dat veroorzaakte paniek bij de werknemers. Het management overtuigde hen er echter van weer aan het werk te gaan.

Volgens de onderzoekers werden de scheuren en het instorten veroorzaakt door de trillingen van vier grote generatoren in het complex. Die hadden er volgens de regels niet mogen zijn.

De vibraties van de generatoren werden nog versterkt door de trillingen van de duizenden naaimachines in het pand.

De reddingsoperatie duurde negentien dagen. Meer dan 2400 mensen overleefden de catastrophe.

Honderden kledingfabrieken in Bangladesh zijn na het ongeluk gesloten. De sluiting geldt voor onbepaalde tijd. Werknemers zijn doodsbang na het ongeluk in Dhaka.

"We hebben dit besluit genomen om de veiligheid in onze fabrieken te waarborgen", aldus Shadidullah Azim, tweede man van de organisatie van kledingfabrikanten in Bangladesh.

Fenerbahçe wint Turkse beker

Fenerbahçe heeft voor de zesde keer in de clubgeschiedenis beslag gelegd op de Türkiye Kupasi, de Turkse beker. In de finale in Ankara versloeg de club van Dirk Kuijt Trabzonspor met 1-0. Senegalees international Moussa Sow maakte al in de negende minuut het verschil. Vorig jaar won Fenerbahçe de beker ook al.

In Cyprus ging de beker naar Apollon Limassol. Na verlenging versloeg die ploeg stadgenoot AEL Limassol met 2-1. Na een 0-0 in de reguliere speeltijd opende de Argentijn Horacio Cardozo de score voor Apollon. Romeo Surdu maakte vanaf de strafschopstip de 2-0 voordat Djilly Arsène Dit Patrick Vouho iets terugdeed namens AEL. In de 84e minuut had de Ivoriaan een strafschop gemist.

Compensatie bij storing wordt verplicht

Telecomproviders worden verplicht bij storingen van telefonie en internet die langer dan twaalf uur duren hun klanten te compenseren. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) schrijft woensdag aan de Tweede Kamer dat er in de wet minimale eisen komen te staan waaraan een compensatieregeling moet voldoen.

De vergoeding wordt gekoppeld aan de maandelijkse abonnementskosten. Bij een storing tussen twaalf en 24 uur heeft de klant bijvoorbeeld recht op minstens een dertigste van de maandelijkse abonnementskosten. Een storing tussen 24 en 48 uur geeft recht op een compensatie van een vijftiende van de maandelijkse abonnementskosten. De regeling gaat ook gelden voor zakelijke klanten.

Volgens Kamp is het redelijk dat consumenten worden gecompenseerd. Ze betalen immers om te kunnen bellen en internetten. "Als die dienst langer dan twaalf uur uitvalt, is het heel redelijk dat je daar voor wordt gecompenseerd."

Kamp stuurt het wetsvoorstel begin 2014 naar de Kamer.

De Consumentenbond is blij dat er 'eindelijk' een compensatieregeling komt. Eind 2011 pleitte de bond er naar eigen zeggen al voor. "Met een wettelijke regeling weten consumenten waar ze aan toe zijn na een storing. Het is niet meer dan logisch dat consumenten niet hoeven te betalen voor een dienst die niet geleverd wordt", zegt directeur van de Consumentenbond Bart Combée. De consumentenorganisatie vindt de minimale duur van twaalf uur wel te lang.

[Confed. Cup] Drie ex-Eredivisionisten bij Mexico

José Manuel de la Torre, bondscoach van Mexico, heeft drie spelers met een Eredivisie-verleden opgenomen in zijn selectie voor de Confederations Cup. De Mexicaanse verdediging tijdens het toernooi krijgt zodoende een hoog Eredivisie-gehalte. Carlos Salcido en Francisco Rodríguez verdedigden in het verleden de kleuren van PSV, terwijl Héctor Moreno ooit voor AZ uitkwam.

Tijdens de Confederations Cup is Mexico ingedeeld in Groep A, waarvan ook Japan, Brazilië en Italië deel uitmaken. In Groep B strijden Spanje, Tahiti, Nigeria en Uruguay voor de prijs. De nummers één en twee van beide poules gaan door naar de halve finales.

De volledige selectie:

Doel: Corona (Cruz Azul), Ochoa (AC Ajaccio), Talavera (Toluca).

Verdediging: Mier (Monterrey), Meza (Monterrey), Moreno (Espanyol), Reyes (Club América), Rodríguez (Club América), Salcido (Tigres), Torres Nilo (Tigres).

Middenveld: Aquino (Villarreal), Barrera (Cruz Azul), Guardado (Valencia), Herrera (Pachuca), Molina (Club América), Reyna (Pachuca), Torrado (Cruz Azul), Zavala (Monterrey).

Aanval: Hernández (Manchester United), Jiménez (Club América), De Nigris (Monterrey), Peralta (Santos Laguna), Dos Santos (Real Mallorca)

Aanslagen voor zestig miljoen in wietactie

Bij een actie tegen wietteelt in Tilburg heeft de Belastingdienst woensdag voor zestig miljoen euro aan aanslagen opgelegd. Op 167 auto's, vijf panden en twintig bankrekeningen is beslag gelegd. Verder is een volgens de politie omvangrijke productieplaats voor onder meer joints gevonden, evenals grote bedragen aan contanten.

Op een bedrijventerrein in het westen van Tilburg stuitten de fiscus en de douane bij een controle op een grote hoeveelheid wiet en hasj. Daarop werd verder onderzoek ingesteld, waarbij op een benedenverdieping de productieplaats en in een verborgen ruimte de contanten werden gevonden.

De mensen die in het pand waren, zijn aangehouden. De gemeente gaat het pand sluiten. Tijdens de actie werden ook drie wietkwekerijen gevonden en ontruimd. De gemeente sluit daarnaast drie panden.

Onder de verdachten in de zaak, bevinden zich twee makelaars. Zij zouden panden hebben geworven en aangeboden voor het kweken van wiet voor een of meerdere bendes. In eerdere onderzoeken werden al elektriciens aangehouden die de ruimten voorzagen van afgetapte stroom.

Op hoofdwegen in Tilburg werden verder controles gehouden, waarbij werd gezocht naar mensen die nog belastingschulden, boetes of gevangenisstraffen hebben openstaan. Behalve in beslag genomen voertuigen leverde dit ruim 155 duizend euro aan contante betalingen op.

Dieren zien Dortmund Champions League winnen

Borussia Dortmund wint zaterdag de Champions League. Dat voorspellen dieren in drie Duitse dierentuinen. Tegenstander Bayern München vond slechts een dier aan zijn zijde, maar dat was wel een zwaargewicht. Olifant Nelly uit het Noord-Duitse Hodenhagen scoorde in de Borussia-goal en schaarde zich zo achter Bayern.

Walter de orang-oetan uit de dierentuin in Dortmund leek ook voor Bayern te kiezen. Hij maakte eerst een tas met het shirt van de Duitse kampioen open. Toen hij echter in een tweede tas het gele shirt van Borussia Dortmund vond, was de mensaap verkocht.

Baru de tapir uit de dierentuin van Leipzig verkoos een raap in de kleuren van Borussia Dortmund boven een in de kleuren van Bayern. Twee otters in Aue kozen ervoor om in de hoek van hun verblijf die als Dortmund-hoek aangemerkt was te eten.

Dieren die sportwedstrijden voorspellen zijn een hit in Duitsland sinds octopus Paul tijdens het EK van 2008 en het WK van 2010 succesvol wedstrijden voorspelde. Tijdens de wereldtitelstrijd in Zuid-Afrika voorspelde hij bij twaalf van de veertien wedstrijden, waaronder de finale, de correcte winnaar.

Bouw vakantiewoningen Zwitserland geblokkeerd

In talrijke Zwitserse gemeenten zal de bouw van vakantiewoningen en tweede huizen gestaakt moeten worden. Oorzaak is een uitspraak, woensdag, van het Federale hof, 's lands hoogste rechtbank.

Op 11 maart 2012 beslisten de Zwitsers in een volksstemming dat het aandeel vakantie- en tweede woningen in een gemeente nooit meer mocht zijn dan twintig procent. Zo wilden de Zwitsers het karakter van bergdorpen beschermen.

Onduidelijk was echter vanaf wanneer de regeling zou gelden. Dus ging de bouw overal gewoon door.

Het Federale hof heeft nu uitgesproken dat de limiet geldt vanaf het moment van de volksstemming. De bouw van panden waardoor de gestelde limiet wordt overschreden, zal dan ook onmiddellijk gestaakt moeten worden.

Per jaar worden er naar schatting 2500 vakantiewoningen met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljard Zwitserse frank (950 miljoen euro) gebouwd. Over zogenoemde 'tweede woningen' bestaan geen cijfers. De bouwstop zal duizenden arbeidsplaatsen kosten, zo is becijferd.

Zorgverzekeraars stoppen miljard aan declaraties

Zorgverzekeraars hebben in 2011 bijna een miljard euro aan onterechte declaraties tegengehouden. Dat schrijft brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrag dat zorgverzekeraars opsporen aan fouten en fraude stijgt volgens ZN elk jaar.

Van de afgewezen declaraties konden er direct al voor achthonderd miljoen euro aan rekeningen naar de prullenbak, omdat de rekening niet klopte vanwege bijvoorbeeld onjuiste registratiecodes. Ook zijn declaraties afgewezen omdat het geen verzekerde zorg was. Niet ondenkbaar is echter dat een deel van de declaraties later opnieuw is ingediend.

Donderdag vindt in de Tweede Kamer een debat plaats over fraude in de zorg. De afgelopen tijd bleek dat ziekenhuizen vaak te veel declareren. Volgens sommige schattingen gaat het om miljarden.

In een conceptrapport dat RTL Nieuws onlangs in handen kreeg zou onder meer hebben gestaan dat controle van declaraties wordt gezien als kostenpost. Die conclusie stond overigens niet in de versie van het conceptrapport dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) naar de Tweede Kamer stuurde, nadat RTL erover had bericht.

ZN stelt dat het opsporen van de onterechte declaraties te danken is aan 'het intensieve controleprogramma op de rechtmatigheid van rekeningen'. Begin dit jaar is een vervolgprogramma gestart, waarbij extra mogelijkheden worden bekeken om te controleren of de zorg die op de rekening staat ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Zogenoemde upcoding, waarbij meer zorg in rekening wordt gebracht dan daadwerkelijk is verleend, is momenteel niet eenvoudig vast te stellen, aldus ZN. Vooral voor de geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuizen willen de zorgverzekeraars de controles echter toch aanscherpen. Momenteel wordt onder meer geprobeerd de controle bij rekeningen voor de behandeling van spataderen, etalagebenen, rughernia en ooglidcorrecties te verscherpen.

De zorgverzekeraars willen dat een aantal maatregelen wordt getroffen om de controle te versterken. Zo moet er meer informatie over de verleende zorg op de declaratie komen. "In bepaalde sectoren van de zorg staat op de declaraties die bij zorgverzekeraars worden ingediend niet meer dan een tijdsbeslag, een bedrag en een begunstigde." Ook zou er een strenger toelatingsbeleid moeten komen voor zorgverleners. Voorts willen zorgverzekeraars bekijken hoe verzekerden kunnen bijdragen aan het controleren van hun zorgrekening.

Win DLC voor Black Ops II

De nieuwe DLC Call of Duty: Black Ops II Uprising is beschikbaar op PlayStation 3. Dit is de tweede DLC die Activision en Treyarch uitbrengen voor Call of Duty: Black Ops II en bestaat uit vier multiplayer maps en een nieuw zombiemodus.

Call of Duty: Black Ops II Uprising

Na de zombiemodus 'Call of the Dead', uit de oorspronkelijke Call of Duty: Black Ops, krijgt Call of Duty: Black Ops II Uprising een nieuwe zombiemodus. Gamers staan in dit zombie-avontuur in de schoenen van vier maffiabazen uit de tijd van de Amerikaanse drooglegging: Billy Handsome (Liotta), Al 'The Weasel' Arlington (Pantoliano), Salvatore 'Sal' DeLuca (Palminteri) en Michael 'Finn' O'Leary (Madsen). Het viertal zit vast in Alcatraz en komt er al snel achter dat het gevangenschap wel hun minste probleem is. Om te overleven moeten spelers langs zombie-gevangenen en zombie-bewakers, die samen met hen vastzitten op het gevangeniseiland.

Call of Duty: Black Ops II Uprising

Daarnaast introduceert Call of Duty: Black Ops II Uprising vier extra multiplayermaps:

  • Magma is een moderne Japanse gemeenschap waar lavastromen een weg door de stad banen na een vulkaanuitbarsting.
  • Encore vindt plaats op een verlaten muziekfestivalterrein in Londen en biedt talloze mogelijkheden voor gooi- en smijtwerk.
  • Vertigo bestaat uit futuristische hoogbouw in India en herbergt een hightech laboratorium.
  • Studio is een eigentijdse remake van 'Firing Range', de populaire multiplayer map uit de oorspronkelijke Call of Duty: Black Ops. Het biedt veel cinematografische thema’s uit Hollywood, van sciencefiction tot het Wilde Westen.

Call of Duty: Black Ops II Uprising is beschikbaar voor Call of Duty: Black Ops II met een adviesprijs van €14,99.

Call of Duty: Black Ops II Uprising

Omdat Call of Duty Black Ops 2: Uprising voor PlayStation 3 is uitgekomen willen we deze uitbreiding 15x weggeven. Daarnaast geven we ook 20 'Micro DLC'-pakketten weg. Het 'Micro DLC'-pakket bestaat uit vier codes: Graffiti weapon skin, Party Rock weapon skin, Bacon weapon skin en extra slots voor jouw load-out.

Wat moet je doen? Hier klikken en antwoord geven op de volgende vraag: Hoe heet de zombiemodus in Call of Duty: Black Ops II Uprising? De prijsvraag loopt tot en met donderdag 23 mei. Daarna krijgen de winnaars bericht met daarin de PSN-code om een van de twee type DLC-pakketten te downloaden.

Man verkracht jochie en huiskat

In het Amerikaanse Donora moest vandaag ene Damien D. Milchak voor de rechtbank verschijnen. De beste man heeft namelijk een tienjarig ventje verkracht. Daarnaast had hij zijn lusten gebotvierd op de kat van de familie.

De 31-jarige man heeft bekend schuldig te zijn aan het aantasten van het welzijn van een kind, aanranding van de eerbaarheid en seksueel misbruik van een minderjarige. Ook gaf hij toe seks te hebben gehad met de knaap en diens kat.

De rechtbank van Washington legde Milchak een gevangenisstraf van elfenhalve maand tot 23 maanden op. Ook moet hij zijn bovenkamer laten nakijken.

Nieuwe regering IJsland schort EU-overleg op

IJsland heeft woensdag in Sigmundur David Gunnlaugsson een premier voor de nieuwe centrumrechtse regering gevonden. Die kondigde direct aan de gesprekken over toetreding tot de Europese Unie stil te leggen.

"De regering schort de onderhandelingen tussen IJsland en de Europese Unie op", zei Gunnlaugsson. "We zullen niet verder met de Europese Unie onderhandelen voordat er een referendum is gehouden."

IJsland is al jaren verwikkeld in de toetredingsgesprekken. De partij van Gunnlaugsson, de Progressieven, is tegen aansluiting bij de EU, omdat zij vreest dat IJsland de controle over zijn visvoorraden verliest.

Met de nieuwe regering van Progressieven en de centrumrechtse Onafhankelijke Partij staat er een coalitie aan het roer die tot de economische crisis in 2008 in de eilandnatie toesloeg jarenlang regeerde.

Big Bang Theory favoriet Critics' Choice Tv Awards

The Big Bang Theory maakt kans op zes Critics' Choice Television Awards. De sitcom behoort daarmee, samen met de net zo vaak genomineerde dramaserie American Horror Story: Asylum, tot de favorieten. De kanshebbers op de Amerikaanse tv-prijs zijn woensdag bekendgemaakt.

The Big Bang Theory werd onder meer genomineerd in de categorie beste comedyserie. American Horror Story: Asylum gaat onder meer op voor de Critics' Choice Television Award voor de beste miniserie. Game of Thrones met Carice van Houten sleepte vier nominaties in de wacht. De Amerikaanse versie van de Nederlandse talentenjacht The Voice maakt kans op de titel beste realityserie.

De Critics' Choice Television Awards werden twee jaar geleden in het leven geroepen als tegenhanger van de Critics' Choice Movie Awards, die zijn bestemd voor het beste op het witte doek. De tv-prijzen worden op 10 juni uitgereikt in Beverly Hills.

Teeven past wetsvoorstel illegaliteit aan

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat het wetsvoorstel over de strafbaarstelling van illegaliteit aanpassen. De bewindsman kondigde woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer aan dat hij op zoek gaat naar een 'oplossing' voor een deel van de bezwaren die bij de PvdA leven.

De PvdA wil dat illegaal verblijf niet kan worden aangemerkt als een misdrijf en dat illegalen niet in de gevangenis terechtkomen, alleen omdat ze geen papieren hebben. Volgens de huidige plannen kan dat wel het geval zijn. Als illegalen herhaaldelijk zijn beboet omdat ze geen verblijfsvergunning hebben, kunnen ze een inreisverbod krijgen. Overtreden ze dat, dan is sprake van een misdrijf.

