Bob 'Darth Vader' Anderson (89) overleden

Choreograaf Bob Anderson is zondag overleden. De Brit was olympisch schermer en als stuntman en choreograaf betrokken bij onder meer films met Erroll Flynn, de Star Wars-films en de The Lord of the Rings-trilogie. Hij overleed in de ochtend van nieuwjaarsdag in een ziekenhuis in Groot-Brittannië. Hij was 89 jaar.

Anderson kwam in 1952 uit voor het Britse olympische schermteam en in 1950 en 1953 voor de wereldkampioenschappen schermen.

Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het regisseren van vele gevechtsscènes. Anderson ontwikkelde de verschillende stijlen van zwaardvechten in de The Lord of the Rings-films, met name die voor hoofdpersonage Aragorn en de vier hobbits.

Ook was Anderson de man die in de eerste drie Star Wars-films de schurk Darth Vader gestalte gaf tijdens de gevechten met een lichtzwaard. Dat werd lange tijd verborgen gehouden, totdat acteur Mark Hamill, die in de films Luke Skywalker speelde, in 1983 uit de school klapte.

Anderson bleef tot zijn laatste dagen actief als filmmaker. De laatste film waaraan hij zijn medewerking verleende is het tweeluik The Hobbit. Het eerste deel, The Hobbit: An Unexpected Journey, verschijnt op 20 december in de Nederlandse bioscopen.