Computers die gedachten lezen

Het bedrijf Intel is bezig met het ontwikkelen van computers die via gedachten te besturen zijn. De nieuwe technologie laat je brieven schrijven en surfen op het internet, alleen door eraan te denken. Dat stellen onderzoekers van Intel die aan het project werken.

De huidige generatie 'hersengestuurde' computers vereist nog dat de gebruiker via het indenken van fysieke handelingen de cursor op het scherm beweegt. Deze nieuwe vondst interpreteert echter direct de woorden waar je aan denkt. De wetenschappers maken een gedetailleerde hersenkaart, waarop de hersenactiviteit staat die gemeten wordt bij het denken aan individuele woorden. Als iemand dan een computer gebruikt, worden de woorden waaraan hij denkt gelinkt aan die hersenkaart, zodat de computer weet welke opdracht hij krijgt.

Vroege tests hebben uitgewezen dat de computer woorden kan herkennen door vergelijkbare hersenpatronen te bekijken en de belangrijkste verschillen te bepalen. Dean Pomerleau, een wetenschapper bij het Intel Lab, zegt dat op het moment de benodigde apparaten echter grote, dure scanners zijn, vergelijkbaar met die in het ziekenhuis. Maar, zegt hij, er wordt gewerkt aan een soort hoofdtelefoon, waarmee hetzelfde detailniveau kan worden bereikt.

Pomerleau: "De computer gebruikt een lijst van twintig vragen om te bepalen aan welk woord de gebruiker denkt. Een zelfstandig naamwoord bijvoorbeeld, zoals 'schep', waarmee je graaft, produceert activiteit in het motorische gedeelte van de hersenen, omdat daar de fysieke beweging wordt gecontroleerd. Een woord zoals appel echter, produceert activiteit in de hersendelen gerelateerd aan honger. De computer kan dus kenmerken aan een woord waar iemand aan denkt verbinden, wat ervoor zorgt dat hij redelijk snel het juiste woord vindt."

"Op het moment meten we de geproduceerde activiteit wanneer de hersenen aan verschillende woorden denken. Dat betekent dat je in staat gaat zijn brieven te schrijven, e-mails te openen en zoekopdrachten te doen, alleen maar door eraan te denken." Intel heeft al een werkend prototype dat woorden als 'schroevendraaier', 'huis' en 'schuur' kan herkennen, door twintigduizend verschillende punten in de hersenen te meten.

Justin Ratner, directeur van het Intel Lab en hoofd van de afdeling technologie van het bedrijf: "Gedachten lezen is de ultieme gebruikersinterface. Er zullen vraagtekens geplaatst worden bij problemen als privacy, maar dat moeten we zien op te lossen. Mensen zijn in ieder geval niet meer aangewezen op alleen een toetsenbord en een muis."