VVD en CDA willen meer internettaps

De VVD wil dat er meer gebruik wordt gemaakt van internettaps. Tweede Kamerlid voor de VVD Fred Teeven vindt dat Justitie meer gebruik moet maken van internettaps en datasurveillance omdat criminelen steeds vaker online te vinden zijn.

Deze week werd bekend dat het aantal internettaps explosief groeit. De SP en Groenlinks stelden hierover kamervragen. De partijen maken zich ernstig zorgen over de privacy van burgers. Door de taps wordt vooral de privacy van familie en bekenden van verdachten geschonden, ook als zij zelf niet verdacht zijn.  De VVD vindt echter dat privacy 'geen schuilplaats mag zijn voor criminelen'. Ook het CDA ziet hier geen probleem in.

In 2009 werden 3350 internettaps geplaatst, waarvan 335 door Justitie en de AIVD. De overige taps werden uitgevoerd door internetproviders. Dit is nog steeds weinig vergeleken met het aantal telefoontaps dat in Nederland wordt geplaatst. Alleen justitie tapt jaarlijks al meer dan 25.000 telefoons af.

Het CDA wil ook meer gebruik maken van de mogelijkheden van internettaps. "Internettaps zijn relatief nieuw, je kunt internettaps niet links laten liggen, ik zie niet hoe je zonder kan. Ik sluit dan ook niet uit dat die stijging de komende jaren doorzet," zo zegt CDA-kamerlid Sybrand van Haersma Buma. 

Ook Teeven vindt dat Nederland niet meer zonder internettaps kan. "Ik realiseer me dat strafbare feiten andere vormen aan het aannemen zijn in deze tijd. Daar hoort dus bij dat je tot andere vormen van opsporing overgaat. Het wordt niet altijd meer via de telefoon gemeld maar ook bijvoorbeeld via Skype, dus daar moeten de opsporingsmethoden aan worden aangepast. Dit is een ontwikkeling die je niet kunt stoppen."

Teeven maakt zich zorgen over de investeringen in de mogelijkheden. Hij is bang dat er niet genoeg geïnvesteerd wordt in de techniek. "Er is onvoldoende capaciteit om dit soort taps uit te voeren. Het schijnt een stuk ingewikkelder te zijn dan telefoontaps," aldus een woordvoerder van Teeven.