'Weer onnodig sterfgeval binnen VUmc'

Een longpatiënt van het VUmc in Amsterdam is vorig jaar maart vermoedelijk onnodig om het leven gekomen toen hij naar een ander ziekenhuis werd vervoerd. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van een interne brief. Het zou al om het negende onnodige sterfgeval gaan.

Het VUmc staat al enkele maanden onder verscherpt toezicht vanwege conflicten op de longafdeling. Door slechte communicatie zou er een gevaar voor de patiëntveiligheid ontstaan en zouden onnodig longpatiënten zijn overleden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de gevallen.

In de brief geeft de betrokken arts toe dat de overplaatsing niet door had mogen gaan vanwege de broze gezondheid van de man. Ook toen het slachtoffer onderweg naar de ambulance een klaplong kreeg werd niet overwogen om de overplaatsing te stoppen. Bij aankomst in een ziekenhuis in Zutphen was de man overleden.

De betrokken arts zou ook al bij een ander overlijden van een longpatiënt betrokken zijn. Hij zou bij het slachtoffer een katheter verkeerd hebben geplaatst.