Calorieën op menukaart in Californië

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft gisteren zijn handtekening gezet onder een wet die restaurantketens in Californië verplicht te vermelden hoeveel calorieën hun vaste specialiteiten bevatten.

Onder vaste specialiteiten worden producten verstaan die minstens de helft van het jaar door de restaurants worden aangeboden. De verplichting wordt volgend jaar juli van toepassing en geldt voor ketens met minimaal twintig vestigingen. De ketens krijgen de keus: ze mogen de voedingswaarden in hun reguliere producten op menukaarten of - borden vermelden, of ze mogen de calorieën, vetten, zouten en koolhydraten in hun vaste maaltijden en dranken in voorgedrukte folders bekendmaken.

Vanaf 2011 staan de aantallen calorieën verplicht op menukaarten en op menuborden binnen de eetgelegenheden. Klanten van drive-inrestaurants krijgen dan folders.

De grote ketens zijn van mening dat ze door de wetgeving worden gediscrimineerd. De wetgeving zou gelden voor maar twintig procent van de restaurants in Californië. "Wat we eigenlijk nodig hebben is een consequente, uniforme, landelijke standaard, zodat consumenten van Florida tot in Alaska duidelijk kunnen zien wat de voedingswaarden zijn van het eten in restaurants", zei de voorzitter van de nationale raad waarin de ketens zijn verenigd.

Californië is de eerste staat die restaurants verplicht om aantallen calorieën te vermelden. In New York City werd soortgelijke regelgeving in juli al van kracht. Eerder ondertekende Schwarzenegger al een wet die restaurants in Californië vanaf 2010 verbiedt eten met kunstmatige transvetzuren aan te bieden.