[WRC] Grönholm over debacle heen in Finland

De Fin Marcus Grönholm mag zich de eerste dagwinnaar noemen in de 2006 editie van de Rally van Finland. Na het debacle in Duitsland met de verkeerde bandenkeuze, wist Grönholm vandaag zijn directe opponent, de Fransman Sébastien Loeb, voor te blijven. Zijn teamgenoot, de Fin Mikko Hirvonen, vult de top drie aan.

De eerste mentale tik werd uitgedeeld door de Fransman. In de traditionele beginnende Super Special Stage was Loeb één seconden sneller dat de Fin. De Brit Matthew Wilson had moeite met de proef in het stadion van Killeri: "Ik verremde me steeds bij het aansnijden van de bochten"

Vandaag werden de proeven twee tot en met negen verreden op de gravelwegen van Finland. Het parcours was moeilijk voor de coureurs door aanhoudende regenbuien tijdens het verrijden van de proeven. Grönholm pakte op de eerste proef van de dag zijn eerste overwinning van deze rally. Bij aankomst over de eindstreep bleken de remmen van de Fin het zwaar te hebben. Na controle van een techneut bleken de remmen een temperatuur van 680 graden Celsius te hebben bereikt.De remmen van de Noor Henning Solberg bereikten zelfs een temperatuur van 720 graden.

Bij Wilson was het geluk ver te zoeken nadat hij tien kilometer in de proef een lekke voorband kreeg. Gelukkig voor de Brit kon hij zijn weg wel vervolgen. De Fransman Loeb eindigde op een vierde plaats na de eerste proef. Ook de tweede en derde proef gingen naar Grönholm waarbij de Fransman alleen kon volgen met een vierde plaats en tweede plaats. De teamgenoot van Loeb, De Spanjaard Dani Sordo, kreeg het tijdens de vierde proef even Spaans benauwd toen zijn ruitenwisser dienst weigerde op een stuk waar het flink regende.


Mikko Hirvonen in actie op de gravelwegen van Finland

De Fransman kwam goed terug in de middag. Op parcours vijf en zes wist Loeb met zijn Citroën Xsara voor de Ford Focus van de Fin te blijven. Grönholm werd op beide proeven tweede met vijf seconden. Sordo had ook op proef vijf last van zijn ruitenwissers, deze bleven spontaan in verticale stand staan op de ruit tijdens de gehele proef. Proef zeven werd binnen gehaald door Grönholm. Loeb verloor vier seconden doordat hij last had van water op weg waar hij als eerste overheen raaste.

In de een-na-laatste proef wist Loeb zich te revancheren en deed zijn opgelopen achterstand teniet.De afsluitende Super Special Stage werd door de Fin Grönholm gewonnen, gevolgd door Loeb op één tiende.

Aan het einde van de dag leidde Grönholm het klassement ,gevolgd door Loeb. Teamgenoot van Grönholm Mikko Hirvonen wist een derde plaats te bemachtigen. De Noren Petter en Henning Solberg maakten de top vijf af.

Stand na dag één in de Rally van Finland:

#CoureurMerk TijdVerschil
1M. Grönholm (FIN)Ford Focus RS WRC 061:12:59-
2S. Loeb (FRA)Citroën Xsara WRC1:13:1100:12.0
3M. Hirvonen (FIN)Ford Focus RS WRC 061:13:4300:43.5
4P. Solberg (NOR)Subaru Impreza WRC 20061:13:5200:52.9
5H. Solberg (NOR)Peugeot 307 WRC1:14:4601:47.2
6C. Atkinson (AUS)Subaru Impreza WRC 20061:15:1602:17.1
7D. Sordo (ESP)Citroën Xsara WRC1:15:4402:45.0
8G. Galli (ITA)Peugeot 307 WRC1:15:4902:49.6
9J. Välimäki (FIN)Mitsubishi Lancer WRC1:16:0103:02.3
Submitter:  Bron: FOK!sport