Onderzoek naar alcoholbaby's

Icoon MedischEen groot landelijk onderzoek moet beter in kaart brengen hoe het zit met drankgebruik door zwangere vrouwen. Sinds 1 januari melden kinderartsen alle kinderen met het foetaal alcoholsyndroom (FAS) aan bij het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK).

Ko van Wouwe, medewerker van TNO en zelf kinderarts en onderzoeker, heeft vrijdag een bericht daarover in Trouw bevestigd.

Het syndroom is een combinatie van hersenbeschadiging en groeiachterstand en wordt vaak veroorzaakt door intensief alcoholgebruik door de moeder tijdens de zwangerschap. Aanleiding voor het onderzoek is de toenemende bezorgdheid onder medici over de gevolgen die gebruik van alcohol door de zwangere vrouw voor het ongeboren kind heeft.

In 2005 stelde de Gezondheidsraad in een rapport dat niet is aan te geven hoeveel alcohol zonder riciso is. Het enige veilige advies aan vrouwen die zwanger willen worden of zijn, is dat zij geen alcohol, zelfs geen glaasje af en toe, drinken.

FAS wordt doorgaans door stevig alcoholgebruik veroorzaakt. De kans erop wordt groter naarmate vrouwen tijdens de zwangerschap meer drinken, maar in sommige landen, zoals Zuid-Afrika, komt het meer voor dan in andere landen.