5500 gorilla's dood door ebola

Icoon WetenschapIn 4 jaar tijd hebben zo'n 5500 gorilla's het leven gelaten door toedoen van het gevreesde ebolavirus. Een onderzoek in een natuurgebied in het Afrikaanse Congo laat er geen twijfels meer over bestaan: Ebola vormt een bedreiging voor het voortbestaan van gorilla's.

Het gaat al lange tijd slecht met de apen in Afrika. In Gabon en de Republiek Congo is het aantal apen tussen 1980 en 2003 gehalveerd. Wetenschappers dachten dat dit was te wijten aan de commerciële jacht op deze dieren en hun leefomgeving. Bij deze bedreigingen heeft zich nu het ebolavirus gevoegd.

In het vakblad Science melden biologen dat deze ziekteverwekker tot massale sterfte leid, onder apen in het algemeen en gorilla's in het bijzonder. Ebola werd als mogelijke verantwoordelijke gezien, omdat de sterfteperiodes bij apen gedeeltelijk samenvielen met uitbraken van ebola bij de mens, die eveneens gevoelig is voor het virus. Een onderzoek moest uitsluitsel bieden. Tijdens een uitbraak van ebola vonden de biologen een flink aantal karkassen van gorilla's in het woud, die merendeels met ebola waren geïnfecteerd. Toen de epidemie was uitgeraasd, waren er van de 143 gorilla's nog maar 13 over. Een jaar later richtte een volgende uitbraak net zo'n verwoesting aan. Van de 95 geobserveerde apen stierven er nu 91. Op grond van onder andere deze gegevens, konden zij een schatting maken over het totale beeld. Uitkomst: tussen 2001 en 2005 zijn vermoedelijk 5500 gorilla's aan ebola overleden.

De onderzoekers hopen met hun studie de twijfel over de rol van het ebolavirus weg te nemen. Door een doelgerichte inentingscampagne zouden de verwoestende gevolgen van Ebola voor de dieren grotendeels kunnen worden voorkomen. Anders, vrezen de wetenschappers, zal de combinatie van jacht, ontbossing en een dodelijk virus snel leiden tot het uitsterven van de gorilla.


Met dank aan ijsmeis voor de submit.