Biologische klok ook bij mannen

Icoon WetenschapUit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers is gebleken dat niet alleen vrouwen te maken krijgen met de biologische klok. Ook bij mannen neemt het vermogen om gezonde kinderen te verwekken geleidelijk af naarmate ze ouder worden.

"Doordat de kwaliteit van erfelijk materiaal in sperma afneemt als de leeftijd van de man toeneemt, stijgt het risico van baby's met afwijkingen. Een daarvan is dwerggroei", aldus Eskenazi, één van de onderzoekersvan de Universiteit van Californië en het Livermore National Laboratory. Volgens de geleerde is er wel verschil tussen de biologische klok van mannen en vrouwen. De kwaliteit van het sperma van de man zal geleidelijk tot onvruchtbaarheid leiden terwijl de vruchtbaarheid bij de vrouw vaak abrupter tot stilstand komt. De leeftijd is niet langer alleen het probleem van de vrouw bij vruchtbaarheid, maar van het stel.

Franse vruchtbaarheidsexperts melden dat wanneer een vrouw jonger is dan dertig en haar partner is veertig of ouder, het stel minder kans heeft om een kind te krijgen dan wanneer de man ook rond de dertig is. Wanneer een vrouw tussen de vijfendertig en zevenendertig is en haar partner is 40 of ouder, is de kans dat ze niet zwanger raakt twee keer zo groot. Volgens wetenschappers begint bij vrouwen de bekende biologische klok te tikken vanaf vijfendertig jaar. Bij de man zal die gaan tikken rond de veertig jaar.