Gebruik Ritalin en Prozac bij kinderen onderzocht

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam gaat onderzoeken welk effect het slikken van Ritalin en Prozac hebben op jonge kinderen. Met behulp van een MRI-scanner wordt uitgezocht of er risico's zijn op een onontwikkeld brein.

Ruim veertigduizend kinderen met ADHD, een angststoornis of een depressie slikken regelmatig Ritalin of Prozac zonder dat bekend is welke uitwerking de medicijnen precies hebben. Wel is duidelijk dat ADHD-patiënten die Ritalin gebruikten later minder in aanraking kwamen met politie of justitie.

"Ook blijken ze minder gevoelig voor verslaving", zegt radioloog Liesbeth Reneman. "Wel is het mogelijk dat ze vatbaarder worden voor angststoornissen en depressies." Jongeren die met Prozac zijn behandeld zouden na behandeling een stuk impulsiever worden. "Misschien vergroot dat de kans op zelfmoord."

Het onderzoek maakt deel uit van een groter project dat zich richt op de effecten van drugs en geneesmiddelen die invloed hebben op de hersenen. Het AMC zoekt nog naar proefpersonen.