Mourinho is 'vijand van het voetbal'

Voorzitter Volker Roth van de scheidsrechterscommissie van de UEFA zegt dat José Mourinho een 'vijand van het voetbal' is.

De kritiek die de trainer van Chelsea op scheidsrechter Anders Frisk had vind Roth onacceptabel. "We kunnen niet accepteren dat een van onze beste scheidsrechters hierdoor gedwongen is te stoppen", aldus Roth.

De Zweedse arbiter ontving bedreigingen van Chelsea-fans aan het adres van zijn familie nadat Mourinho de Zweedse leidsman ervan had beschuldigd dat hij de Londenaren had benadeeld in het duel FC Barcelona - Chelsea (2-1). Voor Frisk, die eerder dit seizoen werd bekogeld met een aansteker tijdens de wedstrijd AS Roma - Dinamo Kiev, waren de dreigementen aan zijn familie reden om zijn fluit aan de wilgen te hangen.

Roth zegt dat de Portugese coach van Chelsea de hoofdschuldige is van het drama rond Frisk. "Het zijn de coaches die de massa's opzwepen en daar komen de doodsbedreigingen uit voort." Mourinho is nog niet bestraft door de UEFA, maar er is wel een disciplinaire zaak tegen Chelsea gestart omdat Mourinho na de wedstrijd in Camp Nou niet op de persconferentie verscheen.

Urs Meier, de Zwitsere arbiter die na Euro 2004 wegens een controversiële beslissing in het nadeel van Engeland ook werd bedreigd, heeft opgeroepen tot actie. "Er moeten harde maatregelen worden genomen tegen bonden, clubs, coaches en ieder ander die het gezag van scheidsrechters ondermijnt."