Teeven zei dat hij kennis heeft genomen van het feit dat dit punt voor de PvdA 'onaanvaardbaar' is. "Daar zal ik een oplossing voor moeten zoeken." Wat die oplossing behelst, wilde hij nog niet zeggen. Er is volgens hem een aantal manieren voor. Teeven gaat er ook voor zorgen dat hulp aan illegalen niet strafbaar wordt, zoals de PvdA wil. Dat was overigens al afgesproken in het regeerakkoord.

Op andere wensen van de PvdA reageerde de staatssecretaris terughoudender. Zo wil hij eerst een advies afwachten over het zogeheten buitenschuldcriterium voordat hij daarover een standpunt inneemt. Ook hield hij vast aan het illegalenquotum, dat hij zelf een 'resultaatafspraak' met de politie noemt. Daar zijn al afspraken over gemaakt en de politie moet zich in eerste plaats richten op criminele en overlastgevende illegalen, zei hij.

Opstelten en Weekers bij debat zorgfraude

Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) zullen donderdag aanschuiven bij het debat over de zorgfraude. Dat gebeurt op verzoek van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, die steun kreeg van vrijwel de gehele oppositie.

Ook de VVD steunde het verzoek om Opstelten bij het debat te betrekken en verzette zich er niet tegen dat ook Weekers aanschuift.

Aanleiding is de onthulling van RTL Nieuws dat er een groot netwerk is van frauderende artsen en dat het Openbaar Ministerie en de FIOD niet zouden ingrijpen. In de Kamer werd geschokt gereageerd op dit nieuws. "Als blijkt dat zeer ernstige fraudezaken niet worden opgepakt door het OM, is dat reden voor een serieus debat", zei SP-Kamerlid Renske Leijten.

Het debat staat gepland voor donderdagochtend. In totaal wordt het debat gevoerd met vier bewindspersonen. Behalve Opstelten en Weekers zijn dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA).

AZ en NAC onderhandelden over Gudelj

Fiorentina is niet de enige club die Nemanja Gudelj graag aan de gelederen wil toevoegen. Ook AZ aast op de handtekening van de middenvelder van NAC Breda. De Alkmaarders legden zelfs al een bod neer in Breda, zo onthult de club bij monde van algemeen directeur Toon Gerbrands. Dat NAC het bod afwees, maar wel met een tegenbod op de proppen kwam, spreekt boekdelen volgens de beleidsbepaler.

"Het spel is op de wagen, anders doe je dat niet", zegt Gerbrands daarover in gesprek met Voetbal International. In hetzelfde weekblad geeft Jeffrey van As, technisch directeur van NAC, toe dat AZ een bod uitbracht.

Erik Falkenburg wordt mogelijk ingezet als ruilmiddel. Van As zou de voormalige jeugdinternational graag verwelkomen. "Trainer Nebojsa Gudelj en ik hebben Earnest Stewart (technisch directeur van AZ, red.) laten weten dat we Falkenburg een goede speler vinden. Maar of hij in een eventuele deal met Gudelj wordt betrokken, weet ik niet. Het zou kunnen."

Ruim negentigduizend klachten over eindexamens

Ongeveer halverwege de eindexamens zijn bij de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zo'n 92.000 klachten binnengekomen. Dinsdag werd vooral veel geklaagd over het examen Frans dat havisten moesten afleggen. De klagers stelden dat het examen veel te lang was. "Iedereen kwam in tijdnood", zegt een woordvoerder van het LAKS.

Het examen Nederlands voor het vwo heeft nog altijd het grootste aantal klachten opgeleverd, inmiddels een kleine twintigduizend. Opmerkelijke klachten zijn er ook. Zo werd geklaagd over een surveillant die met een verrekijker scholieren in de gaten hield. "Dat is niet verboden, maar het is wel opmerkelijk."

Wat opvalt aan de klachten is volgens de woordvoerder dat veel scholieren niet goed lezen en daardoor de vragen niet goed begrijpen. "En bij het vwo denken ze vaak te moeilijk, terwijl het antwoord soms dichterbij is dan je denkt."

Bursac: "Misschien denkt Van Gaal dat Büttner Duits is"

Ook nu een groot deel van de selectie ontbreekt vanwege het jeugd-EK heeft Louis van Gaal in zijn Oranje-selectie geen plaats voor Alexander Büttner. Dit tot verbazing van diens zaakwaarnemer, Aleksandar Bursac. "Büttner schrijf je met een umlaut op de u", aldus de verontwaardigde belangenbehartiger tegenover Voetbal International. "Misschien denkt Van Gaal wel dat Alexander daardoor een Duitser is…"

De voorbije maanden kwam Büttner regelmatig in actie voor Manchester United, waarmee hij zich tot kampioen van Engeland kroonde. Volgens Bursac verdient het curriculum vitae van zijn cliënt een uitverkiezing van de Nederlandse bondscoach.

"Het is onverklaarbaar. Niets ten nadele van Nelom, maar als je dit seizoen twaalf basisplekken hebt gehad bij de kampioen van Engeland, dan verdien je een kans. Het is voor ons gissen, misschien wacht de bondscoach met het oproepen van Büttner als de wedstrijden écht belangrijk zijn..."

Haase naar kwartfinale in Nice

Robin Haase is kwartfinalist bij het ATP-toernooi in Nice. De Hagenaar was in de tweede ronde de als vierde geplaatste Amerikaan John Isner met 6-4, 1-6, 7-5 de baas. In de kwartfinale neemt Haase het op tegen Fabio Fognini (6) of Gaël Monfils.

In de eerste set brak Haase twee keer door de opslag van de lange Amerikaan heen, terwijl de Hagenaar zelf een keer zijn opslagbeurt inleverde. De 6-4 setwinst die dat opleverde kon hij in het tweede bedrijf echter geen vervolg geven.

Haase kwam snel een break achter en serveerde op 1-4 toen de regen in Zuid-Frankrijk spelbreker was. Na een onderbreking van een halfuur leverde Haase andermaal zijn opslag in en ook de set ging verloren.

In de derde set was de Nederlander echter weer helemaal bij de les. Bij 5-4 kreeg hij al zijn eerste matchpunt op de opslag van Isner, maar dat werkte de Amerikaan nog weg. Twee games later was het wel raak.

Atleet Cheruiyot kan wereldtitels niet verdedigen

Vivian Cheruiyot kan haar wereldtitels op de vijf en tien kilometer niet verdedigen. De 29-jarige Keniaanse is in augustus niet van de partij in Moskou omdat ze zwanger is. Dat liet ze woensdag weten. Cheruiyot was twee jaar geleden op het WK in het Zuid-Koreaanse Daegu nog de beste op beide afstanden.

Afgelopen zomer veroverde Cheruiyot op de Olympische Spelen in Londen respectievelijk zilver en brons op de 5000 en 10.000 meter. Ze wil in ieder geval doorgaan tot de Spelen van Rio van 2016.

Hamilton heeft vertrouwen in komend weekend

Mercedes zal komende race in Monaco waarschijnlijk minder problemen met de banden hebben. Het team heeft hard aan de auto gewerkt en tevens denkt Lewis Hamilton dat het stratencircuit minder zwaar is voor de banden.

Tot op heden was de gang er na een paar rondjes wel uit. Over één ronde waren ze vaak wel supersnel. Hamilton zei: "Dat denk ik echt. Er is heel hard gewerkt om de banden beter te begrijpen en dit weekend zou het beter moeten zijn dan in Spanje." Ook juichde de Brit de aanpassing aan de Pirelli-banden toe: "Het kon ook niet veel slechter. De veranderingen zullen iedereen helpen."

Mathijsen moet oefentrip Oranje missen

Ofschoon hij wel een uitnodiging voor de oefentrip van Oranje ontving, zal Joris Mathijsen niet meereizen naar Azië voor de interlands tegen Indonesië en China. De ervaren centrumverdediger heeft last van een enkelblessure en moet het uitstapje met het Nederlands elftal dientengevolge missen.

Dat nieuws bevestigde bondsarts Gert-Jan Goudswaard in gesprek met RTV Rijnmond. Of Louis van Gaal een vervanger zal oproepen voor de routinier is vooralsnog onbekend. In zijn 21-koppige selectie koos de bondscoach voor vier nieuwelingen, mede als gevolg van het jeugd-EK waaraan Jong Oranje in juni zal deelnemen.

Knappe zege Sijsling op Kohlschreiber

Igor Sijsling heeft zich met een knappe zege geplaatst voor de kwartfinale van he ATP-toernooi van Düsseldorf. De Nederlander won in drie sets van de als vierde geplaatste Duitser Philipp Kohlschreiber; 3-6, 6-3 en 6-4.

De Nederlander liep in de eerste set achter de feiten aan, maar kwam aan het eind van die set al beter in zijn spel. Dit wist Sijsling goed door te zetten en haalde ondanks enkele lastige games de partij binnen. In de kwartfinale treft hij morgen de Tsjech Jan Hajek.

[CL] Götze moet finale missen

Mario Götze moet definitief de Champions Leaguefinale tegen Bayern München van zaterdag aan zich voorbij laten gaan. De spelmaker van Borussia Dortmund heeft te veel last van zijn hamstring, meldt zijn club woensdag. Dinsdag trainde hij voor het eerst weer mee met Dortmund, maar hij moest de oefensessie voortijdig afbreken.

De 20-jarige Duits international liep de spierblessure eind vorige maand op in het duel tegen Real Madrid in de halve finale van het miljoenenbal. "De Champions Leaguefinale was mijn grote droom. Ik vind het heel jammer dat ik het team in deze belangrijke wedstrijd niet kan helpen", laat Götze weten.

"Ik heb echter het volste vertrouwen in mijn ploeggenoten en natuurlijk reis ik mee naar Londen om ze zo goed mogelijk te steunen", aldus de aanvallende middenvelder, die komende zomer een veelbesproken overstap maakt naar Bayern. De Duitse rivalen treffen elkaar zaterdag op Wembley.

Bale: "Nu hergroeperen na teleurstelling"

Over de toekomst van Gareth Bale bestaan veel geruchten, maar de sterspeler van Tottenham Hotspur geeft nog geen uitsluitsel over waar hij volgend seizoen speelt. Bale kan volgens Engelse media een sterk verbeterd contract tekenen bij Tottenham.

De Londense club hoopt de Welshman ondanks het missen van Champions League langer te binden. Bale lijkt zich gelukkig te voelen op White Hart Lane. "We hebben dit seizoen hard gewerkt. Het team en de manager waren geweldig", aldus Bale.

"We hebben een voor Tottenham recordaantal punten gehaald. Normaal gesproken was dat genoeg voor het bereiken van de Champions League, maar het mocht niet zou zijn", zei de Speler van het Jaar in Engeland in gesprek met Spurs TV Online. "Het is een teleurstelling, maar we moet hergroeperen en er bovenop komen."

"We krijgen volgend seizoen weer een nieuwe kans. We moeten de lijn voortzetten van het spel dat we altijd spelen. De overwinning op Sunderland was mooi, maar de wolken pakten zich toen al samen boven ons. We moeten ervan leren. We hebben een jong team dat ver kan komen in de toekomst", besluit de begeerde Bale.

'Premier League lonkt voor Dzsudzsák'

Balázs Dzsudzsák staat mogelijk voor een transfer naar Engeland. De ex-PSV'er staat nog onder contract bij Dinamo Moskou, maar West Ham United heeft belangstelling.

Dzsudzsák wordt al langere tijd in verband gebracht met een vertrek uit Moskou. Behalve West Ham werden ook Liverpool en Internazionale gelinkt aan de voormalige PSV'er, die in 2011 uit Eindhoven vertrok. Na één jaar bij Anzhi Makhachkala besloot de Hongaar bij Dinamo Moskou te tekenen. Met zijn club staat Dzsudzsák zesde.

In Rusland staat nog één speelronde op het programma en de Moskovieten hebben nog uitzicht op Europees voetbal. Volgens de zaakwaarnemer van Dzsudzsák hoeft de Hongaars international niet per se weg uit de Russische hoofdstad. "Balazs voelt zich hier goed en wil goed presteren bij Dinamo", zegt Jozsef Voroshbani.

De agent houdt toch een slag om de arm. "Dzsudzsák wil uiteraard wel een keer naar één van de Europese topcompetities. Ik hoop dat de clubleiding van Dinamo over eventuele aanbiedingen wil nadenken", verklaart Voroshbani in de Russische krant Isvestia.

Rasmussen spurt naar zege in Bayern Rundfahrt

De Deen Alex Rasmussen heeft de eerste etappe in de Bayern Rundfahrt op zijn naam geschreven. De renner van Garmin-Sharp sprintte woensdag in de straten van Mühldorf am Inn naar de overwinning. Hij verwees de Brit Ben Swift (Team Sky) en Juan José Lobato (Euskaltel) naar de overige ereplaatsen.

De Duitse winnaar van Milaan - San Remo Gerald Ciolek kwam in de 193 kilometer lange rit als vierde over de streep. Rasmussen, die de klus klaarde nadat de Sky-ploeg een vroege vlucht had ingerekend, is tevens de eerste leider. De Bayern Rundfahrt duurt tot en met zondag.

Mihaylov kan keepen tegen Utrecht

FC Twente kan donderdag tegen FC Utrecht weer beschikken over doelman Nikolay Mihaylov. De 24-jarige Bulgaar ontbrak de laatste wedstrijden omdat hij te veel last had van een gebroken pink. "Hij heeft bij ons aangegeven er te zullen staan als dat nodig is", zegt trainer Alfred Schreuder woensdag op website van de Tukkers.

Of Mihaylov in de basis begint, is niet duidelijk. Hij werd de laatste weken vervangen door routinier Sander Boschker. Twente moet het in de play-offs voor een Europees ticket stellen zonder Wout Brama, Denny Landzaat en Robbert Schilder.

Cel geëist voor internetoplichtsters

Twee vrouwen uit Den Haag gaan als het aan justitie ligt een halfjaar de cel in voor internetoplichting. De ex-schoonzussen van 31 en 32 zouden voor bijna vijftigduizend euro aan kleding, schoenen, tassen en iPhones hebben besteld.

De vrouwen plaatsten onder valse naam en valse e-mailadressen bestellingen op de websites van onder meer Tommy Hilfiger, H&M, Zalando en Neckermann. De pakketjes lieten ze bezorgen op adressen in Den Haag en Rijswijk.

Als de nietsvermoedende bewoners de pakketjes hadden ontvangen, gingen de vrouwen langs en ontfutselden ze het pakket met hun vlotte babbel. Ze hingen het verhaal op dat ze per ongeluk een verkeerd huisnummer hadden ingevuld of dat ze op hetzelfde adres woonden, maar in een andere plaats.

Veel ontvangers gaven de pakketjes daarop aan de vrouwen mee, waarna ze de winkel ervan moesten overtuigen dat ze het pakketje hadden aangenomen, maar niet hadden gehouden. De vrouwen gebruikten de spullen ondertussen zelf of verkochten ze door via Marktplaats.

De vrouwen werden in juni en oktober aangehouden, maar al snel weer op vrije voeten gesteld omdat ze beiden jonge kinderen hebben. De oudste verdachte zou na haar vrijlating gewoon zijn doorgegaan met oplichten, maar haar werkgebied hebben verlegd naar het Westland.

Justitie eiste woensdag voor de rechtbank in Den Haag ook een halfjaar voorwaardelijke celstraf tegen de twee. Ook wil het Openbaar Ministerie dat de reclassering toezicht gaat houden op de financiële huishouding van de vrouwen.

Vijftienduizend banen weg bij rijk

Bij de rijksoverheid verdwijnen de komende jaren naar schatting twaalf- tot achttienduizend van de 150 duizend banen. Dat heeft minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) woensdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Het rijk moet de komende jaren fors bezuinigen, tot 4,2 miljard euro per jaar in 2018. De uitgaven van het rijk dalen van zeventien miljard euro in 2010 naar dertien miljard euro in 2018. "Gezien de omvang van de taakstellingen zal dit onvermijdelijk met verlies van werkgelegenheid gepaard gaan", schrijft Blok.

Blok schat het banenverlies op acht tot twaalf procent van de in totaal 150 duizend voltijds banen. Hoeveel banen precies verdwijnen, hangt af van de manier waarop ministeries de bezuinigingen vormgeven.

De komende jaren gaan veel oudere ambtenaren met pensioen. In veel gevallen zullen zij niet worden vervangen, schrijft Blok.

Ook Carrion wil Rogge opvolgen bij IOC

Richard Carrion heeft zich woensdag kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van het IOC. Dat heeft de 60-jarige bankier uit Puerto Rico woensdag laten weten aan de Belg Jaques Rogge, de huidige preses. Hij is na de Duitser Thomas Bach en Ng Ser Miang uit Singapore de derde die zich officieel kandidaat stelt.

Carrion is sinds 2002 de baas van de financiële commissie van het internationaal olympisch comité, waarvan hij sinds 1990 lid is. "We staan op een kruispunt. We moeten innovatief blijven en ons blijven ontwikkelen, anders worden wij minder relevant", liet hij weten.

Carrion, Bach en Ng krijgen er waarschijnlijk nog enkele concurrenten bij. De Taiwanees Ching-Kuo maakt naar verwachting donderdag zijn kandidatuur bekend, terwijl ook voormalig polsstokhoogspringer Sergei Bubka uit Oekraïne en de Zwitser Denis Oswald zich in de strijd lijken te mengen.

De verkiezing wordt op 10 september gehouden in Buenos Aires. De 71-jarige Rogge doet na twaalf jaar een stapje terug.

