Django Unchained toch in Chinese bioscopen

Het slavendrama Django Unchained is sinds zondag toch te zien in Chinese bioscopen. De film van Quentin Tarantino werd vlak voor de geplande Chinese première in april plotseling uit de theaters gehaald om 'technische redenen'. De nieuwe versie van de film is een minuut korter dan de versie die in april uitgebracht zou worden, wist een bioscoopexploitant te vertellen.

Volgens de anonieme bioscoopbaas is een naaktscène uit de film gehaald. Uit de versie die in april zou gaan draaien, waren al gewelddadige scènes verwijderd en aangepast. De films van Tarantino staan bekend om het overdadige geweld. Ook in Django Unchained, over de wraaktocht van een bevrijde slaaf, vloeit het bloed rijkelijk.

De filmcensuur in China gaat vaak rigoureus te werk. Geweld, seks en politieke kritiek worden vaak niet aan het Chinese publiek getoond. Zo werd de Bondfilm Skyfall vorig jaar onbegrijpelijk doordat scènes over de sekshandel in het Chinese Macau uit de film werden geknipt.

Hollywood heeft grote interesse in de snel groeiende filmmarkt van China, die vorig 2,7 miljard dollar omzette. Sommige Amerikaanse studio's willen zo graag een aandeel in de Chinese markt dat ze speciale versies van hun films maken. Zo is in de Chinese versie van Iron Man 3 de actrice Fan Bingbing te zien en worden Chinese landschappen getoond, die in de internationale versie nergens te bespeuren zijn.


Django Unchained toch in Chinese bioscopen (Foto: Novum)