Patiënten getest wegens vuil ziekenhuisinstrument

Het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven heeft achttien patiënten teruggeroepen om hun bloed te laten testen. Het instrument waarmee ze waren onderzocht, bleek niet goed te zijn schoongemaakt. Volgens het ziekenhuis is de kans op besmetting weliswaar uiterst klein, maar het wil geen enkel risico lopen.

Bij een controle eind maart kwam het ziekenhuis erachter dat er op een echo-endoscoop, een instrument waarmee via de slokdarm een klein stukje weefsel kan worden verwijderd, een beetje bloed zat. Dat zat op een plek die normaal niet zichtbaar is. Het ziekenhuis vermoedt dat het apparaat dat het instrument schoonmaakt na een aanpassing niet juist functioneerde.

Het ziekenhuis weet niet hoe lang het bloed op de endoscoop heeft gezeten, maar heeft alle patiënten opgeroepen die na de aanpassing aan het schoonmaakapparaat met het instrument zijn onderzocht. Het bloed van de achttien patiënten wordt getest op hepatitis B en C.

"Voor de patiënten is het vooral heel vervelend. Een onderzoek met een endoscoop ondergaan is natuurlijk al geen pretje, en als je dan nog wordt gebeld dat je moet terugkomen, dan maakt het dat nog erger", vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis.

De woordvoerder benadrukt dat andere patiënten zich geen zorgen hoeven te maken. "We hebben iedereen die het zou kunnen raken al benaderd. Het schoonmaakapparaat is bovendien specifiek voor dit instrument. We willen hier zo open mogelijk over zijn."