[RG] Huta Galung uitgeschakeld in kwalificatie

Tennisser Jesse Huta Galung doet volgende week niet mee aan het hoofdtoernooi van Roland Garros. De geboren Haarlemmer werd woensdag in de tweede ronde van het kwalificatietoernooi uitgeschakeld door de Oezbeek Farrukh Dustov: 6-7 (2) en 3-6.

Huta Galung had dinsdag in de eerste ronde van de kwalificaties nog gewonnen van de Duitser Mischa Zverev. Boy Westerhof, de enige andere Nederlander in de kwalificaties van het Franse grandslamtoernooi, verloor al in de eerste ronde.

Door de nederlaag van Huta Galung doen er vijf Nederlanders mee aan Roland Garros. Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker geven bij de mannen acte de presence, Kiki Bertens en Arantxa Rus zijn de Nederlandse vrouwen die in actie komen in het Bois de Boulogne.

Greipel klopt Boonen en Sinkeldam in België

André Greipel heeft woensdag de eerste etappe in de Ronde van België gewonnen. De Duitser van Lotto-Belisol was na een rit van Lochristi naar Knokke-Heist over 194,2 kilometer de sterkste in de sprint. Hij bleef Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step) en Ramon Sinkeldam (Argos-Shimano) voor.

Danny van Poppel viel net naast het podium met de vierde plaats. Niki Terpstra werd achtste. Door zijn overwinning is Greipel ook de eerste leider. Donderdag wacht een etappe van Knokke-Heist naar Ninove. De Ronde van België duurt tot en met zondag.

'Geen dubbele pet bij onderzoek matchfixing'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) komt niet tegemoet aan de eis van een deel van de Kamer om nog eens kritisch te kijken naar mogelijke belangenverstrengeling bij het onderzoek naar matchfixing. De officier van justitie in Amsterdam die voorbereidend onderzoek doet naar matchfixing in het betaald voetbal, Theo Hofstee, is bij de KNVB aanklager betaald voetbal.

PVV-Kamerlid Louis Bontes leverde woensdag in het debat over 'verkochte voetbalwedstrijden' felle kritiek op de opstelling van Opstelten. Volgens hem heeft Hofstee mogelijk een dubbele pet. Bontes eiste dat Opstelten er alles aan zou doen om de schijn van belangenverstrengeling weg te nemen.

Ook SP-Kamerlid Renske Leijten riep de minister op om de zaak aan te kaarten bij de KNVB. Eerder hadden ook andere partijen hun zorgen geuit.

Opstelten wilde daar echter niets weten van ingrijpen. Hij benadrukte dat Hofstee het onderzoek naar matchfixing niet leidt. Bovendien is hij niet officieel in dienst bij de KNVB. "Ik doe een beroep op u om dit te laten zitten en mij hier gewoon mij in te vertrouwen", zei hij. Bontes geeft hier geen gehoor aan en dient een motie in om de twee functies 'te ontvlechten'.

Van Bronckhorst geslaagd voor trainerscursus

Giovanni van Bronckhorst mag aan de slag als trainer in het betaald voetbal. De oud-international had woensdag het eindgesprek voor de cursus coach betaald voetbal, waarna hij te horen kreeg dat hij is geslaagd. Dat meldt Feyenoord. Van Bronckhorst is momenteel assistent van Ronald Koeman bij de Rotterdammers.

"Het is een prettig gevoel dat ik deze cursus heb afgesloten en een mooi diploma heb behaald", liet de 38-jarige Van Bronckhorst weten. "Het was een druk en hectisch jaar voor mij, omdat ik naast mijn werk bij de eerste selectie ook coach was van de beloften en dus de cursus deed, maar bovenal was het ook erg leerzaam."

[RG] Ook Del Potro trekt zich terug

Juan Martin del Potro heeft zich woensdag teruggetrokken voor Roland Garros. De Argentijnse tennisser is niet voldoende hersteld van een virus. Dat zegt hij woensdag in Argentijnse media. Vorig jaar reikte hij nog tot de kwartfinale van het grandslamtoernooi in Parijs.

"Het is uiteraard een klap, omdat ik ervan droom Roland Garros ooit te winnen", liet Del Potro weten. "Ik moet nu zorgen dat ik volledig herstel zodat ik mij kan richten op nieuwe uitdagingen."

De mondiale nummer zeven is na Andy Murray de tweede topspeler die afhaakt voor Roland Garros. De Britse nummer twee van de wereld kampt met een rugblessure.

Man doodgeschoten tijdens Boston-verhoor

Een man die in het kader van een onderzoek naar de terreuraanslagen in Boston door de FBI werd verhoord is doodgeschoten. Dat heeft de FBI woensdag gezegd.

De man, Ibragim Todasjev, zou gewelddadig zijn geworden, waarna een FBI-agent zijn wapen trok en een schot loste. De agent liep zelf ook verwondingen op en is naar het ziekenhuis gebracht. Het voorval vond plaats in Orlando, in de staat Florida.

De FBI zegt een onderzoek in te stellen.

Jol strikt Amorebieta en Boateng

Fulham-trainer Martin Jol heeft twee nieuwe spelers vastgelegd. De Venezolaan Fernando Amorebieta komt over van Athletic Bilbao en de Ghanees Derek Boateng speelde afgelopen seizoen voor Dnipro Dnipropetrovsk. Ze tekenen respectievelijk voor een en vier jaar, meldt de Premier Leagueclub woensdag.

De 28-jarige Amorebieta speelde sinds 2003 bij de Baskische club. In het seizoen 2005-2006 maakte de verdediger zijn debuut in het eerste elftal. Boateng stond sinds 2011 bij het Oekraïense Dnipro onder contract. Eerder kwam de 30-jarige middenvelder uit voor onder meer Getafe.

Pellegrini vertrekt bij Malaga

Trainer Manuel Pellegrini heeft woensdag bekendgemaakt dat hij na dit seizoen vertrekt bij Malaga. De Chileen zal zijn aflopende contract bij de club uit de Primera Division om sportieve redenen niet verlengen, zegt hij in Spaanse media.

Het is nog niet duidelijk waar de 59-jarige Pellegrini na de zomer aan de slag gaat, maar hij lijkt de belangrijkste kanshebber om Roberto Mancini op te volgen bij Manchester City.

De oud-trainer van Villarreal en Real Madrid staat sinds 2010 aan het roer bij Malaga. Dit seizoen reikte hij met de club tot de kwartfinale van de Champions League.

Documenten strandrellen niet openbaar

Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb hoeft adviezen en notulen van overleggen ter voorbereiding op het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland niet openbaar te maken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Een journalist van NRC Handelsblad wilde meer duidelijkheid over hoe de gemeente, politie en justitie het dancefeest, dat in 2009 uitliep op rellen, was voorbereid. Ze deed daarvoor een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Volgens de Raad van State zijn de notulen en adviezen 'opgesteld ten behoeve van intern beraad'. De burgemeester hoeft volgens de wet over persoonlijke beleidsopvattingen geen openbaarheid te geven. "Voor zover de adviezen feiten bevatten, zijn deze zodanig met de persoonlijke beleidsopvattingen verweven, dat het niet mogelijk is deze feiten en opvattingen los van elkaar te zien", aldus de hoogste bestuursrechter.

Aboutaleb moet wel openheid geven over enkele feiten uit de stukken. Het gaat om teksten onder de kopjes datum, tijd en locatie. In dit geval is sprake van feiten en niet van een persoonlijke opvatting. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Bij de strandrellen in augustus 2009 zagen in het nauw gedreven agenten zich genoodzaakt schoten te lossen. Een 19-jarige Rotterdammer overleed daardoor. Na de rellen werden ruim vijftig verdachten aangehouden. Volgens de politie waren er te veel bezoekers aanwezig.

De autoriteiten kregen veel kritiek te verduren. De Rotterdamse korpschef Aad Meijboom stapte uiteindelijk op.

Belgische dochter BAM krijgt miljoenenopdrachten

Betonac, een Belgische werkmaatschappij van Koninklijke BAM, heeft twee miljoenenprojecten binnengehaald in België. Het gaat om de vernieuwing en verbreding van een stuk van 22 kilometer van de E42/A15 en het onderhoud van de E314/A2 tussen Leuven en Lummen. Dat maakte BAM woensdag bekend.

Samen met Aswebo, het grootste wegenbouwbedrijf van België, verbreedt Betonac het stuk snelweg op de E42 naar tweemaal drie rijstroken. Ook wordt het wegdek vernieuwd. De waarde van deze opdracht ligt op ruim dertig miljoen euro. Het project wordt in vier fasen van vijftig werkdagen afgerond.

Voor de tweede opdracht werkt Betonac samen met Cofely Fabricom, dat verantwoordelijk is voor de verlichting en de signaleringsborden op de snelweg. Het project omvat onder meer de aanleg van een spitstrook. De opdrachtsom bedraagt 25 miljoen euro.

Japan ondertekent verdrag tegen ontvoering kinderen

Het Japanse parlement heeft woensdag ingestemd met de ondertekening van een internationaal verdrag tegen de ontvoering van kinderen. Het besluit is genomen na grote druk van het buitenland, dat zich zorgen maakt over Japanse moeders die tot dusverre straffeloos kinderen konden weghalen bij buitenlandse vaders. Het hogerhuis stemde woensdag unaniem in met de ondertekening van de Haagse Conventie van 1980, nadat eerder al het lagerhuis had ingestemd. Japan is het enige G7-land dat het verdrag nog niet had ondertekend.

Het verdrag zorgt ervoor dat beslissingen over de voogdij worden genomen door een rechtbank in het land waar het ontvoerde kind oorspronkelijk woonde. Ook wordt het omgangsrecht van beide ouders beschermd. Voogdijzaken tussen partners uit verschillende landen zijn de afgelopen jaren een groot probleem geworden. Zo plachten heel wat Japanse vrouwen die in het buitenland waren getrouwd, kinderen hadden gekregen en waren gescheiden deze kinderen naar Japan mee te nemen en hun ex-partners ervan te weerhouden de kinderen te zien of te bezoeken.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en een aantal andere landen hadden er bij Tokyo op aangedrongen om het verdrag te ondertekenen. De kwestie leidde zelfs tot wrijving tussen Japan en de VS. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry noemde het een 'groot probleem' dat aangepakt moet worden.

Tatsushi Nishioka van het ministerie van buitenlandse zaken zei dat Japan nog dit belastingjaar, dat eindigt in maart 2014, zijn handtekening onder het verdrag zal zetten.

Groninger Museum krijgt dertig kunstwerken

Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os heeft een reeks werken geschonken aan het Groninger Museum. Het gaat om een gift van dertig werken uit de privéverzameling van de kunsthistoricus, liet het museum woensdag weten.

Van Os heeft volgens het museum een 'levenslange liefde voor het Groninger Museum', onder meer dankzij de voormalig directeur van de instelling, die hem kunstlessen gaf. Tijdens zijn studententijd organiseerde Van Os 's avonds een kunstclub in het museum.

Door de schenking worden schilderijen, tekeningen en grafieken van Groninger kunstenaars als Wobbe Alkema, Jan Altink en Ger van Elk aan de collectie toegevoegd. De werken zijn van 1 juni tot 15 september te zien in het museum.

'Groot netwerk van frauderende artsen'

Een netwerk van artsen pleegt verzekeringsfraude door onder meer in een privékliniek cosmetische behandelingen als medische zorg te declareren. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van een onderzoek van zorgverzekeraar DSW.

Volgens de zorgverzekeraar gaat het niet alleen om fraude met medisch specialistische zorg, maar ook met geld uit de geestelijke gezondheidszorg en de AWBZ. DSW vermoedt dat het gaat om miljoenenfraude.

Justitie grijpt volgens DSW niet in, waardoor de fraudeurs vrijuit gaan. De zorgverzekeraar stelt dat de zaak niet op zichzelf staat en nog meer fraudezaken bij het Openbaar Ministerie te hebben aangedragen. De oudste zou al vijf jaar lopen en de fraude gaat volgens de zorgverzekeraar gewoon door.

Invallen in Maastrichtse coffeeshops

De politie is woensdag binnengevallen bij twee coffeeshops in Maastricht. Het gaat om Easy Going en Heaven 69, laat een politiewoordvoerder weten. Eigenaar van Easy Going en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht Marc Josemans is volgens de regionale zender L1 meegenomen naar het bureau. De zegsvrouw wilde dat niet bevestigen.

Coffeeshops in Maastricht openden 5 mei weer de deuren voor buitenlanders, waarop de politie is gaan controleren bij de shops. Eerder werden al drie andere coffeeshops bezocht. Daarbij werden meerdere arrestaties verricht.

EA maakt toch Wii U-games

EA maakt wel degelijk Wii U-games, maar niet zoveel in vergelijking met de games die in ontwikkeling zijn voor de consoles van Sony en Microsoft. Dat zei chief financial officer Blake Jorgensen vandaag tijdens de Stifel Nicolaus 2013 Internet, Media and Communications-conferentie.

Deze uitspraak staat haaks op een andere uitspraak van EA-vertegenwoordiger Jeff Brown, die bekendmaakte dat er geen games in ontwikkeling zijn voor Wii U.

EA maakte eerder al bekend dat zowel FIFA 14 als Madden NFL 25 niet op Wii U verschijnen, wegens tegenvallende verkoopcijfers van FIFA 13 op de console van Nintendo.

FIFA 14 (Foto: EA Sports)

Uitvaart broertjes uit Zeist in besloten kring

De familie van de dood gevonden broertjes Ruben en Julian wil de uitvaart van de jongens in besloten kring houden. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Zeist woensdag. Waar en wanneer de uitvaart plaatsvindt, is nog niet bekend, aldus de zegsvrouw.

De familie heeft deze wens benadrukt in het contact met de gemeente. Burgemeester van Zeist Koos Janssen heeft ook persoonlijk contact met de familie.

Het onderzoek naar de dood van de broertjes gaat woensdag verder. Onder meer wordt nog bekeken of de vader alleen handelde of dat sprake is van een mededader. Ook worden ruim vijftienhonderd tips nog nagetrokken en wordt nog steeds geprobeerd de exacte route die de vader aflegde in kaart te brengen.

De doodsoorzaak van de broertjes staat nog niet vast. Het Nederlands Forensisch Institituut onderzoekt dit en 'dat kan nog wel even duren', aldus een woordvoerder van de politie. Dna-onderzoek heeft uitgewezen dat de lichamen die zondag in het Utrechtse Cothen werden gevonden zeker van de broertjes zijn, werd dinsdag bekend.

Ook DigiD voor Nederlanders in buitenland

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voortaan bij een aantal balies in Nederland terecht om een DigiD aan te vragen. Het gaat om een proef in de gemeenten Echt-Susteren, Enschede en Maastricht. Later komen daar ook Den Haag, Schiphol en het consulaat in Antwerpen bij. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De meeste buitenlandse Nederlanders kunnen niet via internet een DigiD aanvragen omdat hun woonadres niet in de Gemeentelijke Basisadministratie staat. Alleen mensen die een AOW-uitkering krijgen, kunnen tot nu toe vanuit het buitenland een DigiD aanvragen.

Veel overheidsdiensten zijn met DigiD via internet bereikbaar. Volgens het ministerie is dat juist vanuit het buitenland handig. Als de proef een succes is, kunnen Nederlanders uit het buitenland in de toekomst bij meer gemeenten en meer ambassades terecht. Dit wordt in de loop van 2014 bekend.

Mobiel internet Nederland duurst in EU

Losse abonnementen voor mobiel internet zijn in Nederland het duurst van alle lidstaten in de Europese Unie. Per gigabyte aan data wordt bijna negen euro gerekend, terwijl in de helft van de lidstaten de prijs onder de twee euro ligt. Dat stelt het Finse onderzoeksbureau Rewheel.

Voor een internetabonnement van vijf gigabyte voor bijvoorbeeld een tablet, moet in Nederland minimaal 45 euro worden betaald. In de goedkoopste lidstaat Roemenië is dat ongeveer drie euro. Volgens Rewheel zijn de prijzen in landen waar weinig aanbieders zijn, zoals Nederland, over het algemeen hoger dan in landen waar meer aanbieders vechten om klanten.

De autoriteit Consument en Markt (ACM) zegt de concurrentie op de markt voor mobiel internet goed in de gaten te houden. De toezichthouder is dan ook blij dat nieuwe partijen zich op de markt hebben gemeld.

Zo heeft Tele2 eind vorig jaar via een veiling een 4G-frequentie voor snel mobiel internet in handen gekregen. Ziggo is daarnaast recentelijk met een initiatief gekomen om wifi-modems beschikbaar te stellen voor andere gebruikers. "Nieuwe spelers kunnen de markt wakkerschudden", stelt een woordvoerder van de ACM. Of de hoge Nederlandse prijzen daardoor zullen dalen, durft de toezichthouder niet te zeggen.

België heeft na Nederland de hoogste prijzen. Daar kost een abonnement per gigabyte iets meer dan acht euro.

Onderzoek naar parkeerwacht op snelweg

Mogelijk worden parkeerwachters langs snelwegen ingezet. De nieuwe buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) moet wildparkeren door vrachtwagenchauffeurs op de vluchtstrook aanpakken. Dat bevestigt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) na berichtgeving hierover in de Stentor van woensdag.

Het ministerie onderzoekt op verzoek van Transport en Logistiek Nederland (TLN) wat de mogelijkheden zijn. Volgens voorzitter Alexander Sakkers kan een snelweg-boa gevaarlijke situaties langs de snelwegen voorkomen.

