60.000 doden door zon

WHO Ongeveer 60.000 mensen gaan elk jaar dood door te veel ultraviolette straling van de zon. De wereldgezondsheidsorganisatie WHO meldde op haar website dat vooral huidkanker de boosdoener is.

Elk jaar sterven 48.000 mensen aan kwaadaardige melanomen: huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen. Wanneer deze pigmentcellen (ook wel moedervlekken genoemd) onsymmetrische vormen beginnen aan te nemen kunnen ze de dood tot gevolg hebben. Andere vormen van huidkanker zorgen voor 12.000 doden per jaar. De zon kan ook ernstige brandwonden veroorzaken. Vooral blanke mensen zijn hier gevoelig voor. Ook kan de zon de huid sneller laten verouderen, de oogziekte staar veroorzaken, gezwellen op het oog laten groeien en pijnlijke zweren tot gevolg hebben.

De WHO adviseert mensen om niet te lang in de zon te zitten. Ook is het belangrijk zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Probeer de schaduw op te zoeken als de zon op zijn felst is. Minimale blootstelling aan de zon is wel gezond: dan wordt er vitamine D in het lichaam aangemaakt, en dat is onder meer goed voor de botten.