Rijkswaterstaat waarschuwde vrijdag al dat steeds meer vrachtwagenchauffeurs 's nachts hun wagen op de vluchtstrook parkeren omdat zij aan de verplichte rustperiodes moeten voldoen. Veel parkeerplaatsen zijn vaak al vol, waardoor truckers moeten uitwijken. Als ze hun rust niet pakken, riskeren ze een forse boete.

Sakkers stelt dat er pas bekeurd kan worden door de snelweg-boa als er ook voldoende parkeerplaatsen zijn. Het onderzoek naar het plan is naar verwachting na de zomer klaar.

Bezoek Opstelten aan Maastricht in teken drugs

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) brengt donderdag een bezoek aan Maastricht. Hij praat tijdens zijn bezoek met onder meer politie, justitie en de gemeente over de aanpak van drugsproblemen in Maastricht en Zuid-Limburg.

Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) ontvangt de minister donderdag om 12.00 uur. Het bezoek duurt tot 14.00 uur. Ook de burgemeesters van de acht Limburgse gemeenten met coffeeshops gaan in gesprek met de minister. Een bezoek aan een coffeeshop ligt vooralsnog niet in de planning, liet een woordvoerder van de burgemeester woensdag weten.

Coffeeshops in Maastricht besloten begin mei weer drugs te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen na een rechterlijke uitspraak over de vorig jaar gesloten coffeeshop Easy Going. Deze zaak moest dicht van Hoes, nadat de horecatent zich openlijk tegen het beleid had gekeerd en buitenlanders toeliet. Volgens de rechtbank had Hoes de zaak niet mogen sluiten omdat hij niet goed kon onderbouwen waarom dat nodig was.

Volgens politie, justitie en de gemeente is sinds het toelaten van buitenlanders in de coffeeshops sprake van een nieuwe stijging van drugsoverlast. De drie partijen lieten zaterdag weten coffeeshops in Maastricht de komende tijd gewoon te controleren op het verkopen van drugs aan toeristen.

Vrijdag liet Opstelten weten meer agenten in te zetten om drugsoverlast in Maastricht en Zuid-Limburg te bestrijden. Hij komt daarmee tegemoet aan een verzoek van burgemeester Hoes, die had aangegeven dat hij de bestrijding van drugsoverlast met de huidige politiecapaciteit niet lang meer kan volhouden. Om hoeveel agenten het gaat en waar Opstelten die vandaan haalt is nog onduidelijk.

Tijdens een raadsvergadering in Maastricht werd dinsdag afgesproken dat onderzocht wordt of mensen die buiten Nederland wonen hun softdrugs in de toekomst wellicht mogen halen bij coffeeshops aan de rand van Maastricht. Tijdens de vergadering is verder besproken dat Maastricht zich bij Opstelten wil aanmelden voor een pilot met legale wietteelt.

'Anton aus Tirol' ist tot

Manfred Padinger is maandag van ons heengegaan. De componist van de geniale après-ski-hit 'Anton aus Tirol' is op 52-jarige leeftijd overleden.

De beste man heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. Zondag had hij het flink op een zuipen gezet tijdens een verjaardagsfeestje. Hij werd naar het station gebracht, maar was daar op het perron in slaap gevallen.

Toen de dronkenlap eenmaal wakker werd, zag hij zijn trein richting Wenen net wegrijden. Snel rende hij er achteraan, maar viel tussen de trein en het perron. Zwaargewond werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis, alwaar hij werd doodverklaard.

Graag hadden we nu zijn grootste klassieker hier geplaatst. Maar dat mag niet meer van Tim Kuik de Buma...

Dan Brown verstoot Heleen van Royen van eerste plek

Inferno, het nieuwste boek van Dan Brown, staat op de eerste plaats van de Nederlandse bestsellerlijst. De Engelse uitgave van Inferno staat op plek twee. De Amerikaanse auteur verstoot daarmee Heleen van Royen van de eerste plaats van De Bestseller 60, die woensdag verscheen. Met De Hartsvriendin staat Van Royen nu op de vijfde plek.

Brown staat in totaal vier keer in De Bestseller 60. Op de zeventiende plaats staat de gebonden uitgave van Inferno en op plaats 44 is Het Verloren Symbool opnieuw de lijst binnengekomen. Deze thriller van Brown stond in 2009 negen weken bovenaan de lijst.

De thriller Inferno, die vorige week uitkwam, is ook volgens bol.com succesvol. "Dagelijks gaan honderden exemplaren over onze digitale toonbank", vertelde een woordvoerder van de internetwinkel dinsdag. "Het is goed mogelijk dat Inferno een van de allerpopulairste boeken van het jaar wordt."

Ook de uitgever van Inferno, Luitingh-Sijthoff, is blij met de verkoop van het boek. De thriller van Brown, die onder meer de bestsellers De Da Vinci Code en Het Bernini Mysterie schreef, verscheen in een oplage van driehonderdduizend exemplaren. "Dat aantal laat al zien dat wij goede resultaten verwachtten", meldde de uitgever. Maar de huidige resultaten zijn beter dan verwacht.

In deze economische tijden zijn boekhandels volgens de uitgever 'voorzichtig'. Winkels waren aarzelend in het bestellen van Inferno. Inmiddels zijn al veel extra bestellingen geplaatst.

Zowel bol.com als Luitingh-Sijthoff benadrukt dat een deel van het succes van Inferno te danken is aan de naamsbekendheid die de 48-jarige Brown al had. De populariteit van onder meer De Da Vinci Code zorgt dat mensen ook de nieuwste Dan Brown willen lezen. Daarnaast is de timing van de lancering van het boek handig, vertelde bol.com vorige week aan Novum Nieuws. "Vlak voor de zomervakantie doen dit soort titels het goed."

Proces gelast tegen kapitein Costa Concordia

Een rechtbank in het Italiaanse Grosetto heeft een proces gelast tegen Francesco Schettino, de kapitein van het rampschip Costa Concordia. Het cruiseschip liep in 2012 voor de Toscaanse kust op een rif. De ramp kostte aan 32 mensen het leven.

Schettino wordt verdacht van dood door schuld, het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip voordat alle passagiers en bemanningsleden van boord waren. Zijn proces begint op 9 juli. Hem hangt een gevangenisstraf van twintig jaar boven het hoofd.

Pussy Riot-lid Alechina in hongerstaking

Het gedetineerde Pussy Riot-lid Maria Alechina gaat in hongerstaking. Zij mocht woensdag van de rechter niet persoonlijk aanwezig zijn bij de zitting waarop haar verzoek tot vervroegde vrijlating zou worden behandeld. Uit protest daartegen besloot Alechina tot een hongerstaking en gaf zij haar advocaat opdracht de zitting te boycotten. De rechter besloot daarop de zitting naar donderdag op te schuiven.

Alechina is samen met mede-bandleden NadezjdaTolokonnikova en in eerste instantie ook Jekaterina Samoetsevitsj tot twee jaar strafkamp veroordeeld. Samoetsevitsj kreeg in hoger beroep een voorwaardelijke straf en haar bleef dus het strafkamp bespaard. Een verzoek om vervroegde vrijlating van Tolokonnikova werd vorige maand afgewezen.

De Pussy-Riot-leden werden vorig jaar veroordeeld omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore hadden gebracht.

Belgische verdachte Eindhoven nog twee weken vast

De 19-jarige Brett S. uit België blijft nog veertien dagen langer in voorarrest voor zijn betrokkenheid bij de mishandeling van een man in Eindhoven begin dit jaar. Dat heeft de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald.

De rechter-commissaris beschouwt de tiener als een van de hoofdverdachten van de mishandeling. Omdat het om een ernstig feit gaat, ging de rechter-commissaris niet in op het verzoek van de advocaat om de verdachte voorlopig op vrije voeten te stellen.

Brett S. meldde zich dinsdagochtend bij de Belgische politie en werd 's middag overgebracht naar Nederland. Het hof van cassatie in Brussel besloot eerder al dat de man moest worden overgeleverd aan Nederland.

De mishandeling op de Vestdijk in Eindhoven op 4 januari werd op camera vastgelegd en veroorzaakte veel verontwaardiging in Nederland. Op de beelden was te zien hoe een man door een groep jongeren werd belaagd. Toen hij eenmaal op de grond lag gingen de jongens door met schoppen.

De 17-jarige Brent L. is een andere hoofdverdachte in de zaak. Volgende week dinsdag beslist het hof van cassatie in Brussel over zijn uitlevering. Vorige week liet het OM weten dat in totaal vier van de acht verdachten worden vervolgd.

Haagse voetbalhooligans van bed gelicht

De politie heeft dinsdag acht verdachten opgepakt die betrokken zijn geweest bij vechtpartijen op de tribune tijdens het Eredivisieduel tussen ADO Den Haag en Feyenoord begin deze maand. De acht klommen in een speciaal familievak en mishandelden stewards en andere bezoekers.

De hooligans worden verdacht van openlijk geweld. Vanaf de Haaglandentribune wisten ze in het familievak te komen waar op dat moment veel kinderen met hun ouders verbleven. Door het gedrag ontstond volgens de politie grote consternatie in het vak.

De hooligans zijn in de leeftijd van 21 tot 30 jaar en komen uit de regio Den Haag. Ze werden in de vroege ochtenduren opgepakt. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

ADO Den Haag heeft in afwachting van het verdere onderzoek de betrokkenen al een voorlopig stadionverbod gegeven. Mogelijk wordt dit later omgezet in een jarenlang verbod.

Wellicht Engels onderwijs op Franse universiteiten

Taalpuristen en extreemrechts in Frankrijk hebben de schrik van hun leven gekregen. De Nationale Assemblée, het Franse lagerhuis, overweegt een wet aan te nemen die universiteiten in staat stelt sommige cursussen in het Engels aan te bieden. De regering van president François Hollande wil Franstalige studenten daarmee beter voorbereiden op internationale carrières en meer buitenlandse studenten aantrekken.

Diverse scholen houden zich al langer niet aan de bestaande wet en bieden in totaal honderden cursussen in een andere taal aan, voornamelijk in het Engels. Minister van onderwijs Gènèvieve Fioraso wil de wet aanpassen en openbare universiteiten de mogelijkheid bieden ook in het Engels te onderwijzen. Dat schiet bij tegenstanders in het verkeerde keelgat. De ingewikkelde geschiedenis die Frankrijk deelt met Groot-Brittannië ligt nog steeds gevoelig.

Nog veel mis met melden misstand overheid

Het melden van misstanden bij de overheid laat nog steeds veel te wensen over. De meeste organisaties hebben wel een procedure, maar die wordt lang niet altijd goed gebruikt.

Dat blijkt uit een onderzoek naar meldsystemen voor misstanden in de publieke sector, dat de Vrije Universiteit in opdracht van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector en met het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verricht.

Ondervraagden zeggen vaak geen vertrouwen te hebben in de persoon of instantie aan wie zij moeten melden. Ze denken dat er toch niks mee gebeurt of dat het slecht voor ze zal uitpakken. Ook zijn de procedures niet altijd bekend.

Nog veel mis met melden van misstand
Nog veel mis met melden van misstand (Foto: ANP)

Online gokken vanaf 2015 legaal

Gokken op internet moet vanaf 1 januari 2015 legaal zijn in Nederland. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretarissen van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en Financiën Frans Weekers (VVD). In de wet zijn maatregelen opgenomen die verslaving moeten voorkomen en fraude en criminaliteit moeten tegengaan.

Gokbedrijven moeten verplicht bijdragen aan een verslavingsfonds. Ook komt er een landelijk register van spelers met verslavingsproblemen. Spelers in dat register kunnen minstens een halfjaar niet online gokken, zo is de bedoeling, en moeten in die periode ook worden geweigerd bij casino's en speelhallen.

De gokbedrijven moeten spelers bovendien bewust maken van de risico's op kansspelverslaving. Zo moeten ze onder meer waarschuwingen, de speelduur en het saldo van de rekening van de speler in beeld brengen. Ook moeten ze een verslavingstest aanbieden.

Momenteel mogen volgens de Wet op de kansspelen geen vergunningen voor online kansspelen worden verstrekt. De bewindslieden willen de wet aanpassen omdat de honderdduizenden Nederlanders die op buitenlandse sites aan kansspelen zoals poker meedoen, nu niet beschermd worden.

De gokbedrijven gaan twintig procent kansspelbelasting betalen, een tarief dat 'aan de bovenkant ligt van wat in ons omringende landen wordt gebruikt voor online kansspelen'. Met een hoger percentage haken aanbieders volgens de bewindsmannen af en zullen spelers geneigd zijn te blijven spelen bij aanbieders zonder vergunning die in het buitenland gevestigd zijn en een hogere uitbetaling beloven.

Twaalf jaar voor doodschieten Zoetermeerder

Een 32-jarige man uit Zoetermeer moet twaalf jaar de cel in voor een schietpartij in zijn woonplaats, waarbij vorig jaar een 29-jarige plaatsgenoot om het leven kwam en diens broer gewond raakte. Justitie had vijftien jaar cel tegen de man geëist.

Aanleiding van de schietpartij was een langlopende ruzie tussen de vriendinnen van de mannen. Die escaleerde in augustus toen de twee broers verhaal gingen halen bij de 39-jarige Zoetermeerder.

In de wijk Oosterheem werd over en weer geschoten vanuit twee auto's. Op het voertuig van de broers werd vijf keer geschoten. Een van de broers loste zelf twee schoten op hun rivaal, maar die werd niet geraakt.

De broer die de schietpartij heeft overleefd moet zes maanden de cel in voor verboden wapenbezit, bepaalde de rechtbank in Den Haag woensdag. Hij werd vrijgesproken van poging tot doodslag, omdat niet kan worden bewezen welke broer de schutter is geweest.

Nieuwe centrumrechtse regering voor IJsland

IJsland krijgt een centrumrechtse regering onder leiding van Sigmundur David Gunnlaugsson, leider van de Progressieven. Gunnlaugsson werd woensdag benoemd tot premier na enkele weken van formatiegesprekken.

In de centrumrechtse regering heeft ook Bjarni Benediktsson, de leider van de conservatieve Onafhankelijke Partij, zitting. Hij krijgt de post van financiën. De overige ministeries moeten nog worden verdeeld. De Onafhankelijke Partij levert vijf ministers, de Progressieven vier.

Op 27 april ging de IJslandse bevolking naar de stembus. De stembusgang leverde een terugkeer op van de Onafhankelijke Partij en de Progressieven die tot de financiële ineenstorting van IJsland in 2008 jarenlang aan de macht waren.

Foto's Marilyn Monroe gestolen in Praag

Dieven zijn er maandag in Praag vandoor gegaan met een reeks foto's van Marilyn Monroe. De foto's werden gestolen uit een vrachtwagen waar spullen in zaten voor een nieuwe tentoonstelling over de filmicoon in het Kasteel van Praag.

De foto's zouden vanaf volgende week te zien zijn samen met andere spullen van Monroe, zoals jurken, schoenen en dagboeken. De voorwerpen werden vorig jaar bij elkaar gebracht om de vijftigste sterfdag van het Amerikaanse sekssymbool te herdenken.

Het is niet duidelijk of de tentoonstelling zoals gepland kan doorgaan. Na de Tsjechische hoofdstad zou de expositie doorreizen naar Tokyo.


Foto's Marilyn Monroe gestolen in Praag (Foto: Novum)

Ang Lee te moe voor tv-serie

Ang Lee heeft zich teruggetrokken als regisseur van de proefaflevering van de tv-serie Tyrant.

"Nadat ik vier jaar bezig ben geweest met het maken en promoten van Life of Pi, heb ik recent ontdekt dat ik rust nodig heb", laat de regisseur weten in een persverklaring die is te lezen op de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

De Taiwanese regisseur vindt het ontzettend jammer. "Het was een van de briljantste ideeën voor een tv-serie die ik heb gezien en een waar ik heel veel zin in had." Lee won in februari zijn tweede Oscar voor de regie van Life of Pi. Hij zou met de regie van Tyrant zijn debuut maken als regisseur van een tv-serie.

"Omdat ik me niet honderd procent kan inzetten voor dit spannende project, kan ik mezelf niet toestaan om iets te doen dat deze spannende nieuwe serie in gevaar kan brengen." De 58-jarige Lee heeft het momenteel druk met het bekijken van films als jurylid van het filmfestival van Cannes.

Tyrant gaat over een Amerikaanse familie die verzeild raakt in het onrustige Midden-Oosten. De serie wordt geproduceerd door Howard Gordon en Gideon Raff, die hoge ogen gooiden met de serie Homeland. De eerste proefaflevering van de serie moet in de herfst worden opgenomen.


Ang Lee te moe voor tv-serie (Foto: Novum)

[Giro] Gesink ziet tijdverlies vergoed worden

Robert Gesink heeft van de organisatie de 23 seconden teruggekregen die hij gisteren door pech in de zestiende etappe van de Giro d'Italia verloor. Dit is besloten naar aanleiding van een protest dat door de Blancoploeg ingediend was.

Gesink leek op weg naar een mogelijke etappezege toen op enkele kilometers van de meet zijn ketting brak. De Nederlander verloor hierdoor tijd die hij in het klassement terugkrijgt. Hij heeft dezelfde tijd als ritwinnaar Benat Intxausti toegewezen gekregen. Hierdoor komt de Blancorenner weer de top tien in het klassement binnen.

Ondertussen is sprinter Mattia Gavazzi uit de Giro gezet. De renner van de ploeg Androni heeft gisteren te lang achter de ploegleiderswagen gereden en ook te lang aan deze auto gehangen. De Italiaan kwam gisteren als laatste over de streep en was ook al drager van de rode lantaarn. Hij wilde per se de koers uitrijden omdat deze finisht in zijn thuisstad Brescia.

Europese schorsing Málaga opgeheven

De financiële controle-instantie van de UEFA heeft de Europese uitsluiting van Málaga ongedaan gemaakt. De Spaanse club voldeed tijdens de laatste controle aan alle eisen en mag daardoor toch Europa in komend seizoen. In december bestrafte de UEFA Málaga voor het niet betalen van openstaande rekeningen.

Omdat de Zuid-Spanjaarden, die in handen zijn van een sjeik uit Qatar, de financiën inmiddels op orde hebben, is de Europese uitsluiting teruggedraaid. Vorige week kwam een mogelijke tweede seizoen schorsing al te vervallen.

Málaga reikte dit jaar tot de kwartfinale van de Champions League, maar moet volgend seizoen waarschijnlijk genoegen nemen met een plekje in de Europa League. De ploeg staat met twee duels te spelen zesde in de Primera Division.

Android domineert smartphonemarkt in 2013

Google’s mobiele OS (Operating System) is opgeklommen tot 75% van alle gebruikte besturingssystemen voor smartphones in de wereld. Met meer dan 162,1 miljoen verscheepte Androidtoestellen, tegenover 37,4 miljoen verscheepte iPhones zien we direct dat Android op dit moment het meest main-stream mobiele besturingssystemen ter wereld is.

Android zag in het vierde kwartaal van 2012 een daling van 4,6%. Echter kwam het in het eerste kwartaal van 2013 sterk terug. Apple’s iOS heeft het eerste kwartaal van 2013 4% van hun marktaandeel moeten inleveren. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft laat een flinke stijging zien naar 3,3%. (2,6% marktaandeel 4e kwartaal 2012).

Hieronder de opvallende statistieken in een grafiek:

Badmintonploeg wint ook van Canada

De Nederlandse badmintonners hebben hun tweede overwinning geboekt bij de Sudirman Cup, het WK voor gemengde landenteams. Na de overwinning op Oostenrijk werd woensdag ook Canada verslagen met 4-1. Oranje speelt donderdag tegen Frankrijk zijn laatste groepsduel in Kuala Lumpur in Maleisië.

Ruud Bosch won met respectievelijk Selena Piek en Koen Ridder aan zijn zijde beide dubbelpartijen. Piek vormde ook met Eefje Muskens een succesvol koppel. In het enkelspel boekte Eric Pang een zege. Alleen Patty Stolzenbach kon haar partij niet winnen.

Als Nederland groepswinnaar wordt, maakt het nog kans op de dertiende plaats. Oranje behoort niet tot de beste twaalf landen van de wereld en mag daardoor niet strijden om het eremetaal.

FOK!filmtips van de dag: The Holiday

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Klara's ouders zijn net gescheiden en samen met haar moeder is Klara naar het platteland verhuisd. Bij de manege is het niet moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Klara's moeder heeft geen geld voor paardrijlessen maar Klara schrijft zich tóch in voor een wedstrijd. Klara (Don’t Be Afraid to Follow Your Dream) is te zien om 15.35 uur op Nederland 3.

Hoewel Amanda Woods uit Zuid-Californië en Iris Simpkins van het Engelse platteland mijlenver van elkaar wonen, bevinden ze zich in dezelfde situatie: Vlak voor kerst hebben ze het helemaal gehad met hun mannen en willen ze het liefst de feestdagen ontvluchten. Via een internetsite voor woningruil komen de twee met elkaar in contact. Spontaan besluiten Amanda en Iris de halve wereld over te reizen en voor twee weken in elkaars huis te trekken. Kort na haar aankomst in het zonnige L.A. raakt Iris bevriend met scenarioschrijver Arthur en filmcomponist Miles. Ondertussen, in het besneeuwde Engeland, komt Amanda in contact met de knappe broer van Iris, Graham.

The Holiday heeft een cast van onder andere Eli Wallach, Kate Winslet, Jack Black, Jude Law en Cameron Diaz. Te zien om 20.30 uur op RTL5.

 

Tijdens een enorme meteorenregen knalt een asteroïde met enorme kracht tegen de maan aan. De fragmenten van deze asteroïde en stukjes van de maan zelf, komen op de aarde terecht. De aanvankelijke schade is minimaal en experts zeggen dat ook de beschadigingen aan de maan geen nadelige effecten zullen hebben. Maar dan beginnen zich toch afwijkende zaken voor te doen. Belangrijke wetenschappers ontdekken dat de koers van de maan definitief veranderd is en dat deze nu op de aarde afstevent. Impact is te zien om 20.30 uur op RTL7.

George Malley ziet, op zijn verjaardag aan een bar, een vreemd licht. De dagen die daarop volgen blijkt hij erg intelligent te zijn geworden. Hij gebruikt zijn intelligentie om goede dingen in de buurt te doen. Wanneer dit doorgeroddeld wordt, raakt Malley bekend als een freak en wil iedereen uitzoeken hoe dit kon gebeuren bij een simpele automonteur. Het gaat zelfs zo ver dat de regering hem wil gebruiken. Phenomenon is te zien om 00.35 uur op BBC1.

Nick of Time, He’s Just Not That Into You en Walking Tall: The Payback zijn vanavond ook op de televisie te zien.

'Berlusconi wil Seedorf als trainer Milan'

Clarence Seedorf is in beeld om trainer te worden van AC Milan. Voorzitter Silvio Berlusconi ziet in de 37-jarige middenvelder de ideale kandidaat om Massimiliano Allegri op te volgen, meldt de Gazzetta dello Sport woensdag. Ook sc Heerenveen-coach Marco van Basten zou een optie zijn.

Beide Nederlanders kwamen in het verleden uit voor Milan. Seedorf speelt momenteel bij Botafogo in Brazilië, maar is al bezig met een individueel opleidingstraject tot trainer waarmee hij met toestemming van de UEFA komende zomer al zijn benodigde diploma kan behalen.

Seedorf en Van Basten hebben concurrentie van oud-spits Filippo Inzaghi, die momenteel jeugdtrainer is bij de Milanezen. De Italiaan geniet naar verluidt de voorkeur van vicevoorzitter Adriano Galliani. Allegri lijkt zijn langste tijd in San Siro gehad te hebben. Woensdag bespreekt hij zijn toekomst met Galliani.

Badstuber tien maanden uitgeschakeld

Bayern München verwacht Holger Badstuber opnieuw zo'n tien maanden kwijt te zijn. De verdediger mist daardoor bijna het gehele nieuwe seizoen, meldt de Duitse club woensdag. Badstuber scheurde zaterdag, voor de tweede keer dit seizoen, de kruisband in zijn rechterknie. Hij werd maandag in de Verenigde Staten geopereerd.

De kruisband van de 24-jarige Duits international is verwijderd. Voordat een weefseltransplantatie plaats kan vinden moet hij eerst herstellen van deze operatie, laat Bayern weten. Zijn carrière is evenwel niet in gevaar.

Badstuber scheurde zijn kruisband begin december in het competitieduel tegen Borussia Dortmund. Hij hervatte in april de looptraining en hoopte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen weer aan te sluiten bij de selectie van de 'Rekordmeister'.

Super Bowl in 2016 naar San Francisco

De vijftigste editie van de Super Bowl wordt over drie jaar in San Francisco gehouden. Dat hebben de teameigenaren uit de NFL dinsdag besloten. De editie van 2017 gaat naar Houston. San Francisco en Houston krijgen de voorkeur boven Miami.

De Super Bowl werd voor de eerste en laatste keer in 1985 in San Fransico gehouden. Houston was in 2004 nog gastheer van de finale van het Amerkaanse footballseizoen.

Drive-regisseur vindt regie vergelijkbaar met seks

Nicolas Winding Refn vindt zijn baan vergelijkbaar met de liefdesdaad. "Het is een beetje als seks," zegt de Drive-regisseur tijdens een interviewprogramma van het filmfestival van Cannes. "Als je van te voren te veel weet, is er niet zoveel meer aan."

Winding Refn is in Zuid-Frankrijk voor zijn nieuwe drama Only God Forgives met Ryan Gosling. De twee werkten eerder samen aan het drama Drive. "Ik begin 's ochtends graag te fantaseren over Kristin Scott Thomas en Ryan en wat we samen kunnen doen en dan gaan we zo verder", gaat de regisseur verder.

In Only God Forgives speelt Scott Thomas de zeer dominante moeder van Goslings personage. Ze komt hem opzoeken in zijn woonplaats Bangkok en wil dat hij de dood van haar andere zoon wreekt.

Scott Thomas moest heel erg wennen aan haar rol als ordinaire blondine. "Ze is de moeder uit alle nachtmerries", vertelt de 52-jarige actrice. "Ik maakte mezelf bang. Het is niet aangenaam om zo'n gemeen en gewelddadig personage te spelen." Ze vond de samenwerking met Refn heel prettig. "Hij werkt een beetje als een schilder, door de acteurs beetje bij beetje in een rol te laten komen."

Gosling is niet aanwezig in Cannes, omdat hij druk bezig is met de opnamen van zijn regiedebuut How To Catch a Monster. De Canadese acteur liet tijdens de persconferentie een briefje voorlezen waarin hij zich excuseerde. "Mijn vriend Nicolas en ik zijn dezelfde persoon, maar op verschillende plaatsen in het universum."

Only God Forgives draait vanaf 13 juni in de Nederlandse bioscopen.


Drive-regisseur vindt regie vergelijkbaar met seks (Foto: Novum)

Nieuwe toppers voor Windows Phone

Windows Phone begint steeds populairder te worden en dat uit zich voornamelijk door de games die uitkomen. EA heeft hier een groot aandeel in en brengt daarom Mass Effect, NBA Jam, Real Racing en Tiger Woods naar het Windows Phone-platform.

Helaas zijn de games op dit moment alleen nog exclusief voor Nokia Lumia-toestellen. Hoewel het niet de nieuwste games zijn, is het goed om te zien dat een uitgever als EA de potentie van een platform inziet en dat biedt natuurlijk perspectief voor de toekomst.

De games zijn nu beschikbaar in de Windows Phone 7- en 8-store en de prijzen met de bijbehorende link kun je hieronder bekijken.

  • NBA Jam is beschikbaar voor Windows Phone 7 en 8 en kost € 2.99 Store Link
  • Real Racing 2 is beschikbaar voor Windows Phone 7 en 8 en kost € 4.99 Store Link
  • Tiger Woods PGA Tour 12 is beschikbaar voor Windows Phone 7 en 8 en kost € 2.99 Store Link
  • Mass Effect: Infiltrator is beschikbaar voor Windows Phone 8 en kost € 6.49 Store Link

  

Top EA-titels naar Windows Phone

Van Gaal selecteert Duarte en Toornstra

Bondscoach Louis van Gaal heeft vier debutanten opgenomen in zijn selectie voor de oefenduels tegen Indonesië en China. Lerin Duarte, Miquel Nelom, Dwight Tiendalli en Jens Toornstra kregen een uitnodiging voor de trip naar Azië. Ook Jasper Cillessen, die evenmin speelminuten maakte in Oranje, behoort tot de 21-koppige groep.

Van Gaal mist een groot aantal spelers door het EK onder 21, dat volgende maand in Israël wordt gehouden. Onder anderen viceaanvoerder Kevin Strootman, Daley Blind, Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Jordy Clasie en Adam Maher hopen met Jong Oranje Europees kampioen te worden.

John Heitinga, Erik Pieters en Ricky van Wolfswinkel zijn andere opvallende namen in de selectie van Nederland. Heitinga ontbrak de laatste interlands, terwijl Van Gaal niet eerder een beroep deed op Pieters en Van Wolfswinkel. Joris Mathijsen en Klaas-Jan Huntelaar zijn de meest opvallende afwezigen in de selectie die Van Gaal samenstelde.

Het Nederlands elftal speelt op 7 juni in Jakarta tegen Indonesië. Vier dagen later is China de tegenstander in Peking.

De volledige selectie:

Keepers: Michel Vorm (Swansea City), Kenneth Vermeer (Ajax) en Jasper Cillessen (Ajax).

Verdedigers: Daryl Janmaat (Feyenoord), Dwight Tiendalli (Swansea City), Ron Vlaar (Aston Villa), John Heitinga (Everton), Miquel Nelom (Feyenoord) en Erik Pieters (PSV).

Middenvelders: Jonathan de Guzman (Swansea City), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Siem de Jong (Ajax), Wesley Sneijder (Galatasaray), Jens Toornstra (FC Utrecht) en Rafael van der Vaart (Hamburger SV).

Aanvallers: Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Ruben Schaken (Feyenoord), Jeremain Lens (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Ricky van Wolfswinkel (Sporting Portugal) en Arjen Robben (Bayern München).

Schippers scherpt euthanasiewet niet aan

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) gaat de euthanasiewet niet aanpassen. Vorige week sprak ze met artsenvereniging KNMG, die wil dat de euthanasiewetgeving voor dementerenden wordt aangescherpt. Een werkgroep gaat zich over het onderwerp buigen, maar de wet wordt niet aangepast, zo zei de bewindsvrouw woensdag tijdens een debat over het zogenoemde deltaplan dementie.

KNMG wil dat er strengere regels komen voor levensbeëindiging bij dementerenden. De wet biedt momenteel wel de mogelijkheid voor euthanasie op basis van een eerder opgestelde schriftelijke wilsverklaring, maar veel artsen hebben daar problemen mee. Als patiënten eenmaal dement zijn kunnen ze die wens vaak niet herhalen. Artsen voelen zich bezwaard om dan te euthanasie toe te passen.

Schippers komt deze week nog met een uitgebreide evaluatie van het gesprek dat zij met KNMG had. Daarop vooruitlopend wilde ze wel zeggen dat er geen wetswijziging komt. De ChristenUnie en de SGP hadden aangedrongen op aanscherping.

De Tweede Kamer prees woensdag het deltaplan dementie, waarin overheid en particuliere organisaties samenwerken om de ziekte van alzheimer tegen te gaan. In Nederland kampen momenteel zo'n kwart miljoen mensen met dementie en de verwachting is dat dit, met de vergrijzing op komst, de komende jaren fors toeneemt.

Onder meer D66 vroeg om meer aandacht voor de rol van mantelzorgers. Kamerlid Pia Dijkstra pleitte voor een actieplan mantelzorg, aangezien veel verzorgers van dementerenden overbelast zijn. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) begrijpt deze zorgen, zei hij.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wees op het belang van voorlichting over dementie. "De samenleving moet klaar worden gemaakt voor de vele dementerenden die eraan komen", zei ze. "Er is veel ongemak en onwetendheid over dementie. Het stigma en de schaamte moeten verdwijnen."

Vermeend Heulmeisje heeft identiteit terug

De vrouw die in 1987 dood werd verklaard omdat ze werd aangezien voor het vermoorde Heulmeisje heeft woensdag haar identiteit teruggekregen. Volgens de rechtbank in Utrecht is er voldoende bewijs dat de vrouw inderdaad nog in leven is. Haar akte van lijkvinding wordt daarom geschrapt.

De vrouw, Monique Jacobse, was ten tijde van de moord in 1976 vermist en op basis van schedelonderzoek werd destijds vastgesteld dat het om haar ging. Het levenloze lichaam van het ongeveer 16 jaar oude meisje werd gevonden bij parkeerplaats De Heul in het Utrechtse Maasbergen. Omdat de identiteit lange tijd onbekend was werd ze het Heulmeisje genoemd.

In 2006 werd duidelijk dat Jacobse nog leefde toen ze contact op nam met haar zus. Ze wilde haar identiteit terug, maar dat bleek niet zo makkelijk. Omdat ze officieel dood was, kon ze zich bijvoorbeeld niet verzekeren of een paspoort aanvragen onder haar eigen naam.

Het stoffelijk overschot van het meisje heeft jarenlang onder de naam van Jacobse op een begraafplaats in Maarn gelegen. Wie het Heulmeisje wel is, is nog altijd onduidelijk.

Call of Duty gemaakt door drie bedrijven

Het schietspel Call of Duty: Ghosts wordt gemaakt door drie verschillende studio's. Waar uitgever Activision alleen Infinity Ward aanwijst als verantwoordelijke, heeft de studio woensdagochtend bekendgemaakt dat ook gamestudio's Neversoft en Raven Software een bijdrage hebben geleverd. Welke aspecten van het schietspel door welke studio's gemaakt zijn, is niet bekend.

Infinity Ward is de grootste naam van de drie bedrijven. De studio maakte eerder Call of Duty 4: Modern Warfare, Call of Duty: Modern Warfare 2 en was hoofdverantwoordelijke voor Modern Warfare 3. Voor Neversoft is Ghosts de eerste Call of Duty-game, terwijl Raven Software eerder werkte aan Call of Duty: Black Ops en downloadbare maps voor Modern Warfare 3. Alle drie studio's zijn eigendom van uitgever Activision.

Call of Duty: Ghosts verschijnt begin november voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc. Wanneer de versie voor Xbox One verschijnt, is nog niet bekend. Wel liet Activision weten dat downloadbare maps eerst verschijnen voor Xbox One alvorens ze voor andere spelcomputers beschikbaar zijn.


Call of Duty gemaakt door drie bedrijven

Zac Efron in thriller als politie-informant

Zac Efron heeft de hoofdrol in het misdaadthriller Narc. De film gaat over een student die zijn dagen slijt met sporten en feesten. Als hij wordt opgepakt met drugs die hij wil verkopen op een feestje, belooft de politie hem vrij te stellen als hij op de campus gaat werken als informant. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het verhaal van Narc is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal waarover Grant Meyers een scenario schreef. Narc verkeert nog in een pril stadium. Filmmaatschappij Fox moet nog op zoek naar een geschikte regisseur en acteurs.

De 25-jarige Efron heeft ook net getekend voor de drugsthriller Autobahn. Hierin speelt hij een toerist die wat bij wil verdienen als drugssmokkelaar, maar steeds dieper in de problemen raakt. De Amerikaanse acteur werkt momenteel aan de komedie The Townies met Seth Rogen.


Zac Efron in thriller als politie-informant (Foto: Novum)

Almere: geen cent in Icedome

De gemeente Almere benadrukt dat zij geen financiële steun zal verlenen aan de nieuwe ijstempel Icedome, die in het stadsdeel Almere Poort moet verrijzen. De kosten voor de bouw van dat hypermoderne topsport- en recreatiecomplex, dat Thialf moet verdringen als schaatsmekka, worden begroot op 183 miljoen euro. "Daar zit geen cent bij van de gemeente", aldus een woordvoerder woensdag.

In een uitgelekt rapport van de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF krijgen de topsportplannen van Icedome een hogere waardering dan die van Thialf in Heerenveen en TranSportium in Zoetermeer. De gratis ijsuren die Icedome de KNSB aanbiedt lijken het verschil te maken. In het vertrouwelijke rapport staat dat Icedome in de exploitatie zal profiteren van een rijksbijdrage van 200 miljoen euro.

Miljoenen Italianen leven in armoede

Miljoenen Italianen kunnen door geldgebrek hun huis niet goed verwarmen en zijn niet in staat vier keer per week vlees te eten. Dat blijkt uit een rapport van Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek.

In de laatste 2 jaar van aanhoudende economische recessie in Italië is het aantal inwoners dat in armoede leeft, verdubbeld tot 8,6 miljoen. Dat is ongeveer 14 procent van de bevolking.

Volgen de cijfers kan meer dan de helft van de bevolking zich geen week vakantie veroorloven. In het armere zuiden is dat meer dan twee derde van de bevolking. Van de jongeren die de afgelopen 3 jaar zijn afgestudeerd, heeft 57,6 procent een baan. Dat is aanzienlijk minder dan het Europese gemiddelde van 77,2 procent.

'Problemen na verblijf jeugdinrichting'

Jongeren die in een jeugdinrichting hebben gezeten, hebben ook op latere leeftijd problemen om hun leven op de rit te houden. Bijna een op de drie mensen heeft in het volwassen leven verslavingsproblemen en moeite om een baan te vinden.

Met zo’n 29 procent gaat het jaren later erg slecht door grote problemen op meerdere gebieden. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en de VrijeUniversiteit Amsterdam.

De onderzoekers vroegen 251 voormalig behandelde Nederlandse jongeren 17 jaar na verblijf in de jeugdinrichting, hoe het in het volwassen leven met hen gaat. Bijna iedereen kijkt negatief terug op zijn verblijf in de jeugdgevangenis.

'Problemen na verblijf jeugdinrichting'
'Problemen na verblijf jeugdinrichting' (Foto: ANP)

Dijsselbloem wint prijs voor beheersen Engelse taal

Jeroen Dijsselbloem is de winnaar van de Duidelijketaalprijs, die dit jaar ging naar de bekende Nederlander die het beste Engels spreekt. Strafpleiter Wim Anker reikte de prijs woensdagochtend namens het Taalcentrum-VU uit aan de minister van Financiën.

Het Taalcentrum-VU onderzocht het taalgebruik van vijftien BN'ers, onder wie Armin van Buuren, Robbert Dijkgraaf, Mark Rutte, Geert Wilders, Neelie Kroes, Esther Vergeer, Richard Krajicek, Rem Koolhaas, Marlies Dekkers, Jeroen van der Vee en Doutzen Kroes. Het centrum noemt Dijsselbloem een 'verrassende winnaar'.

De Engelse taalvaardigheid van de vijftien kandidaten is behoorlijk goed, zo blijkt uit het onderzoek. "Nederland kan met deze mensen gezien worden." Wel is de uitspraak van de jongere generatie vaak beter dan die van de oudere generatie. De oudere generatie is op haar beurt beter in grammatica en zinsconstructies.

Het onderzoek werd uitgevoerd door een onafhankelijk team van taalkundigen van de opleiding Engels. Van alle vijftien kandidaten werden ten minste drie fragmenten geanalyseerd. Ze werden onder meer beoordeeld op helderheid, uitspraak, woordenschat, zinsconstructie en grammaticale kennis.

De Duidelijketaalprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon in het publieke domein die zich onderscheidt door zijn of haar Nederlandse taalvaardigheid. Eerdere winnaars waren Alexander Pechtold, Mark van Bommel, Anita Witzier en Wim Anker. Dit lustrumjaar is voor het eerst onderzocht hoe het Engels is van BN'ers die Nederland in het buitenland vertegenwoordigen.

Weer messentrekker op Chinese school

Een man heeft op een lagere school in de Zuid-Chinese provincie Guangdong zes leerlingen en een volwassene neergestoken. De toestand van zijn slachtoffers werd stabiel genoemd. De 32-jarige messentrekker is gearresteerd. Hij werd door een woordvoerder van het plaatselijke bestuur omschreven als geestelijk gestoord.

Chinese scholen krijgen vaker te maken met messentrekkers. De laatste jaren zijn vaker leerlingen zonder enige aanleiding door verwarde personen neergestoken. Daarbij zijn ook doden gevallen. De incidenten hebben geleid tot meer aandacht voor de gebrekkige geestelijke gezondheidszorg in China, waar mensen met psychiatrische afwijkingen voornamelijk aan hun lot worden overgelaten.

Boomsma schrijft essay Maand van Spiritualiteit

Arie Boomsma schrijft het essay voor de Maand van de Spiritualiteit. Dat heeft stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek woensdag bekendgemaakt. De 39-jarige presentator neemt het stokje over van Jan Mulder, die vorig jaar Doodstil schreef.

De Maand van de Spiritualiteit, die van 10 januari tot en met 9 februari duurt, heeft als thema lichter leven. Vanaf die periode ligt het essay van Boomsma in de boekhandels voor 2,50 euro.

De Maand van de Spiritualiteit bestaat sinds 2007 en is een initiatief van KRO, dagblad Trouw en Uitgeverij Ten Have. Boomsma, onder meer bekend van KRO-programma's als Uit de Kast en Over de Streep, publiceerde onder meer essays in het manifest Wat We Missen Kunnen en literair tijdschrift De Revisor.

Kamer wil jihadstrijders harder aanpakken

De Tweede Kamer wil dat jongeren die naar Syrië vertrekken om te vechten harder worden aangepakt. Dat bleek woensdag tijdens een debat over terrorismebestrijding met de ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Zo wil Klaas Dijkhoff van coalitiepartij VVD dat de jihadstrijders hun Nederlandse nationaliteit kan worden ontnomen. Hij wil daartoe de huidige regels voor het ontnemen van de nationaliteit uitbreiden met het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hiermee wordt volgens hem de juridische basis gelegd voor het ontnemen van de nationaliteit, die tot nu toe ontbrak.

Dijkhoff wil ook ronselaars harder aanpakken. De VVD'er denkt daarbij aan het inzetten van een gebieds- of contactverbod om te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met personen die hen willen rekruteren voor de oorlog in Syrië.

"Zijn niet aanvullende middelen nodig?", vroeg Jeroen Recourt (PvdA). "Is de terroristische wetgeving niet te beperkt?" Hij vroeg om een reeks van maatregelen om zo de drempel voor aspirant-jihadstrijders zo hoog mogelijk te maken. De PvdA heeft eerder al voorgesteld om hun paspoorten in te nemen en om financiële tegoeden te bevriezen.

Louis Bontes (PVV) trok het hardst van leer. Hij wil dat de jihadisten bij terugkomst in Nederland direct worden opgesloten, omdat zij geradicaliseerd en daarmee 'levensgevaarlijk' zijn. "We moeten de Nederlandse samenleving beschermen." De PVV pleit er al langer voor om hun nationaliteit af te nemen. "Ik wil gewoon garanties dat die gasten keihard worden aangepakt", zei Bontes.

De oppositiepartijen kraakten ook harde noten over de voorgenomen bezuiniging op de geheime dienst AIVD. De dienst moet vanaf 2018 circa zeventig miljoen euro bezuinigen, ongeveer een derde van het huidige budget. Plasterk zei eerder dat dit gevolgen heeft voor de nationale veiligheid.

Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wees erop dat de strijd 'veel dichterbij dan ooit' wordt gevoerd. Hij vindt het onverantwoord om dan nu te snijden in de dienst. "Als de veiligheid op het spel staat moet je van hele goede huizen komen om deze bezuiniging te rechtvaardigen."

Magda Berndsen (D66) vroeg de bezuinigen een jaar op te schorten. Ook Bontes en Ronald van Raak (SP) snappen niet waarom wordt bezuinigd terwijl het dreigingsniveau wordt opgeschroefd.

Rekenkamer kritiseert informatie over opvolger F-16

De Tweede Kamer heeft niet de informatie gekregen over de opvolger van de F-16 waar jarenlang om is gevraagd. Ministers gaven geen rechtstreeks antwoord op Kamervragen die werden gesteld. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer woensdag in een rapport. Volgens de rekenmeesters was al vanaf 2006 duidelijk dat het aantal aan te schaffen nieuwe vliegtuigen niet binnen het budget zou passen.

De Rekenkamer stelt dat de ministers formeel wel voldeden aan hun informatieplicht richting de Tweede Kamer. De Kamer kreeg echter veel minder informatie dan gevraagd.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is deze week in de Verenigde Staten, onder meer om met Lockheed te praten over de productie van de Joint Strike Fighter (JSF). De JSF is de voornaamste kandidaat om de F-16 op te volgen, maar wordt elk jaar duurder.

Nu ook rellen in andere wijken Stockholm

De rellen die zondagnacht uitbraken in Husby, een voorstad van Stockholm, zijn overgeslagen naar andere achterstandswijken van de Zweedse hoofdstad. Groepen jongeren trokken dinsdagnacht in zes buurten relschoppend door de straten. Een van de relschoppers werd gearresteerd op verdenking van brandstichting. Dit heeft de Zweedse politie woensdag bekendgemaakt.

In de vooral door allochtonen bewoonde wijken werden in totaal zo'n dertig auto's in brand gestoken. Groepen van soms wel zestig jongeren trokken een verwoestend spoor. Zo werden een school en een kinderopvangverblijf in brand gestoken. De politie en de brandweer werden met stenen bekogeld.

De onrust brak zondagavond uit. Jongeren gingen de straat op om uiting te geven aan hun woede over het doodschieten van een man door de politie. Het betreft een man van 69 die op 13 mei in Husby door agenten werd doodgeschoten.

De politie heeft na een intern onderzoek naar het voorval verklaard dat agenten de man uit noodweer hadden neergeschoten omdat hij met een mes op hen afkwam nadat zij de deur hadden opengebroken van een flat waar de man zichzelf met een vrouw had opgesloten.

Inwoners verwijten de politie dat zij in eerste instantie berichtte dat de man naar een ziekenhuis was gebracht, terwijl iedereen had kunnen zien dat hij uren na het voorval door een lijkwagen was opgehaald. De politie heeft later toegegeven dat de eerdere verklaring onjuist was.

Commercieel tennisteam zoekt nog sponsor

Het commerciële tennisteam Team NL heeft na een half jaar nog altijd geen sponsor gevonden. Toch hebben initiatiefnemers Martijn Kabbes en Hugo Ekker goede hoop dat er een sponsor gevonden wordt die voor Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker, Kiki Bertens, Arantxa Rus en Richel Hogenkamp een half miljoen euro op tafel wil leggen.

Kabbes sprak hierover met NUsport. "De status is dat we het nog niet voor elkaar hebben, al doen de spelers het allemaal goed. Thiemo, Richel en Arantxa zitten nog wel zonder coach. In dat opzicht kan een team helpen. We waren twee maanden geleden ver met een sponsor die helaas is afgehaakt. De organisatorische kant hebben we helemaal klaar, nu nog het stukje financiën."

Volgens Kabbes wordt er nog tijdens het seizoen naar een sponsor gezocht, maar dat het lastig is omdat bedrijven hun budgetten voor sponsoring al bepaald hebben. Daarom wordt door met name Ekker ook op volgend seizoen gehoopt. Concurrentie van andere sporten is er ook, want bijvoorbeeld de wielerploegen Vacansoleil-DCM en Blanco Pro Cycling zoeken ook geldschieters voor 2014.

Dertien tips in zaak-Staatsliedenbuurt

De politie heeft dertien nieuwe tips gekregen over de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag gezegd. Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak.

In de uitzending werden onder meer de compositietekeningen getoond van twee vermoedelijke handlangers van de twee aangehouden verdachten. De politie gaat ervan uit dat in totaal vijf tot zeven man bij de schietpartij betrokken zijn geweest.

Bij de schietpartij in de Van Bossestraat kwamen 29 december twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar, bekenden van de politie, om het leven. Een beoogd derde slachtoffer, een 24-jarige man uit Eindhoven, zit vast. De slachtoffers werden beschoten met kalasjnikovs, net als twee toegesnelde motoragenten. De agenten bleven ongedeerd.

De politie kan nog niets zeggen over de bruikbaarheid van de tips. Volgens de woordvoerder worden ze momenteel onderzocht. Hij gaat ervan uit dat er later op de dag nog meer tips binnenkomen naar aanleiding van de herhaling van Opsporing Verzocht en de regionale opsporingsprogramma's van RTV Noord-Holland en AT5.

Bowie-bassist Trevor Bolder (62) overleden

De voormalig bassist van David Bowie, Trevor Bolder, is dinsdag overleden op 62-jarige leeftijd. Dat heeft de band waar Bolder lang mee optrad, Uriah Heep, bekendgemaakt. De Britse muzikant overleed na een lang gevecht tegen kanker.

Bolder was te horen op vier albums van Bowie, Hunky Dory, Ziggy Stardust, Aladdin Sane and Pin Ups. Ook ondersteunde Bolder als lid van The Spiders from Mars de rocklegende op tournee.

"Trevor was een geweldige muzikant en een belangrijke inspiratie voor elke band waar hij mee samenwerkte. Maar hij was allereerst een fantastisch persoon, een groot man", reageerde Bowie via Facebook.

Zijn band Uriah Heep omschrijft hem als een van de beste muzikanten van zijn generatie en een van de invloedrijkste basgitaristen die Groot-Brittanië heeft gekend. Bolder begon in 1976 bij Uriah Heep en bleef verbonden aan de band totdat zijn ziekte hem dwong zich terug te trekken.

Kaz Hirai maakt het duidelijk

Nu PlayStation 4 en Xbox One officieel zijn aangekondigd kunnen we natuurlijk wachten op de eerste reacties van de fanboys en filmpjes, waarin Microsoft en Sony elkaar belachelijk proberen maken.

Kaz Hirai, President en CEO bij Sony Corporation, is vaak een gewillig slachtoffer voor de meest opmerkelijke plaatjes. De onderstaande gif-compilatie is hier een mooi voorbeeld van en laat weer eens zien hoe briljant sommige mensen kunnen zijn.

Boek: Leoni Jansen - Geheim

Meer dan zeventig jaar geleden na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is het thema voor velen nog moeilijk bespreekbaar: fout zijn in de oorlog. Als zangeres en regisseur Leoni Jansen zestien is, vertelt haar vader haar dat hij ook 'fout' is geweest. Veel vertelt hij niet, en zij vraagt niet door. Tien jaar na zijn dood zoekt Jansen naar antwoorden op vragen die altijd onbeantwoord zijn gebleven. Haar fysieke en mentale zoektocht naar antwoorden zijn de basis voor het boek Geheim.

'Toro Rosso met Renault in zee'

Scuderia Toro Rosso zal komend weekend in Monaco bekend gaan maken dat het vanaf 2014 met Renault-motoren zal gaan racen, zo weet Bild te melden. Momenteel rijdt het tweede Red Bull-team nog met Ferrari-krachtbronnen.

De bekendmaking overstap van Toro Rosso naar Renault-motoren hangt al enige tijd in de lucht. In maart liet Renault Sport-directeur Jean-Michel Jalinier al weten met de Italiaanse renstal in gesprek te zijn over een deal. Volgens Bild is het nu rond, waardoor vanaf volgend jaar beide Red Bull-teams met dezelfde 1,6 liter V6-krachtbron zullen gaan racen.

Ahmadinejad wijst uitsluiting ex-stafchef af

President Mahmoud Ahmadinejad van Iran is niet van plan zich erbij neer te leggen dat zijn vroegere naaste medewerker Esfandiar Rashim Mashaie komende maand niet mag deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Dat meldden Iraanse media woensdag. Hij wil over de zaak spreken met de hoogste geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, en heeft alle hoop dat "het probleem wordt opgelost".

De Raad van de Wachters van de Grondwet schrapte dinsdag de kandidatuur van Mashaie, maar ook die van oud-president Akbar Hashemi Rafsanjani. De raad liet acht kandidaten toe, allen conservatieve hardliners. Mashaie, oud-hoofd van het bureau van Ahmadinejad, heeft gezegd dat hij tegen de uitspraak van de raad in beroep gaat.

Ahmadinejad wijst uitsluiting ex-stafchef af
Ahmadinejad wijst uitsluiting ex-stafchef af (Foto: ANP)

IGZ: meteen onderzoek bij grove medische fout

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt voortaan meteen een onderzoek in als artsen een verkeerde arm afzetten of het verkeerde oog opereren. Het onderzoek dat ziekenhuizen of klinieken in zulke gevallen doen wordt niet meer afgewacht, meldt de inspectie woensdag.

Om zogenoemde links-rechtsfouten te voorkomen zijn jaren geleden al afspraken gemaakt met de beroepsgroepen. Zo moet het operatieteam vlak voor de ingreep aan de hand van een standaardvragenlijst controleren of de juiste patiënt aan de juiste kant wordt geopereerd. Maar er worden volgens de inspectie nog steeds links-rechtsfouten gemaakt. Ook komt het nog regelmatig voor dat iemand een verkeerde maat prothese krijgt of een ooglens met verkeerde sterkte.

De inspectie controleert daarom voortaan meteen of de juiste procedure is gevolgd. Als dat niet het geval is, wordt bekeken of een tuchtrechtelijke procedure tegen de arts mogelijk is. Na het onderzoek wordt sowieso een tuchtklacht tegen de eindverantwoordelijke chirurg ingediend, tenzij uit het onderzoek blijkt dat hij niet verwijtbaar heeft gehandeld.

Het is niet bekend hoe vaak operaties aan de verkeerde kant worden uitgevoerd omdat mogelijk niet alles wordt gemeld. Inspecteur-generaal van de inspectie Ronnie van Diemen zegt in een interview in Trouw dat het om zeker tien tot vijftien gevallen per jaar gaat.

Onder anderen de Nationale Ombudsman drong eerder aan op een strengere aanpak van de IGZ. Van Diemen belooft in het interview dat die er komt. Ze waarschuwt verpleeg- en verzorgingshuizen en instellingen voor gehandicapten dat de inspectie sneller overgaat tot sluiting. Ook kondigt ze onaangekondigde bezoeken aan als wordt gezien dat er weinig wordt gemeld terwijl wordt vermoed dat een instelling te weinig bezig is met de verbetering van de zorg.

Vuelta in 2015 toch niet naar Nederland

De Ronde van Spanje komt in 2015 toch niet naar Nederland. Het Franse ASO, dat onder meer de Tour de France organiseert, is sinds vorige week volledig eigenaar geworden van de Vuelta en heeft de start in Nederland afgeblazen. Dat liet een woordvoerder van La Vuelta Holanda, verantwoordelijk voor de start in Nederland, woensdag weten.

La Vuelta Holanda werd kort voor het pinksterweekeinde op de hoogte gebracht van het besluit, maar directeur Jos Vaessen is er nog niet in geslaagd opheldering te krijgen van de leiding van de Spaanse ronde. Er zouden over twee jaar vijf etappes in Nederland worden verreden.

De Vuelta had zaterdag 22 augustus moeten beginnen met een ploegentijdrit in Emmen. De tweede rit zou de renners van Bolsward naar Leeuwarden voeren. Ook onder meer Alkmaar en Breda waren in beeld als start- of vertrekplaats.

HD Xbox One kan niet worden vervangen

Albert Penello, senior director of product planning bij Microsoft, heeft bevestigd dat de 500GB grote harde schijf die meegeleverd wordt bij Xbox One, niet vervangen kan worden door een harde schijf met meer opslagcapaciteit.

Het is wel mogelijk om de opslagcapaciteit uit te breiden met een externe harde schijf. Aangezien Xbox One USB 3.0 ondersteunt, is het daardoor wel mogelijk om de externe harde schijf met dezelfde functionaliteit te gebruiken als de interne.

Aansluitingen Xbox One

Consument minder somber

Het consumentenvertrouwen in Nederland is deze maand opnieuw iets verbeterd, hoewel de koopbereidheid onveranderd laag blijft. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De index voor het vertrouwen steeg 3 punten en kwam uit op -32. De stemming verbeterde voor de derde achtereenvolgende maand, na een historisch dieptepunt in februari. Consumenten zijn volgens het CBS vooral minder somber over de toekomst.

Consument minder somber
Consument minder somber (Foto: ANP)

Nederlands vlees wordt minder zout en vet

Het zout- en vetgehalte van vlees dat in Nederland wordt verkocht wordt de komende twee jaar teruggedrongen. Een afspraak daarover tussen supermarkten en de vleeswarenindustrie is zo goed als rond, bevestigt een woordvoerder van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie woensdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Voor de verschillende vleessoorten zijn maximumgehaltes voorgesteld. "Het komt erop neer dat het zoutgehalte gemiddeld met zo'n tien procent omlaag gaat en het gehalte verzadigde vetten met zo'n vijf procent", zegt de woordvoerder. De achterban van de vereniging stemt donderdag over het voorstel, maar het staat volgens de woordvoerder vast dat een meerderheid instemt.

Ook de achterban van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL stemt naar verwachting binnen een week in met het voornemen. Een stok achter de deur daarbij is dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vorig jaar dreigde met een wettelijke norm te komen als de voedselindustrie niet genoeg doet om het zoutgehalte terug te dringen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) concludeerde vorig jaar dat het gemiddelde zoutgehalte in levensmiddelen in drie jaar tijd nauwelijks is gedaald.

De normen die de vleesindustrie en de supermarkten nu invoeren gelden alleen voor vlees dat voornamelijk in Nederland wordt geproduceerd. "Wij kunnen vanuit Nederland niet voorschrijven hoe traditionele soorten zoals parmaham moeten worden gemaakt", legt de woordvoerder uit. "Als het om Gelderse gerookte worst gaat ligt dat anders. Die wordt voornamelijk in Nederland geproduceerd, maar kan ook in Duitsland worden gemaakt. Als die wordt geïmporteerd, moet het wel aan de normen voldoen."

De periode van twee jaar moet ervoor zorgen dat consumenten geleidelijk aan een lager zoutgehalte kunnen wennen. "En het geeft de bedrijven tijd om de smaak zo veel mogelijk hetzelfde te houden door te innoveren met kruiden en specerijen. Ook heb je in zoutsoorten varianten in het gehalte natrium." De woordvoerder wijst erop dat zout er niet alleen voor de smaak is, maar ook een conserverende werking heeft.

Te veel zout verhoogt het risico op verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. In Nederland is de gemiddelde zoutinname van volwassenen ongeveer negen gram per dag, terwijl de Gezondheidsraad een maximum van zes gram adviseert.

Schrijver pleegt zelfmoord in Notre Dame

Veel lijken worden voor de begrafenis naar een kerk gebracht. Een Franse schrijver heeft nu wellicht geprobeerd z'n nabestaanden wat transportatiekosten te besparen. Hij pleegde namelijk zelfmoord vlak voor het altaar van de Notre Dame in Parijs.

Rond 16 uur op dinsdagmiddag liep Dominique Venner de Notre Dame binnen. Hij legde een brief op het altaar, pakte een vuurwapen en joeg zich een kogel door de kop. De kathedraal was op dat moment gevuld met ongeveer 1500 bezoekers, die direct werden geëvacueerd. Ook werden een heel aantal erediensten afgelast.

Nou nou, zul je denken, wat een respectloze intro. Dat zal wellicht veranderen als je hoort wie Dominique Venner precies was. Venner, 78, was namelijk een bekende extreemrechtse Europeanist. In zijn jongere jaren was hij actief lid van de Organisation de l'armée secrète, een terroristische organisatie die zich gewapenderhand verzette tegen de onafhankelijkheid van Algerije.

In zijn latere jaren beperkte hij zich tot het schrijven van boeken en essays. Zijn manifest 'Pour une critique positive' wordt door sommigen het fundament van een heel deel van de extreemrechtse beweging genoemd. De laatste jaren hield hij zich vooral bezig met het protesteren tegen niet-Westerse immigratie, tegen de 'veramerikanisering van de Europese waarden', en tegen het homohuwelijk.

Venner genoot ook wat mainstreamsucces met z'n werk als historicus. Hij schreef boeken over onder meer de slag bij Gettysburg, over vuurwapens en over Duitsland in het interbellum. Voor zijn werk over het Rode Leger, 'Histoire de l'Armée rouge', ontving hij een prestigieuze prijs van l'Academie Francaise.

Er wordt vermoed dat Venner met z'n daad geprobeerd heeft een revolutie te ontketenen. In een bericht dat op radio Radio Courtoisie werd opgelezen door een van zijn vrienden, zegt Venner: "Ik acht het nodig om mijzelf op te offeren om de lethargie te doorbreken die ons ketent."

Ondanks Venners dubieuze geschiedenis en reputatie, regent het condoleances, vooral vanuit de rechtse hoek. Marine Le Pen van het extreemrechtse Front National tweette: "Ons volledige respect gaat uit naar Dominique Venner vanwege zijn laatste geste."

[NBA] Spurs winnen ook tweede duel van Memphis

San Antonio Spurs heeft ook het tweede duel tegen Memphis Grizzlies in de finale van de Western Conference van de NBA gewonnen. De basketballers uit Texas waren na verlenging met 93-89 te sterk. In het vierde kwart had San Antonio nog een voorsprong van dertien punten uit handen gegeven.

Tim Duncan zette de Spurs in de verlenging op het goede spoor. Hij maakte de eerste zes punten en eindigde uiteindelijk op een totaal van zeventien. Met vijftien punten en achttien assists had ook Tony Parker een belangrijk aandeel in de zege.

De derde wedstrijd in de serie wordt zaterdag in Memphis gespeeld. De finale van de Eastern Conference tussen Miami Heat en Indiana Pacers begint woensdag.

AG2R schorst zichzelf voor Dauphiné

De Franse wielerploeg AG2R heeft zich teruggetrokken voor het Critérium du Dauphiné. Het team volgt daarmee de regels van de MPCC, de Beweging voor Geloofwaardig Wielrennen. Als twee renners van een ploeg binnen twaalf maanden op doping worden betrapt, mag de formatie niet deelnemen aan de eerstvolgende World Tourwedstrijd.

AG2R hoorde dinsdag dat bij renner Sylvain Georges ook in de contra-expertise doping is gevonden. Het urinemonster van de Fransman dat is afgenomen tijdens de Giro d'Italia bevat heptaminol, een verboden stimuleringsmiddel dat gebruikt kan worden tegen lage bloeddruk.

Vorig jaar september werd Steve Houanard al betrapt op het gebruik van epo. Hij is inmiddels voor twee jaar geschorst. Het is de eerste keer dat een equipe zichzelf schorst. "We hebben weinig keus. Het belangrijkste is dat we stevig in onze schoenen blijven staan", zegt AG2R-manager Vincent Lavenu in de Franse sportkrant L'Equipe.

Vrouw ontwaakt zonder vagina

Chipo Sibanda deed onlangs een bizarre ontdekking. Terwijl de Zimbabwaanse haar ochtendurine wilde lozen, ontdekte ze dat ze geen opening meer tussen haar benen had. Dit bizarre feit meldt de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora.

De 29-jarige dame uit Bulawayo wilde op 29 april zoals iedere ochtend de aardappels afgieten. Maar hoe ze ook probeerde, er kwam niets uit. Toen ze het zaakje eens goed ging bekijken, ontdekte ze dat haar complete punani was verdwenen.

Wat blijkt nu: Sibanda blijkt erop te geilen om met getrouwde mannen naar bed te gaan. Een feit dat door de dame in kwestie is bekend. Volgens bronnen zou een bedrogen vrouw Mai Tawanda haar al eens te hebben gewaarschuwd van haar man af te blijven.

Sibanda herinnerde zich de waarschuwing en toog naar Mai Tawanda. Ze smeekte de vrouw om haar doos terug te toveren. Tawanda peinsde er niet over en ze sloeg op de vaginaloze vrouw in. Na een drie uur durend gevecht werd Sibanda bevrijd door Tawanda's zus en ging direct naar de plee. Daar ontdekte ze tot haar blijdschap dat haar onderste lippen waren teruggekeerd.

De mannenverslindster is dolblij en zegt haar les wel te hebben geleerd. "Ik wil graag mijn spijt betuigen aan alle bedrogen vrouwen", vertelt ze. "Het is nooit mijn bedoeling geweest hun huwelijken kapot te maken."

Zweed 2 jaar dood in eigen huis

Een 50-jarige Zweed heeft 2 jaar lang dood gelegen in zijn appartement in het zuiden van Stockholm. Pas toen de verhuurder bij renovatiewerkzaamheden de deurpost verving, werd de dode ontdekt.

Dat bevestigden de Zweedse politie en de woningbouwcorporatie woensdag. De politie denkt dat de Zweed in augustus 2011 een natuurlijke dood stierf. Dat leidden agenten mede af uit data op brieven in de berg post van 1 meter hoog bij de voordeur van de woning.

Ook na zijn dood betaalde de man gewoon zijn rekeningen via automatische incasso. De man zou geen vrienden en familie hebben gehad.

Coassistenten seksueel geïntimideerd

Bijna een kwart van de vrouwelijke coassistenten heeft zich tijdens de studie wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld. Dat blijkt uit een enquête onder 2600 geneeskundestudenten van het KNMG Studentenplatform.

Van alle geneeskundestudenten zegt 12 procent tijdens de studie wel eens met seksuele intimidatie te maken gehad. Bij vrouwelijke artsen in opleiding ligt dat met 23 procent aanzienlijk hoger. Zowel artsen als patiënten zouden zich aan intimiderend gedrag schuldig maken.

Studenten doen echter vrijwel nooit melding van het probleem, stelt het platform. Slechts 7 procent van de studenten maakt bij de universiteit melding van de seksueel ongewenste intimiteiten.

Coassistenten seksueel geïntimideerd
Coassistenten seksueel geïntimideerd (Foto: ANP)

Plasterk: Zo mega is die megaprovincie niet

Het nieuw te vormen landsdeel Noord-Holland, Utrecht en Flevoland wordt nu wel een megaprovincie genoemd, maar zo mega is die nieuwe provincie helemaal niet. Dat zei minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken tijdens een debat op dinsdag en woensdag over de kwestie. De nieuwe provincie gaat 4,3 miljoen inwoners tellen, terwijl Zuid-Holland alleen er nu al meer dan 3,4 miljoen heeft.

Dus is het toch alleszins redelijk, overwoog de bewindsman. Zou het plan voor de herindeling stranden, dan kijkt er waarschijnlijk de komende jaren ook niemand meer naar het middenbestuur om en komt dat steeds verder in het nauw tussen grote steden en Rijk.

Plasterk: Zo mega is die megaprovincie niet
Plasterk: Zo mega is die megaprovincie niet (Foto: ANP)

'Stemmers SP en PVV geloven vaker in complotten'

Mensen die op PVV en SP stemmen, geloven vaker in complottheoriën. Stemmers op christelijke partijen geloven het minst vaak in samenzweringen, concluderen onderzoekers van de Amsterdamse Vrije Universiteit, schrijft Trouw.

Van de mensen die op de PVV stemmen, gelooft meer dan een kwart in vliegende schotels. Van de PvdA- en SP-stemmers gelooft een achtste dat overheden verzwijgen dat met enige regelmaat ufo's op aarde landen.

De onderzoekers, directeur van Kieskompas André Krouwel en sociaal psycholoog Jan-Willem van Prooijen, vroegen Nederlanders naar hun stemgedrag en hun geloof in negen gangbare samenzweringstheoriën.

Wie zich politiek aan de uitersten bevindt, gelooft volgens de onderzoekers vaker dat een geheime macht dingen bepaalt. "PVV- en SP-stemmers hebben een sterke behoefte aan eenvoudige oplossingen voor complexe problemen", zegt Krouwel in de krant. Ook zijn complotdenkers vaker laag opgeleid. Maar ook hogeropgeleiden kunnen in samenzweringen geloven.

Verder zijn er 'linkse' en 'rechtse' complotten. Zo geloven PvdA'ers vaker in stellingen die complotten van banken veronderstellen. VVD'ers zijn sneller geneigd de opwarming van de aarde als samenzwering van de wetenschap te zien.

Hoe het komt dat christenen minder vaak in complotten geloven, is niet onderzocht. "Misschien dat de christenen aan hun eigen complottheorie al genoeg hebben", stelt Krouwel in de krant. Christenen scoren wel hoog op de stelling dat klimaatonderzoekers samenzweren. Dat zou kunnen komen doordat de aanhang van christelijke partijen vaak in het landelijk gebied woont. "Daar heerst veel wantrouwen tegen die steedse klimaatalarmisten die boeren het leven zuur willen maken."

De politiek moet er volgens de onderzoekers meer rekening mee houden dat mensen in complotten denken. Van Prooijen benadrukt dat het uit evolutionair oogpunt niet zo gek is om zaken te wantrouwen. "Als je er steeds vanuit gaat dat in elk bos een roofdier zit, heb je grotere kans te overleven dan als je met opgeheven hoofd dwars door dat bos loopt, omdat je weet dat de kans niet zo groot is dat er daadwerkelijk een roofdier zit."


Door Mark van Eijk

Atsma stelt nieuw liefje niet snel thuis voor

Barry Atsma is niet van plan een eventuele nieuwe liefde snel mee naar huis te nemen. "Mijn bed is exclusief voor mij en mijn dochters", doet de acteur uit de doeken in een interview met Viva over zijn bedrituelen.

"Ik zou niet snel een nieuwe liefde aan mijn kinderen voorstellen, dan moet het wel heel serieus zijn." Atsma en zijn ex Izaira gingen in 2011 uit elkaar, de twee hebben twee dochters Zoë (6) en Charley (3). Het verwekken van de meiden noemt Atsma zijn gedenkwaardigste momenten in bed. "Bewust kinderen proberen te maken is zo bijzonder. Seks wordt dan emotioneel, dierlijk. Lichaam en geest komen samen. Ineens realiseer je je waar die drift voor bedoeld is."

Atsma is naar eigen zeggen 's ochtends op zijn best. "Ik rap terwijl mijn dochters zich aankleden. Ga toch es door met die kleren aan, het lijkt wel een dikke banaan. Het gaat niet snel genoeg, ik ga naar de kroeg, doeg", illustreert de 40-jarige acteur. "Als ik dingen moet schrijven, doe ik dat 's ochtends. 's Avonds presteer ik niet veel."

Hoewel hij in de avonduren niet veel klaarmaakt, staat Atsma dan wel het langst voor de spiegel. "Dan denk ik vooral: ik word ouder. Voor mijn werk ben ik blij met een oudere kop. Mijn gezicht vertelt wat ik heb meegemaakt. Vroeger had ik zo'n gladgestreken gezichtje. Privé denk ik soms wel: het gaat te snel."

Café uitgebrand in Denekamp

In het Twentse Denekamp is dinsdagnacht een café uitgebrand. Acht bewoners van een tegenoverliggend pand werden geëvacueerd vanwege de rook, meldt de brandweer. Zij werden opgevangen in een hotel en kunnen woensdagochtend weer naar hun woning. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.

De brand brak rond 02.45 uur uit in het centrum aan de Grotestraat. Het café is door de brand verwoest. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg op twee naastgelegen panden. Woensdagochtend rond 05.00 uur was de brand onder controle.

In de omgeving zijn roetdeeltjes neergedaald, maar die vormen volgens de brandweer geen gevaar voor de volksgezondheid. Wie op roetdeeltjes stuit, kan ze in de vuilnisbak gooien.

De politie en de brandweer onderzoeken de oorzaak van de brand. De eigenaar van het café zegt tegen RTV Oost dat er dinsdagavond gewoon is gewerkt en dat er toen niets aan de hand was.

Hans van Manen wint 'oscar van de danswereld'

Hans van Manen is dinsdag in Rusland bekroond met een Prix Benois de la Danse voor beste choreograaf. Dat maakte Het Nationale Ballet, waar Van Manen vaste choreograaf is, bekend. Hij kreeg de prijs, die ook wel de oscar van de danswereld wordt genoemd, voor zijn Variations For Two Couples. In 2005 kreeg de Nederlandse danser al een Prix Benois de la Danse voor zijn hele oeuvre.

Naast Van Manen viel ook Christopher Wheeldon in de prijzen tijdens de ceremonie in het beroemde Bolsjoi Theater in Moskou. Hij werd bekroond voor zijn Cinderella. Beide prijswinnaars wonnen met producties die ze maakten voor Het Nationale Ballet, en die vorig jaar in première gingen.

Naast de choreografen waren ook twee dansers van het gezelschap genomineerd. Het ging om Anna Tsigankova en Matthew Golding, beiden eerste solisten van Het Nationale Ballet. Ze maakten kans op de Benois voor hun rollen in Cinderella.

De Prix Benois de la Danse geldt als de belangrijkste internationale balletprijs. De competitie werd opgezet door de International Dance Association. Onder de andere Nederlandse laureaten bevinden zich de vorig jaar overleden Rudi van Dantzig en choreograaf Toer van Schayk.

FOK! wat een weer... Droger

Goeiedag allemaal! Uiteindelijk is het in een groot deel van het westen van ons land uitgedraaid op een flink waterballet. Aalsmeer had met 52 millimeter de hoogste som. Verder viel er ook in Zuid-Holland meer dan 30 millimeter. Bij mij thuis viel het helaas flink tegen met de regen. Al deze neerslag trok gisteren maar heel langzaam naar het oosten toe.

De regen trok de afgelopen nacht op een slakkegangetje naar het oosten toe weg, maar het bleef op de meeste plaatsen nog wel bewolkt. Vandaag krijgen we in de noordwestelijke helft weer eens wat zon te zien, maar in het zuiden zal het nog wel lang bewolkt blijven. Verder kan er ook nog wel een enkele bui vallen. Met 11 of 12 graden is het vandaag al behoorlijk fris te noemen. De wind draait naar het noordwesten toe en begint flink toe te nemen. Langs de kust is zelfs windkracht 6 mogelijk. Brrrrrrr....

Morgen is het echt een dag om in bed te blijven, want er vallen buien met kans op hagel en onweer. De temperaturen zijn met 9 tot 11 graden uitermate bedroevend. Vanaf vrijdag loopt het kwik weer iets op, maar het blijft nog wisselvallig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Familie Gans
Pa, ma en kinderen. Heel schattig. KlapMongeaul wist dit weer mooi vast te leggen.

Gansjes
Hopelijk ligt er geen roofvis op de loer...

Bungie brengt Destiny ook naar Xbox One

Er zijn gisteren weliswaar nagenoeg geen games aangekondigd voor Xbox One. Toch beginnen verschillende studio's hun eerste games voor de nieuwe console bekend te maken. Zo ook gamestudio Bungie. Hun spel Destiny zal ook gaan verschijnen op Xbox One.

Via de officiële Facebook-pagina van Bungie is deze bekendmaking kort na de Xbox One-onthulling gedaan. Het bedrijf schrijft: "Today, we're happy to add a fourth system to the list of Destiny platforms: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox 360, and Xbox One."

Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt voor Destiny.

EA Sports showt haar nieuwe engine

EA Sports heeft een aantal video's uitgebracht waarin zij haar nieuwe game-engine laten zien, de Ignite Engine. Tijdens de bekendmaking van Xbox One liet de studio ook weten een speciale samenwerking met Xbox One te hebben afgesproken, maar de details hiervan zijn nog niet bekend.

Wel liet EA Sports alvast weten dat FIFA 14's Ultimate Team met exclusieve content voor Xbox One uitkomt. FIFA 14's Ultimate Team zal ook beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Tweede Maasvlakte 150 miljoen euro goedkoper

De aanleg van de tweede Maasvlakte in Rotterdam heeft 150 miljoen euro goedkoper uitgepakt dan in 2006 was begroot. Daarnaast is het bedrag voor onvoorziene kosten van 200 miljoen euro niet aangewend.

Dat maakt het Havenbedrijf Rotterdam woensdag bekend tijdens de officiële opening van het nieuwe havengebied nu het Yangtzekanaal naar de tweede Maasvlakte is doorgetrokken.

In 2006 raamde het havenbedrijf de aanleg nog op 1,9 miljard euro, inclusief de reservepot van 200 miljoen. "Het ziet er nu naar uit dat de eerste fase 1,55 miljard euro kost", aldus het havenbedrijf.

Tweede Maasvlakte 150 miljoen euro goedkoper
Tweede Maasvlakte 150 miljoen euro goedkoper (Foto: ANP)

OM wil meer ruimte voor dna-onderzoek

De wettelijke mogelijkheden voor politie en justitie op het gebied van dna-onderzoek moeten in de toekomst worden verruimd. Procureur-generaal Marc van Nimwegen zei dinsdagavond in Nieuwsuur dat momenteel op basis van dna-materiaal alleen nog de kleur van de ogen mag worden vastgesteld.

Momenteel kan echter ook al de kleur van het haar en de huidskleur worden bepaald. De ontwikkelingen op dit gebied gaan echter heel snel, zei Van Nimwegen. In de toekomst kunnen forensisch experts waarschijnlijk zo veel kenmerken uit dna afleiden, dat bijna een compositiefoto van de dader kan worden gemaakt.

"Als dit soort ontwikkelingen zich voordoen, en die ontwikkelingen gaan heel snel, gaan wij met de politie en het NFI de minister vragen ons in staat te stellen de nieuwe technieken te gebruiken", zei de procureur-generaal.

Marja Pruis wint essayprijs

Marja Pruis is dinsdagavond bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs 2013 voor haar bundel Kus Me, Straf Me. De schrijfster nam de prijs van zevenduizend euro en het bijbehorende kunstwerk in ontvangst in De Balie in Amsterdam.

Pruis bespeelt volgens de jury 'virtuoos verschillende literaire registers'. "Met verve rekt ze de grenzen van het genre van het essay tot het uiterste op. Ook de lezer voor wie haar onderwerpen strikt onbekend terrein zijn, verleidt ze dankzij haar verademend toegankelijke stijl."

De 53-jarige schrijfster, die ook literatuurrecensent is voor De Groene Amsterdammer, werd voor Kus Me, Straf Me ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Andere werken van haar hand zijn Atoomgeheimen, De Vertrouweling en Bloem.

De essaybundel van Pruis werd gekozen uit 110 inzendingen. Onder de andere genomineerden waren Louise Fresco met Hamburgers in het Paradijs, Willem Schinkel met De Nieuwe Democratie. Ook Joep Leerssen en Peter Venmans maakten kans, maar grepen naast de prijs.

De tweejaarlijkse onderscheiding is vernoemd naar schrijver Jan Hanlo, die tijdens zijn leven drie boeken produceerde. Tot de eerdere winnaars behoren David van Reybrouck en Rudy Kousbroek.

Tijdens de uitreiking in Amsterdam werd ook een prijs uitgereikt voor het beste filmessay. Die ging naar documentairemaker Stephane Kaas. Literair recensent Daan Stoffelsen viel in de prijzen met een ongepubliceerd essay. Zijn winnende tekst wordt gepubliceerd in De Groene Amsterdammer.

Stoke City en trainer Pulis uit elkaar

Tony Pulis vertrekt met onmiddellijke ingang bij Stoke City. Dat hebben de trainer en de Premier Leagueclub samen besloten, meldt Stoke woensdag. Pulis had de Engelse equipe sinds 2006 onder zijn hoede.

De 55-jarige Welshman zwaaide van 2002 tot en met 2005 ook al de scepter bij Stoke. Zijn tweede periode bleek succesvoller. De club promoveerde onder zijn leiding in 2008 na 23 jaar afwezigheid naar de Premier League.

Dit seizoen eindigde de club op de dertiende plek. Wie Pulis opvolgt is nog niet bekend.

[RG] Geblesseerde Murray ontbreekt

Tennisser Andy Murray neemt dit jaar niet deel aan Roland Garros. Dat meldt de BBC dinsdag. De olympisch kampioen kampt met een rugblessure en wordt geadviseerd niet in Parijs in actie te komen. De Brit moest vorige week tijdens het masterstoernooi in Rome al opgeven.

"Het was een hele moeilijke keuze, en ik vind spelen in Parijs heerlijk, maar na medisch advies te hebben gezocht is gebleken dat ik niet fit genoeg ben om te spelen", zegt de 26-jarige Murray. Het wordt voor hem de eerste grandslam die hij mist sinds Wimbledon in 2007.

Murray kampte vorig jaar tijdens het gravelseizoen ook met een rugblessure. Tijdens het toernooi in Madrid twee weken geleden keerde de rugproblemen weer terug. "Tot Madrid ging het wel, maar het is al een tijd niet perfect", zei hij vorige week. "Ik wil er zeker van zijn dat het weggaat. Het is niet fijn om met pijn te spelen."

De nummer twee van de wereld won vorig jaar goud op de Olympische Spelen in Londen. Enkele maanden later veroverde hij ook zijn eerste grandslam toen hij in New York de US Open won. Op Roland Garros, dat zondag van start gaat, kwam hij nooit verder dan de halve finale.

Rare heeft Xbox One-titel in ontwikkeling

Microsoft Studios Corporate Vice President Phil Spencer heeft aangekondigd dat ontwikkelaar Rare Ltd op de E3 een nieuw spel gaat aankondigen. Het gaat om een bestaande franchise van de ontwikkelaar.

Rare Ltd werd gekocht door Microsoft in 2002. De ontwikkelaar behield rechten op Banjo-Kazooie, Conker, Perfect Dark en Killer Instinct en ontwikkelde ook nieuwe IP's voor Xbox 360, waaronder Kameo: Elements of Power, Viva Piñata en Kinect Sports.

Phil Spencer wilde niet veel loslaten: "Fans van Rare en IP's van Rare zijn denk ik blij met wat we gaan laten zien op de E3. We hadden een beperkte hoeveelheid tijd vandaag en veel verhaal te vertellen. Maar Rare blijft een ongelooflijk belangrijk onderdeel van ons vermogen. De historische IP die ze gebouwd hebben kan denk ik een echte belangrijke rol op Xbox One spelen."

Microsoft vernieuwde het handelsmerk voor een van Rare's franchises, Killer Instinct, in september 2012 omdat deze afliep. Welke franchise hoop jij dat Rare nieuw leven in gaat blazen?

Conker

De features van Call of Duty: Ghosts

Na de aankondiging op de persconferentie van Microsoft wordt er meer informatie over Call of Duty: Ghosts bekendgemaakt. Een nieuwe engine, verhaal, multiplayerfeatures en motion-captured honden zijn te vinden in het nieuwe spel van Infinity Ward.

De engine maakt gebruik van D-Sub, een techniek waarmee de polygonen van een object vergroot worden wanneer deze dichter bij de speler komen. Deze technologie maakt het mogelijk dat de omgevingen, helmen, wapens en meer er veel mooier en ronder uitzien. Tot het punt dat de handen van personages glad en afgerond zijn en fijne haren, blauwe plekken, snijwonden en vuil onder de nagels tonen.

Het verhaal is geschreven door Stephen Gaghan, die een Oscar voor het script van de film Traffic won. De studio wilde iets nieuws doen nu ze next-gen gingen, dus ook het verhaal vindt plaats in een nieuw universum waar je dit keer tegen vijanden vecht die moderne wapens hebben, in tegenstelling tot jouw team.

De multiplayermappen in Call of Duty: Ghosts worden dynamisch. Dit betekent dat de map onder het spelen verandert door gebeurtenissen zoals aardbevingen en overstromingen, maar ook explosies getriggerd door een speler.

En natuurlijk is er je trouwe hond. Deze is motion-captured en moet een nieuwe band toevoegen. De studio heeft een echte Navy Seal uitgenodigd tijdens de ontwikkeling om over zijn hond te praten en uit te leggen wat zo'n dier toevoegt. Dit om de emotie erachter beter te begrijpen en in het spel te kunnen stoppen.

Call of Duty: Ghosts komt uit op pc, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4 en Xbox One.

Xbox One vereist wél internetverbinding

Xbox One moet minimaal één keer per dag met het internet verbonden zijn om games te kunnen (blijven) spelen en om andere services te gebruiken. Dit geldt ook voor singleplayergames. Dat zei Phil Harrison, vicepresident van Microsofts Xbox-divisie, in een interview met Kotaku.

De FAQ op de Xbox-site impliceerde al zoiets: "No, it does not have to be always connected, but Xbox One does require a connection to the Internet." Dat klinkt tegenstrijdig, dus Kotaku vroeg Harrison om opheldering.

Ik citeer:

Kotaku: If I’m playing a single player game, do I have to be online at least once per hour or something like that? Or can I go weeks and weeks?

Harrison: I believe it’s 24 hours.

Kotaku: I’d have to connect online once every day.

Harrison: Correct.

Volgens Harrison is een internetverbinding sowieso belangrijk voor de console. "There are many devices in your life that require the Internet to function. Xbox One is no different in that it requires, at some point in the beginning and at various times through its on state, to connect to our cloud and to our Internet. That is to deliver Xbox Live functionality, that is to deliver download content to you, that is to deliver some of the innovations around TV and entertainment that we showed today. But it doesn’t require it to be online all the time."

Hoe vaak het systeem checkt of je nog online bent hangt af van welke service je gebruikt, zei Harrison.

"For single-player games that don’t require connectivity to Xbox Live, you should be able to play those without interruption should your Internet connection go down. Blu-ray movies and other downloaded entertainment should be accessible when your Internet connection may be interrupted. But the device is fundamentally designed to be expanded and extended by the Internet as many devices are today."

Eerder vandaag werd al bekend dat je sowieso online moet zijn om de code die bij elke game komt te kunnen activeren.

Zorgorganisatie ontslaat alle thuishulpen

Zorgorganisatie Sensire vraagt voor alle achthonderd thuishulpmedewerkers ontslag aan. De instelling in de Achterhoek maakte dinsdag bekend dat te doen om een groot financieel risico te voorkomen omdat gemeenten nog geen duidelijkheid kunnen geven over hun beleid voor volgend jaar.

De overheid wil volgens Sensire drastische bezuinigingen op de thuishulp doorvoeren. Gemeenten zijn momenteel druk bezig hun beleid daar op aan te passen. Daarom kunnen ze nog geen nieuwe contracten afsluiten met zorgorganisaties. Bestaande contracten voor thuishulp lopen eind dit jaar af.

Door nu collectief ontslag aan te vragen voor alle thuishulpmedewerkers per 1 januari volgend jaar, denkt Sensire een groot financieel risico te voorkomen. Voor de medewerkers ligt er een sociaal plan.

Sensire is met de gemeenten in Oost-Gelderland nog in gesprek over een alternatief voor de medewerkers en hun klanten. Hoe dat alternatief eruit gaat zien, is nog onbekend. "Wel staat vast dat Sensire de huishoudelijke verzorging niet meer via de huidige constructie kan bieden", aldus de organisatie in een verklaring. "We doen er alles aan om te zorgen dat klanten hun vertrouwde hulp kunnen behouden."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.